Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
zonbirile

#176 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zonbirile »

A_I_ wrote:
zonbirile wrote:da ne prodaješ svoje strujno brojilo?
I tako papagaj i dalje mantra mantru.
Nisi bio interesantan ni prvi put :-)

Voltcraft digitalni multimetar tj. mjerac potrosnje mozes uzeti u Conradu za malo manje od 80KM.

BTW umjesto ovakvih glupih komentara, bolje utrosi to vrijeme i napor da shvatis razliku izmedju frizidera i klima uredjaja da se dzabe vise ne prosipas o nekakvim posebnim plinovima i grijacima za klimu ;-)
--------------------------------
zamjenio si me i ja napao frajera za plinove i sl.Nego prodaj ti meni svoje brojilo.
madame

#177 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by madame »

Grijanje na struju de facto dobra stvar ako imate spravicu po imenu kolektor.
Manje love, a toplotu skuplja i cirkuliše ju k'o da ima integrisan mali mozak.
Elem, uz kolektor struja dobra stvar.
LaCici

#178 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by LaCici »

Sa 2 velika konstantno upaljena konvektora dosao mi racun 260 KM za protekli mjesec :sad:
law2

#179 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by law2 »

radostan dan wrote:
law2 wrote:
angy wrote: Mozes li mi molim te reci koliko su kostali ti radijatori ??? Jer je i kod mene stan od 40 kvadrata i mi smo se dosad grijali na plinske peci al nam je proslog mjeseca dosao jako veliki racun pa smo mislili da prebacimo na drugi neki nacin grijanja. Posto sam laik za te stvari i stvarno se ne razumijem, kako se montiraju ti radijatori? Ima li puno posla oko toga? Koliko kosta montaza?
Nije veliki problem montaza.
Dvije tiple probusis u zid,zavrnes nosac i stavis radijator. Mozes to komotno sam odraditi.
Cijena jednog radijatora je oko 220KM, evo koristim ih vec 4 godine i preeezadovoljan sam.
Najveci racun za struju mi dodje u januaru i bude oko 60-70 KM.
Eto ti sad :shock: . Taman preživjeh ovu dvojicu sa klimama, kad se javljaš ti sa potrošnjom od 60 km.
Pa šta ja radim u pm, kod mene decembar - 240 km. :dance:
:mrgreen:
be water my friend 8-)
radostan dan

#180 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:39, edited 1 time in total.
radostan dan

#181 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:40, edited 1 time in total.
A_I_

#182 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:
A_I_ wrote:
zonbirile wrote:da ne prodaješ svoje strujno brojilo?
I tako papagaj i dalje mantra mantru.
Nisi bio interesantan ni prvi put :-)

Voltcraft digitalni multimetar tj. mjerac potrosnje mozes uzeti u Conradu za malo manje od 80KM.

BTW umjesto ovakvih glupih komentara, bolje utrosi to vrijeme i napor da shvatis razliku izmedju frizidera i klima uredjaja da se dzabe vise ne prosipas o nekakvim posebnim plinovima i grijacima za klimu ;-)
--------------------------------
zamjenio si me i ja napao frajera za plinove i sl.Nego prodaj ti meni svoje brojilo.

"zamjenio te" :?: :-) Sta rece?
zonbirile wrote:
doboj wrote:Nije ,prijatelju jer taj isti gas koristis i za grijanje,samo je obrnut smjer gasa.
------------------------------------------------------------
kaži da se šališ i da nisi naboban
- valjda je pisac ovim "neslaganjem" hotjeo rijet kako se neki drugi misteriozni gas koristi za grijanje.
- bahatost proizasla iz nepoznavanja osnovnih principa rada klima uredjaja
zonbirile wrote:Samo pored mane sa hlađenjem vanjske jedinice(stvaranje leda i antifrost uređaja na struju za odleđivanje),kako nema isijavajućeg...
- "antifrost uredjaj na struju za odledjivanje", novi pojam u klimatizaciji. Obavezno patentirati :mrgreen:
zonbirile wrote: --------------------------------------------
ma ta priča o klimama i grijanju je samo do manjih temperatura do max.-5.Jednostavno uređaj radi reverzibilno,znači onu toplotu koja se stvara pri hlađenju,sada vraća u prostoriju,a hladan zrak izbacuje van.O kolikoj se toplotnoj energiji radi,probaj na ventilatoru ljeti kada hladi. TA količina i temperatura ti sada struji u stan i nema govora da zagrije na -10.
- Toplota pri grijanju jednaka hladnoci kod hladjenja.
- Klime griju do -5.

I tako, svakakvih bisera na dunjaluku :-D
A_I_

#183 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

radostan dan wrote:Hajde da se ne raspravljamo dalje oko klima, nego da razmjenjujemo informacije. Kažite vi meni stručnjaci, je li normalno da je u stanu u koji treba da preselim temperatura konstantno 15-16 stepeni, bilo napolju plus sedam, ili pet, ili kao večeras, malo jača mazija?
Ako susjedni stanovi imaju centralno grijanje, mozda se radi o famoznom "indirektnom grijanju kroz zidove" zbog kog toplane naplacuju 40% od punog racuna i kad iskljuce grijanje. :-)
zonbirile

#184 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zonbirile »

@A-I
opet grešiš,svjesno lažeš, a sam c/P,pa postao je @doboj,ostalo ja c/p sa saita o klimi,međutim oni ne znaju.Samo ti objasni kako imaš račun 15KM,za svu potrošnju+grijanje+pdv+mjerno mjesto.Opet ti kažem,ne mjenjaj brojilo dok te ne uhvate.
radostan dan

#185 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 23/10/2011 19:41, edited 1 time in total.
Dr.Mr.Fr.

#186 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Dr.Mr.Fr. »

madame wrote:Grijanje na struju de facto dobra stvar ako imate spravicu po imenu kolektor.
Manje love, a toplotu skuplja i cirkuliše ju k'o da ima integrisan mali mozak.
Elem, uz kolektor struja dobra stvar.

Vjerovatno misliš konvektor a ne kolektor !!!

Image
Filter

#187 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

Hendrix wrote:Uh ne , ja nisam u stanu, ja sam u kući, oko 95 kvadrata grijem, meni je došlo oko 300KM za grijanje prošli mjesec. Znam da zvuči enormno, ali kuća i stan se ne mogu porediti , kod mene su 4 zida vanjska i malo lošija stolarija u nekim sobama. Komšija dobije toliko plina, ima malo veću kvadraturu, a ulaganje u grijanje se ne može porediti.

kad budes imao "vremena" uzmi sebi pec na pelet, ima i kamina jako lijepih ( i skupih :-) ludo) . privatna kuca 200 m2, stara gradnja, debeli zidovi bez termo fasade, stolarija kako gdje :( i do ove godine smo trehali 2500 KM za grijnu sezonu i opet taraba, mazija ubi. (plin, struja) ove godine smo uzeli kotao na pelet i razlika je drasticna. ove godine sam se fakat ugrijao u kuci za manje para... ali je stroj doobra zara ...
A_I_

#188 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

zonbirile wrote:@A-I
opet grešiš,svjesno lažeš, a sam c/P,pa postao je @doboj,ostalo ja c/p sa saita o klimi,međutim oni ne znaju.Samo ti objasni kako imaš račun 15KM,za svu potrošnju+grijanje+pdv+mjerno mjesto.Opet ti kažem,ne mjenjaj brojilo dok te ne uhvate.
ko je ovdje naboban :lol: Ni sam izgleda ne znas sta si lupao i koga si sve napadao, pa zato malo potrazi na prethodnim stranicama one citirane bisere i tako to.

P.S. Racun s klimom nije nikakvih fantomskih 15KM vec 35-40KM a bez klime je uvijek bio oko 30KM. Ali posto ne znas ni sam sta si sve pisao, nije cudo sto nemas pojma ni sta su drugi pisali.

Svega na dunjaluku!
Last edited by A_I_ on 25/01/2011 13:34, edited 1 time in total.
A_I_

#189 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

radostan dan wrote:
A_I_ wrote:
radostan dan wrote:Hajde da se ne raspravljamo dalje oko klima, nego da razmjenjujemo informacije. Kažite vi meni stručnjaci, je li normalno da je u stanu u koji treba da preselim temperatura konstantno 15-16 stepeni, bilo napolju plus sedam, ili pet, ili kao večeras, malo jača mazija?
Ako susjedni stanovi imaju centralno grijanje, mozda se radi o famoznom "indirektnom grijanju kroz zidove" zbog kog toplane naplacuju 40% od punog racuna i kad iskljuce grijanje. :-)
Stan je na zadnjem spratu, stan ispod njega - etažno, stan do njega - na drva. Je li moguće da stiropor ima takav efekat, obzirom da je čitav stan obložen po plafonu, kao i spoljni zidovi?
Ne bavim se termoizloacijom pa necu nagadjati. Svasta je moguce. Tek kad u tom stanu prespavas nekoliko noci, znaces pravu situaciju.
Hendrix

#190 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

kad budes imao "vremena" uzmi sebi pec na pelet, ima i kamina jako lijepih ( i skupih :-) ludo) . privatna kuca 200 m2, stara gradnja, debeli zidovi bez termo fasade, stolarija kako gdje :( i do ove godine smo trehali 2500 KM za grijnu sezonu i opet taraba, mazija ubi. (plin, struja) ove godine smo uzeli kotao na pelet i razlika je drasticna. ove godine sam se fakat ugrijao u kuci za manje para... ali je stroj doobra zara ...
Ma znam ja za pelete, ali cijena kotla od 4-5 milja maraka je previše. Još sam vidio dosta ljudi koji se žale na problem sa automatikom na kotlovima, pa mi još i to treba da zakaže tako skupa sprava. Da im je cijena do 2500KM razmislio bi, ovako je preskupa egzibicija.
Moje krajnje rješenje je kotao na ugalj ili drva, možda iduće zime ili one tamo, ali peleti, sumnjam.
mokosh

#191 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by mokosh »

Izvinjavam se :) ima li neko kome je crk'o uljni radijator? :) Ako ima broj nekog majstora da mi ostavi, smrzoh se :(((((

Gracias
Filter

#192 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

Hendrix wrote: Ma znam ja za pelete, ali cijena kotla od 4-5 milja maraka je previše. Još sam vidio dosta ljudi koji se žale na problem sa automatikom na kotlovima, pa mi još i to treba da zakaže tako skupa sprava. Da im je cijena do 2500KM razmislio bi, ovako je preskupa egzibicija.
Moje krajnje rješenje je kotao na ugalj ili drva, možda iduće zime ili one tamo, ali peleti, sumnjam.
:( znam da je skupo, ali kad skontam one frke oko lozenja i ciscenja... uffff(10 tona cumura naspram 6 tona peleta). ovako je makar "uredno" i ekoloski osvijesteno :D

ako ces cumur/drva uzmi buderusove ili junkersove peci, centrometal niti pod razno...
Hendrix

#193 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

Ma najbolje na ekvatoru živit što se mene tiče :D

Pelet kotao 5000 + recimo 5 godina po ajd 1200KM peleti.....11 000 KM za 5 godina grijanja.
Konvektori me došli 1500....ostane mi 9500KM za grijanje...potrošim možda oko 1600KM za jednu zimu....... skoro 6 godina mogu se grijati.
zonbirile

#194 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zonbirile »

ne kontam taj ludi svijet.Svi spominju kotlove na ovo-ono,uljne radijatore,konvertore,termo fasada,sunce,vjetar,talase,nuklearke,a postoji riješenje.ugradiš klimu i griješ se za 10-15KM
talić

#195 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by talić »

grijanja na struju se isplati ako su gubici mali,.. dakle dobro izolovani zidovi, stan sa malo vanjski površina, dobri prozori...
Ako je loša gradnja i loši prozori onda držite se toplana i paušalnog plaćanja.
A_I_

#196 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by A_I_ »

talić wrote:grijanja na struju se isplati ako su gubici mali,.. dakle dobro izolovani zidovi, stan sa malo vanjski površina, dobri prozori...
Ako je loša gradnja i loši prozori onda držite se toplana i paušalnog plaćanja.
Kod mene je zgrada iz pocetka 80ih, prozori drveni stari 11 godina i osjetno puse na spojevima oko prozora kad je vani minus. Jedino je dobro sto su dupla stakla. Olaksavajuca okolnost je i to sto je stan u sredini zgrade. Toplane za ovaj stan od skoro 40m2 naplacuju 100KM x 6 mjeseci(tj. u praksi 50KM x12mj.) kad griju a struje za klimu mi dolazi do 10KM. Danas je dosao racun za period do 23. januara u iznosu 41KM. Bez grijanja se uvijek kretao oko 30KM. Naprosto smijesna razlika.

Jos jednom da ponovim - Toplane griju od 6am do 10pm za 100KM a (skupa)klima grije na 23C (+ljeti hladi) za 10KM citav dan po 24h bez gasenja cigancenja.
Go figure out :-)
Normalno za veci stan idu dvije klime ali se isplati samo tako jer za vece stanove treba i po 200KM za Toplane ili druge klasicne(citaj zastarjele) vidove grijanja.
lejlamo

#197 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by lejlamo »

ja se grijem na struju 3 vanjska zida...prozori losi...zgrada stara....izolacija nikakva :D ....ukupan racun za struju od 100 do 150 KM :D
ja2

#198 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ja2 »

Mozda je malo offtopic ali cu ipak pitati.
Kako to da meni koja zivim u stanu sa jos dvije odaasle osobe, koji je sacinjen od dvije odvojene sobe i velikim dnevnim boravkom spojenim sa trpezarijom i kuhinjom, ukupno 65kvadrata, u kojem se grijemo na dvije plinske peci, kuhamo na plin, bojler palimo samo kada je jeftina preko noci, dodje struje 100KM. S time da nas u stanu uglavnom nema u periodu od 8h do 16h. I jos pored toga plina za decembar 200KM.
Nije mi jasno sta nam to vuce struju :? :?
Hendrix

#199 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Hendrix »

ja2 wrote:Mozda je malo offtopic ali cu ipak pitati.
Kako to da meni koja zivim u stanu sa jos dvije odaasle osobe, koji je sacinjen od dvije odvojene sobe i velikim dnevnim boravkom spojenim sa trpezarijom i kuhinjom, ukupno 65kvadrata, u kojem se grijemo na dvije plinske peci, kuhamo na plin, bojler palimo samo kada je jeftina preko noci, dodje struje 100KM. S time da nas u stanu uglavnom nema u periodu od 8h do 16h. I jos pored toga plina za decembar 200KM.
Nije mi jasno sta nam to vuce struju :? :?
Komšija? :)
Filter

#200 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Filter »

Hendrix wrote:Ma najbolje na ekvatoru živit što se mene tiče :D

Pelet kotao 5000 + recimo 5 godina po ajd 1200KM peleti.....11 000 KM za 5 godina grijanja.
Konvektori me došli 1500....ostane mi 9500KM za grijanje...potrošim možda oko 1600KM za jednu zimu....... skoro 6 godina mogu se grijati.
:D ekvator... mmmmmm :-)

ma kvadratura i izolacija tu igra cudnu ulogu... elem, da ne zglajzam potpuno u OT. struja je sada daleko povoljnija u odnosu na plin. bilo da uzmes termo blok od 20+kWh i priheftas na centralno bilo preko grijalica/klime.
TA peci su nezahvalne jer griju kad nisi u kuci, po jeftinoj je startas i taman kad se ugrije, ti moras na posao.
kad se vratis ona se vec ohladila i opet, ha grijalica, ha dekica...
Post Reply