Djeca prosjaci

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
alibegoa

#176 Re: Djeca prosjaci

Post by alibegoa »

alemica wrote:ma ni oni ne zele da drugacije zive ... ;)

vjeruj mi da se ta djeva BOJE vode ... pridje im neko iz vlade donita im knjige odjecu i sve potrebno za skolu oni budu 2-3 mjeseca prodaju stvari i vrate se ulici .. ;)

znaci oni prose zato sto to zeli oni i roditelji im .. dok u drugim drzavama ima da ih i drogiraju i tuku za novac koji oni nmg zaraditi nikako drugacije nego da prose ...
Sad da to žele roditelji, u redu, ali izjaviti da to žele djeca?
E da je pravde pa oduzeti djecu, imati domove adekvatno finansirane, sa humanim i stručnim osobljem.
chumorita

#177 Re: Djeca prosjaci

Post by chumorita »

alibegoa wrote:
alemica wrote:ma ni oni ne zele da drugacije zive ... ;)

vjeruj mi da se ta djeva BOJE vode ... pridje im neko iz vlade donita im knjige odjecu i sve potrebno za skolu oni budu 2-3 mjeseca prodaju stvari i vrate se ulici .. ;)

znaci oni prose zato sto to zeli oni i roditelji im .. dok u drugim drzavama ima da ih i drogiraju i tuku za novac koji oni nmg zaraditi nikako drugacije nego da prose ...
Sad da to žele roditelji, u redu, ali izjaviti da to žele djeca?
E da je pravde pa oduzeti djecu, imati domove adekvatno finansirane, sa humanim i stručnim osobljem.
Ni ja ne vjerujem da to oni zele, ipak su to djeca, po svim pravilima bi trebali imati djetinjstvo kakvo svako dijete zasluzuje, medjutim oni nauce da prose i nakon odredjenog vremena oni ne znaju drugacije, to je za njih jedini nacin... Slazem se da bi svaki roditelj ma koje vjeroispovijesti, nacionalnosti ili pripadnosti koji dozvoli da mu dijete prosi trebao ostati bez tog djeteta, ali mi svi znamo da u nasoj drzavi mnogo stvari visi u zraku, medju kojima je i ova.... Nazalost
zvrk

#178 Re: Djeca prosjaci

Post by zvrk »

NIKAD ne dajem novac djeci prosjacima, a ni odraslima koji izgledaju zdravo. Znam i ne želim da potičem prosjačenje.

ne dozvoljavam da mi peru stakla ni bilo sta slicno, a u isto vrijeme, dok odbijam "uslugu" ne smijem biti stroga, jer znam da ona vrlo lako kamen moze zavrsiti u autu.

jednostavno kazem: nemoj, ako i nastave, kazem: ti peri, ja ti nemam platiti.

Onda slijedi psovanje majke, povremeno pljuvanje...

Na socijalnom, kod dezurne apoteke, cekam da skrenem lijevo, njih 4- 5 "napalo" auto, hoce da peru... jednom: nemoj, dvaput, triput,

malo dam gasa da pomjerim auto do auta ispred nebil me popustili: bub: jedno koje se i ne vidi koliko je maleno je bilo ispred auta.
nisam ga udarila, udarilo je ono rukama o auto, ali sta da jesam???

divan dan, dobrog sam raspolozenja, semafor sa ilidze na stupskoj petlji. Prisiljena sam stati, jer je crveno - i gledati pola golog, spaljenog torza nekog Roma koji mi uz to još mlatara patrljkom ruke ispred očiju. Divan osjećaj u želucu.

Muka mi je od prosjaka i prosjačenja
basicm

#179 Re: Djeca prosjaci

Post by basicm »

Prvi korak je vratiti sve odakle su i dosli, a onda nasima pomoci koliko se moze, iako je to nemoguca misija.
Ambrozija

#180 Re: Djeca prosjaci

Post by Ambrozija »

zvrk wrote:NIKAD ne dajem novac djeci prosjacima, a ni odraslima koji izgledaju zdravo. Znam i ne želim da potičem prosjačenje.

ne dozvoljavam da mi peru stakla ni bilo sta slicno, a u isto vrijeme, dok odbijam "uslugu" ne smijem biti stroga, jer znam da ona vrlo lako kamen moze zavrsiti u autu.

jednostavno kazem: nemoj, ako i nastave, kazem: ti peri, ja ti nemam platiti.

Onda slijedi psovanje majke, povremeno pljuvanje...

Na socijalnom, kod dezurne apoteke, cekam da skrenem lijevo, njih 4- 5 "napalo" auto, hoce da peru... jednom: nemoj, dvaput, triput,

malo dam gasa da pomjerim auto do auta ispred nebil me popustili: bub: jedno koje se i ne vidi koliko je maleno je bilo ispred auta.
nisam ga udarila, udarilo je ono rukama o auto, ali sta da jesam???

divan dan, dobrog sam raspolozenja, semafor sa ilidze na stupskoj petlji. Prisiljena sam stati, jer je crveno - i gledati pola golog, spaljenog torza nekog Roma koji mi uz to još mlatara patrljkom ruke ispred očiju. Divan osjećaj u želucu.

Muka mi je od prosjaka i prosjačenja
Kod dezurne apoteke na Socijalnom, kad se treba skrenuti tamo prema Mercatoru....Jeza te uhvati kad ih vidis...mislim na one starije, naravno...na mladje skoro ne obracam paznju iako se kace na auto, a ti mladjim cesto i dam po pola marke ako imam u tom trenutku, iako pokusavam to izbjegavati......Uglavnom uvijek se zakljucam :D Znaci strasno koliko su bezobrazni. Jos kad ih odbijes, prisustvovala sam prizoru kako gadjaju flasom i kamenjem automobil jer im nisu dali novac (opet mislim na one starije :D)....
poznanik

#181 Re: Djeca prosjaci

Post by poznanik »

basicm wrote:Prvi korak je vratiti sve odakle su i dosli, a onda nasima pomoci koliko se moze, iako je to nemoguca misija.
Prvi korak je napraviti snažan pritisak na policiju i socijalne službe da počnu raditi poslove iz svoje nadležnosti i zaustave prosjačenje po sarajevskim ulicama.
zvrk

#182 Re: Djeca prosjaci

Post by zvrk »

Ambrozija wrote:
Kod dezurne apoteke na Socijalnom, kad se treba skrenuti tamo prema Mercatoru....Jeza te uhvati kad ih vidis...mislim na one starije, naravno...na mladje skoro ne obracam paznju iako se kace na auto, a ti mladjim cesto i dam po pola marke ako imam u tom trenutku, iako pokusavam to izbjegavati......Uglavnom uvijek se zakljucam :D Znaci strasno koliko su bezobrazni. Jos kad ih odbijes, prisustvovala sam prizoru kako gadjaju flasom i kamenjem automobil jer im nisu dali novac (opet mislim na one starije :D)....
to je taj semafor
i to je ta ekipa
i scena...

nije mi ni smijesno ni ugodno sto se ne osjecam sigurno
a to je kao "prirodno" stanje

na mladje posebno obrati paznju jer se neki i ne vide ako stoje ispred auta
zvrk

#183 Re: Djeca prosjaci

Post by zvrk »

poznanik wrote:
basicm wrote:Prvi korak je vratiti sve odakle su i dosli, a onda nasima pomoci koliko se moze, iako je to nemoguca misija.
Prvi korak je napraviti snažan pritisak na policiju i socijalne službe da počnu raditi poslove iz svoje nadležnosti i zaustave prosjačenje po sarajevskim ulicama.
a sta ce, i policija - napise prekrsajnu - ko ce je platiti, kome, cemu .-...

socijalni rad ne zna gdje udara od nadleznosti...

i da im oduzmu djecu, nemaju ih gdje smjestiti

a da ti ne pricam o ljudskim pravima
Ambrozija

#184 Re: Djeca prosjaci

Post by Ambrozija »

zvrk wrote:
Ambrozija wrote:
to je taj semafor
i to je ta ekipa
i scena...

Ali stvarno strasno...U odredjenim trenucima jednostavno moras dati novac inace te nece popustiti, i hajd sto ce ostetiti automobil, nego jos postoji mogucnost i tebi nesto da urade...Iako moram priznati, ponekad kad mahnem rukom da ne prilaze, odmah odu, ali to je jako, jako rijetko...
Ja sam mislila da je do mene, jer sam mlada djevojka, ali sam prisutvovala tom bezobrazluku gdje su za volanom sjedili i mladji i stariji muskarci...dakle, oni ne biraju...
zvrk

#185 Re: Djeca prosjaci

Post by zvrk »

Ambrozija wrote:
zvrk wrote:
Ambrozija wrote:
to je taj semafor
i to je ta ekipa
i scena...

Ali stvarno strasno...U odredjenim trenucima jednostavno moras dati novac inace te nece popustiti, i hajd sto ce ostetiti automobil, nego jos postoji mogucnost i tebi nesto da urade...Iako moram priznati, ponekad kad mahnem rukom da ne prilaze, odmah odu, ali to je jako, jako rijetko...
Ja sam mislila da je do mene, jer sam mlada djevojka, ali sam prisutvovala tom bezobrazluku gdje su za volanom sjedili i mladji i stariji muskarci...dakle, oni ne biraju...
ako hoces proci kroz "njihov" semafor, ima da platis maltarinu

to vec nije prosenje, to je otimanje
Baja_Zvjerka

#186 Re: Djeca prosjaci

Post by Baja_Zvjerka »

Svi koji branite rome, dodjite slobodno u Kakanj na Vardu, i zavolit' ce te Hitlera... Oni su pogan svoje vrste...
madnessa

#187 Re: Djeca prosjaci

Post by madnessa »

Ambrozija wrote:
zvrk wrote:
Ambrozija wrote:
to je taj semafor
i to je ta ekipa
i scena...

Meni su pretprošlog ljeta se ti isti popeli na haubu i skakali po njoj. Sreća nije ostalo traga. Tada sam i nazvala policiju i pitala ih zašto ne rade svoj posao! Jesu li slijepi kad cijeli dan prolaze pored te djece i ne reaguju?!!! Odgovor na to je bio (ne znam koliko je tačan) da oni moraju zaprimiti prijavu!!! :x :x :x
zvrk

#188 Re: Djeca prosjaci

Post by zvrk »

madnessa wrote:
Meni su pretprošlog ljeta se ti isti popeli na haubu i skakali po njoj. Sreća nije ostalo traga. Tada sam i nazvala policiju i pitala ih zašto ne rade svoj posao! Jesu li slijepi kad cijeli dan prolaze pored te djece i ne reaguju?!!! Odgovor na to je bio (ne znam koliko je tačan) da oni moraju zaprimiti prijavu!!! :x :x :x
kazem ja: naplata putarine :)
jedna u podlugovima, druga na socijalnom

strah, bijes , nemoc i jad - sve se zbrka u covjeku

ps tako su i meni rekli kad su mi prijetili idioti neki pistoljem
ja zapisala registraciju auta, vidjeli u koju su ulicu otisli, kaze gospodin: morate doci licno da podnesete prijavu i potpisete

:bih:
dorkcic

#189 Re: Djeca prosjaci

Post by dorkcic »

Ironično je da ta jadna djeca ugrožavaju i svoju i tuđu sigurnost hodajući po cesti, a 15 metara dalje policija zapisuje pješake koji zakorače dvije sekunde prije zelenog. :?
delightful

#190 Re: Djeca prosjaci

Post by delightful »

Baja_Zvjerka wrote:Svi koji branite rome, dodjite slobodno u Kakanj na Vardu, i zavolit' ce te Hitlera... Oni su pogan svoje vrste...
krsenje pravila foruma, trajni
sunny1

#191 Re: Djeca prosjaci

Post by sunny1 »

ono što sve više primjećujem,i što me još dodatno zabrinjava,je činjenica je da čak i ta djeca postaju agresivna ako im se ne daju pare.Pogotovo ono dvoje,troje što su stalno na ovim našim glavnim udarnim ulicama,Titovoj i Ferhadiji.
Guraju ,psuju i podapinju noge,a jednom sam vidjela da im je neka žena čak i dala nešto novca,a oni su je svejedno gurnuli i počeli bježat.

znam da nisu kriva djeca,niko ih nije ni naučio kako da se ponašaju,ali smatram da bi država što prije trebala prikupiti novac kako zna i umije i pod hitno učiniti nešto po tom pitanju,inače će ta djeca jednog dana izrasti u odrasle i sigurno još agresivnije osobe,koji će guranje i psovanje zamijeniti šakom i čakijom
chumorita

#192 Re: Djeca prosjaci

Post by chumorita »

sunny1 wrote:ono što sve više primjećujem,i što me još dodatno zabrinjava,je činjenica je da čak i ta djeca postaju agresivna ako im se ne daju pare.Pogotovo ono dvoje,troje što su stalno na ovim našim glavnim udarnim ulicama,Titovoj i Ferhadiji.
Guraju ,psuju i podapinju noge,a jednom sam vidjela da im je neka žena čak i dala nešto novca,a oni su je svejedno gurnuli i počeli bježat.

znam da nisu kriva djeca,niko ih nije ni naučio kako da se ponašaju,ali smatram da bi država što prije trebala prikupiti novac kako zna i umije i pod hitno učiniti nešto po tom pitanju,inače će ta djeca jednog dana izrasti u odrasle i sigurno još agresivnije osobe,koji će guranje i psovanje zamijeniti šakom i čakijom
sunny1 ovog je i mene strah, zato sam i podigla temu, strah me je da mi sinu nesto ne urade ili meni, pogotovo kad idem sama sa njim u grad, postali su agresivni i nikada ne znas kako ce reagovati :(
dorkcic

#193 Re: Djeca prosjaci

Post by dorkcic »

Da, nekoliko puta sam dobila udarac od nekog djeteta jer mu/njoj nisam dala pola marke.
nino90

#194 Re: Djeca prosjaci

Post by nino90 »

gurace oni,udarati, pljuvati, sve dok ih neko dobro ne razbije
Alive

#195 Re: Djeca prosjaci

Post by Alive »

A zasto im dajete pare??? Mislite da ce to zavrsiti kod njih i da ce nesto sebi kupiti ili nesto??? NE dragi moji to ide njihovim "svodnicima" a ne njima!

Ako imate kiflu, zvaku,bombonu dajte im ALI PARE NE!

I onako su postali bezobrazni i previse :x

I da... ako ne zelite da vam peru sajbu ili prilaze autu samo ignorirajte i gledajte svoj posao u autu, ne gledajte ih niti masite rukama i slicno... Brzo ce otici od vas :run:
delightful

#196 Re: Djeca prosjaci

Post by delightful »

Religious Fantastic wrote: u autu uvijek držim jednu kesicu pedigree junior za ovakve situacije
7 dana, krsenje pravila foruma
madnessa

#197 Re: Djeca prosjaci

Post by madnessa »

Alive wrote:A zasto im dajete pare??? Mislite da ce to zavrsiti kod njih i da ce nesto sebi kupiti ili nesto??? NE dragi moji to ide njihovim "svodnicima" a ne njima!

Ako imate kiflu, zvaku,bombonu dajte im ALI PARE NE!

I onako su postali bezobrazni i previse :x

I da... ako ne zelite da vam peru sajbu ili prilaze autu samo ignorirajte i gledajte svoj posao u autu, ne gledajte ih niti masite rukama i slicno... Brzo ce otici od vas :run:
Pare ne dajem osim ako ne vidim da će mi se obiti o glavu. Znaju lomiti antene na autima, skakati na njih, udarati nogama o lim i sl. Nerijetko su strašno agresivni da više čovjek ne zna da li da daje ili ne. Još više me je strah ovih što hodaju po zgradama i prose. Sve mi se čini da izviđaju kad je ko kući i šta se sve ima. Obavezno na svako zvono odgovorim kroz vrata da nemam ništa čisto da znam doznanja da sam kući.
Svi mi znamo gdje te pare završavaju, ali čovjek više nije pametan kako da se postavi.
CrazyDiablo

#198 Re: Djeca prosjaci

Post by CrazyDiablo »

Dok ne dobiju batina nece se ni smirit. Nema vas sta biti stid, lijepo izades iz auta pa ga otreses od asfalt. :D
zvrk

#199 Re: Djeca prosjaci

Post by zvrk »

nije dijete al je izgleda nekom dogorilo da placa reket za hodanje :S

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /120612037

prosli put mu je uzeo novac i sat ?
Duklja

#200 Re: Djeca prosjaci

Post by Duklja »

.
Post Reply