Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Optimus Prime

#176 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

LSD wrote:Ahaaa misionar koji širi mudrost drugima po forumima - tu smo dakle...pa dobro, može ti se jer Pravilnik foruma ti to dopušta...tebi tvoja nevjera, meni moja vjera i to bi bilo to za veceras.
Zivio.
therrarrius

#177 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

Pa i stari su narodi (po vjerskim knjigama) od vjerovjesnika trazili da im ''pokaze Boga'', i to se zove oholost. Ko je covjek da se njemu Bog pokazuje da bi on povjerovao? Poenta vjerovanja jeste licno pronalazenje istoga i dokaza o postojanju Boga, a ne ocekivati da ti se Bog pojavi i kaze:''Eto ti sad, haj vjeruj''.
Kada bi dokazi bili svuda i vidljivi svima, onda koja je poenta, svi bi bili vjernici i svi bi isli u raj.
Pitanje je jedno, koliko pojedinci traze dokaze?
Traze li ih uopste?
callmethebreeeze

#178 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by callmethebreeeze »

therrarrius wrote:Pa i stari su narodi (po vjerskim knjigama) od vjerovjesnika trazili da im ''pokaze Boga'', i to se zove oholost. Ko je covjek da se njemu Bog pokazuje da bi on povjerovao? Poenta vjerovanja jeste licno pronalazenje istoga i dokaza o postojanju Boga, a ne ocekivati da ti se Bog pojavi i kaze:''Eto ti sad, haj vjeruj''.
Kada bi dokazi bili svuda i vidljivi svima, onda koja je poenta, svi bi bili vjernici i svi bi isli u raj.
Traze li ih uopste?
ja svaki dan. stalno. i svuda.
Optimus Prime

#179 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

therrarrius wrote:Pa i stari su narodi (po vjerskim knjigama) od vjerovjesnika trazili da im ''pokaze Boga'', i to se zove oholost.
Ne nego se to zove zdrav razum.
Ako ocekujes od mene da ti vjerujem na lijepe oci onda drazi drugog idiota.
callmethebreeeze

#180 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

problem je sto je vecina tih dokaza kino. i problem je sto se taj bog doima kao krajnje ljubomorno i maliciozno bice koje zeli da se petlja u svaki detalj zivota. sto vise razmisljam o tome to mi je citav koncept apsurdniji. kao, ti si svemoguc, stvaras, rastvaras, radis sta hoces, imas jedan beskonacan kosmos, a mozda i vise, ali valjda iz dosade skontas kako ces na jednoj malo mizernoj planeti stvoriti ljude i uredjivati njihove zivote raznoraznim pravilima; od toga sta smiju jesti do dozvoljenih poza u sexu. i sta ja da kazem na tome, sem da zakolutam ocima.
:-) :-)
therrarrius

#181 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

Optimus Prime wrote:
therrarrius wrote:Pa i stari su narodi (po vjerskim knjigama) od vjerovjesnika trazili da im ''pokaze Boga'', i to se zove oholost.
Ne nego se to zove zdrav razum.
Ako ocekujes od mene da ti vjerujem na lijepe oci onda drazi drugog idiota.
Ja ne ocekujem od tebe da uradis nista, niti sam igdje implicirao da si idiot :-)
Poenta je da je veliki broj ljudi vjernik samo po nahodjenju, po rodjenju, nikada nije preispitao svoju vjeru niti razloge vjerovanja. S druge strane su ljudi koji su nevjernici po nahodjenju, koji nikada nisu niti pokusali shvatiti sta pise u Kur'anu ili Bibliji (pa i Tori), takvi ljudi se opasu dinamitom i ''ginu na Bozijem putu'' ili pozivaju na spaljivanje ''nevjernickih knjiga''.
Optimus Prime

#182 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

callmethebreeeze wrote:problem je sto je vecina tih dokaza kino. i problem je sto se taj bog doima kao krajnje ljubomorno i maliciozno bice koje zeli da se petlja u svaki detalj zivota. sto vise razmisljam o tome to mi je citav koncept apsurdniji. kao, ti si svemoguc, stvaras, rastvaras, radis sta hoces, imas jedan beskonacan kosmos, a mozda i vise, ali valjda iz dosade skontas kako ces na jednoj malo mizernoj planeti stvoriti ljude i uredjivati njihove zivote raznoraznim pravilima; od toga sta smiju jesti do dozvoljenih poza u sexu. i sta ja da kazem na tome, sem da zakolutam ocima.
Najabsurdniji je ipak taj sami koncept slijepe vjere u tvrdnje vec davno umrlih ljudi kao jedina osnova za spasenjem.
callmethebreeeze

#183 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Optimus Prime wrote:
callmethebreeeze wrote:problem je sto je vecina tih dokaza kino. i problem je sto se taj bog doima kao krajnje ljubomorno i maliciozno bice koje zeli da se petlja u svaki detalj zivota. sto vise razmisljam o tome to mi je citav koncept apsurdniji. kao, ti si svemoguc, stvaras, rastvaras, radis sta hoces, imas jedan beskonacan kosmos, a mozda i vise, ali valjda iz dosade skontas kako ces na jednoj malo mizernoj planeti stvoriti ljude i uredjivati njihove zivote raznoraznim pravilima; od toga sta smiju jesti do dozvoljenih poza u sexu. i sta ja da kazem na tome, sem da zakolutam ocima.
Najabsurdniji je ipak taj sami pojam slijepe vjere kao osnove za spasenje koji je u biti samo jedna teoloska konstrukcija u abrahamskim religijama.
sad ce doci neko i reci kako se ne vjeruje na slijepo, vec imaju dokazi, ovo-ono.
XXS

#184 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by XXS »

callmethebreeeze wrote: sad ce doci neko i reci kako se ne vjeruje na slijepo, vec imaju dokazi, ovo-ono.
Dolaze svakih pet minuta i to govore ali dokaza nema. :zzzz:
Static-X

#185 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Static-X »

Jasta da dokazi imaju, sam si sebi dokaz :D
Optimus Prime

#186 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

Static-X wrote:Jasta da dokazi imaju, sam si sebi dokaz :D
Ja sam sebi dokaz da je bog Muhamedu preko meleka Djibrila diktirao kuran.
Pojasni!
XXS

#187 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by XXS »

May the force be with you!
Optimus Prime

#188 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

XXS wrote:
May the force be with you!
The revenge of the mumins!
LSD

#189 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Za one koji tvrde da je Isa a.s. Božiji sin ili sam Bog, Mevlana Rumi pita (ovo je pitanje i dan danas otvoreno) :

Kako može jedno tako slabašno biće, koje je pred jehudijskim spletkama bježalo iz mjesta u mjesto, stasom manje od dva metra, bude Održavalac sedam nebesa, kad je dubina svakog neba 500, udaljenost jednog neba od drugog 500, te udaljenost jedne zemlje od druge 500 godina?
Pod Aršom ima more iste tolike dubine, koje jednom od Allahovih meleka doseže do članaka, a ima i još mnogo vecih stvari. Kako ti razum može prihvatiti da Onaj Koji je sve to uredio i nadzire ima najslabašnije obličje?
Osim toga, ko je, prije Isaa bio Stvoritelj nebesa i zemlje?
Static-X

#190 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Static-X »

:-D Pazi nesto, vec na ovom forumu ima mnogo (za nekog) dokaza koje, siguran sam, da si vec procitao. Za neke to je vec suvisno ponavljati, ti dokazi njima nisu dovoljni. Kao npr. u Kur'anu se bas opisuju neki detalji samog covjeka za koje se tek uspostavilo da su tacni prisustvom tehnologije...
piupiu

#191 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by piupiu »

therrarrius wrote:Pa i stari su narodi (po vjerskim knjigama) od vjerovjesnika trazili da im ''pokaze Boga'', i to se zove oholost. Ko je covjek da se njemu Bog pokazuje da bi on povjerovao? Poenta vjerovanja jeste licno pronalazenje istoga i dokaza o postojanju Boga, a ne ocekivati da ti se Bog pojavi i kaze:''Eto ti sad, haj vjeruj''.
Traze li ih uopste?
Pa, nije to poanta. Poanta je da smo svi mi svjesni (i ja kao ateista, i neko drugi kao vjernik) da smo dio necega velikoga, nama nepojmljivog, uredjenog po nekim zakonima koje mi samo donekle razumijemo -- a jedni to zovu Univerzum, drugi Bog, jedni su pristali na neizvjesnost i cinjenicu da neke stvari mozda nikada i necemo dokuciti, a drugi su pristali na izvjesnost da je sve vec objasnjeno.

Meni je religija interesantna sa filozofskog stanovista, kad bi se mogli zadrzati na razgovoru o njenim porukama -- koje su metaforicne poruke o etickom odnosu prema svijetu oko sebe, o brizi za svijet i ljude, ali ljudi su ljudi, ljudi su sujetni -- pa je glavna tema uvijek cije je vjerovanje ispravnije. A upravo je odustajanje od tog ego-centricnog nacina interpretacije poruka religija. Pitanje je samo kako ko o tome zeli razgovarati.

Za mene je poruka da se trebamo brinuti o svijetu i jedni o drugima i zivjeti eticki. Uvijek imam utisak da rasprave koje se svode na to 'vjerujes li - ne vjerujes li' apsolutno ne shvataju poantu religije, pa tako ni sudnjeg dana. Sudnji dan je ono sto se desava vrstama koji zive sebicno, ne brinuci se za buducnost covjecanstva, niti za buducnost svijeta oko sebe. A to je ljudski rod, i vjerujuci i nevjerujuci, koji se zabavlja ratovanjima o vjerovanju, a slabo se bavi cuvanjem onoga sto nam je dato -- prirode, ljudi oko nas, ocuvanjem balansa svih vrsta, pronalaskom nacina da se zivi u harmoniji i sa svijetom oko sebe i sa ljudima oko sebe.

I taj Antihrist je meni metafora za nas, nase ponasanje, nas gubitak kompasa ... i ne radi se o tome da ce se sve u sekundi promijeniti nabolje kad jedni drugi ubijedimo u jednu interpretaciju svijeta, nego o tome da ce se stvari promijeniti nabolje kad poruke religije pocnemo primjenjivati na pravi nacin. E, tako je i sa tim sudnjim oliti kijametskim danom. On je meni metafora za ono sto mi radimo -- nabjedjujemo se oko forme, a ne poimamo sustinu, dok kola jure u provaliju.
callmethebreeeze

#192 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

ja sam jedino dokaz da su mi caca i mater opcili.
Abdulvahid

#193 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Abdulvahid »

Es-selamu alejkum,

Ma dajte ba ljudi sta mi njima vise moramo dokazivati, izvinite gdje su vasi dokazi da ono sto Allah dz.s. u Kuranu govori nije istina???
asurbanipal

#194 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by asurbanipal »

A kada bi doktor rekao sta smijes ili ne smijes jesti, sigurno bi ga poslusao ???
callmethebreeeze

#195 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Abdulvahid wrote:Es-selamu alejkum,

Ma dajte ba ljudi sta mi njima vise moramo dokazivati, izvinite gdje su vasi dokazi da ono sto Allah dz.s. u Kuranu govori nije istina???
pa, vi tvrdite da je istina. nas ne tice dok nam o glavi ne pocne raditi.
BHF_Manijak

#196 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by BHF_Manijak »

callmethebreeeze wrote: i sta ja da kazem na tome, sem da zakolutam ocima.
Ti kolutaj,a i mi cemo jos malo pa zakolutati,vidimo se prijatelju! :wink:

Nego,vjernici ne obazirite se plaho,ljudi ne zele da vjeruju,neka ih,to je njihovo pravo koje im niko ne moze oduzeti,izabrali su put i neka ostanu na njemu dok Allah ne odredi,ne zamrajte se previse,"I svako ce vidjeti ono sta je pripremio",na kraju Allah im je i rekao u Kur`anu,"Vjerujte vi u sta hocete,ali ce te biti pitani za to!"...

I budite sretni,jer ce te biti Allahovi svjedoci na Onom svijetu protiv nevjernika!Moci ce te reci,upucivali smo i savjetovali ali oni nisu zeljeli da vjeruju!
Last edited by BHF_Manijak on 03/08/2010 22:13, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#197 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

asurbanipal wrote:

A kada bi doktor rekao sta smijes ili ne smijes jesti, sigurno bi ga poslusao ???
vjerovatno bih, jer ljekar bi se pozvao na nauku i to ne bi predstavio kao absolutnu istinu.
callmethebreeeze

#198 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

BHF_Manijak wrote:
callmethebreeeze wrote: i sta ja da kazem na tome, sem da zakolutam ocima.
Ti kolutaj,a i mi cemo jos malo pa zakolutati,vidimo se prijatelju! :wink:

Nego,vjernici ne obazirite se plaho,ljudi ne zele da vjeruju,neka ih,to je njihovo pravo koje im niko ne moze oduzeti,izabrali su put i neka ostanu na njemu dok Allah ne odredi,ne zamrajte se previse,"I svako ce vidjeti ono sta je pripremio",na kraju Allah im je i rekao u Kur`anu,"Vjerujte vi u sta hocete,ali ce te biti pitani za to!"...

I budite sretni,jer ce te biti Allahovi svjedoci na Onom svijetu protiv nevjernika!Moci ce te reci,upucivali smo i savjetovali ali oni nisu zeljeli da vjeruju!
zar nije krajnje perverzno da se tako okurnot poigrava sa svojim podanicama. ko ima moc mora biti fin.
Optimus Prime

#199 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

Static-X wrote::-D Pazi nesto, vec na ovom forumu ima mnogo (za nekog) dokaza koje, siguran sam, da si vec procitao. Za neke to je vec suvisno ponavljati, ti dokazi njima nisu dovoljni. Kao npr. u Kur'anu se bas opisuju neki detalji samog covjeka za koje se tek uspostavilo da su tacni prisustvom tehnologije...
To nije istina. Naucna cuda u kuranu su vec davno debunkirana. Radi se samo o selektivno izabranim, vrlo mastovitim interpretacijama ajeta ( od ukupno 6 hiljada njih koji opisuju prirodne fenomene, jednim dijelom potpuno pogresno) koje su kompletno izvadjeni iz konteksta u cilju stvaranja iluzije o novim naucnim spoznajama.

Dakle ne postoji niti jedan jedini ajet koji precizno i detaljno opisuje bilo kakvu noviju naucnu spoznaju.
therrarrius

#200 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

piupiu wrote:
Traze li ih uopste?
Pa, nije to poanta. Poanta je da smo svi mi svjesni (i ja kao ateista, i neko drugi kao vjernik) da smo dio necega velikoga, nama nepojmljivog, uredjenog po nekim zakonima koje mi samo donekle razumijemo -- a jedni to zovu Univerzum, drugi Bog, jedni su pristali na neizvjesnost i cinjenicu da neke stvari mozda nikada i necemo dokuciti, a drugi su pristali na izvjesnost da je sve vec objasnjeno.

Meni je religija interesantna sa filozofskog stanovista, kad bi se mogli zadrzati na razgovoru o njenim porukama -- koje su metaforicne poruke o etickom odnosu prema svijetu oko sebe, o brizi za svijet i ljude, ali ljudi su ljudi, ljudi su sujetni -- pa je glavna tema uvijek cije je vjerovanje ispravnije. A upravo je odustajanje od tog ego-centricnog nacina interpretacije poruka religija. Pitanje je samo kako ko o tome zeli razgovarati.

Za mene je poruka da se trebamo brinuti o svijetu i jedni o drugima i zivjeti eticki. Uvijek imam utisak da rasprave koje se svode na to 'vjerujes li - ne vjerujes li' apsolutno ne shvataju poantu religije, pa tako ni sudnjeg dana. Sudnji dan je ono sto se desava vrstama koji zive sebicno, ne brinuci se za buducnost covjecanstva, niti za buducnost svijeta oko sebe. A to je ljudski rod, i vjerujuci i nevjerujuci, koji se zabavlja ratovanjima o vjerovanju, a slabo se bavi cuvanjem onoga sto nam je dato -- prirode, ljudi oko nas, ocuvanjem balansa svih vrsta, pronalaskom nacina da se zivi u harmoniji i sa svijetom oko sebe i sa ljudima oko sebe.

I taj Antihrist je meni metafora za nas, nase ponasanje, nas gubitak kompasa ... i ne radi se o tome da ce se sve u sekundi promijeniti nabolje kad jedni drugi ubijedimo u jednu interpretaciju svijeta, nego o tome da ce se stvari promijeniti nabolje kad poruke religije pocnemo primjenjivati na pravi nacin. E, tako je i sa tim sudnjim oliti kijametskim danom. On je meni metafora za ono sto mi radimo -- nabjedjujemo se oko forme, a ne poimamo sustinu, dok kola jure u provaliju.
:thumbup: Ovo iznad bolniranog se moglo vidjeti na prethodnim stranicama i na nekim drugim temama koje se ticu religije.
Ovo boldirano je mnogo zanimljivije za razmisljanje. Ali kome je stalo do toga kada je lakse sikanirati nekoga ko ima drukcije misljenje.
Locked