Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
elSaik

#176 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by elSaik »

A po čemu znamo da ovi pobrojani mogu pružiti više od njega za repku? Na osnovu dosadašnjih brojnih prilika koje je dobio? Kad sam pisao da Cocu treba probati, bilo je "ti ga guraš jer je Željovac", a sad što nam Pjanić mora igrati defanzivnog nikom ništa. Nove igrače treba isprobavati protiv slabijih protivnika i prijateljskim susretima da jednom zauvijek znamo možemo li ili ne računati na njih. Pape je već 6 utakmica vodio repku a da nije probao nijednog novog defanzivnog veznog. Već sad imamo strašne probleme u tom području, a šta tek kad Rahimić ne bude u stanju odigrati ni ovih sadašnjih sat vremena po utakmici? Predviđam vizionarski defanzivni par Pjanić - Salihović. Možda Vedu gurne nazad.

edit: Što je najgore u svemu mi i sad imamo identične probleme koje smo imali i prije nego je Pape preuzeo repku. Dakle, pola godine prođe a mi ne da nismo ono loše popravili već smo i ono dobro što smo imali pokvarili.
nihoniho

#177 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by nihoniho »

nazalost, igraci poput stilica, ibricica, medunjanina pa i misketa su prevazidjeni.
ti igraci su pencilin za male lige i slabe protivnike , gdje fizicki i takticki faktor nije toliko izrazen pa tehnika dolazi do i9zrazaja.svaka cast misketu za rezultate ali on nije igrac za teske utakmice. to se potvrdilo vise puta, osim ako ne igra u spicu ili jako blizu golu.
sa pjanicem, to cini petoricu jako slicnih i9graca od kojih, u reprezentaciji, ima mjesta samo za dvojicu.
licno mislim da su ibricic, medunjanin i stilic losije verzije pjane i misketa i nanjihovo mjesto bih pozvo igrace sposobne ds pruze neku drugu dimenziju igre.
ReyHan

#178 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by ReyHan »

elSaik wrote:A po čemu znamo da ovi pobrojani mogu pružiti više od njega za repku? Na osnovu dosadašnjih brojnih prilika koje je dobio? Kad sam pisao da Cocu treba probati, bilo je "ti ga guraš jer je Željovac", a sad što nam Pjanić mora igrati defanzivnog nikom ništa. Nove igrače treba isprobavati protiv slabijih protivnika i prijateljskim susretima da jednom zauvijek znamo možemo li ili ne računati na njih. Pape je već 6 utakmica vodio repku a da nije probao nijednog novog defanzivnog veznog. Već sad imamo strašne probleme u tom području, a šta tek kad Rahimić ne bude u stanju odigrati ni ovih sadašnjih sat vremena po utakmici? Predviđam vizionarski defanzivni par Pjanić - Salihović. Možda Vedu gurne nazad.

edit: Što je najgore u svemu mi i sad imamo identične probleme koje smo imali i prije nego je Pape preuzeo repku. Dakle, pola godine prođe a mi ne da nismo ono loše popravili već smo i ono dobro što smo imali pokvarili.
ja nisam spomenuo cocalica. mozda je vrijeme da mu se pruzi prilika, pa i ljevakovicu.
stilic nema mjesta vec kod dva selektora, njegov je peh sto na toj poziciji imamo najvise igraca
bosnovizija

#179 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by bosnovizija »

Altsa wrote:ADIEU BiH: Kasno je sad, kasno za sve PDF | Ispis | E-mail
AUTOR MARKO TOMAŠ
SRIJEDA, 08 RUJAN 2010 11:03

Još jedan balon optimizma je raspršen. Stara priča se ponavlja. Potrošit ćemo jednu iznimno talentiranu generaciju na trenerske diletante i kriminalce iz Saveza

PALAC DOLJE
Teško je naći prave riječi. Kako opisati ono što smo jučer odigrali? Svi hvale igru Francuza, ali ja više volim da krenemo od sebe.
Prije svega imam dojam da Francuzi nisu bili toliko dobri koliko smo mi bili loši. Odigrali smo, prije svega, kukavički. Bili smo taktički nezreli. Trkački i tjelesno inferiorni. Ovo posljednje se da eliminirati taktičkim pristupom, ali mi na klupi, na našu veliku žalost, imamo Papeta, koji je jučer ispao prava papčina. Kad smo već preživjeli prvo poluvrijeme morao je nekako reagirati. Međutim, on ne zna kako, on ne zna šta učiniti. On je ionako upisao bodove Francuzima još prilikom ždrijeba.

Safete, odstupi dok ne bude prekasno!!!
FRANCUSKA
Nije to stara, moćna Francuska. I još dugo neće biti. Ta će se moja tvrdnja, vjerujem, pokazati već u narednim njihovim mečevima s ekipama koje su hrabrije od BiH reprezentacije. Ima tu nekoliko odličnih igrača poput Diabya i Valbuene, ali jedini veliki igrač u ekipi i istinska klasa je Karim Benzema. Doduše, za pobjediti BiH i to je sasvim dovoljno. Zrno znanja, malo snage i adieu BiH.
KOMPARACIJA
Kad usporedite Benzemu i Džeku, njihov pristup i moć, postaje vam jasno zašto jedan igra u Realu, a drugi u Wolfsburgu. Jedan može povući cijelu ekipu i sačuvati loptu između tri četiri protivnička igrača, a drugi samo skakuće širi ruke i traži komplicirana rješenja kako bi dokazao svoju genijalnost. Jedan puca od samopouzdanja, a drugi od arogancije. Nažalost, ovaj drugi je naš fićfirić.
KAKO SMO IZGUBILI
Linije su stajale predaleko jedna od druge i Francuzi su imali previše prostora za manevar. Iz istog razloga su bez puno muke uspjevali isključiti naše vezne igrače iz igre. Naprosto, kad smo već tjelesno slabiji onda moramo stajati gušće, igrači moraju davati podršku jedan drugom, stajati blizu kako bi se mogli brže rješavati lopte, ili korigirati eventualne greške kolega.
Odbrana nam puca iz istog razloga. Uvijek ih se ostavi na velikom prostoru pa često zaplivaju i budu izbačeni iz igre. Naprosto, nismo kompaktni što je greška trenera. Isti slučaj je s napadom. Kad uspijemo zadržati loptu u fazi napada napadači su, obično, usamljeni i nemaju kome dati povratnu loptu niti centrirati. Preskakanje igre je odraz nemoći. A razlog nemoći treba tražiti u taktičkoj postavci.
Dva su jednostavna postulata. Braniti se sa cijelom ekipom i napade završavati s minimum četiri – pet igrača. Ali za takvo što cijela se ekipa mora kretati zajedno u zadanom rasporedu. Razmak između posljednje linije i vrha napada ne smije biti veći od 25 metara u fazi odbrane. Ne smije i kapak. Tako igraju svi na svijetu. I to se s profesionalcima da uigrati u par mjeseci koliko je Sušić imao na raspolaganju. Ali on je truba trener i nema nam pomoći. Jučer je on izgubio utakmicu. I to je to. I dalje ostajemo luzeri nad luzerima.
Vidjelo se lijepo na TV – u kako Miske širi ruke i govori: „Ne možemo ovako igrati!“ Safete, pogledaj dobro tu snimku.
KOŠEVO
Onakva mrtvačka atmosfera sigurno ne može inspirirati igrače na borbu. I onda, standardno seljačenje, petarde i baklje. Zbog seljačina na tribinama hrabri kapetan Spaha baca mikrofon. Zviždati čovjeku koji vas poziva na razumno ponašanje može samo gomila papčina. Ne bih krivio igrače da sada zbog blentavog selektora i retardiranih navijača počnu izbjegavati reprezentaciju. A taj dan nije daleko, uvjeren sam. Shvatam frustracije navijača, ali malo dostojanstva čak i u porazu nije na odmet.
NIŠTA DOBRO
Još jedan balon optimizma je raspršen. Stara priča se ponavlja. Potrošit ćemo jednu iznimno talentiranu generaciju na trenerske diletante i kriminalce iz Saveza.
U Albaniji nas ne čeka ništa dobro, a za prolaz dalje treba kao mrav sakupljati bodove. Ne na inspiraciju kao što seoski učitelji pišu poeziju, već radom i osmišljenim sustavom. Inače, nos će nam još dugo biti obješen.
(--- NO LINKS ---)
Potpisujem se ispod svake riječi. Svaka čast na stručnom komentaru!!! :bih:
palermo

#180 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by palermo »

nihoniho wrote:nazalost, igraci poput stilica, ibricica, medunjanina pa i misketa su prevazidjeni.
ti igraci su pencilin za male lige i slabe protivnike , gdje fizicki i takticki faktor nije toliko izrazen pa tehnika dolazi do i9zrazaja.svaka cast misketu za rezultate ali on nije igrac za teske utakmice. to se potvrdilo vise puta, osim ako ne igra u spicu ili jako blizu golu.
sa pjanicem, to cini petoricu jako slicnih i9graca od kojih, u reprezentaciji, ima mjesta samo za dvojicu.
licno mislim da su ibricic, medunjanin i stilic losije verzije pjane i misketa i nanjihovo mjesto bih pozvo igrace sposobne ds pruze neku drugu dimenziju igre.
To je zanimljvio razmišljanje, i čini mi se prilično fudbalsko (s tim što Ibričićča svakako treba imati tu u krugu reprezenatcije, makar kao neku vrstu džokera).
Ali, ja imam utisak (zapravo, uvjeren sam, nego sebe tješim pa onda ublažavam rečenice) da sa Papetom jednostavno nema napretka i da je priča oko toga ko treba igrati prilično besmislena. To što si ti napisao je jedan pravi fudbalski rezon, ali da bi se na taj način ponašao trebaš imati znanje, znanje sa sobom nosi i muda (jebi ga, treba se konfrontirati sa navijačim, medijima, meandžerskim grupacijama) a kombinacija znanja i muda tj. hrabrost na kraju donese rezultat.
Pape se ponaša potpuno oportunistički, uvjeren sam da će protiv Albanije igrati sastav koji mu nametne javnost. Eto, recimo uopšte me ne bi iznenadilo da Ibišević ne igra. Ne radi koncepcije ili nečeg drugog, nego zato što je najlakše slušati šta narod iliti čaršija hoće. I onda reći, tražili ste, evo vam ga
shalla

#181 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by shalla »

elSaik wrote:Mi smo imali previše onfazivaca jer smo se postavili defanzivno, a da smo ih napali onda bi broj ofanzivaca bio sasvim dovoljan.
Tako jednostavno :thumbup:
U jednoj rečenici rečeno sve o tekmi ali džaba, vidim da većina i dalje misli da je poraz taj koji boli a ne način do koji je do njega došlo (ne govorim samo za tekmu već za kompletan period od utakmice sa Ganom)...
nihoniho

#182 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by nihoniho »

palermo wrote:
nihoniho wrote:nazalost, igraci poput stilica, ibricica, medunjanina pa i misketa su prevazidjeni.
To je zanimljvio razmišljanje, i čini mi se prilično fudbalsko (s tim što Ibričićča svakako treba imati tu u krugu reprezenatcije, makar kao neku vrstu džokera).
Ali, ja imam utisak (zapravo, uvjeren sam, nego sebe tješim pa onda ublažavam rečenice) da sa Papetom jednostavno nema napretka i da je priča oko toga ko treba igrati prilično besmislena. To što si ti napisao je jedan pravi fudbalski rezon, ali da bi se na taj način ponašao trebaš imati znanje, znanje sa sobom nosi i muda (jebi ga, treba se konfrontirati sa navijačim, medijima, meandžerskim grupacijama) a kombinacija znanja i muda tj. hrabrost na kraju donese rezultat.
Pape se ponaša potpuno oportunistički, uvjeren sam da će protiv Albanije igrati sastav koji mu nametne javnost. Eto, recimo uopšte me ne bi iznenadilo da Ibišević ne igra. Ne radi koncepcije ili nečeg drugog, nego zato što je najlakše slušati šta narod iliti čaršija hoće. I onda reći, tražili ste, evo vam ga
potpuno se slazem i , nazalost, mislim da ce ponijeti oportunisticki, ne radi ulizivanja javnosti, sto je radio njegov prethodnik, nego ,prosto, radi nesigurnosti.
puno stvari , nakon 6 utakmica, iocigledno ne funkcionira ali ne stojimo lose na tabeli i sada je pravo vrijeme da se nesto uradi i pocne stvarati cvrsta strategija i formacija.
i to na osnovu utakmica sa portugalom i francuskom, a ne sa estonijom i luxemburgom.
nadam se da ce pape nesto nauciti.
cyprus

#183 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by cyprus »

Kome ba mi da se prilagođavamo? Fracuzima? :oops: Nek se oni nama prilagođaaavaju :oops: . I onaj luzer Blanc se usro od straha...

Joj jes mi žao što je pobrisana inicijalna tema. Taman sam mislio otvorit rubriku "jesam reko" :D Nego da krenemo redom:

Držim sebe za objektivnog čovjeka :D , pa mislim da mogu reći ovo: utakmica u utorak je najgora pružena partija naše reprezentacije ikad, ili makar jedna od 2-3 najgore. Jednostavno sramota u svakom pogledu :x , pogotovo po prikazanoj igri. No dobro, to nije neka mudrost za zaključit idemo dalje...

Sušić. Katastrofalno obavio svoj poso. Igranje sa istim igračima protiv Luksemburga i protiv Francuske je totalni promašaj. Govorio sam da 5 uzrazito ofanzivnih igrača ne ide. Već od vremena kad sam po ovom pitanju branio Ćiru, govorio sam i da Pjanić i Misimović ne idu obojica u startnih 11, pogotovo ako je na terenu još i Ibišević, pa i Ibričić. To može proć protiv reprezentacije kalibra Luksemburga, ali mislim da bi posljedice takve igre osjetili već i protiv reprezentacija sličnih Albaniji, dok protiv jačih ekipa je to već ravno samoubistvu. Sušića najviše krivim zato što previše sluša i oslanja se na javnost, a ne bi me čudilo i da čita ovaj forum :-D . Uradio je bukvalno sve što su navijači i javnost mislili da treba. Govorilo se da treba igrat sa 4 igrača u zadnjoj liniji – evo igramo. Govorilo se da treba smanjit novinarski cirkus oko reprezentacije - Sušić ga je reduciro koliko je mogo. Govorilo se da Muratovića više ne treba zvat - Sušić ga nije zovno. Govorilo se da treba zvat Štilića - Sušić ga zovno. Govorilo se da Pjanić i Misimović trebaju od početka zajedno igrat - evo igraju. Govorilo se da Lulića treba zvat - zovnut. Govorilo se da Bunozu i Vranješa treba prekomandovat u A tim - evo haman što nisu. Govorilo se da treba pričat sa Papcem - on pričo. Govorilo se da treba više galamit na klupi - evo ga zagalamio. Govorilo se da treba zvat Mujdžu - zovnut. Govorilo se da trebamo igrat sa svim ofanzivnim glavnim zvijezdama u prvih 11 protiv Francuske - zaigrali i Ibričić i Misimović i Pjanić i Džeko i Ibišević. Govorilo se da treba pokazat optimizam - on reko da ne bi prihvatio bod protiv Francuske. Dakle nema zahtjeva javnosti koje on nije ispunio, tako da su pred utakmicu i zahtjevni forumaši bili zadovoljni iščekivajući kantanje trikolora. E pa da je takvo jednostavno, svak bi mogo bit selektor, odnosno ne bi nam isti ni trebao. Sastav i formacija bi se birali prema internet anketama. Al’ ubjedljivo je najjače ono: ne trebamo se mi prilagođavat Francuzima, nego oni nama :lol: :lol: . Pa eto prilagodili su se :oops: A Grci su osvojili prvenstvo garant zato što se nisu prilagođavali svojim protivnicima, jer su logično bili favoriti :oops: Dakle Pape, trener da bi bio uspješan nekad mora pravit i nepopularne poteze, jer bi trebao on da se razumje u stanje u ekipi, bolje nego svi ostali zajedno. Ali reći da je problem samo u Papetu je tako kratkovidno. Idemo dalje...

Igrači. Ne kažem da se nisu trudili, ali ono što su pokazali sinoć je dno dna. Ibišević je realno najslabija karika naše reprezentacije generalno, s obzirom na minutažu koju dobiva. Ipak oštro se protivim zviždanju prema njemu, spominjanju ženskih mu članova porodice i nazivanju istog progrdnim imenima - prvo zato što je to maloumni papanluk, drugo što on to nije zaslužio, ima najbolje namjere, a to što ga ne ide nije samo do njega. Nije mu lako. Ostali - Džeko, Misimović, Ibričić, Pjanić - tanko pretanko, nije samo do njih, jednostavno nije postojao igrač koji bi mogao povezati odbranu i napad. Ove u defanzivi i ne krivim toliko, bili su pod stalnim pritiskom, i puno jača odbrana bi morala puknut kad tad. Nadarević nije u formi definitivno, vjerovatno bi ubuduće mogo na klupu, dok se ne pronađe. Dakle, ni igrači nisu jedini krivci, ali su krivci. Bez obzira koliko loše bili raspoređeni, ako su klasa za kakvu ih naša javnost smatra, morali su bolje odigrat. Ja imam osjećaj da JA ništa lošije od pojedinaca ne bih odigrao u utorak...

Očekivanja. Džabe bilo prije utakmice govorit da mi nismo jači od njih i da ne trebamo uzimat ulogu favorita na sebe, prvo jer to nismo, drugo jer se ne znamo nositi sa njom. Francuzi jesu slabiji nego ikad, ali bez obzira, oni su velika fudbalska nacija i mogu složit 5 sastava koji bi bili jači od našeg udarnog tima. Ako mi ko ne vjeruje, mogu se poslije potruditi da izbacim 5x11 imena, s kojim bi nas Francuzi mogli dobit. Mi smatramo da su Pjanić i Spahić haman najjači igrači u Francuskoj ligi, ali u toj ligi ima bar još najmanje 20-tak igrača sličnog kalibra. I ne znam zašto je mnogima problem priznat da jedna zemlja poput Francuske ima kvalitetniju fudbalsku selekciju od naše i da će je vjerovatno uvijek imati. Međutim, to ne znači da se mi ne možemo nositi s njima i da trebamo spustit gaće u duelima protiv njih. Dokaz je i slučaj Bjelorusije, koja je eto iznenadila čitavu Evropu pobjedivši u sred Pariza (ako se u tom gradu igralo). Ali mora se znat čime se raspolaže. Precjenjivanje naših igrača se po ko zna koji put pokazalo kobno. Stavljanje 5 ofanzivnih igrača za koje se kao mislilo da će se poigravat sa ''levatima'' Sagnom, Mexesom, Clichyem i dr. je van svake pameti. Pa Bjelorusija ih nije pobjedila tako što je postavila ofanzivnu taktiku, nego zato što je imala dobro organizovanu defanzivu i uz to imala izvjesnu dozu sreće. Mi, kao kvalitetnija ekipa od Bjelorusa imali smo još bolje izglede, samo da je bilo pameti, no eto pamet je izostala u totalu. Dakle, prihvatili smo ulogu favorita, što je značilo da će Francuzi trebaju postavit prema nama, a ne mi prema njima. Oni su to znalački i uradili, a mi nismo mogli meda. Zaključak je da razlika u jačini i kvaliteti ne mora značit ništa, ako bi se adekvatno nadomjestila taktikom. Ali jok, kakva taktika, mi smo se postavili tako ignorantski da smo jednostavno morali biti kažnjeni. Slovenci, Latvijci, Slovaci, Grci nisu uspjeli zato što su se smatrali jačim od svojih protivnika, nego svjesni svojih prednosti i nedostataka, sistemski su radili na iskorištavanju prvih i pokrivanju drugih. Primjer: mi smo smatrali da su nam šanse sa Portugalom bar 50-50, a bilo je i mišljenja kako smo favoriti, jači, najebaćemo im se majke i sl. Slovenci mislim da nisu radili tako. Oni su bili svjesni da su im šanse 80-20 u korist Rusije, ali su radili sve kako bi tih svojih 20% šansi iskoristili na najbolji način. I eto, uz malo sreće i puno rada su uspjeli. Mi... :oops:

Savez. O ovoj bagri je sve napisano. Jesu korijen problema u BH fudbalu, ali su zapravo samo jedna grana nezdravog stabla zvanog BH društvo. Na bolesnom stablu jednostavno ne može rasti zdrava grana. Objektivno mislim da bi najistinitija parola bila: SVI SMO MI SAVEZ, jer ti ljudi u savezu nisu došli iz svemira, nego iz naroda. I najmanje 95% ljudi koji bi se tamo zatekli radili bi isto što i postojeća garnitura: svako gledo svoj vlastiti interes. Ne tražim im alibi, ali kad vidim ko su im protivnici, sve više prihvatam činjenicu da kako god se izmjenio sastav saveza, stvari će ostati iste, sve dok počivaju na ''moralnim'' normama postojećeg društva.

Navijači. Također dno dna. Od zviždanja tuđoj himni, preko nepoštovanja naše, atmosfere ko na groblju, raznih primjera i formi papanluka, zviždanja našim igračima, onim koje su samo sat vremena ranije nazivali kraljevima, carevima, bogovima, do one raznorazne pirotehnike... užas, od cjelokupnog poražavajućeg prizora u utorak, navijački segment je bio najsramotniji. Pitanje je da li takvi ljudi i zaslužuju bolju reprezentaciju :-)

Za kraj, ovaj članak smatram običnim sranjem:
ADIEU BiH: Kasno je sad, kasno za sve
AUTOR MARKO TOMAŠ
SRIJEDA, 08 RUJAN 2010 11:03

...ali jedini veliki igrač u ekipi i istinska klasa je Karim Benzema...
Između raznih drugih nebuloza, izdvojio sam ovu. Pored živog Maloude, ovakva izjava autora ističe kao fudbalskog analfabetu... :skoljka:
simonese

#184 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by simonese »

mozda mi i nismo beton kao sto smo svi mislili
Murat Sabanovic

#185 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Murat Sabanovic »

SVE JE RECENO NA TERENU... losa igra...vec kada se pogledaju formacije dviju ekipa ,ne treba covjek biti strucnjak,pa da skonta da je vec u startu bilo osudjeno na propast.mozda je i bolje sto smo zijanili...barem sada znamo gdje smo...nadam se samo da ce susic nauciti iz ove lekcije ,te u buduce pametnije poslagati igrace.
sve u svemu ,protiv albanaca moramo uzeti 3 boda il nas nema u poljskoj/ukrajini...bila bi steta zbog ukajinki i poljakinja ...
NightSkyWalker

#186 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by NightSkyWalker »

Mozda previse dajemo fudbalu na znacenju. Ipak je to samo sport od cega niko hajra nema. Opusteno...

P.S. Kada i protiv koga je sledeca utakmica?
legionar2010

#187 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by legionar2010 »

tesko je davati raalne komentare jer raja je razdjeljena na prafaktore i uvjek se nadje neko ko ce ti parirati nebitno jel to point debate ili ne...

Sve u svemu znali smo mnogi da Pape nije trener ali ipak covjek uziva respekt iz mladjih godina kao igrac to ga uveliko vadi na svakom koraku, inace on se ne bi nikad nasao na listi trenera BiH bar po znanju ne. Ne mogu shvatiti sta sve je uradio samo da je zadovoljio publiku pozvao je najmanje 5 istih igraca koji su suvisni odnosno istog tipa. Pa zar mu nije bilo jasno da ce mo vecinu utakmica morati igrati na rezultat odnosno defazivno i da su nase sanse jedino iz proti napada. Albanija, Rumunjska, Bjelorusija su prosjecne ekipe koje nemaju extra kvalitet i njihovo znanje ce se svodit na taktici sa malo golova i jako defazivno usmjerenim fudbalom. Ali ne Pape umjesto da zove u prvu ruku Vranjesa, Cocalica, Bunozu, Subasica i one nase nade iz onostranstva on zove neke igrace kojih je i prije njega bilo previse (primjer Stilic, Ibricic, Medunjanin) koji se ruku na srce nisu pokazali adekvatni u igri protiv ofanzivnih ekipa a kamoli protiv defanzivnih.

Stime sto Pape slusa javnost je dokaz njegove nesposobnosti i neznanja. Ibisevica jurisnika stavlja vec od prve minute na kritinoj poziciji koja bi trebala lomiti njihovu odbranu naravano umor napravi svoje i greske su bile neporavljive. Svaka cast Ibisevicu borio se ko lav ali nije imao s kim igrati. Jedino pozitivno je dovodjenje Mujdze koji je to igrac mogli ste vidjeti i sami, vidi se da nije uzrastao u nasem primitivnom okolisu. Lulic sigurno ce doci do izrazaja jer takav tip igraca nam bas fali treba mu malo vremena da navikne. Koju potezu je napravio kad je probio po ljevoj strani pokraj dvojice dok ga nisu zatvorili onda on staje okrece i vodi loptu prema korneru i polako oko obojice vadi loptu pokraj out linije i salje je nazad na krilo. To nisam vidio vec 2 godine u nasoj repki. Sve u svemu kad god bude Pjanic igrao defanzivnog veznog izgubit cemo sredinu terena on nikad u repki nije uklizao bilo kome to je strasno kako on moze dobiti zadacu da "razbija napad na protivnickoj sredini" Jedna od najvecih blamaza je neigranje Jahica od prve minute protiv "jake" Francuske, koji je bio kljucni igrac u proslim kvalifikacijama i takvi igraci nam fale koji imaju osjecaj za defanzivne zadace i koji su nauceni za to. Istotako tare nas jedna veliki problem kako igrati kad nam protivnik zatvori nas mozak ekipe Miske - Dzeko. Kad bi to razrjesili onda bi mozda pol taktike bilo postavljene.

Albanija ce igrati bunker sto nama nece ici na ruku, slomit ce nas i izvuci ce 1 bod to vam ja kazem. A jos gore ce biti od te Albanije u Sarajevu ili Zenici gdje nasi vec tradicionalno slabije igraju na domacem nego na gostujucem terenu.

Neka se ove moje predpostavke izgube u magli ali nista mi ne daje optimizam bar zasad ne.
jeza u ledja

#188 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by jeza u ledja »

cyprus je sve fino objasnio, kao i obicno. :thumbup:

Ja na onoj drugoj temi taman htjedoh napisati ovo isto za Susica - sve sto je javnost trazila - on je uradio. Slusa frajer pa ko na traci svaki zahtjev jedan po jedan rjesava. Da li je to dobro....pa rekao bih da ima vise dobrih nego losih strana. No ono po cemu je to grozno - je sto pokazuje da Susic ne zna bas najbolje sta radi.
(Evo vidjecemo sad hoce li ponovo slusati javnost i izbaciti Ibisevica iz pocetnih 11 :D ).

No jos jedna stvar.....pitate se zasto se igra sa toliko ofanzivaca sa defanzivnim zadacima? (Nije Susic prvi koji to radi). Pa zato sto mi imamo daleko vise vrhunskih ofanzivnih igraca nego defanzivnih. Mi mozemo sastaviti 3 ofanzivna sastava sa vecim imenima od onih cime raspolazemo u odbrani. U cemu je problem? U slaboj domacoj ligi. Svi igraci koji uspiju vani su mahom oni koji znaju s loptom, a ne atleticari. A moderni fudbal trazi mnogo vise fizicke spreme nego umijeca. Zato imamo toliko plejmejkera, ofanzivnih veznih, napadaca, driblera, a tek strucnjaka za slobodnjake....ihihi...a jedva skupimo par igraca koji mogu trcat. E, kad sastavis sve te nase profesionalce u svijetu (posto ih u Bosni - nema), dobijes drustvo od 90% ofanzivnih igraca maltene. Tako za jednog stopera imas igraca iz osrednjeg tima turske lige, a za jednog veznjaka koji sjedi na klupi imas neke od najboljih playeva poljske, izraelske ili hrvatske lige. I onda, ako nisi siguran u to sta treba da radis, stavis neke od tih veznjaka u defanzivu (Pjanic), ili napadaca na krilo (Ibisevic, Zec), ili ranije veznjaka na bek (Salihovic) ili jos ranije napadaca kao libera (Barbarez). Jebiga, ponavlja se isto. Neko ce reci , s pravom, kvalitetan napadac bi mogao bolje odigrati stopera nego nekvalitetan stoper. Iz tog razloga se upravo i nasi selektori cesto odlucuju na ovakve rokade. No, to samo pali ponekad. Ovo od neki dan (Pjanic i Ibisevic) je blago receno bio promasaj.
Obuca9

#189 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Obuca9 »

Comrad wrote:Gledam tabelu u21.

1. Vels
2. Italija
3. Mađarska
4. BiH
5. Luksemburg

Imamo 6 bodova, dobili Lux dva puta (ja mislim). I sta mi ba hocemo, sta se kofrcimo bezveze da smo sila. Pa ovi momci sada sto igraju su tu jos nekih 5 godina maximalne forme (neki manje, neki vise) i onda dolazi ova omladina. I nemojte se onda cuditi kad nas za 6-7 godina Vels i Madjarska budu taslacili.
Nemaju mladi 6 bodova, nego 8. I nećeš vjerovati ali nismo osvojili svih 6 protiv Luksembruga, nego samo 3, jer je stručnjak tulić uspio zijaniti od njih i to na Koševu :lol: :lol:

@cyprus
To je to majstore :thumbup: Pogotovo ovaj dio "govorilo se...", bukvalno preslikava postove sa ove teme. Sve što mu se prigovaralo, to je i odradio i sad ne valja.

I ne bih ja baš rekao da smo mi krenuli sa namjerom da igramo defanzivno, nas su jednostavno Francuzi na to natjerali. Od prve minute su nas stisli i kažnjavali su svaki pogrešan pas, koji je napravljen. To se vidjelo iz aviona, tako da mi nije jasno zbog čega sušić nije intervenisao već na poluvremenu te izbacio Misketa/Pjanića/Ibričića a defanzivu pojačao Jahićem, koji je da se razumijemo tanak igrač, do bola, ali je borben i trkom bi nadoknadio ono hodanje po terenu gore pomenute trojice.
buzzer

#190 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by buzzer »

cyprus wrote: Govorilo se da treba pričat sa Papcem - on pričo.
jednom mladom i primjereno potencijalu jos nedovoljno afirmisanom zecu ili stilicu telefonski poziv je sasvim dovoljan i on leti, teleportira se na okupljanje repezentacije.
papcu, ampak :D , koji je hem nesto stariji, hem u aferimima sa nsbih bandom, hem mozda i mentalitetom nesto tvrdoglaviji (sto je takodje ljudski) hem nadasve, POTREBNIJI reprezentaciji od pola pozvanih, selektor je trebao otici u glasgow na none lagane, pozvati ga lijepo na kafu i ljudski s njim popricati. reci momku da je sad novo vrijeme (makar dobronamjerno slagati :-) ), da se moze vratiti i igrati bez da ima ikakvog kontakta sa onima s kim je u sukobu (zasigurno kao ispravna strana), da se treba vratiti i svu potrebnu komunikaciju voditi sa selektorom, njegovim zamjenicima i kapitenom. eh da je tako nesto susic uradio, pa ovaj opet odbio da se vrati, onda bi se ovo poglavlje moglo smatrati zavrsenim, ovako ce se sve do sasine penzije svako malo spominjati na forumima.

druga stvar koja me nervira je nepozivanje 23 igraca (nisam siguran da li je to pravilo, ali sam primjetio da ozbiljne reprezentacije uvjek imaju 23 igraca na dispoziciji). kod nas vazda 19, 20 ili max 21, umjesto da se povede i par najboljih defanzivaca iz mlade reprezentacije, plus, obavezno, cocalic - igrac kome je ta pozicija koja nam je deficitarna prirodna.

dobro je govorio nihoniho:
sa nasim igrackim kadrom,sa jacim protivnicima, mi moramo i9grati defanzivno i to je , uprkos nasim zeljama i samoobmanama, cinjenica.
po mom skromnom misljenju trebali bi igrati u formaciji 4-5-1,

mujdza......pandza....spahic.......mravac (ili neko drugi ko je prevashodno defanzivac)

pjanic......rahimic.......jahic..........lulic
.........................misimovic
.............dzeko
s tim sto bih ja ovako igrao uvjek. pa da igrac zna ko mu je lijevo, ko desno, ko naprijed, ko nazad, sta je cija zadaca. vremena za pripreme od okupljanja do utakmice nikad nije dovoljno, tako da tu od uigravanja nema bog zna sta, tek provjera forme igraca za odluku s kim popuniti formaciju. jednostavno furati svoj fazon igre i brusiti ga do maximuma.
ne vidim vala ni potrebu da se protiv nominalno losijih ekipa igra "ofanzivnije", ima i u ovakvom sastavu dovoljno igraca koji znaju dati gol. kad se sejo vrati jahic na klupu dok se rahimic ne umori i to je optimalan sastav koji treba uigravati, pa mozda i otkinemo bod francuzima u revansu. :D
mislim da je vrijeme da se pocne popravljati raspolozenje. nije secer u vodu pao, ima jos puno utakmica da se igra.

(a 3. oktobra svi na rusenje saveza kroz promjenu vlasti)
:bih:
prvi bosanac

#191 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by prvi bosanac »

nemam obicaj pisati na forumima, ali poslije ove tekme jednostavno moram.
ZAHVALJUJEM se svim igracima Francuske i BiH, koji su mi konacno otvorili oci, kada je u pitanju nasa nacionalna vrsta.
necu vise gajiti iluzije da smo "beton", "zmajevi" i sl., vec cu svaku slijedecu tekmu gledati relativno ravnodusno bez nerviranja. vidjelo se zasto smo u trecem sesiru, a francuzi u prvom. da se postane velika repka, treba imati vise stvari: dobre igrace koji ce ginuti za dres reprezentacije, provjerenog i dobro placenog trenera, navijace u pravom smislu rijeci, organizovan savez, uslove za rad, a mi nemamo nista od toga, koliko god se mi nadali i tezili tome.
susic jeste debelo fulio taktiku, za ne povjerovati, ali sto meni ne ide u glavu je cinjenica da rahimic (34 god.) troduplo vise trci od npr. dzeke :x bez obzira na taktku, svi su trebali ginuti i kidisati na francuze, i vjerujem da se ne bi onako obrukali.
ipak se mi previse dizemo, trebamo biti objektivni i priznati da samo velikim cudom i sadakom se mozemo plasirati na EP.
p.s. naravno da nista nije izgubljeno, ali se neke stvari moraju promijeniti, kao npr. da igraci pocnu malo TRCATI za promjenu.
nihoniho

#192 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by nihoniho »

evo da sumiram ono sto sam primijetio u ovih 6 utakmica.
naravno, govorim o jacim protivnicima
-pjanic ne moze igrati povucenog veznog jer je premekan
-ibisevic je los na poziciji krila i njegovo je mjesto u spicu, ako igra, a tada dzeku treba premjestiti na poziciju krilnog napadaca jer se tu snalazi odlicno
-misimovic i ibricic ne mogu igrati skupa, spori i losi u defanzivi.
-misimovic je, protiv velikih, ekipa skoro pa beskoristan i ne bi bilo lose prekomandovati ga u blize spicu napada
-obavezno igratio sa dva defanzivna vezna
-lulic je korisniji u veznom redu, na krilu, nego kao bek,a na lijevi bek staviti cistog defanzivca
-i da se okanemo price "napad je najbolja odbrana" jer nas napad nije ni blizu tako jak, a odbrana je .....
Obuca9

#193 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by Obuca9 »

Ko zna, možda neke stvari budu jasnije nakon što klocevi iz Saveza ne usvoju novi Statut, a UEFA nas ipak ne kazni :D
Murat Sabanovic

#194 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

.meni je rahimica najvise zao bilo !!! covjek je najmatoriji a trci , ore ,gura se , ulijece... dok 5 manakena u napadu dizu ruke ,a nisu u stanju ni 2 pasa povezati. elvire,tesko nama kada ti odes !!!

pjana,znao je ciro sto ti nisi u pocetnoj postavi. isto tako znao je i aulas sto te je kritikovao..jos nemas nama potreban kvalitet.

ibro, ne glumi zvijezdu kad to nisi . u stvari jesi al padavica.koje simuliranje u pm. ti kod cire nisi smio pisnuti.
boj'o si se cire k'o djavo krsta...a vid' te sada..nije ti repka hajduk !!!

vedo, ti realno nemozes igrati u prvih 11 !!! zao mi te je,jer mislim da si najinteligentniji momak u rep. a igra ti je van svake pameti.

miske, tebi treba dobra noga u guz. znamo da mozes potrcati. safete daj mu 2 medicinke,pa da trci uz stepenice.
znao je magath st tebi treba.

dzeko, samo je dres u prvoj postavi.samo !!! ne zaboravi to nikad !!!
ti mene najvise po ponasnju podsjecas na baljica kome je trebalo opaliti 2 samara pa ga onda poslati u igru. ti si se nakon kratkog vremena poceo kurciti.spusti se na zemlju,nemoj biti arogantan.nakon svakog prigovora suigraca, ti bi da se svadjas. sto bi rek'o jedan stari coja:"polako sivonja"
mikogoago

#195 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by mikogoago »

E vala sabane i ti si u pravu,ali ja se ovdje cudom nemogu nacuditi nekima.Bojim se da nisu dobro.Prvo smorise nas pisanjem ko bi trebao igrati i kako .E onda kada je Pape ispunio im sve zelje(vjerojatno je pratio forum) i malte ne 100%
postavio igru kako su nam neki dicni forumasi pisali,ovi se opet javljaju i pisu kako Pape je pogrjesio sto je poslusao ih i raju .Meni se cini da ovdje lud zbunjenog laganini...Ja taman mislio ovdje neki ozbiljni forumasi kad ono mahom ljudi pisu samo da nesto napisu,ocito ih niko drugi ne slusa i ne cuje. Ovaj forum je vrijedio citati zbog nekolicineforumasa koji su zaista super davali presjeke situacija i taktika(npr. bjelava,hrasno 38,ridjobrki i mozda jos po neko)Ovo ostalo je majke mi za doktora.Jebo me svako ziv ako vi znate sta hocete prvo od sebe,a onda od drugih.Ne vrjedi vise ovdje citati.Vidim i ridjobrki se vise ne javlja(njegove sam postove volio najvise)ocito je covjek isto shvatio sto i ja pa ne zeli vise trositi vrijeme na pisanje.Dobro rece neko gore hvala vam svima od sada cu gledati tekme bez nerviranja i opusteno.Pa sretno vam bilo i dalje u naprdjivanju. :run:
cyprus

#196 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by cyprus »

Al kakav bih ja to bio kontraš :D , kad u ovo stanje opšte letargije i defetizma (jesam rek'o da će upravo tako bit :D ) ne bih ubacio i koji tračak optimizma... :)

Dakle, kvalifikacije se daleko od izgubljenih. Još su 24 boda u igri, a mi još nismo igrali sa glavnim konkurentima. Naravno, ako se pristupi narednim utakmicama, kao i ovoj protiv Francuske, teško da možemo šta tražiti. Ali eto, za nadati se da će Pape, igrači, navijači i javnost izvući neke pouke iz svega ovoga.

Mislim da mi nijedne kvalifikacije dosad nismo počeli kako smo željeli, ali uglavnom bi se kasnije vraćali u igru. Zašto tako ne bi bilo i ovaj put? Pape se u utakmici sa Francuskom nije proslavio, ali zaslužuje šansu za popravku. Svi dosadašnji selektori su je imali, zašto ne bi i on... Sad Albaniju treba pobjediti, ali biće jako teško, jer nijedna reprezentacija nije u Tirani glatko slavila. Mi ako to uspijemo, anuliraćemo ovaj poraz. Bod ne bi značio katastrofu, ali ne bi nam ni nešto naročito pomogo. Ako bi pak izgubili, Pape bi trebao razmišljati o ostavci...

Zaključak: utakmice sa Rumunijom, Bjelorusijom i Albanijom su nam daleko važnije od duela sa Francuskom, jer se upravo na njima odlučuje putnik u baraž, a zavisno od ostalih rezultata možda i 1. mjesto. Ako bi kojim slučajem iz ovih 6 utakmica ostali neporaženi, baraž bi bio vrlo izvjesan.
repka

#197 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by repka »

Kratko i jasno,utakmica je prodata..ne znam kako, ali osjecam.
Francuzi ce biti prvi u grupi, a mi drugi..ne znam kako, ali vjerujem.

Nikada nismo onako lose igrali,i to bas tada kada francuzima vec u startu gori pod nogama,a nama prijete nekakve sankcije..
Igrace imamo,ali trenera nikad necemo imati sve dok ga bira savez(koji je trenutno na poziciji).

A sto se navijaca tice,ja mislim da su prvi u svijetu koji vatreno navijaju pola sata prije utakmice,a kada pocne tekma,sute sve do kraja,i razmisljaju kome da upute zvizduke i glupa negodovanja.
Prije utakmice ih novinari pitaju za rezultat,i nijedan nije rekao bit ce tesko,malte ne svi 3:0 za nas..a golove ce dati dzeko i ibisevic...hahahha koja euforija i nepostivanje protivnika.

I bez obzira sto smo izgubili,od mene sve cestitke Spahicu,on je junak na svakoj utakmici bio do sada.
emigrazione

#198 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by emigrazione »

repka wrote:Kratko i jasno,utakmica je prodata..ne znam kako, ali osjecam.
:D opet teorija zavjere
repka

#199 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

Post by repka »

emigrazione wrote:
repka wrote:Kratko i jasno,utakmica je prodata..ne znam kako, ali osjecam.
:D opet teorija zavjere
Shvati kako hoces..ali sjeti se utakmice protiv NJEMACKE,kako smo odigrali prvo poluvrijeme(prijateljska).
Da se i upola odigralo tako,mogli smo makar do remija.
Znaci, mozemo, a necemo :x
Znaci,mogli smo, a nismo htjeli..francija mora biti prva,a mi misevi(ovaj zmajevi)`` mozda`` drugi.
Murat Sabanovic

#200 Re: Kvalifikacije za EP2012 - Vol. 2

@repka
i meni je utakmica totalno sumnjiva, cak od onoga govora kapitena dviju reprezentacija..nesto mi je od onoga momenta cudno bilo.pa i safetovo najavljivanje da nece sa istom postavom izaci kao i protiv luxa. pa odjednom mijenja misljenje ,te izlazi sa 5 ofanzivaca.ipak nije safet toliki neznalac da onako kiksa.pa totalna nezainteresovanost na terenu nasih igraca. u fudbalu su velike pare i svasta se dogadja, al ipak nekako ne mogu da vjerujem da su nasi igraci namjerno izgubili.
Locked