Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post Reply
asadaspektakl

#176 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by asadaspektakl »

osa wrote:
Suti i trpi wrote:Mozda sam ja previse romantican, ali zelim da dozivim dan kada ce se sve zrtve jednako zalit. Koliko postoji ljudi u BiH koji jednako zale stradale u Srebrenici, Grabovici i Kazanima? Postoje mnogi koji zale deklarativno, ali nemaju taj osjecaj u sebi. Svako zali stradalog iz svog naroda, a stradale iz drugog naroda manje vrjednuje... Posebno su ta osjecanja izrazena kod kvazi vjernika, koji iz vjere na samo njima znan nacin izvlace mnogobrojne negativnosti. Ja sam npr. ateista i ja nemam taj problem da jednako zalim stradalog Bosnjaka, Srbina i Hrvata, dok mnogi vjernici ITEKAKO imaju taj problem, samo sto to ne zele priznat sebi i narodu.

a upravo oni ne bi trebali žaliti za mrtvima, dapače, kao vjernici trebali bi znati da se vrši "božja volja", jer bog o svemu odlučuje, pa je tako njihove najmilije pozvao sebi, u bolji život, i umjesto da su sretni zbog toga, oni žaluju...
ne radi se uopste o vjeri nego o drugim stvarima, recimo moralna mjerila ljudskosti...kad bi mi neko predlozio da sad recimo zalimo onog generala krstica koji se trenutno (ah bas mi je zao) pati po britanskim zatvorima uzivajuci u carima multikulture i skladnog seksualnog zivota, pa da onda obidjemo i njegov grob kad umre, jedino sto bi mogao jeste napenaliti ga nogom...tako isto necu da zalim clanove srpske vojske (ili njihove porodice) jer su poginuli u predahu izmedju silovanja, granatiranja sarajeva, pjlackanja tudjih kuca, trpanja ljudi u konclogore, a onda ih je na nekoj liniji stigao metak - ako cemo pravo, takvog ne treba zaliti...tako isto necu da idem ovim nacistickim generalima poginulim na kraju rat na grob, jer mi ih nije zao
osa

#177 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by osa »

pojedinac wrote:
osa wrote:uvijek sućut, ali ja nisam vjernik, ja znam da kad čovjek umre, to je kraj, nema više, ovo se odnosilo na nazovi vjernike....
To nema veze da li si vjernik ili ne, već koliko poštuješ drugog.
Naime, radi se o ljudskosti, ukoliko je imaš.
pogrešno, takav stav ima veliku vezu s vjerom, ali iskrenom vjerom, koja na ovim prostorima nikad nije zaživjela, osim deklarativno....
behavac

#178 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by behavac »

asadaspektakl wrote:...tako isto necu da zalim clanove srpske vojske (ili njihove porodice)
Onda nemoj ocekivati da drugi zale pripadnike bosnjacke vojske, zive il mrtve, ili njihove porodice... :o
kv99

#179 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kv99 »

behavac wrote:
asadaspektakl wrote:...tako isto necu da zalim clanove srpske vojske (ili njihove porodice)
Onda nemoj ocekivati da drugi zale pripadnike bosnjacke vojske, zive il mrtve, ili njihove porodice... :o
Koja je to bosnjacka vojska ? Propaganda Riste i muzika Malog Mice nije isto kao i cinjenice a cinjenice su da nije bilo bosnjacke vojske .
osa

#180 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by osa »

kv99 wrote:
behavac wrote:
Koja je to bosnjacka vojska ? Propaganda Riste i muzika Malog Mice nije isto kao i cinjenice a cinjenice su da nije bilo bosnjacke vojske .
jok, vrhovni zapovjednik je hrvate i srbe pozdravljao sa allah uekber.
piupiu

#181 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by piupiu »

kv99 wrote:
Zasto su Bosnjaci glasali za Aliju Izetbegovica ako su znali za 'Islamsku deklaraciju', koja bi Srbe sasvim sigurno odbijala od zivota pod vlascu takvog covjeka?
Kao i svaki salonac koji se poziva na " Islamsku Deklaraciju " reci nam koliko si je ti to puta procitao ?
Procitala sam ja, dijete s Carsije, iz muslimanske kuce, i nije mi se uopste dopala. Kako me nervira ovaj nekriticni, patvoreni, kvazi-demokratski ton "pravednog Bosnjastva" koji svakog Srbina (nije bitno gdje je bio i sta je radio) naziva 'saloncem' (dakle, indirektno proglasava cetnikom) kad mu da kakav-takav (u ovom slucaju baziran na emociji straha) argument.

Evo, ja nisam glasala za SDA jer me niti malo nisu privlacile zelene zastave, likovi s turbanima na glavi i sabljama u rukama (kakve su oni imali veze sa Bosnom i mojim identitetom tih ranih 90.ih, nikada mi nece biti jasno), i neka meni potpuno strana ikonografija po krajinskim mitinzima pred prve izbore. Vise nisam sigurna da li su mi bili komicni ili su mi ulijevali su mi strah u kosti svojom kostimografijom, ikonografijom i citavom svojom pojavom i retorikom koja sa mnom nikakve veze nije imala, da ne pricam o tome da nije bila slika buducnosti koju sam ja zeljela. A odgojili su me nana hadzinica i dedo hadzija, koji takodje nisu glasali za SDA. Sta sad? Jesam i ja "salonac"???

Zbog ovakvog nacina argumentiranja se vrtimo u krug 20 godina. Zemlja (planeta, ne domovina koju ovdje branimo raznim 'ljepotama" nasih argumenata) propade od klimatskih promjena, globalizacije i problemima s resursima, al' Bosnjaku je najbitnije koliko je puta Srbin procitao Islamsku Deklaraciju, a Srbinu da li Bosnjak priznaje 'veru pradedovsku' da bi jedan s drugim mogli razgovarati. Eeee, robijo, robijo! Ove ce nas godine na planeti biti 7 milijardi, a za 10 necemo (globalno) imati sta da jedemo, al' daj da istjeramo 'salonski' mak na konac dok je vremena.

Ovaj covjek sto 'suti i trpi' pokusava neka svoja osjecanja podijeliti u svrhu neke konstruktivne rasprave, al', jok, bitno je samo udariti po njemu jer je Srbin, pa samim tim i salonac, jer nema Srbina koji nije salonac, cak i ako je proveo citav rat u Zenici i ocigledno mu srce za Bosnu kuca. Takav nacin razmisljanja i argumentacije je vise nego balav. Isto onoliko infantilan koliko je infantilna srpska mitomanija.

Tragedija ovog rata je sto je umjesto da se protiv te mitomanije izbori proizvela generaciju Bosnjaka koja razmislja po potpuno istom obrascu, samo se brani moralnim pravom zrtve. Ta se generacija, naravno, ne sjeca (niti je ko uci) da je centralna tema srpske mitomanije i kolektivnog identiteta potpuno ista -- zrtva kroz stoljeca. I umjesto da se oslobodimo jedne kolektivne patologije, mi se sa mazohistickom strascu uspinjemo iz petnih zila da izgradimo jos jednu da joj moze ravnopravno parirati. Kakva porazavajuca zabluda.
kv99

#182 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kv99 »

piupiu wrote:
kv99 wrote:
Zasto su Bosnjaci glasali za Aliju Izetbegovica ako su znali za 'Islamsku deklaraciju', koja bi Srbe sasvim sigurno odbijala od zivota pod vlascu takvog covjeka?
Kao i svaki salonac koji se poziva na " Islamsku Deklaraciju " reci nam koliko si je ti to puta procitao ?
Procitala sam ja, dijete s Carsije, iz muslimanske kuce, i nije mi se uopste dopala. Kako me nervira ovaj nekriticni, patvoreni, kvazi-demokratski ton "pravednog Bosnjastva" koji svakog Srbina (nije bitno gdje je bio i sta je radio) naziva 'saloncem' (dakle, indirektno proglasava cetnikom) kad mu da kakav-takav (u ovom slucaju baziran na emociji straha) argument.

Evo, ja nisam glasala za SDA jer me niti malo nisu privlacile zelene zastave, likovi s turbanima na glavi i sabljama u rukama (kakve su oni imali veze sa Bosnom i mojim identitetom tih ranih 90.ih, nikada mi nece biti jasno), i neka meni potpuno strana ikonografija po krajinskim mitinzima pred prve izbore. Vise nisam sigurna da li su mi bili komicni ili su mi ulijevali su mi strah u kosti svojom kostimografijom, ikonografijom i citavom svojom pojavom i retorikom koja sa mnom nikakve veze nije imala, da ne pricam o tome da nije bila slika buducnosti koju sam ja zeljela. A odgojili su me nana hadzinica i dedo hadzija, koji takodje nisu glasali za SDA. Sta sad? Jesam i ja "salonac"???

Zbog ovakvog nacina argumentiranja se vrtimo u krug 20 godina. Zemlja (planeta, ne domovina koju ovdje branimo raznim 'ljepotama" nasih argumenata) propade od klimatskih promjena, globalizacije i problemima s resursima, al' Bosnjaku je najbitnije koliko je puta Srbin procitao Islamsku Deklaraciju, a Srbinu da li Bosnjak priznaje 'veru pradedovsku' da bi jedan s drugim mogli razgovarati. Eeee, robijo, robijo! Ove ce nas godine na planeti biti 7 milijardi, a za 10 necemo (globalno) imati sta da jedemo, al' daj da istjeramo 'salonski' mak na konac dok je vremena.

Ovaj covjek sto 'suti i trpi' pokusava neka svoja osjecanja podijeliti u svrhu neke konstruktivne rasprave, al', jok, bitno je samo udariti po njemu jer je Srbin, pa samim tim i salonac, jer nema Srbina koji nije salonac, cak i ako je proveo citav rat u Zenici i ocigledno mu srce za Bosnu kuca. Takav nacin razmisljanja i argumentacije je vise nego balav. Isto onoliko infantilan koliko je infantilna srpska mitomanija.

Tragedija ovog rata je sto je umjesto da se protiv te mitomanije izbori proizvela generaciju Bosnjaka koja razmislja po potpuno istom obrascu, samo se brani moralnim pravom zrtve. Ta se generacija, naravno, ne sjeca (niti je ko uci) da je centralna tema srpske mitomanije i kolektivnog identiteta potpuno ista -- zrtva kroz stoljeca. I umjesto da se oslobodimo jedne kolektivne patologije, mi se sa mazohistickom strascu uspinjemo iz petnih zila da izgradimo jos jednu da joj moze ravnopravno parirati. Kakva porazavajuca zabluda.
Svaka tebi cast da si procitala deklaraciju 1991 pa da zato nisi glasala za SDA. Ja licno a i svi oko mene za nju nismo ni culi tada a kamoli procitali tako da nikad nisam cuo da je to bio neki faktor u odlucivanju za koga glasati tada ili poslije.
A ja nisam njega zvao saloncem jer je Srbin vec zbog politike koju zagovara ( " nije genocid jer je bilo selektivno ubijanje tj ubijani su samo muskarci a zene i djeca su protjeravani / kako su Bosnjacki politicari zeljeli da je pobijeno barem 20 000 u Srebrenici jer po nasem demokratskom i od mene ugrozenom Srbinu nije dovojlno da se pobije 8000 za 3 dana itd-itd).
Ja na forumu ne gledam ime/ facu/ ko je nana i dedo vec kakvu politiku zagovara . Ovdje dolaze pocesto dorumasi sa nickovima " Armin BiH / Dino iz Breze " a politka im je kao prepisana od Dodika i SANU ..i sta su onda oni ? Po imenu i nicku Bosnjaci kojima je Bosna i Hercegovina u srcu a po politici cisti salonci. I onda po tebi ja napadam njih jer mrzim Srbe ? Ja ne mrzim Srbe vec mrzim velikosrpsku politku , otvorenu ili salonsku . I nema veze da li je zagovara Meho/Mate / Milan za mene su to salonci i cetnici.
Suti i trpi

#183 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

piupiu wrote:Ta se generacija, naravno, ne sjeca (niti je ko uci) da je centralna tema srpske mitomanije i kolektivnog identiteta potpuno ista -- zrtva kroz stoljeca. I umjesto da se oslobodimo jedne kolektivne patologije, mi se sa mazohistickom strascu uspinjemo iz petnih zila da izgradimo jos jednu da joj moze ravnopravno parirati. Kakva porazavajuca zabluda.
Apsolutna istina!!

Tebe ce vjerovatno etiketirat kao izdajnicu, koja nema dovoljno samopostovanja (i postovanja prema svome narodu) i koja ne razumije kakve se igre ovdje odigravaju :roll: .

Inace, svaka cast na komentaru. Covjek se osjeca bolje kada vidi da sa nekim djeli misljenje...
Nuclear Winter

#184 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Nuclear Winter »

Piupiu upravu si,ali moraš shvatiti nekoliko stvari. 1.završi se prvi svjetski rat,dođu nam srbi OKUPIRAJU zemlju PROTIV NAŠE VOLJE u nekakvu kraljevinu shs,oduzmu pravo na zemlju,jezik,na NACIJU,a mi ko budale to sve zbog MIRA prihvatimo,tako obespravljeni i obezglavljeni dočekamo Drugi svjetski rat,gdje braća SRBI napraviše genocid nad mojim narodom(interesantno ustaše su ih tamanile ko žohare,ali ja nešto ne vidjeh da su četnici uzvraćali hrvatima istom mjerom čak štaviše RATOVALI SU ZAJEDNO PROTIV PARTIZANA),preko 10% bošnjačke populacije je ZBRISANO sa lica zemlje,mi PONOVO TO "PROGUTAMO" i krenemo praviti zajednički zemlju JUGOSLAVIJU,da bi OPET PO TREĆI PUT nakon 50g ISTA TA "BRAĆA" krenula po već DVA puta oprobanom sistemu.udri,pali,kolji,siluj,OTMI.I samo da te ja pitam:IMAŠ LI OBRAZA DA ZBOG MOŽDA(JEDNO VELIKO MOŽDA) 50.000 NORMALNIH srba u BiH rizikuješ OPSTANAK svog naroda i po ČETVRTI put u nekoj daljoj budućnosti??
Ja NEĆU više rizikovati sa srbima NIKAD VIŠE!,moj pradedo je bio budala i 1918 sve halalio za mir,pa ubiše njega i skoro 90% familije 1945,pa moj dedo,halali sve 1945 za Svjetliju i bolju budućnost sa "braćom srbima" pa mu pobiše opet familiju,njegovog sina(mog oca)i umalo unuke 1992.I šta bi ja sad trebao zbog ova TRI iskustva sa tim prekrasnim&miroljubivim srbima u ovih SVEGA 90g,da OPET halalim sve,da učim svoju djecu miru suživotu i toleranciji,dok moj komšija mirko uči svoju djecu kako da kolju,siluju,i pljačkaju "turke" Malo sutra!!
Inače samo da se zna NE volim aliju,i komplet ovu garnituru koja nas(ne mene)voda ko ovce po livadi,prezirem ih skoro kao četnike,ali ja više svoju budućnost srbima u ruke NEDAM!!!
Ja sam za suživot i dijalog ali pod jednim jedinim uslovom:da se srbi ODREKNU ČETNIŠVA I FAŠIZMA,A TO ĆE SE DESITI-NIKAD!!!!!!!!!!!!
Suti i trpi

#185 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

kv99, nije posteno da mi podmeces ono sto nisam reko. Nemoj bit lijen, ako vec zelis da me citiras, vrati se koju stranicu unazad, pa kiliknes copy/paste. Za pocetak, to bi bilo korektno ako zelimo normalnu komunikaciju...
" nije genocid jer je bilo selektivno ubijanje tj ubijani su samo muskarci a zene i djeca su protjeravani /
Pojmom genocid (i sami genocidom u Srebrenici) se manipulise u politicke svrhe. Ja jos nisam cuo da neko pominje Srebrenicu, a da politika nije u pozadini. Zasto se ti ili politicari koje podrzavas ne odreknete 20% svojih primanja kao pomoc za ugrozene Srebrenicane. Nema sanse da bi neko pristo na to, ali zato pristaje koristit Srebrenicu u politicke svrhe.

Ja priznajem sve sto prizna sud, a ne ono sto priznajes ti i tebi slicni. Kada sud donese odluku u kojoj je genocid proveden na cijeloj teritoriji RS, JA CU TO PRVI PRIZNAT. Do tada cu govorit da su se na prostorima RS desili monstruozni, zvjerski, svirepi zlocini.
kako su Bosnjacki politicari zeljeli da je pobijeno barem 20 000 u Srebrenici jer po nasem demokratskom i od mene ugrozenom Srbinu nije dovojlno da se pobije 8000 za 3 dana itd-itd
Ovo inputiranje vise govori o tebi nego o meni. Hoces da od mene napravis cetnika, to ti je cilja!?? Kakav sam ja to cetnik kada sam cijeli rat osto u Zenici, kada ni sada u miru nigdje neidem, kada u porodici imam Bosnjaka, kada mi je djevojka Bosnjakinja, kada su mi najbolji prijatelji Bosnjaci!?? Mozda trebam pljuvat po svom narodu da ne bi bio cetnik? Je l mi treba Desnica Radivojevic biti zvjezda vodilja da ne bi bio cetnik? Mozes me smatrat cime hoces, ali ja znam da mene moji poznanici puno vise cijene nego poltrone koji obaraju usi kada se neosnovano napada srpski narod. Prije bi se rokno nego pristo da budem neciji poltron i ulizica.

Ja sam napiso... Ponekad mi se UCINI da bi Bosnjacki politicari voljeli da je u Srebrenici ubijeno 20 000 ljudi da bi oni na konto toga mogli ostvarit svoje politicke ciljeve, kao sto mi se CINI da bi Dodik volio da su u Sarajevu svi Srbi ubijeni, pa da bi on na konto toga mogo ostvarit svoje politicke ciljeve. Njihovo politicko djelovanje i njihova retorika me upucuju na takvu misao, sto ne znaci da oni tako osjecaju. A ti nastavi podmetat, to govori vise o tebi nego o meni.
asadaspektakl

#186 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by asadaspektakl »

Suti i trpi wrote:
piupiu wrote:Ta se generacija, naravno, ne sjeca (niti je ko uci) da je centralna tema srpske mitomanije i kolektivnog identiteta potpuno ista -- zrtva kroz stoljeca. I umjesto da se oslobodimo jedne kolektivne patologije, mi se sa mazohistickom strascu uspinjemo iz petnih zila da izgradimo jos jednu da joj moze ravnopravno parirati. Kakva porazavajuca zabluda.
Apsolutna istina!!

Tebe ce vjerovatno etiketirat kao izdajnicu, koja nema dovoljno samopostovanja (i postovanja prema svome narodu) i koja ne razumije kakve se igre ovdje odigravaju :roll: .

Inace, svaka cast na komentaru. Covjek se osjeca bolje kada vidi da sa nekim djeli misljenje...
Nece nju niko etiketirati ko izdajnicu - sasvim legitimno misljenje, s malom razlikom sto bi ja oslobadjanje od kolektivne patologije naravno preporucio samo jednom narodu (pogodi kojem) koji je demokratski izabrao predstavnike da za njega izvrse genocid i sve redom tome pljeskao...a ostali to nece moci, bosnjaci pa gotovo nikako..
Nuclear Winter

#187 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Nuclear Winter »

Samo želim još da dodam,nikad nisam bio šovinista,nikad nisam mrzio(niti sad mrzim bez obzira na sve šta sam doživio)ljude zbog nacionalne,vjerske,sexualne pripadnosti i opredjeljenja.Nisam nikad počinio bilo kakav zločin,a mi komšije smo ŠTITILI svoje komšije srpske nacionalnosti u ratu od kojekakvih naoružanih idiota.Jednostavno NE ŽELIM da moja djeca DOŽIVE PO ČETVRTI PUT ono što su njihovi preci doživili i TAČKA.Što se mene tiče MIR,BLAGOSTANJE,I RAVNOPRAVNOST SU TEMELJ SVAKOG NORMALNOG DRUŠTVA,ALI SRBI NE ŽELE TAKVE TEMELJE NITI TAKVO DRUŠTVO.Ako želite biti SLIJEPI pored očiju bujrum,ja više NIKAD!!
felipe kajetano

#188 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by felipe kajetano »

kv99 wrote:
behavac wrote:
http://www.youtube.com/watch?v=Wrh-3cfh ... re=related

Ekskluzivni snimci Riste Djoge :roll: .....ovog liievo znam iz skole, pravi kako bi rekli bosanski pravoslavac, vidi se po bradi :roll:

http://www.youtube.com/watch?v=kVRvCJ0L2Gg

na drugom snimku je ustvari kamuflirani lepi Mico 8-)

Manite se suplje.
Prpa.ba

#189 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Prpa.ba »

behavac wrote:Onda nemoj ocekivati da drugi zale pripadnike bosnjacke vojske, zive il mrtve, ili njihove porodice... :o
To niko nije ni ocekivao. Kakve li ironije- agresori i pocinitelji genocida da zale one koje su nastojali istrijebiti. Porazavajuce je da i dalje mislite da smo tako glupi i naivni.
King_Jeremy

#190 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by King_Jeremy »

Nuclear Winter wrote:Imam komplekse
ko prizna pola mu se prasta :thumbup:
pojedinac

#191 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by pojedinac »

Nuclear Winter wrote:Samo želim još da dodam,nikad nisam bio šovinista,nikad nisam mrzio(niti sad mrzim bez obzira na sve šta sam doživio)ljude zbog nacionalne,vjerske,sexualne pripadnosti i opredjeljenja.Nisam nikad počinio bilo kakav zločin,a mi komšije smo ŠTITILI svoje komšije srpske nacionalnosti u ratu od kojekakvih naoružanih idiota.Jednostavno NE ŽELIM da moja djeca DOŽIVE PO ČETVRTI PUT ono što su njihovi preci doživili i TAČKA.Što se mene tiče MIR,BLAGOSTANJE,I RAVNOPRAVNOST SU TEMELJ SVAKOG NORMALNOG DRUŠTVA,ALI SRBI NE ŽELE TAKVE TEMELJE NITI TAKVO DRUŠTVO.Ako želite biti SLIJEPI pored očiju bujrum,ja više NIKAD!!
:thumbup:
Potpisujem

Pitam se, gdje su te značajne JEDINKE iz srpskog naroda da se za NORMALAN život i suživot bore.

U zadnjih 20 godina ih ja ne vidjeh.

Tu se, po mojoj procjeni, radi o MAKSIMALNO 5 % od ukupnog broja pripadnika srpskog naroda, koji su oduvijek bili LJUDI u pravom smislu riječi.
Takvima skidam kapu.
asadaspektakl

#192 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by asadaspektakl »

Prpa.ba wrote:
behavac wrote:Onda nemoj ocekivati da drugi zale pripadnike bosnjacke vojske, zive il mrtve, ili njihove porodice... :o
To niko nije ni ocekivao. Kakve li ironije- agresori i pocinitelji genocida da zale one koje su nastojali istrijebiti. Porazavajuce je da i dalje mislite da smo tako glupi i naivni.
Dobro si vala, ko je to ocekivao...recimo korisno bi bilo na zeljeznickoj stanici u sarajevu (kao dobrodoslicu za voz iz beograda) postaviti tablu " 'dobrodosli' u grad koji su srbi htjeli da sravne sa zemljom i pobiju svo nesrpsko stanovnistvo' i uz to jedno video platno sa karadzicevim govorima tokom opsade i razdragane mase sa kosova koja klice milosevicu - cisto da se zna da niko nista ne izmislja i da su dokazi tu
piupiu

#193 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by piupiu »

kv99 wrote: A ja nisam njega zvao saloncem jer je Srbin vec zbog politike koju zagovara ( " nije genocid jer je bilo selektivno ubijanje tj ubijani su samo muskarci a zene i djeca su protjeravani / kako su Bosnjacki politicari zeljeli da je pobijeno barem 20 000 u Srebrenici jer po nasem demokratskom i od mene ugrozenom Srbinu nije dovojlno da se pobije 8000 za 3 dana itd-itd).
Ne znam bas da li je on to rekao na nacin na koji si ga ti interpretirao, ali, hajd' recimo da jeste (vraticu se da sve ponovo detaljnije procitam). A, da li ti je palo na pamet da jedan Srbin, koji je citav rat proveo u Zenici, i koji tamo i dalje zivi (dakle, tamo zeli da zivi jer osjeca da mu je tamo mjesto), za kojega je srpski narod ON i njegova porodica, i koji ti je takodje rekao da se genocid JESTE desio u Srebrenici i da on to ni jednog trenutka ne osporava, moze osjecati potrebu da ti dokaze da nije postojala kolektivna svijest (kod svakog Srbina, dakle, i njega i njegove porodice) o planiranom, sistematskom genocidu? Ja sam njegov argument tako shvatila, nisam ga shvatila kao apologetski, niti kao negaciju.

Dacu ti jedan primjer -- u mojoj porodici je bila jedna stara partizanka, moralna zena visokih humanistckih principa. Borila se u 2. svj. ratu, i u svojoj glavi, do kraja svog zivota (umrla je prosle godine), bila i ostala partizanka uvjerena u moralnu superiornost partizanskog pokreta. Prije koju godinu, pitala sam je o Blajburgu. Ona mi je odgovorila da ona sada zna za to, ali da jednostavno ne moze da vjeruje da je taj Blajburg bio dio strategije pokreta za koji se borila i u koji je vjerovala do svoje smrti. Takodje mi je rekla da ne vjeruje da je moguce da je toliko ljudi pobijeno u tako kratkom periodu. Drugim rijecima, svakom covjeku je jako tesko rastati se od iluzije koja formira centralni dio njegovog identiteta. Toliko na tu temu, ako shvatas psiholoski mehanizam (tzv odbrambeni ego-mehanizam) o kojem se ovdje prica.

Na stranu sto ovaj covjek, koji je citav rat proveo u Zenici, nema tebi sta da se pravda za nesto sto ti vidis kao velikosrpstvo, a sto to, po mom misljenju i citanju onoga sto je on napisao, to uopste nije.
kv99 wrote:Ja na forumu ne gledam ime/ facu/ ko je nana i dedo vec kakvu politiku zagovara . Ovdje dolaze pocesto dorumasi sa nickovima " Armin BiH / Dino iz Breze " a politka im je kao prepisana od Dodika i SANU ..i sta su onda oni ? Po imenu i nicku Bosnjaci kojima je Bosna i Hercegovina u srcu a po politici cisti salonci. I onda po tebi ja napadam njih jer mrzim Srbe ? Ja ne mrzim Srbe vec mrzim velikosrpsku politku , otvorenu ili salonsku . I nema veze da li je zagovara Meho/Mate / Milan za mene su to salonci i cetnici.
Nemam ja nikakav problem s tim stavom. Imam problem s time sto mi se cini da ti vidis velikosrpsku politiku u necemu sto se ne poklapa 100% s tvojim ocekivanjima, a sto uopste ne mora biti rezultat necijeg velikosrpstva. Ako ti od svakog Srbina ocekujes da izigrava Willy Brandt-a, taj film neces gledati. Je l' ti stvarno mislis da samo veliko-Srbi mogu postaviti pitanje o Islamskoj Deklaraciji? Jesi li ti procitao "Nacertanije" ili Memorandum SANU -- ili pricas o njima na osnovu izvora iz druge ruke i onoga sto si cuo, vidio, sto su ti rekli?

Ne znaci da je svaki Srbin koji nije spreman da ti da akademsku fusnotu za svaki argument ili bude Willy Brandt u svakom trenutku diskusije na temu rata u Bosni zapravo skriveni veliko-Srbin i salonac koji zagovara velikosrpsku politiku. Ja, u svakom slucaju, ne vidim kako pokretac teme o kome se ovdje prica zagovara velikosrpsku politiku. Mislim da se on vise bavi svojim temama i dilemama i, ako se bavi kakvom politkom, ona bi se mogla prije nazvati realpolitik-om. Cini mi se da ti malo reagujes po 'default'-u, sto bi rekli Englezi.
Last edited by piupiu on 21/06/2010 16:40, edited 1 time in total.
MuaDib

#194 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by MuaDib »

Idiotluk naših naroda, koji su postali figurice u koncima nacionalističkih psihopata, nikad neće stati. Dobro razmislite samo o jednom kolika je moć njihova manipulacije, kada su uspjeli napraviti rat za samo 2 godine. Dobro razmislite o njihovoj retorici, o njihovim koalicijama, mirovnim konferencijama i humanim seobama. Dobro razmislite koliko je svakom od njih bilo do naroda i žao istog tog naroda koji je postao topovski meso za njihove fiks ideje. Dobro pogledajte jesu li njihove porodice koga izgubile, koliko su se obogatile, gdje su bili, a gdje su sada. I vidjeti ćete i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci koji su bekani.
Zar nije svojedobno SDA pozivala Muslimane da glasaju za SDS (stranku rehabilitacije četništva) i HDZ (stranku rehabilitacije ustašstva) gdje su u manjini ne bi li slučajno Komunisti pobjedili.
Zar nije svojedobno SDS pozivao Srbe gdje su u manini da glasaju za SDA (stranku rehabilitacije mladomuslimanske ideologije) ili (te mrske fundamentaliste) i HDZ (stranku rehabilitacije ustašstva) ne bi li pobjedili slučajno Komunisti. Zar nisu HDZ i SDA vezali zastave i derali se o šahovnici na Romaniji, i zar nisu HDZ i SDS vezivali zastave u Gracu, kada su raspravljali šta je srpsko, hrvatsko i muslimansko.
Znači svako je pozivao svoj narod da glasa za svoje dželate, protiv kojih se trebalo pobuniti, boriti i ratovati 1992. godine ili im pružiti otpor, kako ko gleda. A onda kad su došli na vlast počela su zavjerenička optuživanja prema jednom, drugom i trećem narodu. Onda su pustili ratne horde, da kolju, ubijaju, masakriraju, siluju, terorišu i pala je zla krv, koja je pokrenula spiralu mržnje, nepovjerenja i straha koja i danas vlada ljudima. I opet oni nakon rata zajedno formiraju vlast, idiotski se smješeći i nazivajući to političkim partnerstvom, koje nas je dobro sjebalo. I svi pljačkaju u svom toru, za loše stvari krive drugi tor, a bizoni svakog krda drže poredak ušutkivanja normalnih ljudi, stalnim pokretanjem dobro uvježbanih ovaca u odbrani od mrskog dušmana i "domaćih izdajnika", "salonaca", "kosovaca", "udbaša" i "prikrivenih faktora". Jadna je ova zemlja sa tim razmišljanjima, sa tom podaničkom svijeti i građanskom nesvjesti. Jadni su oni normalni, koji su prisiljeni živjeti sa gomilom u kojoj dobro smrdi nacionalizam, vjerska isključivost i vjekovana žrtva svakog naroda.
detroit-mercy

#195 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by detroit-mercy »

Nego deder mi recite, metnel ko od vas sta na belegiju :bih:
MuaDib

#196 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by MuaDib »

Idiotluk naših naroda, koji su postali figurice u koncima nacionalističkih psihopata, nikad neće stati. Dobro razmislite samo o jednom kolika je moć njihova manipulacije, kada su uspjeli napraviti rat za samo 2 godine. Dobro razmislite o njihovoj retorici, o njihovim koalicijama, mirovnim konferencijama i humanim seobama. Dobro razmislite koliko je svakom od njih bilo do naroda i žao istog tog naroda koji je postao topovski meso za njihove fiks ideje. Dobro pogledajte jesu li njihove porodice koga izgubile, koliko su se obogatile, gdje su bili, a gdje su sada. I vidjeti ćete i Srbi, i Hrvati i Bošnjaci koji su bekani.
Zar nije svojedobno SDA pozivala Muslimane da glasaju za SDS (stranku rehabilitacije četništva) i HDZ (stranku rehabilitacije ustašstva) gdje su u manjini ne bi li slučajno Komunisti pobjedili.
Zar nije svojedobno SDS pozivao Srbe gdje su u manini da glasaju za SDA (stranku rehabilitacije mladomuslimanske ideologije) ili (te mrske fundamentaliste) i HDZ (stranku rehabilitacije ustašstva) ne bi li pobjedili slučajno Komunisti. Zar nisu HDZ i SDA vezali zastave i derali se o šahovnici na Romaniji, i zar nisu HDZ i SDS vezivali zastave u Gracu, kada su raspravljali šta je srpsko, hrvatsko i muslimansko.
Znači svako je pozivao svoj narod da glasa za svoje dželate, protiv kojih se trebalo pobuniti, boriti i ratovati 1992. godine ili im pružiti otpor, kako ko gleda. A onda kad su došli na vlast počela su zavjerenička optuživanja prema jednom, drugom i trećem narodu. Onda su pustili ratne horde, da kolju, ubijaju, masakriraju, siluju, terorišu i pala je zla krv, koja je pokrenula spiralu mržnje, nepovjerenja i straha koja i danas vlada ljudima. I opet oni nakon rata zajedno formiraju vlast, idiotski se smješeći i nazivajući to političkim partnerstvom, koje nas je dobro sjebalo. I svi pljačkaju u svom toru, za loše stvari krive drugi tor, a bizoni svakog krda drže poredak ušutkivanja normalnih ljudi, stalnim pokretanjem dobro uvježbanih ovaca u odbrani od mrskog dušmana i "domaćih izdajnika", "salonaca", "kosovaca", "udbaša" i "prikrivenih faktora". Jadna je ova zemlja sa tim razmišljanjima, sa tom podaničkom svijeti i građanskom nesvjesti. Jadni su oni normalni, koji su prisiljeni živjeti sa gomilom u kojoj dobro smrdi nacionalizam, vjerska isključivost i vjekovana žrtva svakog naroda.
kv99

#197 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by kv99 »

piupiu wrote:
kv99 wrote: A ja nisam njega zvao saloncem jer je Srbin vec zbog politike koju zagovara ( " nije genocid jer je bilo selektivno ubijanje tj ubijani su samo muskarci a zene i djeca su protjeravani / kako su Bosnjacki politicari zeljeli da je pobijeno barem 20 000 u Srebrenici jer po nasem demokratskom i od mene ugrozenom Srbinu nije dovojlno da se pobije 8000 za 3 dana itd-itd).
Ne znam bas da li je on to rekao na nacin na koji si ga ti interpretirao, ali, hajd' recimo da jeste (vraticu se da sve ponovo detaljnije procitam). A, da li ti je palo na pamet da jedan Srbin, koji je citav rat proveo u Zenici, i koji tamo i dalje zivi (dakle, tamo zeli da zivi jer osjeca da mu je tamo mjesto), za kojega je srpski narod ON i njegova porodica, i koji ti je takodje rekao da se genocid JESTE desio i da on to ni jednog trenutka ne osporava, moze osjecati potrebu da ti dokaze da nije postojala kolektivna svijest (kod svakog Srbina, dakle, i njega i njegove porodice) o planiranom, sistematskom genocidu? Ja sam njegov argument tako shvatila, nisam ga shvatila kao apologetski, niti kao negaciju.

Dacu ti jedan primjer -- u mojoj porodici je bila jedna stara partizanka, moralna zena visokih humanistckih principa. Borila se u 2. svj. ratu, i u svojoj glavi, do kraja svog zivota (umrla je prosle godine), bila i ostala partizanka uvjerena u moralnu superiornost partizanskog pokreta. Prije koju godinu, pitala sam je o Blajburgu. Ona mi je odgovorila da ona sada zna za to, ali da jednostavno ne moze da vjeruje da je taj Blajburg bio dio strategije pokreta za koji se borila i u koji je vjerovala do svoje smrti. Takodje mi je rekla da ne vjeruje da je moguce da je toliko ljudi pobijeno u tako kratkom periodu. Drugim rijecima, svakom covjeku je jako tesko rastati se od iluzije koja formira centralni dio njegovog identiteta. Toliko na tu temu, ako shvatas psiholoski mehanizam (tzv odbrambeni ego-mehanizam) o kojem se ovdje prica.

Na stranu sto ovaj covjek, koji je citav rat proveo u Zenici, nema tebi sta da se pravda za nesto sto ti vidis kao velikosrpstvo, a sto to, po mom misljenju i citanju onoga sto je on napisao, to uopste nije.
kv99 wrote:Ja na forumu ne gledam ime/ facu/ ko je nana i dedo vec kakvu politiku zagovara . Ovdje dolaze pocesto dorumasi sa nickovima " Armin BiH / Dino iz Breze " a politka im je kao prepisana od Dodika i SANU ..i sta su onda oni ? Po imenu i nicku Bosnjaci kojima je Bosna i Hercegovina u srcu a po politici cisti salonci. I onda po tebi ja napadam njih jer mrzim Srbe ? Ja ne mrzim Srbe vec mrzim velikosrpsku politku , otvorenu ili salonsku . I nema veze da li je zagovara Meho/Mate / Milan za mene su to salonci i cetnici.
Nemam ja nikakav problem s tim stavom. Imam problem s time sto mi se cini da ti vidis velikosrpsku politiku u necemu sto se ne poklapa 100% s tvojim ocekivanjima, a sto uopste ne mora biti rezultat necijeg velikosrpstva. Ako ti od svakog Srbina ocekujes da izigrava Willy Brandt-a, taj film neces gledati. Je l' ti stvarno mislis da samo veliko-Srbi mogu postaviti pitanje o Islamskoj Deklaraciji? Jesi li ti procitao "Nacertanije" ili Memorandum SANU -- ili pricas o njima na osnovu izvora iz druge ruke i onoga sto si cuo, vidio, sto su ti rekli?

Ne znaci da je svaki Srbin koji nije spreman da ti da akademsku fusnotu za svaki argument ili bude Willy Brandt u svakom trenutku diskusije na temu rata u Bosni zapravo skriveni veliko-Srbin i salonac koji zagovara velikosrpsku politiku. Ja, u svakom slucaju, ne vidim kako pokretac teme o kome se ovdje prica zagovara velikosrpsku politiku. Mislim da se on vise bavi svojim temama i dilemama i, ako se bavi kakvom politkom, ona bi se mogla prije nazvati realpolitik-om. Cini mi se da ti malo reagujes po 'default'-u, sto bi rekli Englezi.
Pa nije postojala ni kolektivan svijest kod svakog Nijemca da se izvrsi genocid ali je to pocinjeno od legalno izabranih njihovih predstavnika , koji su to uradili planirano, sistematski i gdje je CITAV drzavni aparat bio ukljucen ( od vojske i politicke partije pa dve do obinnih cinovnika ) . Ovdje se " suti i trpi " javio da nam dadne svoje vidzenje Zenice gdje nam objasnjava da su neki psovali í kako se zbog toga osjecao ugrozen i onda tvrdi kako je postojao plan i kod Bosnjaka da se protjeraju Srbi iz Zenice. Navodi kako je ABIH palila i rusila sela oko Zenice i to opet znaci da se ABIH ponasala kao cetnici ali nije navo da su ta sela za koja je tvrdio da su spaljena bez razloga bili polozaji puni oruzja i opreme . I to je srz salonske polike : da sa sada kada se ne mogu vise sakriti cetnicki zlocini, kad se ne mogu vise negirati planovi i djelovanje svih aspekata drzavnog aparata pod njihovo kontrolom u izvrsenju genocida i masovnih zlocina ...pokusava se provuci teza: " Pa svi su isto radili ". Ako to nije salonstvo onda me slobodno informisi da znam sta je.
piupiu

#198 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by piupiu »

Suti i trpi wrote:
Apsolutna istina!!

U krivu si oko izdajnistva. :wink: Radi se samo o razlici u perspektivama kojim putem naprijed ... i strahu.
piupiu

#199 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by piupiu »

detroit-mercy wrote:Nego deder mi recite, metnel ko od vas sta na belegiju :bih:
Jok. Opada nam natalitet. A, sto pitas?
Suti i trpi

#200 Re: Rat nakon rata - Dokad ce ovo trajati?

Post by Suti i trpi »

kv99, pa ti si nepopravljim podmetac :D .
i onda tvrdi kako je postojao plan i kod Bosnjaka da se protjeraju Srbi iz Zenice.
Gdje sam ovo napiso? Citiraj mi i ja cu se samobanovat!
Navodi kako je ABIH palila i rusila sela oko Zenice i to opet znaci da se ABIH ponasala kao cetnici ali nije navo da su ta sela za koja je tvrdio da su spaljena bez razloga bili polozaji puni oruzja i opreme .
Gdje sam ja napiso da je ABiH palila sela oko Zenice? Ja sam reko da je vojska upala u Saranovice, istjerala ljude pod prijetnjom oruzja, a poslije popalila kuce i demolirala groblje. Ako ne vjerujes, otidji pa provjeri.

Ja sam reko da mi je drug potvrdio da je ABiH dobila naredjenje da protjera Srbe iz Drivuse i Biljeseva. Ako laze on, lazem i ja. Reko sam da mislim da ta dva sela nisu bila naoruzana, ALI DA NE MOGU SA SIGURNOSCU TVRDIT. Nazvo sam covjeka koji je jako dobro upucen, pito ga i on mi je potvrdio da je zaista pronadjeno oruzje u tim selima. Dakle, ja sam radi istine potrazio dokaze kod kompetentni ljudi i ispravio svoju djelimicnu gresku koja je proizasla iz neopucnosti. Zar to nije posteno od mene?

Ti se drzis one stare da dva puta ponovljena laz postaje istina. Ja ne zelim takav razgovor.
Post Reply