Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- faruche
#176 Re: Pitamo Mehanicare ?
pitanje - imam forda focusa 18 tddi 2000 godište. odkad sam ga kupio, prije 2 godine imam probleme sa prebacivanjem u prvu i treću brzinu. šta se dešava - nije uvijek ali uglavnom ga moram "napipati" kada prebacivam u te divje brzine jer u protivnom zakrči.
od neki dan, novi problem, neće poluga mjenječa nikako da se kreće (ustvari jako otežano), bilo koja da je brzina.
odem ja kod majstora, on mi skine filter zraka da dodje do poluga mjenjača, malo naspreja wd40, kad mijenjač proradi. opet on ima poteškoće sa prvom i trećom ali barem poluga mjenjača radi.
sada mi se otežano kretanje poluge javlja u intervalima, samo dođe samo prođe.
e sad u čemu je preblem, treba li raditi mjenjač (mijenjati, popravljati) ili je do mehanizma za prebacivanje brzina
od neki dan, novi problem, neće poluga mjenječa nikako da se kreće (ustvari jako otežano), bilo koja da je brzina.
odem ja kod majstora, on mi skine filter zraka da dodje do poluga mjenjača, malo naspreja wd40, kad mijenjač proradi. opet on ima poteškoće sa prvom i trećom ali barem poluga mjenjača radi.
e sad u čemu je preblem, treba li raditi mjenjač (mijenjati, popravljati) ili je do mehanizma za prebacivanje brzina
-
damirm
#177 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nasuo na El Tariq Oil (Velesici)Qler wrote:Koje si gorivo nasuo?
Kada si radio servis? Mislim redovni, zamjena filtera goriva, zraka, ulja, zamjena ulja....??
Filter goriva i pumpu za gorivo mijenjao prije 3 mjeseca (3-4 000 KM).
Ulje i filter za ulje prije 7 mjeseci (8-9 000 KM). Filter zraka, nisam siguran
Thnx!
- holowey
#178 Re: Pitamo Mehanicare ?
to za prebacivanje brzina, da nije slucajno salt tabla rasturena? na starom autu imam slican problem, prebacivanje brzina mora biti "sa osjecajem" i nista na silu jer je salt tabla otisla...faruche wrote:pitanje - imam forda focusa 18 tddi 2000 godište. odkad sam ga kupio, prije 2 godine imam probleme sa prebacivanjem u prvu i treću brzinu. šta se dešava - nije uvijek ali uglavnom ga moram "napipati" kada prebacivam u te divje brzine jer u protivnom zakrči.
- faruche
#179 Re: Pitamo Mehanicare ?
ne znam, ali moram nesto uraditi, zamjena mjenjača mi je nešto puno para, a najgore bi bilo da nije do njega. ima li u mjenjaču nešto što bi pravilo problema, sinhron ili nesto slično?holowey wrote:to za prebacivanje brzina, da nije slucajno salt tabla rasturena? na starom autu imam slican problem, prebacivanje brzina mora biti "sa osjecajem" i nista na silu jer je salt tabla otisla...faruche wrote:pitanje - imam forda focusa 18 tddi 2000 godište. odkad sam ga kupio, prije 2 godine imam probleme sa prebacivanjem u prvu i treću brzinu. šta se dešava - nije uvijek ali uglavnom ga moram "napipati" kada prebacivam u te divje brzine jer u protivnom zakrči.
- shlauf
#180 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imaš sinhrone, zupčanike i viljuške. Ako se prijašnji vlasnik bahato ponašao prema mjenjaču tj. na silu ubacivao u brzine i pri tome je dolazilo do oštećenja sinhrona. Možeš zamjeniti samo sinhrone pojedinih brzina a ne da kupuješ čitav mjenjač
Aleee aleeeeeeeee
Aleee aleeeeeeeee
- iceman ze
#181 Re: Pitamo Mehanicare ?
vec 3 put mjenjam sirenu na autu, koja nakon nekog vremena se pokvari. Orginalna je jako skupa, pa mi se nije isplatila kupovati, nasao sam jednu polovnu orginalnu, koje je ispravna, ali druga fanfara hvali. Hoce li biti ova jedna dovoljna..... 
- chelo
#182 Re: Pitamo Mehanicare ?
U Motorexu fanfare 19 KMiceman ze wrote:vec 3 put mjenjam sirenu na autu, koja nakon nekog vremena se pokvari. Orginalna je jako skupa, pa mi se nije isplatila kupovati, nasao sam jednu polovnu orginalnu, koje je ispravna, ali druga fanfara hvali. Hoce li biti ova jedna dovoljna.....
A sta hvali brate? Nemoj reci da je umjesto f ovo.
-
whow
#183 Re: Pitamo Mehanicare ?
faruche wrote:pitanje - imam forda focusa 18 tddi 2000 godište. odkad sam ga kupio, prije 2 godine imam probleme sa prebacivanjem u prvu i treću brzinu. šta se dešava - nije uvijek ali uglavnom ga moram "napipati" kada prebacivam u te divje brzine jer u protivnom zakrči.
Najvjerovatnije da su se sinhroni ili kablovi pojebali jer da je mjenjac imao bi probleme pri voznji a ne samo pri mjenjanju.Dobar majstor to sredi ne brzinu. Ne idi vise tom majstoru sto popravlja za WD40
-
whow
#184 Re: Pitamo Mehanicare ?
damirm wrote:Zdravo svima!
S obzirom da sam totalni pocetnik, mozete se slobodno smijati.
Vozim Renault Classic 98. Neki dan sam mu nasuo gorivo (bilo na rezervi). Od tad mi se cini da ga nesto gusi. Moram dodati extra gasa da auto kako-tako krene, a motor tokom voznje zvuci ko da je u buretu. Kad auto stoji npr. na semaforu, pocne da se trese i moram ga prebaciti u prvu i dodati gasa da prekinem tresnju i zvonjavu.
Volio bih cisto znati u cemu bi mogla biti stvar, prije nego ga odvedem kod majstora.
Hvala mehanicarima!
D.
Nisam mehanicar al 'iz iskustva znam da nije preporucljivo voziti na "razervi " jer se na dnu rezervoara obicno nalazi talog koji moze izazvati probleme kada se povuce . Najvjerovatnije da ti je filter za gorivo pun tog taloga .Promjeni filter za gorivo, to je relativno jednostavno .
- shlauf
- Lucazode
#186 Re: Pitamo Mehanicare ?
Kakva je R.Laguna sto se tice odrzavanja, dijelovi, pouzdanost ?
Dosta raje se zali na elektorniku iz nekog razloga...
- shlauf
#187 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dobro auto, ja nemam zaebancija što se tiče elektronike, filtere kupujem kod Škore ili u A net-u, većina raje kupuje mehaničke dijelove kod Grka ali ja još nisam ništa uzimao, Ulje mijenjao u aprilu u firmi koja je sad zatvorena i koristi samo ELF, sve fercera ko ludo. Inače mi je 2004. godina i uvezao je iz Slovenije, 1,9 dCi, 88 KW, prešla 120000 km provjereno.Lucazode wrote:Kakva je R.Laguna sto se tice odrzavanja, dijelovi, pouzdanost ?
Aleee aleeeeeeeeeee
-
ljudozder
#188 Re: Pitamo Mehanicare ?
Lagunu toplo preporučujem, imo istu ovakvu ko Shlauf... Još uvijek često se poželim provozat u Laguni, to je bila lađa 
- Jack Be Nimble
#189 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prije par dana sam primjetio da mi je opao antifriz, to jest skoro da ga nema u rezorvaru. Kupio antifriz i prije nego sto sam poceo da sipam primjetio sam da antifriz u rezorvaru je crvene boje, ono sto je malo ostalo. Ja krenem sipati i naravno antifriz je zelene boje i nakon mozda sto sam casu antifriza nasuo prestao sam. Otisao kuci i prvi put saznao da moja kola koriste crveni antifriz.
Uvijek koristim jedan te isti antifriz, idem kod automehanicara i niko nije rekao da mora da bude crveni. Da li sada moram da izprasnim citav rezervator i naspem sa crvenim antifrizom?
Uvijek koristim jedan te isti antifriz, idem kod automehanicara i niko nije rekao da mora da bude crveni. Da li sada moram da izprasnim citav rezervator i naspem sa crvenim antifrizom?
- Bullet Tooth Tony
#190 Re: Pitamo Mehanicare ?
Privatna radnja LAUDA u Nahorevskoj ulici iza Pionirske i njezin vlasnik Senad je fer i korektan. Sjedi ako hoćeš, čitaj novine ili pij kafu i sačekaj dok ti auto bude gotovo ili dodji ako nemaš vremena da čekaš. U svakom slučaju ti dadne dijelove koje ti je promjenio. Radi VW, Audi, Seat i Škodilaka. Naručuje se kod njega termin.
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#191 Re: Pitamo Mehanicare ?
mislim da nema potrebe, pogotovo ako ti je auto starije recimo 2004 pa nadole, americkog il vecinom japanskog porijekla; takodjer, mogo si i vodu nasuti ne bi osjetio haman nikakvu razliku na toj maloj kolicinii..Jack Be Nimble wrote:Prije par dana sam primjetio da mi je opao antifriz, to jest skoro da ga nema u rezorvaru. Kupio antifriz i prije nego sto sam poceo da sipam primjetio sam da antifriz u rezorvaru je crvene boje, ono sto je malo ostalo. Ja krenem sipati i naravno antifriz je zelene boje i nakon mozda sto sam casu antifriza nasuo prestao sam. Otisao kuci i prvi put saznao da moja kola koriste crveni antifriz.
-
jefferson
#192 Re: Pitamo Mehanicare ?
Crveni antifriz, ili ti G12, sadrzi odredjene supstance koje sprecavaju oksidaciju aluminijskih djelova. Sve vise auomobila koriste taj antifriz, a masovno VW od 1995 godine i ostai evropski proizvodjaci (zbog vise egzoticnih materijala u motorima).corolla02 wrote:mislim da nema potrebe, pogotovo ako ti je auto starije recimo 2004 pa nadole, americkog il vecinom japanskog porijekla; takodjer, mogo si i vodu nasuti ne bi osjetio haman nikakvu razliku na toj maloj kolicinii..Jack Be Nimble wrote:Prije par dana sam primjetio da mi je opao antifriz, to jest skoro da ga nema u rezorvaru. Kupio antifriz i prije nego sto sam poceo da sipam primjetio sam da antifriz u rezorvaru je crvene boje, ono sto je malo ostalo. Ja krenem sipati i naravno antifriz je zelene boje i nakon mozda sto sam casu antifriza nasuo prestao sam. Otisao kuci i prvi put saznao da moja kola koriste crveni antifriz.
Stoga, sve je do toga koje auto vozis, a najvaznije je: STO TI JE AUTO IZGUBIO ANTIFRIZ?
Posto je antifriz lakoteciv, i prodorniji od vode, vjerovatno ces opet izgubiti odredjenu kolicinu jer si sad samo pojacao koncetraciju.
Pogledaj vodenu pumpu, brtve itd.
-
jakaSA
#193 Re: Pitamo Mehanicare ?
..imam problem sa cliom 1.4 benzin 2001 godiste, gasi se sam od sebe!! najvise u stanju mirovanja, a zna nekad i u pokretu, a pritome pocne trzati!! to se pretezno pocinje desavati kad je motor ugrijan!! promjenio sam leptir gasa i ventil ler gasa al opet isto!!!!do goriva nije 100 posto!! da li je neko imao slicnih problema???
- olensoner
#194 Re: Pitamo Mehanicare ?
Padaju li obrtaji?jakaSA wrote:..imam problem sa cliom 1.4 benzin 2001 godiste, gasi se sam od sebe!! najvise u stanju mirovanja, a zna nekad i u pokretu, a pritome pocne trzati!! to se pretezno pocinje desavati kad je motor ugrijan!! promjenio sam leptir gasa i ventil ler gasa al opet isto!!!!do goriva nije 100 posto!! da li je neko imao slicnih problema???
-
jakaSA
#195 Re: Pitamo Mehanicare ?
padaju!!! promjenio sam sezor rashladne tekucine, promjenio ventil ler gasa, promjenio leptir gasa......al opet kad se ugrije gasi se!!! bilo u voznji bilo u stanju mirovanja!!! na dijagnostici nema kvarova!!!olensoner wrote:Padaju li obrtaji?jakaSA wrote:..imam problem sa cliom 1.4 benzin 2001 godiste, gasi se sam od sebe!! najvise u stanju mirovanja, a zna nekad i u pokretu, a pritome pocne trzati!! to se pretezno pocinje desavati kad je motor ugrijan!! promjenio sam leptir gasa i ventil ler gasa al opet isto!!!!do goriva nije 100 posto!! da li je neko imao slicnih problema???
- jazzer
#196 Re: Pitamo Mehanicare ?
Imam jedno pitanje za ove koji znaju....
Imam na autu alu felge i jedan saraf na svakom tocku je drugaciji, tj. treba staviti
onaj umetak ili lopov (kako ga ko zove) u kljuc pa onda skinuti te sarafe sa tockova.
Eh, ja sam taj umetak izgubio. Zna li neko gdje ga mogu nabaviti, moze li se
negdje kupiti ili znate nekoga ko mi ga moze napraviti??
Hvala.
Imam na autu alu felge i jedan saraf na svakom tocku je drugaciji, tj. treba staviti
onaj umetak ili lopov (kako ga ko zove) u kljuc pa onda skinuti te sarafe sa tockova.
Hvala.
- mayab
#197 Re: Pitamo Mehanicare ?
Prvo se raspitaj kod vulkanizera i kod ovih sto prodaju felge, nemas gdje drugdje trazitijazzer wrote:Imam jedno pitanje za ove koji znaju....
Hvala.
-
aminko
#198 Re: Pitamo Mehanicare ?
seat ibiza 2002 ,
1.2 benzin
upali mi se lampica volan i ! jedva nekako dovezo do kuce, koliko se tesko volan okrece...
zanima me sta bi sve moglo biti i koliko je to love prije neg odem majstoru
hvala
1.2 benzin
upali mi se lampica volan i ! jedva nekako dovezo do kuce, koliko se tesko volan okrece...
hvala
-
jefferson
#199 Re: Pitamo Mehanicare ?
Servo pumpa!aminko wrote:seat ibiza 2002 ,
1.2 benzin
hvala
-
maajaa
#200 Re: Pitamo Mehanicare ?
Treba mi preporuka za dobar servis auspuha.
Hvala
Hvala