Povrat poreza

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
nia3

#176 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

trazimseja wrote:trebam pomoć znalaca. Je li moguće izvršiti povrat poreza za nezaposlenog izdržavanaog člana porodice(bračni drug)
Po kojem osnovu tražiš povrat poreza?
Ricken

#177 Re: Povrat poreza

Post by Ricken »

nia3 wrote:
trazimseja wrote:trebam pomoć znalaca. Je li moguće izvršiti povrat poreza za nezaposlenog izdržavanaog člana porodice(bračni drug)
Po kojem osnovu tražiš povrat poreza?
Povrat ne samo kroz poreznu karticu možeš uvečati lični odbitak.
karanana

#178 Re: Povrat poreza

Post by karanana »

mirzona wrote:Ipak sam morao popuniti novu prijavu jer svaki zamjenski kredit bez obzira što je hiptekarni stambeni ne ispunjava uslove za povrat poreza...zbog toga nisam htio da čekam pa da me odbiju svakako, makar da izvučem ovo od prvog kredita i da se pozdravim sa poreznom
samo malo da vidim jesam te dobro razumio:
trenutno ispunjavam uslove za povrat.
desi se to da mi druga banka nudi bolje uvjete i ja prebacim kredit kod druge banke. svi moji ostali uvjeti ostaju isti. i ja nemam pravo na povrat poreza nakon sto kod druge banke prebacim kredit?
koje je tu objasnjenje i logika porezne uprave?
okto

#179 Re: Povrat poreza

Post by okto »

.
Nadinka

#180 Re: Povrat poreza

Post by Nadinka »

Može li se neko sjetiti treba li ikakav papir da dobijem od suda onu potvrdu da nemam više nekretnina na svoje ime, neštoi se ne sjećam, čini mi se da ni oni nisu imali takvi potvrdu kod sebe, pa ne znam jesam li ja to printala i nosila im ili...treba li mi z ato CIPS ili nesto slicno?
jazzer

#181 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

Nadinka wrote:Može li se neko sjetiti treba li ikakav papir da dobijem od suda onu potvrdu da nemam više nekretnina na svoje ime, neštoi se ne sjećam, čini mi se da ni oni nisu imali takvi potvrdu kod sebe, pa ne znam jesam li ja to printala i nosila im ili...treba li mi z ato CIPS ili nesto slicno?
Ako se dobro sjecam, prosle godine nisam predavao nikakvu potvrdu od suda nego samo ovjerenu
izjavu da ne posjedujem druge nekretinine osim stana za koji placam kredit. I bilo je u redu.

Ali za svaki slucaj provjeri jos jednom, mozda se nesto promjenilo.
Sinalco_1

#182 Re: Povrat poreza

Post by Sinalco_1 »

Potrebna dokumentacija za povrat poreza po osnovu uvečanog ličnog odbitka:
a) po osnovu plačenih kamata na stambeni kredit

- ispravno popunjem obrazac GPD-1051
- fotokopija ugovora o krediti
- fotokopija ugovora o kupovini nekretnine
- originalnu potvrdu od banke kao dokaz o plačenim kamatama na stambeni kredit za 2012 godinu ( u banci se ova potvrda plača 10 KM)
- izjava poreskog obveznika da pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću prvi put rješava stambeno pitanje ovim kreditom ( vadi su u opštini i mora bit ovjerana od strane opštine)
- dokaz da porezni obvenik i njegov bracni drug ne posjeduju drugu nepokretnu imovinu osim te / Uvjerenje od nadležnog suda)
GIP-1022 - kopija
Kopija porezne kartice
mirzona

#183 Re: Povrat poreza

Post by mirzona »

samo malo da vidim jesam te dobro razumio:
trenutno ispunjavam uslove za povrat.
desi se to da mi druga banka nudi bolje uvjete i ja prebacim kredit kod druge banke. svi moji ostali uvjeti ostaju isti. i ja nemam pravo na povrat poreza nakon sto kod druge banke prebacim kredit?
koje je tu objasnjenje i logika porezne uprave?
Upravo tako, čim uzmeš zamjenski kredit kao da rješavaš stambeo pitanje drugi put bez obzira što je isti stan u pitanj...nisam htio da se kockam pa sam popunio prijavu samo od prve banke makar da izvučem dio od prve banke, jer su me upozorili da 100% u suprotnom neću dobiti povrat
dablO7

#184 Re: Povrat poreza

Post by dablO7 »

Sinalco_1 wrote:Potrebna dokumentacija za povrat poreza po osnovu uvečanog ličnog odbitka:
a) po osnovu plačenih kamata na stambeni kredit

- ispravno popunjem obrazac GPD-1051
- fotokopija ugovora o krediti
- fotokopija ugovora o kupovini nekretnine
- originalnu potvrdu od banke kao dokaz o plačenim kamatama na stambeni kredit za 2012 godinu ( u banci se ova potvrda plača 10 KM)
- izjava poreskog obveznika da pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću prvi put rješava stambeno pitanje ovim kreditom ( vadi su u opštini i mora bit ovjerana od strane opštine)
- dokaz da porezni obvenik i njegov bracni drug ne posjeduju drugu nepokretnu imovinu osim te / Uvjerenje od nadležnog suda)
GIP-1022 - kopija
Kopija porezne kartice
Dodala bih samo još dvije stvari:
- CIPS
- Kućna lista (obrazac se uzima u opštini i ovjeri - besplatno)

btw. Sve navedeno predala prošle sedmice...teta mi u poreskoj pregledala, potvrdila da je ok i zaprimila zahtjev. :)
jazzer

#185 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

dablO7 wrote:
Sinalco_1 wrote:...
Dodala bih samo još dvije stvari:
- CIPS
- Kućna lista (obrazac se uzima u opštini i ovjeri - besplatno)

btw. Sve navedeno predala prošle sedmice...teta mi u poreskoj pregledala, potvrdila da je ok i zaprimila zahtjev. :)
Gdje su izvadila ovu potvrdu i koliko traje procedura?

Hvala.
dablO7

#186 Re: Povrat poreza

Post by dablO7 »

Uvjerenje od nadležnog suda tj; dokaz da porezni obvenik i njegov bracni drug ne posjeduju drugu nepokretnu imovinu izvadiš u ZK uredu.

Procedura je da na šalteru samo kažeš šta ti treba. Odmah na licu mjesta izvrše provjeru u sistemu i izdaju ti potvrdu, a koje naravno sve ok. Treba ti 10,00 KM sudske takse, pa ti savjetujem da istu kupiš prije nego odeš u ZK ured. Ako ne žeši da se prošetaš dok teta itipka Uvjerenje. :-)

Nema na čemu. Sretno. :)
jale

#187 Re: Povrat poreza

Post by jale »

dablO7 wrote:Uvjerenje od nadležnog suda tj; dokaz da porezni obvenik i njegov bracni drug ne posjeduju drugu nepokretnu imovinu izvadiš u ZK uredu.

Procedura je da na šalteru samo kažeš šta ti treba. Odmah na licu mjesta izvrše provjeru u sistemu i izdaju ti potvrdu, a koje naravno sve ok. Treba ti 10,00 KM sudske takse, pa ti savjetujem da istu kupiš prije nego odeš u ZK ured. Ako ne žeši da se prošetaš dok teta itipka Uvjerenje. :-)

Meni su uzeli samo 5 KM, na istu potvrdu stavim i suprugu i sebe.
dablO7

#188 Re: Povrat poreza

Post by dablO7 »

jale wrote:
dablO7 wrote:Uvjerenje od nadležnog suda tj; dokaz da porezni obvenik i njegov bracni drug ne posjeduju drugu nepokretnu imovinu izvadiš u ZK uredu.

Meni su uzeli samo 5 KM, na istu potvrdu stavim i suprugu i sebe.
Da, u pravu si, u pitanju je 5 KM sudske takse. Pomiješala sam sa jednom drugom taksom. (naplaćala sam im se ove godine... :sad: )

btw. Stigla prva plava koverta - Rješenje! :) Još samo lovu da isplate... :)
jazzer

#189 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

dablO7 wrote:Da, u pravu si, u pitanju je 5 KM sudske takse. Pomiješala sam sa jednom drugom taksom. (naplaćala sam im se ove godine... :sad: )

Kad' prije? Sta ti pise? Meni je prosle godine dosla koverta u kojoj pise gdje da dignem lovu i koliko, nije dolazilo nista
prije toga. I cini mi se da je ljeto bilo pri samom kraju kad' sam dobio kovertu.
dablO7

#190 Re: Povrat poreza

Post by dablO7 »

jazzer wrote:
dablO7 wrote:Da, u pravu si, u pitanju je 5 KM sudske takse. Pomiješala sam sa jednom drugom taksom. (naplaćala sam im se ove godine... :sad: )

Kad' prije? Sta ti pise? Meni je prosle godine dosla koverta u kojoj pise gdje da dignem lovu i koliko, nije dolazilo nista
prije toga. I cini mi se da je ljeto bilo pri samom kraju kad' sam dobio kovertu.
Da budem iskrena i ja sam bila iznenadjena. btw. Nije mi trenutno pri ruci "Rješenje" koje sam dobila od poreske uprave, da bih tačno navela šta piše. Ali suština je da mi na osnovu podnesene dokumentacije odobravaju povrat poreza i da će ministarstvo finansija kantona izvršiti isplatu tj; doznačiti ista na moj račun.

Samo je još pitanje kada? :)
jazzer

#191 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

dablO7 wrote:Da budem iskrena i ja sam bila iznenadjena. btw. Nije mi trenutno pri ruci "Rješenje" koje sam dobila od poreske uprave, da bih tačno navela šta piše. Ali suština je da mi na osnovu podnesene dokumentacije odobravaju povrat poreza i da će ministarstvo finansija kantona izvršiti isplatu tj; doznačiti ista na moj račun.

Da, pretpostavio sam da je to. Kako stoje s parama daj Boze ove godine ista da isplate.
tvrtko 1. kotromanić

#192 Re: Povrat poreza

Post by tvrtko 1. kotromanić »

Još jedan dokaz naše nakradne države BIH kojoj želim da što prije propadne (za razliku od zemlje Bosne za koju bih i krv dao)
Prije dvadesetak dana predavao sam (kao i ranije tri godine) dokumentaciju i zahtjev za povrat poreza po osnovu životnog osiguranja. U poreskoj su hladno sve papire gurnuli nazad i rekli da se to više ne vraća!!!
Na moje pitanje zašto? Odgovor je:" Pa znate neki koji su izvršili povrat ranije, prekinuli su police i mi bi sada trebali da od njih tražimo da vrate novac koji su uzeli po osnovu povrata poreza, a mi to ne možemo...ne možemo da ih sada ganjamo"
Znači, ja čija je namjera da dovršim i platim životno osiguranje do kraja ( i time steknem eventualno neku malu dodatnu penziju) gubim pravo zbog nekih koji su to prekinuli i zbog poreske uprave koja eto ne može to da vrati nazad.
Koji idioti, koji kreteni, državo i službenici BIH!!!! :sad:
Naredam vam se rodbine, ko god iz državnih službi ovo pročita. :skoljka: svi ste isti!!!
Ricken

#193 Re: Povrat poreza

Post by Ricken »

tvrtko 1. kotromanić wrote:Još jedan dokaz naše nakradne države BIH kojoj želim da što prije propadne (za razliku od zemlje Bosne za koju bih i krv dao)
Prije dvadesetak dana predavao sam (kao i ranije tri godine) dokumentaciju i zahtjev za povrat poreza po osnovu životnog osiguranja. U poreskoj su hladno sve papire gurnuli nazad i rekli da se to više ne vraća!!!
Na moje pitanje zašto? Odgovor je:" Pa znate neki koji su izvršili povrat ranije, prekinuli su police i mi bi sada trebali da od njih tražimo da vrate novac koji su uzeli po osnovu povrata poreza, a mi to ne možemo...ne možemo da ih sada ganjamo"
Znači, ja čija je namjera da dovršim i platim životno osiguranje do kraja ( i time steknem eventualno neku malu dodatnu penziju) gubim pravo zbog nekih koji su to prekinuli i zbog poreske uprave koja eto ne može to da vrati nazad.
Naredam vam se rodbine, ko god iz državnih službi ovo pročita. :skoljka: svi ste isti!!!
Zadnjim izmjenama Zakona o porezu na dohodak (januar 2013. godine, odnosno april 2013. godine kada su usvojene i izmjene pravilnika) mogučnost sticanja dodatnih poreznih odbitaka po osnovu uplačenih premija životnog osiguranja je ukinuta, odnosno zakonska mogućnost je ostavljena, tačnije premije osiguranja isplačene fizičkom licu od strane osiguranja će biti neoporezive, samo za slučajeve kada poslodavac uplačuje životno osiguranje u obliku štednje ili dopunskog mirovinskog osiguranja za svoje uposlenike i tom prilikom izvrši obračun pripadajućih poreza i doprinosa (tretira ih kao korist uposlenika).

Također da istaknem da nemam nikakve veze sa državnim organima i da ne radim niti u jednoj državnoj ustanovi :D

Čini mi se da službenici u PU nisu znali objasniti zašto nepostoji zakonski osnov za ostvarivanje olakšica od kraja januara 2013. godine.Tačnije njihovo objašnjenje je u potpunosti besmisleno jer su se prihodi od životnog osiguranja za iskorištene porezne olakšice prilikom isplate oporezivale od strane Osiguravajućih društava po automatizmu i oporezivat će se za sve isplate premija za koje su korišteni porezne olakšice.
nia3

#194 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

jazzer wrote:
dablO7 wrote:Da budem iskrena i ja sam bila iznenadjena. btw. Nije mi trenutno pri ruci "Rješenje" koje sam dobila od poreske uprave, da bih tačno navela šta piše. Ali suština je da mi na osnovu podnesene dokumentacije odobravaju povrat poreza i da će ministarstvo finansija kantona izvršiti isplatu tj; doznačiti ista na moj račun.

Da, pretpostavio sam da je to. Kako stoje s parama daj Boze ove godine ista da isplate.
I ja sam dobila ovo rješenje. I kako sam se u međuvremenu čula sa ženom iz Porezne koja je obradila moj zahtjev, pitam je kad bi se to moglo uplatiti. Rekla mi je kad pošalju nama rješenje, pošalju isto i u trezor, al' je čula da se ove godine ne čeka dugo, šta god to značilo. :)
SA 071

#195 Re: Povrat poreza

Post by SA 071 »

dablO7 wrote:
jazzer wrote:

Da budem iskrena i ja sam bila iznenadjena. btw. Nije mi trenutno pri ruci "Rješenje" koje sam dobila od poreske uprave, da bih tačno navela šta piše. Ali suština je da mi na osnovu podnesene dokumentacije odobravaju povrat poreza i da će ministarstvo finansija kantona izvršiti isplatu tj; doznačiti ista na moj račun.

Nakon prvog rješenja u kojem ti priznaju pravo na povrat poreza ide drugo rješenje u kojem ti odobravaju iznos i obavještavaju kako i gdje ga možeš podići... Nama još nije došlo :-)
SA 071

#196 Re: Povrat poreza

Post by SA 071 »

Ricken wrote:
tvrtko 1. kotromanić wrote:Još jedan dokaz naše nakradne države BIH kojoj želim da što prije propadne (za razliku od zemlje Bosne za koju bih i krv dao)
Zadnjim izmjenama Zakona o porezu na dohodak (januar 2013. godine, odnosno april 2013. godine kada su usvojene i izmjene pravilnika) mogučnost sticanja dodatnih poreznih odbitaka po osnovu uplačenih premija životnog osiguranja je ukinuta, odnosno zakonska mogućnost je ostavljena, tačnije premije osiguranja isplačene fizičkom licu od strane osiguranja će biti neoporezive, samo za slučajeve kada poslodavac uplačuje životno osiguranje u obliku štednje ili dopunskog mirovinskog osiguranja za svoje uposlenike i tom prilikom izvrši obračun pripadajućih poreza i doprinosa (tretira ih kao korist uposlenika).

Također da istaknem da nemam nikakve veze sa državnim organima i da ne radim niti u jednoj državnoj ustanovi :D

Čini mi se da službenici u PU nisu znali objasniti zašto nepostoji zakonski osnov za ostvarivanje olakšica od kraja januara 2013. godine.Tačnije njihovo objašnjenje je u potpunosti besmisleno jer su se prihodi od životnog osiguranja za iskorištene porezne olakšice prilikom isplate oporezivale od strane Osiguravajućih društava po automatizmu i oporezivat će se za sve isplate premija za koje su korišteni porezne olakšice.
Ko je koristio ovu pogodnost je bio u situaciji da se "oslobađao" obaveze za porez sada, ali bi ga dočekala prilikom isplate premije. Tako da u suštini nisi oštećen ni na koji način osim ukidanja mogućnosti odgađanja plaćanja poreske obaveze, koju su drugi zloupotrijebili. Ovo za osiguranje nikad nije ni trebalo biti predmetom olakšice. Isto kao kad bi te oslobodili poreza za iznos oročenja koje staviš na banku, a onda ti ga naplatili po isteku ugovora oročenja. Niđe veze, što bi rekli...
dablO7

#197 Re: Povrat poreza

Post by dablO7 »

Samo je još pitanje kada? :)[/quote]
Nakon prvog rješenja u kojem ti priznaju pravo na povrat poreza ide drugo rješenje u kojem ti odobravaju iznos i obavještavaju kako i gdje ga možeš podići... Nama još nije došlo :-)[/quote]

Super, hvala na info. Znači, sad smo u očekivanju druge plave koverte... :-)
nia3

#198 Re: Povrat poreza

Post by nia3 »

Jel' ko dobio drugu kovertu?
jazzer

#199 Re: Povrat poreza

Post by jazzer »

nia3 wrote:Jel' ko dobio drugu kovertu?
Ako je suditi po prosloj godini, ne nadaj joj se prije septembra.
lorilori

#200 Re: Povrat poreza

Post by lorilori »

jazzer wrote:
nia3 wrote:Jel' ko dobio drugu kovertu?
Ako je suditi po prosloj godini, ne nadaj joj se prije septembra.
033/565-019, nazovete trezor i oni vam kažu do koje faze u proceduri je vaš predmet, naravno ako ste dobili prvo rješenje od PU :)
za ne povjerovati-bili su max ljubazni, čak je teta koja se javila, kada nije mogla pronaći odmah moju dokumentaciju, uzela broj i nazvala kad je pronašla da mi kaže nešto više :igrac:
Post Reply