Skoda Octavia vs Renault Fluence

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Blobi

#176 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Blobi »

Ovdje sve znalci i insajderi auto kuca :D
sabanss

#177 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by sabanss »

drndalo wrote:Nije bilo pitanje treba li kome navigacija po Sarajevu, nego stavljanje svakakvih slika OCtavije da se dokaze superiornost, iako je model Octavia-e o kojem je rijec za navigaciju, DSG mjenjac i kozna sjedista citao u automagazinu... ;-)
Imam sve osim koze :)
johntra

#178 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

Kad me vučete za jezik, evo ga, friškooooo...ove godine, slovom i brojem, četiri komada L&K Octavia je prodato u BiH...cmooka :D
prosječna cijena ovog modela, u zavisnosti od motora, kreće se oko 45 milja...inače, L&K fazon je meni ok za Škodu, a inače u fabrici postoji posebna proizvodna linija za ovaj model i posebni radnici je i sastavljaju...
sheikh

#179 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by sheikh »

Ubjedljivo Octavia TDI,za par godina kada budes prodavao na njoj ces izbugubiti 2-3 hiljade KM,dok na Fluencu mnogo vise.Fluence nije los,ali brate meni je dizajn mnogo losiji nego na Octaviji. :D
johntra

#180 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

ko ti garantuje da ih je proteklih godina prodavano po četiri? pa masu kupaca nema pojma da uopšte taj model i postoji, ovo je zvanična informacija zastupnika...cmooka :D
drndalo

#181 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by drndalo »

od 1996 do danas prodato je prek 30.000 škoda na BH tržištu.
Jeste, a od toga je Felicia-e, Fabia-e = Koliko ?

Ostatak su Octavia-e, od kojih sa prvom generacijom nisi ni mogao naruciti L&K u BiH... To nas ostavlja sa Octavijama prodanim unazad 3 godine... Pa taj procenat nije bas 0,2%... Dobra ti je statistika, ali polazis od krivog pocetka...

Johntra, hajde majke ti saznaj i koliko su DSG ova prodali sa TDI motorima sve skupa, molim te. I po mogucnosti, koliko su ih prodali sve skupa TDI+DSG+Colombus+Koza...?
Last edited by drndalo on 19/10/2010 11:18, edited 1 time in total.
gaius

#182 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by gaius »

ja imam octaviu L&K.. 1.8 TSI DSG.. inače unutrašnjost kao na postanoj slici.. :) vozači TDI golfova i pasata krive pumpadžije nakon što isprate zadnje tablice uz Ivan :) prava igračka..
drndalo

#183 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by drndalo »

gaius wrote:ja imam octaviu L&K.. 1.8 TSI DSG.. inače unutrašnjost kao na postanoj slici.. :)
Ja upravo ovo i tvrdim, cesci je DSG mjenjac u BiH na benzinskim motorima, nego na TDI-u... Zasto ? Zato sto ih kompletno razliciti kupci kupuju...
johntra

#184 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

gaius wrote:ja imam octaviu L&K.. 1.8 TSI DSG.. inače unutrašnjost kao na postanoj slici.. :) vozači TDI golfova i pasata krive pumpadžije nakon što isprate zadnje tablice uz Ivan :) prava igračka..
o tome pričam drug...ti si jedan od rijetkih koji je svojih 42.000 ili malo više milja, potrošio na Škodu...ostali i dalje pate za sve crvenim TDI mašinama u raznim VW modelima, uz konstataciju da je to ipak samo Škoda... :D
johntra

#185 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

drndalo wrote:
od 1996 do danas prodato je prek 30.000 škoda na BH tržištu.
Jeste, a od toga je Felicia-e, Fabia-e = Koliko ?

Ostatak su Octavia-e, od kojih sa prvom generacijom nisi ni mogao naruciti L&K u BiH... To nas ostavlja sa Octavijama prodanim unazad 3 godine... Pa taj procenat nije bas 0,2%... Dobra ti je statistika, ali polazis od krivog pocetka...

Johntra, hajde majke ti saznaj i koliko su DSG ova prodali sa TDI motorima sve skupa, molim te. I po mogucnosti, koliko su ih prodali sve skupa TDI+DSG+Colombus+Koza...?
jarane, postat ću ofiran sa ovim pitanjima, a ne smijem baš odnose sa ljudima kvariti...to mi je haman hljeb.. :D
Gost1515

#186 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Gost1515 »

Desert Wind wrote:ko da je sarajevo berlin i njujork pa ti treba jbna navigacija - al eto kurchewito sve pa hajd nek svijetli monitor sa konzole :mrgreen:
Paaa nećeš vjerovati ali ima ljudi koji voze auto malo dalje ponekad, inostranstvo i to ...
gaius

#187 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by gaius »

johntra wrote:
gaius wrote:ja imam octaviu L&K.. 1.8 TSI DSG.. inače unutrašnjost kao na postanoj slici.. :) vozači TDI golfova i pasata krive pumpadžije nakon što isprate zadnje tablice uz Ivan :) prava igračka..
o tome pričam drug...ti si jedan od rijetkih koji je svojih 42.000 ili malo više milja, potrošio na Škodu...ostali i dalje pate za sve crvenim TDI mašinama u raznim VW modelima, uz konstataciju da je to ipak samo Škoda... :D
ma sve je to auto.. od tačke A do tačke B.. bitno je da je ispravno, sigurno.. meni je inače daleko bitnija udobnost i dr. a to kakva je značka na vozilu i šta drugi misle o tome šta ja vozim.. ma to me ne interesuje.. nezrele ličnosti se dokazuju automobilima.. ja bih recimo uvijek birao škodu a ne npr. golf-a.. jeftinija a haman pa bolja..
drndalo

#188 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by drndalo »

Ja opet tvrdim da pretjerujes...

Nema u BiH toliko "svjesnih" vozaca sa toliko para sve skupa... Na zalost...

Prosjecni BiH kupac kaze: DSG? Jel se to maze na hljeb ?
johntra

#189 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

octavia druge generaciej A5 je prestavljena 2004.g., a kod nas u prodaji od prvog kvartala 2005.g., dakle prodaje se cijelu 2005,2006,2007,2008,2009,i 10 mjeseci 2010.g.. prema mojoj matematici to je 5.godina i desetak mjeseci, ako to uzmemo u obzir i činjenicu ( ako je tačna ) da je za deset mjeseci ove godine prodato 4 TOP modela, dolazimo do zaključka prostom statistikom, da je za tih pet godina i ovih desetak mjeseci prodato 24 komada. e sad ako uzmemo da je tržište novih automobila u ovoj , prošloj pa i u dijelu 2008. godine , recimo samo u Hrvatskoj palo za više od 65%, a analogno tome i naše tržište, koej je ako ne više, onda ništa manje imuno na recesiju, možemo zaključiti da je ova cifra itekako umanjena.
Evo, recimo, jel znate koliko ima ovlaštenih prodajnih salona škode dilejm naše lijepe BiH? E pa svaki od tih salona je imao bar jednu octaviu L&K, kažem bar jednu, jer je u sarajevskom kantonu biklo istih bar petnaestak. eto takvom računicom, uz prethodno navedeno, nije teško zaključiti da se ta cifra kreće oko 60-ak modela...
kriza drma bh. ove i prošle godine...2008 je bila rekord, koji će se tek dostići, prema najboljim prognozama tek 2014. godine...
a ti kako barataš statistikom, po tebi je Škoda prodala 60.000 modela, a ne 30 milja...opet ti kažem, ja sam u SA vidio samo jednu Škodu L&K, koju stalno viđam...ostalo je možda u prolazu...nažalost, rijetki su ljudi koji će toliko dati za neku Škodu...isto tako, sumnjam da je Škoda odmah ubacila u ponudu L&K model od prodaje Octavie A5 u BiH...trebala je analiza tržišta od bar nekoliko mjeseci ili čak godinu, pa da se tek onda odluči da se krene u prodaju ovog, za neke, mnogo SKUPOG modela Škode...ne treba zaboraviti ni dolazak novog Superba, koji dosta uticao na prodaju skupih modela Octavie...
drndalo

#190 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by drndalo »

Nisi u pravu i to sada razvlacis odlaskom u sirinu pisanja o svima i drugima...

Ovo o analizi i planiranju isto nisi bas u pravu, jer ne moze ni ASA bas tako reci Skodi:"Daj nam 20 komada, sada, odmah"... Svaki kupac krajem godine za iducu pravi i salje fabrici neki plan svoje prodaje, koji kasnije moze malo varirati, ali ako si narucio za iducu godinu 20 komada, tesko ces ih dobiti 100 cak i kao pretplatu, jer jednostavno treba da namire ostale narucioce, a tvoja razlika od 80 komada moze, ali kada dodje na red... Ili ako ti npr. Porsche Srbija ustupi svojih 10 narucenih komada, i tako to... Nije to bas tako da se auto pocinje variti, farbati i siti sjedista tek kad covjek da pare u salonu...

I ja sam rekao da je izmedju ova 2 o kojima je naceta tema Octavia bolji izbor...
johntra

#191 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

@golfista...
pa hajde objasni kako si došao do cifre da se prodalo 60 modela od 2005. godine do danas, ako znamo da je prodaja ove godine iznosila samo četiri komada...kako se prodaja tokom 2009. bukvalno prepolovila u odnosu na 2008., znači da se tokom te godine prodalo max dva ili tri modela...znači u posljednje dvije godine prodalo se oko sedam do osam modela...prema tebi se onda od 2005. do 2008. godine prodalo oko 52 modela L&K, što je fakat smiješno...a pritome konstatno zaboravljaš činjenicu da je i novi Superb uzeo veliki dio prodaje ovom modelu, a da ne kažem da je Superb i povoljniji od L&K...
johntra

#192 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

golfista wrote:
johntra wrote:@golfista...
pa hajde objasni kako si došao do cifre da se prodalo 60 modela od 2005. godine do danas, ako znamo da je prodaja ove godine iznosila samo četiri komada...kako se prodaja tokom 2009. bukvalno prepolovila u odnosu na 2008., znači da se tokom te godine prodalo max dva ili tri modela...znači u posljednje dvije godine prodalo se oko sedam do osam modela...prema tebi se onda od 2005. do 2008. godine prodalo oko 52 modela L&K, što je fakat smiješno...a pritome konstatno zaboravljaš činjenicu da je i novi Superb uzeo veliki dio prodaje ovom modelu, a da ne kažem da je Superb i povoljniji od L&K...

e pa neznamo ni to da je prodaja ove godine iznosila 4 komada rekla - kazala, nije dokazana činejnica sem izjave jednog forumaša koja se uopšte nemora uzeti kao tačna i u pravilu i nije, uz svo poštovanejprema kolegi forumašu, a svoju računicu sam detaljno objasnio u postovima naprijed :), treba malo i čitati.
izjava je tačna, dolazi direktno iz ASA Auta...ako hoćeš, slobodno nazovi sektor Škode i sam provjeri, ne vjerujem da ćeš imati problema oko toga...a, ja sam ti već rekao za tu tvoju računicu da nikako ne pije vode....
Ridjobrki

#193 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Ridjobrki »

Ima jedan važan faktor u statistikama prodanih Octavija koji vam promiče a to je da se dosta prodaju u flotnim isporukama (taxi službe, državne institucije). Zato ih se prodaje tako puno i zato je logično da je mali udio top-izvedbe u prodajnim rezultatima.
Ridjobrki

#194 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Ridjobrki »

Kako zanemarljiva kad ja znam bar tri taksi službe koje voze Octavije i kad svaka državna institucija ima bar jednu? Taman da država ne nabavlja flotno to je ogromna brojka od nekoliko hiljada auta!
johntra

#195 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

hahahaha...ti si meni car...čuj stotinjak vozila...pa samo se prve generacije prodalo bruka u flotnoj prodaj, a i druga je na dobrom putu...samo nabroj koliko ministarstva ima u BiH i pomnoži to sa minimum tri službene Octavie...zatim razne inspkecije, agencije, MUP-ovi, institucije...a onda tu treba dodati i razne privatne kompanije, koje cijene Octavie kao službena vozila...ima toga mnogo više od 100 komada, vjeruj mi.... ;-)
jedino se slažemo za taxi službe, jer ja se ne sjećam nijedne flotne prodaje Škoda u BiH, kao što je to recimo bio slučaj sa Hyundaijem od prije nekoliko godina....
Ridjobrki

#196 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by Ridjobrki »

Ima pasa i osim Šarova, institucija van Sarajeva i dilera osim ASA-e. Jedino ako ste neozbiljni pa svu priču svodite na Sarajevo... (a ni to ne bi bilo istinito jer brojni kupci van Sarajeva kupuju od ASA-e pa ni ta statistika ne bi pila vode)

Ja znam za nekoliko taxi-službi koje voze Octavije, bila je jedna u Tuzli sa crnim Octavijama, ovdje u BL Patrol taxi već drugu flotu promijenio, Uprava za indirektno oporezivanje i njene službe voze kijamet nekakvih Octavija, agencije za bankarstvo, civilno vazduhoplovstvo, visoko obrazovanje... Nabere se toga.
shlauf

#197 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by shlauf »

johntra wrote:hahahaha...ti si meni car...čuj stotinjak vozila...pa samo se prve generacije prodalo bruka u flotnoj prodaj, a i druga je na dobrom putu...samo nabroj koliko ministarstva ima u BiH i pomnoži to sa minimum tri službene Octavie...zatim razne inspkecije, agencije, MUP-ovi, institucije...a onda tu treba dodati i razne privatne kompanije, koje cijene Octavie kao službena vozila...ima toga mnogo više od 100 komada, vjeruj mi.... ;-)
jedino se slažemo za taxi službe, jer ja se ne sjećam nijedne flotne prodaje Škoda u BiH, kao što je to recimo bio slučaj sa Hyundaijem od prije nekoliko godina....
Zato su ga taxisti popušili sa Elantrama i to do balčaka.
Invalidima 100% su dodjeljivanje Octavie i to u nekoliko navrata.

Aleeeee aleeeeeeeeeeeee :dance:
johntra

#198 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by johntra »

Ridjobrki wrote:Ima pasa i osim Šarova, institucija van Sarajeva i dilera osim ASA-e. Jedino ako ste neozbiljni pa svu priču svodite na Sarajevo... (a ni to ne bi bilo istinito jer brojni kupci van Sarajeva kupuju od ASA-e pa ni ta statistika ne bi pila vode)

Ja znam za nekoliko taxi-službi koje voze Octavije, bila je jedna u Tuzli sa crnim Octavijama, ovdje u BL Patrol taxi već drugu flotu promijenio, Uprava za indirektno oporezivanje i njene službe voze kijamet nekakvih Octavija, agencije za bankarstvo, civilno vazduhoplovstvo, visoko obrazovanje... Nabere se toga.
što se tiče taxija, ne znam fkt van Sarajeva, ali znam da ima institucija van nam glavnog grada... ;-)
plus, ne treba zaboraviti ni strane institucije pa je tako EUPM i OSCE kupio masu karavana Octavia...
drndalo

#199 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by drndalo »

shlauf wrote:Zato su ga taxisti popušili sa Elantrama i to do balčaka.
Ko ga je to od taxista popusio sa Elantrama ? I kako ? Ne uvazavam razloge:"Cuo sam ove iz Sarajevo taxi-a kako se zale..."

Da je hoce meni neko iz Hyundai-a dati po cijeni i uslovima kako su ih oni dobili, pa da se i ja zalim... Svaki je s njom natukao bar 150.000 km, vratio kilometrazu na 42.000-72.000 km i prodali ih 1.000 KM jeftinije nego su ih kupili...

I tata bi sine... :mrgreen:
shlauf

#200 Re: Skoda Octavia vs Renault Fluence

Post by shlauf »

Upitaj kojeg taksistu koji ima Elantru koliko ga je ta kupovina koštala ??? Preko 40.ooo,oo KM a treba vraćati anuitete. Masa ih je odmah počela da prodaje auto samo da se izbave iz rata kredita. Eno imaš 1-2 komada kod hotela Zagreb pa ih malo priupitaj. :shock: Ko je od njih uspio da proda puno je zijanio.

Aleeee aleeeeeeeeeeeeeeeee :dance:
Post Reply