Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
atko

#176 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by atko »

masinstvo nije tesko ... iz iskustva :D
Hendrix

#177 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Hendrix »

Vidim ovde dosta ljudi rangira fakultete po tome koliko im prijatelji uče na njima i koliko ih viđaju.
Ovo je niđe veze, jer i meni mnogi govore kako sam građevinu završio a kao viđali su me stalno da izlazim. Kao otkud ja napolju umjesto da učim 24h dnevno, mora da je to bezze faks.
Pa nisam u zatvoru bio jebemu, učilo se itekako ali uvijek se ima vremena slobodnog, to mi ne može niko govoriti više ma koliko težak faks bio.
Druga strana priče je što ja kao i većina mojih kolega ne pričamo o faksu jer iskreno rijetko ko i razumije težinu tehničkih fakulteta i činjenicu da od svakog ispita imaš uvijek 2, zadaci pa onda teorija. Šta ja imam kome pričat o tome koliko sam polago matematiku 2 godine kada mi jaran sa menadžmenta kaže ''imamo jarane i mi integrale one neke, radimo i mi sve ko i ti...''. Da li iko razumije mene kada kažem da sam imao ispit od čitavih 6 sati, da nije šala, 6 sati pismenog dijela crtanja i proračuna a onda za 15 dana 6 sati pisanja teorije.

E sad, ja sam završio ono što mi se sviđa i opet bi isto upisao, znao sam u šta se upuštam ali jednostavno primjetim da kada sa rajom pričam o fakultetima i težinama ja se jednostavno isključim jer ne mogu da opišem uopšte koliko je zajebano bilo koji tehnički faks završit, to jednostavno moraš proći sam i vidjeti koja je to zajebancija.
moee

#178 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by moee »

nermin9200 wrote:Kaze nama profa na masinstvu: "Vi nemate pojma sta studirate... Masinstvo je iza medicine najtezi fakultet, ali medicina je teza samo zato sto morate biti mnogo odgovorniji, jer se radi o ljudskom zivotu. Svi vi mozete nauciti gradivo s medicine, ali svi s medicine ne mogu nauciti masinstvo. A elektrotehnika... Ko kaze da je ona teza od masinstva, ne zna sta je masinstvo" Eto malo da citiram svog profu, ciji identitet ostavljam anonimnim :lol: :lol: :lol:
Hahahah, koji egoizam!
1. 50% studenata masinstva je tu zbog toga sto nisu uspjeli na ETF-u, na prijemnom, ili kasnije!
2. Nemojte spominjati i porediti fakultete po strucnim predmetima, vec generalno po tezini zajednickih predmeta, a svaka struka ima svoje 'bauke'. Vasi (masinci) materijali, statika, etc. su sigurno teski, ali ne znate sta je elektromagnetizam u detalje :x
Sa druge strane, matematika na masinstvu i vecini dr tehnickih fakulteta je pussy smoke naspram one na ETF-u!
3. Neznam kako medicinu i sl porediti sa ovim, al im svakako ne bih bio u kozi :mrgreen:
4. Sve navedeno znam iz kucnog iskustva :run:
cyber_kurajber

#179 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by cyber_kurajber »

Nemojte zaboraviti i vjerovatno najteže:

• Panevropski univerzitet ApeiroN Banjaluka (Banja Luka)
• Koledž u Banja Luci (Banja Luka)
• Koledž za primjenjene i pravne nauke "Prometej" (Banja Luka)
• Univerzitet Slobomir P (Doboj i Bijeljina)
• Koledž za informatiku i menadžment Janjoš (Prijedor)
• Univerzitet Sinergija (Bijeljina)
• Otvoreni univerzitet ApeiroN (Travnik)
• Koledž za poslovni menadžment "PRIMUS" (Bosanska Gradiška)

Šta ćemo sada mašinci, doktori, ETF-ovci, frka, ha ?

:D :D :D :D
immuno

#180 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by immuno »

evo iz licnog iskustva prvo masinstvo,arhitektura i medicina.Nemojte mi samo reci sad kako je medicina teza od arhitekture uzmite samo diplomski ispit i uporedite a to je sitnica u odnosu na citav studij.

Toto jel ti kaze sta ime Kaludjercic sa fluida na masinstvu??????
fidoremilienko

#181 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by fidoremilienko »

Čuj arhitektura!? :lol: :lol: KO li vam je slagao da je arhitektura teška? :roll:

1.Medicina
2.Građevina
3.Mašinstvo/ETF
.
.
.
.
.
nino90

#182 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by nino90 »

moee wrote:
nermin9200 wrote:Kaze nama profa na masinstvu: "Vi nemate pojma sta studirate... Masinstvo je iza medicine najtezi fakultet, ali medicina je teza samo zato sto morate biti mnogo odgovorniji, jer se radi o ljudskom zivotu. Svi vi mozete nauciti gradivo s medicine, ali svi s medicine ne mogu nauciti masinstvo. A elektrotehnika... Ko kaze da je ona teza od masinstva, ne zna sta je masinstvo" Eto malo da citiram svog profu, ciji identitet ostavljam anonimnim :lol: :lol: :lol:
Hahahah, koji egoizam!
1. 50% studenata masinstva je tu zbog toga sto nisu uspjeli na ETF-u, na prijemnom, ili kasnije!
2. Nemojte spominjati i porediti fakultete po strucnim predmetima, vec generalno po tezini zajednickih predmeta, a svaka struka ima svoje 'bauke'. Vasi (masinci) materijali, statika, etc. su sigurno teski, ali ne znate sta je elektromagnetizam u detalje :x
Sa druge strane, matematika na masinstvu i vecini dr tehnickih fakulteta je pussy smoke naspram one na ETF-u!
3. Neznam kako medicinu i sl porediti sa ovim, al im svakako ne bih bio u kozi :mrgreen:
1. mogu potvrditi znam mnoge kojima etf nije isao i onda su se prebacitili na masinstvo
2.to za matematiku isto tako, na pmf-u ne rade matematicari onoliko koliko se na etfu radi, kad vidim kakvi se ispiti iz matematike daju na gradjevini XD, ili na saobracajnom fakultetu, jos tamo isti profesor predaje (huse) ali opet drugaciji kriterij
nuki_cika

#183 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by nuki_cika »

moee wrote:
Hahahah, koji egoizam!
Dobra analiza i slično razmišljamo.
Masinstvo samo po sebi jeste teško :D ,ali nemojte masinci sad ovdje od svog fakulteta praviti bauk.Nije to ni uopla masinstvo kao prije,i to crtanje.Imaju programi na računarima se sad to sve crta,prije se sve to ručno radilo i išlo je mnogo teže.Bas ta mehanika što je spominjete,mnogo je lakše položiti,nego starijim generacijama.
Ma.Le.Na

#184 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Ma.Le.Na »

Hendrix wrote:Vidim ovde dosta ljudi rangira fakultete po tome koliko im prijatelji uče na njima i koliko ih viđaju.
Ovo je niđe veze, jer i meni mnogi govore kako sam građevinu završio a kao viđali su me stalno da izlazim. Kao otkud ja napolju umjesto da učim 24h dnevno, mora da je to bezze faks.
Pa nisam u zatvoru bio jebemu, učilo se itekako ali uvijek se ima vremena slobodnog, to mi ne može niko govoriti više ma koliko težak faks bio.
Druga strana priče je što ja kao i većina mojih kolega ne pričamo o faksu jer iskreno rijetko ko i razumije težinu tehničkih fakulteta i činjenicu da od svakog ispita imaš uvijek 2, zadaci pa onda teorija. Šta ja imam kome pričat o tome koliko sam polago matematiku 2 godine kada mi jaran sa menadžmenta kaže ''imamo jarane i mi integrale one neke, radimo i mi sve ko i ti...''. Da li iko razumije mene kada kažem da sam imao ispit od čitavih 6 sati, da nije šala, 6 sati pismenog dijela crtanja i proračuna a onda za 15 dana 6 sati pisanja teorije.

E sad, ja sam završio ono što mi se sviđa i opet bi isto upisao, znao sam u šta se upuštam ali jednostavno primjetim da kada sa rajom pričam o fakultetima i težinama ja se jednostavno isključim jer ne mogu da opišem uopšte koliko je zajebano bilo koji tehnički faks završit, to jednostavno moraš proći sam i vidjeti koja je to zajebancija.
slazem se ..od slovceta do slovceta :D

a koji to ispit traje 6 sati :?
ljubav_aha

#185 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by ljubav_aha »

Hendrix wrote:Vidim ovde dosta ljudi rangira fakultete po tome koliko im prijatelji uče na njima i koliko ih viđaju.

:lol: :thumbup: :-D
ljubav_aha

#186 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by ljubav_aha »

atko wrote:masinstvo nije tesko ... iz iskustva :D
komsija,bas tako :-D ali sve zahjteva ,vrijeme,rad i ucenje,sve istovrmeno,tako 4-8 godina ,treba zapeti /kako kazu u narodu/
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#187 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Toto »

immuno wrote:evo iz licnog iskustva prvo masinstvo,arhitektura i medicina.Nemojte mi samo reci sad kako je medicina teza od arhitekture uzmite samo diplomski ispit i uporedite a to je sitnica u odnosu na citav studij.

Toto jel ti kaze sta ime Kaludjercic sa fluida na masinstvu??????
Ne.. Kod naske je Soskic bio gostujuci na fluidima, te jedan sa Sorbone na aerodinamikama
Last edited by Toto on 17/10/2011 00:14, edited 1 time in total.
Industrialyzer

#188 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Industrialyzer »

Meni je moja biologija najteza , ali je volim i znao sam u sta se upustam :)
minjonja

#189 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by minjonja »

Industrialyzer wrote:Meni je moja biologija najteza , ali je volim i znao sam u sta se upustam :)
moj covjek :thumbup: :-D
Industrialyzer

#190 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Industrialyzer »

Paradoks je sto mi na biologiji najveci problem pravi hemija :lol:
minjonja

#191 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by minjonja »

Industrialyzer wrote:Paradoks je sto mi na biologiji najveci problem pravi hemija :lol:
joj kolega... :D
Hendrix

#192 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Hendrix »

Ma.Le.Na wrote:

Mostovi...doduše prije je bilo tako, sada su normalni ljudi došli za profesore pa nema više fašizma na ispitu koji sam ja prolazio.
Dođeš u 9 na ispit, izađeš u 3, zima, ti nešto crtaš računaš a ispit subotom, grijanja nema, i na kraju padneš, koji feeling. :)
Toto

#193 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Toto »

Hendrix wrote:
Ma.Le.Na wrote:

Mostovi...doduše prije je bilo tako, sada su normalni ljudi došli za profesore pa nema više fašizma na ispitu koji sam ja prolazio.
Dođeš u 9 na ispit, izađeš u 3, zima, ti nešto crtaš računaš a ispit subotom, grijanja nema, i na kraju padneš, koji feeling. :)
znaci ti si polozio za diplomiranog fasistu
atko

#194 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by atko »

moee wrote: Hahahah, koji egoizam!
:-) :roll:

etf-ovski elitizam :lol: ...

ovo pod 1 sto rece ... je istina ali iz razloga sto je odnos broja upisanih i prijavljenih studenata obrnuto porpoprcionalan na ETF i MEF ... razlozi su manje vise poznati :wink:

sve ostalo je plod tvojih subjektivnih kompleksa ... ja kazem da masinstvo nije tesko ... i etf da sam upiso isto bih rekao ... to sto je tebi to drama je do tebe vjerovatno ;)
atko

#195 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by atko »

ljubav_aha wrote:
komsija,bas tako :-D ali sve zahjteva ,vrijeme,rad i ucenje,sve istovrmeno,tako 4-8 godina ,treba zapeti /kako kazu u narodu/
pa di ce biti tesko ...npr ucis o raketLama :D ...dobro ima tu mehanike fluida, termodinamike, dinamike leta, hemije pogona projektila, unutrasnje balistike, spoljne balistike, terminalne balistike itd itd ... al nije tesko ba :D kad ne zelis da budes aMonimnam ... nego zelis da budes pilooott :lol:

... a u narodu kazu dobra skola i dobro djubre nikad nisu izdali :D ... al ja mislim da su nas lagali ... imamo prvoklasnu djubrad izdajnicku na celu drzave :lol: :D
Toto

#196 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Toto »

na nasem universituju ne bijase ovih elitnih fakulteta tipa ETF, managerije, Kiseljak, Travnik itd..
prva predavanja brucosima je drzao profa matematike, cija prva recenica bijase: "dobar dan kolege pravnici".. kad smo mi graknuli da nismo kadije on se nasmija i dodade: "neka, neka bit ce vas vise pravnika vec inzinjera" tako i bijase: 300 upisalo prvi semstar, drugi semestar upisalo 164 - jer su se mnogi prebacili na druge fakultete.. od tih 300 diplomiralo je 51.. desetak je zavrsilo vise tehnicke skole...
sa mog odsjeka svi smo se odmah zaposlili a da nismo imali ni dana biroa... imali smo trecu i cetvrtu godinu stipendije od firme u kojoj smo odmah i poceli raditi ...
ljubav_aha

#197 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by ljubav_aha »

atko wrote:
ljubav_aha wrote:
pa di ce biti tesko ...npr ucis o raketLama :D ...dobro ima tu mehanike fluida, termodinamike, dinamike leta, hemije pogona projektila, unutrasnje balistike, spoljne balistike, terminalne balistike itd itd ... al nije tesko ba :D kad ne zelis da budes aMonimnam ... nego zelis da budes pilooott :lol:

... a u narodu kazu dobra skola i dobro djubre nikad nisu izdali :D ... al ja mislim da su nas lagali ... imamo prvoklasnu djubrad izdajnicku na celu drzave :lol: :D
jes' primjetio,nema mi skole na rangu tezine fakulteta :lol: :D

u SAD mnogi upisu farmaciju,druga godina posjeduje presudan ispit za definitivan ulazak,nevjerovatno,koliko ih odustane nakon prvog postavljenog ozbiljnog ispita,ma treba uciti,ali treba i znati sto najlkase razumijes i ako posjedujes talenat,mnogi jednostavno ne razmisljaju : osoba prosjecene inteligencije moze zavrsiti faks
ljubav_aha

#198 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by ljubav_aha »

Toto wrote:na nasem universituju ne bijase ovih elitnih fakulteta tipa ETF, managerije, Kiseljak, Travnik itd..
prva predavanja brucosima je drzao profa matematike, cija prva recenica bijase: "dobar dan kolege pravnici".. kad smo mi graknuli da nismo kadije on se nasmija i dodade: "neka, neka bit ce vas vise pravnika vec inzinjera" tako i bijase: 300 upisalo prvi semstar, drugi semestar upisalo 164 - jer su se mnogi prebacili na druge fakultete.. od tih 300 diplomiralo je 51.. desetak je zavrsilo vise tehnicke skole...
sa mog odsjeka svi smo se odmah zaposlili a da nismo imali ni dana biroa... imali smo trecu i cetvrtu godinu stipendije od firme u kojoj smo odmah i poceli raditi ...
Toto,mene je uvijek interesiralo,zasto mnogi upisu inzinjering,iako su svjesni da su im nor. predmeti matematika,fizika ili hemija nisu tako bliske naucne grane
Toto

#199 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by Toto »

ljubav_aha wrote:
Toto wrote:na nasem universituju ne bijase ovih elitnih fakulteta tipa ETF, managerije, Kiseljak, Travnik itd..
Toto,mene je uvijek interesiralo,zasto mnogi upisu inzinjering,iako su svjesni da su im nor. predmeti matematika,fizika ili hemija nisu tako bliske naucne grane

matematika i to samo ona primjenjena je samo jedan segmet inzenjeringa .. ne moras biti matematicar da bi se bavio inzenjeringom..

sjecas li se da su te iz matematike ucili da ne mozes sabirati kruske i jabuke ...
a sta ako se bavis inzenjeringom u fabrici mjesane marmelade i budes morala "sabirati" kruske i jabuke ili se pravi ona tvoje omiljena "sprava" pa se "sabiraju" kormila pravca, eleroni, flapsovi itd.. itd .
ili ne daj boze da radis u razvojnom timu McDonaldsa .. kako bi "sabirala" pljeskavice, somune, kisele krastavce i na pljeskavici obrnula 30 milijardi dolara godisnje ..

ne postoji matematska formula za projektovanje hamburgera, automobila, kormila pravca, automobila i to je razlog zasto inzenjeri ne moraju biti "bliski" sa metematikom, fizikom itd..
kad se pojavi potreba za "bliskoscu" u inzenjering timove se dovedu matematiceri, hemicari, fizicari i oni rade svoj dio "inzenjeringa"..

ti mozes potvrditi da djeca u americkim skolama ne uce tablicu mnozenja napamet ... operacije mnozenje rjesavaju tako sto ih ucitelji nauce vjestinu koristenja digitrona -a to nije matematika- mnogi imaju velikih problema sa sabiranjem dvocifrenih brojeva a kasnije takve matematske "neznalice" prave satelite, avione, brodove, mcdonaldse, starbakse, presadjuju srce itd.. to ti je najbolja potvrda da se ne mora biti "blizak" sa matematikom da bi se bavio inzenjeringom

matematika koju sam ucio na faksu mi nije bila potrebna u poslu koji sam radio ...dovoljno mi je bila matematika osnovne i srednje skole..
prijeko mi je bila potrebna matematska disciplina koju na fakultetu- na zalost nisam ucio-

ta matematska disciplina je potrebna svakome ko se bavi bilo kojim inzenjeringom bez obzira je li pravi mjesanu marmeladu.. avione , automobile, lijekove, satelite, branu, soliter..
nisam siguran da se jos uvjek uci na nasim tehnickim fakultetima .. sama cinenica da te ne uce onome sto ti treba znaci da ne moras biti nesto posebno blizak sa svim i svacim..
moee

#200 Re: Rang lista fakulteta po težini (vaše mišljenje)

Post by moee »

atko wrote:
moee wrote: Hahahah, koji egoizam!
:-) :roll:

etf-ovski elitizam :lol: ...

ovo pod 1 sto rece ... je istina ali iz razloga sto je odnos broja upisanih i prijavljenih studenata obrnuto porpoprcionalan na ETF i MEF ... razlozi su manje vise poznati :wink:

sve ostalo je plod tvojih subjektivnih kompleksa ... ja kazem da masinstvo nije tesko ... i etf da sam upiso isto bih rekao ... to sto je tebi to drama je do tebe vjerovatno ;)
1. Ako ETF upisuje 432, a Masinstvo 274 studenta, ne znam gdje je ta proporcionalnst koju navodis (http://unsa.ba/s/images/stories/pdf/b-k ... ciklus.pdf)???
I kakav je to elitizam 'upasti' medju 432 najbolja?
2. Citiraj dio gdje sam rekao da mi je ETF bio drama i tezak. Nemoj donositi subjektivne zakljucke jer je to odlika nas sa ETF-a :lol:
3. Svi koji poloze prijemni ispit budu primljeni na ETF, samo ne budu svi redovni, bude tu i samofinansirajucih (naravno i oni su elita jer mogu placati skolovanje) :mrgreen:
http://www.etf.unsa.ba/uploads/media/20 ... a_-_ae.pdf
http://www.etf.unsa.ba/uploads/media/20 ... a_-_ee.pdf
http://www.etf.unsa.ba/uploads/media/20 ... a_-_ri.pdf
http://www.etf.unsa.ba/uploads/media/20 ... a_-_tk.pdf

A ovi sto prebjegnu na Masinstvo...sta sa njima? Pa jbg ne mogu svi biti ELITA
:sax:
Post Reply