Legija,.zvuči prejebeno gotovo mitski.
Bio sam klinjo i sjecam da je lika koji je bio doslovno strah i trepet u gradu za svakoga, pa i za SUPOVCE. Mrcina, 2 metra visok jedno 140 kg a nije bio debeo

, jednom se ispred stanice milicije podvukao pod "stojku" i nogama je odvojio od zemlje i prevrnuo. Lik je bio bivši legionar, iz Vijetnama. Nije bio sav svoj, na nekoj pijanci je najboljem jaranu odsjekao uho. Taj glas da svakvi tipovi idu tamo, i ako se vrate, vrate se još gori odande, je dugo bio Legiju. Tadašnja Legija je bila mnogo brojnija od ove današnje, i bila je poprilično zaposlena tih pedestih i šezdestih, gušeći pobune i bijući bitke od Indokine do Alžira, koje je Francuska ipak gubila.
Mnogi forumaši su iznosili svoja viđenja, složio bih se da se ista uglavnom dokazivala nad koloniziranim gerilcima, opet imala je ona i svijetlih trenutaka, kada su u jednoj akciji u Norveškoj 40-te čuvene njemačke padobrance potukli.
Baš prije mjesec dana, sam pričao sa likom koji je bio tamo, nekih 6 godina, sve u svemu nije pretjerano oduševljen bio. Osim beskrajnog maltretiranja i discipliniranja, jer ne daju doslovno ni sat da si nezaposlen, izleta sa kurvama i nešto pustahija po Džibutiju i Gvajani, ništa posebno vidio nije. Neki su imali zadatak da u Kongu "čiste teren" od pobunjenika, što se svodilo na neselektvno streljanje svega što se miče, jer su im ionako svi isti bili, sada su angažirani u Maliju.
U biti, ona postoji zato da kada za Francusku treba da zaplati neko njihov, onda da to ne bude neko NJIHOV, neko za koga će se familija raspitivati i plaćati im porodičnu penziju, ti si xyz, serijski broj i tačan broj legionara koji poginu se zapravo nikada i ne zna. Za stotinu poginulih legionara se neće dizati protesti i demnostracije po Francuskoj dok za regularnu vojsku hoće. Po njegovoj priči; obzirom da je Legija sada manja nego što je ikada bila, mnogo se više pridaje značaj istoriji pripadnika i tačno je da nisu voljni da kao nekada primaju od zla oca i gore matere, jer nemaju potrebe za tim, a i konkurencija za upad je užasno jaka.Navala je velika, pogotovo momaka iz bivšeg istočnog bloka, mada su među strancima još uvijek najbrojniji Englezi, i po njemu Legija nije najelitnija jeinica francuske vojske, najelitnija su im neki mornarički komandosi nešto ala SEAL kod amera.
Neko je pomenu da nema ništa bolje od rata; hajde poštujem svačiji izbor mada ja lično ništa lijepo i svijetlo u ratu, kao samo činu nisam vidio, na stranu što sam i sam ranjavan, ali jaukanje čovjeka kome rafal izvalio crijeva, smrad sprženog mesa, komadi ruku, nogu i zuba sve na jednom mjestu,.mi definitivno svaku romansu o ratu i nečemu lijepom u njemu ubijaju,.da nikad nisam imao tu nesreću da budem u njemu, volio bih nego pare.
Jebeš to.