Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
jefferson

#176 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by jefferson »

Gosp. Kojovicu,

Hvala na brzom odgovoru, na zalost ja nisam bio u mogucnosti odmah odgovoriti na Vas odgovor tako da se nadam da ima nastavak u "sljedecem broju" posto je tema mislim vise nego ozbiljna.
Da krenem:
Potpuno se slazem s vasom konstatacijom.
Mi smatramo da se drzavni aparat u BiH, odnosno, njegovi troskovi moraju smanjiti za barem 30-40%.
Jedan od prvih prijedloga koje smo iznijeli po dolasku u GU Sarajeva je bio da se broj zaposlenih smanji sa 120 na 56.
Premisa od koje mi polazimo je da za svakog radnika u administraciji cetiri rudara kopaja u rudniku.
Admnistracija je neefikasna(Postupci traju mjesecima i teret dokaza za sve je na vama, nestrucna( To je posebna tema) i korumpirana. Biroratske procedure su neprohodne i sluze za iznudjivanje mita.
Kroz programe za obrazovanje odraslih jedan dio radnika bi se mogao prekvalificirati i biti upotrebljiv za administraciju. Ostali ce morati da potraze srecu u privatnom sektoru.
Ovdje mi se cini da NS nema bas konkretnog prijedloga za ekonomski rast.
Posto znam Vas rad gosp. Kojovicu, znam da ste bili u SAD i znam da razumijete ekonomske trendove. Visoki porezi nikad nisu vodili ka ekonomskom procvatu, ali su puno puta koristeni u svrhu kupovine socijalnog mira.
Mislim da konacno mora doci stranka koja ce glasacima reci da ako ne pocnu manje traziti od drzave a vise sami brinuti o sebi da cemo doci definitivno do ekonomskog kolapsa ciji krajnji ishod ne bi opisivao.
Medjutim, u svom odgovoru na moje pitanje niste nikakav konkretan odgovor dali. Vi ste rekli da se NS zalaze (zalaze se i SDA, HDZ i SNSD, tako barem kazu oni) ali niko ne izlazi sa konkretnim prijedlozima.
68% nameta na platu ide u penziono i zdravstveno!
da li ste Vi voljni podici ljestvicu kada se ljudi mogu penzionisati na 67 godina kako je sada trend u svijetu? To bi smanjilo pritisak na privatnike, koji, nemojmo se zavaravati, odrzavaju drzavu u zivotu.
Da li ste spremni javno reci da ce nekoliko hiljada javnih sluzbenika koji su zaposleni preko stele i rodjackim vezama, ili koji su posteno dobili posao, morati svoj kruh zaradjivati negdje u privatnom sektoru?
I da li ste spremni izaci sa konkretnim brojkama? Koliko cete smanjiti doprinose prve godine, druge, trece i cetvrte? Znamo svi da nista nije moguce preko noci, i da sve mora ici svojim tokom, ali volio bi da iznesete konkretne brojke?
Na nasem internet portalu(nasastranka.ba) mozete pronaci nasu platfomu za grad Sarajevo. U ekonomskom dijelu cete vidjeti nas projekat Biznis centar (one stop shop za investitore) kao i prijedlog industrijske zone. Navodim to kao primjer naseg razmisljanja. O takozvanom procesu "giljotina propisa" bice rijeci u kampanji.
3) Mislim da je odgovor pod rubrikom Biznis centri-ako nije recite.
Svaka cast!
Medjutim Sarajevo je glavni grad drzave BiH, Sarajevo nije drzava BiH! Ja konkretno nisam iz Sarajeva, iz Zenice sam. Po mom misljenju SDA u Zenici je napravila puno toga kada je ekonomija u pitanju, mnogo vise nego Tuzla ili Mostar, ali se mora vise uraditi.
mene interesuje Vas plan za drzavu, znaci i Sarajevo, Zenicu, ali i Olovo, Zavidovice i sl. Odraz drzave nije Sarajevo ili Zenica, odraz drzave su Zavidovici, vares, olovo, Bugojno, a ja se ne bi hvalio tim odrazom. Znaci posto idu opci izbori a ne lokalni, koje cete korake uraditi na federalnom i drzavnom nivou ako pobjedite? Tj. kakav je vas plan kada je u pitanju Drzavni, federalni i kantonalni nivo?
4) Infrastruktura BiH je u ocajnom stanju. Rusilo se, anije se gradilo i odrzavalo ono sto je sagradjeno.
Mi smo razvili politiku javnih investicija u saradnji sa domacim i stranim ekspertima.
Konkretan odgovor na vase pitanje. BiH bi morala ulagati barem 1% GDP-a u infrastrukturu, evenutalno 1.5% na kratko vrijeme. Mi mislimo da bi se smanjenjem troskova administracije i ozivljavanjem investicija oslobodio drzavni kapital koji bi mogao zapoceti eru velikih javnih infrastrukturnih radova.
Imate li u planu konkretne radove? To je kao kad student kaze od sutra pocinjem uciti ili kao kad sadasnja vlast kaze ove godine je godina radova!
Molim Vas konkretne planove??? (nakon odgovora na sve Vase odgovore postavit cu vam konkretna fokusirana pitanja na koja ne ocekujem brz odgovor).
Kao sto i sami kazete, bez cenzusa, bez ekonomskih inidkatora tesko je reci gdje smo i kako nam je.
Sasvim je sigurno medjutim da je poreski sistem koji stiti bogate a opterecuje privredu i srednju klasu nemoralan i neodrziv. Ukidanje PDV-a na neke robe i uvodjenje progresivne poreske stope bi bio pocetak.
Opet niste konkretno odgovorili! Molim Vas brojke? Ovo mi lici kao da nemate detaljan ekonomski plan sto je prioritet u BiH!
Kakva diferencirana stopa? 0,10 i 20% ili nesto drugo? U kojem vremenu nakon sto dodjete na vlast?
Reforma obrazovanja. Necu ulaziti u detalje jer je nas program zaista obiman za ovu formu izlaganja, ali cu reci da smo vec mjesecima u kontaktu sa Un i Negropoentom i njegovim "One laptop per a child" programom.
Pozdravljam ovo! ovo je super inicijativa da se omladina informaticki obrazuje. Da Vam predlozim i inicijativu da studenti imaju besplatan bezicni pristup internetu? To bi se postiglo tako sto bi redovni studenti koji daju godinu za godinom imali pravo na besplatan pristup internetu.
Takodje, mozda da pokrenete inicijativu da se odredjeno vrijeme IT oprema oslobodi carine i poreza jer mi svakako nemamo proizvodjaca kojeg treba stitit. U slucaju da ima neki privredni subjekt koji proizvodi odredjenu IT opremu (ali opet definitivno nemamo proizvodjaca opreme koja je potrebna studentima i omladini) onda te komponente mozemo oporezovati. Samo prijedlog, mislim vrijedan razmisljanja.
I sam sam prosao proces povratka i ovakav kakav je sad ne bih ga zaista nikome preporucio. Nas primarni zadatak po dolasku na vlast je da stvorimo uvjete koji ce nam omoguciti da pozovemo sve BiH gradjana da se vrate i da pomognu obnovi zemlje.(Od budalastih potvrda, do avionskih karti u jednom pravcu do vadjenja licnih dokumenata i priznanja diploma i radnog iskustva)
Nasa ideja je da se u svakoj opstini otvori odjel cii ce zadatak biti da vam pomogne da se u roku od sedam dana opremite svim papririma koje vam trebaju za zivot u BiH.
Mislim da je ovo super inicijativa, ali cu biti sada malo konkretniji.
Meni konkretno ne trebaju nikakve potvrde. Ja samo imam BH pasos, imam sve dokumente, i u BiH sam dva puta godisnje po mjesec dana. Znaci manje-vise upoznat sam sa dinamikom. Medjutim, konkretno pitanje je sta mislite uraditi sa obrazovnim institucijama koje koce priznavanje diploma, ne zato sto te diplome ne vrijede, sto je suludo pomisliti, nego zato sto oni kojima se to prizna, predstavljaju prijetnju tim isti ljudima.
Konkretno sta mislite uraditi sa slucajevima prepisivanja knjiga, zaposljavanja rodbine kao asistenata (posebno na FPN, imate clanak u Zurnalu u vezi toga).
Ti ljudi predstavljaju kocnicu kada je u pitanju nostrifikacija.
U nekim zemljama nostrifikacija traje dan (Ceska) u nekim malo duze. Meni je u SAD nostrificirano dosta predmeta sa Pravnog Fakulteta UNSA za 7 dana!
Stoga, meni nije potrebna besplatna povratna karta, ali jeste nostrifikacija, jer ja kad dodjem hocu da radim i stvaram, a ne da zivim na drzavnoj sisi (izvinjavam se na ovakvom jeziku, ali da tako opisem) zato sto imam doktorat.

Sada nekoliko VRLO konkretnih pitanja na koje uopste ne morate odgovoriti ali bi volio, i ne ocekujem brz odgovor.

1. Sta mislite uraditi sa kompanijama koje su hronicni gubitasi, ali se isto tako hronicno subvencioniraju parama poreskih obveznika? Npr. BH Airlines, koji ima katastrofalne veze sa svijetom, a koji jos nije uvezan u svjetski sistem ni nakon pet godina postojanja, ali se konstantno subvencionira?

2. Sta mislite uraditi kada je u pitanju mlazna avijacija u BiH? BiH trenutno nema mlaznih vojnih aviona, i kada udje u NATO placat cemo drugim drzavama tkz. policing. Nije iskljuceno (to ce se desiti definitivno) da nam nebo cuvaju Hrvatska, italija, Austrija pa cak i Albanija. I dok je to prihvatljivo u kratkorocnom periodu, u dugorocnom, osim prevelikih troskova (recimo sat leta austrijskog EuroFightera kosta 16,000eura austrijance, nadodajte tome jos par hiljada, to su milionski godisnji iznosi), glavni problem je sto mi necemo imati svoje pilote, koji bi poslije presli u civilni sektor, nastavili obucavati druge pilote ili doprinjeli akademskom obrazovanju buducih generacija!
Da li ste o tome razmisljali?

3. pravosudje! Posto sam usko vezan za ovu oblast (radio sam u toj oblasti u BiH) znam i probleme. Problemi su sa preopterecenosti sudija, tj. manjkom sudija, ali i krivicnim zakonom, koji je preblag s obzirom na sadasnju situaciju. Tako je u BiH za silovanje moguce dobiti 3g, te se braniti sa slobode, dok je npr. vladajuca garnitura smislila clan da se samo inicijali pokazuju u pressu, tj. da bi sebe zastitili. Da li bi isli po americkom sistemu gdje bi javnost odmah bila obavjestena sa imenom i prezimenom pocinilaca kao i njihovom slikom? Da li bi prosirili zatvorske kapacitete, sagradili maloljetnicki zatvor te drasticno povecali kazne sa mogucnoscu uvodjenja i dozivotne robije bez mogucnosti pomilovanja (ovo treba vidjeti da li je u skladu sa EU propisima, ali me interesuje zvanican stav stranke).
Takodje, da li ste voljni tretirati posebno kradljivce automobila da bi se stalo konacno u kraj toj rak rani naseg drustva sa drakonskim kaznama i do 30g?
Da li ste spremni mozda ici i na "three strike" zakon, gdje bi nakon tri krivicna djela osumnjicenom automatski bila zaprjecena minimalna kazna od 25g zatvora?

4. Policija? Sta ste mislili uraditi sa korupcijom u policijskim redovima?

5. Zdravstvo? Mi imamo 68% doprinose na penziono i zdravstveno, najvisi u evropi, ali smo rangirani na 90 mjestu prema WHO izvjestaju iz 2000 godine. To je zadnji izvjestaj ali se bojim da nismo napredovali, nego nazadovali.
Imate li kakvu konkretnu strategiju?
kako mislite rjesiti korupciju u zdravstvu?

6. Da li ste spremni svojim poslanicima staviti limit na plate? Plata bi iznosila prosjecnu platu u FBiH (ako je poslanik u Parlamentu FBiH) te prosjecnu platu u BiH ako je poslanik u drzavnom parlamentu?
Da li ste spremni tako isto ograniciti i svoje ministre?

Unaprijed hvala,

Jefferson
ma ja, neka je

#177 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by ma ja, neka je »

G-dine Kojovicu,

Kao i svaka stranak koja se aktivirala u postdaytonskoj drzavi morali ste potpisati izjavu da je dayton kao DMS i drzavno uredjenje neupitan. Da li to znaci da cete se boriti do posljednje kapi bosanske krvi da se ocuva segragacijsko uredjenje? Da li to znaci da pristajete na dva blentiteta koja su nastala Genocidom i Politicidom, od kojih je jedan potpuno postao (haman pa) jednoetican? Da li to znaci da sa Vama R BiH nema nikakve sanse da ponovno uspostavi svoj Ustav?
Drugo, koje je znacenje imena Nasa Stranka? Tako je vjesto smisljena da moze predstavljati svakoga, a tu je i glavni problem, nejasnoca. Danas, u BiH predstavljati svakoga je politicko kurvanje. Kazete da zelite da okupite one koji ne glasaju. Pa oni ni ne glasaju zato sto im je dosta hibrida koje im serviraju. Velika vecina njih ne glasa zato sto zeli BosanskoHercegovacku Opciju koju niko ne nudi. Ako mislite se staviti na jasan put za ocuvanje R BiH trebali ste i ime prilagoditi u tom pravcu da se jasno odredite i otvoreno skupljate ljude koji isto misle. Ovako, Nasa Stranka ce skupiti razne profile i bas zbog tih raznih profila ce na kraju propasti ili ce se desiti kao i sa ostalim strankama, biti ce zajahani od strane velikosrpskog programa, iako ni jedna nije pocela ispravno pa fakticki nije mogla ni biti zajahana nego samo jahana, tako da Vam se tu krije i odgovor vasih ciljeva i namjera.
Trece, zasto mislite da je danasnjoj populaciji u R BiH potrebana jos jedna stranka zabluda i laznih obecanja? Nemate jasnu viziju samo zato sto ste pristali na uslove daytona koji Vas koce u svemu sto je napredno. Pristali ste na Ludjacku Kosulju samo da bi bili u politici? Da li je to razlog zasto glasaci treba da se opredijele za Vas? Jer im nudite nista vise, nista manje nego istu stvar, mrak i tamu kao i svi ostali? Ipak, mislim da je BosanskoHercegovacki narod pametniji i da ce Vas procitati kao i sve ostale cuvare mraka i tame. Zapamtite, i crvena i plava i bijela i zuta...sve su one iste u mraku, boje mraka.
Pozdrav Domovini.
(iako sam siguran da vama ovo bas i nema neko znacenje)
Pedja Kojovic

#178 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

jefferson

Vi s pravom ocekujete iznose i rokove. Navikli ste na egzaktne budzetske projekcije americkih politicara.'
BiH nazalost, kao sto sam vam rekao nije sprovela cenzus i svako ko tvrdi da ima sliku socijalnog i ekonomskog stanja u zemlji to tvrdi a osnovu gledanja u soljicu. O takozvanim dubinskim ekonomskim indikatorima da i ne govorimo.
Sve sto sa vam napisao u prethodnim postovima smo ne samo spremni javno reci nego ce to predstavljati osnovu nase kampanje. Dokumenti u kojima se preciznije razlaze nas plan iz polja javnih investicija, agrarne reforme i socijalne reforme, sto je ono sto vas najvise zanima, ce biti objavljeni nakon kongresa stranke, sredinom aprila.
Iz vasih pitanja je jasno da ste vi s obzirom da zivite u Americi jako dobro informisani o zbivanjima u BiH, ali da u stvari nemate ni priblizno preciznu sliku o, da tako kazem, dubiozi naseg stanja.

1)
Mi smo socijalno liberalna stranka i nasi ekonomski principi proizlaze iz tih nacela.
Drzava mora procjeniti koje su od kompanija o kojima govorite o drzavnog interesa.
Subvencioniranje onih koje to nisu nije dio nase ekonomse politike.
2)
Mi se nadamo da ce Nasa stranka uvesti BiH uci u NATO i da ce nedostatak mlaznih aviona o kojima govorite biti nas najveci drzavi problem.
3)
Mi smatramo da je u BiH potrebno poostriti kaznenu politiku prema pocinicioma krivicnih djela, pogotovo onih koja ukljucuju nasilje i prijetnju oruzjem.(Mislim da gradjani koji su prosli ono sto su prosli gradjani BiH moraju biti zasticeni od nasilja). Nasi krivicni zakoni ne mogu biti u skladu sa americkim nego sa EU standardima jer mi BiH vidimo uokviru te a ne u okviru americke unije. Prosirenje zatvorskih kapaciteta, uvodjenje drugih oblika pracenja i kazne koje ukljucuju odredjeni broj sati "rada za zajednicu" je jedan od nasih prioriteta, kao i reforma policije.
(Danas je u BiH nemoguce otpustiti policajca koj je osudjen za djelo za koje je kazna manja od 6 mjeseci zatvora, npr.) Ja licno mislim da je "tri prekrsaja i ostajes u zatvoru" princip dobar, ali sam imao priliku vidjeti i slucajeve u kojima se pokazao kao, po meni, nepravedan. U svakom slucaju. 80% krivicnih djela u BiH cine tzv. povratnici. Jasno je da bi njihovo zatvaranje drasticno smanjilo broj krivicnih djela.
Ja ipak vjerujem da je najefikasniji oblik protiv kriminala obrazovanje i socijalno ravnomjeran ekonomski razvoj.
4)
Mi smatramo da je korupcija tesko krivicno djelo u kojem ucestvuju dvije strane. Ona koja nudi i ona koja prima mito. U nasoj reformi zdravstveenog sektora mi predlazemo da medicinsko osoblje za koje se dokaze da su primali mito ne samo da ce biti kaznjeni i imovina stecena tim putem oduzeta nego nece vise moci vrsiti praksu u BiH. Drasticne kazne za korupciju ce se odnositi i na one koji su zaposleni u drzavnim organima, dakle i policiju.
5)
U izradi nase politike za reformu zdravstva su ucestvovali neki od najboljih ljekara i direktori bolnica u BiH. To je zaista po ocjeni stranaca najbolej uradjen reforma i ja se nadam da cemo je nako kongresa objaviti i nadam se da ce mediji o njoj pisati. Ja cu je ovdje objaviti u svakom slucaju.
6)
Mi smatramo da plate politickih predstavnika moraju biti u korelaciji sa prosjecnim dohotkom regije koju predstavljaju. Jedan od prvih inicijativa predstavnika Nase stranke nakon lokalnih izbora je bilo smanjenje nadoknada izabranim predstavnicima za ucesce u radu lokalnih organa samouprave. Isto to cemo traziti i drugim nivoima vlasti.

topla voda

Iz tona vaseg obracanja meni je jasno da vi niste nas potencijalni glasac. Nadam se da ce nakon mog posta to biti jasno i vama.

1)
Ja sam u jednom ranijem javljanju izlozio dva legitimna i spomenuo jedan nelegitimni nacin promjene BiH Ustava. (Vama je ocigledno najprivlacniji ovaj treci iako vjerovatno ne mislite u njemu licno ucestvovati).

2)
O povratku na Ustav BiH o kojem vi govorite (Onaj predratni, pretpostavljam) predlazem da razgovarate sa nekim iz vase mjesne organizacije saveza socijalistickog radnog naroda.

Sta znaci Nasa stranka?
Koji dio imena ne razumijete?
(Po ideoloskom opredjeljenju Nasa stranka je socijalno liberalna stranka).

Ne. Mi ne mislimo da je u BiH potrebna "jos jedna stranka zabluda i laznih obecanja". Dapace. Takvih stranaka imamo i vise nego nam treba. Neke od njih obecavaju otcjepljenje djelove drzave BiH, druge centralizaciju pod parolom 100^ BiH, iako su i jedne i druge svjesne da su njihovi programi nesprovedivi bez novog rata za koji vise ne postoje ni ljudski ni tehnicki resursi. Ali strah koji proizvode svojom retorikom im omogucava da vladaju vec skoro 20 godina.

I ja se nadam da ce nas gradjani i gradjanke BiH "procitati" Nadam se da ce procitati dokumente u kojima izlazemo svoje principe i da ce vidjeti da se, tamo gdje smo na vlasti ili u vlasti, drzimo onoga sto kazemo, pa i onda kad je u korist nase stete.

"Pozdrav Domovini.
(iako sam siguran da vama ovo bas i nema neko znacenje)"

Ovim vasem komentarom se necu baviti, osim sto cu vam sugerisati da se po pravopisu sa ovih prostora rijec domovina, ukoliko se ne nalazi na pocetku recenice, pise malim slovom.

p.k.
Pedja Kojovic

#179 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Edin

Ermin Hajder ima svoj blog, facebook stranicu i rado komunicira tim putem. On sigurno ima vise informacija o tome sta se desava u Bosanskom Petrovcu.

p.k.
jefferson

#180 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by jefferson »

@ p.k

Zahvaljujem se na odgovorima. Niste toliko konkretni koliko bi zelio, i smatram da je nemoguce da ne mozete dati neke konkretne brojke kada su u pitanju smanjenje poreza i sl, iako uvazavam Vas argument da je nedostatak cenzusa ogroman problem. Ipak, ja ne zelim brojke da bi ja dobio odgovor, nego se nadam da ce jednom bar doci stranka u BiH koja ce konkretno dati nekakav ekonomski plan. Naravno, niko ne ocekuje da ce se taj plan moci realizovati 100%, jer previse je kod nas nepoznanica, ali je uvijek lijepo vidjeti nekog ko razradi u detalje strategiju razvoja.
Sto se tice pravosudja i krivicnog zakona, ja u potpunosti razumijem razliku izmedju anglo-saxonskog i Napoleonske kodifikacije. Medjutim, kod nas se nesto iz temelja mora mijenjati i vec sam u pitanju rekao da se to naravno mora uskladiti sa EU (ako nsite primjetili).
Kada je u pitanju NATO, fiksna avijacija u biH ce biti samo dio problema. Problem ce nastati kada mi budemo trebali ispunjavati obaveze prema NATO-u, jer do sada smo navikli da samo primamo pomoc. Ali to je vec sada problem nase populacije i izvan je Vase moci.
Svidja mi se odgovor za zdravstvo, i dobro je da imate razradjen plan sa strucnjacima.
Osim toga, mozetel imenovati ekonomske strucnjake koji rade na Vasim planovima?
buzzer

#181 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by buzzer »

meni se cini da su nasi gradjani u inotranstvu dosada mahom apstinirali od glasanja, iz kojih god razloga to bilo. ima li ns namjeru direktno im se obracati i na koji nacin?

mozes li nam nediplomatskim jezikom opisati odnos ns sa sdp-om sa osvrtom na tvoje i (jelonobi?) dinino obracanje zl u danima, te viziju buduceg odnosa s njima? mislim da bi vrijedilo razjasniti taj odnos zbog neutemeljenih, ali agresivnih optuzbi da je ns nastala samo da dohaka sdp-u.

zelim vam da istajete i budete uspjesni u zapocetom poslu.
draganbl

#182 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

Evo da se i ja oglasim dok traje zatišje
Koliko vidim, forumaši su prilično uzdržani povodom oštrijih komentara na račun Naše stranke. Prosječnom "liberalu" iz reda srpskog naroda bi do sada dežurni forumski fašisti već nalijepili u najmanju ruku etiketu salonca, ako ga već ne bi častili i nekim četničkim ili sociopatskim pridjevom. Ja ti @Peđa želim da ostaneš što duže i daš svoj doprinos u identifikovanju nacionističke, ali i kvazibosanske sdp-ovske politike koja je na ovom forumu zaštićena kao dogma.

Izuzetno mi je drago kada vidim da neko misli slično kao ja. Čitajući informacije sa portala Naše stranke pronašao sam jedanfin tekst. Evo njegovog sažetka. Napisao ga je Bojan Bajić, a 'ladno kao da sam ga ja pisao.
Kao što je Hrvatska nacionalna država Hrvata i ostalih, Srbija nacionalna država Srba i ostalih, tako BiH može postati država Bošnjaka i ostalih. Ta opcija je postala dominantni trend od Daytona do danas sa velikom vjerovatnoćom da se nastavi i u budućnosti. Ovome ponajviše doprinosi kontradiktorno savezništvo sve tri nacionalističke politike u BiH: iako zvuči nevjerovatno, ali i srpska i hrvatska aktuelna politika pomažu bošnjačke nacionalističke ciljeve. Dominantna politika kod Bošnjaka (ona koja pobjeđuje na 99% izbora unazad 18 godina), tj. ona koja zastupa isključivo interese Bošnjaka muslimana u BiH, svjesna novog istorijskog procesa nakon 1995. i Daytona, vrlo uspješno igra dvostruku igru, koja s jedne strane glasno promoviše multietničku BiH, pa čak i građansku, dok s druge strane povlači mnoge poteze koji idu u pravcu stvaranja dvotrećinsko-većinske bošnjačko-muslimanske države
Mislim da je svaki Bošnjak koji prihvati boldirano vaš potencijalni glasač. No, koliko takvih zaista ima?
Control panel

#183 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

VjecitiStudent wrote:
Alfons Kauders wrote: joj nemoj molim te offtopichariti... znamo kako se upalis kad ti ko proziva sdp, a znas da sam ja iz tuzle, pa mi se sdp zbog imamovicevih nebuloza i potemkinovih sela zgadio za sva vremena... ako hoces da popricamo malo o sdp-u, otvori drugu temu...
Zasto na ovom forumu neki film slican ovome, u kojem bi u glavnoj ulozi bio neki ugledni clan SDP-a, nikada necemo gledati?
pa valjda zbog toga sto se ugledni clanovi SDP-a bave ozbiljnijim stvarima poput donosenja zakona i borbe sa vladajucom koalicijom da ti zakoni budu po mjeri gradjana.

lako je besposlicariti na kompjuteru i pricati kako treba, i napadati najveceg krivca SDP,Zlatka ili koristiti SDP-ove folove kao svoje. sta ja ili mi imamo od toga sto pitamo nekoga preko foruma o necemu. ma idi covjece i radi za sta si izabran. nisi izabran da sa mnom raspravljas preko foruma.
felipe kajetano

#184 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

Control panel wrote: pa valjda zbog toga sto se ugledni clanovi SDP-a bave ozbiljnijim stvarima poput donosenja zakona i borbe sa vladajucom koalicijom da ti zakoni budu po mjeri gradjana.
Ala se bave svaka im cast :-)
U stilu Denisa Becirovica Kengura....
P.S. divi film "Tito i ja" :-D
Control panel

#185 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Control panel »

felipe kajetano wrote: Ala se bave svaka im cast :-)
U stilu Denisa Becirovica Kengura....
P.S. divi film "Tito i ja" :-D
ma ja sve sto SDP radi nevalja i treba pljuvati.
Adriatic

#186 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

Kojeg li jeftinog marketinga, jedne po svemu minorne i beznačajne stranke.
VjecitiStudent

#187 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Adriatic wrote:Kojeg li jeftinog marketinga, jedne po svemu minorne i beznačajne stranke.
Zasto se onda ne potrudite da dovedete nekoga iz neke velike i znacajne stranke, pa da i njima mozemo postaviti koje pitanje?
nosara

#188 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by nosara »

VjecitiStudent wrote:
Adriatic wrote:Kojeg li jeftinog marketinga, jedne po svemu minorne i beznačajne stranke.
Zasto se onda ne potrudite da dovedete nekoga iz neke velike i znacajne stranke, pa da i njima mozemo postaviti koje pitanje?
:lol:
Adriatic

#189 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

VjecitiStudent wrote:
I šta bi od toga?
VjecitiStudent

#190 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Adriatic wrote:
VjecitiStudent wrote:
I šta bi od toga?
Dobili bi mogucnost da dobijemo odgovore na mnoga pitanja koja kao biraci imamo pravo da postavljamo.

Osim ako ne mislis da je najbolje da pricekamo predizborne jumbo plakate, pa da pricamo sa plakatima? :D
Adriatic

#191 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Adriatic »

VjecitiStudent wrote:

Dobili bi mogucnost da dobijemo odgovore na mnoga pitanja koja kao biraci imamo pravo da postavljamo.

Osim ako ne mislis da je najbolje da pricekamo predizborne jumbo plakate, pa da pricamo sa plakatima? :D
Zar ima još nekih pitanja koja se trebaju postaviti ovima na vlasti? Zar nije sve jasno?
Ili ti kao i uvijek misliš samo na SDP?
VjecitiStudent

#192 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by VjecitiStudent »

Adriatic wrote:
VjecitiStudent wrote:

Zar ima još nekih pitanja koja se trebaju postaviti ovima na vlasti? Zar nije sve jasno?
Ili ti kao i uvijek misliš samo na SDP?
Ja znam da ste vi u SDP-u imate malo drugaciju kulturu medjusobnih odnosa, no, za tvoju informaciju,
u demokratiji, pitanja i odgovora nikad nije dosta.
udrch

#193 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by udrch »

Zanimljiva tema..
Kadar Naše Stranke odgovara, a pitanja postavlja kadar SDP-a (nosara i seln) :D :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Gdje ide ova država, dvije iste stranke ne mogu se dogovoriti ni da sjednu na kahvu i da se razjasne, nego se preko foruma prepucavaju..
Pedja Kojovic

#194 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Pedja Kojovic »

Posto se veliki broj pitanja tice odnosa Nase stranke i SDP-a ja cu, iako sam nekoliko puta javno govorio o tome ovjde pokusati ukratko sumirati nas stav.

Mi smatramo da je SDP zasluzan jer je koliko toliko sacuvao ideju antifasizma i multietnicke BiH.
Krivac za sadasnje katastrofalno socijalno i ekonomsko stanje u zemlji nije SDP.
Krivci za sadasnje stanje - ukljucujuci i rat- su nacionalisticke stranke koje su iskoristile pad komunizma i zapaljivom retorikom dosle na vlast s namjerom da nastave nedovrsene obracune iz davne proslosti. Poslije rata, nastavljujuci rat drugim sredstvima, te iste stranke su krijuci se iza "borbe za nacionalne interese" doslovce opljackale zemlju i uspostavile nefunkcionalnu drzavu kako bi na taj nacin zastitili sebe od odgovornosti. Na vlasti se odrzavaju sijanjem straha od novog rata.

Nasa stranka nije ni frakcija ni podmaladak SDP.
Nasa stranka smatra SDP sestrinskom strankom ne samo zbog zajednickog antifasizma nego i zbog bliskosti u programima, pogotovo u dijelovima koji se ticu socijalne politike, obrazovanja, evropskog puta i ulaska BiH u NATO.

SDP je stara i velika stranka kojoj se, nazalost, dogodilo da je danas na mnogim mjestima predstavljaju ljudi koji sustinski nisu socijaldemokrati. MI medjutim hocemo da vjerujemo da ce SDP pronaci snage u sebi i prevazici to.

Sukob SDP-a i Nase stranke u Sarajevu je posljedica naseg neslaganja o brzini i metodama za rjesenje nagomilanih problema u gradu. Ironicno je da su upravo ljudi zbog kojih je sukob i izbio par mjeseci nakon raskida partnerstva "eliminisani" iz vlasti od strane CIK-a.

Nasa stranka je predlagala SDP-u i pozivala ga da preuzme vodjstvo u organizovanju udruzene BiH opozicije pred naredne izbore ali je procjena njihovog rukovodstva da bi to bilo kontraproduktivno.

Bilo kako bilo. Mi ocekujemo da ce Nasa stranka na narednim izborima ostvariti rezultate koji su indicirani u onim istrazivanjima javnog mjenja koja se rade iskljucivo po statistickim a ne kvazipolitickim metodama i da ce zajedno sa SDP-om i drugim gradjanski orijentisanim strankama po prvi put od rata na ovamo formirati BiH vlast bez znacajnog prisustva predstavnika stranaka koje su sada na vlasti.

Mi smatramo da je Nasa stranka-SDP-Liberali i jos neke stranke dobitna kombinacija za sve gradjane i gradjanke BiH koji zele miran i prosperitetan zivot u svojoj zemlji.

Nadam se da sam pojasnio odnos SDP- Nasa stranka.

thunderbird

1) Principijelan odgovor na tvoje pitanje jesljedeci. Mi smo spremni uraditi ono sto se mora uraditi bez obzira da li je to popularno. Nas cilj je stvaranje drzave u kojoj svako moze svojim radom i znanjem obezbjediti sebi i svojoj porodici zivot dostojan covjeka i da svaka sljedeca generacija zivi bolje od prethodne.

2) Odluku o mogucim post izbornim koalicijama ce donijeti organi stranka i objaviti je.
Alfons Kauders

#195 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

udrch wrote:Zanimljiva tema..
Kadar Naše Stranke odgovara, a pitanja postavlja kadar SDP-a (nosara i seln) :D :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Gdje ide ova država, dvije iste stranke ne mogu se dogovoriti ni da sjednu na kahvu i da se razjasne, nego se preko foruma prepucavaju..
ima ih jos, nisu samo njih dvojica... :D

ali moram priznati da ne kontam simpatizere i clanove sdp-a koji se toliko loze na pricu sdp vs. ns...

argument je da se ns bori protiv iskljucivo protiv sdp-a i razbija ljevicu, dok ne napada nacionaliste... ok, onda svi trebamo pohvaliti radoncica jer on to isto radi na desnici... a sdp ne ostaje duzan ns-u...

medjutim, sta je s ljudima koji ne zele da glasaju za sdp? isto kao sto ce za fahru glasati oni koji su se razocarali u harisovih 100% i tihicev prud, tako ce i za ns glasati ljudi koje je razocarao sdp... ne kontam sta sdp ocekuje, da se ns bori za likove koji glasaju za mihajlicu, jurisica ili silajdzica? bas me zanima kako bi izgledala stranka koja bi mogla prikupiti glasove iz sva tri nacionalisticka tabora...

sdp ima dosta promasaja, ima ih i ns i svaka druga stranka... ali sdp haman konta da je savrsen i da ne treba raditi na sebi, vec da treba kenjati i govoriti drugim sta rade... ja sam rekao da za sdp necu glasati radi glupih poteza koje su povukli u tuzli i radi odnosa prema javnoj potrosnji na ostalim nivoima vlasti... fol socijaldemokrate a potrosise boga oca, jos se bune kad se najavi kresanje plata u javnom sektoru a privredu pomenu samo kad moraju - nista se drugo i ne moze ocekivati od stranke cije clanstvo mahom cine budzetski korisnici...

e sad, je li bolje da neko ko nece da glasa za sdp ne glasa nikako ili da glasa za ns? haman bi sdp-u bilo draze da ti glasaci ne izadju na izbore ili da glasaju za nacionaliste umjesto za ns... :D
draganbl

#196 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by draganbl »

Peđa,
Cijenim tvoje aktivnosti na ovom forumu.
Možeš li otvoreno i bez okolišanja odgovoriti na pitanja:

1. Da li je Naša stranka za ukidanje Republike Srpske?
2. U slučaju da nije za ukidanje, da li je Naša stranka za promjenu naziva Republika Srpska?
3. Da li je Republika Srpska genocidna tvorevina?
4. Da li je trenutna srbijanska politika koju predvodi Tadić dobronamjerna prema BiH?
5. Da li je Srbija izvršila agresiju na BiH u proteklom ratu?
6. Da li Naša stranka smatra da treba obnoviti tužbu BiH protiv Srbije za genocid?
Alfons Kauders

#197 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Alfons Kauders »

draganbl wrote:Peđa,

2. U slučaju da nije za ukidanje, da li je Naša stranka za promjenu naziva Republika Srpska?
4. Da li je trenutna srbijanska politika koju predvodi Tadić dobronamjerna prema BiH?
6. Da li Naša stranka smatra da treba obnoviti tužbu BiH protiv Srbije za genocid?
ma ja ba, jebo evropu, ekonomiju, razvoj, kulturu - treba se fokusirati na bitne stvari... :D
Edin H.

#198 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Edin H. »

Pedja, samo bih zelio cestitati na ovoj ideji otvaranja teme na forumu, jer ste jedini cini mi se shvatili koliko ovaj vid komunikacije sa potencijalnim glasacima sve vise postaje bitan.

Da li imate neki barem okviran podatak koji broj Srba je procentualno glasao za vas u Bosanskom Petrovcu? Poznato mi je da je prethodni gradonacelnik bio iz Dodikove stranke.

Ako je to donekle znacajan broj da li to znaci da postoji nada da mozete ostvariti iole znacajan rezultat u RS-u ili se samo koncentrisete na Federaciju?
Edin H.

#199 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by Edin H. »

Alfons Kauders wrote:

ma ja ba, jebo evropu, ekonomiju, razvoj, kulturu - treba se fokusirati na bitne stvari... :D
:D
felipe kajetano

#200 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko

Post by felipe kajetano »

Alfons Kauders wrote:

To su krucijalna pitanja od cijih odgovora zavisi izborni uspjeh/neuspjeh NS u RS-u....nema potrebe za zavlacenjem jel vremena je sve manje.RS i razvoj ekonomije,napredak kulture i uopste razvoj drzave BiH ne iskljucuju jedno drugo kako odredjeni krugovi uporno zele da predstave...
Locked