Naši dični prevodioci

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
nellington

#176 Re: Naši dični prevodioci

Post by nellington »

ljubav_aha wrote:
respo wrote:grijesis nije sve ulica ima ovdje i aleja i bulevara i sokaka
a to jeli neko ime ispolitizirano ili nije boli me
al ovo sa stranim natpisima ulica je preseravanje
i rekoh bas me zanima kako li ce napisati ulica japanskog cara hosimota
dobila ime u znak prijateljskih odnosa sa japanom
ho li ovako pisati ili cemo mozda kanji pisati
japanci poslovne kartice pisu vlastitim znakovnim pismom kao i alfabetom na engleskom

oznake za ulicu,aleju i bulevar,naravno , ali nisam nikad vidjela znak gdje pise sokak umjesto ulica,super,znaci ima takvih primjera ,imas li neke od njih,hvala :-D

vidis,vlro je vazno kako zemlja cijeni svoje licnosti,cak i pukim imenom ulica i slicno,malo je sramota,zar ne
U Zenici:

Aleja šehida
Obalni bulevar
Šerbin sokak
Srpska mahala
Jalimamov put

:)
ljubav_aha

#177 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

nellington wrote:U Zenici:

Aleja šehida
Obalni bulevar
Šerbin sokak
Srpska mahala
Jalimamov put

:)

hvala :-D :thumbup:
respo

#178 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

ljubav_aha wrote:
respo wrote:grijesis nije sve ulica ima ovdje i aleja i bulevara i sokaka
a to jeli neko ime ispolitizirano ili nije boli me
al ovo sa stranim natpisima ulica je preseravanje
i rekoh bas me zanima kako li ce napisati ulica japanskog cara hosimota
dobila ime u znak prijateljskih odnosa sa japanom
ho li ovako pisati ili cemo mozda kanji pisati
japanci poslovne kartice pisu vlastitim znakovnim pismom kao i alfabetom na engleskom

oznake za ulicu,aleju i bulevar,naravno , ali nisam nikad vidjela znak gdje pise sokak umjesto ulica,super,znaci ima takvih primjera ,imas li neke od njih,hvala :-D

vidis,vlro je vazno kako zemlja cijeni svoje licnosti,cak i pukim imenom ulica i slicno,malo je sramota,zar ne
ne pricam o japanskim poslovnim karticama
i ovdje ima ljudi koji pisu na svom jeziku na engleskom
pa onda vizitka izgleda kao karta za neku komediju ili satiricni sou

gore pomenute ulice u zenici
a u sarajevu
put zivota
bulevar mese selimovica
aleja lipa
tahtali sokak takodje sokaka koliko hoces po starom gradu uglavnom po bistriku i po padinskim dijelovima
ljubav_aha

#179 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

respo,razumijem,uzas,zar nema vise lektora korektora koji provjere i odobre ,u medijima ih nema,to je jasno,ali sto je sa ostalim institucijama koje ih trebaju :?:
respo

#180 Re: Naši dični prevodioci

Post by respo »

ocito nema al opet greska u nekom tekstu i greska u nazivu ulice ili institucije se ne moze porediti
ljubav_aha

#181 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

respo , bas tako :-D
MufljuzMali

#182 Re: Naši dični prevodioci

Post by MufljuzMali »

najlegendarnije prevodjenje ikad :D

http://www.youtube.com/watch?v=PxWbhCAdNus
Shoshana

#183 Re: Naši dični prevodioci

Post by Shoshana »

respo wrote:bez obzira
koliko god nama bilo smjesno sto nekome prevedu prezime bukvalno ili nigdje veze izgovor sa prezimenom dok god imamo svoj jezik moramo tako pisati

pitaj francuza jeli on koristi engleske rijeci u svom jeziku cak i ako se to odnosi na strana imena

Joj, ovo kao kad sam ja tek dosla ovdje... nisam govorila francuski. I sad se upoznajem s nekim ljudima, kad se tip pretstavlja kao Peter. Malo kasnije, ja skontam, njemu je ime Pierre :-) On, da sa mnom prica engleski - preveo vlastito ime.
ljubav_aha

#184 Re: Naši dični prevodioci

Post by ljubav_aha »

:lol:
IceQueen

#185 Re: Naši dični prevodioci

Post by IceQueen »

@travka wrote:
stochar wrote:nevezano za ovog giganta iz Kalesije, kod nas postoji jedan zanimljiv problem generalno: imamo hrpu raje koja je dosla iz vana, i koji perfektno govore engleski, njemacki, spanski... ali koji s druge strane, nas jezik govore k'o sto prosjecan osnovac sa cetvorkom govori engleski. i sad, dodje neko ko je zivio u engleskoj, naravno, odmah ga zaposle na TV, i onda se ispostavi da on nema pojma o nasem jeziku, gramatici...
da razjasnimo odmah, nisam certificirani prevodilac ali radim za jednu US kompaniju (overseas) pa se svako dnevno susrecem sa ovom problematikom, procitah mnogih pametnjakovica komentare/ispade, sve same kritikike, predrasude i cinizam, ti si mi 'vako stocaru naj interesantniji, pogotovo tvoj avatar, izgleda ne shvatas bas sustinu raznolikosti jezika kao odliku univerzalnog i propuste u tacnim prevodima sa jednih na druge skoro kao ne izbjezne, u svim kombinacijama sa stranim jezicima, maternji preovladava, perfektan prevodilac mora da zivi dvije licnosti da bi (jadnik) izbjegao ove vase kritike i ismijavanja, naravno i percepcije su raznolike ali realnost iste je materija matematike, prema tome cobane ti i tebi slicni, zaroflajte malo mudrije u svrhu shvatanje raznolikosti ljudi, bez predrasuda molim... :bih:
Samo poentiram! :bih:
davorf
Location: lost in thought and lost in time while the seeds of life and the seeds of change were planted...

#186 Re: Naši dični prevodioci

Post by davorf »

Poster ispred kina Imperijal...tamo negdje '97-'98...film Double Team...koji je u BiH i Hrvatskoj isao pod imenom Dream Team...i prevod na plakatu "Vrijeme snova" :lol: :lol: Titlovi u filmu Eden Lake...prilazi djecak glavnoj glumici iza ledja...i govori joj...Hey miss...ovi prevode kao "promasaj" :lol: :lol:
StupskaBitanga

#187 Re: Naši dični prevodioci

Post by StupskaBitanga »

danas na OBN zdravicu predove kao tost :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
hopi

#188 Re: Naši dični prevodioci

Post by hopi »

kaže mi majka da je vidjela na tv, čini mi se obn, ona emisija CSI, da je više puta u prevodu pisalo labaratorija, očigledno nije slučajna greška, pa reci mi je da li je to pravilno na nekom od ex YU jezika?
minjonja

#189 Re: Naši dični prevodioci

Post by minjonja »

hopi wrote:kaže mi majka da je vidjela na tv, čini mi se obn, ona emisija CSI, da je više puta u prevodu pisalo labaratorija, očigledno nije slučajna greška, pa reci mi je da li je to pravilno na nekom od ex YU jezika?
djuro u nekim svojim skecevima tako kaze :D
hopi

#190 Re: Naši dični prevodioci

Post by hopi »

minjonja wrote:
hopi wrote:kaže mi majka da je vidjela na tv, čini mi se obn, ona emisija CSI, da je više puta u prevodu pisalo labaratorija, očigledno nije slučajna greška, pa reci mi je da li je to pravilno na nekom od ex YU jezika?
evo ja onako da vidim upisao u google labaratorija i izbacilo je stranica, što nekih vijesti i tekstova gdje se pojavljuje labaratorija a i par medicinskih stranica. E nisam još skontao jel to na hr, bos ili srp jeziku.
minjonja

#191 Re: Naši dični prevodioci

Post by minjonja »

hopi wrote:
minjonja wrote:
evo ja onako da vidim upisao u google labaratorija i izbacilo je stranica, što nekih vijesti i tekstova gdje se pojavljuje labaratorija a i par medicinskih stranica. E nisam još skontao jel to na hr, bos ili srp jeziku.
ja mislim da je ipak nepismenost u pitanju, i na bos, hr i srp :D
inspektorica javert

#192 Re: Naši dični prevodioci

Post by inspektorica javert »

:lol: :lol: :lol: al' se ismijah :lol: svaka vam čast na postovima :lol: :thumbup:
na drugom podforumu sam već spominjala ovaj prevodilački biser : Film na FTV,prije par sedmica : djevojka otjeruje mačku,i govori joj : iš,iš! a prevode : cipela,cipela :lol:
inspektorica javert

#193 Re: Naši dični prevodioci

DeNiro wrote:To be or not to be. That is the question.
Trt, mrt, život ili smrt?

Daleko najjaci prevod!
:shock: :lol: ovo stvarno ovako preveli?? :lol:
drekalica28

#194 Re: Naši dični prevodioci

Post by drekalica28 »

Za vikend sam gledala nekakav Kung Fu master film.
U po frke se neko nekome obraća sa hang in there, a prevod glasi Han je tamo. :D :lol:
samo malo

#195 Re: Naši dični prevodioci

Post by samo malo »

inspektorica javert wrote::lol: :lol: :lol: al' se ismijah :lol: svaka vam čast na postovima :lol: :thumbup:
na drugom podforumu sam već spominjala ovaj prevodilački biser : Film na FTV,prije par sedmica : djevojka otjeruje mačku,i govori joj : iš,iš! a prevode : cipela,cipela :lol:
Image

shu shu shu pipl taramtaramtaram :D
inspektorica javert

#196 Re: Naši dični prevodioci

samo malo wrote:
inspektorica javert wrote::lol: :lol: :lol: al' se ismijah :lol: svaka vam čast na postovima :lol: :thumbup:
Image

shu shu shu pipl taramtaramtaram :D
hahahah :lol: :thumbup: bravo :lol:
duboka_misao

#197 Re: Naši dični prevodioci

Post by duboka_misao »

Image
amrica

#198 Re: Naši dični prevodioci

Post by amrica »

duboka_misao wrote:Image

:shock: :shock:

kuku :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
amrica

#199 Re: Naši dični prevodioci

Post by amrica »

Neki dan na OBN-u, ne znam sta je bilo, valjda CSI, uglavnom kaže ženska: ja sam rasklanjala stolove...

a kasnije... ogluhila...

:run:
inspektorica javert

#200 Re: Naši dični prevodioci

''Virgin suicide'' = ''Djevice se samoubijaju'' :lol: :lol: :lol:
Post Reply