Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
ljubav_aha

#176 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by ljubav_aha »

just_think wrote:
ljubav_aha wrote:ja sam tebi pile moje obratila paznju na svijest covjecanstva koja nije ni znala za pojam danasnjeg Boga ;-)
Pa bravo jos malo ti fali pojmova i napokon ces shvatit. Naravno da covjecanstvo nije znalo do momenta kada ga samo nije izmislilo kroz godine i godine razvoja raznih vjerovanja u sve i svasta, i tako je pojam Boga njima predstavljao pojam svega u vidu lazne sigurnost od nepoznatog (prirodni procesi i pojave itd.) i kasnije se vremenom razvijala vjerska nacela temeljena na stvarnom zivotu (raj opisan kao vrtovi, voce itd, pakao - vatra, ljudska mucena, pica, ptice, krpe itd.) jer su samo i odatle mogla doci u vidu produkta ljudske maste. Vidis da mozes kad hoces. ;-)

tebi samo fali da procitas moje prethodne postove na pdf relgija ;-)

npr.meni uopste ne smeta ako neko vjeruje u Boga,vrlo je vazno kako neko iskazuje svoje vjerovanje,a ovo pravilo vrijedi i za nevjernike :-D
just_think

#177 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

ljubav_aha wrote:
just_think wrote:
ljubav_aha wrote:ja sam tebi pile moje obratila paznju na svijest covjecanstva koja nije ni znala za pojam danasnjeg Boga ;-)
Pa bravo jos malo ti fali pojmova i napokon ces shvatit. Naravno da covjecanstvo nije znalo do momenta kada ga samo nije izmislilo kroz godine i godine razvoja raznih vjerovanja u sve i svasta, i tako je pojam Boga njima predstavljao pojam svega u vidu lazne sigurnost od nepoznatog (prirodni procesi i pojave itd.) i kasnije se vremenom razvijala vjerska nacela temeljena na stvarnom zivotu (raj opisan kao vrtovi, voce itd, pakao - vatra, ljudska mucena, pica, ptice, krpe itd.) jer su samo i odatle mogla doci u vidu produkta ljudske maste. Vidis da mozes kad hoces. ;-)

tebi samo fali da procitas moje prethodne postove na pdf relgija ;-)

npr.meni uopste ne smeta ako neko vjeruje u Boga,vrlo je vazno kako neko iskazuje svoje vjerovanje,a ovo pravilo vrijedi i za nevjernike :-D
To pravilo ne vrijedi za nevjernike jer oni ne vjeruju i vjera im nije potrebna pored nauke i svih njenih grana koje objasnjavaju dokazima, a ne izmisljotinama. ;-)
ljubav_aha

#178 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by ljubav_aha »

just_think wrote:
ljubav_aha wrote:tebi samo fali da procitas moje prethodne postove na pdf relgija ;-)

To pravilo ne vrijedi za nevjernike jer oni ne vjeruju i vjera im nije potrebna pored nauke i svih njenih grana koje objasnjavaju dokazima, a ne izmisljotinama. ;-)

nisi me skontao :nevjernici takodjer ne moraju insistirati paznju od kriticne mase ;-)

0:19 - 1:30 "strah od sebe kojeg ne poznajem" ''... jer otkrivam sebe kakvog nisam poznavao" ;-)
HAVANA

#179 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by HAVANA »

bijela wrote:ne utiču na tebe, očito.
ali, vidiš li ti posljedice svog pisanja? ima li i jedna dobra? razmišljaš li šta činiš svojim pisanjem?
jesi li ikada čuo za ajet Nemojte grditi one kojima se oni, pored Allaha, klanjaju, da ne bi i oni nepravedno i ne misleći šta govore Allaha grdili.
de, malo, razmisli o tome šta radiš i ima li tvoje pisanje koristi ili štete.
theTruePath

#180 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by theTruePath »

ljubav_aha wrote:
just_think wrote:
ljubav_aha wrote:tebi samo fali da procitas moje prethodne postove na pdf relgija ;-)

nisi me skontao :nevjernici takodjer ne moraju insistirati paznju od kriticne mase ;-)

0:19 - 1:30 "strah od sebe kojeg ne poznajem" ''... jer otkrivam sebe kakvog nisam poznavao" ;-)

Mesa je bio musliman,doduse srpske nacionalnosti,ali i dalje musliman ;)
theTruePath

#181 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by theTruePath »

lilla wrote:
theTruePath wrote:
Pa je vjerovatno zato u Dervišu iskasapio ajete i na kraju zaključio:Jer, smrt je besmisao kao i život.

Meša jeste bio Bosanac, a za ovo drugo Allahu e'alemu ;-)
Koliko znam covjek se smatrao Srbinom islamske vjeroispovjesti,to je ono sto je govorio,onda ne moze biti Allahu alem
ljubav_aha

#182 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by ljubav_aha »

theTruePath wrote:
lilla wrote:
theTruePath wrote:
Pa je vjerovatno zato u Dervišu iskasapio ajete i na kraju zaključio:Jer, smrt je besmisao kao i život.

Meša jeste bio Bosanac, a za ovo drugo Allahu e'alemu ;-)
Koliko znam covjek se smatrao Srbinom islamske vjeroispovjesti,to je ono sto je govorio,onda ne moze biti Allahu alem
the TruePath,da li je to tvoj problem ili Mesin i Alahov ;-)
KotromanichII

#183 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Just think ako nevjerujes u postojanje BOga

de mi objasni kako ova riba ima zamaskirano pravo oko crnom linijom, a nacrtano veliko falsiifikovano oko kod repa kako bi prepalo predatore koji je napadaju, dali je to sama riba sebi nacrtala liniju preko oka , da ga sakrije a jos nacrtala veliko oko kod repa, kako bi zastrasila predatore, jer sto vece oko veca zivotinja, kako riba zna da veliko oko prepada predatore, ova riba je bas specijalan dokaz postojanja Boga,

zamaskirano pravo oko crnom linijom
Image

nacrtano falsifikovano oko kod repa
Image

dali to riba ima mozak da razmislja, i ima moci da sama sebi crta po tijelu ????? ovo je ocit dokaz da je ova riba konstruisana od Boga
just_think

#184 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

Zabludjenik je misljenja da i svaki korak koji napravi je zapisan od Boga, a kamol i sare na ribama i bilo sta drugo. Jesi li ti uopste svjestan kakvu nebulozu predstavlja tvrdnja postojanja Boga? Tvrdi se da Bog postoji i da je zapisao sudbinu svakog covjeka, sto znaci da je takodjer zapisao put sudbine monstrumima kao sto je Hitler i svi slicni, jel shvatas sad nebulozu i besmisao postojanja Boga, sudbine. A sad ce rec to ga je sotona naveo da uradi, sto je jos veca besmisao jer ako je Bog svemocan i pravedan ne bi pustio sotonu da ima ikakav vid slobode, sto je jos jedna besmisao. Glavni, nepobitni i jasan dokaz da Bog ne postoji i da je produkt ljudske maste lezi u historiji vjerovanja covjecanstva, izvolite po 100 put - http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4822773
KotromanichII

#185 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Zabludjenik je misljenja da i svaki korak koji napravi je zapisan od Boga, a kamol i sare na ribama i bilo sta drugo. Jesi li ti uopste svjestan kakvu nebulozu predstavlja tvrdnja postojanja Boga? Tvrdi se da Bog postoji i da je zapisao sudbinu svakog covjeka, sto znaci da je takodjer zapisao put sudbine monstrumima kao sto je Hitler i svi slicni, jel shvatas sad nebulozu i besmisao postojanja Boga, sudbine. A sad ce rec to ga je sotona naveo da uradi, sto je jos veca besmisao jer ako je Bog svemocan i pravedan ne bi pustio sotonu da ima ikakav vid slobode, sto je jos jedna besmisao. Glavni, nepobitni i jasan dokaz da Bog ne postoji i da je produkt ljudske maste lezi u historiji vjerovanja covjecanstva, izvolite po 100 put
ne muti, odgovori na pitanje, odakle ribi znanje i moci da sama po sebi crta , kako bi zamazala oci predatorima i prepala ih, isto kao sto ti mazes oci drugima ovim tvojim gore tekstom :-)

sudbine. A sad ce rec to ga je sotona naveo da uradi, sto je jos veca besmisao jer ako je Bog svemocan i pravedan ne bi pustio sotonu da ima ikakav vid slobode,
sotona je stvoren radi iskusenja ljudskog roda , a sta bi to ti , da imas raj na ovom svijetu, bez ikakvih iskusenja, da samo lezes i da ti med kapa iz nebesa u usta :-D

Razgovor Allaha i sotone zvanog Iblis

75. "O Iblisu!" – rekao je On – "šta te navelo da se ne pokloniš onome koga sam sobom stvorio? Jesi li se uzoholio ili misliš da si uzvišen?"
76. "Bolji sam od njega" – rekao je on – "mene si stvorio od vatre a njega od ilovače."
77. "E, izlazi onda iz dženneta! – reče On – "proklet da si!
78. Moje prokletstvo će te do Sudnjeg dana pratiti!"
79. "Gospodaru moj!’ – reče on -, "daj mi vremena do dana kada će oni oživljeni biti!"
80. "Dajem ti" – reče On –
81."do dana već određenog."
82. "E tako mi dostojanstva Tvoga," – reče -, "sigurno ću ih sve na stranputicu navesti,
83. osim Tvojih među njima robova iskrenih!’
84. "Istinom se kunem i istinu govorim" – reče Allah -,
85. "sigurno ću sa svima, tobom i onima koji se budu poveli za tobom, džehennem napuniti
!’

a na drugom mjestu Bog kaze

2. Onaj koji je dao smrt i život da bi iskušao koji od vas će bolje postupati; - On je Silni, Onaj koji prašta -,

jeli ti sad jasno sto Sotona postoji?? ako nije, stvoren je da bude iskusenje ljudima, da ih zavodi kako bi zavrsili u Paklu, a BOg kaze da j eovaj zivot iskusenje
just_think

#186 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

1000 puta objasnjavat isto toliko puta negirat jasnu istinu i cinjenice moze samo za(b)ludjenik i fanatik i kopirati tekstove samo psihicki labilna osoba. Jednostavno dosadi objasnjavat da je zid bijel takvim osobama i nema fajde se truditi jer ocito imaju barijeru na relaciji mozak - razum.
KotromanichII

#187 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

1000 puta objasnjavat isto toliko puta negirat jasnu istinu i cinjenice moze samo za(b)ludjenik i fanatik i kopirati tekstove samo psihicki labilna osoba. Jednostavno dosadi objasnjavat da je zid bijel takvim osobama i nema fajde se truditi jer ocito imaju barijeru na relaciji mozak - razum.
hajde ti kad si toliki mozak objasni ono gore ?
just_think

#188 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

KotromanichII wrote:
hajde ti kad si toliki mozak objasni ono gore ?
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p4822773
KotromanichII

#189 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

nista mi nisi objasnio, neiteresuju me kilometri dugi postovi koji nemaju veze sa pitanjem
just_think

#190 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

KotromanichII wrote:nista mi nisi objasnio, neiteresuju me kilometri dugi postovi koji nemaju veze sa pitanjem
Pa onda nemam sta raspravljat s onima sto ne znaju sta je debata i diskusija, ne citaju i ne uzimaju iskaze drugih, a hoce da njihovo bude procitano i uzeto u obzir. To je poraz takvog tipa diskutanta i nema smisla nastavljat diskusiju sa takvima.
KotromanichII

#191 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Pa onda nemam sta raspravljat s onima sto ne znaju sta je debata i diskusija, ne citaju i ne uzimaju iskaze drugih, a hoce da njihovo bude procitano i uzeto u obzir. To je poraz takvog tipa diskutanta i nema smisla nastavljat diskusiju sa takvima
eh koja argumentacija kod tebe, nema BOga, vi ste zabludjeli, izmisljotine, bajke, gluposti ovo ono , trc mrc :-) ma daj ba.

ako mi neodgovoris kako riba crta onakve sare po sebi onda nemamo sta raspravljati, pitam te obicno pitanje a ti ga izbjegavas
Last edited by KotromanichII on 11/12/2010 13:56, edited 1 time in total.
BP1203

#192 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by BP1203 »

just_think wrote:1000 puta objasnjavat isto toliko puta negirat jasnu istinu i cinjenice moze samo za(b)ludjenik i fanatik i kopirati tekstove samo psihicki labilna osoba. Jednostavno dosadi objasnjavat da je zid bijel takvim osobama i nema fajde se truditi jer ocito imaju barijeru na relaciji mozak - razum.
De ti meni odgovori samo na jedno pitanje: Odakle onda mi i sve oko nas ( materija,antimaterija ,atom , proton neutron positron itd.) i zasto smo ovdje zasto postojis?
Bez obzira sad na pisane religijske knjige svako ko imalo mozga i razuma ima skontace sam da mora postojati Tvorac ovoga svega. E sad ima niz razlicithi teorija. Kao na primjer teorija DEIZMA koja tvrdi da postoiji jedna Bog stvoritelj ali da se ne mjesa u ono sto je stvorio vec da je postavio odredjenje zakone i pravila ( odnosno zakone fizike) u svemiru prema kojima se sve odvija, zatim teorija GNOSTICIZMA koja je vrlo interesantna, koju cu postaviti uskoro kao novu temu jer je opsirna ( mozes naci ako znas engleski dosta o tome na internetu).

Sto se tice dzeneta/raja to nije samo jedan prostor vec i stanje, dakle stanje samog ljuskog bivca. To je stanje vjecnog unutrasnjeg mira( sto u ovom zivotu gotovo da nemamo nikako) i isppunjenosti.
KotromanichII

#193 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Ove zivotinje su ocit dokaz postojanja Boga, kao istinskog dizajnera u prirodi, dali to ove zivotinje mogu sami sebi da crtaju oci kako bi prepale predatore, kako onda pauk da bas nacrta oci i osmijeh sa jezikm na sebi,

kamuflirane zivotinje

leptir sa laznim ocima
Image

klista sa laznim ocima
Image

Image

Image

pauk sa nacrtanim osmijehom, ocit dokaz Bozijeg stvaranja, da je on dizajner i prirodi
Image

guster na drvetu
Image

Image

pretvaranje hobotnice, nevjerovatno kamuflaza

Allah kaze u kuranu:

45. Allah sve životinje stvara od vode, neke od njih na trbuhu puze, neke idu na dvije noge, a neke, opet, hode na četiri; Allah stvara što hoće, jer Allah sve može.

...a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo...

18. Zar ne znaš da se i oni na nebesima i oni na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a i mnogi kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi , niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.
just_think

#194 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

BP1203 wrote:
just_think wrote:1000 puta objasnjavat isto toliko puta negirat jasnu istinu i cinjenice moze samo za(b)ludjenik i fanatik i kopirati tekstove samo psihicki labilna osoba. Jednostavno dosadi objasnjavat da je zid bijel takvim osobama i nema fajde se truditi jer ocito imaju barijeru na relaciji mozak - razum.
De ti meni odgovori samo na jedno pitanje: Odakle onda mi i sve oko nas ( materija,antimaterija ,atom , proton neutron positron itd.) i zasto smo ovdje zasto postojis?
Bez obzira sad na pisane religijske knjige svako ko imalo mozga i razuma ima skontace sam da mora postojati Tvorac ovoga svega. E sad ima niz razlicithi teorija. Kao na primjer teorija DEIZMA koja tvrdi da postoiji jedna Bog stvoritelj ali da se ne mjesa u ono sto je stvorio vec da je postavio odredjenje zakone i pravila ( odnosno zakone fizike) u svemiru prema kojima se sve odvija, zatim teorija GNOSTICIZMA koja je vrlo interesantna, koju cu postaviti uskoro kao novu temu jer je opsirna ( mozes naci ako znas engleski dosta o tome na internetu).

Sto se tice dzeneta/raja to nije samo jedan prostor vec i stanje, dakle stanje samog ljuskog bivca. To je stanje vjecnog unutrasnjeg mira( sto u ovom zivotu gotovo da nemamo nikako) i isppunjenosti.
Smisao naseg postojanja i zivota, ko malo mozga i razuma ima moze shvatiti da je to prosirenje i odrzavanje zivota. Zato imamo potreban alat (znate vec koji), a samim tim sto nam je cilj prosiriti ga znaci da moramo i odrzavati ga, sve oko sebe. To sto si samo tako nabrojao te opsirne pojmove (materija, antimaterija itd.) pokazuje kako samo ne razmisljas. Eksperimenti u cern projektu ce razrijesiti nemoguce pitanje anti materije odnosno nastanak zivota i univerzuma. Da nije nauke i da smo ostali na nivou tvrdnji vjera, danas ne bi znali da je Zemlja okrugla, da se okrece oko Sunca, hemijske elemente itd.

@ Kotromanich

Posto vidim da si zadivljen prirodnim ljepotama da te malo vratim u realnost. Ako je taj kako ti kazes "istinski dizajner" tako superioran, tako pravedan, dobar kako li je onda mogao dizajnirati ovo:

(Ne otvaraj ako ne zelis da ti se zeludac prevrne, zato sam linkove stavio: )
http://pharmaclips.files.wordpress.com/ ... -palsy.jpg
http://www.thehorrorzine.com/Morbid/lobster%20boy.jpg
http://img.medscape.com/pi/emed/ckb/ped ... 690261.jpg
http://lh4.ggpht.com/fisherwy/RzBp9RHS8 ... 5B2%5D.jpg

Da li je svako od tih neduznih bica zasluzilo takav dizajn? Gledate i divite se ljepotama, a ono drugo bi pod tepih gurnuli. Kakav je to dizajner, dobrocinitelj, pravednik da nagradi nekoga neduznog takvim dizajnom, bolestima cerebralnom paralizom, razni oblici deformacija i degenerativnosti, slijepilo da ne nabrajam jos. E takav se ne moze nazvati pravednikom, a pogotovu ne svemocnikom jer da je svemocan ne bi bilo takvih slucaja nit bi pisao sudbinu monstrumima da cine hiljadama neduznika zlocine. Sve se u potpunosti poklapa da ne postoji i suplje o pravednosti o dobroti itd.
KotromanichII

#195 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by KotromanichII »

Posto vidim da si zadivljen prirodnim ljepotama da te malo vratim u realnost. Ako je taj kako ti kazes "istinski dizajner" tako superioran, tako pravedan, dobar kako li je onda mogao dizajnirati ovo:

Da li je svako od tih neduznih bica zasluzilo takav dizajn? Gledate i divite se ljepotama, a ono drugo bi pod tepih gurnuli. Kakav je to dizajner, dobrocinitelj, pravednik da nagradi nekoga neduznog takvim dizajnom, bolestima cerebralnom paralizom, razni oblici deformacija i degenerativnosti, slijepilo da ne nabrajam jos. E takav se ne moze nazvati pravednikom, a pogotovu ne svemocnikom jer da je svemocan ne bi bilo takvih slucaja nit bi pisao sudbinu monstrumima da cine hiljadama neduznika zlocine. Sve se u potpunosti poklapa da ne postoji i suplje o pravednosti o dobroti itd
sve je od Boga pa i to

Allah kaze u kuranu:

....a Allah čini šta hoće, ali većina ljudi ne zna.

evorecimo ti invalidi ako se strpe oni ce uci u dzennet aBd, isto tako onaj ko je slijep pa se strpi uci ce u dzennet

Prenosi Aiša, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Nema niti jedne nevolje koja zedesi muslimana, pa makar bila kao trn koji ga ubode, a da mu Uzvišeni Allah ne briše grijehe." (Buharija i Muslim)

Muhammed a.s. je rekao i sljedeće: »Čovjek ima određeni stepen kod Allaha koji ne može dostići svojim djelima, osim kada bude iskušan nekom tjelesnom nevoljom. Neka nas Uzvišeni Allah sačuva iskušenja i nevolja koje ne bi mogli podnijeti. Amin!

Za oduzimanje vida nagrada je Džennet

Svaka bolest ili iskušenje donosi oprost grijeha i Allahovu, dž.š., nagradu shodno težini bolesti ili iskušenja koje mu je Allah, dž.š., podario. Jedno od najvecih iskušenja, bolesti i fizickih nedostataka je gubitak vida. Onaj ko se strpi nakon toga i bude zadovoljan Allahovom, dž.š., sudbinom bit ce nagraden Džennetom. To Poslanik, s.a.v.s, jasno napominje u hadisi-kudsijji, koju od njega prenosi Enes b. Malik, r.a: «Allah Uzvišeni kaže: «Kada stavim Svoga roba na iskušenje oduzimanjem vida, pa se on strpi u tome, nadoknadit cu mu taj nedostatak Džennetom

ako ce ti invalidi uci u raj, nece oni nista sjecati tih nveolja koje su imali, isto ako ti udjes u pakao neces sjecati nicega dobrog sto si dozivio na ovom svijetu, i de mi reci onda na cijem bi mjestu volio biti na svome ako zaglavis u pakao ili na mjestu ovih invalida koji ce uci nadati se u raj, koji vise nece biti inavlidi nego potpuno normalne osobe ???
just_think

#196 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

"Sve je to od Boga." Molim?Sta rece? Ja vece gluposti i zalosnije u zivotu nisam procitao, znaci dno svih dna, zalosno, uzas. Pa ljudi jel moguce da ste se predali ovakvoj zalosti od bajki? Pa ovo vise nije ni bajka ovo je zlo, zlocin, morbidnost!

Pa covjece taj invalid sto ga zoves je jadno, nevino dijete koje se pati koje ce citav se patiti, cuj strpi se! Pa lako ti je govoriti strpi se citav zivot kad ti je fino i nemas takvih poteskoca. Da ponovim da je Bog svemocan ON NE BI DOZVOLIO DA JADNO DIJETE BUDE OKOVANO TOM BOLESCUGOM, JEL SHVATAS?

Ali najzalosnije sto postoje ljudi samo tako prelaze preko toga preko nevine djece i opet VJERUJU DA POSTOJI SVEMOCNI BOG, kako jadno i zalosno! Tu besmisao i zalosne tvrdnje je mogao samo covjeciji BOLESNI I GLUPI mozak izmislit, da govori da se neko citav zivot strpi sa takvim strasnim oboljenjima, ponizava i ucjenjuje nekakvim nagradama, i tako lako prelazi preko necije patnje, uzas, zalost. Nemate vi ni trunke morala, tolerancije, osjecaja, razuma, sad ste sve pokazali, zalim vas.
asurbanipal

#197 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by asurbanipal »

just_think wrote:
BP1203 wrote:

Smisao naseg postojanja i zivota, ko malo mozga i razuma ima moze shvatiti da je to prosirenje i odrzavanje zivota. Zato imamo potreban alat (znate vec koji), a samim tim sto nam je cilj prosiriti ga znaci da moramo i odrzavati ga, sve oko sebe. To sto si samo tako nabrojao te opsirne pojmove (materija, antimaterija itd.) pokazuje kako samo ne razmisljas. Eksperimenti u cern projektu ce razrijesiti nemoguce pitanje anti materije odnosno nastanak zivota i univerzuma. Da nije nauke i da smo ostali na nivou tvrdnji vjera, danas ne bi znali da je Zemlja okrugla, da se okrece oko Sunca, hemijske elemente itd.

@ Kotromanich

Da li je svako od tih neduznih bica zasluzilo takav dizajn? Gledate i divite se ljepotama, a ono drugo bi pod tepih gurnuli. Kakav je to dizajner, dobrocinitelj, pravednik da nagradi nekoga neduznog takvim dizajnom, bolestima cerebralnom paralizom, razni oblici deformacija i degenerativnosti, slijepilo da ne nabrajam jos. E takav se ne moze nazvati pravednikom, a pogotovu ne svemocnikom jer da je svemocan ne bi bilo takvih slucaja nit bi pisao sudbinu monstrumima da cine hiljadama neduznika zlocine. Sve se u potpunosti poklapa da ne postoji i suplje o pravednosti o dobroti itd.
U vezi prvog dijela tvog posta, a jedan njegov dio sam i boldirao: Da, čovjek je biće koje ima tjelesne nagone i one koje se tiču njegovih ličnih materijalnih interesa, a koji se opet zadovoljavaju radom, zalaganjem, novcem. Ali zar taj isti čovjek nema istovremeno i zahtjeve svoje prirode koji se tiču traganja za smislom svega, traganja za Uzvišenim Bogom. Prvu grupu zahtjeva i čovjekovih nagona ( boldirano ) će zadovoljiti život bez Boga, ali ko će mu dati odgovor na pitanja koja mu postavlja njegova priroda, koja po svojoj biti traga za nečim višim, za smislom življenja, za božanstvom ? Zar i ta ljudska priroda nije dio čovjekovog bića i zar i njeni zahtjevi nisu dio sveukupnih zahtjeva koji se javljaju u samom čovjeku ? Ako bismo tu vrstu čovjekovih po­t­reba zanemarili, ugasili bismo jednu dimenziju njegova bića i ne bismo ga više ni mogli zvati čovjekom. Dijelom si i odgovorio na ovo kada si spomenuo CERN, ali po tvom mišljenju sada, kada je nauka došla do tog stepena raz­voja da može objasniti sve pojave u prirodi, nema više smisla govoriti o Bogu kao njihovu uzroku. Pa prije svega, ti koji poričeš Boga na ovakav način nisi shvatio pravo značenje i smisao te riječi. Pod pojmom Bog ne podrazumijevaš ono što podrazumi­jevaju oni koji u Njega vjeruju i na tom vjerovanju temelje sva ostala svoja uvjerenja. Ti si "pretpostavio "moguće postojanje Boga kao nečeg nerealnog i na kraju si “dokazao” nepostojanje toga. Mi koji vjerujemo u postojanje Boga slažemo se s tim, te i mi tvrdimo da taj bog na kojeg ti misliš ne postoji. Mi smatramo da je Bog početak i izvor, prva karika u lancu svih pojava u prirodi, a ne samo onih koje su nama nepoznate. Jako je žalosno što je danas, nakon mnogo stoljeća napretka u svim oblastima nauke, došlo dotle da čovjek koji sebe naziva učenjakom ne može pojmiti stvari koje su jasne i čovjeku koji živi u najruralnijim dijelovima zemaljske kugle, a radi se o pozivu vlastite prirode. I to što neki ljudi nisu spoznali Boga, navodeći kao argument da Njegov dokaz nisu našli nigdje u svojim eksperimentima, također je dio lanca uzroka i posljedica na čijem kraju stoji sâm Bog. Onaj koji čini eksperiment ne treba tražiti Boga izvan sebe, nego u sebi.

A sada drugi dio tvog posta, (dio u kojem si pretpostavio postojanje Boga i u kojem postavljaš pitanja i izražavaš sumnju u Njegovu mudrost i pravednost sam boldirao), koji zahtjeva malo širi odgovor:
Prije svega, pitanje zla u svijetu jedna je od bitnih filozofskih rasprava. Pitanje svega onoga što ljudi nazivaju zlom (bol, ne­daća, bijeda, smrt, ratovi, posto­janje šejtana) potaklo je brojne filozofe da se njime bave i nude različite odgovore. Traganje za odgovorom na ovo pitanje dovelo je do izdvajanja različitih mišljenja. Jedni su došli do zaključka kako Bog nije mudar jer onaj ko pos­jeduje mudrost sprečava postojanje svega što je nepotrebno, besmisleno, i izopačeno, a vidimo da On to nije uradio. Oni također poriču da je Ovaj svijet stvoren u najboljem skladu te da u njemu vlada harmonija i ure­đenost jer da je to tačno, u njemu ne bi bilo ni zla ni svih ovih negativnih pojava.
Drugi ostaju pri tome da Bog posjeduje mudrost, da jeste Mudar i da je Ovaj svijet savršeno uređen. Međutim, po njima, sva bića mogu se podi­jeliti u dvije skupine.
- jedna su ona bića i pojmovi koji su izvor svakog dobra i ljepote,
- druga su ona bića i pojave koji su ili zlo sami po sebi ili bivaju iz­vorom zla i ružnog.
Između dobra i zla postoji suštinsko razilaženje. Nešto ne može biti istovremeno i dobro i zlo. Uz to, postoji još jedna neporeciva činjenica (riječ koju često koristiš poprilično neopravdano kao sredstvo argumentacije, a trebao bi znati da sa stanovišta filozofije skepticizma, proglašavanje vlastite vlastite sigurnosti za istinu bi protivriječilo čitavom stavu), a to je da između svakog uzroka i posljedice postoji čvrsta nit koja ih povezuje. U svakoj posljedici nalazimo osobine njenog uzroka. Budući da je tako, onda vrijedi univerzalna zakonitost: Sve što je apsolutno zlo ima za svog stvaraoca apso­lutno zlo i sve što je apsolutno dobro stvoreno je od apso­lutno dobrog stvoritelja.
Na ovaj način dolazimo do teorije dobra i zla, odnosno teorije dual­izma. To je teorija po kojoj Bog postoji kao izvor apsolutnog dobra, ali uporedo s tim postoji i izvor apsolutnog zla.

Treća grupa jesu oni koji negiraju postojanje ovakvih dvaju izvora. Po njima je Bog jedan, ali nije pravedan zato što pri samom stvaranju nije pokazao tu pravdu prema svim stvorenjima. Da je bio pravedan i da postoji jednakost, onda ne bismo imali griješenja, razlika u bogatstvu i sl. .
Pomisao na smrt i nestanak čovjeka uvijek tjera na pitanje zašto je uopće stvoren. Jedan je pjesnik rekao: “Ni najveći pijanac lijepi bokal sa opojnim vinom razbio ne bi. Ti stvaraš najljepše, stvaraš lijepa lica, ruke, noge i to na kraju rušiš. Čemu to?” Ovakav strah od smrti svojstven je jedino čovjeku. Životinje za takvo šta ne znaju, one samo imaju instinkt za izbjegavanje trenutne opasnosti. Želja za vječnošću i produljenjem života postoji isključivo kod čovjeka jer bića koja nisu u stanju stvoriti sliku o budućnosti nemaju ni želju za tom budućnošću.
just_think

#198 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by just_think »

Smisao zivota je prosirivanje samog zivota, a sve ostalo istrazivanje i trazenje odgovora spada u sekundarnu potrebu, jer da se mi prestanemo prosirivati, izumrli bi i cemu onda istrazivanje i sve ostalo pada u vodu.

Ne postoji nesto sto je samo od sebe nastalo, tacnije vasa tvrdnja da je Bog pocetak i izvor svega. Kada bi ja vas pitao, a kako je nastao Bog? Ne, nista ne moze samo od sebe nastati, kao prvo jer bilo sta u prirodi nastaje uzrocno-posljednicom vezom, kad drugo sto nepobitno i cinjenicno dokazuje i rusi tu tvdnju je historija vjerovanja covjecanstva koja se desila, znaci nije nikakva tvrdnja, teorija, misljenje vec cista cinjenica ono sto zaista desilo. Tu se jasno navodi kako je doslo do stvaranja pojma Boga.

Apsolutno dobro i apsolutno zlo ne postoji u odvojenom obliku jer se jasno kazuje da je Bog jedino sto je apsolutno odnosno svemoguce. On kao svemoguc je glavni, njegov rijec je glavna i on odlucuje. E posto je on svemoguc i kao pravednik, presuditi da se nepravda desava nije mogao i nema smisla, a konstantno se tvrdi da ce dobro presuditi dobrome, a zlo onome ko je zao, ali to se ipak ne desava jer smo zivi ocevidci suprotnog, je li potrebno da navodim primjere. Tako da to sto vi tvrdite da razumijete jednog Boga, a ja i slicni nekog drugog hocete da kazete da pogresno tumacimo Boga. Ne, nego vi time samo negirate greske iz vjerskih nacela kojih ste svjesni i ocajno nastavljate sa vjerovanjem, ne zelite da vjerujete da takav Bog moze biti! znaci svjesno negirate cinjenicu sto je moralni zlocin, a da ne tumacimo pogresno kao sto sam rekao historija vjerovanja covjecanstva potvdjuje i besmislene tvrdnje u vjerskim nacelima koju je naveo Kotromanich o bolesnima, pa ja naglasio o ljudskim zlocincima i besmisao sudbine, pa tek poistovjecivanje nevjernika (ateista) sa svime losim i tvdnje da ne mogu ciniti dobro, pa cak iako urade bit ce kaznjeni, znaci jos milion besmislenih tvrdnji da ne nabrajam. Ali kap koja je prelila casu je o djeci koja su bolesna i preko njihove patnje se samo olako prelazi sa 'strpi se!' sto je van svake pameti. To se ne moze desiti u tvdnjama koje se nazivaju moralnim, tolerantnim, svjesnim itd., vec ustvari dokazuje suprotno. Svi dokazi se poklapaju i novi nadolaze, tako da je sve jasno, a glavna stvar je historija vjerovanja covjecanstva.
Last edited by just_think on 11/12/2010 22:03, edited 1 time in total.
harač

#199 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by harač »

KotromanichII wrote:Ove zivotinje su ocit dokaz postojanja Boga, kao istinskog dizajnera u prirodi, dali to ove zivotinje mogu sami sebi da crtaju oci kako bi prepale predatore, kako onda pauk da bas nacrta oci i osmijeh sa jezikm na sebi,

kamuflirane zivotinje

leptir sa laznim ocima
Image

klista sa laznim ocima
Image

Image

Image

pauk sa nacrtanim osmijehom, ocit dokaz Bozijeg stvaranja, da je on dizajner i prirodi
Image

guster na drvetu
Image

Image

pretvaranje hobotnice, nevjerovatno kamuflaza

Allah kaze u kuranu:

45. Allah sve životinje stvara od vode, neke od njih na trbuhu puze, neke idu na dvije noge, a neke, opet, hode na četiri; Allah stvara što hoće, jer Allah sve može.

...a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo...

18. Zar ne znaš da se i oni na nebesima i oni na Zemlji Allahu klanjaju, a i Sunce, i Mjesec, i zvijezde, i planine, i drveće, i životinje, i mnogi ljudi, a i mnogi kaznu zaslužuju. A koga Allah ponizi , niko ga ne može poštovanim učiniti; Allah ono što hoće radi.
oops!... I did it again :D
harač

#200 Re: Dzennet/Raj opis, dali vjerujete da postoji?

Post by harač »

just_think wrote:"Sve je to od Boga." Molim?Sta rece? Ja vece gluposti i zalosnije u zivotu nisam procitao, znaci dno svih dna, zalosno, uzas. Pa ljudi jel moguce da ste se predali ovakvoj zalosti od bajki? Pa ovo vise nije ni bajka ovo je zlo, zlocin, morbidnost!

Pa covjece taj invalid sto ga zoves je jadno, nevino dijete koje se pati koje ce citav se patiti, cuj strpi se! Pa lako ti je govoriti strpi se citav zivot kad ti je fino i nemas takvih poteskoca. Da ponovim da je Bog svemocan ON NE BI DOZVOLIO DA JADNO DIJETE BUDE OKOVANO TOM BOLESCUGOM, JEL SHVATAS?

Ali najzalosnije sto postoje ljudi samo tako prelaze preko toga preko nevine djece i opet VJERUJU DA POSTOJI SVEMOCNI BOG, kako jadno i zalosno! Tu besmisao i zalosne tvrdnje je mogao samo covjeciji BOLESNI I GLUPI mozak izmislit, da govori da se neko citav zivot strpi sa takvim strasnim oboljenjima, ponizava i ucjenjuje nekakvim nagradama, i tako lako prelazi preko necije patnje, uzas, zalost. Nemate vi ni trunke morala, tolerancije, osjecaja, razuma, sad ste sve pokazali, zalim vas.
podsjeti me na ovo... :sad:
Post Reply