Posao u reviziji(audit job)?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
lovorrr

#176 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by lovorrr »

irmaaa1 wrote:nisam :( svaka čast. sretno !
Ajoj :( . Žao mi je! I hvala :-).
FrozenCastle

#177 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by FrozenCastle »

Ovi sto su se zaposlili u E&Y, kako vam ide? :D
lovorrr

#178 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by lovorrr »

Nestrpljivo cekam konacne rezultate iz pwc-a, pa jesu se mozda vec nekome i javili??
kenzo

#179 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by kenzo »

eno putem virtualnog zaposljavanja traze interns in audit u Ernst..
al je cudna stvar sto su vec nekog primili sta ce im vise? :D
lovorrr

#180 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by lovorrr »

lovorrr wrote:Nestrpljivo cekam konacne rezultate iz pwc-a, pa jesu se mozda vec nekome i javili??
Itko od preostalih 8 finalista da mi kaze jesu li ih zvali ili ne?!
tragovima

#181 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by tragovima »

Evo bar jedno od nas osam da napiše, i meni nisu ništa javili iz pwc...
lovorrr

#182 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by lovorrr »

tragovima wrote:Evo bar jedno od nas osam da napiše, i meni nisu ništa javili iz pwc...
Hvala ti na informaciji!! teška je ova neizvjesnost, kad bi nas bar riješili muka prije vikenda! :-D
tragovima

#183 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by tragovima »

Isto mi je :( baš je teško čekati bilo kakvu vjest... primili nas ili ne. U svakom slučaju sretno svima :) :thumbup:
kenzo

#184 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by kenzo »

jedan savjet od iskusnog kanddiata koji je to prosao sve :D

ne zanosite se puno, vi koji prvi put aplicirate..osim ako imate kakvu nezamislivu vezu......jer mjesta poput banki, revizija, tu su ili stele ogromne, ili se placa jedno 10 000KM za poziciju pocetnika... :D

pogotovo jos ako seu obzir uzme da je kriza trenutno
Shabalala

#185 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by Shabalala »

Dobio sam danas poziv na testiranje za Ernst & Young d.o.o. Sarajevo. Citao sam da su neki vec bili, pa ako moze neko da da svoje utiske. Postoji li samo jedan termin testiranja posto imam obavezu tacno u 14h kad je i testiranje? Nemam radno iskustvo pa ne bih volio da mi ovo barem testiranje propadne...
dassa

#186 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by dassa »

i ja dobio poziv za testiranje u srijedu. ma otici cu cisto da vidim te testove, jer i onako sumnjam da cu proci dalje. a i ne spremam se nesto pretjerano :D
desperate housewife

#187 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by desperate housewife »

slažem se sa kenzom...
zetaJones

#188 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by zetaJones »

Mozete li nam napisati sta je bilo na testiranju?

Hvala :)
zetaJones

#189 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by zetaJones »

dassa wrote:i ja dobio poziv za testiranje u srijedu. ma otici cu cisto da vidim te testove, jer i onako sumnjam da cu proci dalje. a i ne spremam se nesto pretjerano :D
Shabalala wrote:Dobio sam danas poziv na testiranje za Ernst & Young d.o.o. Sarajevo. Citao sam da su neki vec bili, pa ako moze neko da da svoje utiske. Postoji li samo jedan termin testiranja posto imam obavezu tacno u 14h kad je i testiranje? Nemam radno iskustvo pa ne bih volio da mi ovo barem testiranje propadne...

Mozete li nam napisati sta je i kako je bilo na testiranju? Hvala :) :)
azdralovic

#190 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by azdralovic »

zetaJones wrote:
dassa wrote:i ja dobio poziv za testiranje u srijedu. ma otici cu cisto da vidim te testove, jer i onako sumnjam da cu proci dalje. a i ne spremam se nesto pretjerano :D
Shabalala wrote:Dobio sam danas poziv na testiranje za Ernst & Young d.o.o. Sarajevo. Citao sam da su neki vec bili, pa ako moze neko da da svoje utiske. Postoji li samo jedan termin testiranja posto imam obavezu tacno u 14h kad je i testiranje? Nemam radno iskustvo pa ne bih volio da mi ovo barem testiranje propadne...

Mozete li nam napisati sta je i kako je bilo na testiranju? Hvala :) :)
Test engleskog, uglavnom citas neke tekstove i na osnovu toga odgovaras na pitanja abc, drugi tekst je za dopuniti(jedan sa ponudjenim jedan bez ponudjenih odgovora) i napisati esej na osnovu procitanih par clanaka (80 minuta)

test logickih sposobnosti, citas neke krace pasuse i onda ispod imas pitanja na koja odgovaras sa tacno netacno ili ne moze se dati odgovor na osnovu poznatih informacija (20 min cini mi se)

test numerickih sposobnosti ti je uglavnom citanje raznih grafikona i tabela, tj raznih numerickih informacija i onda izrada zadataka u kojima se traze odredjene vrijednosti, digitron dobijes tamo... knap sa vremenom (35min a ima dosta posla)

i test licnosti nije vremenski ogranicen, ima 180 pitanja onako nekakvih ovo volim ovo mrzim druzim se ne druzim se mrzovoljan sam i slicno... cini i se prilicno neformalan, tj kao da ne utice na izbor za razliku od prethodna tri

*************************************************************************************************************************
I od ovih sto su bili u cetvrtak jesu li koga slucajno vec zvali ??? rekli su rezultate danas ili ponedjeljak
sarayewo

#191 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by sarayewo »

kenzo wrote:jedan savjet od iskusnog kanddiata koji je to prosao sve :D

ne zanosite se puno, vi koji prvi put aplicirate..osim ako imate kakvu nezamislivu vezu......jer mjesta poput banki, revizija, tu su ili stele ogromne, ili se placa jedno 10 000KM za poziciju pocetnika... :D

Od jos jednog iskusnog kandidata koji je to prosao sve - valjas gluposti.

Radni uslovi su bili svakakvi, radno vrijeme isto, ali to da se mjesta juniora stele ili placaju je apsolutna neistina... ili je bar bila neistina 2007. kad sam ja poceo.

Ovo se odnosi na Big4 reviziju, za banke i nase "lokalne" revizorske kuce ne mogu isto tvrditi.
redhat

#192 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by redhat »

sarayewo wrote:

Radni uslovi su bili svakakvi, radno vrijeme isto, ali to da se mjesta juniora stele ili placaju je apsolutna neistina... ili je bar bila neistina 2007. kad sam ja poceo.

Ovo se odnosi na Big4 reviziju, za banke i nase "lokalne" revizorske kuce ne mogu isto tvrditi.
Prvo big 4, kao i lokalne kuće su kuće u privatnom vlasništvu i primaju ljude koje oni hoće, kad hoće i kako hoće. Pri tome treba znati da se štela u tom svijetu zove preporuka. Druga je stvar što ja nevidim u tome ništa loše, i sasvim normalno mi je da se zaposli neko sa dobrom preporukom i u interesu firme, a interes firme može biti raznolik, pri tome uopšte ne aludirajući na novac kao faktor plačanja u direktnom smislu. Ovo vrijedi i za big 4 ili bilo koju drugu revizorsku kuću. Nije novac jedino sredstvo plačanja. Tako da nije loše razmisliti i ograničiti upotrebu riječi glupost.
DancingKing

#193 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by DancingKing »

redhat wrote:
sarayewo wrote:

Prvo big 4, kao i lokalne kuće su kuće u privatnom vlasništvu i primaju ljude koje oni hoće, kad hoće i kako hoće. Pri tome treba znati da se štela u tom svijetu zove preporuka. Druga je stvar što ja nevidim u tome ništa loše, i sasvim normalno mi je da se zaposli neko sa dobrom preporukom i u interesu firme, a interes firme može biti raznolik, pri tome uopšte ne aludirajući na novac kao faktor plačanja u direktnom smislu. Ovo vrijedi i za big 4 ili bilo koju drugu revizorsku kuću. Nije novac jedino sredstvo plačanja. Tako da nije loše razmisliti i ograničiti upotrebu riječi glupost.
Po samom nazivu radnog mjesta, za jednog juniora, a kamoli pripravnika/početnika, u jednoj od Big 4 firmi uopće ni ne postoji opcija da na tu poziciju dođe na osnovu preporuke. Tu ili zadovoljiš neke inicijalne kriterije (testovi, intervjui) ili ne. Tek na višim pozicijama se otvara mogućnost dolaska/prelaska u drugu firmu na osnovu kombinacije preporuke i zadovoljenih kriterija.

sarajewo, :thumbup: za komentar.
Ricken

#194 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by Ricken »

Postoji postoji, recimo roditelj član uprave neke interesantne kompanije. :wink: Nemaš pojma kako ta činjenica može biti snažna preporuka.
sarayewo

#195 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by sarayewo »

redhat wrote:
sarayewo wrote:

Stela i preporuka ni u kojem slucaju ne znace isto, u tom ili bilo kojem drugom svijetu. Ja cu ljudima koji su dobro radili za mene rado dati preporuku kod svakog narednog poslodavca, ali to ne znaci da cu povlaciti licne veze da oni dobiju posao.

@kenzo je samo bio previse izricit u tome da se ljudi "ne zanose" jer bez "nezamislive veze" nece dobiti posao ni u jednoj od revizorskih kuca... Klima na trzistu poslova kod nas se promijenila zadnjih godina, ali ne u toj mjeri da bi u potpunosti opovrgnula moje navode. Ja odgovorno tvrdim da niko od ljudi koji su dobili posao kad i ja nije povlacio bilo kakve stele da bi ga dobio.

Konacno, Engleski jezik je apsolutno neophodan za obavljanje posla revizora u Big4 jer je sva dokumentacija na Engleskom. Mozes imati sve stele svijeta, ako ne znas Engleski ne mozes raditi ovaj posao, tako da ga ili neces dobiti ili ces ga jako brzo napustiti.

Sve ovo pisem zato sto koliko god naporan posao u Big4 bio, jedan je od najboljih nacina za mlade ekonomiste kod nas da krenu graditi nekakvu karijeru. Suvisno ih je ubijati u pojam prije nego sto i pokusaju - pustite neka revizija odradi taj dio :)
Clover

#196 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by Clover »

azdralovic wrote: Test engleskog, uglavnom citas neke tekstove i na osnovu toga odgovaras na pitanja abc, drugi tekst je za dopuniti(jedan sa ponudjenim jedan bez ponudjenih odgovora) i napisati esej na osnovu procitanih par clanaka (80 minuta)

test logickih sposobnosti, citas neke krace pasuse i onda ispod imas pitanja na koja odgovaras sa tacno netacno ili ne moze se dati odgovor na osnovu poznatih informacija (20 min cini mi se)

test numerickih sposobnosti ti je uglavnom citanje raznih grafikona i tabela, tj raznih numerickih informacija i onda izrada zadataka u kojima se traze odredjene vrijednosti, digitron dobijes tamo... knap sa vremenom (35min a ima dosta posla)

i test licnosti nije vremenski ogranicen, ima 180 pitanja onako nekakvih ovo volim ovo mrzim druzim se ne druzim se mrzovoljan sam i slicno... cini i se prilicno neformalan, tj kao da ne utice na izbor za razliku od prethodna tri

*************************************************************************************************************************
I od ovih sto su bili u cetvrtak jesu li koga slucajno vec zvali ??? rekli su rezultate danas ili ponedjeljak
Mene su danas zvali i zakazali intervju u četvrtak. A što se tiče te prakse, koliko to traje, je li plaćeno, šta dalje, tj. postoji li mogućnost stalnog zaposlenja? Zna li neko? :D
blues.a

#197 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by blues.a »

Jedno pitanje vezano za reviziju, ali IT. Da li ima iko ko je polagao za CISA certifikat i koji su preduslovi za polaganje?
Melanholik

#198 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by Melanholik »

.
ChataDodajStaHoces

#199 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by ChataDodajStaHoces »

blues.a wrote:Jedno pitanje vezano za reviziju, ali IT. Da li ima iko ko je polagao za CISA certifikat i koji su preduslovi za polaganje?
Sto se tice CISA, polaze se u Zagrebu gdje se organizuje 2 puta godisnje, juni i decembar. Trazi se 5god radnog iskustva (od toga se 2 mogu zamijeniti za bachelor, i jedna za master ja mislim), iskustvo u reviziji, i preduslov za dobijanje certifikata je polozen CISA ispit. Generalno je CISA profesionalna certifikacija i trebas imati prakticnog iskustva ako namjeravas izlaziti na polaganje. Obuhvaca 4 podrucja, ali "zadire" u sva polja IT-a, revizije i security-a. Listam 2012 review manual jer namjeravam poceti pripremati ali ne cini se kao nesto jednostavno i lagano. U BiH trenutno ima samo oko 20tak osoba koje su polozile CISA certifikat.

Vise informacija potrazi na www.isaca.org
Huremika

#200 Re: Posao u reviziji(audit job)?

Post by Huremika »

Ima li neko ko ide sad na testiranje??
Post Reply