Ratna odšteta od RS

Locked
nokia6170

#176 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Sezam wrote:U Banjaluci nam je ostao stan koji nikad nismo uspjeli vratiti.

Postoji li jos uvijek mogucnost povrata imovine i kako? Postoji li neko ko je specijalizovan za to? napominjem da Srbima ne zelim dati ni prebijenu paru da bih vratio ono sto je moje, a sto smo morali napustiti 1993 u vrijeme najgorih cetnickih orgijanja po seher Banjaluci.
ako je stan u pitanju na kojem je postojalo samo stanarsko pravo, onda ne postoji mogucnost. zavrsena prica u pogledu tvog stana. zao mi je, ali rokovi za povrat imovine su davno prosli. toliko puta su produzivani i zaista mi nikad nece biti jasno kako su se ljudi tako lako odrekli svoje imovine samo zbog svoje ljenosti da na vrijeme podnesu zahtjeve.

samo ako je nesto bilo 1/1 tvoje onda imas pravo na povrat.
Last edited by nokia6170 on 26/12/2010 17:15, edited 1 time in total.
nokia6170

#177 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

no_pasaran wrote:Jedno konkretno pitanje:

Porodica i ja želimo da tužimo RS za materijalnu (granata nam je pala na kuću) i nematerijalnu štetu (duševna bol, život pod opsadom, strahovi, psihičke posljedice od neprestalnog granatiranja i života u namjernom strahu, stalni strah zbog sistemskog ubijanja civila,...)

Gdje moja porodica može podnijeti tužbu ili kako da se priključimo drugima? Može li se negdje pročitati detaljna optužnica?
postoje dva problema u tvom slucaju:

1.mozes li dokazati da ti je na kucu pala granata?...fotografije, video snimak, zapisnik nekog drzavnog organa itd.
2.ako prvo mozes, onda moras dokazati da je granata dosla sa polozaja VRS

najveca greska postratnih sarajevskih vlasti je bila sto nisu popisali i dokumentovali svu ucinjenu stetu tokom rata.
nokia6170

#178 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

drug bevc wrote:
kamen spoticanja wrote:

Porodica i ja želimo da tužimo RS za materijalnu (granata nam je pala na kuću) i nematerijalnu štetu (duševna bol, život pod opsadom, strahovi, psihičke posljedice od neprestalnog granatiranja i života u namjernom strahu, stalni strah zbog sistemskog ubijanja civila,...)

Gdje moja porodica može podnijeti tužbu ili kako da se priključimo drugima? Može li se negdje pročitati detaljna optužnica?
samo se javi advokatu esadu hrvacicu :wink: sistem je vec profunkcionisao....i mogu vam kazat da su se genocidasi usrali...koliko sam uspio cuti nece biti u mogucnosti ni fizicki odgovoriti na ovoliku kolicinu tuzbi a kamo li sta vise :wink: dakle ljudi trazite ono sto je vase :)
ima li ko tariguza :lol: :lol: :lol:
druze bevce vjerujem da je bilo i srba civila zrtava granatiranja vrs u sarajevu. valjda podrzavas i te tuzbe ili ti srbi nisu vrijedni spomena.
Sezam

#179 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Sezam »

nokia6170 wrote:
Sezam wrote:U Banjaluci nam je ostao stan koji nikad nismo uspjeli vratiti.

Postoji li jos uvijek mogucnost povrata imovine i kako? Postoji li neko ko je specijalizovan za to? napominjem da Srbima ne zelim dati ni prebijenu paru da bih vratio ono sto je moje, a sto smo morali napustiti 1993 u vrijeme najgorih cetnickih orgijanja po seher Banjaluci.
ako je stan u pitanju na kojem je postojalo samo stanarsko pravo, onda ne postoji mogucnost. zavrsena prica u pogledu tvog stana. zao mi je, ali rokovi za povrat imovine su davno prosli. toliko puta su produzivani i zaista mi nikad nece biti jasno kako su se ljudi tako lako odrekli svoje imovine samo zbog svoje ljenosti da na vrijeme podnesu zahtjeve.

samo ako je nesto bilo 1/1 tvoje onda imas pravo na povrat.
Daleko od toga da se radilo o ljenosti, ali hvala na odgovoru.
no_pasaran

#180 Re: Ratna odšteta od RS

Post by no_pasaran »

drug bevc wrote:
kamen spoticanja wrote:

samo se javi advokatu esadu hrvacicu :wink: sistem je vec profunkcionisao....i mogu vam kazat da su se genocidasi usrali...koliko sam uspio cuti nece biti u mogucnosti ni fizicki odgovoriti na ovoliku kolicinu tuzbi a kamo li sta vise :wink: dakle ljudi trazite ono sto je vase :)
ima li ko tariguza :lol: :lol: :lol:
Šta će ti tariguz kad uvozimo Knjaza Miloša :lol:
no_pasaran

#181 Re: Ratna odšteta od RS

Post by no_pasaran »

nokia6170 wrote:

postoje dva problema u tvom slucaju:

1.mozes li dokazati da ti je na kucu pala granata?...fotografije, video snimak, zapisnik nekog drzavnog organa itd.
2.ako prvo mozes, onda moras dokazati da je granata dosla sa polozaja VRS

najveca greska postratnih sarajevskih vlasti je bila sto nisu popisali i dokumentovali svu ucinjenu stetu tokom rata.
E ne vjerujem da imamo neku dokumentaciju odakle je grohnula.

A šta je sa nematerijalnom? Duševna bol itd?

I gdje da nađem Hrvacica?
no_pasaran

#182 Re: Ratna odšteta od RS

Post by no_pasaran »

Evo našao sam:

ADVOKAT ESAD HRVAČIĆ
Reisa Džemaludina Čauševića 2, 71000 Sarajevo Reisa Džemaludina Čaušević

Broj Telefona: 200-355 / 206-037 / 061 142-003 222-952
nokia6170

#183 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

U pogledu nekih advokata imam osjecaj da se bave poslom i predmetima kojima nisu dorasli.

Sjeca li se jos iko onih hiljade tuzbi (Srebrenicanske zrtve) sto su zastupali oni advokati iz Mostara masuci sa njima i obecavajuci milijarde maraka kako ce tuziti Holandiju, UN itd. I, sta se desilo? Nista..dosli u corsokak, zbog nedovoljnog poznavanja medjunarodnog prava.

Pojeo vuk magarca.

Tako i sa ovim tuzbama. Radi se o igri velikih brojeva i potrebno je samo da se uzme obicni digitron i izracuna koliko ce doticni advokat zaraditi samo na sastavljanju tuzbi.

Neka uzme od svakog 100 KM za sastavljanje tuzbe. 4000 puta 100 KM = skoro pola miliona KM bez otpocinjanja procesa.

Tuziti treba, ali pravna stvar nije nimalo jednostavna kako je doticni advokat Hrvacic pokusava predstaviti.

Uostalom, neka Hrvacic objasni kako se moglo desiti da fula rokove za podnosenje tuzbe u ime Islamske Zajednice (ciji je ujedno pravni zastupnik) u pogledu tuzbe za naknadu stete za srusene banjalucke dzamije.

Hrvacic u Avazu citira presude Evropskog suda, za koje sam siguran da ih nije ni procitao ili da u najboljem slucaju zna engleski uopste.

Bojim se da je ovaj Hrvacic kapacitet ala Softica, samo upakovan u malo govorljiviju varijantu sa puno obecanja, a malo rezultata.

p.s. kako to rade u RS-u? Pa fino vlada rs angazuje cijelu advokatsku komoru rs-a da zastupa rs logorase pred federalnim sudovima...vrlo organizovano i vrlo sistemski.
kamen spoticanja

#184 Re: Ratna odšteta od RS

Post by kamen spoticanja »

nokia6170 wrote:U pogledu nekih advokata imam osjecaj da se bave poslom i predmetima kojima nisu dorasli.

Sjeca li se jos iko onih hiljade tuzbi (Srebrenicanske zrtve) sto su zastupali oni advokati iz Mostara masuci sa njima i obecavajuci kako ce tuziti Holandiju, UN itd. Ubiti, sta se desilo? Nista..dosli u corsokak, zbog nedovoljnog poznavanja medjunarodnog prava.

Pojeo vuk magarca.

Tako i sa ovim tuzbama. Radi se o igri velikih brojeva i potrebno je samo da se uzme obicni digitron i izracuna koliko ce doticni advokat zaraditi samo na sastavljanju tuzbi.

Neka uzme od svakog 100 KM za sastavljanje tuzbe. 4000 puta 100 KM = skoro pola miliona KM bez otpocinjanja procesa.

Tuziti treba, ali pravna stvar nije nimalo jednostavna kako je doticni advokat Hrvacic pokusava predstaviti.

Uostalom, neka Hrvacic objasni kako se moglo desiti da fula rokove za podnosenje tuzbe u ime Islamske Zajednice (ciji je ujedno pravni zastupnik) u pogledu tuzbe za naknadu stete za srusene banjalucke dzamije.

Hrvacic u Avazu citira presude Evropskog suda, za koje sam siguran da ih nije ni procitao ili da u najboljem slucaju zna engleski uopste.

Bojim se da je ovaj Hrvacic kapacitet ala Softica, samo upakovan u malo govorljiviju varijantu sa puno obecanja, a malo rezultata.

p.s. kako to rade u RS-u? Pa fino vlada rs angazuje cijelu advokatsku komoru rs-a da zastupa rs logorase pred federalnim sudovima...vrlo organizovano i vrlo sistemski.
ne znam da li je ovo jeftin pokusaj diskreditacije al je los ako jeste...mada da ne bude reklamiranja s moje strane jer doticnog ne poznajem koliko sam upoznat i karkin i omar rade tuzbe
kamen spoticanja

#185 Re: Ratna odšteta od RS

Post by kamen spoticanja »

nokia6170 wrote: Uostalom, neka Hrvacic objasni kako se moglo desiti da fula rokove za podnosenje tuzbe u ime Islamske Zajednice (ciji je ujedno pravni zastupnik) u pogledu tuzbe za naknadu stete za srusene banjalucke dzamije.

.
eto ne dade mi sejtan mira pa sam malo googlo

Islamska zajednica BiH dobila tužbu protiv RS-a

Presudom Osnovnog suda Banja Luka Republika Srpska i Grad Banja Luka dužni su da Islamskoj zajednici BiH isplate odštetu od 64, 7 miliona KM zbog rušenja 16 vjerskih objekata na području Banje Luke tokom rata.
Današnja presuda donesena je u korist Islamske zajednice koja je još 2000. godine podnijela tužbu protiv RS-a i Grada Banje Luke.

Pravni zastupnik Islamske zajednice Esad Hrvačić kazao je novinarima nakon presude da je za njih, od novčane nadoknade, mnogo bitnije to da je ovom presudom prvi put RS preuzela punu odgovornost za rušenje 16 vjerskih objekata Islamske zajednice u gradu Banjoj Luci.

Presudom RS i Grad Banja Luka obavezuju se da Islamskoj zajednici u potpunosti nadoknade materijalnu štetu od 64,7 miliona KM.

- Zadovoljni smo presudom, ali ne i s visinom odštetnog zahtjeva jer smatramo da je vještak mogao procijeniti više, dodao je ipak Hrvačić.

Naime, Islamska zajednica procjenjuje da džamija Ferhadija više vrijedi od 34 miliona KM koliko je procijenjeno.

Hrvačić smatra da je ovo historijska presuda za Islamsku zajednicu i sve Bošnjake koji su preživjeli rušenje svoje imovine za vrijeme ratnih djelovanja.

- Očekujemo da će ova presuda biti implementirana i da se RS neće žaliti na presudu i da će dostojanstveno ispuniti sve obaveze i tim činom preuzeti odgovornosti i ispraviti ono što je propustila da učini, naglasio je on.

Po zakonu RS-a svi odštetni zahtjevi prije 2001.godine pretvaraju se u javni dug i izdaju se obveznice u narednih 20 godina.

- Bez obzira na to, Islamska zajednica je zadovoljna, rekao je Hrvačić.
(FENA)
nokia6170

#186 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

kamen spoticanja wrote:
nokia6170 wrote: Uostalom, neka Hrvacic objasni kako se moglo desiti da fula rokove za podnosenje tuzbe u ime Islamske Zajednice (ciji je ujedno pravni zastupnik) u pogledu tuzbe za naknadu stete za srusene banjalucke dzamije.

.

Presudom Osnovnog suda Banja Luka Republika Srpska i Grad Banja Luka dužni su da Islamskoj zajednici BiH isplate odštetu od 64, 7 miliona KM zbog rušenja 16 vjerskih objekata na području Banje Luke tokom rata.
Današnja presuda donesena je u korist Islamske zajednice koja je još 2000. godine podnijela tužbu protiv RS-a i Grada Banje Luke.

Pravni zastupnik Islamske zajednice Esad Hrvačić kazao je novinarima nakon presude da je za njih, od novčane nadoknade, mnogo bitnije to da je ovom presudom prvi put RS preuzela punu odgovornost za rušenje 16 vjerskih objekata Islamske zajednice u gradu Banjoj Luci.

Presudom RS i Grad Banja Luka obavezuju se da Islamskoj zajednici u potpunosti nadoknade materijalnu štetu od 64,7 miliona KM.

- Zadovoljni smo presudom, ali ne i s visinom odštetnog zahtjeva jer smatramo da je vještak mogao procijeniti više, dodao je ipak Hrvačić.

Naime, Islamska zajednica procjenjuje da džamija Ferhadija više vrijedi od 34 miliona KM koliko je procijenjeno.

Hrvačić smatra da je ovo historijska presuda za Islamsku zajednicu i sve Bošnjake koji su preživjeli rušenje svoje imovine za vrijeme ratnih djelovanja.

- Očekujemo da će ova presuda biti implementirana i da se RS neće žaliti na presudu i da će dostojanstveno ispuniti sve obaveze i tim činom preuzeti odgovornosti i ispraviti ono što je propustila da učini, naglasio je on.

Po zakonu RS-a svi odštetni zahtjevi prije 2001.godine pretvaraju se u javni dug i izdaju se obveznice u narednih 20 godina.

(FENA)

Nek ti onda sejtan ne dadne mira da nadjes u drugostepenu presudu Okruznog suda u Banja Luci i presudu Vrhovnog suda RS-a.
Bosnolog

#187 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

nokia6170 wrote:
kamen spoticanja wrote:

.

(FENA)

Nek ti onda sejtan ne dadne mira da nadjes u drugostepenu presudu Okruznog suda u Banja Luci i presudu Vrhovnog suda RS-a.
Nokija nije ovim zavrsen slucaj treba ici na sud BiH i Strazbur te tuziti za sve druge porusene dzamije i mesdzide, http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1825 ,pa i bracu Alijagice iz Trebinja vuku za nos sve godine to isto tuzilastvo iako su dobili presudu za otetu i unistenu imovinu,...

Jednostavno sud BiH treba donijeti odluku da se ista isplati u roku u protivnom konfiskovati opstinsku imovinu ili entitetski budzet smanjiti za iznos pri raspodjeli uplacenih prihoda i isplatiti izrecenu novcanu presudu,.....

Licno mislima da je pogresno tuzbe slati tuzilastvu genocidnog Ausvica,....Sud BiH i Strazbur su adrese za podnosenje tuzbi i tacno je da oni koji podneose i zastupaju tuzenu stranu moraju poznavati medunarodno pravo u protivnom mogu izlevatiti ljude,.........
drug bevc

#188 Re: Ratna odšteta od RS

Post by drug bevc »

kamen spoticanja wrote:
no_pasaran wrote:
druze bevce vjerujem da je bilo i srba civila zrtava granatiranja vrs u sarajevu. valjda podrzavas i te tuzbe ili ti srbi nisu vrijedni spomena.

naravno da podržavam.
al sta ćemo sa srbima -civilima koji su poginuli od granata abih u doboju, petrovu, brčkom, il hrvati u mostaru,srednjoj bosni itd itd.
drug bevc

#189 Re: Ratna odšteta od RS

Post by drug bevc »

kamen spoticanja wrote:
no_pasaran wrote:?
Šta će ti tariguz kad uvozimo Knjaza Miloša :lol:
znači nema krize :thumbup: . sam pazi ak imas suljeve. zajebat je knjaz po tom pitanju nak zestok.
necko_sa

#190 Re: Ratna odšteta od RS

Post by necko_sa »

drug bevc wrote:
kamen spoticanja wrote:
no_pasaran wrote:

naravno da podržavam.
al sta ćemo sa srbima -civilima koji su poginuli od granata abih u doboju, petrovu, brčkom, il hrvati u mostaru,srednjoj bosni itd itd.

Nista, neka traze odstetu i neka im se da. Ako budemo isli ovom taktikom...od entiteta RS ce se traziti 500 puta vise odstete, nego sto bi to FBiH trebala dati grdjanima entiteta RS.

Finansijski kolaps i jednih i drugih bi bio neizbjezan, ali bi se FBiH digla nakom 50 godina...a entitet RS ni za 1000...arheolozi bi na kraju iskopavali ostavstine entiteta RS, ali bi da su zivi, i dalje dugovali odstetu.

Mislim da je ovo jedinstvena prilika da se preko toga izvrsi dodatni pritisak na manji entitet i ponudi im se dvije opcije...ili odsteta, ili odricanje entiteta i formiranje one normane drzave BiH bez entiteta i drugih slicnih teritorijalnih podjela.
stari grad Visegrad

#191 Re: Ratna odšteta od RS

Post by stari grad Visegrad »

Molim da neko napise proceduru tuzbe, tj. kako da se tuzi i sta se sve moze tuziti.
A_A_AKCIJA

#192 Re: Ratna odšteta od RS

Post by A_A_AKCIJA »

stari grad Visegrad wrote:Molim da neko napise proceduru tuzbe, tj. kako da se tuzi i sta se sve moze tuziti.
I ja sam ovo zamolio prije par strana.
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#193 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Dado dijasporitus »

Ma sve je ovo divno i krasno ali ja jos uvijek cekam odgovor na jedno jednostavno i pragmaticno pitanje. Ukoliko svi tih 1400 tuzbi i neogranicen broj drugih koji se priprema prodju sudsku proceduru, bilo da je Tuzilastvo BiH ili Straasburg u pitanju, ko ce to natjerati RS da isplati odstetu koja moze biti u desetinama ako ne i stotinama miliona maraka. Koja ce to policija upadati u zgradu vlade i institucije RS-a i pecatiti imovinu dok se odsteta ne isplati.

Mozda je odgovor jednostavan ali ja ga jednostavno ne vidim.
Bosnolog

#194 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

Postovat ce se pravna drzava i obaveze proistekle iz tuzbi odnosno presuda koje budu proizisle iz tih presuda u protivnom ce mo imati hajduciju i anarhiju koja ce proizici ukoliko se ne budu postovale presude te odgovor onih cije se presude pokusaju ignorisati i omalovaziti.

Presudena strana ce morati ispostovati presude po svim pravnim osnovama ukljucujuci zaplijenu njihovih nekretnina,dobara,na svi nivoima od opstine do Entiteta kao i uskracivanja budzetskog novca proisteklog iz prihoda uplacenih kroz poreski sistem,........

Imaju domaci i medunarodni sudovi kao i mehanizmi koji ce garantovati isplatu ratne odstete,......Neka se Banajluka pritivi i opsturise tuzbu protiv Srbije i CG.Platice i oni svoj udio u ratnim zlocinima i ostecenjima koja su nacinili,

Ratni zlocini ne zastarjevaju pa tako ni tuzbe,......

Presuda Karadzicu ce biti presuda i tvorevini koju je stvorio,ja smatram da se ne smije prihvatiti pokusaj ukidnja genocidnog Ausvica kao bi se izbjeglo placanje ratnih odsteta koje slijede,.........

http://www.facetv.ba/rubrika/tema-cd/46 ... iv-rs.html
nokia6170

#195 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

drug bevc wrote:
kamen spoticanja wrote:
no_pasaran wrote:

naravno da podržavam.
ja uvijek govorio i govoricu. svako ko je zrtva bilo kakve torture, treba i mora da tuzi onoga ko je odgovoran za to.

pa sta je sporno i sa tim srbima koje si ti pobrojao? neka se obrate advokatskoj komori rs-a, koja je svakako sistemski i planski podnijela tuzbe za rs logorase protiv federacije bih.

ako mogu za njih, mogu i za ove. srbin je srbin valjda nebitno kako i gdje je stradao.

samo bi bilo zanimljivo upitati advokatsku komoru rs-a da li bi zastupala porodice ubijenih srba civila u sarajevu od vrs granata.

vi u rs-u izgleda niste ni svjesni koliko je srba civila ubijeno od vrs granata tokom rata ili ste svjesni, ali vas zaboli neka stvar za njima, dok istovremeno mantrate o jna nevinoj uniformisanoj naoruzanoj "deci".
nokia6170

#196 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Bosnolog wrote:
Nokija nije ovim zavrsen slucaj treba ici na sud BiH i Strazbur te tuziti za sve druge porusene dzamije i mesdzide, http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1825 ,pa i bracu Alijagice iz Trebinja vuku za nos sve godine to isto tuzilastvo iako su dobili presudu za otetu i unistenu imovinu,...

Jednostavno sud BiH treba donijeti odluku da se ista isplati u roku u protivnom konfiskovati opstinsku imovinu ili entitetski budzet smanjiti za iznos pri raspodjeli uplacenih prihoda i isplatiti izrecenu novcanu presudu,.....

Licno mislima da je pogresno tuzbe slati tuzilastvu genocidnog Ausvica,....Sud BiH i Strazbur su adrese za podnosenje tuzbi i tacno je da oni koji podneose i zastupaju tuzenu stranu moraju poznavati medunarodno pravo u protivnom mogu izlevatiti ljude,.........
Braca Alijagici su za razliku od Islamske zajednice pametniji milion puta. Tuzili na vrijeme za razliku od mufljuzaste Islamske zajednice u kojoj sjede sami secijasi koji ne pale nikako ili pale na guranje.

Jos jedna razlika izmedju Alijagica i IZ se ogleda u cinjenici da Alijagici idu u Strazbur da traze da im se isplati ostatak novca po osnovu kamata, jer Alijagici imaju presudu u svoju korist, a IZ moze jedino ici u Strazbur da se zali na presudu koja nije u njihovu korist iskljucivo i samo iskljucivo krivicom Islamske zajednice. Usput, treba reci da praksa Strazbura je uvijek na strani domacih sudova kada je u pitanju utvrdjivanje cinjenica i tumacenje domaceg prava, jer uvijek naglase da su domaci sudovi u boljoj poziciji da to urade od Evropskog suda za ljudska prava.

Men' se cini da je IZ-u bilo sladje grickati donacije, nego prava ostvarivati pred sudovima.
nokia6170

#197 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

stari grad Visegrad wrote:Molim da neko napise proceduru tuzbe, tj. kako da se tuzi i sta se sve moze tuziti.
Preopsirno ti je postavljeno pitanje.

Daj konkretne cinjenicne primjere.
stari grad Visegrad

#198 Re: Ratna odšteta od RS

Post by stari grad Visegrad »

Da li silovane zene trebaju tuziti UN jer nisu zaustavili sukob, vec su ga nadgledali?

Jer ako silovane zene tuze rs pitanje je kada ce se odgovoriti na tuzbu i s akolikom nknadom. Ako tuze UN ili druge koji su promatrali rat, onda mogu dobiti daleko vecu nadoknadu.
Bosnolog

#199 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

nokia6170 wrote:
Bosnolog wrote:

Braca Alijagici su za razliku od Islamske zajednice pametniji milion puta. Tuzili na vrijeme za razliku od mufljuzaste Islamske zajednice u kojoj sjede sami secijasi koji ne pale nikako ili pale na guranje.

Jos jedna razlika izmedju Alijagica i IZ se ogleda u cinjenici da Alijagici idu u Strazbur da traze da im se isplati ostatak novca po osnovu kamata, jer Alijagici imaju presudu u svoju korist, a IZ moze jedino ici u Strazbur da se zali na presudu koja nije u njihovu korist iskljucivo i samo iskljucivo krivicom Islamske zajednice. Usput, treba reci da praksa Strazbura je uvijek na strani domacih sudova kada je u pitanju utvrdjivanje cinjenica i tumacenje domaceg prava, jer uvijek naglase da su domaci sudovi u boljoj poziciji da to urade od Evropskog suda za ljudska prava.

Men' se cini da je IZ-u bilo sladje grickati donacije, nego prava ostvarivati pred sudovima.
Ratni zlocini i steta prouzrokovana istim ne zastarjevaju po medunarodnim zakonima,...Slazem se da su se obratili na pogresnu adresu kada su tuzbu podnijeli opstinskom sudu u Banjaluci jer je logicno da ce isti pokusati da izbjegne platiti odstetu koj su pocinili odnosno sud genocidne tvorevine stvoren na temeljima porusenih tih istih Banjaluckih dzamija i progonima nesrba,takode znamo i da su bili spori i nesposobni te preokupirani i zaneseni milionima donacija koje su dobijali od arapsko muslimanskog svijeta,

Oni su trebali dio tog novca izdvojiti za pokretanje tuzbi protiv svih odgovornih od postinskih SDS stabova do Karadziceve tvorevine kao i susjednih drzava Srbije i Hrvatske za njihovo saucesce preko vojnih i politickih organizacija koje su formirali,finansirali i kontrolisali,....

Problem je sto nisu samo porusene banajlucka dzamije i drugi objekti u vlasnistvu IZ BiH vec na cijelom prostoru gdje su kontorolisale jedinice VRS kao i HVO-a,.....Tuzbu treba koncipirati i elaborirati za sve porusene vjerske objekte IZ ukljucujuci i banjalucke kao i ubistva i progone vjerskih sluzbenika te uzurpiranu imovin.

Smatram da bi te tuzbe trebale uputiti prema sudu BiH ili Strazburu,....
nokia6170

#200 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nokia6170 »

Bosnolog wrote: Ratni zlocini i steta prouzrokovana istim ne zastarjevaju po medunarodnim zakonima,...Slazem se da su se obratili na pogresnu adresu kada su tuzbu podnijeli opstinskom sudu u Banjaluci jer je logicno da ce isti pokusati da izbjegne platiti odstetu koj su pocinili odnosno sud genocidne tvorevine stvoren na temeljima porusenih tih istih Banjaluckih dzamija i progonima nesrba,takode znamo i da su bili spori i nesposobni te preokupirani i zaneseni milionima donacija koje su dobijali od arapsko muslimanskog svijeta,

Oni su trebali dio tog novca izdvojiti za pokretanje tuzbi protiv svih odgovornih od postinskih SDS stabova do Karadziceve tvorevine kao i susjednih drzava Srbije i Hrvatske za njihovo saucesce preko vojnih i politickih organizacija koje su formirali,finansirali i kontrolisali,....

Problem je sto nisu samo porusene banajlucka dzamije i drugi objekti u vlasnistvu IZ BiH vec na cijelom prostoru gdje su kontorolisale jedinice VRS kao i HVO-a,.....Tuzbu treba koncipirati i elaborirati za sve porusene vjerske objekte IZ ukljucujuci i banjalucke kao i ubistva i progone vjerskih sluzbenika te uzurpiranu imovin.

Smatram da bi te tuzbe trebale uputiti prema sudu BiH ili Strazburu,....
Tuziti se trebalo za svaku porusenu dzamiju pojedinacno.

Tamo gdje se vodio krivicni postupak (pred domacim sudom ili Haskim tribunalom) za rusenje tih dzamija, sacekati da se okonca postupak i onda fino pokrenuti po osnovu te presude za te konkretne dogadjaje parnicni postupak za naknadu stete.

Sustina se svodi da su se tuzbe trebale podnositi odmah 1996. godine.

Vidim da se ova teza prozima cijelim topikom da "Ratni zlocini i steta prouzrokovana istim ne zastarjevaju po medunarodnim zakonima".

U pogledu ovog da "ratni zlocini ne zastarjevaju" nemam dilemu, ali imam dilemu u pogledu da "steta prouzrokovana istim ne zastarjevaju po medunarodnim zakonima"....moze li se konkretno navesti koji to zakon ili medjunarodno pravni akt kaze da je tako.
Locked