Pravoslavna slava

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
baby_angel

#176 Re: Pravoslavna slava

Post by baby_angel »

ljubav_aha wrote:moja prijatlejica je probala klanjati,a katolkinja ,izuzetno religiozna,jednostavno je zeljela novo iskustvo,ja se nisam nikad krstila u crkvi ,ali optuzivati djevojku,a ne poznajemo je,malo previse,mozda je to cak i njen unutarnji bunt,sto god,sa godinama sa bolje razumjeti,prije svega cijenim njenu susretljivot,za razliku od drugih,koji niakd u zivotu nisu uslu u svoju Bogomolju , a o drugim da ne pricam

niko se nece odreci Svog Boga ako malo istrazuje svijet religija
Bravo! Slažem se u potpunosti.
ljubav_aha

#177 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

baby_angel wrote:
ljubav_aha wrote:moja prijatlejica je probala klanjati,a katolkinja ,izuzetno religiozna,jednostavno je zeljela novo iskustvo,ja se nisam nikad krstila u crkvi ,ali optuzivati djevojku,a ne poznajemo je,malo previse,mozda je to cak i njen unutarnji bunt,sto god,sa godinama sa bolje razumjeti,prije svega cijenim njenu susretljivot,za razliku od drugih,koji niakd u zivotu nisu uslu u svoju Bogomolju , a o drugim da ne pricam

Bravo! Slažem se u potpunosti.
hvala :-D
felipe kajetano

#178 Re: Pravoslavna slava

Post by felipe kajetano »

lerdi wrote: Što se tiče opčenito slava, mislim da je kao i Bajram danas to poprimilo formu turbo folka, a da je suština tih proslava ostala negdje iza. Nemam nešto puno godina, ali koliko me sjećanje služi ti praznici su prije služili kako bi se prijatelji i rodbina sastajali, malo družili i skromno počastili. Danas je sve samo ne skromno.
"Skromnost" i Slava nikada nisu isli u istu recenicu, isto je bilo i prije 20 godina, moglo bi se reci josh bogatije sa obzirom na ondasnji standard.
BiH-x

#179 Re: Pravoslavna slava

Post by BiH-x »

ljubav_aha wrote:boldirano ima smisla,ali samo ako je uzvraceno iskrenom namjerom
ljubav_aha wrote:crkvi ,ali optuzivati djevojku,a ne poznajemo je,malo previse,mozda je to cak i njen unutarnji bunt,sto god,sa godinama sa bolje razumjeti,prije svega cijenim njenu susretljivot,za razliku od drugih,koji niakd u zivotu nisu uslu u svoju Bogomolju , a o drugim da ne pricam

Ne kontam; kazes da samo ima smisla klanjati i krstiti se ako je uradjeno iskreno, a ova djevojka je sama rekla da to radi jer joj je "sve to tako smijesno i zabavno"...meni se nema tu sta cijeniti, bas naprotiv :-?
jaca-maca

#180 Re: Pravoslavna slava

Post by jaca-maca »

BiH-x wrote: Ne kontam; kazes da samo ima smisla klanjati i krstiti se ako je uradjeno iskreno, a ova djevojka je sama rekla da to radi jer joj je "sve to tako smijesno i zabavno"...meni se nema tu sta cijeniti, bas naprotiv :-?
Nisam rekla da mi je smjesno nego zabavno. I molim Vas da ne pričate vise o meni i da ocjenjujete moje postupke, jer vise nema smisla. Hvala
ljubav_aha

#181 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

BiH-x wrote:
ljubav_aha wrote:boldirano ima smisla,ali samo ako je uzvraceno iskrenom namjerom
ljubav_aha wrote:crkvi ,ali optuzivati djevojku,a ne poznajemo je,malo previse,mozda je to cak i njen unutarnji bunt,sto god,sa godinama sa bolje razumjeti,prije svega cijenim njenu susretljivot,za razliku od drugih,koji niakd u zivotu nisu uslu u svoju Bogomolju , a o drugim da ne pricam

Ne kontam; kazes da samo ima smisla klanjati i krstiti se ako je uradjeno iskreno, a ova djevojka je sama rekla da to radi jer joj je "sve to tako smijesno i zabavno"...meni se nema tu sta cijeniti, bas naprotiv :-?
BiH-x,u koliko crkava,sinagogi i dzamija si bio kolega :?:
BiH-x

#182 Re: Pravoslavna slava

Post by BiH-x »

jaca-maca; ne radi se o tebi licno, nego o principama...

ljubav_aha; slabo posjecujem vjerske objekte, ali ne vidim kakve veze to ima sa onim sto si prije napisala...sama si rekla da je besmisleno klanjati/krstiti se bez iskrene namjere pa ne vidim zasto bi ti npr mene (kao nevjernik koji se ne zainteresira pretjerano za bilo koju vjeru) cijenila kad bi usao u crkvu i krstio se onako iz "zabave"...zato ja i ne cijenim Jacu (ili, preciznije, ono sto je ona uradila u ovom slucaju)
ljubav_aha

#183 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

BiH-x wrote:jaca-maca; ne radi se o tebi licno, nego o principama...

ljubav_aha; slabo posjecujem vjerske objekte, ali ne vidim kakve veze to ima sa onim sto si prije napisala...sama si rekla da je besmisleno klanjati/krstiti se bez iskrene namjere pa ne vidim zasto bi ti npr mene (kao nevjernik koji se ne zainteresira pretjerano za bilo koju vjeru) cijenila kad bi usao u crkvu i krstio se onako iz "zabave"...zato ja i ne cijenim Jacu (ili, preciznije, ono sto je ona uradila u ovom slucaju)
aaa,pa nisam te pitala bez razloga,vjeruj mi :D procitaj sto si napisao :-)

ljubav_aha:posjetila mnoge i razne, sve sa respetkom i ciljem ucenja i razumijevanja
ljubav_aha: ne klanja,ne krsti se,ne pjeva u sinagogi,ne pjeva u batickoj crkvi i sl. jer je skontala da mozda to nije i jedini nacin dozivljavanj Boga,how about that
ljubav_aha: nije nikad rekla da je nevjernica,ili da ne vjeruje,moj pristup je drugaciji,meni je drago sto te nisam lagala,kao ni sebe ili Boga ,sto ti to uopste smeta

ti nisi skontao jacu,jer nisi bio sa njom van foruma,hajd' malo ohladi vise oko komentiranja forumashice,koaj je lijepo zamlila da se ne spominje njeno ime
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#184 Re: Pravoslavna slava

Post by WipeOut »

Prvo niko ne osudjuje osobu nego postupak.

Ko se vraca u rikverc kada mu je jednom poznat put istine nece naskoditi ni clanovima ni moderatoru nego sebi.
Krstis se,znaci priznajes Isaa a.s. kao Isusa Hrista Gospoda sina Bozijeg da se sjedini s tobom jer je razapet na tom istom krstu za otkup nasih grijeha.Priznajes,a nisi krstena kao pravoslavka ili katolkinja,znaci i po poravoslavlju i katolicanstvu si licemjer.Naravno da je pravo izbora svakoga da bude ono sto hoce,ali malo hodati na rukama,a malo na trepavicama,kad si jednom hodala na nogama je u najmanju ruku nepotrebno.

Naravno postujuci tvoju odluku,smatram da svako ima pravo izbora i sukladno tom izboru pozvano na odgovornost.
Namaz je isuvise ozbiljna stvar da bi se radila iz zabave,tako da onom recenicom
jaca-maca wrote: ....volim da se krstim, klanjam, to mi je zabavno. ma bilo koja religija da je, meni svejedno :thumbup:
vrijedjas osobe kojima je namaz vise od zivota,stub vjere.
ljubav_aha

#185 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

WipeOut wrote:Prvo niko ne osudjuje osobu nego postupak.

Ko se vraca u rikverc kada mu je jednom poznat put istine nece naskoditi ni clanovima ni moderatoru nego sebi.
Krstis se,znaci priznajes Isaa a.s. kao Isusa Hrista Gospoda sina Bozijeg da se sjedini s tobom jer je razapet na tom istom krstu za otkup nasih grijeha.Priznajes,a nisi krstena kao pravoslavka ili katolkinja,znaci i po poravoslavlju i katolicanstvu si licemjer.Naravno da je pravo izbora svakoga da bude ono sto hoce,ali malo hodati na rukama,a malo na trepavicama,kad si jednom hodala na nogama je u najmanju ruku nepotrebno.

Naravno postujuci tvoju odluku,smatram da svako ima pravo izbora i sukladno tom izboru pozvano na odgovornost.
Namaz je isuvise ozbiljna stvar da bi se radila iz zabave,tako da onom recenicom
jaca-maca wrote: ....volim da se krstim, klanjam, to mi je zabavno. ma bilo koja religija da je, meni svejedno :thumbup:
ako je postupak bio sa iskljucivim ciljem vrijedjanja i ismijavanja,to je razumljivo

ali ,nisma stekla utisak da je gest uradjen is takvih razloga,vise iz neozbiljnosti,kojoj ne znamo uzrok,stoga takav akt nema veze sa vridjanjem licnih principa, a koji upravo tako dozivljavaju

umjesto lijepe rijeci i savjeta,svi je iskritikovase
BiH-x

#186 Re: Pravoslavna slava

Post by BiH-x »

ljubav_aha wrote: ljubav_aha:posjetila mnoge i razne, sve sa respetkom i ciljem ucenja i razumijevanja
ljubav_aha: ne klanja,ne krsti se,ne pjeva u sinagogi,ne pjeva u batickoj crkvi i sl. jer je skontala da mozda to nije i jedini nacin dozivljavanj Boga,how about that
I sta sad? Hos' cokoladu?
ljubav_aha: nije nikad rekla da je nevjernica,ili da ne vjeruje,moj pristup je drugaciji,meni je drago sto te nisam lagala,kao ni sebe ili Boga ,sto ti to uopste smeta
Nisam ni rekao da si nevjernica, nego da sam ja nevjernik koji se ne zainteresira za vjeru, i da zato nema smisla da idem u crkvu (a jos manje da se tamo krstim)
ljubav_aha wrote:ti nisi skontao jacu,jer nisi bio sa njom van foruma,hajd' malo ohladi vise oko komentiranja forumashice,koaj je lijepo zamlila da se ne spominje njeno ime
Nisi ni ti bila sa njom van foruma, pa je ipak komentarises. Ja sam se bar korigirao i napisao da ne cijenim ono sto je uradila. Kao sto rece WipeOut, niko ne osudjuje osobu nego postupak.
ljubav_aha

#187 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

BiH-x wrote:
ljubav_aha wrote: ljubav_aha:posjetila mnoge i razne, sve sa respetkom i ciljem ucenja i razumijevanja
I sta sad? Hos' cokoladu?
Nisam ni rekao da si nevjernica, nego da sam ja nevjernik koji se ne zainteresira za vjeru, i da zato nema smisla da idem u crkvu (a jos manje da se tamo krstim)
radim zbog sebe i sebe nagradim zanjem i svojom cokoladom,ne treba mi od tebe

eee,ccc,pa i nevjernici uce o religijama,jer su dio svakodnevnice,dio necijeg zivota koga poznajes,dio poltike,dio planete,mozda si ucio i matematiku,ali si morao,zar ne ;-) nece ti nista biti ako se malo zainteresiras,znaci,sa tobom ne bih bial u stanju razmjenit dvije recenise o religijama koje se prozimaju kroz kulutre,kako uopste razumijes nesiju tradiciju ,auh,postavi ti previse pitanja,sorry :D
ljubav_aha

#188 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

Bosnohercegovac wrote:
WipeOut wrote:Prvo niko ne osudjuje osobu nego postupak.

Ne osuđuješ osobu, a govoriš da je licemjer, da će odgovarati za to što je učinila i da vrijeđa neke osobe. Daj se malo kontrolirati. A ovo spočitavanje djevojci za vrijeđanje je tek nisko, sramota stvarno šta pišeš.

Ja se slažem da se nije trebala prekrstit, ali treba razumjeti djevojku, jer ide prvi put na slavu, upoznaje dečkove roditelje, familiju, braću, sestre. Dolazi na slavu, ima tremu da ne pogriješi nešto, prati šta drugi rade i to oponaša, samo što nije trebalo i da se prekrsti. Treba curu podržati i dati konstruktivnu kritiku, a ne napadati niskim udarcima.

A krivim dečka što joj nije više objasnio o slavi i "slavskom protokolu", ali vjerovatno je i on vjernik par puta godišnje pa mu nije ni pretjerano bitno. Ako sam u krivu, izvinjavam se dečku. :)
:thumbup:
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#189 Re: Pravoslavna slava

Post by WipeOut »

Sve sto sam napisala napisala sam iz licnog iskustava.Na slavi sam bila x puta,kulturno i uctivo cestitam,bez da vrijedjam domacina i domacicu da se krstim, a ne pripadam toj konfesiji.Da gajim tolenaciju maximalno se trudim,ali ne na ustb onoga sto sam ja.

Odgovaranje vazi za svako x koje pocini radnju y jer kad je covjek go to je normalno kad se kupa,a ne da ulicom hoda.Prema tome y je za svaku osudu ma koje ga x pocini.

legenda;
x = covjek,zena, ili ti insan
y = svaka radnja neprilicna okruzenju,vremenu u datim uslovima
lerdi

#190 Re: Pravoslavna slava

Post by lerdi »

felipe kajetano wrote:
lerdi wrote: Što se tiče opčenito slava, mislim da je kao i Bajram danas to poprimilo formu turbo folka, a da je suština tih proslava ostala negdje iza. Nemam nešto puno godina, ali koliko me sjećanje služi ti praznici su prije služili kako bi se prijatelji i rodbina sastajali, malo družili i skromno počastili. Danas je sve samo ne skromno.
"Skromnost" i Slava nikada nisu isli u istu recenicu, isto je bilo i prije 20 godina, moglo bi se reci josh bogatije sa obzirom na ondasnji standard.
Ovo moje skromnost se ne odnosi na to da se gostima napravi jaje na oko i dadne kriška hljeba. Ne radi se o tome. Normalno je da se taj dan naprave razna jela, od kojih se mnoga i prave baš za taj dan što je po meni i ljepota tih praznika, te da se svi počaste na jedan prikladan način. Radi se o tome da ljudi danas pretjeruju u tome, kako bi nekome valjda dokazali da su vjernici a nikako da skontaju da se vjera ne dokazuje na taj način. Onda imamo slučajeve da se danas slave i vjerski praznici opčenito iskorištavaju kako bi se pozvali ljudi od kojih se želi izvuči neka korist. Tako se pozivaju razni šefovi, direktori i šta ti ja sve znam, a naravno kad dolaze takvi u kuću sve mora da bude na svom mjestu, pa ne bude mali broj slučajeva u kojim ljudi posuđuju povelike sume novca kako bi sve to isfinansirali. Samo pitanje, koje bar ja sam sebi u svemu tome postavljam, je "Gdje je tu vjera?". Ja je tu ne vidim. Dosta sam čitao o vjerama, i u svim sam našao da se propagira skromnost i granica u svemu. Pošto je slava čisto vjerski praznik, eto ja tebe pitam ima li pretjerivanje uporišta u vjeri. Mislim to je nonsens. Slaviš vjerski praznik, na način koji ti sama vjera ne propagira. Nešto slično obilježavanju Bajrama uz alkohol. ;)
BiH-x

#191 Re: Pravoslavna slava

Post by BiH-x »

sa tobom ne bih bial u stanju razmjenit dvije recenise o religijama
Takve diskusije me nisu nikad ni interesovale tako da... :skoljka: :P
ljubav_aha

#192 Re: Pravoslavna slava

Post by ljubav_aha »

BiH-x wrote:
sa tobom ne bih bial u stanju razmjenit dvije recenise o religijama
Takve diskusije me nisu nikad ni interesovale tako da... :skoljka: :P
opet ne kontash,kako ces razumjeti obijca,tradiciju i kulturu jednog naorda bez poznavanja njihovih religijskih obicaja ,kako razumijes umjetnost,neciju poruku,cka i da je poslana do strane predsjednika drzave,kontas li :D
Jack Be Nimble

#193 Re: Pravoslavna slava

Post by Jack Be Nimble »

Ima li komercijalizacije religionskih praznika sirom Balkana? Bajram, pravoslavne slave, uskrsi itd. Da li se to sve okrece ka parama ili je jos nekako dostojno? Ima li bajramska ili sveti sava rasprodaja?
felipe kajetano

#194 Re: Pravoslavna slava

lerdi wrote:
Ovo moje skromnost se ne odnosi na to da se gostima napravi jaje na oko i dadne kriška hljeba. Ne radi se o tome. Normalno je da se taj dan naprave razna jela, od kojih se mnoga i prave baš za taj dan što je po meni i ljepota tih praznika, te da se svi počaste na jedan prikladan način. Radi se o tome da ljudi danas pretjeruju u tome, kako bi nekome valjda dokazali da su vjernici a nikako da skontaju da se vjera ne dokazuje na taj način. Onda imamo slučajeve da se danas slave i vjerski praznici opčenito iskorištavaju kako bi se pozvali ljudi od kojih se želi izvuči neka korist. Tako se pozivaju razni šefovi, direktori i šta ti ja sve znam, a naravno kad dolaze takvi u kuću sve mora da bude na svom mjestu, pa ne bude mali broj slučajeva u kojim ljudi posuđuju povelike sume novca kako bi sve to isfinansirali. Samo pitanje, koje bar ja sam sebi u svemu tome postavljam, je "Gdje je tu vjera?". Ja je tu ne vidim. Dosta sam čitao o vjerama, i u svim sam našao da se propagira skromnost i granica u svemu. Pošto je slava čisto vjerski praznik, eto ja tebe pitam ima li pretjerivanje uporišta u vjeri. Mislim to je nonsens. Slaviš vjerski praznik, na način koji ti sama vjera ne propagira. Nešto slično obilježavanju Bajrama uz alkohol. ;)
Eh..da se ljudi striktno pridrzavaju religijskih nacela ovaj planet bi bio jako ugodno mjesto za zivot, na svom svakom pedlju ...postavka ti je suvise idealisticka :)

Najveci dio ljudi u sustini i nisu neki vjernici, u smislu da zaista vjeruju da ce ih Sv.Nikola, Sv.Jovan ili neko treci zastiti od ovozemaljskih iskusenja, obiljezavanje praznika je vise stvar tradicije i nema puno veze sa vjerskim ubijedjenjima.One koji se pridrzavaju tih nacela mozes izbrojati na prste.Evo sad je u toku Bozicni post i ja garantujem da ga se ne pridrzava 90% onih koji su pripadajuci "vjernici" SPC-a.

Postoji mnogo nonsensa, tako npr. u Krajini dosta ljudi Nikoljdan slavi kao mrsnu slavu, ja nisam isprva mogao da vjerujem u tako nesto, al' bio i uvjerio se :-? ...isto tako postoji pravilo da ako Slava pada na srijedu i petak da mrsna slava prelazi u posnu,al' ajd nekog ubijedi da za Djurdjevdan treba jesti sarana :roll: :D
Konkretno slava i obicaji uz nju su spoj religijskih, tradicionalnih, istorijskih, kulturoloskih pa i geografskih faktora, zato se i obiljezavaju na razne nacine.

Danas su Slave usle u sistem, iz potpuno intimnog su presle u javno, zato se i stice utisak da je postalo folkerski, u jednu ruku i jeste, al' opet bit slave je ostala nepromjenjena :)
radostan dan

#195 Re: Pravoslavna slava

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 22/10/2011 10:28, edited 1 time in total.
felipe kajetano

#196 Re: Pravoslavna slava

radostan dan wrote:
felipe kajetano wrote:Al' sto sam se juche sashio :-) :roll: :D
To nismo ni sumnjali. Nego reKni ti nama, jel bilo ujutro - ooo, pa ko se to nama nalalao? Evo sad će omletić -... :mrgreen: :mrgreen:
:lol:

necemo sad pretjerivati, nisam bash tol'ko :D
baby_angel

#197 Re: Pravoslavna slava

Post by baby_angel »

radostan dan wrote:
felipe kajetano wrote:Al' sto sam se juche sashio :-) :roll: :D
To nismo ni sumnjali. Nego reKni ti nama, jel bilo ujutro - ooo, pa ko se to nama nalalao? Evo sad će omletić -... :mrgreen: :mrgreen:
:D :D :D :D :lol: :lol: :lol: :lol:
Jara

#198 Re: Pravoslavna slava

Post by Jara »

jaca-maca wrote: Pa sta ako se poklanjam odredjenom taboru, ne ocekujem da niko to cijeni, sta tebe briga...ja radim ono sto se meni svidja. :dance:
jaca-maca wrote: Sta je lose u tome sto sam ucinila, otkud ti znas moju tradiciju ili da li je postujem?? Ko ti je kriv sto ti ne postujes tudje...ako identited znaci da mrzim sve sto je tudje ili ne postujem, onda ga ne moram imati.
8-) :thumbup:
majstorina

#199 Re: Pravoslavna slava

Post by majstorina »

Prije nekoliko dana tačnije na Nikoljdan bio sam kod jednog izvanjeg zeta na slavi.Posni meni potpuno.Prvo je išla supa od pečurki koja je bila osrednjeg kvaliteta,zatim je domaćica na sto iznjela sarmu od dimljenog šarana..da prste poližeš a uz nju je poslužen prebranac-one ogromne bobe.Potom je uslijedio rižot sa jeguljom što je bio pravi užitak za moja nepca.Jegulja je pravi delikates ali u krv je skupa.A onda kao vrhunac,riba sa žara...već spomenuta jegulja,ogromni kotleti,takozvana zvona od pastrmke kapitalca ulovljene na Bilećkom jezeru i fileti od dimljenog šarana samo dvaput okrenuti na žaru.
A naravno uz sve to ekstra domaća Žilavka i to lanjska berba.
Jara

#200 Re: Pravoslavna slava

Post by Jara »

Zanimljivo... Kutija cigara? Ako neko ne puši, je l' stavi tuđu kutiju? I od kad je taj "običaj"?
Post Reply