Precijenjena Volkswagen vozila
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Clinton
#176 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
@whow ne brini ti za mene kupit cu ja sebi vozilo. Kao prvo poredis Ford F-150 i Golfa to je kao da poredis cesnu i herculesa. Al eto nek mi znamo da si ti u USA (been there did not like it). Ford F-150 i slicni mu gorostasi koji 99,9% vremena (osim građevinskih kompanija koje su i najveci kupci tih vozila) vozaju prazne tovarne prosore i rasipaju gorivo jedan su od glavnih razloga propasti americke auto industrije. Bolje je uzeti neko manje auto a svakako kad dodjes do Home Depota imas za 15 dolara iznajmiti pick-upa (to su i ameri skontali napokon). Ford & co. danas bi bili u stecaju da ih nije vlada spasila, toliko o njihovoj uspjesnosti. Da ja tebe pitam koliko se Ford -150 prodalo u europi, aziji, africi,australiji??? A koliko golfova, novih buba, passata. Kina koja "proguta" vise automobila u jednom danu nego Bosna za desetljece, koja se marka automobila tu najvise prodaje? Golf je pravi i jednini globalni auto kojeg ima kupiti na svkom kontinentu u manje vise istom obliku (u juznoafrickoj republici se jos proizvodi i prodaje golf1). Sada dolazimo na pitanje da li je precjenjen. Ne nije mozda je i podcjenjem VW brand. Ali za nasu poslijeratnu situaciju jeste, ali zato je VW izbacio Škodu koju bi ja uvijek kupio prije nego neku (nemojte se uvrijediti) Kiu. Usporedite KIa Ceed i Oktaviju. Nema price, a cijenom su tu negdje. I opet oprema pa imate slabije proizvodjace koji igraju upravo na tu fintu opreme da dobiju kupce. Opet kazem ima MAPLE za 6000 KM potpuno opremljen sa klimom, tri pepeljare i upaljacima mozes ih kupiti 5 komada za jednog Golfa (u svakoj boji po jednoga).
-
whow
#177 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
@ Jefferson ,
Koji si ti tip . Na svakoj temi kontriras , zakuhavas i zachatavas . Prvi preduslov za bilo kakvu komunikaciju je uvazavanje drugacijeg misljenja. Drago mi da se trudis i trazis reference u mojim ranijim radovima iako je to za tebe cista dijalektika koju si ocigledno prespavao na casu . Ja sam pokusao da pojednostavim gradivo koliko god sam mogao ali stvarno ne ide. Eto opet se hvatas Honde koju ja nisam niti spomenuo . Interesantno je to da si na ovom forumu upravo ti taj koji non stop spominjes moju Hondu Ridgeline
sto uopste ne kontam. Ako pazljivije procitas moje postove skontat ces da je moje misljenje o automobilizmu i automoblima ustvari mnogu kriticnije i realnije od pukog podedenja tipa Passat nevalja ili Impala valja koje bi ti da mi impliciras . Dakle dok se ja trudim da doprinesem temama na jedan kriticki i objektivan nacin ti se uopce i ne trudis da sagledas drugacije misljenje te svodis vecinu dijaloga na ovome forumu na komentare tipa :" Vidi mu glave " ili " joj sto se provalio" , "on je iz dijaspore" i slicne stereotipe. Ja licno ti zelim sve najbolje , da zavrsis te skole u koje ides da imas lovu , auta , sve sto pozelis ali buraz stvarno nije fer da me ovako pratis po forumu i uleces na svaki moj komentar. Hajde zivio .
Koji si ti tip . Na svakoj temi kontriras , zakuhavas i zachatavas . Prvi preduslov za bilo kakvu komunikaciju je uvazavanje drugacijeg misljenja. Drago mi da se trudis i trazis reference u mojim ranijim radovima iako je to za tebe cista dijalektika koju si ocigledno prespavao na casu . Ja sam pokusao da pojednostavim gradivo koliko god sam mogao ali stvarno ne ide. Eto opet se hvatas Honde koju ja nisam niti spomenuo . Interesantno je to da si na ovom forumu upravo ti taj koji non stop spominjes moju Hondu Ridgeline
- aerosa
#178 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
aerosa wrote:A ni je ne gotivim previše VW ,ali ti baš sam sebe opovrgavaš svakih mjesec-dva :
Postao/la whow dana 14/12/2009 01:12Hajde sad odluči napokon jednom za vazda je li dobar VW ili nije i reci "MOJ KONAČAN ODGOVOR JE..."whow wrote:Evo kod nas u Kanadi dosle articke hladnoce tako da se jutros u ovom djelu svjeta temperatura spusila do fantasticnih -45 C . Po nekoj nesreci na vozilu nemam ugraden grijac bloka motora zbog cinjenice da je blok aluminiski . Uglavnom posljepodne dok sam zurio prema parkingu bio sam siguran da cu morati zvati shlep sluzbu ili u najboljem slucaju morati vaditi kleme uglavnom kada sam vidio da je na parkingu masa automobila koji su bili propisno uplagani u struju a nisu mogli upaliti bio sam siguran da od starta nece biti nista tako da sam se pravo iznenadio kada je auto upalilo iz prve na nevjerovatnoj temperaturi od -45 C iako je citavih 8 sati bilo parkirano. Sta reci osim da se radi o VW koncernu koji ne zna za zimu i hladnocu i pali gdje se drugi gase. VW forever.
@whow, i dalje ne odgovaraš na ovo, šta se to desilo sa WV da za dva mjeseca iz "WV forever" ode u "WV gluho bilo" ?
- chelo
#179 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
tanka je linija kvaliteta izmedju svih vecih proizvodjaca danas
jedino sto je VW napravljen za bahate, tako da ta kita od VWa je macola u moru suptilnih estetksih i funkcionalnih dostignuca koje nude japanci, francuzi i talijani
Das Auto je zilav ko John Deere,a i mogao bi pod njihovu kapu, kombajn kompakt.
udobnost no1. hocu ugodan zivot.
jedino sto je VW napravljen za bahate, tako da ta kita od VWa je macola u moru suptilnih estetksih i funkcionalnih dostignuca koje nude japanci, francuzi i talijani
Das Auto je zilav ko John Deere,a i mogao bi pod njihovu kapu, kombajn kompakt.
udobnost no1. hocu ugodan zivot.
-
emko1234
#180 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
ma dobro mozda imas pravo..al mislim da je ipak prica ovdje o nekim novim motorima..i iskreno mislim da vw ima primat tu sto se tice svega..jer su daleko otisli sto se tice FSI motora eto sad su presli i na taj common rail..imaju odlicne turbo masine..mislim to je neosporivo od najmanjeg 1.2tfsi pa do velikog 5.2tfsi snagatora..i pioniri su sto se tice mjenjaca s duplim kvacilom..jebiga spojit jedan dsg na 1000ks je umjetnost i mislim da ako je opel ikad bio u prednosti vise nije defintivnojefferson wrote:nema te sta ko ubjedjivati. Da si vozao starija auta znao bi, a kada je Omega prodavana u 500 primjeraka Audi nije presao 5 cilindara!emko1234 wrote:joj aj ubjedit cete me da opel na kraju ima bolje motore ako nastavimo polemiku![]()
![]()
.. aj nek bude,svako ima svoje misljenje i jest bila ta vectra sa 211ks iz 3.2 sestaka koju je audi jeo za dorucak..NEOPLAN* mislim da nisi nabrojao sve motore za golfa jer ima tu jos gt pa gti pa 1.2tfsi al nema veze
i jest ta omega strasna al je prodata u 500 primjeraka il malo vise valjda i to nesto govori
citroen* cip je optimum,oko 175ks i 380nmzadovoljan sam..medjuubrzanje je strasno..
Sto se tice TFSI motora, 2.0 je meni super motor. Ali poucen iskustvom uvijek bi prije uzeo OPEL Insigniju 1.6 turbo ili 2.0 turbo. Zna se sta su Opelovi benzinci, malo skokni do majstora da ti koju objasne, pogotovo da ti objasne sta su bili OHC motori.
Kad je Opel rasturu VW sa svojim 2.016V turbom i 204ks, Corrado i Golf kao i passat su imali onu rugobu G60 sa 160ks gdje si morao imati rezervnu turbinu u gepeku da bi dosao do cilja!
-
whow
#181 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Clinton wrote:@whow ne brini ti za mene kupit cu ja sebi vozilo. Kao prvo poredis Ford F-150 i Golfa to je kao da poredis cesnu i herculesa. Al eto nek mi znamo da si ti u USA (been there did not like it). Ford F-150 i slicni mu gorostasi koji 99,9% vremena (osim građevinskih kompanija koje su i najveci kupci tih vozila) vozaju prazne tovarne prosore i rasipaju gorivo jedan su od glavnih razloga propasti americke auto industrije. Bolje je uzeti neko manje auto a svakako kad dodjes do Home Depota imas za 15 dolara iznajmiti pick-upa (to su i ameri skontali napokon). Ford & co. danas bi bili u stecaju da ih nije vlada spasila, toliko o njihovoj uspjesnosti. Da ja tebe pitam koliko se Ford -150 prodalo u europi, aziji, africi,australiji??? A koliko golfova, novih buba, passata. Kina koja "proguta" vise automobila u jednom danu nego Bosna za desetljece, koja se marka automobila tu najvise prodaje? Golf je pravi i jednini globalni auto kojeg ima kupiti na svkom kontinentu u manje vise istom obliku (u juznoafrickoj republici se jos proizvodi i prodaje golf1). Sada dolazimo na pitanje da li je precjenjen. Ne nije mozda je i podcjenjem VW brand. Ali za nasu poslijeratnu situaciju jeste, ali zato je VW izbacio Škodu koju bi ja uvijek kupio prije nego neku (nemojte se uvrijediti) Kiu. Usporedite KIa Ceed i Oktaviju. Nema price, a cijenom su tu negdje. I opet oprema pa imate slabije proizvodjace koji igraju upravo na tu fintu opreme da dobiju kupce. Opet kazem ima MAPLE za 6000 KM potpuno opremljen sa klimom, tri pepeljare i upaljacima mozes ih kupiti 5 komada za jednog Golfa (u svakoj boji po jednoga).
1.) Ford F-150 je najprodavanije vozilo u Americi u zadnjih 15 godina.
2.) FORD F-150 je najprodavanije vozilo u Americi svih vremena.
3.) Ford je ove godine ostvario profit od mislim 4 milijarde dollara
4.) Ford je jedini Americki proizvodac koji nije uzimao kredite od drzave
5.) Koliko je kredita dobio VW od Njemacke ?
6.) Rentanje pick-up tracka u Home Depot kosta puno vise od 15 dolara ja zadnji put kada sam provjerio bilo je 75 dollara i to je bilo prije par godina .
7.) Poredim F-150 i Golfa TDI zato sto su u istoj cjenovnoj grupi i zato sto je godisnja prodaja Gofa i Americi oko 100 000 primjeraka a F-150 preko miliona .
get your ducks is a row
- madner
#182 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
whow the provala.
Sjecam se kao da je bilo juce kad je C300 bio vrh
- aerosa
#183 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Mora mu se priznati stručnost u izbjegavanju odgovora, dva dana čekam da čujem šta ga je to zadnja dva mjeseca razočaralo toliko pa je zamrzio WV a nikako da dobijem odgovor.madner wrote:whow the provala.
Izgleda da lik ujutro misli jedno, popodne drugo a naveče šta mu kažu da misli.
Šteta što je otišao odavde bio bi vrstan političar
-
jefferson
#184 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Ja kontriram? Nismo mogli od tebe zivi ostat koliko si kovo u zvijezde svog passata. Ja sam poceo misliti da treba u Kanadu ici kupiti Passata jer mi se po tvojim postovima cinilo da je to sasvim neko drugo auto nego u SAD, Evropi i resto svijeta. I na kraju niko ne popljuva to auto kao ti, ali kad si ga prodao.whow wrote:@ Jefferson ,
Koji si ti tip . Na svakoj temi kontriras , zakuhavas i zachatavas . Prvi preduslov za bilo kakvu komunikaciju je uvazavanje drugacijeg misljenja. Drago mi da se trudis i trazis reference u mojim ranijim radovima iako je to za tebe cista dijalektika koju si ocigledno prespavao na casu . Ja sam pokusao da pojednostavim gradivo koliko god sam mogao ali stvarno ne ide. Eto opet se hvatas Honde koju ja nisam niti spomenuo . Interesantno je to da si na ovom forumu upravo ti taj koji non stop spominjes moju Hondu Ridgelinesto uopste ne kontam. Ako pazljivije procitas moje postove skontat ces da je moje misljenje o automobilizmu i automoblima ustvari mnogu kriticnije i realnije od pukog podedenja tipa Passat nevalja ili Impala valja koje bi ti da mi impliciras . Dakle dok se ja trudim da doprinesem temama na jedan kriticki i objektivan nacin ti se uopce i ne trudis da sagledas drugacije misljenje te svodis vecinu dijaloga na ovome forumu na komentare tipa :" Vidi mu glave " ili " joj sto se provalio" , "on je iz dijaspore" i slicne stereotipe. Ja licno ti zelim sve najbolje , da zavrsis te skole u koje ides da imas lovu , auta , sve sto pozelis ali buraz stvarno nije fer da me ovako pratis po forumu i uleces na svaki moj komentar. Hajde zivio .
Jedino gdje si pogodio sridu jeste da "svaki cigo svog konja hvali" to kod tebe bas bukvalno znacenje ima, cim promjenis auto odma prethodno popljujes a novo dignes u zvijezde.
I sad je eto Impala auto na d autima. Nije imala niti jedan opoziv? Vauuuu, to je bas ono itekako vazno. kako ce iamti kada ima mjenjac sa 4 brzine. Nisam sigurn da li ima i cetiri ventila po cilindru. To je isto kao da Mittal u Zenici opozove INGOT!
Ja sam spomenuo tu tvoju Hondu cirka dva puta, ali mi i dalje cekamo odgovor na postavljeno pitanje od forumasa aerosa? Sta se to tako desilo pa ispade B6 najgore auto?
- madner
#185 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Ma sve vec vidjeno. Covjek je pljuvao sve sto voze pasata dok je imao taj famozni Chrysleraerosa wrote:Mora mu se priznati stručnost u izbjegavanju odgovora, dva dana čekam da čujem šta ga je to zadnja dva mjeseca razočaralo toliko pa je zamrzio WV a nikako da dobijem odgovor.madner wrote:whow the provala.
Izgleda da lik ujutro misli jedno, popodne drugo a naveče šta mu kažu da misli.
Šteta što je otišao odavde bio bi vrstan političar:D
Kao sta zna Bosnjo sta je auto, njemu je pasat vrh...
- Clinton
#186 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
@whow Trenutno rentanje pick-up trucka u home depotu kosta 19,95 za sat i po. Nije Amerika centar svijeta i najvece trziste automobila (kao nekada). Taj F-150 se prodaje tamo zbog kompanija koje ga moraju kupiti kao patriotsku duznost i imaju velike olaksice. Jeste ne moze se porediti voznja u Fordu F-150 i Golfu. To bi bilo kao da poredis voznju u Tamiću i Golfu.Ja bih uvjek prije na more u Golfu.
-
SaMaster
#187 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
emko1234 wrote:ma dobro mozda imas pravo..al mislim da je ipak prica ovdje o nekim novim motorima..i iskreno mislim da vw ima primat tu sto se tice svega..jer su daleko otisli sto se tice FSI motora eto sad su presli i na taj common rail..imaju odlicne turbo masine..mislim to je neosporivo od najmanjeg 1.2tfsi pa do velikog 5.2tfsi snagatora..i pioniri su sto se tice mjenjaca s duplim kvacilom..jebiga spojit jedan dsg na 1000ks je umjetnost i mislim da ako je opel ikad bio u prednosti vise nije defintivnojefferson wrote:nema te sta ko ubjedjivati. Da si vozao starija auta znao bi, a kada je Omega prodavana u 500 primjeraka Audi nije presao 5 cilindara!emko1234 wrote:joj aj ubjedit cete me da opel na kraju ima bolje motore ako nastavimo polemiku![]()
![]()
.. aj nek bude,svako ima svoje misljenje i jest bila ta vectra sa 211ks iz 3.2 sestaka koju je audi jeo za dorucak..NEOPLAN* mislim da nisi nabrojao sve motore za golfa jer ima tu jos gt pa gti pa 1.2tfsi al nema veze
i jest ta omega strasna al je prodata u 500 primjeraka il malo vise valjda i to nesto govori
citroen* cip je optimum,oko 175ks i 380nmzadovoljan sam..medjuubrzanje je strasno..
Sto se tice TFSI motora, 2.0 je meni super motor. Ali poucen iskustvom uvijek bi prije uzeo OPEL Insigniju 1.6 turbo ili 2.0 turbo. Zna se sta su Opelovi benzinci, malo skokni do majstora da ti koju objasne, pogotovo da ti objasne sta su bili OHC motori.
Kad je Opel rasturu VW sa svojim 2.016V turbom i 204ks, Corrado i Golf kao i passat su imali onu rugobu G60 sa 160ks gdje si morao imati rezervnu turbinu u gepeku da bi dosao do cilja!![]()
![]()
Stvarno covjek kada cita ove vase tekstove, rekao bi svaka cast(Cast izuzecima). Ja samo mogu da kazem zalosno. Sta bolan ti zasn o motorima? FSI? Tehnologija? Common Rail? Pa dobro vam je covjek na pocetku rekao: U peugeotu 407 ta tehnologija bila prije 10 godina!!!
A druga stvar, uzmi BMW e46, 320d i vidi sta je motor. Neprikosnoven i dan danas u oblasti motora. Ni AUDI ni VW mu ni blizu nisu. Jedino je mercedes sada izabcio svoj novi motor koji je dosta bucniji i trosi malo vise.
O kvaliteti da ne govorim.
Ja licno, pez potcjenjivanja vas kao ljudi, nego ja licno za sebe kazem: VW nikada ne bih uzeo kada bi mi platili...
-
jefferson
#188 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Pazi nije VW koristio PD zato sto nije znao napraviti Common-Rail. CR je imala Alfa 1997g. Medjutim, VW je krenuo sa sistemom PD (a Audi je imao CR u svojim vecim modelima) i onda su jednostavno napustili taj sistem, sto zbog troskova sto zbog toga sto je s PD sistemom teze norme ispuniti.Stvarno covjek kada cita ove vase tekstove, rekao bi svaka cast(Cast izuzecima). Ja samo mogu da kazem zalosno. Sta bolan ti zasn o motorima? FSI? Tehnologija? Common Rail? Pa dobro vam je covjek na pocetku rekao: U peugeotu 407 ta tehnologija bila prije 10 godina!!!
A druga stvar, uzmi BMW e46, 320d i vidi sta je motor. Neprikosnoven i dan danas u oblasti motora. Ni AUDI ni VW mu ni blizu nisu. Jedino je mercedes sada izabcio svoj novi motor koji je dosta bucniji i trosi malo vise.
O kvaliteti da ne govorim.
Ja licno, pez potcjenjivanja vas kao ljudi, nego ja licno za sebe kazem: VW nikada ne bih uzeo kada bi mi platili...
Ja samo hocu da kazem da sto se tice benzinaca VW (ukljucujuci i audi) je srednja zalost. Audi je nekada imao super 2.3 petak sa turbinom. Ali brate kad se jednom paljenje pojebe gotov je. Ali opet, to je davnoooo bilo.
Medjutim, ono sto je ocito je da se Opel vraca na scenu samo jos da se konsoliduju kada je u pitanju radna snaga, jer im je Insignija hit kakav nisu imali 30 godina.
Ja sam vozao Opele, i pored traljavosti u mnogim detaljima motori su im bili uvijek deset kopalja iznad VW-a (kada su u pitanju benzinci, o dizelim opelovim prije 10-15g je suvisan bilo kakav komentar).
Last edited by jefferson on 15/02/2010 19:01, edited 1 time in total.
- Clinton
#189 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Slazem se SaMastere BMW je vrh sto se tice motora Dizel ili Benzin i svega ostalog pa i cijene. Ali tema je da li je VW precijenjen u odnosu na ostale, ja mislim da nije, kao sto ni BMW nije jer u cijenu ne ide samo kolicina opreme nego jos mnogo mnogo stvari od tehnoloskog razvijanja motora, podvozja i ostalih najsitnijih detalja, pa preko testiranja kompjuterskog ili stvarnog u pustnjama i daleko na sjeveru. Svaki VW, BMW, Audi, Mercedes to prodje prije prodaje i zbog toga i ostalog ima razlike u cijeni.
-
jefferson
#190 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
To prodje i Ford, Opel, KIA, Hyundai itd. Eto niko ne zna testirati automobile.Clinton wrote:Slazem se SaMastere BMW je vrh sto se tice motora Dizel ili Benzin i svega ostalog pa i cijene. Ali tema je da li je VW precijenjen u odnosu na ostale, ja mislim da nije, kao sto ni BMW nije jer u cijenu ne ide samo kolicina opreme nego jos mnogo mnogo stvari od tehnoloskog razvijanja motora, podvozja i ostalih najsitnijih detalja, pa preko testiranja kompjuterskog ili stvarnog u pustnjama i daleko na sjeveru. Svaki VW, BMW, Audi, Mercedes to prodje prije prodaje i zbog toga i ostalog ima razlike u cijeni.
Npr. Mazda 6 i Vectra C su ubjedljivo godinama bila najpouzdanija auta u Evropi!
BMW i Mercedes su vec nesto drugo, i nije to samo do testiranja nego i nacina na koji se prave modeli. Kod tih kompanija svaki model ima svoju platformu specijalno razvijenu za njega. Zato su uvijek ispred ostalih kada su u pitanju eprformanse itd.
Kod VW-a, Opela itd, nekoliko modela djeli istu platformu. Tako jedan GolfV djeli platformu sa Octavijom itd, ili ja vozim Octaviju za 36000km sa svim mogucim zajebancijama unutra, a Audi sa istim motorom i platformom kosta 20,000 vise bez xenon svjetala i sl. Znaci ono sto odvaja BMW i Mercedes je sto njihove motore ne mozes naci u automobilima kao sto je Skoda i sl, jednostavno stvar prestiza, marketinga itd.
-
SaMaster
#191 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Ne bih se bas slozio s tobom. Njihovi motori se itekako mogu naci u drugim vozilima, samo ne u ovim nama dostupnim na kilu. Ali ako hoces tako, sta su onda Smart i Mini Cooper?-Njih bar mozemo uzet...jefferson wrote:To prodje i Ford, Opel, KIA, Hyundai itd. Eto niko ne zna testirati automobile.Clinton wrote:Slazem se SaMastere BMW je vrh sto se tice motora Dizel ili Benzin i svega ostalog pa i cijene. Ali tema je da li je VW precijenjen u odnosu na ostale, ja mislim da nije, kao sto ni BMW nije jer u cijenu ne ide samo kolicina opreme nego jos mnogo mnogo stvari od tehnoloskog razvijanja motora, podvozja i ostalih najsitnijih detalja, pa preko testiranja kompjuterskog ili stvarnog u pustnjama i daleko na sjeveru. Svaki VW, BMW, Audi, Mercedes to prodje prije prodaje i zbog toga i ostalog ima razlike u cijeni.
Npr. Mazda 6 i Vectra C su ubjedljivo godinama bila najpouzdanija auta u Evropi!
BMW i Mercedes su vec nesto drugo, i nije to samo do testiranja nego i nacina na koji se prave modeli. Kod tih kompanija svaki model ima svoju platformu specijalno razvijenu za njega. Zato su uvijek ispred ostalih kada su u pitanju eprformanse itd.
Kod VW-a, Opela itd, nekoliko modela djeli istu platformu. Tako jedan GolfV djeli platformu sa Octavijom itd, ili ja vozim Octaviju za 36000km sa svim mogucim zajebancijama unutra, a Audi sa istim motorom i platformom kosta 20,000 vise bez xenon svjetala i sl. Znaci ono sto odvaja BMW i Mercedes je sto njihove motore ne mozes naci u automobilima kao sto je Skoda i sl, jednostavno stvar prestiza, marketinga itd.
-
SaMaster
#192 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Clinton wrote:Slazem se SaMastere BMW je vrh sto se tice motora Dizel ili Benzin i svega ostalog pa i cijene. Ali tema je da li je VW precijenjen u odnosu na ostale, ja mislim da nije, kao sto ni BMW nije jer u cijenu ne ide samo kolicina opreme nego jos mnogo mnogo stvari od tehnoloskog razvijanja motora, podvozja i ostalih najsitnijih detalja, pa preko testiranja kompjuterskog ili stvarnog u pustnjama i daleko na sjeveru. Svaki VW, BMW, Audi, Mercedes to prodje prije prodaje i zbog toga i ostalog ima razlike u cijeni.
Na ovo samo mogu da kazem(ne tebi licno, nego inace): sjedi u BMW pa provozoj, bar dizela. Benzin da i ne govorim. Sve ce ti biti jasno...
-
Gost1515
#193 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
ups, ovaj ... ipak bi Amerika ...http://www.msnbc.msn.com/id/22474603/ns ... umer_news/
How much has your car depreciated?
Why you should consider resale value when you go auto shopping
...
And among those are the brands you would think of: BMW, Honda, Acura — and our big winner this year is Volkswagen. A lot of people, when they think of used cars or used cars they’ve owned themselves, they think of VW as a good, reliable, exciting-to-own used car.
-
jefferson
#194 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Koliko znam Cooper koristi PSA motore, a prve verzije su koristile cak Chryslerov motor. Preskupo je konkretno bilo tada BMW-u da razvija tako mal sopstveni motor kada ima dosta kvalitetnih motora na trzistu. Sto se tice diesela ja mislim da koriste Toyotin diesel.SaMaster wrote:Ne bih se bas slozio s tobom. Njihovi motori se itekako mogu naci u drugim vozilima, samo ne u ovim nama dostupnim na kilu. Ali ako hoces tako, sta su onda Smart i Mini Cooper?-Njih bar mozemo uzet...jefferson wrote:To prodje i Ford, Opel, KIA, Hyundai itd. Eto niko ne zna testirati automobile.Clinton wrote:Slazem se SaMastere BMW je vrh sto se tice motora Dizel ili Benzin i svega ostalog pa i cijene. Ali tema je da li je VW precijenjen u odnosu na ostale, ja mislim da nije, kao sto ni BMW nije jer u cijenu ne ide samo kolicina opreme nego jos mnogo mnogo stvari od tehnoloskog razvijanja motora, podvozja i ostalih najsitnijih detalja, pa preko testiranja kompjuterskog ili stvarnog u pustnjama i daleko na sjeveru. Svaki VW, BMW, Audi, Mercedes to prodje prije prodaje i zbog toga i ostalog ima razlike u cijeni.
Medjutim, Cooper nije vezan imenom za BMW. U njemu ne mozete naci originalan BMW motor niti nosi samo auto BMW znacku
U Audiju npr. kada otvoris haubu sve pise VW/Audi kao i kod VW-a.
Medjutim, kako je downsizing uzeo maha moguce je da ce Cooper dobivati BMW-ove motore vrlo brzo. Jer BMW pravi novi set malih cetvero i tro-cilindrasa.
Ali opet, Cooper je nesto drugo. Cooper nije Skoda ili VW (narodno auto). Cooper je legendarno auto koje nije vezano za ustedu i porodicu, nego za performanse i avangardu, i BMW nema problema da je vezan za tu kompaniju, sto na kraju govore i rezultati prodaje ovog malog ali za tu velicinu skupog auta, a kao i njegova vrijednost pri naknadnoj prodaji.
Ono gdje VW ima problem je sto mozes kupiti Skodu Octaviju sa istim motorom kao u A4 koji kosta 20-30000 vise. Ili pogledaj Superb, 63,000km za 3.6ltr V6 sa svim mogucim hi-tech dodacima unutra. To nije problem za Skodu, ali je problem za Audi ili VW. Jer Audi hoce da bude u rangu sa BMW-Mercedes, ali ova dva auta su to sto jesu, i kada vozas BMW znas da pored tebe nece stati na semaforu auto 50% jeftinije sa istom mehanikom, ali eto malo je bucniji unutra. To se zove ekskluzivnost.
Ja vozam Octaviju A5. I kada se uzimalo auto u opticaju je bila Mazda 6 pa i jetta. I onda skontas da kupujes Jettu koja je gola ko pistolj (nije cak imala ni podizace stakala) za nekih 40,000km, a vamo skoda za 36,000 ima aut. klimu, sve podizace, xenon svjetla itd, onda tu nema bas puno razmisljanja.
-
Gost1515
#195 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Druga stvar, ova razlika u cijenama,
zamislimo da Golf nudi identičnu opremu, identične motore, ... po identičnoj cijeni kao npr. toliko puta spomenuta Kia Ceed ili Astra, itd ...šta bi bilo? Tako da VW hejteri, budite sretni što je VW skuplji ....
Hajdemo malo logike i osnovnih principa ekonomije:
Ja posijao krompir
i hoću da ga prodam na pijaci. Al imam komšiju Mehu, koji isto prodaje na pijaci, već godinama i najviše raja u njega kupuju. Dobar je i moj krompir, ko' u komšije, al džaba raja navikla, zna za Mehu, svi kod njega kupuju. Kako da privučem raju, ebote ... Ahaaaa, daću krompir 10 feninga jeftinije, pa još upakujem u finu šarenu vrećicu
I sad raja i dalje kupuje kod Mehe, al uzem i ja svoj dio ... i svi sretni
Jel jasno?
Sad idem da otvorim temu "Precjenjeni CocaCola sokovi" ... šta oni misle ... ja kupim Super-Mega-Colu duplo jeftinije ... kome oni prodaju muda pod bubrege...
Lekcija 2:
http://en.wikipedia.org/wiki/Brand

zamislimo da Golf nudi identičnu opremu, identične motore, ... po identičnoj cijeni kao npr. toliko puta spomenuta Kia Ceed ili Astra, itd ...šta bi bilo? Tako da VW hejteri, budite sretni što je VW skuplji ....
Ja posijao krompir
Jel jasno?
Sad idem da otvorim temu "Precjenjeni CocaCola sokovi" ... šta oni misle ... ja kupim Super-Mega-Colu duplo jeftinije ... kome oni prodaju muda pod bubrege...
Lekcija 2:
- Clinton
#196 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
jefferson, Mercedes dijeli platforme. Prije je djelio platformu stare E-klase i Chryslera 300C. Sada trenutno djele platformu W-204 C-klasa i E-klasa coupe. O motorima Mercedes-Benza da ne pricam ugrađuju se u sve od Ssang-yonga pa do Pagani Zonde. BMW nema razloga ni potrebe do danas da dijeli platforme svojih modela kada nije velika grupacija mada ce djeliti platformu svog Minija sa PSA grupacijom u buducnosti kao sto vec koristi motore razvijene sa PSA u Miniju. Ako si ikada vozio Range Rovera sa 4.4l V8 ili 2.9l L6 motorom znas da su iz BMW, ima jos toga ali mrsko mi tipkati.
I ostali proizvodjaci testiraju svoja auta i trose na razvoj ali kako i koliko to su ipak tajne i samo se rezultati vide. Ne kazem ja da su Opel, Kia, PSA, Renault i ostali losi . Opel je u zadnje vrijeme puno ulozio u razvoj svojih modela. Kia isto tako. Samo Ovi to rade duze.
I ostali proizvodjaci testiraju svoja auta i trose na razvoj ali kako i koliko to su ipak tajne i samo se rezultati vide. Ne kazem ja da su Opel, Kia, PSA, Renault i ostali losi . Opel je u zadnje vrijeme puno ulozio u razvoj svojih modela. Kia isto tako. Samo Ovi to rade duze.
-
SaMaster
#197 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Gost1515 wrote:Druga stvar, ova razlika u cijenama,
Ja posijao krompiri hoću da ga prodam na pijaci. Al imam komšiju Mehu, koji isto prodaje na pijaci, već godinama i najviše raja u njega kupuju. Dobar je i moj krompir, ko' u komšije, al džaba raja navikla, zna za Mehu, svi kod njega kupuju. Kako da privučem raju, ebote ... Ahaaaa, daću krompir 10 feninga jeftinije, pa još upakujem u finu šarenu vrećicu
![]()
Jel jasno?
Lekcija 2:
Jest u pravu si ti. Ali pitaj ti komsiju Mehu da li mu ej krompir 20% truho i da li ga itada prodaje tako dobro?
Naravno da nije , zato Meho ne prodaje truhle ali zato prodaje po cijeni 20% vecoj i opet mu ide. A sirotinja akd nema ona kupi i onaj truhli, malo ga iskruzi kuci i opet jede...Eh zato i ti mozes da prodajes
Toliko o ekonomiji...
-
Gost1515
#198 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Evo pito, kaže Meha ovako: "A sine bude đahkad i poneki truho krompir, što jes' jes al urijetko ... a štaš, bude u svakog ... al zna raja da se meni to omakne i da će sutra ope' bit' dobar... ma šta dobar, najbolji."SaMaster wrote:
Jest u pravu si ti. Ali pitaj ti komsiju Mehu da li mu ej krompir 20% truho i da li ga itada prodaje tako dobro?
Naravno da nije , zato Meho ne prodaje truhle ali zato prodaje po cijeni 20% vecoj i opet mu ide. A sirotinja akd nema ona kupi i onaj truhli, malo ga iskruzi kuci i opet jede...Eh zato i ti mozes da prodajes
Toliko o ekonomiji...
Poenta je: Nije VW podigao cijene u odnosu na konkurenciju zato jer hoce da nam proda muda pod bubrege, nego je konkurencija spustila cijenu ne bi li i oni šta muda uvalili. A dok god fau-ve muda dobro idu (a idu) ne znam što bi spuštali cijenu? Da bi mi ljepše pisali o njima na forumu?
-
Klodovik
#199 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
International Engine of the Year 2009whow wrote:Nije ni to tacno , nagradu za Car of the Year je odnio VW GTI sa 2.0 L masinom Jetta TDI je odnjela nagradu za 2009 Green Car of the Year. Naravno ako imalo pratite zbivanja u auto industriji onda vam je poznato da se svaki novi model ; GTI , ili Honde Civic Si redovno proglasavaju autom godine jer ova dva vozila imaju citav Cult i sjevornoj AmericiKlodovik wrote:A nagradu je odnio i VW motor 1.4 TSI. Kažu da je dobar.chuchumbamayumbe wrote:Ljudi, Golf 6 je proglasen za auto 2009 godine u svijetu.
Having accumulated 354 points from 65 judges, VW’s innovative new-generation TSI Twincharger has ended four years of BMW dominance to win the overall International Engine of the Year Award for 2009.
In what was the closest race in the history of the Awards, the Twincharger beat the 2007 and 2008 champion, BMW’s 3-litre DI Twin Turbo by four points. TSI’s triumph in the overall International Engine of the Year, Green Engine and 1-litre to 1.4-litre categories will be seen as an important victory for those backing the downsizing of internal combustion engines over other solutions such as gasoline hybrids and full electric vehicles.
Most notable was how well VW’s 1.4-litre unit managed to gather points from markets outside Europe, with judges in North America, Asia and South America all awarding top marks. “It was an easy choice,” said international motoring journalist Peter Robinson. “TSI combines klix refinement with terrific performance and low consumption and emissions.” American Matt Davis was equally impressed: “Volkswagen’s 1.4-litre TSI EA111 is still way ahead of the curve, sensationally over-engineered in all the right ways, and even makes the company’s fantastic 2-litre TFSI already look like yesterday’s tech.”
The four-cylinder combines a turbocharger and supercharger in one compact unit. The result is power of up to 178bhp, but what’s most impressive is the engine’s specific power that attains 127.1bhp per litre of displacement. And with 240Nm of torque coming good at 1,500rpm, it’s easy to see why the jurors that look for performance and sporty characteristics were impressed.
But power is just part of the story for this year’s International Engine of the Year. The TSI derivative mated to VW’s DSG system emits 144g CO2/km, and in a Golf application, fuel consumption is rated at 6.2litres/100km (45.5mpg). With those figures, it’s little wonder that TSI won.
-
whow
#200 Re: Precijenjena Volkswagen vozila
Nikada nisam tvrdio da je Passat B6 "najgore auto" dapace misljenja sam da se radi o stvarno super konceptu . Nazalost konacni proizvod nije na nivou koncepta radi roblema koji se javljaju iz razloga povezanih sa stednjom i kupovanjem jeftinijih i nekvalitetnijih komponenti kao i kronicnih problema koje VW ima sa elektonikom . Da li mislim da je B6 precjenjen , apsolutno . Na svu srecu slobodno trziste se vodi nekim potpuno nerazumnim principima tako da su ljudi spremni da plate istu lovu za tri godine staroga Passat kao i za novu Hondu Accord ili Mazdu 6 . Imapalu sam spomenuo iz jednostavnog razloga sto za $10 000 mozete kupiti dvije godine staru Impalu sa 50 000 km koja ce bez problema preci pola miliona kilometara . Istina nije neka futuristicka tehnologija ali je funkcionalno ima 211 ks trosi oko 9 litara u prosjeku i na dvije dodine staru impalu imas kos 3 godine i recimo 100 000 km garancije. O tome pricam dok u isto vrijeme 2007 godiste Passat ,koje je da se razumijemo bolji koncept od Impale ali losije kvalitete , prodaje za recimo $ 27000. To je potpuno nerealno. Rezultat je tak da se PAssat u Americi prodaje super sporo dok Accordi , MAzde 6 , Camry , Altime se prodaju poput lizala i gotovo svako auto na cesti je Japanac dok su Njemci 1 u 10. Eto tako . @ Jefferson , spomenuo si ridgeline bar 6 puta . Ako te sta interesuje pitaj. Inace PAssat nisam imao 2 nego 6 mjeseci ima li jos kakvih pitanja . Odgovaram cim se vratim sa posla . Cheers