milojicabrzi wrote:Auta koje voze obični građani, za svoje potrebe, uglavnom prelaze kilometraže između 10 i 25 hiljada kilometara godišnje.
Znači, auto koji je bio kod "građanskog" vlasnika, star 4-5 godina, ne bi trebao imati kilometraže preko 100 000 km, osobno, ja auto staro 4 godine, sa većom kilometražom, ne bih kupovao.
Auta sa većom kilometražom, su auta koje se voze u službene ili komercijalne svrhe, uglavnom, vozi ih u najviše slučajeva više vozača i njihovih 100 000 km, izraubuje auto kao više nego 150 000 km kod jednog ili dva vlasnika.
Također, auta koja se voze komercijalno, se slabije održavaju i ide se na to da se "tušnu" nekome, što je razlika od situacije kad čovjek održava auto kao sebi.
Sklopovi i dijelovi auta, imaju svoj rok trajanja, koji može biti veći ili manji, ovisno o uvjetima eksploatacije, ali prije ili kasnije, stižu na naplatu.
Set guma, traje od 50-70 hiljada km, set kvačila, koji je kod novijih auta sa cijenom oko 1000 KM, kad pređeš 100 000 km, vrlo brzo možeš očekivati, turbine traju cca 200 000, pa se mora barem nešto poduzeti na njima, ovo ti govorim okvirno, nije to zakucano da mora tako, ali to je otprilike to.
Na oko 100 000 km, autu se servisiraju kočnice, sa manjim ili većim intervencijama, akumulator traje obično 5-7 godina, kod ovih novijih auta.
Klima se servisira svake dvije godine, ali kod nas u BiH to uglavnom niko ne radi, tako da u auto staro 7-8 god, trebaš očekivati i ta ulaganja.
Trapovi, točkovi i podvozje, uglavnom mogu kod novijih auta, preći cca 200 000 km, bez nekih većih intervencija, tu i tamo neki stabilizator...
U auta koja su prešla preko 200 000 KM, možeš očekivati mijenjanje amortizera, stabilizatora, ozbiljniji servis kočnica, servis centralne brave i elektronike, servisiranje turbine i druge skuplje kvarove.
Projektirani vijek sadašnjih auta ove klase je oko 400 000 KM, mogu ona i preko toga, mogu puno više, čak i duplo, ali onda je skuplja pita nego tepsija (kao u "Mućkama", kad Triger kaže, dobra mi je metla, radim s njom od kad sam počeo, promijenio sam 5 četki i 4 drške

"
Uglavnom, za iznos od cca 17 000 KM, traži Citroena C4, starog do 5 godina, da nije prešao preko 100 000 km, pa vidi makar da su promijenjene gume i urađen jedan veliki servis.
Inače, auto staro 5-6 godina, treba ići za oko 50-60% cijene novog, to neka ti bude parametar.