Nadam se da cijena nije paprenacheb wrote: ima....
komplet...
4 solje i cajnik...
nesto slicno kao na 3 tvojoj slici
pozz
Dobri čajevi
Moderator: anex
- Zovem se Zelena
#176 Re: Dobri čajevi
-
kOmpir
#177 Re: Dobri čajevi
Samo da vas obavijestim da recenzije neću moći raditi do daljnjeg iz razloga što mi se pokvario mobiltel kojim sam slikao. Kada nabavim drugi znaćete 
- shiz
#178 Re: Dobri čajevi
@ kompir
Puerh mi se nije dopao, mirisao je po izgorenoj električnoj instalaciji
-
kOmpir
#179 Re: Dobri čajevi
Hehe, zanimljivo poređenje. Koliko dugo si ga držao u vodi ?shiz wrote:@ kompir
- shiz
#180 Re: Dobri čajevi
Po uputstvu, 4 minkOmpir wrote:Hehe, zanimljivo poređenje. Koliko dugo si ga držao u vodi ?shiz wrote:@ kompir
-
kOmpir
#181 Re: Dobri čajevi
To je po meni previše. Probaj sa 1 min. Ja pu erh inače prvo operem ključalom vodom (zalijem pa prospem nakon 5 sec), pa ga onda zalijem sa manjom količinom vode npr 150 ml na 3 gr i procijedim nakon 20 sec. I tako sve zaljevam povećavajući vrijeme 5-15 sec. I ja kad sam ga zalio pa procijedio nakon 4 minute nisam bio baš oduševljen, zato sam upotrijebio najmanje vrijeme priloženo na upustvu kad sam recenziju radio.shiz wrote:Po uputstvu, 4 minkOmpir wrote:Hehe, zanimljivo poređenje. Koliko dugo si ga držao u vodi ?shiz wrote:@ kompir
- shiz
#182 Re: Dobri čajevi
To je po meni previše. Probaj sa 1 min. Ja pu erh inače prvo operem ključalom vodom (zalijem pa prospem nakon 5 sec), pa ga onda zalijem sa manjom količinom vode npr 150 ml na 3 gr i procijedim nakon 20 sec. I tako sve zaljevam povećavajući vrijeme 5-15 sec. I ja kad sam ga zalio pa procijedio nakon 4 minute nisam bio baš oduševljen, zato sam upotrijebio najmanje vrijeme priloženo na upustvu kad sam recenziju radio.[/quote]
Znas kako, meni kad se ne svidi to je gotovo
Ukus mu i nije bio tako loš ali mi nije "legao" generalno.
Znas kako, meni kad se ne svidi to je gotovo
-
kOmpir
#183 Re: Dobri čajevi
Znas kako, meni kad se ne svidi to je gotovoshiz wrote:To je po meni previše. Probaj sa 1 min. Ja pu erh inače prvo operem ključalom vodom (zalijem pa prospem nakon 5 sec), pa ga onda zalijem sa manjom količinom vode npr 150 ml na 3 gr i procijedim nakon 20 sec. I tako sve zaljevam povećavajući vrijeme 5-15 sec. I ja kad sam ga zalio pa procijedio nakon 4 minute nisam bio baš oduševljen, zato sam upotrijebio najmanje vrijeme priloženo na upustvu kad sam recenziju radio.
OK, ali to što si pio je veoma koncentrisano. Zbog toga sam planirao raditi obimnu recenziju o tom čaju. I evo sad mi taj belaj da mi screentouch mobitela ne odgovara na dodir. Izgleda da ću morati uzeti drugi čim prije. Mislio sam N95, zbog kamere.
- shiz
#184 Re: Dobri čajevi
OK, ali to što si pio je veoma koncentrisano. Zbog toga sam planirao raditi obimnu recenziju o tom čaju. I evo sad mi taj belaj da mi screentouch mobitela ne odgovara na dodir. Izgleda da ću morati uzeti drugi čim prije. Mislio sam N95, zbog kamere.[/quote]kOmpir wrote:Znas kako, meni kad se ne svidi to je gotovoshiz wrote:To je po meni previše. Probaj sa 1 min. Ja pu erh inače prvo operem ključalom vodom (zalijem pa prospem nakon 5 sec), pa ga onda zalijem sa manjom količinom vode npr 150 ml na 3 gr i procijedim nakon 20 sec. I tako sve zaljevam povećavajući vrijeme 5-15 sec. I ja kad sam ga zalio pa procijedio nakon 4 minute nisam bio baš oduševljen, zato sam upotrijebio najmanje vrijeme priloženo na upustvu kad sam recenziju radio.Ukus mu i nije bio tako loš ali mi nije "legao" generalno.
Sa N95 8GB neces fulati, ni u kom smislu, a posebno kad je kamera u pitanju.
-
kOmpir
#185 Re: Dobri čajevi
Uzeo sam mobitel, očekujte recenziju danas 
-
Majlo
#186 Re: Dobri čajevi
kOmpir wrote:Uzeo sam mobitel, očekujte recenziju danas
Probala sam white monkey iz F&S, dobar je, ima miris kao caj od zare
-
kOmpir
#187 Re: Dobri čajevi
Mene taj čaj podsjeća na Long Jing (Dragonwell). Planiram u petak najvjerovatnije navratiti tamo, jedva čekam da vidim te nove čajeveMajlo wrote:kOmpir wrote:Uzeo sam mobitel, očekujte recenziju danas![]()
Probala sam white monkey iz F&S, dobar je, ima miris kao caj od zare
- shiz
#188 Re: Dobri čajevi
Prošlo danaskOmpir wrote:Uzeo sam mobitel, očekujte recenziju danas
-
kOmpir
#189 Re: Dobri čajevi
Samo da uploadujem i napišem, jučer i danas sam imao problema s konekcijom.shiz wrote:Prošlo danaskOmpir wrote:Uzeo sam mobitel, očekujte recenziju danas
- KalifornijskaGlista
#190 Re: Dobri čajevi
Dobra tema - aristokratska 
-
kOmpir
#191 Re: Dobri čajevi
Iako sam recenziju za ovaj čaj trebao postaviti prije par dana, pokvario mi se mobitel na kojem su bile slike, pa sam tek jučer uzeo drugi i danas morao ponovo fotografisati. Predstavljam vam China Special Gunpowder.
Dakle, kineski zeleni čaj "gunpowder" se može smatrati tipičnim predstavnikom zelenog čaja. Prevedeno na naš, riječ je o "barut" čaju, koji izgledom podsjeća na krupni barut. Vrijedi napomenuti da je ovo prvi čaj s kojim su se evropljani upoznali, te da je u Maroku razvijena tradicija ove vrste čaja, koji je dospjeo diplomatskim putevima u tu zemlju prije nekih 300 godina.
"Jedna od najpoznatijih vrsta zelenog čaja u organskoj kvaliteti sa tipičnim izgledom listova koji podsjećaju na zrna sačme. Posjeduje tipičnu svježinu i blagu trpkost."
Čaj je kupljen u Franze & Sophie čajdžinici, po povoljnoj cijeni od 4,45 KM/50gr. Pa da počnemo.

Kada pogledate ovaj čaj izbliza primjetićete da veličina zrnaca i ton variraju. Tamnija zrnca koja su malo bolje urolana i upržena se prodaju kao Gunpowder Temple of Heaven, čaj koji ima nešto više dimljenastu aromu u odnosu na ovaj čaj. Miris ovog čaja je izuzetno svjež i travnat.

"Priprema: 11gr (4-5 čajnih kašika) na 1l proključale i na 80C ohlađene vode (10 minuta sačekati). Nakon 1-2 minute procijediti."
U čajnik od 250 ml stavljamo prema upustvu oko 3 gr čaja.

Čaj zatim zaljevamo vodom na 80C.

Ovdje sam se odlučio da čaj procijedim nakon 1 minute, u namjeri da isti još jednom zalijem. Čaj je se djelomično opustio u vodi.

Vrijedno je zapamtiti:
Na slici se jasno vidi da se čaj nije u potpunosti opustio i odmotao, što znači da ga možemo barem još jednom zaliti.

Čaj možete sipati odmah.

Čaj odiše jednom bistrom nijansom zeleno-žute, uz okrepljujući okus i notu uprženog čaja te aromom koja asocira na očišćene košpice od bundeve. Trenutno ne isušuje ni jezik ni grlo. Jednostavnog a bogatog ukusa, nakon minut-dva pauze dolazi do blage suhoće u grlu koja ne traje dugo.

Nakon što je čaj ispijen, vrijeme je da se još jednom isti listovi zaliju.

Budući da su listovi već djelimično otvoreni, dovoljno je ne više od 1 minut kako bi se u potpunosti otvorili.

Međutim ja nisam bio oprezan, pa je moj čaj procijeđen tek nakon nešto više od 1,5 min.

Primjetno je da ovaj put imamo jarko žutu bistru boju čaja.

A vidljivo je i da su se listovi u potpunosti otvorili. Upamtite, ukoliko bacite listove čaja koji se nije u potpunosti otvorio, to vam je kao da ste prosuli šolju čaja.

Druga ruka ima puniji ukus zelenog čaja uz nešto slabiju aromu od prethodne. Slično kupovnom zelenom čaju u vrećici, ali bez prisustva kiselosti/gorčine, te uz bogatiji okus.

Sažetak:
Zeleni čaj za neiskusne u svijetu čaja. Ukoliko znate nekoga ko pije zeleni čaj iz vrećice, servirajte mu ovaj, i pratite reakciju. Definitivno jedan od čajeva koji bi trebali imati na vašoj polici. Također je i dobar kandidat za ledeni čaj, što sam i lično testirao, ali o tome ću pisati možda neki drugi put.
Slijedeću recenziju možete očekivati nekada poslije bajrama.
Sve pohvale, prijedlozi i kritike su dobrodosle
Dakle, kineski zeleni čaj "gunpowder" se može smatrati tipičnim predstavnikom zelenog čaja. Prevedeno na naš, riječ je o "barut" čaju, koji izgledom podsjeća na krupni barut. Vrijedi napomenuti da je ovo prvi čaj s kojim su se evropljani upoznali, te da je u Maroku razvijena tradicija ove vrste čaja, koji je dospjeo diplomatskim putevima u tu zemlju prije nekih 300 godina.
"Jedna od najpoznatijih vrsta zelenog čaja u organskoj kvaliteti sa tipičnim izgledom listova koji podsjećaju na zrna sačme. Posjeduje tipičnu svježinu i blagu trpkost."
Čaj je kupljen u Franze & Sophie čajdžinici, po povoljnoj cijeni od 4,45 KM/50gr. Pa da počnemo.

Kada pogledate ovaj čaj izbliza primjetićete da veličina zrnaca i ton variraju. Tamnija zrnca koja su malo bolje urolana i upržena se prodaju kao Gunpowder Temple of Heaven, čaj koji ima nešto više dimljenastu aromu u odnosu na ovaj čaj. Miris ovog čaja je izuzetno svjež i travnat.

"Priprema: 11gr (4-5 čajnih kašika) na 1l proključale i na 80C ohlađene vode (10 minuta sačekati). Nakon 1-2 minute procijediti."
U čajnik od 250 ml stavljamo prema upustvu oko 3 gr čaja.

Čaj zatim zaljevamo vodom na 80C.

Ovdje sam se odlučio da čaj procijedim nakon 1 minute, u namjeri da isti još jednom zalijem. Čaj je se djelomično opustio u vodi.

Vrijedno je zapamtiti:
Na slici se jasno vidi da se čaj nije u potpunosti opustio i odmotao, što znači da ga možemo barem još jednom zaliti.

Čaj možete sipati odmah.

Čaj odiše jednom bistrom nijansom zeleno-žute, uz okrepljujući okus i notu uprženog čaja te aromom koja asocira na očišćene košpice od bundeve. Trenutno ne isušuje ni jezik ni grlo. Jednostavnog a bogatog ukusa, nakon minut-dva pauze dolazi do blage suhoće u grlu koja ne traje dugo.

Nakon što je čaj ispijen, vrijeme je da se još jednom isti listovi zaliju.

Budući da su listovi već djelimično otvoreni, dovoljno je ne više od 1 minut kako bi se u potpunosti otvorili.

Međutim ja nisam bio oprezan, pa je moj čaj procijeđen tek nakon nešto više od 1,5 min.

Primjetno je da ovaj put imamo jarko žutu bistru boju čaja.

A vidljivo je i da su se listovi u potpunosti otvorili. Upamtite, ukoliko bacite listove čaja koji se nije u potpunosti otvorio, to vam je kao da ste prosuli šolju čaja.

Druga ruka ima puniji ukus zelenog čaja uz nešto slabiju aromu od prethodne. Slično kupovnom zelenom čaju u vrećici, ali bez prisustva kiselosti/gorčine, te uz bogatiji okus.

Sažetak:
Zeleni čaj za neiskusne u svijetu čaja. Ukoliko znate nekoga ko pije zeleni čaj iz vrećice, servirajte mu ovaj, i pratite reakciju. Definitivno jedan od čajeva koji bi trebali imati na vašoj polici. Također je i dobar kandidat za ledeni čaj, što sam i lično testirao, ali o tome ću pisati možda neki drugi put.
Slijedeću recenziju možete očekivati nekada poslije bajrama.
Sve pohvale, prijedlozi i kritike su dobrodosle
- shiz
#192 Re: Dobri čajevi
Hvala hvala, ovo lajkam na nevidjeno 
-
kOmpir
#193 Re: Dobri čajevi
Evo mene sa još jednim izvještajem sa terena 
Nakon skoro dva mjeseca našao sam vremena da odem kući u Tuzlu. Usput sam, kao i obično, svratio u Sarajevo da se "podmirim" čajevima
Buduću da sam rano stigao autobusom, prošetao sam malo gradom čekajući da se "objekti od mog ličnog interesa" otvore
U Bademu na baščaršiji sam našao Earl Gray of Ahmad Tea, koji je koštao 14 KM i težio oko pola kile, ali je bio u filter vrećicama, što se meni lično nije svidjelo, te ga nisam ni kupio.
Vraćajući se nazad i prolazeći pokraj Delicate koja ima u ponudi nešto Twinings rifuznih čajeva odlučio sam da ne svratim, budući da kući imam još Earl Gray-a i Prince of Wales-a.
U BBI centru sam htio da vidim da li je Condimento nabavio čajeve, ali nisu još otvorili. U Konzumu pored sam vidio Sir Winston Earl Gray u filter vrećicama, te sam odlučio da ga uzmem. Zašto? Zato što je jeftin (čini mi se da je bio i na sniženju - 2,15 KM), a i trebam polako isprobavati čajeve i u vrećicama, jer zna se nabasati ponekad na kvalitetnu robu

U međuvremenu Condimento se je otvorio. Na moje prijatno iznenađenje tu sam našao Special Gunpowder i Jasmine Green Tea, međutim ovaj drugi nisam uzeo jer mi se nije svidjela boja čaja (nekako je bio pretaman) a i bogami je malo skup - oko 14,50 KM za ~220 gr neto čaja.
Ipak uzeo sam Gunpowder Special, po izuzetno niskoj cijeni od 2,90 KM za 125 gr čaja. Obično je pravilo i kod čaja "koliko para toliko muzike", tako da nisam nešto posebno očekivao od ovog čaja, ali o tome neki drugi put.

Kao što vidite na slici, čaj je dobro upržen i sitan je.

Zašto sam cijelo ovo vrijeme bio izbirljiv i nisam htio da kupujem čajeve? Zato što je u Franz & Sophie stigla nova tura čajeva (oko 20 različitih), i jedva sam čekao da ih probam, i vjerujte, nisam se prevario što sam tako postupio
Naredna 2,5 h sam proveo u kvalitetnom razgovoru sa Adnanom, vlasnikom F&S, te degustiranju par čajeva. Usput sam upoznao i "kolegu" sa ove teme - shiz-a
Ovaj put sam uzeo dva zelena čaja - La menthe (marokanski čaj) i Sencha Earl Gray.

Od crnih čajeva sam uzeo dva aromatizirana - Vanilija i Naranža, te jedan Darjeeling - Selim Hill first flush.
Usput bih da se zahvalim shiz-u koji me je počastio crnim čajem Narandža, hvala prijatelju

Sada ukratko da pogledamo i navedene čajeve izbliza.
Earl Gray sencha

La menthe (marokanski čaj)

Crni čaj aromatizirani - Vanilija

Crni čaj aromatizirani - Narandža

Darjeeling Selim Hill first flush

Adnan mi je dao i par uzoraka za degustaciju:
- Zeleni čaj - đumbir-limun
- Crni čaj - Chai
- Oolong - Oriental Beauty Fancy
- Crni čaj - Thiashola FOP Nilgiri
- Rooibos - Plamena narandža
- Crni čaj - English Breakfast Broken
Hvala Adnane

Nakon toga sam produžio kući za Tuzlu, sa nestrpljenjem čekajući da probam silne čajeve koje sam uzeo
Toliko od mene za ovaj put.
Usput bih da najavim da ću krajem mjeseca najvjerovatnije pokrenuti stranicu na Facebook-u o recenzijama čajeva, što ne znači da ću sa svojim aktivnostima prestati na ovom forumu.
Do slijedećeg čitanja, uživajte u recenzijama i ispijanju čaja.
Nakon skoro dva mjeseca našao sam vremena da odem kući u Tuzlu. Usput sam, kao i obično, svratio u Sarajevo da se "podmirim" čajevima
Buduću da sam rano stigao autobusom, prošetao sam malo gradom čekajući da se "objekti od mog ličnog interesa" otvore
Vraćajući se nazad i prolazeći pokraj Delicate koja ima u ponudi nešto Twinings rifuznih čajeva odlučio sam da ne svratim, budući da kući imam još Earl Gray-a i Prince of Wales-a.
U BBI centru sam htio da vidim da li je Condimento nabavio čajeve, ali nisu još otvorili. U Konzumu pored sam vidio Sir Winston Earl Gray u filter vrećicama, te sam odlučio da ga uzmem. Zašto? Zato što je jeftin (čini mi se da je bio i na sniženju - 2,15 KM), a i trebam polako isprobavati čajeve i u vrećicama, jer zna se nabasati ponekad na kvalitetnu robu

U međuvremenu Condimento se je otvorio. Na moje prijatno iznenađenje tu sam našao Special Gunpowder i Jasmine Green Tea, međutim ovaj drugi nisam uzeo jer mi se nije svidjela boja čaja (nekako je bio pretaman) a i bogami je malo skup - oko 14,50 KM za ~220 gr neto čaja.
Ipak uzeo sam Gunpowder Special, po izuzetno niskoj cijeni od 2,90 KM za 125 gr čaja. Obično je pravilo i kod čaja "koliko para toliko muzike", tako da nisam nešto posebno očekivao od ovog čaja, ali o tome neki drugi put.

Kao što vidite na slici, čaj je dobro upržen i sitan je.

Zašto sam cijelo ovo vrijeme bio izbirljiv i nisam htio da kupujem čajeve? Zato što je u Franz & Sophie stigla nova tura čajeva (oko 20 različitih), i jedva sam čekao da ih probam, i vjerujte, nisam se prevario što sam tako postupio
Naredna 2,5 h sam proveo u kvalitetnom razgovoru sa Adnanom, vlasnikom F&S, te degustiranju par čajeva. Usput sam upoznao i "kolegu" sa ove teme - shiz-a
Ovaj put sam uzeo dva zelena čaja - La menthe (marokanski čaj) i Sencha Earl Gray.

Od crnih čajeva sam uzeo dva aromatizirana - Vanilija i Naranža, te jedan Darjeeling - Selim Hill first flush.
Usput bih da se zahvalim shiz-u koji me je počastio crnim čajem Narandža, hvala prijatelju

Sada ukratko da pogledamo i navedene čajeve izbliza.
Earl Gray sencha

La menthe (marokanski čaj)

Crni čaj aromatizirani - Vanilija

Crni čaj aromatizirani - Narandža

Darjeeling Selim Hill first flush

Adnan mi je dao i par uzoraka za degustaciju:
- Zeleni čaj - đumbir-limun
- Crni čaj - Chai
- Oolong - Oriental Beauty Fancy
- Crni čaj - Thiashola FOP Nilgiri
- Rooibos - Plamena narandža
- Crni čaj - English Breakfast Broken
Hvala Adnane

Nakon toga sam produžio kući za Tuzlu, sa nestrpljenjem čekajući da probam silne čajeve koje sam uzeo
Toliko od mene za ovaj put.
Usput bih da najavim da ću krajem mjeseca najvjerovatnije pokrenuti stranicu na Facebook-u o recenzijama čajeva, što ne znači da ću sa svojim aktivnostima prestati na ovom forumu.
Do slijedećeg čitanja, uživajte u recenzijama i ispijanju čaja.
- shiz
#194 Re: Dobri čajevi
Nema na čemu K, bilo mi je drago 
- alica.k
#195 Re: Dobri čajevi
u pravu si bejbi, brita je zakon
-
Majlo
#196 Re: Dobri čajevi
kOmpir - a da pises blog? Mozda je bolja varijanta od FB.
Moram da pohvalim Plantago, dobila sam mail u kojem mi cestitaju Bajram, bas pazljivo
I vidjela sam na njhovoj FB stranici, da nude 2 radna mjesta pa ako neko zna nekog da mu treba posao nek' pogleda.
Trenutno pijuckam Rituals Rooibos, nije los, samo me filter nervira prekratak je onaj koncic.
Moram da pohvalim Plantago, dobila sam mail u kojem mi cestitaju Bajram, bas pazljivo
I vidjela sam na njhovoj FB stranici, da nude 2 radna mjesta pa ako neko zna nekog da mu treba posao nek' pogleda.
Trenutno pijuckam Rituals Rooibos, nije los, samo me filter nervira prekratak je onaj koncic.
- Duhovni Vođa
#197 Re: Dobri čajevi
kompir, spominješ da se earl grey pije sa mlijekom, ali ja koliko znam to NIPOŠTO nije slučaj. earl grey je čaj u koji nikako ne ide mlijeko, ne znam odakle ti ta ideja....
-
kOmpir
#198 Re: Dobri čajevi
Koja mu je cijena? Googlao sam i našao da se kreću u rasponu 37 - 88 KM. Ne znam kako bi filter reagovao na vodu iz mostarskog vodovoda, koja je puna kamenca i hlora.babyline wrote: I am caj fan![]()
u vezi kometara za spravljanje caja sa vodom sa cesme vs. flasiranom
ja taj problem rijesila koristeci brita filter za vodu, to je onaj boklacic koji se uzme u dm npr. i nevjerovatno promejni ukus cesmovace na bolje. kada kuhas caj ili hranu takodjer koristis tu vodu i od tada ne mogu nigdje drugo da uzivam u caju kao kod svoje kuce...
Hehe, i meni je stigla čestitka, baš fino od njihMajlo wrote:kOmpir - a da pises blog? Mozda je bolja varijanta od FB.
Kada sam išao u Altu da provjerim Rituals čajeve, svaki od njih je imao fiksnu težinu i cijenu - 14 KM / 40 gr, što mi se baš i nije svidjelo
Nigdje ne postoji pravilo da se neki čaj pije ovako ili onako. Sve je stvar ličnog ukusa, pogledaj na netu. Ja lično mlijeko dodajem crnim čajevima koji puste gorčinu više od mog nekog praga tolerancije uživanja iste.Duhovni Vođa wrote:kompir, spominješ da se earl grey pije sa mlijekom, ali ja koliko znam to NIPOŠTO nije slučaj. earl grey je čaj u koji nikako ne ide mlijeko, ne znam odakle ti ta ideja....
http://www.google.ba/search?hl=bs&q=ear ... a=N&tab=iw
-
kOmpir
#199 Re: Dobri čajevi
Hmm, ne znam isplati li mi se baš davati 30 KM mjesečno na to jer mi je budžet skroman. Na flaširanu vodu ne trošim više od 10 KM mjesečno. Ali pogledaću u svakom slučaju, možda ga i uzmem ako mi litraža bude odgovarala. Hvalababyline wrote: brite imas na ponudi recimo ako imas srece 30 tak do 40 km i to je to
odlicno filtrira vodu, filter se mijenja nakon mjesec dana ili odredjene litraze koju procisti, tako da nemas problema sa kamencom... on se odstrani sa filterom.. to mu i jeste funkcija...
-
kOmpir
#200 Re: Dobri čajevi
Pa tako recibabyline wrote:nesto si ti tu pogresno skontao... a sudeci po budgetu za cajeve imas i za filter.
bokal kupis jednom, filtere mjenjas mjesecno troska oko 10 km
imas vode za piti, kuhanje, cafu caj... ukusnija od flasirane iz plasticnih boca....
ja se pokajala nisam