Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
vee-jay

#176 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by vee-jay »

paloma

#177 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by paloma »

vid bagre sta se sece po crvenom tepihu... :lol:

Galame, ko da im ga babo tamo ostavio, jos im stavili nake trubace u pozadini...

VILKOMENZI BAJ FROJDEN
daleko

#178 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by daleko »

Bitno je da NASA zena pravi filmove o nasim problemima, jednim ili drugim.
A nasi problemi su nasi, o toga ne mozemo pobjeci, koliko to zelili.
A sto pored svega, ona dobije i koju nagradu, na tome je mozemo cestitati, jer ocito oni koji se razumiju u film vide vrijednost koju mi ne znamo vidjeti ili od koje stvarnosti zelimo pobjeci.

Dovoljna je samo jedna slika onih zena u maramama, silovanih u ratu, kako sjede, kako jedna drugu gledaju u "Grbavici". A da ne pricamo o majci koja voli svoje dijete, i ziviti sa ljubavlju ali i bolom koji ne smije podijeliti ni sa kim. A vidjeli smo i njen pokusaj da ide dalje,ili moguce ljubavi od koje nista se ne desi.
Zaokruzicemo sve to sa cinjenicom da je ekskurzija kcerke ili mogucnost popusta izazvala temu filma.

Nesto se pitam koliko je vas uopste vidjelo film " Grbavica"?

Dankinja je pored mene plakala u kinu, i pricala o filmu dvije sedmice poslije, kontam ne zna ona nista o nasoj komplikovnoj zemlji ili ratu, ali zena je majkai zna dovoljno da je BOLI!

Pozeljno bi bilo da ekperti nadu temu u koju se razumiju, a ostave mjesto ovdje onima koji su vidjeli film, i koji zele podijeliti misljenja sa onim koji jedva cekaju prve reakcije.
sarlo

#179 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by sarlo »

Ovaj film izgleda ima funkciju propagandnog materijala koji prati policijsku akciju u Maoci Gornjoj.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/04/2015 10:19, edited 2 times in total.
Soul_Sista

#181 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Soul_Sista »

..dobra haljina u Zrinke :)
sarlo

#182 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by sarlo »

A i Zrinku ce proslaviti. Ima se sta vidjeti, haljina vrhunac ekstravagancije. Ona sama izgleda kao nesto posebno.
Soul_Sista

#183 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Soul_Sista »

sarlo wrote:A i Zrinku ce proslaviti. Ima se sta vidjeti, haljina vrhunac ekstravagancije. Ona sama izgleda kao nesto posebno.
Izgleda da hoce, ne manjka karizme i osmijeha. :thumbup: 8)
JThomas

#184 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by JThomas »

prešminkala se. ne treba njoj to.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/04/2015 10:19, edited 2 times in total.
dr.Gonzo

#186 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by dr.Gonzo »

Da sam se ranije sjetio, mogao sam skoknuti do Berlina na vikend :( Da vidimo i to cudo...
maybelline

#187 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

Gdje se mogu nabaviti karte za premijeru i koliko kostaju?
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#188 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

maybelline wrote:Gdje se mogu nabaviti karte za premijeru i koliko kostaju?
U meeting pointu, mislim da su 15 ako sam dobro cula.

Ja letim namah u ponedjeljak da uzmem u multiplexu pa cekam 26. :D

A Zrinka mi je divota. :-D I mislim da bi mogla stvarno neku karijeru i vani ostvariti nakon ovoga. :thumbup:
Sezam

#189 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Sezam »

daleko wrote:Bitno je da NASA zena pravi filmove o nasim problemima, jednim ili drugim.
A nasi problemi su nasi, o toga ne mozemo pobjeci, koliko to zelili.
A sto pored svega, ona dobije i koju nagradu, na tome je mozemo cestitati, jer ocito oni koji se razumiju u film vide vrijednost koju mi ne znamo vidjeti ili od koje stvarnosti zelimo pobjeci.

Dovoljna je samo jedna slika onih zena u maramama, silovanih u ratu, kako sjede, kako jedna drugu gledaju u "Grbavici". A da ne pricamo o majci koja voli svoje dijete, i ziviti sa ljubavlju ali i bolom koji ne smije podijeliti ni sa kim. A vidjeli smo i njen pokusaj da ide dalje,ili moguce ljubavi od koje nista se ne desi.
Zaokruzicemo sve to sa cinjenicom da je ekskurzija kcerke ili mogucnost popusta izazvala temu filma.

Nesto se pitam koliko je vas uopste vidjelo film " Grbavica"?

Dankinja je pored mene plakala u kinu, i pricala o filmu dvije sedmice poslije, kontam ne zna ona nista o nasoj komplikovnoj zemlji ili ratu, ali zena je majkai zna dovoljno da je BOLI!

Pozeljno bi bilo da ekperti nadu temu u koju se razumiju, a ostave mjesto ovdje onima koji su vidjeli film, i koji zele podijeliti misljenja sa onim koji jedva cekaju prve reakcije.
Svaka ti cast! :thumbup: Konacno neko s kim se moze pricati o filmu.
anonimni clan

#190 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by anonimni clan »

http://de.news.yahoo.com/1/20100218/ten ... f3157.html
http://de.news.yahoo.com/1/20100219/ten ... f3157.html

Posebno podvlacim ovo:
Als Favoriten für den Goldenen Bären als bester Film gelten unter den Kritikern der türkische Film «Bal» über eine Familie in Anatolien, «Ghost Writer» von Roman Polanski und «On The Path» von Jasmila Zbanic über die Folgen des Bosnienkriegs. Chancen werden auch der deutsch-österreichischen Produktion «Der Räuber» von Benjamin Heisenberg eingeräumt, in der die wahre Geschichte eines sich auf der Flucht befindenden Bankräubers geschildert wird. Als aussichtslos gilt dagegen Oskar Roehlers «Jud Süß - Film ohne Gewissen», der von einigen Kritikern sogar als «Desaster» bezeichnet wurde.

Izvjestaci Associated Press-a sa Berlinskog festivala,film "Na putu"uvrstavaju medju favorite za Medu.! :thumbup: :thumbup: :thumbup:
nineinchnails

#191 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by nineinchnails »

...
Static-X

#192 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Static-X »

ja cekam pirata na netu
nadam se kakvom skorom :D
daleko

#193 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by daleko »

http://politiken.dk/kultur/film/article906467.ece

U Danskom "Politiken" se festival kritikuje jer je veci fokus na probleme u svijetu nego na kvalitet filmova kao takvih, i da filmovi iz Istocne Evrope dominiraju.

Ali naglasili su da je "Stien" - "Na putu" jedan od velikih favorita za medu.

Tekst na danskom:
På Berlinalens sidste dage trådte dog især den nære og vedkommende bosniske film ’Na Putu’ (Stien) dog i karakter som storfavorit til forgyldte bjørne i aften.
daleko

#194 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by daleko »

.
Timotije

#195 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Timotije »

I hoce li opet biti: hvala majci, hvala ocu, triput hvala donjem docu :?: :D :bih:
Kad je proglasenje pobjednika, ima li ko da prenosi...?
anonimni clan

#196 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by anonimni clan »

jasko_ba

#197 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by jasko_ba »

zrinka :thumbup: :thumbup: :mrgreen:
amarpitar

#198 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by amarpitar »

U zadnjem broju Saffa imate razgovor sa Jasmilinim vehabijskim savjetnikom, Nerminom Karacicem.
Saff: Nermin Karačić, glavni asistent Jasmile Žbanić na snimanju filma ''Na putu''

Ovo je ''moj'' film

Slažemo se sa Nerminom Karačićem, dani koji su pred nama pokazat će hoće li film ''Na putu'' dati svoj doprinos boljem razumijevanju i dijalogu u Bosni i Hercegovini ili će ovo biti tek jedna storija u nizu ispričanih priča

Piše: Ezher Beganović

Najnoviji film Jasmile Žbanić ''Na putu'' konačno je doživio svoju prvu javnu i zvaničnu promociju. Desilo se to na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. Također, iduće sedmice će i sarajevska publika imati priliku da pogleda najnoviji Jasmilin film. Nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, u našoj zemlji snimljeno je dosta filmova. Međutim, nijedan od tih filmova nije tako ekskluzivno najavljivan kao što je to bilo u slučaju Jasmilinog filma ''Na putu''. Razlog za spomenuti najavni ekskluzivizam nalazi se u činjenici da se film ''Na putu'' bavi tzv. vehabizmom u BiH. Glavni lik u filmu je Amar. To je osoba koja ima traume iz rata, poginuli su mu roditelji, a trenutno je u ljubavnoj vezi s Lunom. Amar nema nikoga osim Lune i još jednog prijatelja Bahrije koji je, kako se to u Bosni voli reći, vehabija i Amar upravo u toj zajednici nalazi podršku ljudi. Amar odlučuje da to postane njegov životni put i počinje mijenjati neke loše stvari, prestaje piti alkohol koji je bio njegov gorući problem. Postavlja sebi ograničenja.

Koliko god je sama tema kojom se bavi ovaj film izazvala pažnju javnosti, isto toliko zanimanje izaziva radoznalost naše javnosti da se konačno vidi kako je to Jasmila kroz svoj film obradila zadatu temu, je li to uradila na pozitivan, negativan ili neki treći način. Mi se u ovom tekstu nećemo baviti navedenim dilemama, to ćemo ostaviti za neku drugu priliku. Ovaj put razgovaramo sa Nerminom Karačićem, bivšim predsjednikom islamske organizacije ''Furkan'', čovjekom za koga se slobodno može reći da je ''Na putu'' u velikom dijelu njegov film jer je upravo on bio inspiracija Jasmili Žbanić kada je scenarijski uobličavala glavni lik svog filma. Također, Nermin Karačić je kao glavni asistent i trener glumcima Leonu Lučevu, koji glumi glavni lik, tj. Amara, i Erminu Bravi, koji glumi Bahriju, u njihove uloge unio sebe, ili kako to Ermin Bravo reče na jednom mjestu: ''U početku je krenulo kao relacija učitelj – učenik, pa se pretvorilo u druženje i shvatio sam da veliki dio lika mogu da baziram na Nerki.''

Na početku našeg razgovora Nermin Karačić govori kako je počeo saradnju sa Jasmilom Žbanić i u šta se ta saradnja kasnije razvila. ''Na insistiranje nekih prijatelja sastao sam se sa Jasmilom Žbanić. Ona mi je ispričala o ideji da snimi film na ovu temu. Ja sam pristao da joj pomognem koliko je bilo do mene. Tako je krenulo naše druženje. Sjedili smo bezbroj puta, a Jasmila se interesirala o svemu. Osim razgovora sa mnom, Jasmila je tražila da je upoznam i sa drugim ljudima sa kojima je također razgovarala na ovu temu.'' Kroz razgovore sa Nerminom, Jasmila je postepeno uobličavala ulogu Amara čija je osnova napravljena po uzoru na život Nermina Karačića. ''Pa mogu reći da je priča glavnog lika Amara započeta na osnovu moje priče. Naravno, kasnije se, kako je to zahtijevala dinamika i osobenost filma, lik Amara udaljavao od moje životne priče. Na ovom filmu proveo sam sate i sate druženja i obučavanja glumaca kao što su Leon, Ermin, Mirjana Karanović i drugi. Sjećam se koliko nam je dugo trebalo da uvježbamo ulogu Bahrije koju glumi Ermin Bravo. Morao sam naći brata koji će ga naučiti učiti Kur'an tačno po tedžvidu. Moram priznati da sam pozitivno iznenađen kako je Ermin brzo naučio deset ajeta sure Er-Rahman, tako je tačno naučio učiti po tedžvidu da mu nema ravnog, a prije toga nije znao proučiti, koliko je barem meni bilo poznato, čak ni bismillu. Ermin je bio uporan i bio je oduševljen učenjem Kur'ana. Sjećam se da su mu jednom čak suze potekle dok je slušao Kur'an.'' Za razliku od Ermina Brave, drugi sarajevski glumac u ovom filmu Izudin Bajrović koji glumi šejha Jusufa, a koji je također trebao učiti Kur'an u filmu nije uspio da savlada tedžvid tako da je Jasmila morala odustati od te scene u filmu.

Nermin se sjeća i nekoliko smiješnih anegdota koje su se dogodile tokom snimanja spomenutog filma. ''Sjećam se da smo 2008. godine u dane održavanja Sarajevo film festivala uvježbavali scenu u filmu u kojoj Bahrija – Ermin Bravo izgovara Luni: 'Halali, ali ja se ne rukujem sa ženama.' Nekoliko dana kasnije ja sam sa suprugom bio na promociji Leonovog filma 'Buick Riviera' za koji je on tada dobio nagradu 'Srce Sarajeva' za najbolju mušku ulogu u filmu. U jednom trenutku Leon je došao do mene i ja sam mu predstavio svoju suprugu. Naravno, on je pružio ruku da se rukuje sa mojom suprugom, na što mu je ona rekla: 'Halali, ali ja se ne rukujem sa muškarcima.' Leon se u prvom momentu zbunio, ali se onda sjetio baš uloge koju smo nekoliko dana ranije uvježbavali sa Erminom, na što smo se obojica slatko nasmijali, a on se po prvi put u stvarnosti sreo sa nekim ko se drži principa koje je odglumio Ermin, odnosno Bahrija.''

Nermin Karačić ima samo riječi hvale za Jasmilu Žbanić. ''Jasmila je izuzetna osoba. Ona me impresionirala svojom studioznošću, odnosno cjelokupnim pristupom ovom poslu. Pouzdano znam da je pročitala brdo knjiga, razgovarala je sa mnogim ljudima, išla je sa sestrama na predavanja i mnogo toga još. Ovaj film je zaista složen proces i težak posao.'' Jedna od stvari koje su u određenom smislu pravile problem Jasmili Žbanić, pa i samom Nerminu Karačiću, jeste postojanje raznih grupa i tumačenja među selefijama u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je Nermin Karačić morao uložiti dodatni trud da ovaj film ipak na kraju uspije ispričati realnu sliku na zadatu temu. ''Ja sam pokušao biti odgovoran u ovom poslu, nastojao sam da pomognem Jasmili da ispriča što realniju priču. A jesam li uspio, to će prosuditi sami gledaoci, ja se nadam da jesam.'' Slažemo se sa Nerminom Karačićem, dani koji su pred nama pokazat će hoće li film ''Na putu'' dati svoj doprinos boljem razumijevanju i dijalogu u Bosni i Hercegovini ili će ovo biti tek jedna storija u nizu ispričanih priča.

Mirjana Karanović - Nađa

Jedna od zapaženijih uloga u filmu ''Na putu'' pripala je popularnoj glumici Mirjani Karanović koja glumi Nađu. Prema svjedočenju Nermina Karačića, Mirjana Karanović je pokazala izuzetni profesionalizam u pripremi svoje uloge u ovom filmu. Danima je išla u Fahdovu džamiju u Sarajevu, na sprat gdje klanjaju žene, gdje je studirala svaki njihov pokret i gdje je vodila detaljne razgovore. ''Ono što me se posebno dojmilo kod Mirjane Karanović jeste njezina svijest o osjetljivosti teme koju smo obrađivali. U svakom trenutku, bez obzira jesmo li bili na snimanju ili izvan snimanja, ona je pokazala visoki profesionalizam i korektnost'', kaže nam Nermin Karačić.
wels

#199 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by wels »

Live stream, zavrsno vece iz Berlina
http://www.3sat.de/berlinale/2010/index.html
GandalfSivi

#200 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by GandalfSivi »

wels wrote:Live stream, zavrsno vece iz Berlina
http://www.3sat.de/berlinale/2010/index.html
Hvala legendo!
Post Reply