#176 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Posted: 13/02/2024 23:33
Samo Aviatore Veloce TurboJet.
koja Lavazza tačno? Imas sliku?saabsa wrote: ↑15/02/2024 09:29 Od prije par mjeseci vlasnik Philipsovog aparata za kafu, zasad veoma zadovoljan stim što sam poslušao savjet prijatelja koji radi sa kafom i aparatima skoro dvije decenije pa uzimam neku lavazzu koja je namjenska za kućne aparate, objasnio mi da nebitno što ima skupljih u njihovoj ponudi ali je samo ova baš namjenski za male aparate.
I fakat je dobra
haujesnou wrote: ↑15/02/2024 09:34koja Lavazza tačno? Imas sliku?saabsa wrote: ↑15/02/2024 09:29 Od prije par mjeseci vlasnik Philipsovog aparata za kafu, zasad veoma zadovoljan stim što sam poslušao savjet prijatelja koji radi sa kafom i aparatima skoro dvije decenije pa uzimam neku lavazzu koja je namjenska za kućne aparate, objasnio mi da nebitno što ima skupljih u njihovoj ponudi ali je samo ova baš namjenski za male aparate.
I fakat je dobra
10?saabsa wrote: ↑15/02/2024 09:40haujesnou wrote: ↑15/02/2024 09:34koja Lavazza tačno? Imas sliku?saabsa wrote: ↑15/02/2024 09:29 Od prije par mjeseci vlasnik Philipsovog aparata za kafu, zasad veoma zadovoljan stim što sam poslušao savjet prijatelja koji radi sa kafom i aparatima skoro dvije decenije pa uzimam neku lavazzu koja je namjenska za kućne aparate, objasnio mi da nebitno što ima skupljih u njihovoj ponudi ali je samo ova baš namjenski za male aparate.
I fakat je dobra
Ova
Esspreso nula bodova. No, pravim običnu kafu i skratim je u malu šolju, odlična bude. Bas sam se navikao.Kapućino baš dobar. Svakako za ove novce koliko je koštao i taj esspreso je morao biti daleko bolji,
na žalost ja ga kupio zbog espressa - što se tiče ostalih programa bio je dobar pa može se reči i odličan ali šta ću kad to ne pijem i ako ti espresso nije važan apartat je skroz ok.haujesnou wrote: ↑11/03/2024 14:58Esspreso nula bodova. No, pravim običnu kafu i skratim je u malu šolju, odlična bude. Bas sam se navikao.Kapućino baš dobar. Svakako za ove novce koliko je koštao i taj esspreso je morao biti daleko bolji,
Koju kafu koristis za Jurui?VladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:05na žalost ja ga kupio zbog espressa - što se tiče ostalih programa bio je dobar pa može se reči i odličan ali šta ću kad to ne pijem i ako ti espresso nije važan apartat je skroz ok.
sad sam se izvalio za Jura i saznao zašto košta toliko koliko košta - espresso je nenad*ebiv a ostalo nisam ni probao
isplate itekako - poslije dobrog aparata više maltene nigdje ne možeš piti kafu jer tek onda skontaš kakve nam splaćine prodaju
Uglavnom Lavazza i sada sam uzeo Franck Stretto da vidim kakav je - volim da mijenjam okuse pa svaki put uzmem neku druguljubijankic wrote: ↑11/03/2024 15:07Koju kafu koristis za Jurui?VladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:05na žalost ja ga kupio zbog espressa - što se tiče ostalih programa bio je dobar pa može se reči i odličan ali šta ću kad to ne pijem i ako ti espresso nije važan apartat je skroz ok.
sad sam se izvalio za Jura i saznao zašto košta toliko koliko košta - espresso je nenad*ebiv a ostalo nisam ni probao
Imam i ja njihov aparat i kupujem njihovu kafu u CH ali mi je tanka kafa bas. Late macchiato iz aparata bude topVladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:09Uglavnom Lavazza i sada sam uzeo Franck Stretto da vidim kakav je - volim da mijenjam okuse pa svaki put uzmem neku druguljubijankic wrote: ↑11/03/2024 15:07Koju kafu koristis za Jurui?VladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:05
na žalost ja ga kupio zbog espressa - što se tiče ostalih programa bio je dobar pa može se reči i odličan ali šta ću kad to ne pijem i ako ti espresso nije važan apartat je skroz ok.
sad sam se izvalio za Jura i saznao zašto košta toliko koliko košta - espresso je nenad*ebiv a ostalo nisam ni probao
oduvijek tanka ili u zadnje vrijeme? Uzimaš mješavine Arabica i Robusta - Arabica sama po sebi je dosta slaba tako da meni lično najviše paše 60:40 odnos a bez Robuste nema ni pjene ni "snage"?ljubijankic wrote: ↑11/03/2024 15:14Imam i ja njihov aparat i kupujem njihovu kafu u CH ali mi je tanka kafa bas. Late macchiato iz aparata bude top
Oduvijek vala. Probat cu sa kombijacijom Jos nisam kupovao Lavazzu, a i Manuel dosta hvaleVladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:17oduvijek tanka ili u zadnje vrijeme? Uzimaš mješavine Arabica i Robusta - Arabica sama po sebi je dosta slaba tako da meni lično najviše paše 60:40 odnos a bez Robuste nema ni pjene ni "snage"?ljubijankic wrote: ↑11/03/2024 15:14Imam i ja njihov aparat i kupujem njihovu kafu u CH ali mi je tanka kafa bas. Late macchiato iz aparata bude top
Kod mene je čak sekudnu i prejaka (meni odgovara jer volim baš jak espresso) a aparat je Jura E6
Ranije sam koristio Manuel i imaju par dobrih espresso mješavina tako da vjerujem da nećeš pogriješiti i s njimaljubijankic wrote: ↑11/03/2024 15:29Oduvijek vala. Probat cu sa kombijacijom Jos nisam kupovao Lavazzu, a i Manuel dosta hvaleVladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:17oduvijek tanka ili u zadnje vrijeme? Uzimaš mješavine Arabica i Robusta - Arabica sama po sebi je dosta slaba tako da meni lično najviše paše 60:40 odnos a bez Robuste nema ni pjene ni "snage"?ljubijankic wrote: ↑11/03/2024 15:14
Imam i ja njihov aparat i kupujem njihovu kafu u CH ali mi je tanka kafa bas. Late macchiato iz aparata bude top
Kod mene je čak sekudnu i prejaka (meni odgovara jer volim baš jak espresso) a aparat je Jura E6
Kapućino nije espresso kafa već mlijeko sa tragovima kafe i gdje je "pjena" odnosno kvalitetno masno mlijeko možda najvažniji dio pravljenja istog. To da li je espresso bio slab teško da ćeš primijetiti u tolikoj količini mljeka i zato mogu reči da se ne slažem s tobomHakiz wrote: ↑11/03/2024 15:47 Ovo "kafa valja ili ne valja" je interesantno pitanje. Kao kod vina, imamo enologe i somelijere, ljude koji su školovani ,trenirani, iskustvo itd da procijene da li je vino "dobro", a imamo i konzumente čije znanje može biti manje ili veće, ali je uvijek stvar ukusa, individualne procjene.
Koliko nas, vas, koji tvrdite da neki aparat pravi dobru ili lošu kafu imate znanja i iskustva da odijenite, a koliko je ocjena, zapravo, ono šta vam, nam, se sviđa, ne šta je objektivno dobro?
Maloprije neko reče da aparat pravi loš espreso ali odličan kapućino. Kako može dobar kapućino biti sa lošim espresom? Mlijeko , krema, promijene ukus kafe pa loša kafa čarolijom postane dobra? Ne, kafa je i dalje loša, samo neki drugi sastojci sakriju njen nekvalitet. Pa je ocjena apsolutno subjektiva, nije odraz stvarnog stanja.
Ne znam, ne pijem gemišt, pijem vinoVladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:55Kapućino nije espresso kafa već mlijeko sa tragovima kafe i gdje je "pjena" odnosno kvalitetno masno mlijeko možda najvažniji dio pravljenja istog. To da li je espresso bio slab teško da ćeš primijetiti u tolikoj količini mljeka i zato mogu reči da se ne slažem s tobomHakiz wrote: ↑11/03/2024 15:47 Ovo "kafa valja ili ne valja" je interesantno pitanje. Kao kod vina, imamo enologe i somelijere, ljude koji su školovani ,trenirani, iskustvo itd da procijene da li je vino "dobro", a imamo i konzumente čije znanje može biti manje ili veće, ali je uvijek stvar ukusa, individualne procjene.
Koliko nas, vas, koji tvrdite da neki aparat pravi dobru ili lošu kafu imate znanja i iskustva da odijenite, a koliko je ocjena, zapravo, ono šta vam, nam, se sviđa, ne šta je objektivno dobro?
Maloprije neko reče da aparat pravi loš espreso ali odličan kapućino. Kako može dobar kapućino biti sa lošim espresom? Mlijeko , krema, promijene ukus kafe pa loša kafa čarolijom postane dobra? Ne, kafa je i dalje loša, samo neki drugi sastojci sakriju njen nekvalitet. Pa je ocjena apsolutno subjektiva, nije odraz stvarnog stanja.
U mješavinama/koktelima nikada nećeš primijetiti da li je jedan od sastojaka malo slabiji jer druge stvari prikriju okuse a kada si se već dotakao vina evo ti i u tom stilu odgovor - napravi gemišt i reci mi da li je vino bilo slabo pogotovo jer ćeš dodavati kisele dok ne dobije okus koji ti preferiraš.
sviđa mi se odgovor ali fakat u kapućinu nećeš primijetiti da je espresso slab jer ga on svakako razblaži u mlijeku i većoj količini vode u samoj kafi. Ja sam već naglasio da volim kratak i jak espresso - lik kojemu sam prodao aparat voli slabiji koji ovaj Philips pravi... sve je stvar okusa i očekivanjaHakiz wrote: ↑11/03/2024 15:59Ne znam, ne pijem gemišt, pijem vinoVladaFBiH wrote: ↑11/03/2024 15:55Kapućino nije espresso kafa već mlijeko sa tragovima kafe i gdje je "pjena" odnosno kvalitetno masno mlijeko možda najvažniji dio pravljenja istog. To da li je espresso bio slab teško da ćeš primijetiti u tolikoj količini mljeka i zato mogu reči da se ne slažem s tobomHakiz wrote: ↑11/03/2024 15:47 Ovo "kafa valja ili ne valja" je interesantno pitanje. Kao kod vina, imamo enologe i somelijere, ljude koji su školovani ,trenirani, iskustvo itd da procijene da li je vino "dobro", a imamo i konzumente čije znanje može biti manje ili veće, ali je uvijek stvar ukusa, individualne procjene.
Koliko nas, vas, koji tvrdite da neki aparat pravi dobru ili lošu kafu imate znanja i iskustva da odijenite, a koliko je ocjena, zapravo, ono šta vam, nam, se sviđa, ne šta je objektivno dobro?
Maloprije neko reče da aparat pravi loš espreso ali odličan kapućino. Kako može dobar kapućino biti sa lošim espresom? Mlijeko , krema, promijene ukus kafe pa loša kafa čarolijom postane dobra? Ne, kafa je i dalje loša, samo neki drugi sastojci sakriju njen nekvalitet. Pa je ocjena apsolutno subjektiva, nije odraz stvarnog stanja.
U mješavinama/koktelima nikada nećeš primijetiti da li je jedan od sastojaka malo slabiji jer druge stvari prikriju okuse a kada si se već dotakao vina evo ti i u tom stilu odgovor - napravi gemišt i reci mi da li je vino bilo slabo pogotovo jer ćeš dodavati kisele dok ne dobije okus koji ti preferiraš.