VW Golf all about

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Desert Wind

#176 Re: VW Golf all about

Post by Desert Wind »

samo da se ogradim od ove glupe rasprave o obicnim artiklima....

sve sto sam zelio da kazem je da je kompanija folcvagn firma sa velikim respektom i dugom istorijom - ono sto je fakat iritantno je manijakalno uzdizanje obicnog artikla do nivoa bozanstva.... smijesno... alo to je artikl nista vise.... ali izgleda da nekima dize ego do neslucenih visina, lijecenje kompleksa sta li....
Gile Šampion

#177 Re: VW Golf all about

Post by Gile Šampion »

Mrze Golfa,kazu sramota bi ih bilo voziti Golfa,pričaju kako Golf ne valja...pa dobro :lol: :lol:

Vi vozite ono što vama valja i što mislite da treba i da je bolje,ali nemojte ni spamati teme i ne znam samo zašto onda uopšte pratite teme o Golfovima??? :? :lol: :lol:

Zavist,zloba? Nemogućnost kupovine Golfa? Šta je u pitanju? :lol: Bolestan mentalni sklop najvjerovatnije :-)

Nas pustite da vozimo i uzivamo u onome što vozimo-Golf 5,a vi se furajte na vaše kante i mirna Bosna :D
Cafe Camargue

#178 Re: VW Golf all about

Post by Cafe Camargue »

herbert mekfjuger wrote:
Romeo 80 wrote:
palamuda wrote:Što se više čita ova teme sve se više uviđa nedodirljivost Golfa, njemu ne trebaju brojke, ne treba mu šprdnja sa konkurencijom, ne treba mu dodatna oprema, Golf nikad neće sam ubrzavati i ubiti cijelu porodicu, jer je on jednostavno br.1.
Ovo ismijavanje sa Golfom samo njemu ide u prilog jer konkurencija nema odgovora pa počinje da ga udara nisko.
Ne daj se Golfe, vidi se da u tebi ima nešto vražije i džaba.
Jebote koji fanatizam! :-) Zbog ovakvog mentaliteta ljudi koji voze tu švapsku kantu i volim što ne spadam u većinu. Lijepa manjina! :D
ma nije to ni fanatizam, kolko je primitivizam i zatupljenost :D

hahaha najjači ovaj iznad što kaže ubjeđuju sami sebe da se nisu zajebali... pa jbt kažem stid bi me bilo vozit golfa... :run:
to je već kompleks

ja sam vozio svašta, od juge, preko tojote, pežoa, fiata, alfe, do danas bmw-a. ustvari kad skontam najkraće sam vozio golfa, koji nije ni bio moj. i mogao sam da vidim koliko to auto nudi više od konkurencije. a kad kažem više, ne mislim na glupe pakete opreme koji uključuju "eksluzivitete" poput dvozonske klime umjesto manuelne, automatskih svjetala, senzora kiše, preklopljivih retrovizora i sl.
poznajem ljude koji voze golfa već 20 i kusur godina. a zaista ne znam nikoga ko vozi pežoa, mazdu, fijata, renola toliko dugo. pa ni upola toliko
respo

#179 Re: VW Golf all about

Post by respo »

@gile
ako nadjes da sam ja licno nekome rekao sto vozis golfa nemoj ga voziti ja ti kupim golfa novog
a ni za ostale nisam vidio da neko govori nemoj ga voziti sto ga vozis itd
javljamo se na temu da kazemo svoje iskustvo kao sto cu reci i za ladu i za opela i za boeinga ako sam imao iskustvo ili bar iz prve ruke
respo

#180 Re: VW Golf all about

Post by respo »

cafe to stoji
u jednu ruku vw je sam sebe "zajebo" sa dvicom jer su je napravili nepoderivu
bas me zanima hoce li trojke cetvroke izdrzati 20 i kusur posebno od cvrke petica i sestica

a vjeruj mi ja sam vidjao i poznajem par ljudi koji jos vozaju renoe pezoe i jos par auta 20 i kusur pa cak i reko 30 godina tako da je sve to relativno
fwh

#181 Re: VW Golf all about

Post by fwh »

Ne mogu a da ne ustanem u odbranu ljubimca... ;-)

MK2 1,6D deset godina i 330K na satu kad je otišo,... O ovom autu je bezpotrebno trošiti riječi. Ikona poraća u BiH i svi smo mi u nekom periodu poželjeli jednog takvog TD ili GTD-a u onom periodu. nekima s eposrećilo ito. Sa 20 godina ovaj moj 4100KM ušao u tal za...

MK4 1,9TDI evo već četvrta godina. Za ovo vrijeme uvjerio sam se u jedinu manu svog auta - KRAĐA!
Naime u dva navrata su mi zlikovci dolazili te razvaljivali garažu kako bi ga maznuli, hvla Bogu pa nisu uspjeli...

A vozilo se svašta u životu, ne posjedovalo, ali sam sjedo u sve što ima volan i četiri točka a vlasnik dozvolio. P-406, Vectra, Astra, Octavia, KIA,.. sve su to super auta - ali Golf je Golf. Das Auto!

I bezveze je to što pojedinci ljubitelje ovog tipa auta nazivaju kojekakvim imenima od kojih je fanatici najblaži.
Mislim da je najjači razlog za Golfa - pouzdanost,... ljepota, dodatna oprema, i sve ostalo dolazi na drugo mjesto...
bach

#182 Re: VW Golf all about

Post by bach »

Desert Wind wrote:Volkswagen je definitivno simbol neceg nepoderivog - htjeli to priznat ili ne ljudi su imali auto koje se proizvodilo i prodavalo u skoro istom obliku i masinerijom ravno 65 godina.... i to je zapišan rekord kojeg niko nikad srusit nece....
Premda je meni licno mrzak zbog uniformiranog sveprisutnog faktora ta kompanija ima strasan pedigre koji ukljucuje svog idejnog kreatora Ferdinanda Poršea koji je zapravo prvo zaceo VW a poslije i Porše i koji zapravo nije nikad ni bio nijemac nego "obican" ceh....

Otac danasnjeg konglomerata VWa i Porsche-a je ustvari čeh kojem je pravo prezime bilo Boreš....
Tako da znate - vi zapravo ne vozite auta njemackih idejnih tvoraca nego brilijanata ceskog inzenjeringa - sto pomalo i objasnjava cinjenicu da je VW strasnu paznju usmjerio prema razvoju ceske Skode i akvizicijama sa Poršeom....

List od drveta ne pada daleko....
Prijatelju, Ferdo zvani Porše je bio tek zaposlenik jednog molera sa političkim ambicijama. VW je u potpunosti Hitlerova ideja, lično je crtao skice prve BUBE, kao i kompletna filozofija ovog proizvođača vozila potekla je od čike sa brčićima. Ne vjeruješ?

Image

Image

Early in May 1937, Dr. Ley carried out the Führer's commission to found the “Society for the Preparation of the German Volkswagen.” The manufacturer Dr. Porsche, the automotive expert J. Werlin, and the Reichsamtsleiter “Kraft durch Freude” Dr. Lafferentz were appointed the leaders of this organization.

The three party comrades worked hand in hand to determine the immediate tasks, and then to take up the factories, methods, and distribution of this new car. Dr. Lafferentz was responsible for a large part of the plan to construct a large factory to build the Volkswagen in Fallersleben, near Braunschweig. After long efforts, the whole plan took final form. The whole project had been organized. For years, one had heard little about the project until the Führer’s speech at the Automobile Exhibition in 1938 revealed the happy secret. Among other things, Adolf Hitler said: “Over the past four years, and with continual improvements, we have developed the Volkswagen, which we are convinced not only can be sold at the price we want, but also can be manufactured in ways that use a minimum of workers to produce the maximum amount. The model that has resulted from years of work by Dr. Porsche will undergo testing this year. It will enable millions of new customers with limited incomes to afford a car. We owe the best cars in the world to our directors, engineers, craftsmen, workers, and salesmen. Today, I am convinced that in a short time we will also build the least expensive cars.”
Better Man

#183 Re: VW Golf all about

Post by Better Man »

Blobi wrote:
Better Man wrote:
Blobi wrote:Better Man, ti i dalje uporan. Ne mozes kupiti bolje, a za manje para. Jednostavno ne mozes. Nijedan ovozemaljski zakon ti to ne dozvoljava. Fizika, ekonomija, matematika, nigdje neces dobiti necega vise za necega manje :D. Kolko para, toliko muzike. Jednostavno :)
Moze i tacka. To sto je cijena Golfa nerealna, tj. napucana to je drugo. Hoces reci da Toyota Auris ili Peugoet 308 ili nova Astra nisu bolji od Golfa?
Hocu reci, jer je to tako :). Pezo je plastikaner i nekvalitetan, ne budi neozbiljan. Auris i ostale toyote ne mogu zakocit, same ubrzavaju, bezlican mackasti dizajn isto k'o i Pezo, Astra proizvod posrnule fabrike sa sumnjivim kvalitetom, ali lijepim dizajnom. Golf je ipak kralj klase :).
Mozes ti reci da je Peugoet plastikaner, da je Astra sumnjive kvalitete i to za Auris, ali svi oni su daleko atraktivniji i bolji izbor od golfa, a kvalitetom nisu ni sekund slabiji, mogu biti samo bolji.
Gile Šampion

#184 Re: VW Golf all about

Post by Gile Šampion »

respo wrote:@gile
ako nadjes da sam ja licno nekome rekao sto vozis golfa nemoj ga voziti ja ti kupim golfa novog
javljamo se na temu da kazemo svoje iskustvo kao sto cu reci i za ladu i za opela i za boeinga ako sam imao iskustvo ili bar iz prve ruke

Ček malo. Može li se neko javiti na temu da priča svoja iskustva kad nikad nije posjedovao dotično vozilo,jer ima animozitet prema istom??? A koliko ja mogu da zaključim,ovde je takvih pozamašan broj...ili ja mozda nisam u pravu?
Cafe Camargue

#185 Re: VW Golf all about

Post by Cafe Camargue »

respo wrote:cafe to stoji
bas me zanima hoce li trojke cetvroke izdrzati 20 i kusur posebno od cvrke petica i sestica

a vjeruj mi ja sam vidjao i poznajem par ljudi koji jos vozaju renoe pezoe i jos par auta 20 i kusur pa cak i reko 30 godina tako da je sve to relativno
jeste relativno, sad mi naupade jedan seljak kojeg sam upoznao prije dvije godine, čovjek ima pežoa iz sedamdeset i neke, prvi vlasnik, registrovan auto, prešao s njim 130 hiljada. i još ga vozi

ali kad pogledaš koliki je broj golfova tog godišta na cestama, i kad ga uporediš sa drugim markama sličnog godišta, vidiš u čemu je ključna razlika. i ne bih se složio da su se u golfu zajebali sa dvicom, naprotiv oni su njom samo potvrdili kult koji je krenuo od keca i koji do dan danas traje. hoće li toliko trajati golfovi četvorke, petice, šestice... to ćemo pričat za 15 godina :)
Gost1515

#186 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

Gile Šampion wrote:

Ček malo. Može li se neko javiti na temu da priča svoja iskustva kad nikad nije posjedovao dotično vozilo,jer ima animozitet prema istom??? A koliko ja mogu da zaključim,ovde je takvih pozamašan broj...ili ja mozda nisam u pravu?
ih i ti puno tražiš ... čuj argumentovana diskusija :D to ovdje ide ovako:

kaze lik toyota imala sve jos 88 golf nista - ja nađem podatke koji kažu suprotno
vw naplaćuje retrovizore - ja nađem suprotno i objasnim
lik izvuče hitlera :lol: - ...

neko postavi test 5th geara - kazu nevalja, šta oni znaju
ko zna? - znamo mi na forumu
dobro, ja vozio i vozim golfove, koliko si ih ti vozio? - nema odgovora ...

:run:
respo

#187 Re: VW Golf all about

Post by respo »

Gile Šampion wrote:

jeli ti imas iskustvo voznje u tramvaju? imas jeli ga posjedujes? sumnjam
da bi imao iskustvo ne znaci da ga moras posjedovati
pola ljudi ne bi trebali pricati onda iskustva kad nisu nesto posjedovali
zakljucak ti je bas ono
respo

#188 Re: VW Golf all about

Post by respo »

Cafe Camargue wrote:
respo wrote:cafe to stoji

jeste relativno, sad mi naupade jedan seljak kojeg sam upoznao prije dvije godine, čovjek ima pežoa iz sedamdeset i neke, prvi vlasnik, registrovan auto, prešao s njim 130 hiljada. i još ga vozi

ali kad pogledaš koliki je broj golfova tog godišta na cestama, i kad ga uporediš sa drugim markama sličnog godišta, vidiš u čemu je ključna razlika. i ne bih se složio da su se u golfu zajebali sa dvicom, naprotiv oni su njom samo potvrdili kult koji je krenuo od keca i koji do dan danas traje. hoće li toliko trajati golfovi četvorke, petice, šestice... to ćemo pričat za 15 godina :)
kad sam napisao zajebo stavio sam navodnike sto ne znaci bukvalno zajebo i rekoh u jednu ruku
respo

#189 Re: VW Golf all about

Post by respo »

Gost1515 wrote: ih i ti puno tražiš ... čuj argumentovana diskusija :D to ovdje ide ovako:

kaze lik toyota imala sve jos 88 golf nista - ja nađem podatke koji kažu suprotno
vw naplaćuje retrovizore - ja nađem suprotno i objasnim
lik izvuče hitlera :lol: - ...

neko postavi test 5th geara - kazu nevalja, šta oni znaju
ko zna? - znamo mi na forumu
dobro, ja vozio i vozim golfove, koliko si ih ti vozio? - nema odgovora ...

:run:
ja ti kazem iz prve ruke da je covjek doplatio retrovizor ti ne vjerujes
to sta je ko imao 88-e me ne zanima
5-a brzina? hahaha
ja nadjem 6 drugih "auto strucnjaka" koji ce i geely napraviti najboljim autom
daj ne prosipaj se sa tim kvazi rubrikama
mogao si onda i mirzu vilica staviti kao kompetentnog za ovdje
herbert mekfjuger

#190 Re: VW Golf all about

Post by herbert mekfjuger »

Cafe Camargue wrote:[
to je već kompleks

ja sam vozio svašta, od juge, preko tojote, pežoa, fiata, alfe, do danas bmw-a. ustvari kad skontam najkraće sam vozio golfa, koji nije ni bio moj. i mogao sam da vidim koliko to auto nudi više od konkurencije. a kad kažem više, ne mislim na glupe pakete opreme koji uključuju "eksluzivitete" poput dvozonske klime umjesto manuelne, automatskih svjetala, senzora kiše, preklopljivih retrovizora i sl.
poznajem ljude koji voze golfa već 20 i kusur godina. a zaista ne znam nikoga ko vozi pežoa, mazdu, fijata, renola toliko dugo. pa ni upola toliko
upravo si upozno jednog takvog :D I vozio sam golfa, naravno, probo da vidim kako je... znači golf 3 - na njemu polago vozački, a golfa 4 sam vozio onako da probam i nevjerovatno kolko ta tvrdoća ubi, ne ono da kažem tvrdo ko sportski, nego neka glupa tvrdoća, ono na rupi dubine 1cm osjetiš bol u bubregu.... malo pretjerujem, al u odnosu na bilo oje drugo vozilo koje sam vozio, niđe veze... sjedišta ko klupa u parku... i da ne nabrajam... takođe oni glupi prekidači za svjetlo ko na električnom šporetu :D jednostavno previše neukusno za moj ukus :D a o cvrkutavom motoru da ne govorim :D
Gost1515

#191 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

respo wrote: ja ti kazem iz prve ruke da je covjek doplatio retrovizor ti ne vjerujes
to sta je ko imao 88-e me ne zanima
5-a brzina? hahaha
ja nadjem 6 drugih "auto strucnjaka" koji ce i geely napraviti najboljim autom
daj ne prosipaj se sa tim kvazi rubrikama
mogao si onda i mirzu vilica staviti kao kompetentnog za ovdje
a ja ti postavim cjenovnik i listu opreme iz prve ruke i ti ne čitaš?

a evo ti "auto stručnjaka" kojeg ti porediš sa vilicem, dobacio i do vozača F1 ... al šta je on za forumaše 8-)

http://en.wikipedia.org/wiki/Tiff_Needell

:-)
respo

#192 Re: VW Golf all about

Post by respo »

kako je onda lik doplatio retrovizor
cisto sumnjam da bi lagao i pljuvao po auto na sitnicama koje vozi

kakve veze ima sto je dobacio do formule
i to dvije utrke koje nije zavrsio

vrhunski fudbaler ne znaci i vrhunski trener
ne uzima se utisak od jednog covjeka nego od mnogo vise
svaki dozivljaj i sve u vezi auta bilo kojeg je individualno
tako da jedan tv prezenter pa bilo da je i sumaher ne moze se uzeti kao relevantan primjer kakvo je auto
mozemo uzeti ja i ti isto identicno auto i vidjet ces da cemo imati bar u jednoj stavci razliku

al ajd idi gledaj petu oni ce ti sve reci
bez obzira sto se prilozi mogu i platiti
vukojebina

#193 Re: VW Golf all about

Post by vukojebina »

Joj ovi su mi najjaci sto imaju nekog jarana, komsiju, komsijinog prijatelja, tetkinog ujaka...itd. covjece odkud ti znas okolnosti pod kojima je on dobio drugaciji desni retrovizor... to je garant neki kokuz koji bi da se pruzi malo vise nego sto se moze pokrit, pa reko aj vi skinite sve sto se moze skinuti od opreme, da to mene izadje malo jeftinije...

negp dje blobi kralj, da bubne jos koju prognozu ovih strucnjaka :)
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#194 Re: VW Golf all about

Post by Romeo 80 »

Ma ja ću samo ovo reći. Svako neka vozi šta želi i šta mu se sviđa, ali ima jedna konstanta koja se provlači ovakvim temama i zbog koje mi je neizmjerno drago što nisam fan Folcikanera. :mrgreen: To je činjenica da manje više svaki vlasnik VW-a kao glavnu prednost te marke ističe mogućnost kasnije prodaje! To je iskreno meni nekako tužno. Imam jedan život i u okviru svojih mogućnosti želim voziti ono što mi se sviđa. Iz tog razloga nikad neću kupiti auto s ciljem da ga kasnije što bolje utalim! Uvijek ću uzeti auto koje mi donosi smiješak na licu. Fan sam Alfe iz hiljadu i jednog razloga i da kupujem nešto što mi se baš i ne sviđa samo da bih to kasnije lakše prodao mi je nonsens! :-) Želim uživati!
Takođe, "argumenti" da je VW najbolji zato što je prodavaniji od neke druge marke su sve samo ne utemeljeni. Kakve veze to ima i sa čim? Činjenica je da je najveći broj ljudi kako kod nas tako i u svijetu samo prosječan korisnik auta u smislu da na isto gledaju samo kao na puko prevozno sredstvo. Jednostavno, nisu auto entuzijasti! :) Eto i odgovora zašto je VW po brojkama uspješniji. Sve se bojim da neka domaćica cijeni vozne osobine, performanse, ležanje i odgovor na komande auta! VW je davno stekao taj image nepoderivog i iako danas to ništa ne znači jer su po kvaliteti pri samom dnu poretka (čak i po njemačkim statistikama) to neće spriječiti prosječnog Hansa ili Muju da misle da je Golf "das auto"! :D

Ljudi, robovi ste predrasuda, ali šta ću vam ja! :oops:
respo

#195 Re: VW Golf all about

Post by respo »

pa bas da je kokuz nije cak sta vise i nije tekin jaran amidzicev koelga s posla itd
nego momka znam licno

uostalom sta ja serem tebi ako ne vjerujes
ne vjeruj vjeruj da vozis savrseno auto koji je naj naj u svemu
eto uzivaj
ja znam sta znam ako me ko bude konkretno pitao reci cu a tebi i ostalima ne vrijedi
Gost1515

#196 Re: VW Golf all about

Post by Gost1515 »

respo wrote:kako je onda lik doplatio retrovizor
cisto sumnjam da bi lagao i pljuvao po auto na sitnicama koje vozi

kakve veze ima sto je dobacio do formule
i to dvije utrke koje nije zavrsio

vrhunski fudbaler ne znaci i vrhunski trener
ne uzima se utisak od jednog covjeka nego od mnogo vise
svaki dozivljaj i sve u vezi auta bilo kojeg je individualno
tako da jedan tv prezenter pa bilo da je i sumaher ne moze se uzeti kao relevantan primjer kakvo je auto
mozemo uzeti ja i ti isto identicno auto i vidjet ces da cemo imati bar u jednoj stavci razliku

al ajd idi gledaj petu oni ce ti sve reci
bez obzira sto se prilozi mogu i platiti
Ja vjerujem onda da ste ti tvoj jarani barem šampioni u F1 i prezentirate na BCC-u jer eto ispade - bolje znate. (neću se osvrtati na ostatak njegove bogate karijere koji si zanemario)

Kažeš: "ne uzima se utisak jednog nego mnogo više ljudi" - pa super, što se onda prepiremo uopšte kad je golf najprodavaniji? to je "mnogo više ljudi" - sam sebi kontriraš. :-)
Gile Šampion

#197 Re: VW Golf all about

Post by Gile Šampion »

Smiješno...ali baš smiješno... :lol: :lol:

Dođu likovi i sad mene i ostale vlasnike VW vozila, žele da ubjede kako sam ja umjesto svog Golfa 5,trebao kupiti tamo neku Alfu,Renola,Fiata,Pežoa,Kiu ili Trabanta jer im se VW ne sviđa? :-)

A ja veoma dobro znam da mom autu nijedno ostalo od pobrojanih ne može ni prismrditi po kvalitetu izrade,držanju cijene,gušta u vožnji,jednostavnosti održavanja i ne znam čega još...prema tome VW :D :thumbup:
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#198 Re: VW Golf all about

Post by Romeo 80 »

Gile Šampion wrote:Smiješno...ali baš smiješno... :lol: :lol:

Dođu likovi i sad mene i ostale vlasnike VW vozila, žele da ubjede kako sam ja umjesto svog Golfa 5,trebao kupiti tamo neku Alfu,Renola,Fiata,Pežoa,Kiu ili Trabanta jer im se VW ne sviđa? :-)

A ja veoma dobro znam da mom autu nijedno ostalo od pobrojanih ne može ni prismrditi po kvalitetu izrade,držanju cijene,gušta u vožnji,jednostavnosti održavanja i ne znam čega još...prema tome VW :D :thumbup:
Hajd reci da nas malo zajebavaš?! :lol: :lol: :D
bach

#199 Re: VW Golf all about

Post by bach »

Gile Šampion wrote:Smiješno...ali baš smiješno... :lol: :lol:

Trebao si samo kupiti Toyotu, to te ubjeđujemo
Gile Šampion

#200 Re: VW Golf all about

Post by Gile Šampion »

Odoh odmah sutra na autopijaci da kupim...ubjedio si me :lol: :lol:
Locked