Hvala na brzom odgovoru, na zalost ja nisam bio u mogucnosti odmah odgovoriti na Vas odgovor tako da se nadam da ima nastavak u "sljedecem broju" posto je tema mislim vise nego ozbiljna.
Da krenem:
Ovdje mi se cini da NS nema bas konkretnog prijedloga za ekonomski rast.Potpuno se slazem s vasom konstatacijom.
Mi smatramo da se drzavni aparat u BiH, odnosno, njegovi troskovi moraju smanjiti za barem 30-40%.
Jedan od prvih prijedloga koje smo iznijeli po dolasku u GU Sarajeva je bio da se broj zaposlenih smanji sa 120 na 56.
Premisa od koje mi polazimo je da za svakog radnika u administraciji cetiri rudara kopaja u rudniku.
Admnistracija je neefikasna(Postupci traju mjesecima i teret dokaza za sve je na vama, nestrucna( To je posebna tema) i korumpirana. Biroratske procedure su neprohodne i sluze za iznudjivanje mita.
Kroz programe za obrazovanje odraslih jedan dio radnika bi se mogao prekvalificirati i biti upotrebljiv za administraciju. Ostali ce morati da potraze srecu u privatnom sektoru.
Posto znam Vas rad gosp. Kojovicu, znam da ste bili u SAD i znam da razumijete ekonomske trendove. Visoki porezi nikad nisu vodili ka ekonomskom procvatu, ali su puno puta koristeni u svrhu kupovine socijalnog mira.
Mislim da konacno mora doci stranka koja ce glasacima reci da ako ne pocnu manje traziti od drzave a vise sami brinuti o sebi da cemo doci definitivno do ekonomskog kolapsa ciji krajnji ishod ne bi opisivao.
Medjutim, u svom odgovoru na moje pitanje niste nikakav konkretan odgovor dali. Vi ste rekli da se NS zalaze (zalaze se i SDA, HDZ i SNSD, tako barem kazu oni) ali niko ne izlazi sa konkretnim prijedlozima.
68% nameta na platu ide u penziono i zdravstveno!
da li ste Vi voljni podici ljestvicu kada se ljudi mogu penzionisati na 67 godina kako je sada trend u svijetu? To bi smanjilo pritisak na privatnike, koji, nemojmo se zavaravati, odrzavaju drzavu u zivotu.
Da li ste spremni javno reci da ce nekoliko hiljada javnih sluzbenika koji su zaposleni preko stele i rodjackim vezama, ili koji su posteno dobili posao, morati svoj kruh zaradjivati negdje u privatnom sektoru?
I da li ste spremni izaci sa konkretnim brojkama? Koliko cete smanjiti doprinose prve godine, druge, trece i cetvrte? Znamo svi da nista nije moguce preko noci, i da sve mora ici svojim tokom, ali volio bi da iznesete konkretne brojke?
Svaka cast!Na nasem internet portalu(nasastranka.ba) mozete pronaci nasu platfomu za grad Sarajevo. U ekonomskom dijelu cete vidjeti nas projekat Biznis centar (one stop shop za investitore) kao i prijedlog industrijske zone. Navodim to kao primjer naseg razmisljanja. O takozvanom procesu "giljotina propisa" bice rijeci u kampanji.
3) Mislim da je odgovor pod rubrikom Biznis centri-ako nije recite.
Medjutim Sarajevo je glavni grad drzave BiH, Sarajevo nije drzava BiH! Ja konkretno nisam iz Sarajeva, iz Zenice sam. Po mom misljenju SDA u Zenici je napravila puno toga kada je ekonomija u pitanju, mnogo vise nego Tuzla ili Mostar, ali se mora vise uraditi.
mene interesuje Vas plan za drzavu, znaci i Sarajevo, Zenicu, ali i Olovo, Zavidovice i sl. Odraz drzave nije Sarajevo ili Zenica, odraz drzave su Zavidovici, vares, olovo, Bugojno, a ja se ne bi hvalio tim odrazom. Znaci posto idu opci izbori a ne lokalni, koje cete korake uraditi na federalnom i drzavnom nivou ako pobjedite? Tj. kakav je vas plan kada je u pitanju Drzavni, federalni i kantonalni nivo?
Imate li u planu konkretne radove? To je kao kad student kaze od sutra pocinjem uciti ili kao kad sadasnja vlast kaze ove godine je godina radova!4) Infrastruktura BiH je u ocajnom stanju. Rusilo se, anije se gradilo i odrzavalo ono sto je sagradjeno.
Mi smo razvili politiku javnih investicija u saradnji sa domacim i stranim ekspertima.
Konkretan odgovor na vase pitanje. BiH bi morala ulagati barem 1% GDP-a u infrastrukturu, evenutalno 1.5% na kratko vrijeme. Mi mislimo da bi se smanjenjem troskova administracije i ozivljavanjem investicija oslobodio drzavni kapital koji bi mogao zapoceti eru velikih javnih infrastrukturnih radova.
Molim Vas konkretne planove??? (nakon odgovora na sve Vase odgovore postavit cu vam konkretna fokusirana pitanja na koja ne ocekujem brz odgovor).
Opet niste konkretno odgovorili! Molim Vas brojke? Ovo mi lici kao da nemate detaljan ekonomski plan sto je prioritet u BiH!Kao sto i sami kazete, bez cenzusa, bez ekonomskih inidkatora tesko je reci gdje smo i kako nam je.
Sasvim je sigurno medjutim da je poreski sistem koji stiti bogate a opterecuje privredu i srednju klasu nemoralan i neodrziv. Ukidanje PDV-a na neke robe i uvodjenje progresivne poreske stope bi bio pocetak.
Kakva diferencirana stopa? 0,10 i 20% ili nesto drugo? U kojem vremenu nakon sto dodjete na vlast?
Pozdravljam ovo! ovo je super inicijativa da se omladina informaticki obrazuje. Da Vam predlozim i inicijativu da studenti imaju besplatan bezicni pristup internetu? To bi se postiglo tako sto bi redovni studenti koji daju godinu za godinom imali pravo na besplatan pristup internetu.Reforma obrazovanja. Necu ulaziti u detalje jer je nas program zaista obiman za ovu formu izlaganja, ali cu reci da smo vec mjesecima u kontaktu sa Un i Negropoentom i njegovim "One laptop per a child" programom.
Takodje, mozda da pokrenete inicijativu da se odredjeno vrijeme IT oprema oslobodi carine i poreza jer mi svakako nemamo proizvodjaca kojeg treba stitit. U slucaju da ima neki privredni subjekt koji proizvodi odredjenu IT opremu (ali opet definitivno nemamo proizvodjaca opreme koja je potrebna studentima i omladini) onda te komponente mozemo oporezovati. Samo prijedlog, mislim vrijedan razmisljanja.
Mislim da je ovo super inicijativa, ali cu biti sada malo konkretniji.I sam sam prosao proces povratka i ovakav kakav je sad ne bih ga zaista nikome preporucio. Nas primarni zadatak po dolasku na vlast je da stvorimo uvjete koji ce nam omoguciti da pozovemo sve BiH gradjana da se vrate i da pomognu obnovi zemlje.(Od budalastih potvrda, do avionskih karti u jednom pravcu do vadjenja licnih dokumenata i priznanja diploma i radnog iskustva)
Nasa ideja je da se u svakoj opstini otvori odjel cii ce zadatak biti da vam pomogne da se u roku od sedam dana opremite svim papririma koje vam trebaju za zivot u BiH.
Meni konkretno ne trebaju nikakve potvrde. Ja samo imam BH pasos, imam sve dokumente, i u BiH sam dva puta godisnje po mjesec dana. Znaci manje-vise upoznat sam sa dinamikom. Medjutim, konkretno pitanje je sta mislite uraditi sa obrazovnim institucijama koje koce priznavanje diploma, ne zato sto te diplome ne vrijede, sto je suludo pomisliti, nego zato sto oni kojima se to prizna, predstavljaju prijetnju tim isti ljudima.
Konkretno sta mislite uraditi sa slucajevima prepisivanja knjiga, zaposljavanja rodbine kao asistenata (posebno na FPN, imate clanak u Zurnalu u vezi toga).
Ti ljudi predstavljaju kocnicu kada je u pitanju nostrifikacija.
U nekim zemljama nostrifikacija traje dan (Ceska) u nekim malo duze. Meni je u SAD nostrificirano dosta predmeta sa Pravnog Fakulteta UNSA za 7 dana!
Stoga, meni nije potrebna besplatna povratna karta, ali jeste nostrifikacija, jer ja kad dodjem hocu da radim i stvaram, a ne da zivim na drzavnoj sisi (izvinjavam se na ovakvom jeziku, ali da tako opisem) zato sto imam doktorat.
Sada nekoliko VRLO konkretnih pitanja na koje uopste ne morate odgovoriti ali bi volio, i ne ocekujem brz odgovor.
1. Sta mislite uraditi sa kompanijama koje su hronicni gubitasi, ali se isto tako hronicno subvencioniraju parama poreskih obveznika? Npr. BH Airlines, koji ima katastrofalne veze sa svijetom, a koji jos nije uvezan u svjetski sistem ni nakon pet godina postojanja, ali se konstantno subvencionira?
2. Sta mislite uraditi kada je u pitanju mlazna avijacija u BiH? BiH trenutno nema mlaznih vojnih aviona, i kada udje u NATO placat cemo drugim drzavama tkz. policing. Nije iskljuceno (to ce se desiti definitivno) da nam nebo cuvaju Hrvatska, italija, Austrija pa cak i Albanija. I dok je to prihvatljivo u kratkorocnom periodu, u dugorocnom, osim prevelikih troskova (recimo sat leta austrijskog EuroFightera kosta 16,000eura austrijance, nadodajte tome jos par hiljada, to su milionski godisnji iznosi), glavni problem je sto mi necemo imati svoje pilote, koji bi poslije presli u civilni sektor, nastavili obucavati druge pilote ili doprinjeli akademskom obrazovanju buducih generacija!
Da li ste o tome razmisljali?
3. pravosudje! Posto sam usko vezan za ovu oblast (radio sam u toj oblasti u BiH) znam i probleme. Problemi su sa preopterecenosti sudija, tj. manjkom sudija, ali i krivicnim zakonom, koji je preblag s obzirom na sadasnju situaciju. Tako je u BiH za silovanje moguce dobiti 3g, te se braniti sa slobode, dok je npr. vladajuca garnitura smislila clan da se samo inicijali pokazuju u pressu, tj. da bi sebe zastitili. Da li bi isli po americkom sistemu gdje bi javnost odmah bila obavjestena sa imenom i prezimenom pocinilaca kao i njihovom slikom? Da li bi prosirili zatvorske kapacitete, sagradili maloljetnicki zatvor te drasticno povecali kazne sa mogucnoscu uvodjenja i dozivotne robije bez mogucnosti pomilovanja (ovo treba vidjeti da li je u skladu sa EU propisima, ali me interesuje zvanican stav stranke).
Takodje, da li ste voljni tretirati posebno kradljivce automobila da bi se stalo konacno u kraj toj rak rani naseg drustva sa drakonskim kaznama i do 30g?
Da li ste spremni mozda ici i na "three strike" zakon, gdje bi nakon tri krivicna djela osumnjicenom automatski bila zaprjecena minimalna kazna od 25g zatvora?
4. Policija? Sta ste mislili uraditi sa korupcijom u policijskim redovima?
5. Zdravstvo? Mi imamo 68% doprinose na penziono i zdravstveno, najvisi u evropi, ali smo rangirani na 90 mjestu prema WHO izvjestaju iz 2000 godine. To je zadnji izvjestaj ali se bojim da nismo napredovali, nego nazadovali.
Imate li kakvu konkretnu strategiju?
kako mislite rjesiti korupciju u zdravstvu?
6. Da li ste spremni svojim poslanicima staviti limit na plate? Plata bi iznosila prosjecnu platu u FBiH (ako je poslanik u Parlamentu FBiH) te prosjecnu platu u BiH ako je poslanik u drzavnom parlamentu?
Da li ste spremni tako isto ograniciti i svoje ministre?
Unaprijed hvala,
Jefferson