Sluzili ste JNA..gdje??
-
suspect_zero
#176 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Stari mi je jednom prilikom spominjao nekakav drnč?........zna li neko šta je to? 
- exliberal
#177 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
ma jel ono ulje za ciscenje puske...suspect_zero wrote:Stari mi je jednom prilikom spominjao nekakav drnč?........zna li neko šta je to?
-
suspect_zero
#178 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
exliberal wrote:ma jel ono ulje za ciscenje puske...suspect_zero wrote:Stari mi je jednom prilikom spominjao nekakav drnč?........zna li neko šta je to?
Dobro si, spominjao je u kontekstu nekog čišćenja
- General_Jackson
#179 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
"Deterdžentni rastvarač za čišćenje ličnog naoružanja" mislim da je to otprilike puni naziv.suspect_zero wrote:Stari mi je jednom prilikom spominjao nekakav drnč?........zna li neko šta je to?
Vojska je tako od milja zvala i jednu čorbu koju smo često znali dobivati za večeru.
-
kijameta
#180 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Pa hajmo redom,plate su bile katastrofa,ja sam zbog male plate napustio JNA. Plate JNA su bile iste na cijeloj teritoriji SFRJ a standard po republikama je bio manje-vise isti kao danas. Tako na primjer recimo imas 1000 maraka plate,pa u Makedoniji je to dobra plata,u Bosni nije lose,u Hrvatskoj hajde onako a u Sloveniji kao socijala.Maraschino wrote:kijameta wrote:Ja sam bio u Nisu,pa poslije u Sloveniji,poslije vojske sam ostao u sluzbi,kao civilno lice. Pa iz licnog iskustva se moram dobroMaraschino wrote: da je bila sila, jeste...
organizaciono svako je znao sta mu je raditi i to u najkracem roku. vlastita proizvodnja od male municije do aviona, pa ti vidi. vrlo malo ili bolje reci nikako su zavisili od drugih.
p.s. sta me je izmedju ostalog iznenadilo u toku proteklog rata. podoficirski i oficirski kadar. mi smo ih zamisljali da sve znaju svak u svojoj oblasti, da su dobro naucili uvezivanje, taktiku i upotrebu sredstava ali na nasu srecu se to pokazalo slabo. imali su sve sto se moze dati jednoj osobi (posao po zavrsetku, dobra plata, stan, posebni restorani, posebne prodavnice, razne druge privilegije) a ono bili sminkeri koji su se dokazivali samo nad svojim zenama i nama regrutima.![]()
![]()
![]()
onom dobra plata. A fakat nisam u zivotu vidio posebni prodavnicu ili posebni restoran za pripadnike JNA.
![]()
![]()
A pravo me zanima koje su to bile privilegije![]()
![]()
![]()
ovo ne razumijem ili ne govorimo o istoj armiji...
u to vrijeme, svako je trazio bilo kakav posao vezan za armiju upravo zbog privilegija. imali su oni 22 decembar, prodavnicu namijenjenu samo njima ali u tim prodavnicama nije se samo prodavale uniforme i dijelovi opreme nego i ostala civilna roba. imali su prodavnice mjesovite robe sa puno nizim cijenama nego sto su u gradu. licno sam tamo kupovao eurokrem, ulje, suho meso, sir a specijalitet im je bio susena ovcija pastrma, onako polutke susene u vojnim objektima negdje oko han pijeska tako da ne stoji da nisu imali mnogo privilegija u odnosu na drugo stanovnistvo.
niko ne spominje ''tarzanke'', ''sviranje gitare'', ''cebovanje''...
tarzanka - kada neko zaspe, otkriven je i hrce onda se istrga toalet papir i pospe po grudima i zapali...kada decko shvati da gori pocne lupati rukama po grudima i urlati aaaaaaaaa...![]()
![]()
sviranje gitare - kada neko zaspe izmedju prsta na rukama mu se stavi malo t.papira i zapali...naravno da se budi i trese rukom kao da svira gitaru...je li tako HAVANA...![]()
![]()
cebovanje - je posebna prica. ako se neko ku.ci, ne uklapa se u sredinu, sabotira zajednicke akcije pa svi dobijemo kazne onda se spremi ''cebovanje'' . ceka se prilika da mu se cebe nabije na glavu, malo umota i onda svi dodju izbubaju ga i dok on skloni to cebe svi su ili leze ili su daleko od njega nesto rade...![]()
bilo je i papucarenje...kada poleti 50-tak papuca prema nekome u mraku ko remeti nocni mir...![]()
ima toga jos...
Tih radnji je bilo na prste prebrojati,u Sarajevu je bio 22 decembar samo uniforme i vojna oprema,sto se tice hrana oficiri su to nabavljali iz vojne logistike.
A sto se tice privilegija,beneficirani staz je u SFRJ imalo rijeseno svako iole opasnije zanimanje-vatrogasci,rudari,policajci,pirotehnicari a i odmaralista po Jadranu je imala svaka jaca firma,tako da to sve skupa i nije bila neka lutrija,racunajuci svu tezinu i opasnost posla,odgovornost ,stres i kolicinu govana koju si morao svakodnevno da pojedes od raznih idiota.
Hehehe ima i voznja bicikla kada se papir stavi medju nozne prste i zapali
Cebovanje je vec malo teza kategorija,moze se povesti istraga a ako se sta dokaze,nezgodno.Jednonacionalna tuca mjesec dana zatvora,medjunacionalna tuca dva mjeseca zatvora.
Manevri su bili ludo zabavni,bilo je tu pucanja iz svih mogucih oruzja i orudja,isto rat,mada ako bi se razvukli,svi bi izgledali k'o trkaci kerovi,vise bi nam na nos izlazio SDO,ne bi ga mogli smisliti vise. Mada iz poslijeratne perspektive,kada sam probao suhu hranu raznih vojski,JNA SDO je jedan od boljih sigurno.USA je kvalitetniji i zdraviji ali zato ga SDO tuce u kvantitetu,kolicini.Mozes ga se natrpati.
A nisu mogli manevri proci da se ne ubaci suzavac u sator,ja patnje nevjerovatne.
Imali smo i neke vjezbe bliske protivtenkovske borbe, na specijalnom poligonu,ma to je bilo ludilo,treci dan se naviknes na tenk,jases po njemu kako se sjetis. Pa prezivljavanje i orijentacija,dobra stvar,nije kao neke ufurane zapadne vojske ali solidno a mi smo ionako ganjali masovnost a ne neke specijalne 'jedinice' jer JNA je dobro skontala bio ti 'specijalan' ili ne- sve to kalas povalja a o sijacu da ne pricamo.
Zanimljivi su bili ljudi,sarenilo ,bogatsvo razlicitosti. Albanci bi se povazdan odvajali i saputali po grupicama,Slovenci i Zagorci isto donekle,mada ne u tolikoj mjeri. Beogradzani,Zagrepcani,Sarajlije,Dalmatinci su iste pravili svoje gangove-raju,naravno ne tako strogo odvojeno kao prve dvije grupe ali zemo je zemo. Doduse,onda je bila prednost visenacionalnost BiH,jer bi se okupljali Sarajlije i Bosanci u svoje klanove a niko nas nije mogao optuziti za nacionalizam ,jer smo bili sareni kao djecja lopta a opet svoji.
- taxi_driver
#181 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Sombor plavac dec. 88/89
-
zelenashica
#182 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
A jesu li žene služile u JNA...
Ima li koja sa takvim iskustvima 
- tech10
#183 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Zadar (zemaljska art.- 50 klasa)
-
FireFly
#184 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Leskovac, kasarna Sinkovac VP5300 (cini mi se) '83-'84
-
dzudasprist
#185 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Sluzenje vojnog roka je nesto st oostaje duboko urezano u nase pamcenje, a samim tim dokazuje da je bio jedan bitan dio naseg zivota.
Postojali su razni izrazi : dzombitis-inekcija koju primis i poslije komotno mozes otici travu pasti , nista ti nece biti. Drnc - naziv za ono ulje il sta vec za ciscenje naoruzanja i jos uz to dobijes nekakve krpice od starih haljetaka, a isto tako bjese i neka vrsta corbe. Cigla- to niko nije volio , nesto kao...kao...ne mogu da nadjem pravi izraz za to(ko kukuruza , a nije ).
Raja , Bosanci su , otprilike , bilji najbolji s Makedoncima , dalmosima i Srbijancima(barem sudim po sebi)...Nekako smo mi bili u svemu tom (iako o nama kruze price i vicevi) hadze..
Bas prije mjesec dana na FB me startovao jaran iz Skopja za koga nista cuo nisam 20 godina(dragi FB) i bjese mi bas drago..Sipci sebi izaberu sefa i svi se oko nejga savijaju, tako isto Slovenci , dok su Hrvati varirali..
Al sto se covjek sa ovim ostalima mogo napiti i izbudalesati , a sve iz ove perspektive izgleda super, jer su ti drugstvo bili Splicani, raja iz Skopja, Zrenjanina, Subotice, Beograda, Karlovca i poneki fantja...
Postojali su razni izrazi : dzombitis-inekcija koju primis i poslije komotno mozes otici travu pasti , nista ti nece biti. Drnc - naziv za ono ulje il sta vec za ciscenje naoruzanja i jos uz to dobijes nekakve krpice od starih haljetaka, a isto tako bjese i neka vrsta corbe. Cigla- to niko nije volio , nesto kao...kao...ne mogu da nadjem pravi izraz za to(ko kukuruza , a nije ).
Raja , Bosanci su , otprilike , bilji najbolji s Makedoncima , dalmosima i Srbijancima(barem sudim po sebi)...Nekako smo mi bili u svemu tom (iako o nama kruze price i vicevi) hadze..
Bas prije mjesec dana na FB me startovao jaran iz Skopja za koga nista cuo nisam 20 godina(dragi FB) i bjese mi bas drago..Sipci sebi izaberu sefa i svi se oko nejga savijaju, tako isto Slovenci , dok su Hrvati varirali..
Al sto se covjek sa ovim ostalima mogo napiti i izbudalesati , a sve iz ove perspektive izgleda super, jer su ti drugstvo bili Splicani, raja iz Skopja, Zrenjanina, Subotice, Beograda, Karlovca i poneki fantja...
- alibaba_i_30_godina
#186 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
kijameta price/dozivljaji su ti
Ako ti nije problem podijeli jos koju vragoliju sa nama.
Takodjer i za ostale vazi isto.
Ako ti nije problem podijeli jos koju vragoliju sa nama.
Takodjer i za ostale vazi isto.
-
djani s
#187 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Kasarna 4. Juli na Vozdovcu, Beograd
- felipe kajetano
#188 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Jasta je....inace je vazilo misljenje bar u ratu a vjerovatno je to naslijedje JNA da u slucaju namjernog/nenamjernog pijenja istog dobijas napade slijepog crijevaexliberal wrote:ma jel ono ulje za ciscenje puske...suspect_zero wrote:Stari mi je jednom prilikom spominjao nekakav drnč?........zna li neko šta je to?
Ajmo veterani koje su cake najvise koristene za izbjegavanje aktivnosti iz dnevnih zapovjesti...ili cak za dobijanje zavrsnog pecata?
- pustopoljina
#189 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
dajdza osamdeset i neke u bitoli,vazda pravio gluposti,jednom za cijelog roka dosao kuci.
stari rodjen netom krajem 2.svj.rata, sto bolestina prelezao,cudo bilo da je ziv- nije ni bio u JNA
brat je bio u nasoj armiji, dok je rok bio 9 mjeseci-zavidovici i travnik,a onda kuci- bilo mu gotiva,udebljao se u vojsci
par sedmica po povratku je ustajao rano i drzao svoje stvari urednima,a onda se opustio
.
dragi je sluzio u ZG i bilo mu super.
-----------
a izbjegavanje...tj.dobijanje slobodnog u JNA...
najblesavije sto sam cula jeste obrezivanje neobrezanih- jer su tako dobijali postedu ili cak ih se pustalo kuci.
stari rodjen netom krajem 2.svj.rata, sto bolestina prelezao,cudo bilo da je ziv- nije ni bio u JNA
brat je bio u nasoj armiji, dok je rok bio 9 mjeseci-zavidovici i travnik,a onda kuci- bilo mu gotiva,udebljao se u vojsci
dragi je sluzio u ZG i bilo mu super.
-----------
a izbjegavanje...tj.dobijanje slobodnog u JNA...
najblesavije sto sam cula jeste obrezivanje neobrezanih- jer su tako dobijali postedu ili cak ih se pustalo kuci.
-
Betand
#190 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
e ona inekcija je cudo bila , za godinu dana nisam se ni prehladio , a sto neko ranije rece , izadjes u decembru pravu sa tusiranja mokre kose cistiti snijeg,sad kad bi to uradio bio bi gotov za sva vremena ...dzudasprist wrote:Sluzenje vojnog roka je nesto st oostaje duboko urezano u nase pamcenje, a samim tim dokazuje da je bio jedan bitan dio naseg zivota.
Drnč ko neko ulje za čiščenje oružja ali i naziv za jelo koje je najsličnije tzv bosanskom loncu ...cigla za doručak , katastrofa ...
Raja, tačno bosanci najbolji s dalmošima ,beograđanima i makedoncima , hrvati nisu baš mogli s beograđanima pa je onda rijetko koji upadao u ekipu , slovenci kako koji , oni iz grada s nama , a oni kekeci sa sela s nikim ,nisu znali ni jezik, šipci uvijek imaju jednog glavnog, u nas bio neki desetar uz to i faks imao završen , samo su njega slušali , kakav kapetan , kad im kapetan nešto kaže , šipac prvo ovog desetara pogleda pa kad mu on klimne glavom tek onda odradi. Inače šipci provala čista , nijedan nije znao glavni grad jugoslaviji i republika , samo su znali za sloveniju i ljubljanu , vozačka dozvola jedna komad na familiju , pita u nas potporucnik ko sve ima vozačku de se javi i sad se javlja raja , kad ovaj jedan šipac se nije javio a zna se da je taksista i pita ga pporučnik pa što se on ne javlja , veli šipac , pa dozvola mu na brata na nju taksira haha onda druga provala , meni došla neka razglednica sarajeva i ono nekakvih džamija na njoj ,čaršija ili šta , kad se onaj buljuk šipaca okupio pa gleda pa nevjeruju mi da je to sarajevo , ko okle džamija haha uglavnom , kad sad pogledaš ovu Bih , nidje veze , onda je bilo dosta da je neko iz Bih i to je vec raja , nema dalje , zemo se onda cijenio i postovao , nise pitalo za naciju ,samo nek je bosanac
- exliberal
#191 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
ma ja sam imao poznanika u stacionaru...nije mi bilo problem dobit postedu, skocio sa kamiona i iscaso nogufelipe kajetano wrote:Jasta je....inace je vazilo misljenje bar u ratu a vjerovatno je to naslijedje JNA da u slucaju namjernog/nenamjernog pijenja istog dobijas napade slijepog crijevaexliberal wrote:ma jel ono ulje za ciscenje puske...suspect_zero wrote:Stari mi je jednom prilikom spominjao nekakav drnč?........zna li neko šta je to?....kao sto su neki liksoni shvatali AT vakcinu kao misterioznu vakcinu nakon koje mozes bez problema jesti i kamenje
![]()
Ajmo veterani koje su cake najvise koristene za izbjegavanje aktivnosti iz dnevnih zapovjesti...ili cak za dobijanje zavrsnog pecata?
-
sexstranka
#192 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Ovde izgleda najvise plavaca
..slabo pjesadije
A nije ni hrana bila losa..barem kod mene..a prva tri mjeseca samo imali srece..pa bili zajedno sa akademcima u kasarnoj.......stadion,poligoni,,teretana,bilijar,kuglana..ma sve zivo..
Posle nam skocilo to sve na nos..pa nas premjestise 5-6km dalje i to pjeseke
Ali opet nije bilo toliko lose..a i nismo vise bili gusteri..
Kantine radile najbolje, loci koliko mozes, samo ako imas love..a imalo se nekako..
A dovoljno nam bilo i po cetiri pive..da se pocne laprdati
Bilo nas je svih nacija..a nikad se nije dolazilo u konflikt po tom pitanju..i to je bilo najvaznije..
A nije ni hrana bila losa..barem kod mene..a prva tri mjeseca samo imali srece..pa bili zajedno sa akademcima u kasarnoj.......stadion,poligoni,,teretana,bilijar,kuglana..ma sve zivo..
Posle nam skocilo to sve na nos..pa nas premjestise 5-6km dalje i to pjeseke
Ali opet nije bilo toliko lose..a i nismo vise bili gusteri..
Kantine radile najbolje, loci koliko mozes, samo ako imas love..a imalo se nekako..
A dovoljno nam bilo i po cetiri pive..da se pocne laprdati
Bilo nas je svih nacija..a nikad se nije dolazilo u konflikt po tom pitanju..i to je bilo najvaznije..
-
homar
#193 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Nećete vjerovati a ja sam ti PET vojski služio. 
- chuchumbamayumbe
#194 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Dok je JNA bila istinska JNA bilo je ponos sluziti tu vojsku.
Ako nisi isao u vojsku nisi se mogao niti ozeniti, nesta ti je falilo...
Ja je nisam sluzio, ali sam cuo dosta prica i za mnoge od vas su to bila dobra vremena, vremena sazrijavanja, spoznaje svijeta oko sebe, poznanstava do groba i zivotnih lekcija.
Odmah tamo poslije WWII pricali su mi da se JNA (ili kako se vec tada zvala) sluzila po 3 godine (mornarica), a ostali po 2 godine?
Ima li neko ko to malo bolje zna?
Ako nisi isao u vojsku nisi se mogao niti ozeniti, nesta ti je falilo...
Ja je nisam sluzio, ali sam cuo dosta prica i za mnoge od vas su to bila dobra vremena, vremena sazrijavanja, spoznaje svijeta oko sebe, poznanstava do groba i zivotnih lekcija.
Odmah tamo poslije WWII pricali su mi da se JNA (ili kako se vec tada zvala) sluzila po 3 godine (mornarica), a ostali po 2 godine?
Ima li neko ko to malo bolje zna?
-
michio
#195 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Moj tata je sluzio vojsku 2 godine 68/70, ali tad je bilo poluratno stanje zbog Cehoslovacke pa je utvrdjivao pozicije prema Bugarskoj. Nije znao da je na bugarskoj granici sve dok nije sreo Bugare
Bugari psovali Tita. Niko ni kod kuce mjesecima nije cuo za njega.
Last edited by michio on 29/03/2010 22:23, edited 2 times in total.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#196 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Kosovo 87/88...
....pljuc jebem ti bosanca i vojsku dje god belaj puna ratna oprema u huuuraaa....jedino pozitivno što je bilo da su me uhvatili u podzemnom aerodromu Slatina kad sam po tadašnjoj prekomandi rasporedjen na obezbjedjenje aerodroma ....pa
jednu poznanicu iz komšiluka....uhvačen na djelu ražalovan,deset dana prdekane i mjesec dana radnog voda

- Maraschino
#197 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
je li bilo stela oko roda vojske...
ja kazem DA. mene regrutovali za neku pjesadiju (bio na regrutaciji tu u sarajevu) i dodjem ja kuci kad pita mene otac '' sta si dobio'' reko ''neka pjesadija'' a on se zavali od smijeha...tako ti i treba
dobro, kazem ja...
dobijam poziv kad ono ARJ PVO komandni vod. jedinica sastavljena od momaka koji su upisali fakultete i dosli na odsluzenje (sin od ovoga, sin od onoga a pitaju mene ciji si ti sin pa si dosao ovdje...onda mi prodje kroz glavu da je otac mutio u vojnom odsijeku za promjenu roda i jedinice).
sve mi je bilo dobro, brzo i uspjesno savladao obuku, odlican strijelac ali disciplina, katastrofa...
sve sto se uradilo u jedinici nije moglo bez mene...kese sa vodom ispod plahte m.vodniku. sutra dan on nas vodi na poligon i prolazimo pored bare a on komanduje ''atomski s' lijeva a ja se prvo namjestim pa buc u baru ali da i njega zalijem onom prljavom vodom...grebe, psuje naredjuje ostav pa ponovo i tako...svako miniranje kreveta (povezu se shpage one za ciscenje pusaka i provedu kroz cijelu spavaonu, namjesti se krevet da stoji ali nisu zakacke u rupama i kada osoba dodje da se uvali u krevet, svi povlace onaj konopac i krevet pada zajedno sa doticnim...ujutro kaze mi porucnik ''imas posjetu'' , ''fino'' velim ''a ne, ne, nema u grad, odi do prijavnice pozdravi se i nazad na generalku'' i tako i bi ali tada sam mu rekao i zakleo se da nece imati mira dok sam u jedinici. i tako je i bilo. uvijek na ivici pritvora ali zbog posla koji sam obavljao nije me da mi napise naredbu
posao koji smo mi (nas 8-10 vojnika) obavljali bio je jako slozen i tajnovit tako da vise od 90 % oficira nije znalo sta mi radimo a imali smo kancelariju odmah pored dezurnog oficira.
ja kazem DA. mene regrutovali za neku pjesadiju (bio na regrutaciji tu u sarajevu) i dodjem ja kuci kad pita mene otac '' sta si dobio'' reko ''neka pjesadija'' a on se zavali od smijeha...tako ti i treba
dobijam poziv kad ono ARJ PVO komandni vod. jedinica sastavljena od momaka koji su upisali fakultete i dosli na odsluzenje (sin od ovoga, sin od onoga a pitaju mene ciji si ti sin pa si dosao ovdje...onda mi prodje kroz glavu da je otac mutio u vojnom odsijeku za promjenu roda i jedinice).
sve mi je bilo dobro, brzo i uspjesno savladao obuku, odlican strijelac ali disciplina, katastrofa...
posao koji smo mi (nas 8-10 vojnika) obavljali bio je jako slozen i tajnovit tako da vise od 90 % oficira nije znalo sta mi radimo a imali smo kancelariju odmah pored dezurnog oficira.
-
grunf 1
#198 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
U JNA nije bilo dobro nikom osim ljudima sa sela, i nikom vise.
Last edited by grunf 1 on 30/05/2014 02:17, edited 1 time in total.
- Fair Life
- Fair Life
#200 Re: Sluzili ste JNA..gdje??
Opaaaaaaaaaa... koja godina?djani s wrote:Kasarna 4. Juli na Vozdovcu, Beograd