Tvornica Automobila Sarajevo

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
butmir

#176 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by butmir »

supercali wrote:Pa par trica su bile u predsjednistvu za vrijeme rata a to su te izvucene iz tasa
Nema šanse.
To bi se već graničilo sa naučnom fantastikom.
karanana

#177 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by karanana »

cuo sam da je bilo nekoliko trica na pocetku rata, ali nisam cuo da su zavrsili na nasoj strani.

ne znam sta se desava zadnjih par godina, ali znam da su posljednih godina nakon ukidanja skd montaze imali par pogona koji su pravili neke sitne dijelove za vw, nekakve vijke, lonce auspuha i slicno. ali kao rezervne dijelove ne za novu ugradnju. bio je tu i propali projekat nekakvih elektricnih kamioncica.
a ustvari najjaci dio proizvodnje im je bio proizvodnja metalnih kontejnera gdje vw stavlja svoje rezervne dijelove...dakle obicne metalne kutije. a tu im se kao veliki konkurent pojavila kina ali i dalje su uspjeli drzati taj dio proizvodnje. to je do prije par godina pojma nemam sta se sada desava. znam i da je bila neka frka s direktorom kojeg je poslao vw, naseg je porijekla i da je nakon tog nekog sukoba sa radnicima sta li, shmugno nazad u njemacku. vlasnicka struktura tada je bila slagacu oko 57 ili 53 vw i 43 ili 47 asa prevent. ne znam sta se sad ni po tom pitanju desava.
iz onog sto sam vidio i cuo, ne vidim nikakav prosperitet i neko ozivljavanje ni priblizno onome sto je nekad bilo.
i ovo je na silu doveo genscher (ili kinkel) nakon rata cisto radi malo pr-a.
ovdje trenutno vw nema nikakvog razloga da ponovo ulaze neke velike pare kad su se opekli 90ih a i nema komparativne prednosti u odnosu na cheshku, slovacku, madjarsku a onda i dalje ka istoku kinu, indiju.....
johntra

#178 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by johntra »

Ta kolica su navodno bila patent naših inžinjera iz TAS-a, ne znam da li se još proizvode...
Prodati fabriku i sve Kinezima ili ponuditi nekom od proizvođača da kupi sve za jednu KM...jedino što bi država onda morala isplatiti udio VW-u... :D
tempuser

#179 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by tempuser »

karanana wrote:cuo sam da je bilo nekoliko trica na pocetku rata, ali nisam cuo da su zavrsili na nasoj strani.
Cijeli rat se u Sa vozila bijela trica iz TAS-a, polupanih sajbi na kojoj je pisalo "NORA".
tempuser

#180 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by tempuser »

karanana wrote:cuo sam da je bilo nekoliko trica na pocetku rata, ali nisam cuo da su zavrsili na nasoj strani.
Cijeli rat se u Sa vozila bijela trica iz TAS-a, polupanih sajbi na kojoj je pisalo "NORA".
butmir

#181 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by butmir »

tempuser wrote:
Ako je to tacno,onda je prefarbana u bijelu ,jer ni jedna trojka (od onih 48 ukradenih sa trake) nije bila lakirana u bijeloj boji.
Qler

#182 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Qler »

Bila ova bijela sigurno
trambusek88

#183 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by trambusek88 »

Prva TAS-ova trojka je bila bijela, možda je to ta što je imala natpis "Nora"?

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 801&type=3
Ned071

#184 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Ned071 »

Prva trica nakon rata stigla u vodovod. Poklonile svabe. Prvu cetvorku iz tasa kupio miso smajlovic
holowey

#185 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by holowey »

a sta je sa onom bijelom tricom sto je tokom rata bila parkirana u nikole tesle, odmah iznad pokopa? cija je ona bila i kako je (odakle) usla u grad?
tempuser

#186 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by tempuser »

Ned071 wrote:Prva trica nakon rata stigla u vodovod. Poklonile svabe. Prvu cetvorku iz tasa kupio miso smajlovic
Prije toga je 95-96 bila tura bijelih 1,9d trica za MUP koje je isporucio PAD NOSSE.
Ned071

#187 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Ned071 »

Mozda. Ova je odmah nakon dejtona usla... Skupljali se oko nje, ibret nevidjen :mrgreen:
holowey

#188 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by holowey »

tempuser wrote:
Ned071 wrote:Prva trica nakon rata stigla u vodovod. Poklonile svabe. Prvu cetvorku iz tasa kupio miso smajlovic
Prije toga je 95-96 bila tura bijelih 1,9d trica za MUP koje je isporucio PAD NOSSE.
te su bijele dosle pred kraj rata, bile parkirane u garazi automehanike, ali jedna bijela je bila u nikole tesle jos '93...ne znam jeli docekala kraj rata jer nije odrzavana, bila bas propala
butmir

#189 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by butmir »

trambusek88 wrote:Prva TAS-ova trojka je bila bijela, možda je to ta što je imala natpis "Nora"?

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 801&type=3
Ova nije nije mogla izaci nigdje.
Prva,iz Probne pred serije, je "ogoljena"i vracena na Zeiss masine radi mjerenja otstupanja od standardnih parametara.
Better Man

#190 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by Better Man »

Mišina četvorka je bila metalik siva. Sad ima golfa 6 crnog.
trambusek88

#191 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by trambusek88 »

Od 6 minute ratni snimci TAS-a
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#192 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

Radi li ova fabrika ista?

Pojma nemam ni sta je sa UNIS-om, Pretisom itd...
citroen xm

#193 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by citroen xm »

Nema od toga ništa, valjda je prostor izdat nekim privatnim firmama koje nemaju veze sa djelatnošću onih prijeratnih.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#194 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:Nema od toga ništa, valjda je prostor izdat nekim privatnim firmama koje nemaju veze sa djelatnošću onih prijeratnih.
Neki dan je bilo nesto na dnevniku o Pretisu, a kad sam ugradjivao plin vidio sam neke certifikate UNIS institut, pa sad, ne znam sta da mislim :-?

p.s. slike onog golfa sto si postavljao kao ilustraciju za svog-felge su mi jebitacne :thumbup: Sve dolazim u napast da na Lanču zavrnem neke retro felge :D
citroen xm

#195 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by citroen xm »

Ima UNIS institut u RS-u, izdaju ateste. Ne znam gdje si ugrađivao, ali možda je to to, a možda ima i u FBiH. Oko pretisa su nešto štrajkovali radnici, možda oni još prave neku municiju.

A što se Golfa tiče, taj mi je nekako kompletan bio čudno dobar. Valjda te posebne seije ljepše urade. Što se tiče Lanče meni Thesis ima vrhunske felge ali i sav je takav. :) Ne znam može li to na tvoju zbog broja i rspona rupa.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#196 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

citroen xm wrote:Ima UNIS institut u RS-u, izdaju ateste. Ne znam gdje si ugrađivao, ali možda je to to, a možda ima i u FBiH. Oko pretisa su nešto štrajkovali radnici, možda oni još prave neku municiju.

A što se Golfa tiče, taj mi je nekako kompletan bio čudno dobar. Valjda te posebne seije ljepše urade. Što se tiče Lanče meni Thesis ima vrhunske felge ali i sav je takav. :) Ne znam može li to na tvoju zbog broja i rspona rupa.
U FBiH sam ugradjivao. Mislim da pise UNIS institut Sarajevo :-?

Elem i meni je taj Golf dobar, sto kazes imaju te serije nesto posebno u sebi. Kad sam procitao "Bistro" i ostale nazive specijalnih izdanja, tacno me neka nostalgija svezala. Koliko god mi imali alergiju na golfa dvojku, cinjenica je da je on dio naseg prirodnog habitusa :thumbup:

Onaj kec sto se proizvodi u JAR-u bih sigurno uzeo u razmatranje za drugo auto u porodici. :thumbup:

Ah Thesis, obozavam to auto :kiselavoda: milim da felge ne pasu na Lybru :(
trambusek88

#197 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by trambusek88 »

Prestao se kec u JAR proizvoditi ima 6-7 godina
citroen xm

#198 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by citroen xm »

Za tog keca iz Južnoafričke republike mi je najinteresantnije što se toliko dugo proizvodio. A ne bi mi bio neka želja, kao ni T2 iz Brazila koji se do nedavno proizvodio. Ipak bih se radije odlučio za dobro očuvane originale. :thumbup:
530i

#199 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by 530i »

Nisam znao da je ostalo nesklopljenih šasija i do 1996.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#200 Re: Tvornica Automobila Sarajevo

Post by _BataZiv_0809 »

530i wrote:Nisam znao da je ostalo nesklopljenih šasija i do 1996.
Izgleda svega je ostalo sudeci po snimcima u ovom dokumentarcu. Mogu misliti koliko se hajrovalo od toga :roll:
Post Reply