BIH maloprodajni lanaci

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
motachjointa

#176 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by motachjointa »

bingo je solidan ali brate radnici imaju status ko robovi a plate male :sad:
Boom71

#177 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by Boom71 »

Nikako da skontam zasto su cijene prehrambenih i higijenskih proizvoda puno vise nego u Njemackoj?
Ovo vazi i za mercator,konzum,DP,ma bilo koji trzni centar u BiH.

Ne kontam zasto su nase domace prodavnice onako jadne i natrpane? Isto kao da udjes u neki seoski granap,ali puno vece :-) .
Ja mislim da je do vlasnika papaka.

Ja apsolutno glasam za domaci proizvod!
Ali da kupujem kod olosha koji terorishe uposlenike,tjera radnike da ispravljaju rokove upotrebe i sl.akcije-necu!

Sto se tice proizvodjaca i tu sam za nasu proizvodnju!
Ali gdje su nestali neki nasi brendovi ili jos postoje ali je kvalitet truba?
Zasto se ne stimulisu oni koji ce prozvoditi kako treba i praviti nase,BH prepoznatljive proizvode,domace Brendove?

I opet da ne bude zabune:apsolutno sam za domace trgovine,a posebno proizvode! Ali kupujem kvalitetnije sa primjerenom cijenom.
mahalik

#178 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

kolika je plata u Bingu
ssmmiilleeyy

#179 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by ssmmiilleeyy »

Plata u Bingu je 600 KM
što je zadovoljavajuce s obzirom da nam je minimalac 350 KM

I u Konzumu je situacija ista 600 KM

Merkator ja mislim da je isto 600 KM možda malo više

Naših proizvoda je sve manje jer ako bas gledate porijeklo proizvoda onda u Merkatoru 80 prozivoda je uvezeno iz Slovenije,a Konzumu iz Hrvatske

Naravno svi forsiraju svoj produkt :D a mi ko hajvani kupujem

ako u jos dodamo proizvode iz Srbije onda je nasih artikala siroke potrosnje jako jako malo
mahalik

#180 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

ssmmiilleeyy wrote:Plata u Bingu je 600 KM
što je zadovoljavajuce s obzirom da nam je minimalac 350 KM

I u Konzumu je situacija ista 600 KM

Merkator ja mislim da je isto 600 KM možda malo više

Naših proizvoda je sve manje jer ako bas gledate porijeklo proizvoda onda u Merkatoru 80 prozivoda je uvezeno iz Slovenije,a Konzumu iz Hrvatske

Naravno svi forsiraju svoj produkt :D a mi ko hajvani kupujem

ako u jos dodamo proizvode iz Srbije onda je nasih artikala siroke potrosnje jako jako malo
ako je plata 600KM ja stvarno ne znam što se bunite
jer znam par ljudi koji rade za tu platusa fakultetom a koliko znam radnici u Bingu su sa SSS
ssmmiilleeyy

#181 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by ssmmiilleeyy »

@mahalik ne bitno jesil s SSS ili Fakultetom ako nemaš štelu donji si

Plata 600 KM je Sasvim dovoljna nego što naš narod hoće 1500 KM mjesečno (a to treba zasluziti radom ili platiti novcem dobru stelu)

Poznajem mali milion ljudi obrazovanih sposobnih za rad koji se *ebu po birou itd
mahalik

#182 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

ssmmiilleeyy wrote:@mahalik ne bitno jesil s SSS ili Fakultetom ako nemaš štelu donji si

Plata 600 KM je Sasvim dovoljna nego što naš narod hoće 1500 KM mjesečno (a to treba zasluziti radom ili platiti novcem dobru stelu)

Poznajem mali milion ljudi obrazovanih sposobnih za rad koji se *ebu po birou itd

najgore kad ti je takav bližniji tvoj

al da se vratimo na temu
Bingo nudi upravo minimalne cijene i to će ljudi prepoznati
Kome se enterijer i ili eksterijer ne sviđa nek ide u Mercator/Konzum
ali će na lupam 100 artikala dati oko 20-25KM više nego da su kupovali u Bingu a Bingu još domaći lanac i razvija proizvodnju- čuveni srebrenički Smoki i agrokomerc Tops
motachjointa

#183 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by motachjointa »

Plata nije 600 km, nego jedva 500, znaci 400 i nesto, bingo hadzici, radis 6 dana u sedmici, radis u smjenama znaci i do 10 navece tako da nit imas para niti prostora za zivot i na kraju osuđen si da trpis izivljavanje kabadahija za mizernu platu da bi kako tako prezivio, nema sta odlicna plata i uslovi za zivot. I volio bih da vidim ko je taj i kome je to dovoljno 600 km a ne ovih jedva 500 u danasnje vrijeme da solidno prezivi i prehrani porodicu i skoluje djecu :roll: dok se god budemo zadovoljavali mrvicama dok pojedinci zgrcu lovu bit cemo tu gdje jesmo.
ssmmiilleeyy

#184 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by ssmmiilleeyy »

Bitno je da Trgovački lanac drži naš čovjek koji će koliko toliko zadržati novca u BiH

Konzum iznosi novac isto tako radi i Merkator i sve dok je tako naša Ekonomija je u Qrcu

Vjeruj mi i ja sam ostao iznenadjen kada sam saznao da Bingo podrzava razvoj Tops-a i Smoki-a

Od tada sam im vjeran kupac

zanima me Interex ja mislim da je vlasnik naš čovjek :D

@Motachjointa pa prijatelj mi radi u Bingu slaze proizvode po policama i dobije 600 KM sa svim
mahalik

#185 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

ssmmiilleeyy wrote:Bitno je da Trgovački lanac drži naš čovjek koji će koliko toliko zadržati novca u BiH

Konzum iznosi novac isto tako radi i Merkator i sve dok je tako naša Ekonomija je u Qrcu

Vjeruj mi i ja sam ostao iznenadjen kada sam saznao da Bingo podrzava razvoj Tops-a i Smoki-a

@Motachjointa pa prijatelj mi radi u Bingu slaze proizvode po policama i dobije 600 KM sa svim
vlasnik intereca je francuz
ssmmiilleeyy

#186 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by ssmmiilleeyy »

Pa ja sam mu vidjao onog sina on je Bosanac ?

Eh sad moze biti neki nas Šnjobo da je uspio u France :D
mahalik

#187 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

vlasnik interexa je poznata grupacija intermarche
Lično po mojim informacija Bingo je puno bolji naspram recimo Robota
ssmmiilleeyy

#188 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by ssmmiilleeyy »

Jedino Robot naplacuje Parking svojim Kupcima :-)
mahalik

#189 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

ssmmiilleeyy wrote:Jedino Robot naplacuje Parking svojim Kupcima :-)
treba napraviti razliku
npr u BBI koji mora naplacivati jer se nalazi u centru grada
a 1km odaljen Mercator ne naplacuje
sarajevsko_pivo

#190 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sarajevsko_pivo »

Bingo je domaci, povoljan, brzo se siri, treba ga podrzati. :bih:

Vaznije su cijene, a ne kako izgleda centar.

I LIDL i ALDI izlgledaju lose, pa opet skoro svak zemlja u EU ima te markete.
sadmire

#191 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sadmire »

[quote="mahalik"][quote="ssmmiilleeyy"]Bitno je da Trgovački lanac drži naš čovjek koji će koliko toliko zadržati novca u BiH

Da samo znas koliko su ti "strani" novca unijeli u BiH, uopce ne bi tako govorio. Vecina od njih posluje sa gubitkom ili dobit koristi za pokrice gubitaka iz ranijih godina ili daljnje sirenje tako da o nekom izvlacenju novca iz BiH uopce nema govora. Cak ni u sljedecih pet sest godina! A fakat je nebitno da li ce neki privatnik imati milione na racunu, bez obzira odakle bio, ako ih nece investirati u sirenje i povecanje standarda svojih zaposlenika. Nikakve mi korissti nemamo sto neki "Bosanac" ima vile, jahte, skupa vozila itd, itd.
sadmire

#192 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sadmire »

sarajevsko_pivo wrote:Bingo je domaci, povoljan, brzo se siri, treba ga podrzati. :bih:

Vaznije su cijene, a ne kako izgleda centar.

I LIDL i ALDI izlgledaju lose, pa opet skoro svak zemlja u EU ima te markete.

I Avaz je navodno domaci, pa treba li ga zbog toga citati!? Meni je dosta vise tih samoproglasenih domacih, zastitnika necijih interesa i sl.
Samo po djelima, u ovom slucaju odnosu prema zaposlenima, kupcima i drzavi, sudim da li je neko domaci ili ne!? A Bingo je to samo po cijenama, nipocemu drugome.
Nemam nista protiv njih, svaka im cast na sirenju, samo hocu da kazem da on radi prvenstveno u vlastitom interesu a sve ostalo mu dolazi nakon toga.
sa obzirom na...

#193 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sa obzirom na... »

Zasto Bingo a ne, recimo, Tuš?

Samo iz jednog, za neke trivijalnog, razloga, a to je zbog osjecaja indifirentnosti naspram drugih, ako vec nismo u stanju da imamo svoj Kras,Plivu itd. pa valjda znamo makar napraviti prodavnicu koja moze konkurirati ostalim.
Za neke je Samir (vlasnik Binga), lopov, ratni logisticar itd..., mozda i jeste, ali to ne revidira gore navedeni razlog..
mahalik

#194 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by mahalik »

opet kažem ko ponudi najniže cijene imat će više mušterija
sa obzirom na...

#195 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sa obzirom na... »

osjecaja indifirentnosti naspram drugih
inferiornosti, moja greška
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#196 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by plain vanilla »

mahalik wrote:opet kažem ko ponudi najniže cijene imat će više mušterija
sto niza cijena za sto bolji kvalitet, to bi valjda trebala biti vodilja svih kupaca
ne zanima me ko je vlasnik, nemam ja nista od toga sto se vlasnik binga (senad, cini mi se) bogati, kao ni od toga sto se bogati tus
za svoje pare biram kod koga kupujem, kao sto i on bira svoje dobavljace
sarajevsko_pivo

#197 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by sarajevsko_pivo »

BINGO PREUZIMA SARABON?
00:16 / 20.11.2010.

Vlasnik tuzlanskog Binga, najvećeg domaćeg trgovinskog lanca, Senad Džombić, najvjerovatnije će preuzeti propalu sarajevsku kompaniju Sarabon čija se prodaja oglašava već desetak puta. Bingo je ušao u krug najozbiljnijih kandidata, a jedinog ozbiljnijeg konkurenta za preuzimanje Sarabona imat će u trgovinskoj kompaniji Duhanpromet iza koje stoje slovenački kapital.

Vlasnik Binga Senad Džombić nedavno je obezbijedio kreditnu podršku EBRD-a za širenje lanca maloprodajnih objekata u BiH. Prodajna mreža Binga obuhvata 56 maloprodajnih objekata, od kojih je najveći dio koncentriran na području tuzlanske i zeničke regije.

U drugom talasu poslovnog širenja Bingo je orijentiran na prostor RS-a, Sarajeva, Bihaća i Hercegovine.

Prije nekoliko sedmica Džombić je preuzeo biznis maloprodaje sarajevske Lore u vlasništvu Harisa Abdulrahmanovića, koji je zadržao distribuciju i veleprodaju Lore i, naravno, svoj najznačajniji biznis - prozvodnju deterdženata u tuzlanskoj Diti.

Džombić u Sarajevu ima nekoliko maloprodajnih objekata (Hadžići, Alipašino polje, Ciglane...) no najveći objekat namjerava graditi na temeljima Sarabona koji je smješten na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu.

Biznis.ba / Asim Metiljević (Slobodna Bosna)
AliceInChains

#198 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by AliceInChains »

sadmire wrote:
mahalik wrote:
ssmmiilleeyy wrote:Bitno je da Trgovački lanac drži naš čovjek koji će koliko toliko zadržati novca u BiH

Da samo znas koliko su ti "strani" novca unijeli u BiH, uopce ne bi tako govorio. Vecina od njih posluje sa gubitkom ili dobit koristi za pokrice gubitaka iz ranijih godina ili daljnje sirenje tako da o nekom izvlacenju novca iz BiH uopce nema govora. Cak ni u sljedecih pet sest godina! A fakat je nebitno da li ce neki privatnik imati milione na racunu, bez obzira odakle bio, ako ih nece investirati u sirenje i povecanje standarda svojih zaposlenika. Nikakve mi korissti nemamo sto neki "Bosanac" ima vile, jahte, skupa vozila itd, itd.
Dobro, kratkorocno je to, sto ti pises sigurno tako. Ali, kad se zvrsi sirenje, tu Bosna samo gubi. Sta BIH ima od toga, da prodavaci dobivaju tamo neke ionako bezze plate, a na drugoj strani narod kupuje samo stvari, koje se proizvode u Hrvatskoj, ili u Sloveniji?
Bingo je za BIH apsolutno dobar, ne samo sto kupuje propale firme, nego sto pomaze tim istim firmama i njihovim vlasnicima da distribuju njihove stvari.

Racunica je tu skroz lahka, sta se tice usporedbe: Sirenjem Binga u BIH ekonomsku korist ima veca kolicina BH naroda. Znaci, vise para, koje Bingo zaraduje, se vraca, ili ide opet u dzep BH naroda. Sigurno je fino, da Merkator, itd. posluju i MOZDA dobro tretiraju njihove radnike, ali sta ima npr. jedan BHproizvodac deterdzenta od toga, kad mu npr. konzum nece da prodaje njegovu robu i umjesto toga prodaje deterdzent iz Hrvatske?

1. Dio para ide u Hrvatsku kod Hrvatkog proizvodzaca deterdzenta
2. Ovaj BHproizvodzac nema od toga nista i postane jedan od onih 50 % nezaposlenih u BIH. A umjesto toga su jos mogli 10-20 ljudi zajedno sa njim producirati taj deterdzent. Tako ti je to, kad nemas sansu, da plasiras svoj BHprodukt na BHtrziste, zato sto stranacki lanci uglavnom preferisu produkte od tamo, odakle i dolaze. I sta BIH od toga ima, da tamo u Hrvatskoj rade npr. 20 proizvodzaca deterdzenta vise?
ssmmiilleeyy

#199 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by ssmmiilleeyy »

U svakom slučaju ako želimo makar malo poboljšati sliku BH ekonomije moramo biti pomalo bezobrazni i kupovati po našim Prodajnim centrima. Jbg znam da zvuči pomalo smiješno al stvarno u Merkatoru haman sve proizvodi iz Slovenije,a to mi se nikako ne svidja u Konzumu sve iz HR.

:thumbup:
udrch

#200 Re: Konačno BIH nacionalni maloprodajni lanac

Post by udrch »

ssmmiilleeyy wrote:U svakom slučaju ako želimo makar malo poboljšati sliku BH ekonomije moramo biti pomalo bezobrazni i kupovati po našim Prodajnim centrima. Jbg znam da zvuči pomalo smiješno al stvarno u Merkatoru haman sve proizvodi iz Slovenije,a to mi se nikako ne svidja u Konzumu sve iz HR.

:thumbup:
Sve što se proizvodi u SLoveniji naći ćeš u Mercatoru..sve što se proizvodi u Hrvatskoj naći ćeš u Konzumu..
Samo se Bošnjo pravi lud i traži neki nivo..
jebote nivo kad mi je komšija gladan..
jebo te nivo kad mi sva omladina iz ulice ne radi..
Post Reply