u čemu je razlika...karanana wrote:osa uporedjujes unpa zone u hrvatskoj sa zasticenim zonama u BiH i vec tu pravis gresku u koracima i nema se vise dalje sta raspravljati o moralnosti tih "napada" iz zasticenih zona i uspoerdjivanja napada hrvatske vojske na krajinu i srpske vojske na srebrenicu i ostale "zasticene" zone.
Rat u Bosanskoj Posavini 1992
- osa
#176 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
- karanana
#177 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
pa evo najbanalnija i najocitija razlika je u tome sto srbi u krajini i ostalim unpa zonama nisu bili razoruzani. postavka zona od UN-a u hrvatskoj nije zahtjevala razoruzavanje vojske krajine.osa wrote:u čemu je razlika...karanana wrote:osa uporedjujes unpa zone u hrvatskoj sa zasticenim zonama u BiH i vec tu pravis gresku u koracima i nema se vise dalje sta raspravljati o moralnosti tih "napada" iz zasticenih zona i uspoerdjivanja napada hrvatske vojske na krajinu i srpske vojske na srebrenicu i ostale "zasticene" zone.
a onda ces ti reci da nisu ni muslimani bili razoruzani. medjutim, ono malo teskog naoruzanja sto su imali jesu predali un-u, a sacuvali su/sakrili su nesto lakog naoruzanja.
- osa
#178 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
notorna neistina srbi su u unpa zonama teško oružje morali staviti u skladišta koja su bila pod kontrolom un-a, nešto slično kao što je trebalo biti napravljeno i u zaštićenim zonama u bih, ali poslije akcije maslenica kad su vidjeli da ih un ne može zaštititi to više nije funkcioniralo.karanana wrote:pa evo najbanalnija i najocitija razlika je u tome sto srbi u krajini i ostalim unpa zonama nisu bili razoruzani. postavka zona od UN-a u hrvatskoj nije zahtjevala razoruzavanje vojske krajine.osa wrote:u čemu je razlika...karanana wrote:osa uporedjujes unpa zone u hrvatskoj sa zasticenim zonama u BiH i vec tu pravis gresku u koracima i nema se vise dalje sta raspravljati o moralnosti tih "napada" iz zasticenih zona i uspoerdjivanja napada hrvatske vojske na krajinu i srpske vojske na srebrenicu i ostale "zasticene" zone.
a onda ces ti reci da nisu ni muslimani bili razoruzani. medjutim, ono malo teskog naoruzanja sto su imali jesu predali un-u, a sacuvali su/sakrili su nesto lakog naoruzanja.
niti smo se mi, niti oni a bogami niti bošnjaci oslanjali na un, osim naravno deklarativno....
- karanana
#179 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
pa na zalost bosnjaci su se oslanjali najvise. mozda jer su bili u takvoj situaciji.
ali drugo je zasticena unpa zona i u prostornom smislu, u pogledu komunikacija, nabave roba i koliko toliko normalnog zivota. to ipak nisu bili rezervati sa nedostatkom hrane i svega ostalog potrebnog ne za zivot, nego za prezivljavanje.
a dosta napada iz zasticenih zona u BiH su i dolazile uslijed nedostaka hrane. jebo zastitu i da je bila dobra, kada umires od gladi.
ali bas odlutasmo od teme, ne znam ni kako dodje do rasprave o zasticenim zonama jer takvih u posavini nije ni bilo.
ali drugo je zasticena unpa zona i u prostornom smislu, u pogledu komunikacija, nabave roba i koliko toliko normalnog zivota. to ipak nisu bili rezervati sa nedostatkom hrane i svega ostalog potrebnog ne za zivot, nego za prezivljavanje.
a dosta napada iz zasticenih zona u BiH su i dolazile uslijed nedostaka hrane. jebo zastitu i da je bila dobra, kada umires od gladi.
ali bas odlutasmo od teme, ne znam ni kako dodje do rasprave o zasticenim zonama jer takvih u posavini nije ni bilo.
- osa
#180 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
karanana wrote:pa na zalost bosnjaci su se oslanjali najvise. mozda jer su bili u takvoj situaciji.
sve što si rekao stoji, ali pravno su to slična područja, dakle pod zaštitom un ili mz, kakva je to zaštita bila, vidjeli smo, zato uvijek vrijedi pravilo, staro a tako aktualno i uvijek će vrijedjeti "u se i u svoje kljuse"....
- Prozor
#181 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
e sad si ga stvarno pretjerao. ja ću uvijek podržavati vašu borbu sa četnicima ali ti lično sve što radiš samo podvaljuješ da bi opravdao tu neku prljavu herceg-bosnu. kažem prljavu jer je stvarana htio ti to priznati ili ne na isti način kao i rs - genocidom. imate svoju državu i fakat ne kontam što se uvijek morate(hrvati iz hrvatske) miješati u bih? hvala Bogu pa vaš predsjednik i mnogi tvoji sugrađani ne misle kao ti. srbi su u hrvatskoj bili agresori, vi ste napadom na te zone ipak oslobađali svoju zemlju je li tako? a šta su bili srbi u bih? također agresori. zar onda njihov napad na takvu zonu, pored zločina protiv un zaštićene zone, nije i još jedan agresorski napad na slobodni teritorij bih? nemoj mi samo početi još i četnike branit.osa wrote:u čemu je razlika...karanana wrote:osa uporedjujes unpa zone u hrvatskoj sa zasticenim zonama u BiH i vec tu pravis gresku u koracima i nema se vise dalje sta raspravljati o moralnosti tih "napada" iz zasticenih zona i uspoerdjivanja napada hrvatske vojske na krajinu i srpske vojske na srebrenicu i ostale "zasticene" zone.
- osa
#182 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
momče razmišljaj mozgom ne emocijama, naime za to i služi, vidiš moji stavovi prema bih su identični stavovima predsjednika hrvatske, i njemu je svejedno(možeš naći izjave u medijima) hoće li biti tri ili više entiteta u bih, samo nek se o tome narodi u bih dogovore, što se tiče zaštićenih zona, pa navedi u čemu je razlika, mislim pravno, nema je, ja sam vidiš za poštivanje zakona, naravno dok nam je to odgovaralo, kad više nije, pusti međunarodnu zajednicu i njena pravila, stvari smo riješili onako kako je to nama odgovaralo. kažeš napad srba na zaštićenu zonu je agresorski napad i zločin protiv zaštićene zone, pa naravno da je, kao što je to bio i napad hrvatske na zaštićene zone u hrvatskoj, kao što je to bio i napad iz zaštićenih zona u bih i hrvatskoj.Prozor wrote:e sad si ga stvarno pretjerao. ja ću uvijek podržavati vašu borbu sa četnicima ali ti lično sve što radiš samo podvaljuješ da bi opravdao tu neku prljavu herceg-bosnu. kažem prljavu jer je stvarana htio ti to priznati ili ne na isti način kao i rs - genocidom. imate svoju državu i fakat ne kontam što se uvijek morate(hrvati iz hrvatske) miješati u bih? hvala Bogu pa vaš predsjednik i mnogi tvoji sugrađani ne misle kao ti. srbi su u hrvatskoj bili agresori, vi ste napadom na te zone ipak oslobađali svoju zemlju je li tako? a šta su bili srbi u bih? također agresori. zar onda njihov napad na takvu zonu, pored zločina protiv un zaštićene zone, nije i još jedan agresorski napad na slobodni teritorij bih? nemoj mi samo početi još i četnike branit.osa wrote:u čemu je razlika...karanana wrote:osa uporedjujes unpa zone u hrvatskoj sa zasticenim zonama u BiH i vec tu pravis gresku u koracima i nema se vise dalje sta raspravljati o moralnosti tih "napada" iz zasticenih zona i uspoerdjivanja napada hrvatske vojske na krajinu i srpske vojske na srebrenicu i ostale "zasticene" zone.
malo realnosti ti ne bi škodilo, kad raspravljaš o ovakvim stvarima.
- karanana
#183 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
osa, ti si spreman da zrtvujes legitimitet oslobadjanja svoje drzave kako bi ovdje u BiH bosnjacima rekao da ako mi pravdamo i branimo akciju hrvatske vojske, da se ne bi trebali zaliti na akcije srpske vojske u BiH. fakticki mi ovdje ispadamo branitelji hrvatskih akcija a ti njihov kriticar. podsjeca me na dio hrvata iz herceg bosne koji to rade.
a valjda kako je svanuo novi dan i u meni se probudile nove mozdane celije, ja ti opet kazem da kako u samom stanju na terenu, tako i u legalnom i pravnom smislu, akcija hrvatske vojske je bila legitimna i sto je najvaznije, odobrena od strane amerike, dok su napadi vrs na zasticene zone u BiH sasvim druga prica. siguran sam da tebi kao ni drugima koji prate stvari ne trebam drzati lekcije o desavanjima toga ljeta, ali evo: srbi odbijaju onaj neki Z4 plan (mislim da se zvao Z4) i to je bilo zeleno svjetlo za akciju jer u biti oni su odbili plan. tudjman je tu odigrao pametno i prihvatio plan koji se njemu vjerovatno manje svidjao negoli marticu, ali je znao da ce ga martic odbiti i da ce ispasti glavni krivac.
preduvjeti za napad na krajinu potpuno potpuno razliciti od napada srba na zasticene zone u BiH.
a valjda kako je svanuo novi dan i u meni se probudile nove mozdane celije, ja ti opet kazem da kako u samom stanju na terenu, tako i u legalnom i pravnom smislu, akcija hrvatske vojske je bila legitimna i sto je najvaznije, odobrena od strane amerike, dok su napadi vrs na zasticene zone u BiH sasvim druga prica. siguran sam da tebi kao ni drugima koji prate stvari ne trebam drzati lekcije o desavanjima toga ljeta, ali evo: srbi odbijaju onaj neki Z4 plan (mislim da se zvao Z4) i to je bilo zeleno svjetlo za akciju jer u biti oni su odbili plan. tudjman je tu odigrao pametno i prihvatio plan koji se njemu vjerovatno manje svidjao negoli marticu, ali je znao da ce ga martic odbiti i da ce ispasti glavni krivac.
preduvjeti za napad na krajinu potpuno potpuno razliciti od napada srba na zasticene zone u BiH.
- osa
#184 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
karanana wrote:osa, ti si spreman da zrtvujes legitimitet oslobadjanja svoje drzave kako bi ovdje u BiH bosnjacima rekao da ako mi pravdamo i branimo akciju hrvatske vojske, da se ne bi trebali zaliti na akcije srpske vojske u BiH. fakticki mi ovdje ispadamo branitelji hrvatskih akcija a ti njihov kriticar. podsjeca me na dio hrvata iz herceg bosne koji to rade.
stari, ništa ja ne žrtvujem, a bogami niti ti, jednostavno iznosimo mišljenja i stavove, kad bi mi o nečem odlučivali, onda bi možda i bili u situaciji da nešto žrtvujemo. nema kod mene nikakvih kritika hrvatskih akcija, jednostavno , mi smo prekršili određena pravila, što se mene tiče trebali smo ih prekršiti i nešto prije, ali kako rekoh mi ne odlučujemo, mi provodimo.
što se tiče odbijanja plana z4, strateška greška od strane srba, jer da je postojala bilo kakva naznaka da će ga oni prihvatiti, taj plan uopće ne bi bio aktualan, a ako bi i bio odbila bi ga hrvatska i bez obzira na moguće protivljenje mz-e( a bilo ga je i tada i to ne u maloj mjeri) provela oluju.
meni će uvijek biti nejasni likovi, koji se nisu barem malo u stanju pogledati u ogledalo i barem u nekoj mjeri priznati vlastite greške, procjene ili stavove, čuj bauk je reći "kršili smo međunarodna pravila", mi jesmo, počev od kršenja embarga pa nadalje, i opet bi, naravno ako ćemo od toga imati koristi....
- karanana
#185 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
e mislim da bi tada milosevic poslao pomoc marticu, da su oni prihvatili z4 a da ga je tudjman odbio, i mislim da se oluja ne bi ovako brzo i po hrvatsku uspjesno zavrsila. ne bi milosevic jebo mater marticu preko telefona kada ga je ovaj zvao i placuci trazio pomoc.
da li je u hrvatskoj opsteprihvacena tvoja konstatacija da je oluja bila nelegalna akcija kada su u pitanju dogovori i zasticene unpa zone? ako bih dosao u zegreb i tako nesto rekao nekome ili nekoj grupi, da li bi se svi slozili sa mnom ili bi me slozili?
da li je u hrvatskoj opsteprihvacena tvoja konstatacija da je oluja bila nelegalna akcija kada su u pitanju dogovori i zasticene unpa zone? ako bih dosao u zegreb i tako nesto rekao nekome ili nekoj grupi, da li bi se svi slozili sa mnom ili bi me slozili?
- osa
#186 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
milošević ni teoretski nije mogao martiću pomoći, osim pritiskom u istočnoj slavoniji, naime, kako bi poslao vojsku, preko koridora, time bi samo ugrozio i opstanak rs-e, nije on baš tako bio naivan.karanana wrote:e mislim da bi tada milosevic poslao pomoc marticu, da su oni prihvatili z4 a da ga je tudjman odbio, i mislim da se oluja ne bi ovako brzo i po hrvatsku uspjesno zavrsila. ne bi milosevic jebo mater marticu preko telefona kada ga je ovaj zvao i placuci trazio pomoc.
što se tiče hrvatske ovakve konstatacije nisu baš opće prihvaćene, i ovdje naime žive ljudi gotovo identični kao i u bih, samo što su većinom pripadnici jednog naroda, pa se oko nekih stvari lakše mogu dogovoriti, pa ovdje će ti većina ljudi reći da se hrvatska ni u kom slučaju nije miješala u rat u bih, a znamo da nije baš tako. kako bi reagirali prema tebi teško je reći, vjerojatno zavisi od slučaja do slučaja, ali ljudi tim baš i nisu previše opterećeni, naime, to je bilo, što znači da je prošlo....
- Prozor
#187 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
tebi je svaki pomen međ. prava ili morala i pravde zanesenost i odmah pozivaš na realnost. ja jesam realan. i to jako realan kada kažem da ne možeš porediti oslobađanje vlastite teritorije od strane r. hrvatske sa agresijom četnika na teritorije r. bih bez obzira jesu li te teritorije obe bile proglašene "sigurnom zonom".osa wrote:momče razmišljaj mozgom ne emocijama, naime za to i služi, vidiš moji stavovi prema bih su identični stavovima predsjednika hrvatske, i njemu je svejedno(možeš naći izjave u medijima) hoće li biti tri ili više entiteta u bih, samo nek se o tome narodi u bih dogovore, što se tiče zaštićenih zona, pa navedi u čemu je razlika, mislim pravno, nema je, ja sam vidiš za poštivanje zakona, naravno dok nam je to odgovaralo, kad više nije, pusti međunarodnu zajednicu i njena pravila, stvari smo riješili onako kako je to nama odgovaralo. kažeš napad srba na zaštićenu zonu je agresorski napad i zločin protiv zaštićene zone, pa naravno da je, kao što je to bio i napad hrvatske na zaštićene zone u hrvatskoj, kao što je to bio i napad iz zaštićenih zona u bih i hrvatskoj.
malo realnosti ti ne bi škodilo, kad raspravljaš o ovakvim stvarima.
a tvoji stavovi su poznati svima što su na forumu duže od mjeseca.
-
vuksaozrena
#188 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
[img]http:%20/%20/%20i41.tinipic.com/2mzdttk.jpg[/img]
[img]http:%20/%20/%20i39.tinipic.com/34dhrip.jpg[/img]
[img]http:%20/%20/%20i43.tinipic.com/2k0piev.jpg[/img]
cao ...
here are books from Mr. Jerko Zovak the war in Bosanska Posavina of 03:03. to 10/07/1992. godine.Imenovani gentleman was a company commander in the 108th ZNG Brigade HV from Slavonski Brod.
Book is quite realistic because the author made contact with the retired officers of the VRS gene. Slavko Fox, gen. Novica Simic and the people. Mikom Skoricem.Sa same information is exchanged, documents, maps working operations.
The book contains 36 tickets mutual arrangement forces, and the list of dead and missing members of HVO units of Bosnian Posavina.
Learn more at http://www.jerkozovak.com
Link to book:
[url]http: / / hotfile.com/dl/42905039/c54c0e0/Rat_u_Bosanskoj_posavini_1992.pdf.html[/url]
[img]http:%20/%20/%20i39.tinipic.com/34dhrip.jpg[/img]
[img]http:%20/%20/%20i43.tinipic.com/2k0piev.jpg[/img]
cao ...
here are books from Mr. Jerko Zovak the war in Bosanska Posavina of 03:03. to 10/07/1992. godine.Imenovani gentleman was a company commander in the 108th ZNG Brigade HV from Slavonski Brod.
Book is quite realistic because the author made contact with the retired officers of the VRS gene. Slavko Fox, gen. Novica Simic and the people. Mikom Skoricem.Sa same information is exchanged, documents, maps working operations.
The book contains 36 tickets mutual arrangement forces, and the list of dead and missing members of HVO units of Bosnian Posavina.
Learn more at http://www.jerkozovak.com
Link to book:
[url]http: / / hotfile.com/dl/42905039/c54c0e0/Rat_u_Bosanskoj_posavini_1992.pdf.html[/url]
-
freedom77
#189 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
POPIS POSTROJBI
koje su od 03. 03. do 06.10. 1992. godine, povremeno ili stalno, cijelom postrojbom
ili njenim dijelom, sudjelovale u borbama na prostoru Bosanske Posavine
Hrvatsko-muslimanske snage
A) Hrvatsko Vijeće Obrane - HVO: (TO BiH, HOS)
1. 101.br. Bosanski Brod
2. 102.br. Odžak
3. 103.br. Derventa
4. 104.br. Bosanski Šamac
5. 105.br. Modriča
6. 106.br. Orašje
7. 107.br. Gradačac
8. 108.br. Brčko
9. 109.br. Doboj (dijelovi- Derventa-Kotorsko)
10. Samosta. bojna Koraće
11. Samosta. satnija Sijekovac
12. Samosta. satnija Plehan
13. HOS (Imotski, Čapljina …)
B) HV, OZ Osijek (dijelovi postrojbi, TG, BG)
14. 3.br. "A" Osijek-Slavonski Brod
15. 106.br. Osijek
16. 107.br. Valpovo
17. 108.br. SIavonski Brod
18. 109.br. Vinkovci
19. 121.br. Nova Gradiška
20. 122.br. Đakovo
21. 123.br. Požega
22. 124.br. (204.) Vukovar
23. 127.br. Virovitica
24. 130.br. Osijek
25. 131.br. Županja
26. 132.br."A" Našice
27. 135.br. Osijek, B.Manastir
28. 136.br. Slatina
29. 139.br Slavonski Brod
30. 157.br. Slavonski Brod
31. 204.br. Vukovar
32. 2.MAD Osijek
33. 3.MAD Osijek
34. 37.inž.pont.b. Slavonski Brod
35. 63. LARD Osijek, SIavonski Brod
36. 65. LARD Osijek, SIavonski Brod
37. 19. MPOAD Virovitica
38. D/B Slavonski Brod
39. ORRF Slavonski Brod
40. Uskočka sat. Osijek
41. 301. LoB Slavonski Brod, Osijek
42. 302. LoB Slavonski Brod, Osijek
C) HV, drugih OZ (dijelovi postrojbi, TG, BG)
43. 2.br. "A" Zagreb, Karlovac
44. 99. br. Peščenica, Zagreb
45. 102.br. Novi Zagreb, Zagreb
46. 103.br. Krapina
47. 104.br. Varaždin
48. 105.br. Bjelovar
49. 111.br. Rijeka
50. 137.br. Duga Resa
51. 145.br. Dubrava, Zagreb
52. 150.br. Črnomerec, Zagreb
53. 153.br. Velika Gorica
54. Samosta. satnija Čakovec
Ovaj spisak sam izvadio iz knjige gospodina Jerka Zovaka Rat u Bosanskoj Posavini 1992. god.
koje su od 03. 03. do 06.10. 1992. godine, povremeno ili stalno, cijelom postrojbom
1. 101.br. Bosanski Brod
2. 102.br. Odžak
3. 103.br. Derventa
5. 105.br. Modriča
6. 106.br. Orašje
7. 107.br. Gradačac
8. 108.br. Brčko
15. 106.br. Osijek
16. 107.br. Valpovo
18. 109.br. Vinkovci
20. 122.br. Đakovo
21. 123.br. Požega
23. 127.br. Virovitica
24. 130.br. Osijek
25. 131.br. Županja
26. 132.br."A" Našice
28. 136.br. Slatina
31. 204.br. Vukovar
32. 2.MAD Osijek
33. 3.MAD Osijek
37. 19. MPOAD Virovitica
38. D/B Slavonski Brod
39. ORRF Slavonski Brod
40. Uskočka sat. Osijek
46. 103.br. Krapina
47. 104.br. Varaždin
48. 105.br. Bjelovar
49. 111.br. Rijeka
50. 137.br. Duga Resa
Ovaj spisak sam izvadio iz knjige gospodina Jerka Zovaka Rat u Bosanskoj Posavini 1992. god.
-
freedom77
#190 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
Srpske snage
koje su sudjelovale u operaciji „Koridor - 92.“
od 24. lipnja do 07. listopada 1992. godine
A) TG - 1
1. ./1- oklopna brigada
2. 2./16. krajiška mtbr.
3. 1./6. Sanska br.
4. Odred Tolisa
5. Odred Vranjak
6. Laktaška brigada
7. 1/ozrenska brigada
8. 1. sat. MUP Modriča
9. 1. bojna VP 1.KK
B) TG - 2
10. 1. bojna MUP tzv. RSK
11. 1. bojna VP OG Doboj
12. bojna „Vukovi s Vučjaka“
13. 1./dubička brigada
14. 2.2./1.oklopne brigade
15. 1./vučjačka brigada
C) TG - 3
16. Vučjačka brigada (-1)
17. Krnjinska brigada
18. Prnjavorska brigada
19. Osinjska brigada
20. Dubička brigada (-1)
21. 27. motorizirana brigada
22. 2. oklopna brigada (-1)
23. Topnički divizion
24. Protuzračni divizion
25. Inženjerijski bataljun
26. Satnija veze
27. Satnija vojne policije
D) TG - 4
28. Prijedorska mtbr. (-2)
29. 1/1. oklopne brigade
30. 6. sanska brigada (-2)
31. Kozarska brigada
32. 1 bojna VP 1.KK
E) Ostali - snage osiguranja i potpore
33. 16.Krajiška mtbr. (-1)
34. Dobojska brigada
35. Teslićka brigada
36. Ozrenska brigada
37. Trebavska brigada
38. 2. posavska brigada
39. 1/1. oklopne brigade
40. 2. krajiška brigada
41. 92. mješovita avij. Brigada
42. 89. raketna brigada
43. 1. map 122 mm
44. 1. tav 130 mm
Takodje spisak iz gore navedene knjige.
koje su sudjelovale u operaciji „Koridor - 92.“
od 24. lipnja do 07. listopada 1992. godine
A) TG - 1
1. ./1- oklopna brigada
2. 2./16. krajiška mtbr.
3. 1./6. Sanska br.
4. Odred Tolisa
5. Odred Vranjak
6. Laktaška brigada
7. 1/ozrenska brigada
8. 1. sat. MUP Modriča
9. 1. bojna VP 1.KK
B) TG - 2
10. 1. bojna MUP tzv. RSK
11. 1. bojna VP OG Doboj
12. bojna „Vukovi s Vučjaka“
13. 1./dubička brigada
14. 2.2./1.oklopne brigade
15. 1./vučjačka brigada
C) TG - 3
16. Vučjačka brigada (-1)
17. Krnjinska brigada
18. Prnjavorska brigada
19. Osinjska brigada
20. Dubička brigada (-1)
21. 27. motorizirana brigada
22. 2. oklopna brigada (-1)
23. Topnički divizion
24. Protuzračni divizion
25. Inženjerijski bataljun
26. Satnija veze
27. Satnija vojne policije
D) TG - 4
28. Prijedorska mtbr. (-2)
29. 1/1. oklopne brigade
30. 6. sanska brigada (-2)
31. Kozarska brigada
32. 1 bojna VP 1.KK
E) Ostali - snage osiguranja i potpore
33. 16.Krajiška mtbr. (-1)
34. Dobojska brigada
35. Teslićka brigada
36. Ozrenska brigada
37. Trebavska brigada
38. 2. posavska brigada
39. 1/1. oklopne brigade
40. 2. krajiška brigada
41. 92. mješovita avij. Brigada
42. 89. raketna brigada
43. 1. map 122 mm
44. 1. tav 130 mm
Takodje spisak iz gore navedene knjige.
- osa
#191 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
freedom77 wrote:POPIS POSTROJBI
1. 101.br. Bosanski Brod
2. 102.br. Odžak
3. 103.br. Derventa
5. 105.br. Modriča
6. 106.br. Orašje
7. 107.br. Gradačac
8. 108.br. Brčko
15. 106.br. Osijek
16. 107.br. Valpovo
18. 109.br. Vinkovci
20. 122.br. Đakovo
21. 123.br. Požega
23. 127.br. Virovitica
24. 130.br. Osijek
25. 131.br. Županja
26. 132.br."A" Našice
28. 136.br. Slatina
31. 204.br. Vukovar
32. 2.MAD Osijek
33. 3.MAD Osijek
37. 19. MPOAD Virovitica
38. D/B Slavonski Brod
39. ORRF Slavonski Brod
40. Uskočka sat. Osijek
46. 103.br. Krapina
47. 104.br. Varaždin
48. 105.br. Bjelovar
49. 111.br. Rijeka
50. 137.br. Duga Resa
nije potpun spisak, bili su dijelovi 120. brigade ban toma bakač iz siska i manji dijelovi 2. gardijske brigade....
- osa
#192 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
nego freedom ima li kakvih podataka o učešću postrojbi armije bih u tim borbama....
- karanana
#193 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
armija je pametno cekala da se agresori sami izmedju sebe pobiju.
malo si naporan sa potenciranjem ovog pitanja. sta je poenta? armije nije bilo, kriv je alijetina za pasivnost cak i u sarajevu a ne u posavini, tu se slazemo, sta sad? bilo je veoma mnogo ljudi privrzenih BiH ali su bili pod komandom tudjmanovih zapovjednika i unutar hvo-a jer je oruzje i oprema u taj dio BiH mogla da dodje jedino iz hrvatske, a sa oruzjem su dolazili i tudjmanovi poslusnici. u tom je i bilo lakse prodati posavinu. tamo gdje je armija postojala dogovori tudjman-milosevic i boban-karadzic nisu ni prosli.
malo si naporan sa potenciranjem ovog pitanja. sta je poenta? armije nije bilo, kriv je alijetina za pasivnost cak i u sarajevu a ne u posavini, tu se slazemo, sta sad? bilo je veoma mnogo ljudi privrzenih BiH ali su bili pod komandom tudjmanovih zapovjednika i unutar hvo-a jer je oruzje i oprema u taj dio BiH mogla da dodje jedino iz hrvatske, a sa oruzjem su dolazili i tudjmanovi poslusnici. u tom je i bilo lakse prodati posavinu. tamo gdje je armija postojala dogovori tudjman-milosevic i boban-karadzic nisu ni prosli.
-
Alfa_Ze
#194 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
107. iz Gradačcaosa wrote:nego freedom ima li kakvih podataka o učešću postrojbi armije bih u tim borbama....
207. iz Tešnja
201. iz Maglaja
109. iz Gračanice
No koncu, tvoje idiotske pisanije u konacnici nisu ni bitne. U borbama za Bosansku posavinu od 1600 poginulih, njih oko 700 su bili Bosnjaci / Muslimani.
Valjda ti ovaj podatak dovoljno govori o broju i ucescu Bosnjaka u odbrani tog dijela njihove domovine, koji se eto nisu odredjivali spram onim sto je radio Alija izetbegovic, nego su poslusali glas svog srca.
Tako je bilo i u Hercegovini, tako je bilo i u Srednjoj Bosni. Tako je bilo, sve do momenta dok nam niste zabili noz u ledja !!
- osa
#195 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
nema potrebe za vrijeđanjem, pa šta ako niti jedan vojnik armije bih nije sudjelovao u borbama u posavini, čemu ogorčenost, istina boli ali bolje i to nego graditi povijest i život na neistinama....Alfa_Ze wrote:107. iz Gradačcaosa wrote:nego freedom ima li kakvih podataka o učešću postrojbi armije bih u tim borbama....
207. iz Tešnja
201. iz Maglaja
109. iz Gračanice
No koncu, tvoje idiotske pisanije u konacnici nisu ni bitne. U borbama za Bosansku posavinu od 1600 poginulih, njih oko 700 su bili Bosnjaci / Muslimani.
Valjda ti ovaj podatak dovoljno govori o broju i ucescu Bosnjaka u odbrani tog dijela njihove domovine, koji se eto nisu odredjivali spram onim sto je radio Alija izetbegovic, nego su poslusali glas svog srca.
Tako je bilo i u Hercegovini, tako je bilo i u Srednjoj Bosni. Tako je bilo, sve do momenta dok nam niste zabili noz u ledja !!
- karanana
#196 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
prijatelju moj, tamo gdje je armija bila u vecini u posavini to nije ni palo (gradacac, prigradska naselja brckog). jos jedan dokaz izdaje zagrebacko hercegovacke vrhuske.osa wrote:nema potrebe za vrijeđanjem, pa šta ako niti jedan vojnik armije bih nije sudjelovao u borbama u posavini, čemu ogorčenost, istina boli ali bolje i to nego graditi povijest i život na neistinama....Alfa_Ze wrote:107. iz Gradačcaosa wrote:nego freedom ima li kakvih podataka o učešću postrojbi armije bih u tim borbama....
207. iz Tešnja
201. iz Maglaja
109. iz Gračanice
- felipe kajetano
#197 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
karanana wrote: prijatelju moj, tamo gdje je armija bila u vecini u posavini to nije ni palo (gradacac, prigradska naselja brckog). jos jedan dokaz izdaje zagrebacko hercegovacke vrhuske.
Nevezeno za vasu internu prepirku oko ovoga, realno da je Gradacac bio na geografskom polozaju kao npr.Modrica prosao bi isto tako....to se nije moglo odbraniti u tom trenutku.
- osa
#198 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
felipe kajetano wrote:karanana wrote: prijatelju moj, tamo gdje je armija bila u vecini u posavini to nije ni palo (gradacac, prigradska naselja brckog). jos jedan dokaz izdaje zagrebacko hercegovacke vrhuske.
Nevezeno za vasu internu prepirku oko ovoga, realno da je Gradacac bio na geografskom polozaju kao npr.Modrica prosao bi isto tako....to se nije moglo odbraniti u tom trenutku.
armija u posavini nije postojala, fakt, palo je sve ono što su srbi htjeli uzeti, fakt, gradačac je branila 107 brigada hmvo, dakle od armije bih ni traga, sve ostale brigade su bile u sastavu hvo, nego izgleda da je armija i orašje branila.....
- Warhead
#199 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
Kako su snage HVO bile profesionalne i jake pokazalo se u Srednjoj Bosni i u Hercegovini 1993. godine. Da Njofra nije poslao par gardijskih brigada u pomoc, drumskih razbojnika koji su se nazivali HVO, ne bi bilo ni u Neumu.osa wrote:felipe kajetano wrote:karanana wrote: prijatelju moj, tamo gdje je armija bila u vecini u posavini to nije ni palo (gradacac, prigradska naselja brckog). jos jedan dokaz izdaje zagrebacko hercegovacke vrhuske.
armija u posavini nije postojala, fakt, palo je sve ono što su srbi htjeli uzeti, fakt, gradačac je branila 107 brigada hmvo, dakle od armije bih ni traga, sve ostale brigade su bile u sastavu hvo, nego izgleda da je armija i orašje branila.....
-
koel
#200 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992
Osa i ovaj srbin nemaju pojma o desavanjima u ratu,citaju jadnici svaki svoju propagandu tako da se nema sta tu polemisati neupuceni ste u ratna zbivanja zato ne lupetajte gluposti vozdra i pozdrav od Gardiste ARBIH