Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
madner

#176 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Pa jeste, ne znam zasto mislis da bi poslodavac imao problem sa takvim aranzmanom?
theTruePath

#177 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

Michun wrote:
madner wrote:Kakvo je to islamsko pravilo da imas 2h slobodna tada i tada? Meni izgleda bas evropski.
2 h slobodna petkom u vrijeme dzume je bas onako evropski :D nadasve :-)

pa u BIH imas 50% muslimana ne mozemo to odbaciti samo da bi bili "Evropljani"..
Trebam te

#178 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Trebam te »

madner wrote:Kakvo je to islamsko pravilo da imas 2h slobodna tada i tada? Meni izgleda bas evropski.
Madner slazem se skroz,

Primjecujem da ljudi u Bosni nekako sve gledaju jako usko i cinicno , bakcu se detaljima i nemaju sirinu sliek o ideji problemima i tako smo se zakopali k'o pilici u kucine...

U drzavi gdje sam trenutno, muslimani idu na dzumu i niko nema stim problem...kolega mi klanja svaki vakat u posebnoj prostoriji ali je frajer jedan od najboljih na departmentu...

Nikako da narod skonta kako uzeti 2h slobodna od drzave petkom, tako da oni koji hoce na dzumu idu a oni koji nece idu zavrsiti svoje poslove ili ostanu u officeu na chatu ili ...nikako u Bosni da skontaju da vrijeme provedeno na poslu nije ucinak produktivnosti :dance:

nadam se da neko iam business skolu ovdje, :mrgreen:
Trebam te

#179 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Trebam te »

theTruePath wrote:
Michun wrote:
2 h slobodna petkom u vrijeme dzume je bas onako evropski :D nadasve :-)

pa u BIH imas 50% muslimana ne mozemo to odbaciti samo da bi bili "Evropljani"..
Da i to po prvi put nakon blizu 300 godina :D
Michun

#180 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

Sad znam zasto uglavnom pisem po temama sminka, garderoba, eventualno zdravlje.
Ovdje svi sve pogresno tumace a posebno kad je rijec o muslimanima i njihovim pravima. Udaviste...a najvise prava imate, jer ste vecina.
madner

#181 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

Ma ja sam operisan od praznovjerja :D , ali ovdje ne vidim problem.

Ista pravila za sve, 2h ako hoces, ako neces izadji ranije i nema problema.
Problem je sada sto percipirane privilegije dovode do nelagodovanja.

Kada bi ljudi naradili to petkom popodne niko se ne zalio.
GOLFER

#182 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by GOLFER »

Trebam te wrote:
Madner slazem se skroz,

Primjecujem da ljudi u Bosni nekako sve gledaju jako usko i cinicno , bakcu se detaljima i nemaju sirinu sliek o ideji problemima i tako smo se zakopali k'o pilici u kucine...

U drzavi gdje sam trenutno, muslimani idu na dzumu i niko nema stim problem...kolega mi klanja svaki vakat u posebnoj prostoriji ali je frajer jedan od najboljih na departmentu...

Nikako da narod skonta kako uzeti 2h slobodna od drzave petkom, tako da oni koji hoce na dzumu idu a oni koji nece idu zavrsiti svoje poslove ili ostanu u officeu na chatu ili ...nikako u Bosni da skontaju da vrijeme provedeno na poslu nije ucinak produktivnosti :dance:

ma ljudi idu rezonom ''nek komsiji (kolegi) crkne krava'' apsolutno nije bitno koliko stvarno taj kolega radi ili KAKO RADI... Kod nas se ce MULAC koji ne zna nista posteno uradit (a presjedi i po 9 sati na poslu) najvise pricati, zaliti se i tracati na keolege koji idu na dzumu a oni za 2 h urade vise nego on za 5 sati...
esoes

#183 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by esoes »

Trebam te wrote:

ovdje nije problem ucinkovitosti, ovdje je problem sto je to petak, i sto je to kraj radne sedmice, pa pojedini muslimani to iskoriste da imaju produzeni vikend,
ili pojedini imaju "rupu" u voznom redu,
ili pojedini nemuslimani, ne znaju sta ce sa sobom, da li bi "presli" na islam i imali i oni produzeni vikend,
ili bi pak trazili da to vrijeme spoje na neke slobodne dane,
ili sta ja znam vec

interesantno da niko ne vidje dio posta o "sefovom postu"
:)
madner

#184 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

GOLFER wrote:
Trebam te wrote:
Madner slazem se skroz,

ma ljudi idu rezonom ''nek komsiji (kolegi) crkne krava'' apsolutno nije bitno koliko stvarno taj kolega radi ili KAKO RADI... Kod nas se ce MULAC koji ne zna nista posteno uradit (a presjedi i po 9 sati na poslu) najvise pricati, zaliti se i tracati na keolege koji idu na dzumu a oni za 2 h urade vise nego on za 5 sati...
Ovo je pogresno i vodi samo u spiralu kojoj nema kraja (ti citas novine, ja pijem kafu, ti si glup ja sam pametan itd...) Radno vrijeme (sati) mora biti isto.
Last edited by madner on 01/12/2010 15:35, edited 1 time in total.
jaca-maca

#185 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by jaca-maca »

Michun wrote:Sad znam zasto uglavnom pisem po temama sminka, garderoba, eventualno zdravlje.
Ovdje svi sve pogresno tumace a posebno kad je rijec o muslimanima i njihovim pravima. Udaviste...a najvise prava imate, jer ste vecina.
I mene kao muslimanu odnosno muslimanki nervira koristenje vjere za licne svrhe, a to se sve vise radi. U Bosni, sve vise novopecenih "muslimana" i na kraju mi svi ispadnemo takvi. Nije bit u tome sto ce neko otici na dzumu nego sto ce ta osoba okolo hodati po kafama, nece se vratiti na posao. S druge strane, kolega, nemusliman ili onaj koji ne ide na dzumu ce ostati raditi. Taj koji ide na dzumu, nece naraditi taj propusteni sat niti ce mu se placa smanjiti. Fakat je najbolje rjesenje te elektronske kartice, kad ko dolazi i gotova prica.
esoes

#186 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by esoes »

jaca-maca wrote:
esoes wrote:2.Zasto mislis da dzuma nema obiljezje obrazovanja?
Nema, ako nisi musliman i ako si zensko (mada kazu da i zene mogu ici, ali zamisli da zena i ode, gledali bi u nju, kao ono sta si tu dosla. jednom sa i ja rekla, odo na dzumu, a mnogi su se nasmijali i prokomentarisali, kao ne sali se :sad: )
Hehehhe

zasto vidis samo dio stvarnosti, i to bas negativni dio, u smislu da neko zloupotrebljava termin dzume za svoje privatne stvari
provela si ovdje na forumu preko 2 sata, i sumnjam da si to prijavila sefu, da "forumas"
ali ce ti u petak opet zasmetati kad sef i kolege odu,
ne interesuje te da li su oni avrsili svoje obaveze za taj dan, da li su "odradili" svoj posao?

vidis njih, a ne vidis sebe.

zasto ne sagledas to s druge strane

pa kad pogledas vidjeces kako su pune dzamije u vrijeme dzume i koliki je broj prisutnih,
pa skontas da imam odrzi hutbu, koja ima karakter obrazovanja, barem u nekom smislu,
a ako hoces i kao jedna vrsta "skolskog" casa, koji traje kojih 20min,

i da odlazak na dzumu, koristi, kako onima koji odu,
posredno koristi i njihovoj okolini,
madner

#187 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

De ne prosipaj ovdje suplju. Citanje Alan Forda ima vecu edukacionu vrijednost pa se niko ne zalaze da zato provede 20 minuta. :roll:
theTruePath

#188 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

esoes wrote:
jaca-maca wrote:
Nema, ako nisi musliman i ako si zensko (mada kazu da i zene mogu ici, ali zamisli da zena i ode, gledali bi u nju, kao ono sta si tu dosla. jednom sa i ja rekla, odo na dzumu, a mnogi su se nasmijali i prokomentarisali, kao ne sali se :sad: )
Hehehhe

zasto vidis samo dio stvarnosti, i to bas negativni dio, u smislu da neko zloupotrebljava termin dzume za svoje privatne stvari
provela si ovdje na forumu preko 2 sata, i sumnjam da si to prijavila sefu, da "forumas"
ne interesuje te da li su oni avrsili svoje obaveze za taj dan, da li su "odradili" svoj posao?

pa kad pogledas vidjeces kako su pune dzamije u vrijeme dzume i koliki je broj prisutnih,
pa skontas da imam odrzi hutbu, koja ima karakter obrazovanja, barem u nekom smislu,

:thumbup: :thumbup:
jaca-maca

#189 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by jaca-maca »

esoes wrote:
jaca-maca wrote:
Hehehhe

ma ko mi kaze, sta ti visis na forumu, idi klanjaj ili slicno
Michun

#190 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

jaca-maca wrote:
esoes wrote:
jaca-maca wrote:
Hehehhe

:lol: jaco :thumbup:
esoes

#191 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by esoes »

madner wrote:De ne prosipaj ovdje suplju. Citanje Alan Forda ima vecu edukacionu vrijednost pa se niko ne zalaze da zato provede 20 minuta. :roll:
hehhehe
ok
za tebe mozda i ima, ne sporim

za mene tih 20minuta hutbe je kvalitetno utroseno vrijeme

trebamo li se nas dvojica sada prepirati oko toga?
Lacati se maceva, mozda :)

ne, treba malo vise svega, pocev od tolerancije, pa dalje...

ja se slazem da bi trebalo stati u kraj onima koji zloupotrebljavaju termin dzume za privatne poslove, jer derogiraju one koji na dzumu idu "srcem" i stvaraju jednu vrstu animoziteta sprav "ispravnih"
ali...

hajde daj neko mudro rjesenje koje ce zadovoljiti sve?
ako je to produktivnost, daj da tako rijesimo taj problem, trebas potpisati 15 ugovora, pregledati 20 zahtjeva, odobriti 15 narudzbi, napraviti 30 sendvica, popraviti 10 kompjutera, i poslije toga...
black

#192 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by black »

i sta ste se dogovorili jel problem dzuma ili .. :oops: :mrgreen: nije tesko zakljuciti da nekima ocito jeste problem i pored svih objasnjenja :oops:
theTruePath

#193 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

tvoje forumanje je isto sto i njegovo klanjanje,,hajd ne prosipaj se vise dzaba :-)
theTruePath

#194 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by theTruePath »

black wrote:i sta ste se dogovorili jel problem dzuma ili .. :oops: :mrgreen: nije tesko zakljuciti da nekima ocito jeste problem i pored svih objasnjenja :oops:

bar ovoj Jaci je ocito problem dzuma sudeci po provalnim komentarima
madner

#195 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by madner »

esoes wrote:
madner wrote:De ne prosipaj ovdje suplju. Citanje Alan Forda ima vecu edukacionu vrijednost pa se niko ne zalaze da zato provede 20 minuta. :roll:
hehhehe
ok
za tebe mozda i ima, ne sporim

za mene tih 20minuta hutbe je kvalitetno utroseno vrijeme

trebamo li se nas dvojica sada prepirati oko toga?
Lacati se maceva, mozda :)

ne, treba malo vise svega, pocev od tolerancije, pa dalje...

ja se slazem da bi trebalo stati u kraj onima koji zloupotrebljavaju termin dzume za privatne poslove, jer derogiraju one koji na dzumu idu "srcem" i stvaraju jednu vrstu animoziteta sprav "ispravnih"
ali...

hajde daj neko mudro rjesenje koje ce zadovoljiti sve?
ako je to produktivnost, daj da tako rijesimo taj problem, trebas potpisati 15 ugovora, pregledati 20 zahtjeva, odobriti 15 narudzbi, napraviti 30 sendvica, popraviti 10 kompjutera, i poslije toga...
Pa rekoh vec, neka uzmu koliko hoce slobodnog vremena i narade. 20 minuta, sat, 2 ne zanima me opste.
jaca-maca

#196 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by jaca-maca »

theTruePath wrote:

tvoje forumanje je isto sto i njegovo klanjanje,,hajd ne prosipaj se vise dzaba :-)
samo sam mu dala do znanja da svi ovdje tracimo vrijeme, a ne samo ja
Last edited by jaca-maca on 01/12/2010 16:01, edited 1 time in total.
mr.gugl

#197 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by mr.gugl »

ja nisam bas skontao u cemu je problem (iz prvog posta). ako neki idu na dzumu, ja ne vidim nikakav problem. ako ne idu na dzumu, a odu negdje drugo, opet ne vidim problem. ako vi ostali radite za vrijeme dzume, a ne radi vam se, e tu je problem. sto sad praviti kontrolu nad nekim, kad jednostavno mozete traziti da onda svi ne radite za vrijeme dzume ili na kraju krajeva reci da idete i vi na dzumu i to je otprilike to. :bih:
esoes

#198 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by esoes »

jaca-maca wrote:
esoes wrote:
Hehehhe

ma ko mi kaze, sta ti visis na forumu, idi klanjaj ili slicno[/quote]

zasto odgovor na takav nacin?
boli te istina?

ja sam "gazda" pa mogu forumasiti koliko me volje :P

moji radnici mogu da idu na dzumu, i ja bih volio da idu
ne idu
jedan je hrvat,dvojica su srbi, par njih su muslimani, ne idu,
i ne tice me se sto ne idu,
par puta sam ih pozivao da podju sa mnom,nisu posli,
ili nek idu u neku drugu dzamiju, nebitno, nisu posli i stoji im otvoreno da odu na dzumu,

zatvoricemo firmu na tih sat vremena,
i necemo propasti, ako ne radimo sat vremena.

cak i srbima i hrvatu sam objasnio da nemamo koristi od posla uradjenog u vrijeme dzume,
i da je bolje da tih sat vremena ne rade nista
ali
svako ima pravo na svoj stav i misljenje
murat arslan

#199 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by murat arslan »

zambaklija wrote:hmmm,zar vjera nije privatna stvar?to samo kod nas i možda čisto islamskim zemljama :-) :-) ja da sam gazda neke takve firme bilo bi ili vjera ili poso,pa nemože privreda ili produktivnost firme da zavisi od nekog ko hoće da se moli,tu molitvu može i donaknaditi ili se varam?svašta,nije ni čudo što nam je kako nam je..
Haman ti ne odgovara ta nova trava koji si zbavio. Ili si, možda, đe našo guzovače, pa popušio cijeli busen. :-)
Michun

#200 Re: Džuma ili izgovor da odeš s posla?

Post by Michun »

esoes wrote:
zasto odgovor na takav nacin?
boli te istina?

ja sam "gazda" pa mogu forumasiti koliko me volje :P

moji radnici mogu da idu na dzumu, i ja bih volio da idu
ne idu
jedan je hrvat,dvojica su srbi, par njih su muslimani, ne idu,
i ne tice me se sto ne idu,
par puta sam ih pozivao da podju sa mnom,nisu posli,
ili nek idu u neku drugu dzamiju, nebitno, nisu posli i stoji im otvoreno da odu na dzumu,

zatvoricemo firmu na tih sat vremena,
i necemo propasti, ako ne radimo sat vremena.

cak i srbima i hrvatu sam objasnio da nemamo koristi od posla uradjenog u vrijeme dzume,
i da je bolje da tih sat vremena ne rade nista

ali
svako ima pravo na svoj stav i misljenje
Sve skonta, osim ovog boldiranog :?
Last edited by Michun on 01/12/2010 16:07, edited 1 time in total.
Post Reply