Citroen C4 HITNO

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#176 Re: Citroen C4 HITNO

Post by supercali »

Ma naravno svakom svoje nego predlazemo djevojci najbolje sto moze
Jbg ne znamo koji je najbolji jer sve sto gledamo su slike
Njoj kako sam shvatio se svidja c4
Ja za te pare ne bih kupovao tu klasu da se ja pitam al se pita ona pa pokusavam da joj dam prijedloge kao jos njih ovdje uz to i kafu ugovaram

Ja da kupujem auto ne bi ni jedan prosao koji nije kabriolet sa tvrdim krovom :)
Avalanche

#177 Re: Citroen C4 HITNO

Post by Avalanche »

nepass1 wrote:
konektovan wrote:Image

Enterijer ignisa, neki bogatiji paket opreme.

Evo jedan domaci, osnovna balkan verzija. :mrgreen:

SUZUKI IGNIS (17.680 KM) https://www.ol ... 893/809186
ma katastrofa je iznutra, izludio bi me ovaj displej
K'o unapredjena verzija Mr Bean-ovog auta. :lol:
Image
condy wrote:A ovaj ?

http://www.askramar.com/Vozilo?id=11054

Ima opremu koju trazis. Ima jaci motor, automatik je, jedino boja ali to je subjektivan osjecaj. Kilometraza je podnosljiva za kupovinu ne za motor moze on jos toliko preci.

Treba ga uzivo pogledati. Pa ako je ocuvan nakon pregleda sa nekim ponudit maksimalno 16.900 KM. Ni marke vise. Probati ga dobit za 16.500 KM, jer je 2012 godiste.
Taj mi je divan. I boja mi je divna (mada ne znam da li bi mi se uzivo svidjela), ali ovako sa slike je san, ali 2012. godiste, a presao 140+k km (a, al' sam naucila :D ).
supercali wrote:A sta fali ovom bar je tacno sto se tice porijekla i sl
Uradis mali veliki servis i bog te veselio
Citroen C4 1.4 Benzin (12.900 KM)
https://www.olx.ba/r/27635601/131019
Tom nista ne fali, ali je li mi cudno sto je toliko "jeftin", zapravo jeftiniji mnogo u odnosu na ostale? :-?
Avalanche

#178 Re: Citroen C4 HITNO

Post by Avalanche »

milojicabrzi wrote:Auta koje voze obični građani, za svoje potrebe, uglavnom prelaze kilometraže između 10 i 25 hiljada kilometara godišnje.

Znači, auto koji je bio kod "građanskog" vlasnika, star 4-5 godina, ne bi trebao imati kilometraže preko 100 000 km, osobno, ja auto staro 4 godine, sa većom kilometražom, ne bih kupovao.

Auta sa većom kilometražom, su auta koje se voze u službene ili komercijalne svrhe, uglavnom, vozi ih u najviše slučajeva više vozača i njihovih 100 000 km, izraubuje auto kao više nego 150 000 km kod jednog ili dva vlasnika.

Također, auta koja se voze komercijalno, se slabije održavaju i ide se na to da se "tušnu" nekome, što je razlika od situacije kad čovjek održava auto kao sebi.

Sklopovi i dijelovi auta, imaju svoj rok trajanja, koji može biti veći ili manji, ovisno o uvjetima eksploatacije, ali prije ili kasnije, stižu na naplatu.

Set guma, traje od 50-70 hiljada km, set kvačila, koji je kod novijih auta sa cijenom oko 1000 KM, kad pređeš 100 000 km, vrlo brzo možeš očekivati, turbine traju cca 200 000, pa se mora barem nešto poduzeti na njima, ovo ti govorim okvirno, nije to zakucano da mora tako, ali to je otprilike to.

Na oko 100 000 km, autu se servisiraju kočnice, sa manjim ili većim intervencijama, akumulator traje obično 5-7 godina, kod ovih novijih auta.

Klima se servisira svake dvije godine, ali kod nas u BiH to uglavnom niko ne radi, tako da u auto staro 7-8 god, trebaš očekivati i ta ulaganja.

Trapovi, točkovi i podvozje, uglavnom mogu kod novijih auta, preći cca 200 000 km, bez nekih većih intervencija, tu i tamo neki stabilizator...

U auta koja su prešla preko 200 000 KM, možeš očekivati mijenjanje amortizera, stabilizatora, ozbiljniji servis kočnica, servis centralne brave i elektronike, servisiranje turbine i druge skuplje kvarove.

Projektirani vijek sadašnjih auta ove klase je oko 400 000 KM, mogu ona i preko toga, mogu puno više, čak i duplo, ali onda je skuplja pita nego tepsija (kao u "Mućkama", kad Triger kaže, dobra mi je metla, radim s njom od kad sam počeo, promijenio sam 5 četki i 4 drške :) "

Uglavnom, za iznos od cca 17 000 KM, traži Citroena C4, starog do 5 godina, da nije prešao preko 100 000 km, pa vidi makar da su promijenjene gume i urađen jedan veliki servis.

Inače, auto staro 5-6 godina, treba ići za oko 50-60% cijene novog, to neka ti bude parametar.
Hvala mnogo na opsirnostom objasnjenju!!! Sad su mi mnoge stvari jasne, ali vidim da ce mene kostati ovo auto preko 20k po svemu sudeci. Ili kao sto kaze citroen xm, najbolje da odem u temu "auto do 800 KM" i proberem neki. :lol: :lol:

A da li se ja u ovim salonima mogu cjenjkati i kako da znam da li je uradjen servis?
supercali wrote: Ja za te pare ne bih kupovao tu klasu da se ja pitam al se pita ona pa pokusavam da joj dam prijedloge kao jos njih ovdje uz to i kafu ugovaram
Kad bih imala citroen c4, mozda bi se i dovezla do kafe. :P
Avalanche

#179 Re: Citroen C4 HITNO

Post by Avalanche »

kakav nered wrote:https://www.olx.ba/artikal/27626510/cit ... el-euro-6/

Ovo ti je dobar autic... ako vec gledas tu neku cifru... znam lika koji ga prodaje pa znam da je sve uredno i da je kilometraza prava... mislila sam da je prodat, ali evo vidim da nije... moj kolega ga je htjeo uzeti ali se ipak odlucio za karavan zbog djece...
Sad sam detaljno pogledala ovaj auto, i on ispade najjeftniji od svih ostalih, jer je 2015. godiste, a kilometri 73000, sto me odmah navodi na pomisao da mu nesto ne fali. :? Je li realno da mogu naci ovakav auto za te pare?
Avalanche

#180 Re: Citroen C4 HITNO

Post by Avalanche »

Ja sam i dalje za Citroen C4, ali AKO bi ispao preskup, sta kazete za ovu Opel Astru? Dobra ili ne? Je li bolja od mog Citroena?
https://www.olx.ba/artikal/28256460/ope ... new-model/

Ili ovaj Pezo koji je jeftin (u odnosu na ostale), a mnogo sladak?
https://www.olx.ba/artikal/28498200/peu ... 8-1-4-hdi/
supercali

#181 Re: Citroen C4 HITNO

Post by supercali »

Avalanche wrote:
nepass1 wrote:
konektovan wrote:Image

Enterijer ignisa, neki bogatiji paket opreme.

Evo jedan domaci, osnovna balkan verzija. :mrgreen:

SUZUKI IGNIS (17.680 KM) https://www.ol ... 893/809186
ma katastrofa je iznutra, izludio bi me ovaj displej
K'o unapredjena verzija Mr Bean-ovog auta. :lol:
Image
condy wrote:A ovaj ?

http://www.askramar.com/Vozilo?id=11054

Ima opremu koju trazis. Ima jaci motor, automatik je, jedino boja ali to je subjektivan osjecaj. Kilometraza je podnosljiva za kupovinu ne za motor moze on jos toliko preci.

Treba ga uzivo pogledati. Pa ako je ocuvan nakon pregleda sa nekim ponudit maksimalno 16.900 KM. Ni marke vise. Probati ga dobit za 16.500 KM, jer je 2012 godiste.
Taj mi je divan. I boja mi je divna (mada ne znam da li bi mi se uzivo svidjela), ali ovako sa slike je san, ali 2012. godiste, a presao 140+k km (a, al' sam naucila :D ).
supercali wrote:A sta fali ovom bar je tacno sto se tice porijekla i sl
Uradis mali veliki servis i bog te veselio
Citroen C4 1.4 Benzin (12.900 KM)
https://www.olx.ba/r/27635601/131019
Tom nista ne fali, ali je li mi cudno sto je toliko "jeftin", zapravo jeftiniji mnogo u odnosu na ostale? :-?
Jesi iz sarajeva?
Odes i pogledas
Mozemo zajedno pogledati pa usput na C8H10N4O2

Ps. Mozda je jeftin jer je to neka realna cijena jer nek ti ne bude kramar mjerilo i jer je benzinac
Last edited by supercali on 20/02/2018 08:17, edited 1 time in total.
supercali

#182 Re: Citroen C4 HITNO

Post by supercali »

Ako mislis da su ti skupi c4 predji na ovakve kao 208 manji a za te pare ces sigurno boljeg kupiti
ElRe

#183 Re: Citroen C4 HITNO

Post by ElRe »

Peugeot 208 ti je OK, ako veličina auta odgovara. To je klasa ispod C4.

Pogledaj i

https://www.olx.ba/artikal/26480374/opel-astra/
https://www.olx.ba/artikal/28406646/ren ... 110ps-led/
rumenige_brajtner

#184 Re: Citroen C4 HITNO

Post by rumenige_brajtner »

condy wrote:
rumenige_brajtner wrote: izvini pajdo, pitaću tebe idući put gdje da idem na servis :thumbup:
Slobodno pitaj. Uzgred pitaj kad sledeći put budeš išao na servis, koliko košta servis zamjene ulja i filtera za 1.6 hdi, pa napiši šta su ti kazali.
ti si garant jedan od onih kompleksaša sa tema o autima, sveznajući, najpametniji, itd.. aj vozdra ba
maxell_sarajevo

#185 Re: Citroen C4 HITNO

Post by maxell_sarajevo »

Evo da i ja podijelim svoja iskustva sa C4.

Prije 8 mjeseci kupljen 1.6HDI,73kw 100ks,254Nm, euro6 norma, feel edition oprema(srednji nivo) presao vec 16.000km, potrosnja po gradu oko 6l, van grada najvise 4l.
U srednjem paketu opreme dobio sam navigaciju, automatsku dvozonsku klimu, komande na volanu, 4 podizaca stakla, led dnevna svjetla uglavnom vise nego kod VW srednjem paketu opreme :D itd...
Auto lijepo ide, udobno, pregledno, prvi servis me izasao 109KM u PSC, iduci na 30000km ce biti malo jace od 200KM.
Navigacija se azurira i prosli mjesec je izasla nova verzija cak i po Sarajevu je korisna kad treba naci neku ulicu.
ElRe

#186 Re: Citroen C4 HITNO

Post by ElRe »

condy

#187 Re: Citroen C4 HITNO

Post by condy »

supercali wrote: Bas sto je benzinac je prednost
A mislis da je onaj od 17 hiljada kod kramara bolji sa 148736 km nego ovaj?
Da napomenem isto godiste sto znaci da je taj dizel 70% vracen ako je benzinac presao ovoliko
To da li bih dao toliko za ovo auto iskreno ne znam jer prvo auto nije koje trazim a sada ni ne trazim auto pa da nesto sad razmisljam o tome da li vrijedi ili ne
Ovaj kod Kramara je manje prešao 142 hiljade km. Nije uredu da tvrdiš napamet da mu je kilometraža samanjena, i da tako unosiš pometnju kod potencijalnog kupca. Paket opreme je neupitno bolji i veći kod Kramarovog, bolja motorizacija, pa je i cijena bolja. Cijena i jednog i drugog, su prema stanju i opisu vozila. Kod Pantere je realna cijena. Ovaj Kramarov je zacijenjen malo ali to se da spustiti.
supercali

#188 Re: Citroen C4 HITNO

Post by supercali »

condy wrote:
Da napomenem isto godiste sto znaci da je taj dizel 70% vracen ako je benzinac presao ovoliko
To da li bih dao toliko za ovo auto iskreno ne znam jer prvo auto nije koje trazim a sada ni ne trazim auto pa da nesto sad razmisljam o tome da li vrijedi ili ne
Ovaj kod Kramara je manje prešao 142 hiljade km. Nije uredu da tvrdiš napamet da mu je kilometraža samanjena, i da tako unosiš pometnju kod potencijalnog kupca. Paket opreme je neupitno bolji i veći kod Kramarovog, bolja motorizacija, pa je i cijena bolja. Cijena i jednog i drugog, su prema stanju i opisu vozila. Kod Pantere je realna cijena. Ovaj Kramarov je zacijenjen malo ali to se da spustiti.
S obzirom da je audiju onom vracena kilometraza velika vjerovatnoca je da je i ovome posebno ako uporedimo recimo sa ovim benzincem koji je vise presao a znamo da se dizeli kupuju za prelazak vecih kilometraza
Ja licno bih kramara prekrizio jer sve poslije audija je sumnjivo pa makar bio ispravan 100% sto se tice kilometara i sl
Paket opreme nisam gledao tako da ne bih znao o tome a i ti paketi oprema malo toga znace kod polovnih auta
condy

#189 Re: Citroen C4 HITNO

Post by condy »

rumenige_brajtner wrote:
condy wrote:
rumenige_brajtner wrote: izvini pajdo, pitaću tebe idući put gdje da idem na servis :thumbup:
Slobodno pitaj. Uzgred pitaj kad sledeći put budeš išao na servis, koliko košta servis zamjene ulja i filtera za 1.6 hdi, pa napiši šta su ti kazali.
ti si garant jedan od onih kompleksaša sa tema o autima, sveznajući, najpametniji, itd.. aj vozdra ba
Od tebe nije teško biti pametniji :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#190 Re: Citroen C4 HITNO

Post by Tomahawk11 »

ElRe wrote:Toyota Auris da se navozas :)

https://www.olx.ba/artikal/28559685/toyota-auris-1-6/
Fin Auris :thumbup:
rumenige_brajtner

#191 Re: Citroen C4 HITNO

Post by rumenige_brajtner »

condy wrote: Od tebe nije teško biti pametniji :D
:thumbup: :kiss:
condy

#192 Re: Citroen C4 HITNO

Post by condy »

supercali wrote:
condy wrote:
S obzirom da je audiju onom vracena kilometraza velika vjerovatnoca je da je i ovome posebno ako uporedimo recimo sa ovim benzincem koji je vise presao a znamo da se dizeli kupuju za prelazak vecih kilometraza
Ja licno bih kramara prekrizio jer sve poslije audija je sumnjivo pa makar bio ispravan 100% sto se tice kilometara i sl
Paket opreme nisam gledao tako da ne bih znao o tome a i ti paketi oprema malo toga znace kod polovnih auta
Paket opreme je uvijek bitan, jer ćeš vrijeme provoditi u automobilu, pa je fino kad ima digitalni displej, digitalna tabla, kad imaju bolja sjedišta, kad imaš fabričku navigaciju, ljepo urađenu digitalnu multimediju, parking kočnicu, auto hold, fin automatik, i sl. Ili vani kad imaš ukrasne alu lajsne, sve u boji pa i šteke, pa auto ne izgleda siromašno. Sve je to bitno i sve to utiče na cijene.

Vi nemate iskustva sa Kramarom pa i ne možete pričat iz prve ruke. Sve su to puke pretpostavke, i ima tema o Kramaru pa tamo se može o tome raspravljati. Auto se treba pregledati uživo, provjeriti preko šasije, probati i sl. pa onda odlučiti. Bezveze je u startu odmah ga prekrižit, tako se ne kupuje polovnjak.
Ned071

#193 Re: Citroen C4 HITNO

Post by Ned071 »

grdan li je ovaj auris...
Travnički Noćni Šetač

#194 Re: Citroen C4 HITNO

Post by Travnički Noćni Šetač »

milojicabrzi wrote:Auta koje voze obični građani, za svoje potrebe, uglavnom prelaze kilometraže između 10 i 25 hiljada kilometara godišnje.

Znači, auto koji je bio kod "građanskog" vlasnika, star 4-5 godina, ne bi trebao imati kilometraže preko 100 000 km, osobno, ja auto staro 4 godine, sa većom kilometražom, ne bih kupovao.

Auta sa većom kilometražom, su auta koje se voze u službene ili komercijalne svrhe, uglavnom, vozi ih u najviše slučajeva više vozača i njihovih 100 000 km, izraubuje auto kao više nego 150 000 km kod jednog ili dva vlasnika.
Generalno je to prosječna kilometraža ali ima slučajeva... ja otprilike prelazim 35 - 40 hiljada godišnje a koristim auto isključivo privatno...
supercali

#195 Re: Citroen C4 HITNO

Post by supercali »

Citas li ti sta ja pisem?
Za nju nismo prekrizili nego gledamo ono sto vidimo na slikama i kramarovog i panterinog i astru i 208 i sve sto je ovdje
Za mene ja kramar ne bih ni pogledao prvo jer benzinca trazis kao iglu u plastu drugo auta koja ja preferiram slabo uvoze auto saloni auto placevi nazovi kako hoces

Kazem ti oprema kod polovnog auta ne igra toliku ulogu za kupca
ElRe

#196 Re: Citroen C4 HITNO

Post by ElRe »

Iskljucivo privatno koristim auto, godisnje predjem 20 -25 hiljada km
condy

#197 Re: Citroen C4 HITNO

Post by condy »

supercali wrote:Citas li ti sta ja pisem?
Za nju nismo prekrizili nego gledamo ono sto vidimo na slikama i kramarovog i panterinog i astru i 208 i sve sto je ovdje
Za mene ja kramar ne bih ni pogledao prvo jer benzinca trazis kao iglu u plastu drugo auta koja ja preferiram slabo uvoze auto saloni auto placevi nazovi kako hoces

Oprema nije bitna respi, tako napiši.

Meni je jako bitna. Bitna je i ovoj djevojci. Bitna je i @konektovanom :D

Da li ti imaš predstavu kakva je razlika između ovog malog benzinca i ovog 1.6 hdi motora ?
Prvo, na osnovu čega ih uopće porediš. Ono benzin vs dizel ? To nisu uporedni motori jer se radi o klasičnom, prevaziđenom benzincu od prije deset godina, koji nema šta raditi u auto iz 2012. godine.
supercali

#198 Re: Citroen C4 HITNO

Post by supercali »

condy wrote:
supercali wrote:Citas li ti sta ja pisem?

Oprema nije bitna respi, tako napiši.

Meni je jako bitna. Bitna je i ovoj djevojci. Bitna je i @konektovanom :D

Da li ti imaš predstavu kakva je razlika između ovog malog benzinca i ovog 1.6 hdi motora ?
Prvo, na osnovu čega ih uopće porediš. Ono benzin vs dizel ? To nisu uporedni motori jer se radi o klasičnom, prevaziđenom benzincu od prije deset godina, koji nema šta raditi u auto iz 2012. godine.
Nisi shvatio bitna je meni oprema al kad se kupuje oprema kupcu nije bitna posebno u bih
Pa znas koliko ces cuti kupaca kad kaze ma boli me briga sto ima senzor za mrtvi kut parking senzore navigaciju sjedista sa lumabrnim dijelom za masazu itd
A ti na osnovu tih dodataka digao cijenu 1-2 hiljade kao da si salon novih auta

Drugo imas li ti predstavu da ona zeli da se ne vidja sa automehanicarem svaki mjesec a sa elektricarem svaki drugi znaci sto jednostavniji motor to za nju bolje
1.6 i ovaj 1.4 mislia na snagu? Pa ona nema komplekse da joj auto starta od 0 do 100 za 7 sekundi umjesto za 11 i sl
Pretpostavka je da ce auto uglavnom vozati po gradu tako da je i ovaj 1.4 sasvim solidan jedino ako joj relacije nisu jarcedoli i sl vrleti
hopi

#199 Re: Citroen C4 HITNO

Post by hopi »

Ja komplikacija
Hoće cura c4, sviđa joj se i gotovo, njih barem ima ko salate i može vala probrati se neki da valja, i sa opremom i bojom kakvom hoće.

Bolje prođu žene koje biraju auto prema boji i izgledu nego neki stručnjaci.
kakav nered

#200 Re: Citroen C4 HITNO

Post by kakav nered »

Avalanche wrote:
kakav nered wrote:https://www.olx.ba/artikal/27626510/cit ... el-euro-6/

Ovo ti je dobar autic... ako vec gledas tu neku cifru... znam lika koji ga prodaje pa znam da je sve uredno i da je kilometraza prava... mislila sam da je prodat, ali evo vidim da nije... moj kolega ga je htjeo uzeti ali se ipak odlucio za karavan zbog djece...
Sad sam detaljno pogledala ovaj auto, i on ispade najjeftniji od svih ostalih, jer je 2015. godiste, a kilometri 73000, sto me odmah navodi na pomisao da mu nesto ne fali. :? Je li realno da mogu naci ovakav auto za te pare?
Pošto znam momka koji ga prodaje i znam da ne živi od toga nego tu i tamo uveze pokoje auto za koje vidi da je dobro znam i da je to sve istina što piše i da kilometraža nije vraćana... auto je ko bombona i ima svu opremu koju ti želiš... kolega moj umalo da ga kupi, presudan je bio samo gepek, koji jeste veliki ali ne kao u karavana... ali izgleda da je prodan... sinoć sam pisala sa telefona pa mi se to nije vidjelo... tako da ništa od njega... ali ako budeš strpljiva bit će još takvih autića sigurno...
Post Reply