ZOBS
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Tranquilizer
#176 Re: ZOBS
Na auto putu dozvoljena duga...sa tim da naš auto put nema propisanu zelenu tampon zonu i pregrade koje bi trebalo da ima pa zato vecini smetaju duga 
-
nino90
#177 Re: ZOBS
raja znate li vi je li po ovom ovom zakonu sto sada vlada obavezno svijetla i prekodana imati upaljena
-
sarayewo
#178 Re: ZOBS
Linkovi za ZOBS sa prvog posta ne ferceraju... Jedno pitanje vezano za radare:
Da li po trenutnom zakonu postoji obaveza oznacavanja radarskih kontrola? Znam da je po starom zakonu postojala obaveza da se na min. 250m postavi znak radarske kontrole. Vise me interesuje sa aspekta ovih staticnih kamera jer svugdje u Evropi su te kamere obavezno oznacene znakom...
Da li po trenutnom zakonu postoji obaveza oznacavanja radarskih kontrola? Znam da je po starom zakonu postojala obaveza da se na min. 250m postavi znak radarske kontrole. Vise me interesuje sa aspekta ovih staticnih kamera jer svugdje u Evropi su te kamere obavezno oznacene znakom...
-
aMeR_BH
#179 Re: ZOBS
Postoji obaveza ali se izgleda ne postuje
- Dozer
#180 Re: ZOBS
Sto je, naravno, jos jedan od faktora na koji se uvijek moze pozvati na sudu - nepostivanje zakona o znakovima upozorenja.
-
aMeR_BH
#181 Re: ZOBS
Ja mislim da ces opet ispasti kriv jer si napravio prekrsaj, tako da mu dodje na isto
- kurty
#182 Re: ZOBS
Pisali smo na jednoj temi o tome... Ima masa ljudi koji ne gase duga svjetla na autoputu... meni je smjesno da kad godvan Basten wrote:sumnjam da se ovo uopšte regulipe zakonom, ali ne znam gdje drugo da priupitam - kakav je stav prema dugim svjetlima na autoputu? Primjetio sam da dosta vozača iz suprotnog pravca ne gase duga kad mi idu u susret. Doduše, primjetio sam da mi to vrlo rijetko smeta.
neko dolazi meni u susret sa dugim svjetlima i na blicanje ih ne gasi, ja kad upalim duga on ih automatski ugasi...Znaci da mu smetaju... Al jok, on ce opet pukusati voziti pod dugim
-
sarayewo
#183 Re: ZOBS
Zato i pitam... Po starom zakonu si mogao na sudu ponistiti kaznu jer ni sama policija nije postovala zakon kada te zaustavila. Ja sam jednom rijesio kaznu za brzu voznju na sudu jer sam slikao policiju koja nije bila opremljena kako treba (kape, rukavi) i koja se sakrila a po starom zakonu su morali biti vidljivi na duzini od 250m. Ne bilo mi mrsko tada da se vratim i da slikam sa ulaza u naselje (Olovske Luke).aMeR_BH wrote:Ja mislim da ces opet ispasti kriv jer si napravio prekrsaj, tako da mu dodje na isto
Time sam dokazao da je zaustavljanje bilo nezakonito i samim tim i kazna...
- van Basten
#184 Re: ZOBS
koja tema? ili kraće - šta ste zaključili u raspravi? gasiti duga ili ne?kurty wrote:Pisali smo na jednoj temi o tome... Ima masa ljudi koji ne gase duga svjetla na autoputu... meni je smjesno da kad godvan Basten wrote:sumnjam da se ovo uopšte regulipe zakonom, ali ne znam gdje drugo da priupitam - kakav je stav prema dugim svjetlima na autoputu? Primjetio sam da dosta vozača iz suprotnog pravca ne gase duga kad mi idu u susret. Doduše, primjetio sam da mi to vrlo rijetko smeta.
neko dolazi meni u susret sa dugim svjetlima i na blicanje ih ne gasi, ja kad upalim duga on ih automatski ugasi...Znaci da mu smetaju... Al jok, on ce opet pukusati voziti pod dugim
- HaHaHa2
#185 Re: ZOBS
Ocigledno da nisi posto nigdje neces naci da to piseHaHaHa2 wrote:@dozer
Jesi mi li pronasao ono u vezi ul.Zmaja od Bosne?
Koliko mene sjecanje sluzi (ako grijesim neka me neko ispravi) ulica Zmaja od Bosne ti je do Malte a dalje je Dzemala Bijedica i ovo sto si ti naveo ne karakterise se kao magistralni put.Tranzit-A.Sacirbegovic-Dzemala Bijedica ti je magistralni putDozer wrote: S druge strane, Zmaja od Bosne, od M.Dvora do Ilidze, karakterise se kao magistralni put, a po zakonu magistralni i regionali putevi se ne smiju ograniciti brzinom manjom od 60. I ko je sada ovdje lud?
U svakom slucaju, na sve kazne se mozete zaliti u skladu sa Clanovima: 9, 32 i 135 ZOBS-a, 44 (stav 1,2 i 3.3 dopune - 235 i 237 ZOBS-a), 130 (stav 1 i 4), 131 (stav 3) i 134 (stav 3).
naravno, sve u skladu sa stanjem na mjestu prekrsaja
- kurty
#186 Re: ZOBS
van Basten wrote:koja tema? ili kraće - šta ste zaključili u raspravi? gasiti duga ili ne?kurty wrote:Pisali smo na jednoj temi o tome... Ima masa ljudi koji ne gase duga svjetla na autoputu... meni je smjesno da kad godvan Basten wrote:sumnjam da se ovo uopšte regulipe zakonom, ali ne znam gdje drugo da priupitam - kakav je stav prema dugim svjetlima na autoputu? Primjetio sam da dosta vozača iz suprotnog pravca ne gase duga kad mi idu u susret. Doduše, primjetio sam da mi to vrlo rijetko smeta.
ma nije nista zakljuceno...jedni ih gase kad dolazi neko u susret (sto je po meni ok) drugi ih ne gase... ali ih ugase kad im se upale duga kao odgovor...
a tema je bila nesto oko "Plavih svjetala..tako nesto"
-
trinitrotoluol
#187 Re: ZOBS
Obzirom da ne radi link za ZOBS moze li neko citirati kazne za prekoracenje brzine na autoputu? Hvala 
- Tranquilizer
#188 Re: ZOBS
Sve kazne bez obzira na tip puta su ti
od 100,00 KM do 300,00 KM....
a ako je izazvana saobracajna nesreca, ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom od 300,00 KM do 1.000,00 KM,
a vozacu, uz kaznu, izreci ce se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom
u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci
od 100,00 KM do 300,00 KM....
a ako je izazvana saobracajna nesreca, ucinilac ce se kazniti novcanom kaznom od 300,00 KM do 1.000,00 KM,
a vozacu, uz kaznu, izreci ce se i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom
u trajanju od jednog mjeseca do šest mjeseci
- valter.ba
#189 Re: ZOBS
Nije tacno postoje "razredi" za prekoracenje do 30, od 30-50 i preko 50 kmh!
-
samo_ovaj_put
#190 Re: ZOBS
jesul obavezni lanci sada bez obzira na gume i ako jesu kad stupa na snagu taj zakon
- valter.ba
#191 Re: ZOBS
Zakon stupio na snagu 15.11 i vazi do 15.04 !!! Ni meni nije jasno sada za lance, kazu da su obavezni bez obzira na zimske gume sto je nonsens 
- 1946
- Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada
#192 Re: ZOBS
Ko kaže?
Sa BiHAMK-ove stranice:
Sa BiHAMK-ove stranice:
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
- sheikh
#193 Re: ZOBS
Koliko treba da kazna dodje iz jednog grada u drugi?
mislim na one sto te uslika kamerica
mislim na one sto te uslika kamerica
- respo
#194 Re: ZOBS
mene preksinoc zaustavili
gume su ljetne a imam i lance
i gleda policajac rekoh ljetne su
on kaze ovo je za kazne
rekoh imam lance
kaze treba imati zimske
e sada ne znam jeli na foru isao ili je stvarno tako
a ne sjetih se reci ljetne imaju profil veci od 4mm + lanci
i eto uglavnom zapisa samo podatke e hoce li pisati ili nece ne znam
nadam se da nece a ako bude valja se peglati zalbe sud ili kako vec to ide
on kaze ovo je za kazne
rekoh imam lance
kaze treba imati zimske
-
c0d14c
#195 Re: ZOBS
pa meni je cudno to sa ljetnim gumama i dubinom sare jer svi znaju da ljetne gume gube svoja svojstva na temperaturama ispod 6 stepeni i da se ponasaju skroz drugacije tj da su neuslovne za voznju zimi bez obzira na to bilo snijega ili ne
bolje ne vozati nego na ljetnim zimu provesti 
- valter.ba
#196 Re: ZOBS
MORAS imati zimske gume na pogonskim tockovima!!! Ljetne sa sarom +4 mozes imati na ostalim tockovima
+ LANCI
+ LANCI
- respo
#197 Re: ZOBS
pa znam da gubi ali otkud znas zasto ja nisam promjenio gume na autu iako imam vec spremne zimske sa celicnim felgamac0d14c wrote:pa meni je cudno to sa ljetnim gumama i dubinom sare jer svi znaju da ljetne gume gube svoja svojstva na temperaturama ispod 6 stepeni i da se ponasaju skroz drugacije tj da su neuslovne za voznju zimi bez obzira na to bilo snijega ili nebolje ne vozati nego na ljetnim zimu provesti
vjerovatno zato jer nisam imao vremena
i ako mi dodje kazna necu se zaliti jer evo iznad ovaj rece na pogonskim trebaju biti zimske
nadam se da nece ako dodje dodje necu mu jbt mater jer mi je napisao kaznu
- Tranquilizer
#198 Re: ZOBS
respo wrote:mene preksinoc zaustavili
on kaze ovo je za kazne
rekoh imam lance
kaze treba imati zimske
Ma loži te drot:
Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone i nemaju više od 8 sjedala, zimska oprema su:- zimski pneumatici na sva četiri kotača. Zimska guma (pneumatik) na svom boku ima oznake: MS, M+S ili M&S i znak sniježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, ili,
- gume s ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm i u priboru odgovarajući lanci (za montažu na pogonske kotače u vrijeme zimskih uvjeta).
-
c0d14c
#199 Re: ZOBS
uvijek je bilo 2 pogonske stavis zimske zadnje mogu ljetne i lance da imas a sad ovo sa ljetnim fkt mi nikako nije jasno kakve veze ima kolika je dubina ljetne gume tj dubina sare ako je ona previse kruta i izgubila svojstvo na niskoj temperaturi 
- kurty
#200 Re: ZOBS
Sta kaze zakon o voznji sa upaljenim svjetlima za maglu...
Ako se upale svjetla za maglu jel smiju raditi i kratka svjetla (skolski OBORENA), ili smije samo jedno od to dvoje biti upaljeno????
Ako se upale svjetla za maglu jel smiju raditi i kratka svjetla (skolski OBORENA), ili smije samo jedno od to dvoje biti upaljeno????