kao prvo da razrjesimo nesto,plain vanilla wrote:narodna i vjerska pripdnost nije istoMjesanac wrote:plain vanilla wrote:pa to je samo jedna skola u sarajevu
a sta ako hrvat nije katolikako je ateista?
Jedna skola za one kojima je jako bitna ta narodna pripadnost. A i Bosnjacka gimnazija je jedina za Bosnjake u Sarajevu. A za ostale bilo koje vjere imaju opste gimnazije bez ikakvog religijskog predznaka. Evo ja se ubrajam u Bosnjake pa mi nikada na svijetu ne bi palo napamet da upisem Bosnjacku.
edit: pod ostalim nisam mislio na ustavnu kategoriju
a ti kao bosnjak u svakoj skoli mozes uciti bosnjackijezik
on da bi ucio hrvatski mora u katolicku skolu.. kako ne kontate u cemu je razlika i zasto se ti ljudi lose osjecaju
suzivot, razumijevanje i tolerancija ne znace da vecina tlaci manjinu, nego da zive u skladu
Nacionalna pripadnost: Pripadnost drzavi u kojoj se zivi.
Narodna pripadnost: Pripadnost grupi ljudi po zajednickim osnovama, zajednickoj kulturi ( kod nas po zajednickoj vjeri)
Religijska pripadnost: Ne bi se trebalo objasnjavati, ja mislim da je svima jasno.
Da postoji taj tzv Bosnjacki jezik, ja ga ne bi zelio uciti. Ja sam Musliman samo za sebe, ja nisam Musliman radi nekog drugog. Ja to postujem i cuvam u sebi. Ja nemam nikakvu potrebu u zivotu da ja hodam okolo i pricam ko sam i sta sam. Eto smatraj se cime god hoces ali zadrzi to za sebe. Samo nemoj ciniti nista protiv ove drzave jer ovo je tvoja drzava, drzava tvojih predaka, drzava u kojoj ima mjesta za sve ljude dobrih namjera. Zato volim i postujem Jovana Divjaka, Zeljku Komsica, Iliju Jurisica, ljudi nisu moje vjere, ali ja nisam opterecen time kao sto su katolici i pravoslavci, ljudi svu svoj zivot stavili na kocku za jedinu im domovinu. Da si ti covjek ne bi tebi smetalo sto se u Sarajevu uci bosanski jezik, ali ja sam tebi htio samo pokazati koji nivo tolerancije vlada u Sarajevu primjerom KSC i time da se uci hrvatski jezik u gradu za koji dusmani vole reci da je samo Bosnjacki.