Toliko o Americkom potrosacu, nego da se vratimo na BiH posto je Americka eknomija za nas visa matematika.
Ono sto sam boldirao moze napisati samo osoba koja sa ekonomijom ima veze ko sto jedna konobarica ima veze sa operacijama na mozgu. A ovaj sto jos slavi ovakav post i jos tvrdi da je po zanimanju ekonomista slobodno neka svojom diplomom otare pozadinu.
Djecko, strani investor kada dodje on dolazi da bi ostvario profit ne da bi zajebao Bosance jer oni vise vole strano upakovano.
Ako se imalo razumijes u ekonomiju a ocito da se ne razumijes, kada neki strani investitor otvori fabriku u BiH on je otvara ne da bi nekoga zajebao nego da bi iskoristio pogodnosti koje mu Bosna pruza da ostvari profit. Otvaranjem fabrike ti stranom investitoru prodajes toliko svog proizvoda da nisi svjestan svoje nesvjesti, prodajes mu zemlju, prodajes mu vodu, struju, lokalnu radnu snagu, prodajes mu sirovine, poluproizvode, prodajes mu usluge (neko mora da odrzava postrojenja, transportuje robu, itd), pored toga placa plate radnicima uposlenim na njih placa sve poreze i razreze i prireze, pa onda dolazi porez na dobit.
Ekonomija mi nije uza specijalnost ali znam da pogledam oko sebe i da vidim kako stvari stoje. Da je tako kao sto ti kazes Zenica bi bila Bosanska Kalifornija, proizvode toliko sirovina koje se izvoze vani ...da bi se te iste sirovine uvezle nazad po mnogo visoj cijeni kao finalni produkat. Isto tako i Aluminijski kombinat koji se pretrgo proizvodeci sirovine...da bi nam poslije te iste sirovine dosle nazad kao finalni produkt...visestruko skuplji. Da je tako kao sto ti kazes danas bi Banglades bio kao Monako..ali nije. Proizvode sirovine ali sirotinja svjetiskih razmjera. Imaju jednu od najjacih industrija tkanine na svijetu, koje se onda prodaju od stranih kompanija po citavom svijetu kao finalni produkat i sta imaju od toga ? Citao sam nedavno clanak u vezi poreza koje placaju strane kompanije koje koriste sirovine u trecim zemljama i bas u naveli primjer Bangladesa. Jedan od vecih prodavaca odjece u Evropi,, sa lancima prodavnica po cijeloj Evropi, ima ispostave po Americi , sa prodajom koja se mjeri milijardama KM svake godine...u Bangladesu placa porez od ...sta mislis koliko ? Stotine miliona KM ? desetine miliona KM ? Par miliona KM ? Odgovor je : 100 KM. Nisam pogrijesio vec je porez na robu koja se proizvede u Bangladesu a proda vani u vrijednosti od milijardi KM ....slovom i brojem sto ( 100 ) KM. Eto toliko ima koristi koju ti navodis kao primjer kako se sirovinama moze uspjeti i ostvariti blagostanje