Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

BH. proizvode kupujem...(moguće istovremeno više odgovora, a i predomišljanje)

ako su jeftiniji
10
11%
ako su kvalitetniji
28
32%
ako ih ima u mom granapu ili tržnom centru
15
17%
uvijek kada imam šansu
35
40%
nikada
0
No votes
nijedno od ponuđenog
0
No votes

Total votes: 88

kv99

#176 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by kv99 »

Toliko o Americkom potrosacu, nego da se vratimo na BiH posto je Americka eknomija za nas visa matematika.
Ono sto sam boldirao moze napisati samo osoba koja sa ekonomijom ima veze ko sto jedna konobarica ima veze sa operacijama na mozgu. A ovaj sto jos slavi ovakav post i jos tvrdi da je po zanimanju ekonomista slobodno neka svojom diplomom otare pozadinu.
Djecko, strani investor kada dodje on dolazi da bi ostvario profit ne da bi zajebao Bosance jer oni vise vole strano upakovano.
Ako se imalo razumijes u ekonomiju a ocito da se ne razumijes, kada neki strani investitor otvori fabriku u BiH on je otvara ne da bi nekoga zajebao nego da bi iskoristio pogodnosti koje mu Bosna pruza da ostvari profit. Otvaranjem fabrike ti stranom investitoru prodajes toliko svog proizvoda da nisi svjestan svoje nesvjesti, prodajes mu zemlju, prodajes mu vodu, struju, lokalnu radnu snagu, prodajes mu sirovine, poluproizvode, prodajes mu usluge (neko mora da odrzava postrojenja, transportuje robu, itd), pored toga placa plate radnicima uposlenim na njih placa sve poreze i razreze i prireze, pa onda dolazi porez na dobit.

Ekonomija mi nije uza specijalnost ali znam da pogledam oko sebe i da vidim kako stvari stoje. Da je tako kao sto ti kazes Zenica bi bila Bosanska Kalifornija, proizvode toliko sirovina koje se izvoze vani ...da bi se te iste sirovine uvezle nazad po mnogo visoj cijeni kao finalni produkat. Isto tako i Aluminijski kombinat koji se pretrgo proizvodeci sirovine...da bi nam poslije te iste sirovine dosle nazad kao finalni produkt...visestruko skuplji. Da je tako kao sto ti kazes danas bi Banglades bio kao Monako..ali nije. Proizvode sirovine ali sirotinja svjetiskih razmjera. Imaju jednu od najjacih industrija tkanine na svijetu, koje se onda prodaju od stranih kompanija po citavom svijetu kao finalni produkat i sta imaju od toga ? Citao sam nedavno clanak u vezi poreza koje placaju strane kompanije koje koriste sirovine u trecim zemljama i bas u naveli primjer Bangladesa. Jedan od vecih prodavaca odjece u Evropi,, sa lancima prodavnica po cijeloj Evropi, ima ispostave po Americi , sa prodajom koja se mjeri milijardama KM svake godine...u Bangladesu placa porez od ...sta mislis koliko ? Stotine miliona KM ? desetine miliona KM ? Par miliona KM ? Odgovor je : 100 KM. Nisam pogrijesio vec je porez na robu koja se proizvede u Bangladesu a proda vani u vrijednosti od milijardi KM ....slovom i brojem sto ( 100 ) KM. Eto toliko ima koristi koju ti navodis kao primjer kako se sirovinama moze uspjeti i ostvariti blagostanje :thumbup:
Mustafapasa

#177 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Sinoc sam otisao u kupovinu, u obliznju LORA market. U okolnim granapima sam najavio da od istih vise necu vrsiti nabavke, jer nemaju meni potrebne DOMACE proizvode.
Usput da napomenem, ovdje se radi o pogresnom mentalnom sklopu, jer ti ljudi (vlasnici granapa) odlucuju sta ce nabavljat i prodavat i nemaju svijest o domacim! Dakle, radimo na promjeni mentalnog cipa kod svih u BiH.
Utiske o kupovini dijelim s vama, sasvim posteno.
Oni koji misle da su nasi proizvodi upakirani u pakovanje iz 84 (Vuckovo vrijeme) i koji misle da kupovina domacih proizvoda ne igran neku znacajnu ulogu u razvoju nacionalne ekonomije...uzivajte :)

Image

Image

Image

Usput, posjetite

http://www.kupujmodomace.ba/

Također, vjerovali ili ne, moj pas je TORNJAK, ponosni Bosanski domaci proizvod...EXTRA :)

I jednom sam lijepo citirao jednu poslovicu:
Kada neko zeli da nesto uradi, on ce naci nacin da to uradi, dok onaj koji to ne zeli, on ce naci opravdanje što je najlakse. Dakle, ako neko zeli kupiti domaci proizvod, on ce naci i kvalitetan, i dobar i sve sto mu odgovara. Pa ako kod jednog proizvodzaca ne nadzes ono sto ti treba po cijeni i kvalitetu, potrazi kod drugog domaceg... dok onaj koji nece, on ce traziti 1000isprika i opravdanja za svoje ponasanje. Potrebno je da svako nadze mjesta u svom srcu za to...

i za kraj jedna postena i fer kletva za nas Bosance (made by me): Da Bog da ti na poslu i u biznisu islo onako dobro i uspiješno koliko se ti zalazes za ovu zemlju i za kupovinu domacih proizvoda!
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Last edited by Mustafapasa on 13/08/2010 09:06, edited 1 time in total.
Mustafapasa

#178 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Kako sam samo bio sinoc ponosan Bosanac na svoje proizvode
Moja korpa od sinoc :)

Image

Image

Image

Sve je sasvim lijepo, i pakovanje i kvalitet i cijena i sve...
a sada, šta sam ja to kupio:

Klas brašno
Vispak Begova corba
Ovako Pureca sunka
Violeta toaletni papir
Sefo Krompir Pire SETI
Inmer Jogurt
Orangina 387sok
Sarajevski kiseljak
Bona sokovi
Milkos mlijeko
Bimal ulje jestivo
Jami Pizza

pa sad bih zamolio da mi neko kaze sta je od ovog nekvalitetno?

a od uvoznih samo 3, jer isti ne postoje kod nas:
Vocni jogurt
Kukuruz u tegli
Bekutan krema
spreca

#179 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by spreca »

Mustafapasa wrote:Kako sam samo bio sinoc ponosan Bosanac na svoje proizvode
Moja korpa od sinoc :)

Image

Image

Image

Sve je sasvim lijepo, i pakovanje i kvalitet i cijena i sve...
a sada, šta sam ja to kupio:

Klas brašno
Vispak Begova corba
Ovako Pureca sunka
Violeta toaletni papir
Sefo Krompir Pire SETI
Inmer Jogurt
Orangina 387sok
Sarajevski kiseljak
Bona sokovi
Milkos mlijeko
Bimal ulje jestivo
Jami Pizza

pa sad bih zamolio da mi neko kaze sta je od ovog nekvalitetno?

a od uvoznih samo 3, jer isti ne postoje kod nas:
Vocni jogurt
Kukuruz u tegli
Bekutan krema

:thumbup: Aferim Pasa ,neke stvari zavise samo od nas samih
Last edited by spreca on 13/08/2010 09:27, edited 1 time in total.
Starija_seka

#180 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Starija_seka »

svi proizvodi sa oznakom SETI se dobavljaju naveliko iz Kine, i ovdje samo pakuju. Nisu uopste provjereni, i nikada ih ne kupujem.

ostalo je ok, pretpostavljam da zadovoljava osnovne kriterije.
Mustafapasa

#181 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Starija_seka wrote:svi proizvodi sa oznakom SETI se dobavljaju naveliko iz Kine, i ovdje samo pakuju. Nisu uopste provjereni, i nikada ih ne kupujem.

Ma ne zadovoljavaju nikakve kriterije...ok?

Da bi proizvod uopste izasao na nase trziste treba da zadovolji rigorozne standarde EU, jer se isti izvoze u susjedne zemlje (HR, SLO, SR) u sklopu međuzemaljskih trgovinskih ugovora, tako da ovo "osnovne kriterije" je jako ponizavajuce i nikako nije na mjestu...ali kako rece jedna mudrost, svako djeli od onog sto ima najvise...

Znam samo da zbog uvoznih proizvoda raja masovno danas oboljeva jer je nasa zemlja poligon za evorpski otpad koji ljudi rado kupuju pod pretpostavkom "uvozno bolje" - al malo sutra. Poslije na dolaze farmaceutske kompanije (uvozne) i lijece nas... :x
Mustafapasa

#182 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Starija_seka wrote:svi proizvodi sa oznakom SETI se dobavljaju naveliko iz Kine, i ovdje samo pakuju. Nisu uopste provjereni, i nikada ih ne kupujem.

Da se marketinski izrazim, ovo je klasican primjer negativnog wom-a koji je samo prica, neutemeljena na cinjenici i dokazu...
Meshtar

#183 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Meshtar »

The 51st State wrote:
Meshtar wrote:Kad se naši privrednici prestanu skrivati iza patriotizma (što je nešto najljigavije na svijetu), i počnu se na odgovarajuće načine boriti s konkurencijom tada će sve biti kako treba.
Svako kupuje ono što mu se proda, naši privrednici padaju na tom pravilu.
Pored toliko sireva, kajmaka i ostalih mliječnih proizvoda koje imamo u BiH nikad se niko nije sjetio upakovati ih kako treba i prodati.
Ali za to treba spiskati malo love u dizajn, promociju i ostalo... A tu smo najslabiji na svijetu. Samo se kod nas to računa kao trošak, a ne kao investicija.

Trgovina je prljav biznis, i naravno da će svako pokušati zauzeti svoj dio tržišta. Nekad i obaranjem cijena. Ali za sve postoje odgovori i rješenja. Nije rješenje loženje raje da je bolje kupiti nešto naše, samo zato što je naše.
maliciozno, recimo milkosov i poljoradov feta sir je ljepse i bolje upakovan od bilo kojeg danskog, ali ocekujem jos koju manu da im se iznese.
Ako je upakovan kao kajmak, onda su se baš potrudili.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... kajmak.jpg
Starija_seka

#184 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Starija_seka »

Mustafapasa wrote:

Da bi proizvod uopste izasao na nase trziste treba da zadovolji rigorozne standarde EU, jer se isti izvoze u susjedne zemlje (HR, SLO, SR) u sklopu međuzemaljskih trgovinskih ugovora, tako da ovo "osnovne kriterije" je jako ponizavajuce i nikako nije na mjestu...ali kako rece jedna mudrost, svako djeli od onog sto ima najvise...

Znam samo da zbog uvoznih proizvoda raja masovno danas oboljeva jer je nasa zemlja poligon za evorpski otpad koji ljudi rado kupuju pod pretpostavkom "uvozno bolje" - al malo sutra. Poslije na dolaze farmaceutske kompanije (uvozne) i lijece nas... :x
nije tacno. nasi proizvodi prehrambeni artikli uopste ne prolaze EU rigiorozne standarde. to je cista laz. susjedne zemlje su potpisnice CEFTA sporazuma. nemam vremena da lamentiram o tome, no vidjeces i sam sta cemo izvoziti kad Hrvatska i Srbija odu u EU, i samim tim izadju iz CEFTA-e. Ne postoji sistem kontrole nasih proizvoda na trzistu koji bi zadovoljio minimum propisan legislativom EU. Kolace made in BiH provjerava veterinarska inspekcija. ako je to tebi dovoljna garancija, bujrum, kupi slobodno, niko ti ne brani. svi imaju pravo na izbor. moj izbor je sigurna i kvalitetna hrana, po mogucnosti iz BiH, a onda bilo cija, dokle god je sigurna i kvalitetna. SETI je firma koja se bavi pakovanjem. oni ne uzgajaju kikiriki, cimet, kormpir, sjemenke itd.

uvozno ne znaci automatski bolje. daleko od toga. u okviru CEFTA sporazuma, mi komsijama sibamo polutrash, a komsije nama vrate trash i po. prema tome, kad pricamo o uvoznim proizvodima, pricamo o proizvodnji, ili barem kontrolama koje su napravljene u EU, prije nego su proizvodi dosli u BiH. takodjer, sigurna sam da alpsko mlijeko koje slovenci sutaju u BiH nije maksuz zbog naseg zdravlja provjereno. ono koje salju u EU MORA biti rigorozno provjereno i oko toga nema price. pa pretpostavka je da nece valjda i ovo sto nama salju posebice pokvariti na proizvodim linijama kako bi nas zajebali pod okriljem neke sveukupne zavjere protiv BiH.

na primjer, Nivea proizvode kupujem iskljucivo u DM marketima. jedino tamo sam ih nasla made in Germany, dok su na mnogim drugim mjestima moze naci dupljak kineski, ili orginal made in Poland. Poland i Germany su obje u EU, no Njemacka Nivea mi ne uzrokuje osip. Eto, pravila generlanih nema. kvalitet rulzzzzzzzzz i to je to.

BiH privredu treba ojacati, pomoci joj. jedini nacin da se proizvodni sektor digne malo na noge je 1. donijeti zakone, 2. provesti iste. umjesto da svi skupa trosimo energiju raspravljajuci koji je tariguz meksi, bolje bi bilo da se svi jedni drugima zakunemo da cemo izaci na izbore, glasati za najmanje zlo od ponudjenih, i onda izabrane natjerati da donesu zakone i sprovedu ih u djelo koji ce poticati proizvodni sektor.

maltretiranje ljudi socijalom da treba kupovati domace ne rezultira nicim. vispak cokolade ce se prodavati kad budu kvalitetnije, a ne kada ti mene nagovoris da vise ne kupujem milku.
Starija_seka

#185 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Starija_seka »

i de me posalji negdje gdje cu kupiti 1.made in BiH a da je 2.provjeren, 3.testiran, 4.neskodljiv, 5. kvalitetan i 6.akreditiran proizvod.

uostalom, svi moraju shvatiti da je trziste nemilosrdno i da samo najbolji opstaju. ovo je BiH, i licno znam neke rijetke primjere malih biznisa koji su jako uspjesni. a rade u istoj drzavi ko i i neuspjesni. samo ljudi su okrenuti poslovanju, nema socijale, nema suplje. znaju da mogu zaraditi samo ako pruze kvalitet.
Mustafapasa

#186 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Ma uredu je seko, vidi se sta zelis reci i sta propagiras...onda da kada na domacem proizvodu, ako isti ne prolazi kontrole kako ti kazes, pise: izvoznik za SLO, CRO, SR to je eto onako, fola radi...
u redu je...necemo kupovat nase, nek uvoznici kupe nas... :bih:
Mustafapasa

#187 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

I jos nesto, ti isto kao i gore jedan prethodni mjesas babe i svemirce. Ja nigdje nisam rekao da trebas kupiti domaci koji je 100% nekvalitetan, vec samo kazem da ako naidzes na takvog, potrazi drugog proizvodzaca domaceg tog proizvoda koji tebi treba...meni smeta sto ti ba sve podcjenjujes, cuj nadzi mi neki proizvod domaci 1-2-3-4-5...to je totalno nefer i neposteno...sve u isti kos trpati i reci da domace nema dobar proizvod...
Naravno da treba da bude kvalitet i sve ostalo, ali mi ovdje govorimo o mentalnom sklopu ljudi koji (kao ti) cini mi se ne daju priliku domacem proizvodu niti pokusavaju neki probat ono "eto da vidim..."
Nije kupovina domaceg proizvoda uopste mislostinja i smeta mi to podcjenjivanje...nek je kupovina Jane ili ZBREGOV junastvo ili sta, fol, trend...nidze veze
i jos kazes treba im pomoci da ojacaju, kako? To mi je malo licemjerno sto kazes---
pa tako sto ces kupit njegov proizvod gdje ce on prihod uloziti u bolju proizvodnju i zaposliti/sacuvati posao svog jednog sugradzanina, a ne nekog Janka iz Slovenije ili Mirka iz HR... u tome je rijec...
Niko nije lud ni glup, prvo zbog zdravlja da kupuje nekvalitetno pa tek onda zbog para...fol je mentalnog sklopa da pogledas kod 387 i da potrazis proizvodzaca koji ti odgovara. Jedan ne valja, ok, potrazimo drugi, a ne sve u jedan kos da ne valja i eto...
:bih:
Kazem ti, sinoc nisam 100% kupio niti jedan nekvalitetan proizvod a to "rekla kazala"...
Starija_seka

#188 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Starija_seka »

izvini, jel ti citas napisano? sta to ja propagiram?

da bi bila jasna potpuno, i nemoj me pokusavati tumaciti izmedju redova, jer skrivenog znacenja nema. mislim upravo ono sto pise:

kvalitet se prodaje. socijala se ne prodaje. niko ti ne brani da jedes kolace zamucene u garazi koje je pregledao (navodno) veterinar. niko te ne tjera da jedes bajaderu. nemoj ni ti druge tjerati na bilo sta.

izvoz u zemlje koje su pokrivene sporazumom CEFTA (Central European Free Trade Agreement) ima svrhu pripreme za EU, no nije izjednacen. Poli kobasice neces naci u Engleskoj, ali hoces u Albaniji (koja je u CEFTA). sluzi za laksu (citaj:manje zahtjevnu) trgovinu zemljama potpisnicima.

izvini, moram da idem da proizvedem nesto, i da to naplatim. pa cu si kupiti bajaderu. :bih:

p.s. znam i radim sa jako puno privatnih firmi. nekoliko njih je JAKO uspjesno. oni, dakle ljudi koji su vlasnici firmi koje bas proizvode originalni BH proizvod, uopste ne dijele tvoje misljenje. oni smatraju da drzava ne radi svoj posao, ne olaksava ulazak na trziste, ne daje mogucnost kontrole, institucije nisu funkcionalne. oni ne mole ljude da kupe njihov proizvod jer je bosanski. oni su tako kvalitetni da izvoze svoj proizvod.
Mustafapasa

#189 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Mustafapasa wrote:Mozemo li remizirati ovu temu sa slijedecim:

- drzava instrumentima (carine,akcie,porezi itd itd) treba da zastiti domacu proizodnju (jest da je otvoreno trziste ali se to ima pravo)
- drzava treba da naredi svim trznim centrima da na poslicam i u ponudi imaju min 40% domacih proizvoda...
hvala
-
Ne citas prethodne postove...
Mustafapasa

#190 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Starija_seka wrote:oni smatraju da drzava ne radi svoj posao, ne olaksava ulazak na trziste, ne daje mogucnost kontrole, institucije nisu funkcionalne. oni ne mole ljude da kupe njihov proizvod jer je bosanski. oni su tako kvalitetni da izvoze svoj proizvod.
opet ti kazem, stvar je mentalnog sklopa sto nasi ljudi ni ne probaju nase vec po automatizmu kupuju uvozno
ako i probaju pa ako naidzu na neki koji ne zadovoljava njihove kriterije nek potraze te s kojima ti radis koji rade to kvalitetno...
sta je u ovome lose?

jos mi reci, kupujes li ti od svojih komitenata?
gdje sam ja napisao da ja nekog TJERAM? :bih:
fixer

#191 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by fixer »

Trudim se maksimalno da kupujem domace. Neke stvari jednostavno ne mogu, ali ne osjecam se dobro ako ne kupim domaci proizvod. Od mog novca barem 80 posto ode domacim.
Mustafapasa

#192 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

fixer wrote:Trudim se maksimalno da kupujem domace. Neke stvari jednostavno ne mogu, ali ne osjecam se dobro ako ne kupim domaci proizvod. Od mog novca barem 80 posto ode domacim.
ma naravno legendo...
Fol je da probas domaci tuzlanski detrdzent, ako ne valja, probaj drugi, pa treci dok ne nadzes svog domaceg proizvodzaca koji ti odgovara i kad ga nadzes kupuj od njega a ne od slovenca ili nekog koji me gadzao ovdje u ratu...
Niko nece da uzme u obzir da se posljedice rata jos osjete i da djetonski sporazum+politicka situacija nikom i nicem ne donose dobro pa ni privrednicima...

Usput, moj otac je proizvodzac, izvozi u Slo, i isti taj njegov proizvod da bi se ugradio na autoput (bankina) mora da ispuni sve ateste,testove,otporsnoti itd da bi se kao takav montirao na njihovu autocestu jer oni ne zele nista bez kvaliteta a oni su EU...
Mustafapasa

#193 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

zaboravih...i istu tu bankinu prodaje nasim kucama za odrzavanje ceste...istu takvu...samo sto te kuce onda imaju odgovornost ugradnje, kakvoce ugradnog materijala itd itd duga prica
e sad, posto je ona Made in BIH automatski ne valja...
ma ne moze tako...
a seko, bil bilo fer da ako si ovdje se skolovala, da se za tvoje skolovanje i sve bosansko kaze "iz garaze" bez obzira sto ti imas znanje i da te treba zamjeniti s nekom slovenkom?
Ja bih prije tebi DAO SANSU da se pokazes,pa ako ne nadzem BH strucnjaka onda bih potrazio uvoznog bas kao ja sinoc...ja barem ne znam da neko proizvodi dobar vocni jogurt od domacih...
Mustafapasa

#194 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

Starija_seka wrote:
izvini, moram da idem da proizvedem nesto, i da to naplatim. pa cu si kupiti bajaderu. :bih:
Blago tebi...
fixer

#195 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by fixer »

Mustafapasa wrote:
fixer wrote:Trudim se maksimalno da kupujem domace. Neke stvari jednostavno ne mogu, ali ne osjecam se dobro ako ne kupim domaci proizvod. Od mog novca barem 80 posto ode domacim.
ma naravno legendo...
Fol je da probas domaci tuzlanski detrdzent, ako ne valja, probaj drugi, pa treci dok ne nadzes svog domaceg proizvodzaca koji ti odgovara i kad ga nadzes kupuj od njega a ne od slovenca ili nekog koji me gadzao ovdje u ratu...
Niko nece da uzme u obzir da se posljedice rata jos osjete i da djetonski sporazum+politicka situacija nikom i nicem ne donose dobro pa ni privrednicima...

Usput, moj otac je proizvodzac, izvozi u Slo, i isti taj njegov proizvod da bi se ugradio na autoput (bankina) mora da ispuni sve ateste,testove,otporsnoti itd da bi se kao takav montirao na njihovu autocestu jer oni ne zele nista bez kvaliteta a oni su EU...
Ja kad kupujem domaci proizvod, ne kupujem ga zbog rata i slicno, nego ga kupujem da novac ostaje u bih, a ne da odlazi iz BiH
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#196 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Toto »

Mustafapasa wrote: Image
Image
Image

Također, vjerovali ili ne, moj pas je TORNJAK, ponosni Bosanski domaci proizvod...EXTRA :)
[/b]
:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
Ovo vise vrijedi od stogodisnjeg CIA-inog izvjestaja
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
Mustafapasa

#197 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Mustafapasa »

E legendo, maksuz sinoc sam zbog ove teme to slikao...
ljudi me gledaju u marketu onako poprijeko...a ja fotoslikisem... :)
i bi mi poslije nezgodno vise...
imam jos par...sad cu stavit
Toto

#198 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Toto »

Mustafapasa wrote:

Potrosaci trebaju biti jako obazrivi i ne trebaju slijepo vijerovati cak ni etiketama iz EU i Amerike...

Nedvano je iz USA vraceno u Kinu milioni djecijsih igracaka jer je ustanovljeno da je boja kojom su bojili djecije igracke otrovna a kada se zna da bebice svaku igracku stavljaju u usta onda se ne treba igrati sa time.
Prevara je otkrijevana kad su bebice pocele dobojati rane po ustima i alergije. Ikao USA ima jake kontrolne labaratorije kinezi su ih ipak prevarili.

Pooštrena kontrola uvoza mlijeka iz Kine
Četvrtak, 12 August 2010
Domaće nadležne institucije pooštrile su kontrole uvoza proizvoda iz Kine da bi se spriječila mogućnost da na bh. tržište dospije kinesko mlijeko u prahu od kojeg je u toj zemlji umrlo šest beba.

Pooštrene kontrole uvoza ovog proizvoda već duže vrijeme su na snazi, a ponovo su aktuelizovane nakon objave da se širom centralne Kine i dalje prodaje mlijeko u prahu koje u sebi sadrži hormon od kojeg bebama prerano rastu grudi.

Opasno mlijeko proizvodi kineska kompanija “Synatra”, a kod beba koje su ga pile utvrđen je nivo hormona kao i kod prosječne odrasle žene.

Prema nalazima kineskih doktora koji su pregledali bebe koje su konzumirale ovo mlijeko, zabilježen je visok nivo estradiola i prolaktina.

Zoran Đerić, zamjenik direktora Agencije za bezbjednost hrane BiH, je istakao da se mnoštvo proizvoda plasira na bh. tržište ali i cijelokupno evropsko tržište upravo iz Kine, EU i domaće granične službe vrše naročito rigorozne kontrole kako se ovaj proizvod ne bi našao na tržištu.

Đerić tvrdi da mlijeko u prahu nije moglo ući legalnim putem u BiH, jedini način bio bi ilegalno.

“Od kada postoji to mlijeko u prahu, mi smo donijeli odluku o zabrani njegovog uvoza, i ta odluka je i dalje na snazi. Mi ne možemo dokazati da li se u mlijeku nalazi melanin, jer u BiH ne postoji laboratorija u kojoj je to izvodljivo”, pojasnio je Đerić.

Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH, kazao je da se na spisku uvoza proizvoda koji su zabranjeni ne nalazi mlijeko u prahu iz Kine, ali da nije zabilježeno da je uvezeno.

Prema riječima Desimira Miljića, glavnog republičkog zdravstveno-sanitarnog inspektora, pojačano tragaju za mlijekom i mliječnim proizvodima iz Kine.

“Inspektori do sada nisu pronašli takve proizvode. Ukoliko bi inspektori zatekli sporne proizvode u prometu, naložili bi njihovo povlačenje i bezbjedno uništavanje, a protiv subjekta bile bi preduzete prekršajne mjere”, upozorio je Miljić.

Dodavanjem melanina u mlijeko i mliječne proizvode ima za cilj da sporni proizvodi izgledaju bogatiji proteinima.Melanin je hemikalija koja se koristi za pravljenje plastike.

Prije dvije godine, kada se prvi put pojavilo kinesko mlijeko u prahu, koje u svom sastavu ima melanin, što je uzrokovalo trovanje beba u Kini, EU je zabranila uvoz proizvoda koji sadrže velike količine kineskog mlijeka u prahu. Tada se na popisu zabranjenih slatkiša našla čokolada Snickers i bomboni M$M.

Izvor: Bizon.ba
Toto

#199 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Toto »

Meshtar wrote:
Ako je upakovan kao kajmak, onda su se baš potrudili.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... kajmak.jpg
ama sta vam je
ko jede ambalazu ?? :run: :run:
Toto

#200 Re: Zašto moramo kupovati bh. proizvode

Post by Toto »

Mustafapasa wrote:E legendo, maksuz sinoc sam zbog ove teme to slikao...
ljudi me gledaju u marketu onako poprijeko...a ja fotoslikisem... :)
i bi mi poslije nezgodno vise...
imam jos par...sad cu stavit
samo ti slikavaj
trebaju i kupci i trgovci da vide da se slika

kupci ne znaju kakvo oruzije imaju u svojim mobitelime... svaki trgovacki i proizvodjacki marifetluk i podvalu treba uslikat i nakacit da javnost vidi

trgovci se najvise boje javnosti i treba im ucerat u kosti odgovrnost prema potrosacu i javnisti i to svakom trgovcu .. i domacem i stranjskom
Post Reply