Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
respo wrote:grijesis nije sve ulica ima ovdje i aleja i bulevara i sokaka
a to jeli neko ime ispolitizirano ili nije boli me
al ovo sa stranim natpisima ulica je preseravanje
i rekoh bas me zanima kako li ce napisati ulica japanskog cara hosimota
dobila ime u znak prijateljskih odnosa sa japanom
ho li ovako pisati ili cemo mozda kanji pisati
japanci poslovne kartice pisu vlastitim znakovnim pismom kao i alfabetom na engleskom
oznake za ulicu,aleju i bulevar,naravno , ali nisam nikad vidjela znak gdje pise sokak umjesto ulica,super,znaci ima takvih primjera ,imas li neke od njih,hvala
vidis,vlro je vazno kako zemlja cijeni svoje licnosti,cak i pukim imenom ulica i slicno,malo je sramota,zar ne
U Zenici:
Aleja šehida
Obalni bulevar
Šerbin sokak
Srpska mahala
Jalimamov put
respo wrote:grijesis nije sve ulica ima ovdje i aleja i bulevara i sokaka
a to jeli neko ime ispolitizirano ili nije boli me
al ovo sa stranim natpisima ulica je preseravanje
i rekoh bas me zanima kako li ce napisati ulica japanskog cara hosimota
dobila ime u znak prijateljskih odnosa sa japanom
ho li ovako pisati ili cemo mozda kanji pisati
japanci poslovne kartice pisu vlastitim znakovnim pismom kao i alfabetom na engleskom
oznake za ulicu,aleju i bulevar,naravno , ali nisam nikad vidjela znak gdje pise sokak umjesto ulica,super,znaci ima takvih primjera ,imas li neke od njih,hvala
vidis,vlro je vazno kako zemlja cijeni svoje licnosti,cak i pukim imenom ulica i slicno,malo je sramota,zar ne
ne pricam o japanskim poslovnim karticama
i ovdje ima ljudi koji pisu na svom jeziku na engleskom
pa onda vizitka izgleda kao karta za neku komediju ili satiricni sou
gore pomenute ulice u zenici
a u sarajevu
put zivota
bulevar mese selimovica
aleja lipa
tahtali sokak takodje sokaka koliko hoces po starom gradu uglavnom po bistriku i po padinskim dijelovima
respo,razumijem,uzas,zar nema vise lektora korektora koji provjere i odobre ,u medijima ih nema,to je jasno,ali sto je sa ostalim institucijama koje ih trebaju
respo wrote:bez obzira
koliko god nama bilo smjesno sto nekome prevedu prezime bukvalno ili nigdje veze izgovor sa prezimenom dok god imamo svoj jezik moramo tako pisati
pitaj francuza jeli on koristi engleske rijeci u svom jeziku cak i ako se to odnosi na strana imena
Joj, ovo kao kad sam ja tek dosla ovdje... nisam govorila francuski. I sad se upoznajem s nekim ljudima, kad se tip pretstavlja kao Peter. Malo kasnije, ja skontam, njemu je ime Pierre On, da sa mnom prica engleski - preveo vlastito ime.
stochar wrote:nevezano za ovog giganta iz Kalesije, kod nas postoji jedan zanimljiv problem generalno: imamo hrpu raje koja je dosla iz vana, i koji perfektno govore engleski, njemacki, spanski... ali koji s druge strane, nas jezik govore k'o sto prosjecan osnovac sa cetvorkom govori engleski. i sad, dodje neko ko je zivio u engleskoj, naravno, odmah ga zaposle na TV, i onda se ispostavi da on nema pojma o nasem jeziku, gramatici...
da razjasnimo odmah, nisam certificirani prevodilac ali radim za jednu US kompaniju (overseas) pa se svako dnevno susrecem sa ovom problematikom, procitah mnogih pametnjakovica komentare/ispade, sve same kritikike, predrasude i cinizam, ti si mi 'vako stocarunaj interesantniji, pogotovo tvoj avatar, izgleda ne shvatas bas sustinu raznolikosti jezika kao odliku univerzalnog i propuste u tacnim prevodima sa jednih na druge skoro kao ne izbjezne, u svim kombinacijama sa stranim jezicima, maternji preovladava, perfektan prevodilac mora da zivi dvije licnosti da bi (jadnik) izbjegao ove vase kritike i ismijavanja, naravno i percepcije su raznolike ali realnost iste je materija matematike, prema tome cobane ti i tebi slicni, zaroflajte malo mudrije u svrhu shvatanje raznolikosti ljudi, bez predrasuda molim...
Poster ispred kina Imperijal...tamo negdje '97-'98...film Double Team...koji je u BiH i Hrvatskoj isao pod imenom Dream Team...i prevod na plakatu "Vrijeme snova" Titlovi u filmu Eden Lake...prilazi djecak glavnoj glumici iza ledja...i govori joj...Hey miss...ovi prevode kao "promasaj"
kaže mi majka da je vidjela na tv, čini mi se obn, ona emisija CSI, da je više puta u prevodu pisalo labaratorija, očigledno nije slučajna greška, pa reci mi je da li je to pravilno na nekom od ex YU jezika?
hopi wrote:kaže mi majka da je vidjela na tv, čini mi se obn, ona emisija CSI, da je više puta u prevodu pisalo labaratorija, očigledno nije slučajna greška, pa reci mi je da li je to pravilno na nekom od ex YU jezika?
hopi wrote:kaže mi majka da je vidjela na tv, čini mi se obn, ona emisija CSI, da je više puta u prevodu pisalo labaratorija, očigledno nije slučajna greška, pa reci mi je da li je to pravilno na nekom od ex YU jezika?
djuro u nekim svojim skecevima tako kaze
evo ja onako da vidim upisao u google labaratorija i izbacilo je stranica, što nekih vijesti i tekstova gdje se pojavljuje labaratorija a i par medicinskih stranica. E nisam još skontao jel to na hr, bos ili srp jeziku.
djuro u nekim svojim skecevima tako kaze
evo ja onako da vidim upisao u google labaratorija i izbacilo je stranica, što nekih vijesti i tekstova gdje se pojavljuje labaratorija a i par medicinskih stranica. E nisam još skontao jel to na hr, bos ili srp jeziku.
ja mislim da je ipak nepismenost u pitanju, i na bos, hr i srp
al' se ismijah svaka vam čast na postovima
na drugom podforumu sam već spominjala ovaj prevodilački biser : Film na FTV,prije par sedmica : djevojka otjeruje mačku,i govori joj : iš,iš! a prevode : cipela,cipela
inspektorica javert wrote: al' se ismijah svaka vam čast na postovima
na drugom podforumu sam već spominjala ovaj prevodilački biser : Film na FTV,prije par sedmica : djevojka otjeruje mačku,i govori joj : iš,iš! a prevode : cipela,cipela
inspektorica javert wrote: al' se ismijah svaka vam čast na postovima