BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Alfons Kauders

#176 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

ljubav_aha wrote:Warhead,ovo nije forum za strucanjake u jednoj oblasti,samnji tenzije,i ne budi drzak prema meni,vec si napsiao sto si zelio,posatvila sma ti pitanje nisi odgovorio,zato presatni,sto ti je kriv Soul Seeker humor,i drugim forumasima,kao drugo,jesi li ti strucnjak u vojnoj industirji ili eventulano vojno lice,jer se moze zakljuciti da su tebi na ovoj temi svi suradnici bez dovoljno znanja za konverzaciju,procitaj Totov post,jer tem je zaista ni na nebu ni na zemlji,osim tebi,naravno
nije vojno lice garant...

za pocetak pismen je... :D a i konta se u ove stvari... :D

oni u vojsci nit su pismeni, nit imaju pojma o tome sto rade, ali zato imaju rodbinu i stranku... :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#177 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Chmoljo »

kakogod... ja sve nešto mislim da će uskoro Orkan u vidu zooma protutnjati ovda ako ne stanete na loptu...

pa onda iz vlastitog iskustva pišite o njegovoj vatrenoj moći :mrgreen:
SoulSeeker

#178 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Warhead wrote:Kucni odgoj na djelu :-)
Ma ne, to ti je slobodniji stilistički način izražavanja kada nekom želiš poručiti koliko ti je stalo do njegovog mišljenja. :)
Warhead wrote:Pa je li ti procitas sta napises? :lol:
Da, u čemu je problem?
Warhead wrote:Apsolutno sam smiren i pribran, samo pokusavam reci da vecina onoga sto si napisao ukazuje da ne poznajes problematiku.
Hoćeš još jednu stilističku rečenicu, ili... ?
Warhead wrote:To sto si bio podoficir ne znaci nista, i toplo ti i savjetujem da procitas nesto o cemu zelis raspravljati, makar i na wikipediji.
Da, to ne znači ništa i vama wikipedia teoretičarima ne znači ništa ni što smo svakih sat vremena na razbijanju "sarajevskog prstena" gubili oko 80-ak vojnika. Mi veterani smo svi do reda glupi, blesavi, tupi, i uglavnom ne znamo ništa, ali zato znate vi teoretičari da je za razbijanje "sarajevskog prstena" dovoljna Garava, Sedma, Manevarci, Rekićevci, Labudovi.... xxxx ..... , pa čak i to da radni vod možete poslati pet metara od vojnika VRS da bi ih mi koji nemamo pametnija posla radi viška vremena mogli vaditi iz govana jer ste toliko smotani da ne znate ni odrediti položaj vojnika VRS. Znate i da mladići mogu trčkarati po brdima bez artiljerijske podrške i ginuti iz čiste zajebancije jer niste u stanju ni organizovati napad. Zbog tipova poput tebe koji se uopšte ne razumiju u tehnike ratovanja i onoga što je stvarno potrebno OS BiH ukoliko želi braniti teritorij totalno bez veze ginu osobe koje su po kvalitetu jedno deset klasa iznad tebe, i da ti sada iskreno kažem, sve vas koji prdite o tome šta OS BiH treba nabaviti a ne znate ni gdje se ratovalo i pod kojim uslovima treba poslati u probojne jedinice i tamo vas zadržati dok ne dođete pameti.
Warhead wrote:Tada ne bi imali priliku da citamo bisere kakve si iznio u prethodnim postovima o "obicnim" i "neobicnim" navodecim raketama, kinezima, mjestu "Pisana Jelika" koje je jako bitno za raspravu i sl.
"Neobične rakete" su "tvojih ruku djelo". Što se tiče "običnih raketa" već sam ti jednom pojasnio da su to ne_poluprogramirane i ne_programirane rakete koje navode direktno operateri. Kinezi su još na mjestu na kojem ih čak ni kao "ekspert" ne možeš gađati Orkanom i oni te opet pitaju da im odgovoriš kako im možeš "zapriječiti put" Orkanom, a Jelika nije "jelka" kako si napisao, nego Jelika, i to Pišana.
Warhead wrote:O cemu ti pricas? Nigdje nisam spominjao nikave kredite niti kupovinu oruzija. Ni u jednom postu nisam naveo da treba kupiti ovaj ili onaj sistem, vec sam govorio generalno o BIH namjenskoj industriji. Onda je pocelo trkeljanje o kojecemu...
Daj se malo saberi i skoncentriši se na to ko o čemu piše. Nisi ti ili bilo ko drugi sa foruma pisao o kreditima, o tome sam pisao ja jer znam kako to ide.
Warhead wrote:Budici da je rijec o sistemu koji gadja ciljeve "indirektno", zasto si toliko navalio da ga po svaku cijenu moras popeti na vrh nekakvog brda? Ne moras. Ne trebas imati opticku vidljivost da bi gadjao ne samo iz Orkana, nego iz bilo kojeg oruzja ciji projektil leti parabolicnom putanjom.
Ti si stvarno fenomem... Pričaš mi o stvarima iz drugog razreda i očekuješ da ti se divim? Nisam nigdje naveo da je gađanje bilo kojeg cilja moraš imati optičku vidljivost, nego o tome da ukoliko želiš gađati neke ciljeve moraš imati određen položaj radi specifičnosti terena.
Warhead wrote:Zasto bi djelovao po neprijatelju koji je u kontaktu sa tvojim snagama na prvoj liniji? Normalno da je u takvim situacijama neprecizan jer nije ni namjenjen za tu svrhu. I sto se tice zaprjecavanja terena, zasto svodis sve na ravnicu i oklopna vozila? Zar se ne moze efikasno koristiti za zaprecavanje prodora pjesadije?
Može, ali pored Orkana za spriječavanje prodora pješadije postoje i druga, daleko ekonomičnija i pouzdanija riješenja.
Warhead wrote:Gdje sam sugerirao sta treba pisati a sta ne?
Pokušaj to sam uočiti.
Warhead wrote:Pratim dosta stranih foruma i zaista su rijetke pojave da u nekoj normalnoj diskusiji uleti i komentarise neko ko se ne razumi u to o cemu se pise.
Mislim da bi trebao i ostati na tim stranim teoretskim forumima jer je ova bosansko-hercegovačka sredina i previše surova za tebe. Jebi ga, ovdje te neko iz BiH može stjerati i u kurac jer nemaš pojma o čemu pišeš, a to će te pretpostavljam jako uvrijediti. :)
black

#179 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by black »

umijece ratovanja :mrgreen: kako ide teoretichari :mrgreen:
black

#180 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by black »

:mrgreen:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#181 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Chmoljo »

black wrote:

puno hvala što si me podsjetio na MOjcu, moju tihu patnju :roll: :D
SoulSeeker

#182 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

black wrote:

Sram i stid da te bude... Vaki si naki si... Šalješ ove neozbiljne spotove na ozbiljnu temu i kvariš ugođaj nama ekspertima koji OZBILJNO ćaskamo o potrebama OS BiH i odbrani od vanjskog neprijatelja koji nam i ne treba jer smo sami sebi dovoljni... I da, tvoj spot uopšte nije humorističan nego... kako ono... valjda je za treći razred, nemam pojma. :)
Last edited by SoulSeeker on 28/02/2010 22:58, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#183 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Chmoljo wrote:kakogod... ja sve nešto mislim da će uskoro Orkan u vidu zooma protutnjati ovda ako ne stanete na loptu...

pa onda iz vlastitog iskustva pišite o njegovoj vatrenoj moći :mrgreen:
stipu ba, tek je postalo zanimljivo... :D :D :D

btw... ja se nekako sjecam da su te orkane vozali ko mecke srednjom i sjeveroistocnom bosnom pred kraj rata...

samo sto niko nije pomenuo da nismo imali raketa za njih... niti smo ih mogli sami proizvoditi... cak i da jesmo, ko sto nismo... bilo je precih i pametnijih stvari na koje bi se mogle utrositi pare... kako u ratu, tako i sad... :D

zadnji put kad sam bio u rajlovcu, u hangaru... rekose mi da su samo 3 hueya u letnom stanju... i onda se jedan jos skrsio pri polijetanju na nekoj vukojebini... na nekoliko mi8 mtv, 1991 godiste, istekli su resursi, a mogli bi se dobro koristiti za gasenje pozara... kad bi ikog za tim bolio kurac...

a sto se tice nase namjenske industrije... jebes ga... moglo se gurati u sedamdesetim i osamdesetim, kad smo politicki prolazili kod arapa i na nekim drugim trecerazredim trzistima... cini mi se da su jedini mlazni avioni u zracnim snagama burme i dalje nasi supergalebovi...

a sad... mos nas jebat... 20 godina bez razvoja i napretka... firme od 500 ljudi koje godisnje naprave isto toliko granata (ako i toliko)... cuo sam da nas detonator za minobacacku granatu 120mm kosta koliko i citava kineska granata...

drugim rijecima jebani smo, ljudima dati otpremnine i to je to... osim konjica, oni jos imaju nade, ako im se osigura finansiranje i malo diplomatske podrske...
Alfons Kauders

#184 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

SoulSeeker wrote: Sram i stid da te bude... Vaki si naki si... Šalješ ove neozbiljne spotove na ozbiljnu temu i kvariš ugođaj nama ekspertima koji OZBILJNO ćaskamo o potrebama OS BiH i odbrani od vanjskog neprijatelja koji nam i ne treba jer smo sami sebi dovoljni... I da, tvoj spot uopšte nije humorističan nego... kako ono... valjda je za treći razred, nemam pojma. :)
jes vala black...jebes nam kontracepciju... a mi taman skontali kako da bih pretvorimo u regionalnu super silu... :D

a sad OZBILJNO... sto se tice potreba nasih OS i namjenske industrije...

potrebno nam je brdo para za izdasne otpremnine, uvezivanje radnog staza i eventualno traktore i motokultivatore za vojnike i radnike iz ruralnih sredina... :D

eeeee jos da nismo sve pare IMFa potrosili na plate budzetskih korisnika i lazne invalidnine za 100,000 boraca (da ih je bilo i upola toliko, granica bi nam bila na vardaru... :D)
SoulSeeker

#185 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by SoulSeeker »

Alfons Kauders wrote:jes vala black...jebes nam kontracepciju...
Čekaj malo, ovo sam malo zaboravio... Jel` vojna kontracepcija u vezi sa tenkovima ili avionima?
Alfons Kauders wrote:eeeee jos da nismo sve pare IMFa potrosili na plate budzetskih korisnika i lazne invalidnine za 100,000 boraca (da ih je bilo i upola toliko, granica bi nam bila na vardaru... :D)
Kao što sam napisao i na samom početku, ovdje u BiH prije svega treba ojačati privredu, izgraditi mostove povjerenja, i ojačati međunacionalni dijalog jer sada u ovakvom st(r)anju kakvo imamo ne treba nam spoljni agresor. Tek nešto poslije možemo razgovarati o napadu na Bugarsku. :)
Alfons Kauders

#186 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

SoulSeeker wrote:
Alfons Kauders wrote:jes vala black...jebes nam kontracepciju...
Čekaj malo, ovo sam malo zaboravio... Jel` vojna kontracepcija u vezi sa tenkovima ili avionima?
jok, mornarica... to se navuce na mk48 adcap da moze stici alfu... ako joj se u medjuvremenu ne sjebe hladjenje na tecni metal, nicim izazvano...
Alfons Kauders wrote:eeeee jos da nismo sve pare IMFa potrosili na plate budzetskih korisnika i lazne invalidnine za 100,000 boraca (da ih je bilo i upola toliko, granica bi nam bila na vardaru... :D)
Kao što sam napisao i na samom početku, ovdje u BiH prije svega treba ojačati privredu, izgraditi mostove povjerenja, i ojačati međunacionalni dijalog jer sada u ovakvom st(r)anju kakvo imamo ne treba nam spoljni agresor. Tek nešto poslije možemo razgovarati o napadu na Bugarsku. :)
nikad nisam volio te bugare... ne vole makedonce, a makedonci fakat raja... :D

problem je sto se vazda povlaci pitanje namjenske industrije u izbornoj godini, nimalo slucajno... vecina tih firmi vise nema apsolutno nikakve sanse za bilo kakav komercijalni uspjeh... a ne trebaju nam ni za domace potrebe... neke od njih su cak bile i suvisne za vrijeme jugoslavije, ali su forsirane iz politickih razloga, nakon raskida sa staljinom, pa zapadom, pa ponovnim pomirenjem sa sssr-om, kad su titini genijalci skontali da trebamo biti self-sufficient u odbrambenim pitanjima... pa su ulupali stotine miliona u razvoj nepotrebnih i besperspektivnih industrija, ili besmislenih projekata poput orla ili supersonicnog lovca...

ljudima treba reci istinu, zahvaliti im se i osigurati da ne budu gladni kad im firme propadnu, sto je neminovno... izuzetaka ima, npr. konjic koji sam vec pomenuo...

ne kontam odakle ljudima ideja da jedna siromasna bih moze biti uspjesnija od npr. srbije i hrvatske, koje kuju svoju odbrambenu industriju u nebesa, a ne rade ni 5% onog sto se radilo u jugi... jedini bitan posao kojem se mogu nadati je modernizacija m84 za kuvajt, a i tu ce se ugraditi strana tehnologija, ne domaca... ostalo je sve kita i bacanje para, cak i gore nego kod nas...
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#187 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

Cini mi se da se odlutalo od teme. Mozda je tome pridonio i naslov. Nadam se da je autor teme imao namjeru da diskutije prvenstveno o industriji. Sa ovog aspekta naziv vojna industrija i nije prikladan. do 1991 ta industrija se zvala namjenska industrija. Razlog tome je sasvim razumljiv, jer vojska i industrija nemaju skoro pa nista zajednicko. Da je tako govori cinjenica da nijednu narudzbu kojom je narucen neki proizvod namjenske industrije nije potpisalo ni jedno vojno lice, pa taman on bio i general armije. Potpisani su clanovi vlade ili trgovici.

Industrija koja proizvodi metak ne razmislja hoce li metak biti opaljenj iza "Pisane Jelike" ili "Usrane Pustinje". To je bitno za vojnika, ali mislim da to nije tema.
Ovo govorim da bi se fokusirali samo na namjensku industriju. ZA industriju je jako vazno kako ce se strateski postaviti politicko i vojno vodstvo .
Ako se bih stratezi opredjele da stajacoj vojsci podjele vojne casopise da citaju i mastaju o americkom i ruskom zvjezdanim ratovima onda namjenska industrije mora trazisti druga trzista ili mandalit kapije. Ako se BiH komanda opredjeli da svojoj vojsci, od svojih para, od svoje namjenske industrije, kupi pet sest orkana, topova i stotinjak minobacaca, bestrjajaca i posalje ih po bosnskim gudurama da vjezbaju: onda je to sasvim drugi par opanaka sa visestrukim koristima . To za namjensku industriju znaci da ce biti posla, para za razvoj, sanse da se ekomski prezivi itd. Sta to znaci za vojsku bi mogla biti nova tema. A to sta je od kojih vojnih oruzija u kojrem ridu nabolje na svijetu bi mogla biti tema za sedam, osam foruma.
Last edited by Toto on 01/03/2010 01:17, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#188 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Toto wrote:Ako se BiH komanda opredjeli da svojoj vojsci, od svojih para, od svoje namjenske industrije, kupi pet sest orkana, topova i stotinjak minobacaca, bestrjajaca i posalje ih po bosnskim gudurama da vjezbaju: onda je to sasvim drugi par opanaka sa visestrukim koristima . To za namjensku industriju znaci da ce biti posla, para za razvoj, sanse da se ekomski prezivi itd. Sta to znaci za vojsku bi mogla biti nova tema. A to sta je od kojih vojnih oruzija u kojrem ridu nabolje na svijetu bi mogla biti tema za sedam, osam foruma.
orkani nam ne trebaju, niti ih sami mozemo napraviti zajedno s pratecom opremom... topova i minobacaca vec imamo viska... bst-ovi su zastarjeli, a svakako ih nismo ni pravili (nek me neko ispravi ako fulam, mada nije ni bitno)

nazalost... cak i da nam sve to treba, radi se o smijesno malim kolicinama na kojim ne moze opstati nikakva fabrika... mandal, sem za municiju i neke druge sitnice...
Toto

#189 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

Alfons Kauders wrote:
Toto wrote:Ako se BiH komanda opredjeli da svojoj vojsci, od svojih para, od svoje namjenske industrije, kupi pet sest orkana, topova i stotinjak minobacaca, bestrjajaca i posalje ih po bosnskim gudurama da vjezbaju: onda je to sasvim drugi par opanaka sa visestrukim koristima . To za namjensku industriju znaci da ce biti posla, para za razvoj, sanse da se ekomski prezivi itd. Sta to znaci za vojsku bi mogla biti nova tema. A to sta je od kojih vojnih oruzija u kojrem ridu nabolje na svijetu bi mogla biti tema za sedam, osam foruma.
orkani nam ne trebaju, niti ih sami mozemo napraviti zajedno s pratecom opremom... topova i minobacaca vec imamo viska... bst-ovi su zastarjeli, a svakako ih nismo ni pravili (nek me neko ispravi ako fulam, mada nije ni bitno)

nazalost... cak i da nam sve to treba, radi se o smijesno malim kolicinama na kojim ne moze opstati nikakva fabrika... mandal, sem za municiju i neke druge sitnice...
je li ovo tvoje misljenje ili je stav galavnopitajucih
Alfons Kauders

#190 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Toto wrote:
Alfons Kauders wrote:

je li ovo tvoje misljenje ili je stav galavnopitajucih
moje misljenje naravno... ne trebaju vojsci u kojoj od tridesetak helikoptera ne leti ni 5 komada, a o tenkovima koji trunu u kasarnama bez da su ih i zaverglali zadnjih par godina da ne pricam... ukratko, ima puno precih stvari... nasi vojnici nemaju ni cestite puske, (M16A1 i M70) a kamoli sta drugo...

uostalom, koji ce nam k nekakvi orkani za koje nemamo rakete... to nije kopija nekog ruskog sistema pa da mozemo kupiti rakete vani, 262 je bio yu kalibar i niko nema nista slicno...
Toto

#191 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

pa ako su nabavili svu tu tehniku da trune nek nabave i orkane i minobacace od travnicana pa nek i oni truhnu...
ako je stanje vojske u BiH takvo da im sve trune to ne znaci da ce namjenska industrija da stane... industrija se ne bavi drzavnim i vojnim strategijama....
sa travnickim orkanima je isto kao i sa travnickim sirom: trziste ce mu krojiti sudbinu
ako su orkani dobri bit ce ih kupit i u kalifroniji, kao sto ima i travnickog sira..

a pukovnici mogu otici i u pekare kao sto je otiso pukovnik Gvozden, raketas sto je oborio onaj plasticni nevidljivi avion f-117
Warhead

#192 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:To sto si bio podoficir ne znaci nista, i toplo ti i savjetujem da procitas nesto o cemu zelis raspravljati, makar i na wikipediji.
Da, to ne znači ništa i vama wikipedia teoretičarima ne znači ništa ni što smo svakih sat vremena na razbijanju "sarajevskog prstena" gubili oko 80-ak vojnika. Mi veterani smo svi do reda glupi, blesavi, tupi, i uglavnom ne znamo ništa, ali zato znate vi teoretičari da je za razbijanje "sarajevskog prstena" dovoljna Garava, Sedma, Manevarci, Rekićevci, Labudovi.... xxxx ..... , pa čak i to da radni vod možete poslati pet metara od vojnika VRS da bi ih mi koji nemamo pametnija posla radi viška vremena mogli vaditi iz govana jer ste toliko smotani da ne znate ni odrediti položaj vojnika VRS. Znate i da mladići mogu trčkarati po brdima bez artiljerijske podrške i ginuti iz čiste zajebancije jer niste u stanju ni organizovati napad. Zbog tipova poput tebe koji se uopšte ne razumiju u tehnike ratovanja i onoga što je stvarno potrebno OS BiH ukoliko želi braniti teritorij totalno bez veze ginu osobe koje su po kvalitetu jedno deset klasa iznad tebe, i da ti sada iskreno kažem, sve vas koji prdite o tome šta OS BiH treba nabaviti a ne znate ni gdje se ratovalo i pod kojim uslovima treba poslati u probojne jedinice i tamo vas zadržati dok ne dođete pameti.

"Neobične rakete" su "tvojih ruku djelo". Što se tiče "običnih raketa" već sam ti jednom pojasnio da su to ne_poluprogramirane i ne_programirane rakete koje navode direktno operateri. Kinezi su još na mjestu na kojem ih čak ni kao "ekspert" ne možeš gađati Orkanom i oni te opet pitaju da im odgovoriš kako im možeš "zapriječiti put" Orkanom, a Jelika nije "jelka" kako si napisao, nego Jelika, i to Pišana.
Vidim da si isfrustriran sto si bio pod komandom neskolovanog kadra koji se ucio na vlastitim greskama, sto je, priznajem, najskuplji nacin obuke.. To ne znaci da bi ti na njihovom mjestu bio ista bolji, jer su vjerovatno i oni imali isto "teoretsko" znanje kakvo ti sada ovdje serviras. "Ne_poluprogramirane" rakete!? WTF? Kinezi i "Pisana Jelika" koja u tvom poimanju stvari ocito ima neko metafizicko znacenje, jesu li to tvoji argumenti o vojnom umjecu?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Budici da je rijec o sistemu koji gadja ciljeve "indirektno", zasto si toliko navalio da ga po svaku cijenu moras popeti na vrh nekakvog brda? Ne moras. Ne trebas imati opticku vidljivost da bi gadjao ne samo iz Orkana, nego iz bilo kojeg oruzja ciji projektil leti parabolicnom putanjom.
Ti si stvarno fenomem... Pričaš mi o stvarima iz drugog razreda i očekuješ da ti se divim? Nisam nigdje naveo da je gađanje bilo kojeg cilja moraš imati optičku vidljivost, nego o tome da ukoliko želiš gađati neke ciljeve moraš imati određen položaj radi specifičnosti terena.
Halo, pa cijelo vrijeme trubis da sistem koji dometom moze pokrivati petinu BiH treba neki specificni polozaj na "Pisanoj Jeliki". Kakav specificni polozaj? Prosvjetli nas. Nije to minobacac.
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Zasto bi djelovao po neprijatelju koji je u kontaktu sa tvojim snagama na prvoj liniji? Normalno da je u takvim situacijama neprecizan jer nije ni namjenjen za tu svrhu. I sto se tice zaprjecavanja terena, zasto svodis sve na ravnicu i oklopna vozila? Zar se ne moze efikasno koristiti za zaprecavanje prodora pjesadije?
Može, ali pored Orkana za spriječavanje prodora pješadije postoje i druga, daleko ekonomičnija i pouzdanija riješenja.
Koji je ekonomicniji, pouzdaniji i brzi sistem za zaprecavanje pjesadije u pokretu, a da ga BiH proizvodi?
SoulSeeker wrote:
Warhead wrote:Pratim dosta stranih foruma i zaista su rijetke pojave da u nekoj normalnoj diskusiji uleti i komentarise neko ko se ne razumi u to o cemu se pise.
Mislim da bi trebao i ostati na tim stranim teoretskim forumima jer je ova bosansko-hercegovačka sredina i previše surova za tebe. Jebi ga, ovdje te neko iz BiH može stjerati i u kurac jer nemaš pojma o čemu pišeš, a to će te pretpostavljam jako uvrijediti. :)
Sad si me povukao za jezik da obrazlozim zasto je ova sredina takva kakvom tvrdis da je. Medjutim suzdrzacu se... Ko je pametan, odgovor mu se sam namece bez i da obrazlazem.
Last edited by Warhead on 01/03/2010 01:53, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#193 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Toto wrote:pa ako su nabavili svu tu tehniku da trune nek nabave i orkane i minobacace od travnicana pa nek i oni truhnu...
ako je stanje vojske u BiH takvo da im sve trune to ne znaci da ce namjenska industrija da stane... industrija se ne bavi drzavnim i vojnim strategijama....
sa travnickim orkanima je isto kao i sa travnickim sirom: trziste ce mu krojiti sudbinu
ako su orkani dobri bit ce ih kupit i u kalifroniji, kao sto ima i travnickog sira..

a pukovnici mogu otici i u pekare kao sto je otiso pukovnik Gvozden, raketas sto je oborio onaj plasticni nevidljivi avion f-117
ovo sto smo dobili dzaba sad truhne druze... :D bolje je to osposobiti, nego se uvaljivati i kupovati nesto sto nam haman i ne treba... :D

travnickog ima i u kaliforniji i kod mene u frizideru, zato jer je dobar i konkurentan... :D da ima okus kao ulozak u mojim pancericama i da je kila 100km, kurac bi ga ikad kupio... :D to je trziste... da je orkan tako konkurentan, davno bi nasao kupca i investitore koji bi ulupali lovu u dalji razvoj...

cak i da nam kojim slucajem treba, morali bi se upitati koliko ce nas kostati... ako je ruski smerch jeftiniji, a ujedno bolji i dokazan na terenu, zasto bi ga onda pravili... ok, domaca industrija ovo ono, ali hocemo li onda krsiti pare da razvijamo npr. automobile ili procesore? ili cemo ih kupovati iz vw-a i intela? (dobro, ja uzimam amd i ne vozim vw, ali nebitno... :D)
Alfons Kauders

#194 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Warhead wrote:Koji je ekonomicniji, pouzdaniji i brzi sistem za zaprecavanje pjesadije u pokretu, a da ga BiH proizvodi?
druze, u tom grmu lezi zec... :D

sta ako ima, a ima, jeftinijih i pouzdanijih rjesenja? trebamo li ulupati milione u nas, ili jednostavno kupiti strani, a od ustedjene love radnicima ionako sjebanog bnt-a isplatiti otpremnine ili obezbjediti nova, perspektivna radna mjesta...

jebes ga, sve je ekonomija, nije ovo juga pa da se gura razvoj svega i svacega iz politickih razloga... niti imamo te resurse, ni taj ugled i trziste, ni potrebu za domace snage...
ljubav_aha

#195 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ljubav_aha »

Alfons Kauders wrote:
Warhead wrote:Koji je ekonomicniji, pouzdaniji i brzi sistem za zaprecavanje pjesadije u pokretu, a da ga BiH proizvodi?

sta ako ima, a ima, jeftinijih i pouzdanijih rjesenja? trebamo li ulupati milione u nas, ili jednostavno kupiti strani, a od ustedjene love radnicima ionako sjebanog bnt-a isplatiti otpremnine ili obezbjediti nova, perspektivna radna mjesta...

jebes ga, sve je ekonomija, nije ovo juga pa da se gura razvoj svega i svacega iz politickih razloga... niti imamo te resurse, ni taj ugled i trziste, ni potrebu za domace snage...

AK :thumbup:
Warhead

#196 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

Alfons Kauders wrote: ovo sto smo dobili dzaba sad truhne druze... :D bolje je to osposobiti, nego se uvaljivati i kupovati nesto sto nam haman i ne treba... :D

cak i da nam kojim slucajem treba, morali bi se upitati koliko ce nas kostati... ako je ruski smerch jeftiniji, a ujedno bolji i dokazan na terenu, zasto bi ga onda pravili... ok, domaca industrija ovo ono, ali hocemo li onda krsiti pare da razvijamo npr. automobile ili procesore? ili cemo ih kupovati iz vw-a i intela? (dobro, ja uzimam amd i ne vozim vw, ali nebitno... :D)
Ovo je apsolutno tacno. One M60-ke thrunu pod ceradama. Cujem da ce na listu za otpis. Ove tenkove iz programa "opremi i obuci" samo treba odrzavati, ali nasa vrla vlast nema osjecaja za takvo nesto. Ne mislim da trebaju neka velika izdvajanja za odrzavanje.

Diskusija je otisla u pogresnom smjeru jer su se ljudi uhvatili Orkana ko da od njega zavisi sudbina BiH. Neka i Orkana ako se moze naci trziste za njega. Mozda 5-6 komada za nas i to je to. Ne znaci da ga treba sad stancati u stotinama primjeraka za OS BiH. Ja kad zagovaram da drzava pripazi vojnu industriju, mislio sam prvenstveno na to da imamo, za ne daj Boze, vlastitu municiju i mogucnost proizvodnje osnovnih artiljerijskih sredstava (minobacaci, mozda nesto teze artiljerije). Masine i postrojenja su tu, ako ne rade nek ih bar odrzavaju u nekom funkcionalnom stanju. Ako mogu izvoziti (a siguran sam da mogu) jos bolje. To je sustina cijele price.
Alfons Kauders

#197 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Alfons Kauders »

Warhead wrote:
Alfons Kauders wrote: ovo sto smo dobili dzaba sad truhne druze... :D bolje je to osposobiti, nego se uvaljivati i kupovati nesto sto nam haman i ne treba... :D

Ovo je apsolutno tacno. One M60-ke thrunu pod ceradama. Cujem da ce na listu za otpis. Ove tenkove iz programa "opremi i obuci" samo treba odrzavati, ali nasa vrla vlast nema osjecaja za takvo nesto. Ne mislim da trebaju neka velika izdvajanja za odrzavanje.

Diskusija je otisla u pogresnom smjeru jer su se ljudi uhvatili Orkana ko da od njega zavisi sudbina BiH. Neka i Orkana ako se moze naci trziste za njega. Mozda 5-6 komada za nas i to je to. Ne znaci da ga treba sad stancati u stotinama primjeraka za OS BiH. Ja kad zagovaram da drzava pripazi vojnu industriju, mislio sam prvenstveno na to da imamo, za ne daj Boze, vlastitu municiju i mogucnost proizvodnje osnovnih artiljerijskih sredstava (minobacaci, mozda nesto teze artiljerije). Masine i postrojenja su tu, ako ne rade nek ih bar odrzavaju u nekom funkcionalnom stanju. Ako mogu izvoziti (a siguran sam da mogu) jos bolje. To je sustina cijele price.
Industriju treba pripaziti, ali u granicama mogucnosti. Ako bi im sad pokusali uvaliti neki izmisljeni, politicki motivisani projekt, koji bi kostao x miliona i rezultirao nepotrebnim poluproizvodima koji nam nisu ni bili potrebni za vojsku, sta bi dobili? Industrija bi za godinu-dvije opet bila u istoj situaciji i desilo bi joj se ono sto je neminovno - likvidacija ili privatizacija.

Kad smo vec kod M60, evo kako to rade Turci uz izraelsku pomoc, dok iscekuju onu novu zvijer od tenka sto ga razvijaju s Koreancima...

http://en.wikipedia.org/wiki/Sabra_%28tank%29
Warhead

#198 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Warhead »

Alfons Kauders wrote:

Slazem se sa tobom 100%. Ako ima jeftinijih i pouzdanijih ok. Mozda ima iz uvoza, ali treba planirati i odrzavanje itd, vidjeti gdje su troskovi i podvuci crtu. Druga stvar, ako i nema iz uvoza je li nam uopste treba Orkan? On je upravo specifican po tome da moze brzo zaprijeciti dosta siroku teritoriju u slucaju proboja i brzog napredovanja neprijatelja. To mu je primarna funkcija. Ako nam to ne treba, onda izvoz. Ako nema ko kupiti preorjentisi proizvodnju na nesto drugo, potrebnije ili ekonomicnije.

Ja uopste nisam zagovarao da po svaku cijenu treba Orkan, vec jednostavno nisam mogao da ne reagujem na tvrdnje da ne treba zbog onoga sto mu nije ni namjena (napad na civile, unistavanje tackastih ciljeva, djelovanje sa prve linije i sl.)
Toto

#199 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Toto »

Alfons Kauders wrote:
Toto wrote:pa ako su nabavili svu tu tehniku da trune nek nabave i orkane i minobacace od travnicana pa nek i oni truhnu...

ovo sto smo dobili dzaba sad truhne druze... :D bolje je to osposobiti, nego se uvaljivati i kupovati nesto sto nam haman i ne treba... :D

travnickog ima i u kaliforniji i kod mene u frizideru, zato jer je dobar i konkurentan... :D da ima okus kao ulozak u mojim pancericama i da je kila 100km, kurac bi ga ikad kupio... :D to je trziste... da je orkan tako konkurentan, davno bi nasao kupca i investitore koji bi ulupali lovu u dalji razvoj...

par pitanja - jer sam bolji s travnickim sirom neg' sa orkanima

-odakle ti informacija koliko kosta smerc a koliko orkan
-odakle znas da bi nam rusi uopste dozvolili da kupimo smercove
-sta mislis: je li u ratu bolje travnicki vrabac u ruci ili ruski orao na grani
-vjerujes li rusima ako bi ti obecali kule i vile a kad zapuskera odmjere ti od sake do lakta ko sto su uradili srbima
keep it real

#200 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by keep it real »

Toto wrote:Zemljak

u pravu si: da se u Orkane ne razunmijem kao naoruznje ali mi nije dalek kao proizvod vojne industrije....pa se i necu vise petljat

sto se tice ove tvoje price oko proizvodnje borbene avijacije u Srbiji...
Srbija od 1941 nikad nije samostalno proizvodila borbenu avijaciju
a nece ni za narednih 50 godina
srbija jeimala VTI, VOC i kvalitetne remontne zavode ali se sa time ne moze proizvoditi borbena avijacija
fali jos jedna jako vazna karika
Lasta nije cak ni vojni avion a kamo li borbeni avion
sto je petarda nasparam orkana u artiljeriji to je avion LAsta u borbenoj avijaciji
a sta god da ti kazem o bespilotnim letjelicama nebi mi vjerovao

toto , vidim da ne razumijes u mnoge stvari i to je sasvim normalna stvar tu smo na forumu da razmjenimo misljenja , iskustva i malo se zahebavamo . meni nije jasno zasto izmisljas stvari ?

u mom prethodnom postu sam napisao :
"uzmi primjer srbije , mnogi se ovdje smiju kad vide avione , bezpilotne letjelice , tenkove itd itd koja srbija proizvodi a ne kontaju da bih ne proizvodi nista ni blizu"
i onda
"od zarade na izvozu mogu ulagati u sredstva koja nemogu sami proizvoditi (npr borbene avione i pvo)"

gdje sam ja napisao da srbija proizvodi borbene avione ?
gdje sam ja napisao da je lasta borbeni avion ?

razmisli malo o onome sto sam napisao o ismijavanju tudjih proizvoda i proizvodnji slicnih u bih .
srbijanske bezpilotne letjelice su tek u pocetnoj fazi razvijanja , trenutni modeli izgledaju kao igracke . moras shvatiti da se negdje mora poceti i znanje i iskustvo sticati , osim ako ne zelis da se ne odmaknes nivoa siromasnih africkih zemalja (bih je na tom putu i ako nastavi ovako nece moci ni taj africki tempo pratiti) . ako se ovako nastavi jedini nacin da osbih dobiju bezpilotne letjelice je da ameri doniraju predatore za jedno 70 godina jer za kupovinu nikad nece biti sredstava .

@ warhead
ko ce ti bolan kupiti bosanski orkan ?
trziste je preplavljeno jeftinim sovjetskim verzijama grada , to je prevazidjeno davnih dana .
Post Reply