Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Locked

Reisu-l-ulema 2012 neka bude

Prof. Dr. Enes Karic
61
58%
Tuzlanski Muftija Husein ef. Kavazovic
11
10%
Ljubljanski Muftija Nedzad ef. Grabus
9
8%
Sandzacki Muftija Muamer ef. Zukorlic
25
24%

Total votes: 106

GOLFER

#176 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by GOLFER »

Ahmmed wrote:
popajic wrote:
BSn wrote: ... Reis ulema ima pravo i duznost da se mijesa u bosnjacko pitanje jednako kao i u hrvatsko, sprsko, rumunsko, itd., pitanje onih pripadnika tih nacija koji zive u BiH.
Nema !
Po pitanju muslimana - ima !
Ima pravo na javni stav o bošnjačkom pitanju. Ima pravo na prijedloge, ima pravo da upućuje kritike na određene pojave.
Nema pravo da bude u službi bilo koje stranačke politike ili pojedinca. Nema pravo da provodi predizbornu kampanju u džamijama,ali ima pravo da pozove džematlije da ispune svoju građansku dužnost.
Nema pravo na vođenje bošnjačke kadovske politike.Ali, na dio bošnjačkih kadrova,ili na njihov izbor, može imati uticaja, ma koliko se to tebi ili meni ne sviđalo.
Kao što sam, već rekao, Islamska zajednica nije nacionalna institucija Bošnjaka,pogotovo ne jedina, niti to treba da bude.To je kukavičije jaje. Što ulemu ne spriječava da kao pojedinci, imami ili profesori, doktori nauka i šta sve ne, promoviraju, kroz svoj rad i djelovanje, i afirmaciju bošnjačkog nacionalnog bića.
Ali, Islamska zajednica kao institucija, ne treba da radi posao Preporoda, Bošnjačkog Instituta, Akademije nauka i umjetnosti BiH, koja je i bošnjačka...Suradnja sa ovim institucijama, svakako da, ali preuzimanje njihovih ingerencija, nikako.

Apsolutno se slazem, ja se iskreno nadam da se sa ovim slazu i oni koji imaju cesto potpuno suprotna misljenja od mene po mnogim slicnim pitanjima... Zaista kakav bi bio autoritet, neko ko bi ignorisao politicki aspekt zivota svojih vjernika, i politicke odluke predstavnika koji DIREKTNO uticu na zivot kako te vjerske zajednice tako i njenih clanova...
michio

#177 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by michio »

Zasto IZ ne organizuje izbore za reisa? Mora i IZ ici u korak sa drustvom -da se demokratizira. Ja ne bih glasao jer nisam clan IZ.
Reis voli predstavljati narod pa mislim da bi mu dao pravo i da se izjasni.
theTruePath

#178 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by theTruePath »

michio wrote:Zasto IZ ne organizuje izbore za reisa? Mora i IZ ici u korak sa drustvom -da se demokratizira. Ja ne bih glasao jer nisam clan IZ.

pa budu li izbori u katolickoj crkvi ili pravoslavnoj??
SevdahNinja

#179 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by SevdahNinja »

Hvala na prijedlozima i misljenjima, evo stavio sam anketu na temu pa neka forumasi demokratski biraju Reisa 2012. Ujedno neka to bude motivacija kandidatima da se kandiduju. :bih:
michio

#180 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by michio »

theTruePath wrote:
michio wrote:Zasto IZ ne organizuje izbore za reisa? Mora i IZ ici u korak sa drustvom -da se demokratizira. Ja ne bih glasao jer nisam clan IZ.

:lol: Ma sladak si.
avicena

#181 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by avicena »

Alfons Kauders wrote:jedno banalno pitanje...

zasto se o izboru vjerskog vodje diskutuje na podforumu politika?
Ni Titu nije bilo svejedno ko mu je reis u državi pa se miješao indirektno...

Image
Doduse, tacno je da je Tito zamolio Dzemala da utice na izbor reisa "koji ce u cetiri oka razgovarati sa kraljem Halidom i reci mu istinu o muslimanima u Jugoslaviji". U tom pravcu je Dzemal privatno dio tih pokusaja prepustio meni. Ja sam tada u vise navrata razgovarao sa uvazenim velikodostojnicima Islamske zajednice Ibrahimom Ridjanovicem i Huseinom Dozom. Takodjer sa Mensurom Smajlovicem, bratom dr. Ahmeta Smajlovica, kojeg su prethodna dvojica velikodostojnika predlagali za reisa.

Bahrudin Bijedić , BROJ 99. 12 APRIL 1999.
Lakat Jebić

#182 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Lakat Jebić »

michio wrote:
theTruePath wrote:

:lol: Ma sladak si.
sladak si i ti, izbori svakako vec postoje kao mehanizam izbora reisa
michio

#183 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by michio »

Jel to ono kad muftije biraju reisa?

Kao imaju neki sabor
Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH pokrenuo je proceduru za izbor reisu-l-uleme. Aktuelnom reisu dr. Mustafi ef. Ceriæu mandat istièe 19. novembra, a kako je na Saboru dogovoreno, izbor treba biti okonèan do ramazana, odnosno poèetkom oktobra.
Samu proceduru izbora za naš list pojašnjava predsjednik Sabora IZ u BiH Husejin Smajloviæ.
- Sve je do kraja jasno, jer je izbor reisu-l-uleme reguliran Ustavom IZ u BiH. Sabor æe formirati komisiju za izbor reisa koja æe utvrditi kandidature i predložiti trojicu kandidata za reisa i isto toliko za njegovog zamjenika. Inaèe, najstariji i najistaknutiji èlanovi iz izbornih okruga obavit æe konsultacije s moguæim kandidatima i, pod uslovom da neko prihvati kandidaturu, predlaže ga saborskoj komisiji. Iz jednog izbornog okruga može biti najviše jedan kandidat, a Sabor IZ ima 14 okruga - kaže Smajloviæ.
Poznato je, istièe Smajloviæ, da se izbor reisa i zamjenika vrši tajnim glasanjem.
Na naše pitanje da li je kandidat za reisa dužan sabornicima prezentirati program svog rada, odgovara da \"nije neophodno u klasiènom smislu dostaviti i prezentirati program\".
- Naravno, ukoliko kandidati smatraju da trebaju prezentirati program rada, onda æe im se to i omoguæiti - naglašava Smajloviæ.
- Kandidati za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme ne mogu biti mlaði od 40 godina - navodi se u èlanu 56. Ustava IZ u BiH.
Istom odredbom utvrðeno je da kandidati za reisa i njegovog zamjenika moraju imati najmanje deset godina rada u Islamskoj zajednici.(Avaz)
theTruePath

#184 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by theTruePath »

avicena wrote:
Alfons Kauders wrote:jedno banalno pitanje...

zasto se o izboru vjerskog vodje diskutuje na podforumu politika?
Ni Titu nije bilo svejedno ko mu je reis u državi pa se miješao indirektno...

Image
Doduse, tacno je da je Tito zamolio Dzemala da utice na izbor reisa "koji ce u cetiri oka razgovarati sa kraljem Halidom i reci mu istinu o muslimanima u Jugoslaviji". U tom pravcu je Dzemal privatno dio tih pokusaja prepustio meni. Ja sam tada u vise navrata razgovarao sa uvazenim velikodostojnicima Islamske zajednice Ibrahimom Ridjanovicem i Huseinom Dozom. Takodjer sa Mensurom Smajlovicem, bratom dr. Ahmeta Smajlovica, kojeg su prethodna dvojica velikodostojnika predlagali za reisa.

Bahrudin Bijedić , BROJ 99. 12 APRIL 1999.

vidi brke,,,vidi :lol: kakvi su nam reisovi bili u to vrijeme ovaj danas je zlatan
mO k3

#185 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by mO k3 »

poznanik wrote:
ultima_palabra wrote:
poznanik wrote:Ne znam zašto niko ne voli muslimane na našim prostorima i zašto im "svi" pale džamije, i meni je to nejasno, posebno znajući da njihove starješine djeluju vrlo miroljubivo i tolerantno, prilagođavajuće skoro...
Fuj :x Sa ovom argumentacijom možeš komotno biti svjedok na Karadžićevom suđenju...

@Ahmmede, svaka na mjestu, kao i obično :thumbup: Neko reče da si napustio forum, to bi bio gubitak...

Dodao bih još da IZ po meni ima pravo da se bavi političkim pitanjima, ali na nivou ideja i koncepata... valjanje u blatu svakodnevne politike koje je ustoličio Cerić je doživjelo krah i nanijelo trajnu štetu IZ :oops: .

Koliko je potrebno snage čovjeku da bude pokvaren i prepreden. Nekom jako mnogo, tebi je to sitnica.

Izvukao si moju rečenicu iz konteksta u ranijem postu kad je spominjano paljenje Bajrakli džamije u Beogradu, onda kada ju je razularena masa srbijanskih huligana zapalila zbog gubitka Kosova, zapalila bez ikakvog razloga samo zato što je dio muslimanske kulture, slično kao što je napravljen incident u Banja Luci prilikom postavljanja temelja Ferhadiji džamiji - bez povoda, i to nakon rata.
Zato sam pitao zašto muslimani smetaju ili možda imaju starješine koji svojim izjavama provociraju i izazivaju incidentne situacije, kao što Cerić najbolje čini.

Osim toga - Islamska zajednica NEMA pravo da se bavi političkim uticajem u državi, ne dozvoljavaju joj to ni civilni zakoni niti njen unutrašnji Statut, a ni Ustavom nije predviđeno...iako bi Cerić najradije da bude reis = predsjednik BiH.

Sta radi onda ovaj pop ovdje??

Image
muha_sa

#186 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by muha_sa »

Ženski Dr.Med wrote: Sta radi onda ovaj pop ovdje??

Image
nece nam valjda oni bit za primjer :-)
Lakat Jebić

#187 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Lakat Jebić »

michio wrote:Jel to ono kad muftije biraju reisa?

Kao imaju neki sabor
Sabor Islamske zajednice (IZ) u BiH pokrenuo je proceduru za izbor reisu-l-uleme. Aktuelnom reisu dr. Mustafi ef. Ceriæu mandat istièe 19. novembra, a kako je na Saboru dogovoreno, izbor treba biti okonèan do ramazana, odnosno poèetkom oktobra.
Samu proceduru izbora za naš list pojašnjava predsjednik Sabora IZ u BiH Husejin Smajloviæ.
- Sve je do kraja jasno, jer je izbor reisu-l-uleme reguliran Ustavom IZ u BiH. Sabor æe formirati komisiju za izbor reisa koja æe utvrditi kandidature i predložiti trojicu kandidata za reisa i isto toliko za njegovog zamjenika. Inaèe, najstariji i najistaknutiji èlanovi iz izbornih okruga obavit æe konsultacije s moguæim kandidatima i, pod uslovom da neko prihvati kandidaturu, predlaže ga saborskoj komisiji. Iz jednog izbornog okruga može biti najviše jedan kandidat, a Sabor IZ ima 14 okruga - kaže Smajloviæ.
Poznato je, istièe Smajloviæ, da se izbor reisa i zamjenika vrši tajnim glasanjem.
Na naše pitanje da li je kandidat za reisa dužan sabornicima prezentirati program svog rada, odgovara da \"nije neophodno u klasiènom smislu dostaviti i prezentirati program\".
- Naravno, ukoliko kandidati smatraju da trebaju prezentirati program rada, onda æe im se to i omoguæiti - naglašava Smajloviæ.
- Kandidati za reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme ne mogu biti mlaði od 40 godina - navodi se u èlanu 56. Ustava IZ u BiH.
Istom odredbom utvrðeno je da kandidati za reisa i njegovog zamjenika moraju imati najmanje deset godina rada u Islamskoj zajednici.(Avaz)
jah, to ti je recimo k'o sto se u njemackoj bira predsjednik :D bira ga parlament, a parlament bira narod... posredna demokratija
ultima_palabra

#188 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by ultima_palabra »

Zanimljiva ideja ti izbori :) Ali poznavajući naš mentalitet to bi preraslo u cirkus gori od opštih izbora, a to ne bi služilo na čast IZ...
Socijalista

#189 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Socijalista »

KOji od ovih poznaje najvise jezika? 8-)
Hipatija

#190 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Hipatija »

@Ahmmed, želja mi je da istakneš kanidaturu, i da budeš izabran!
BiH-x

#191 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by BiH-x »

Mozda Sevko Omerbasic ili Sulejman Bugari?
theTruePath

#192 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by theTruePath »

Tuzlanski muftija
MUNAFIK

#193 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by MUNAFIK »

ma ko god da bude reis, morat ce nastaviti graditi i jacati IZ i dzemate sirom BiH a i dalje... I kao takvog muslimani, dzematlije ce ga cijeniti i postovati, a odredjeni procenat komunjara, ateista, jedan broj pripadnika drugin naroda (posebno onih ustasko-cetnickio orijentisanih) ce ga, kao i ovoga sada, napadati, pljuvati, ismijavati... i to je to...
Hipatija

#194 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Hipatija »

@munafik, ne mora biti tako (Muftija Kurt, kojeg se ja sa duznim postovanjem uvijek sjetim i proucim mu Fatihu kad god mu pomenem ime, bio je covjek naroda.)
Postoje ljudi (imami) koje su svi poštovali, cijenili i uvažavali.
Cerić će se već pobrinuti da izbor bude na njegovu "sliku i priliku").
bingulesku

#195 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by bingulesku »

Rascjep na dvije i više islamskih zajednica
GOLFER

#196 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by GOLFER »

bingulesku wrote:Rascjep na dvije i više islamskih zajednica
:-) hahaha bil ti :-D
therrarrius

#197 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by therrarrius »

Socijalista wrote:KOji od ovih poznaje najvise jezika? 8-)
Turski tečno, jbg svi gledaju Šeherzadu i Onura :D
pike

#198 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by pike »

Neka Cere dozivotno jer ga samo moze jos gori nasljediti. :run:
Socijalista

#199 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by Socijalista »

therrarrius wrote:
Socijalista wrote:KOji od ovih poznaje najvise jezika? 8-)
Turski tečno, jbg svi gledaju Šeherzadu i Onura :D
a arapski, nista? :zzzz:
NightSkyWalker

#200 Re: Izbori u IZ: Reisu-l-ulema 2012

Post by NightSkyWalker »

Zasto neki misle da je tuzlanski muftija dobar izbor??
Locked