Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
GAU 8

#176 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by GAU 8 »

derion wrote:Kao prvo, "breaking news": gravitacija većeg objekta drži manji objekat uz sebe, zato se Zemlja okreće oko našeg nam Sunca.
Mjesec kruži oko Zemlje, jer gravitaciona sfera utjecaja* Zemlje je 1,5 Gm (u radijusu od 1,5 miliona km). Znači, to je maksimalna distanca u kojoj je Zemljina gravitaciona sfera jača od Sunčeve.

Kao drugo, svemir sigurno nije skladu ili ako je jeste, radi se o nekom haotičnom skladu. Npr. prije 20-ak godina je dokazano (Gerald Sussman, Jack Wisdom) da Pluton ima haotičnu putanju oko Sunca, između ostalog zbog Plutonove rezonance sa Neptunom. Malo kasnije je Jacques Laskar pokazao da i Zemljina putanja manje-više haotična, tj. nije harmonična.

Lično mislim, onako laički, da se cijeli svemir vrti u nekoj relativnoj/prividnoj harmoniji koja teži nekom haosu.
* Hillova sfera (engl.)
Naravno. Entropija spontano moze samo da raste.
Mjesec ce za neko vrijeme otici iz nase orbite. Zemlja takodjer usporava svoju rotaciju. Svemir samo naizgled izgleda kao savrsen sklad (neko spomenu perpetuum mobile) ali to je samo zato sto mi na sve gledamo u vremenskim razdobljima koja nama odgovaraju. Da uradimo malo fast forward, svemir bi licio na opsti pokolj - haos pun kolosalnih kolizija i razaranja.
________
Ateista

#177 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

pshhh wrote:
statix wrote:Recimo da zivimo u posebnom vremenu, zato uzivaj i prestani se pitati takve stvari. U skoroj buducnosti to nece biti moguce. Vrijeme naseg zivota je uzasno kratko (relativno) naspram zivota planete Zemlje.
Image
Izvinjavam se na off topicu ali zasto da se prestanem pitati?
Ocito je da se zemlja i sve planete ponasaju kao da se upravlja sa njima sa jednog mjesta jer ne bi bila moguca harmonija!? :? Jednostavno u svemiru bi bio kaos planete bi se sudarale itd. :?
Nije to ni blizu tako harmonicno kao sto ti tvrdis, evo covjek ti je vec odgovorio, ovo je tako mali trenutak u vremenu, kada bi se vrijeme ubrzalo svasta bismo mogli vidjeti.

Astronomi su zabiljezili mnoge primjere sudara galaksija, zvijezda, za planete nisu mogli jer ih je tesko otkriti.

Evo recimo, po jednoj od najprihvatljivijih teorija, mjesec je nastao tako sto se neko tijelo sudarilo sa zemljom dok jos nije bila cvrsto tijelo i i onda se dio odvojio i vremenom se udaljava, svake godina par centimetara, naucno dokazano. Prema proracunima, jednog dana ce se "otkaciti" od zemljine gravitacije.

Za daljinu sunca i zemlje, ne znam postoji li nacin da se odredi tacna udaljenost, ali ni ona sigurno nije uvijek ista.
Sunce ce jednog dana eksplodirati i sav zivot na zemlji ce umrijeti. Zivot na zemlji djeluje harmonican, ali koliko je vrsta izumrlo zbog nekih klimatskih i drugih promjena, koliko ce ih jos izumrijeti, koliko ih je evoluiralo. Po nekim teorijama, svemir se ubrzano siri i sva tijela se udaljavaju jedna od drugog, a scenariji su razliciti sta ce se desiti.

Znaci, nije to bas tako harmonicno kao sto ti tvrdis. :D
Ako hoces konkretnije dokaze od ovoga, sto bi NIN rekao, imas knjige, a imas i razne emisije ne History, nisam ja ovo izmislio, samo sam cuo od onih koji o ovome znaju puno vise od mene. :D
Big Boy
Location: Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo.

#178 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Big Boy »

callmethebreeeze wrote:na to se moze dati kratak i krajnje svjetovan odgovor. u emiratima su imali dovoljno pameti da skontaju kako nafta nece vjecno trajati, a oni svakako i imaju ogranicene zalihe. pa su onda skontali da jos vise unovce svoju poziciju finansijskog cvora izmedju arapa i irana i indije. (prema pisanju mise glenija u knjizi mcmafija prilikom svake krize u bliskom istoku masa kapitala bi se premjestala u dubai, a ni balkanskim ni drugim krimosima nije mrsko skoknuti do tamo)
emirati su znaci mjesto gdje te niko ne pita odakle ti lova, sve dok je donosis i investiras, a ako zelis oprati vece kolicine novca sta je bolje nego ih uloziiti u gradjevinske poslove. (daleko od toga da ja mislim da je sav gradjevinski boom radjen "prljavim" novcem) jos ako dodjes na ideju da napravis mjesto na koje ces privuci bogate i poznate u svijetu, ona nije ni malo cudno sto se upustas u spektakularne gradjevinske projekte. dodaj tome geografiju; gdje ce se siriti po pustinji?! i ja mislim da je odgovor tu.
Da, vrlo vjerovatno je da su pravi motivi gradjenja tih visokih zgrada i ostalih pratecih "atrakcija" navedeni iznad. Samo, da li su arapi ujedno time postali i sami neimari ? Koliko ja poznajem ovu tematiku izvodjaci radova obicno dolaze daleko od arapskog svijeta (Europa, Japan, Amerika) a arapska radna snaga je maksimalno zaposlena na nekim manje vaznim poslovima.

Ono sto je fakat da arapi imaju para, od silne prodane nafte. Sljedeci fakat je da su svjesni da te nafte nece vjecno biti pod njihovim nogama pa na vakat pocinju da planom B... turizam na visokoj nozi koji ce sebi moci samo priustiti samo jedna bogata manjina kojoj potroseni milion za sedmicu ne predstavlja prevelik trosak.

Da li se sadasnjost moze poistovjetiti s hadisima iz predaja... sumnjam da cemo ikad zasigurno znati.
callmethebreeeze

#179 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by callmethebreeeze »

koliko sam ja skontao imas ti investitora koji dolaze izvana, ali je valjda vecina lova u rukama arapa. sad, ne vjerujem da su arapi vecinom arhitetki i inzinjeri, a izvodjaci radova, tj hamali, su indijci, pakistanci, nepalci, i sl... mislim da su ove spektakularna gradjevine dobrim dijelom ogranicena na uae. ali ne sumnjam da ce krenuti i po drugim dijelovima arapskog svijeta.

jedna arapkinja, zaha hadid je radila dancing towers i dubai. ona je jedna od najizvikanijih arhitekata, a zgrade su pravo mocne:

Image
Ateista

#180 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ateista »

arzuhal wrote:
Ateista wrote: Kad govoris o toj vrsti sudnjeg dana i ozivljavanju, ne moguce je apsolutno tvrditi ako nema dokaza, s tim sto se ne dokazuje nepostojanje necega vec postojanje, ali nema veze.
Kada je u pitanju vjera, često se ovo natukne (o dokazivanju nečeg za što neki tvrde da postoji), pa da pitam, al nije nužno da odgovoriš, po kojoj bi metodologiji trebalo dokazivati Boga, recimo?
Hm, malo slozeno pitanje... odnosno odgovor. :D

Kao prvo, najlakse bi bilo da se bog sam pokaze u nekom obliku i dokaze nam svoje neogranicene moci, te kaze ko je sta je i slicno.
S obzirom da se bog predstavlja kao misteriozno bice koje se ne pojavljuje da ga vidimo, te da smo mi ogranicena bica br u ovom zivotu, smatram da ne postoji nacin da se naucno dokaze njegovo postojanje, bar ne u ovim uslovima u kojim se on vjesto krije i ne zeli da se pokaze. Sve sto ne znamo i ne razumijemo se moze pripisati bogu, ali isto tako mozeom ocekivati da ce nauka otkriti.

Jedan od nacina da se indirektno dokaze bi bila neka predvidjanja iz vjerskih knjiga, ali jasna, precizna i direktna, nedvosmislena. To je jedino sto mi pada na pamet da bih mogao prihvatiti kao ozbiljan dokaz, ali ne i apsolutni jer su uvijek moguca jos neka objasnjenja, tipa putnici korz vrijeme iz neke naprednije civilizacije i slicno. :D

Opet kazem, jedini aposlutni dokaz bi bio da se pojavi, da dokaze da moze da uradi apsolutno sve, te da kaze kako trazi od nas to i to inace ce biti to i to, te nam isto i demonstrira. Jedino sto u tom slucaju nikad ne bih mogao biti siguran jeli on stvarno jedini koji to moze, ili je samo pripadnik neke vrsta tipa Q koji je dosao da nas zeza i koristi nasa vjerovanja, ali to bi vec bilo trazenje dlake u jajetu. :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#181 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by dr.gog »

Ateista wrote:
tipa putnici korz vrijeme iz neke naprednije civilizacije i slicno. :D
:D
callmethebreeeze

#182 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by callmethebreeeze »

dr.gog wrote:
Ateista wrote:
tipa putnici korz vrijeme iz neke naprednije civilizacije i slicno. :D
bio je onaj mali, kako se zove, majkl dzi foks :D
zlafa

#183 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by zlafa »

@Ateista malo si previse gledao zvjezdanih staza :) mislim volim i ja te filmove po istinitom dogadzaju al ipak je ovo ozbiljna tema :) i nema veze sa predznacima sudnjeg dana ... Bar ne izravne :) Tvoj odgovor je u biti da ne vjerujes u to i ok je . Kaze se ko hoce nek vjeruje a ko ne nek ne vjeruje.. To nas u biti i cini razlicitima od zivotinjskog svijeta mogucnost izbora :)
zlafa

#184 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by zlafa »

I jos nesto ima hadis gdje se kaze da ce Allah s.w.t. uzeti i svojom desnicom unistiti i nebesa i zemlju i da nece ostati nista osim Njega.. volio bih cuti misljenje tvoje o tome :)
arzuhal

#185 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

Ateista wrote: Kao prvo, najlakse bi bilo da se bog sam pokaze u nekom obliku i dokaze nam svoje neogranicene moci, te kaze ko je sta je i slicno.
Ustvari, Bog (El-Musawir/Oblikovatelj) je nama svima dao oblik, kao dokaz Svoje neograničene moći, a potom nam dao slobodu da se mi, svojim ograničenim moćima, pokazujemo i dokazujemo Njemu. Nakon što se istrošimo u svojim pokazivanjima, On će se nama pokazati i dokazati.
S obzirom da se bog predstavlja kao misteriozno bice koje se ne pojavljuje da ga vidimo, te da smo mi ogranicena bica br u ovom zivotu, smatram da ne postoji nacin da se naucno dokaze njegovo postojanje, bar ne u ovim uslovima u kojim se on vjesto krije i ne zeli da se pokaze. Sve sto ne znamo i ne razumijemo se moze pripisati bogu, ali isto tako mozeom ocekivati da ce nauka otkriti.
Jednom mi tako jedan reče:
- Prinesi ruku veoma blizu očima, pa mi reci: da li je vidiš ili ti treba neko rastojanje od očiju da bi je bolje vidio? Kako, onda, da vidiš Onoga koji ti je bliži od žile kucavice?

A jednom, kada u amfiteatru Filozofskog jedan profesor ljutito dobaci Sabitu:

- Vi, kolega, ne vidite dalje od nosa!

Sabit odgovori:

- Ja, ustvari, želim da vidim bliže od nosa...
Optimus Prime

#186 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Optimus Prime »

arzuhal wrote:
Ateista wrote: Kao prvo, najlakse bi bilo da se bog sam pokaze u nekom obliku i dokaze nam svoje neogranicene moci, te kaze ko je sta je i slicno.
Ustvari, Bog (El-Musawir/Oblikovatelj) je nama svima dao oblik, kao dokaz Svoje neograničene moći, a potom nam dao slobodu da se mi, svojim ograničenim moćima, pokazujemo i dokazujemo Njemu. Nakon što se istrošimo u svojim pokazivanjima, On će se nama pokazati i dokazati.
Jednom mi tako jedan reče:
- Prinesi ruku veoma blizu očima, pa mi reci: da li je vidiš ili ti treba neko rastojanje od očiju da bi je bolje vidio? Kako, onda, da vidiš Onoga koji ti je bliži od žile kucavice?

A jednom, kada u amfiteatru Filozofskog jedan profesor ljutito dobaci Sabitu:

- Vi, kolega, ne vidite dalje od nosa!

Sabit odgovori:

- Ja, ustvari, želim da vidim bliže od nosa...
Oblik su nam dale mutacije gena, to je ono sto sigurno znamo. Nema tu nikakovg boga.

Kao sto kaze ateista, dokaz bi trebao biti demonstracija svemogucnosti i to za svakog pojedinca posebno.
Dakle bog bi trebao svakom pojedincu pokazati da je on u biti gospodar entropije u svemiru to jest da moze u trenu sastaviti bilo koju konstalaciju elementarnih cestica u prostoru.
Ako je onoliko mocan kao sto to kuran opisuje to bi mu vjerovatno bilo lakse nego meni zjevnuti.
travar

#187 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by travar »

LOLčina
Još bi trebalo da zakaže sastanak :roll:
JThomas

#188 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by JThomas »

uz dužno poštovanje svačijoj vjeri...postoji asirska stela stara cca 2500 godina na kojoj se autor čudom čudi nemoralu i iskvarenosti svog tadašnjeg društva i prognozira kako je kraj svijeta blizu. samo otkad znam čitati bilo je najavljeno jedno desetak "sigurnih" smakova svijeta.

tako da ja ipak ne vjerujem da će doći za mog vakta.
Optimus Prime

#189 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Optimus Prime »

zlafa wrote:I jos nesto ima hadis gdje se kaze da ce Allah s.w.t. uzeti i svojom desnicom unistiti i nebesa i zemlju i da nece ostati nista osim Njega.. volio bih cuti misljenje tvoje o tome :)
Sta reci o tome? Nista, sa moje tacke gledista radi se o obicnoj mitologiji.
Hadis je prilicno zbunjujuci jer ispda da je bog ipak materijalan, ako ima desnicu.

Sta je sa ostalim nebeskim tjelima?
Sunce je samo jedna od 400 000 000 000 000 000 000 000 zvijezda u vidljivom svemiru.
Sta se podrazumjeva pod nebesima? Zemljina atmosfera Atmosfera, prostor?
Ili ce unistiti citav svemir?
Hoce li ljudi tada izgledati kao ljudi ili ce evoluirati u medjuvremenu u neku vrstu majmuna ili reptila?
Ahmmed

#190 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ahmmed »

travar wrote:LOLčina
I zatraži halala što se nije ranije Ukazo, na način koji bi uklonio svaku moguću sumnju kod Ateiste i Optimusa,u Njegovo postojanje :-)

S obzirom da sam mišljenja da Bog dž.š. ima savršen smisao za humor, ne sumnjam da će za ovaj sa-x forumski dvojac pripremiti neki poseban igrokaz... ;-)
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#191 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by KatarinaKosaca »

Ahmmed wrote:I zatraži halala što se nije ranije Ukazo, na način koji bi uklonio svaku moguću sumnju kod Ateiste i Optimusa,u Njegovo postojanje :-)

S obzirom da sam mišljenja da Bog dž.š. ima savršen smisao za humor, ne sumnjam da će za ovaj sa-x forumski dvojac pripremiti neki poseban igrokaz... ;-)

To mi se nikada ne dešava na računaru tj. mašini, ali me tvoji postovi uvijek emotivno dotaknu. Jednom sam se i rasplakala kad si pisao o godišnjici genocida. Sve što napišeš jako lijepo napišeš i prava je milina čitati te. :)
Ajatolah_

#192 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Ajatolah_ »

Je li uopće moguće da Sunce izađe na zapadu? Hoću da kažem, zapad jeste strana na kojoj Sunce zalazi (zapad - Sunce zapada), i da zađe na ne znam ti koju stranu, ta strana će u tom trenutku biti zapad. :D
shape of despair

#193 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by shape of despair »

@idelnaM,hajde mi svoj post povezi sa temom jer ja nemogu.

Predznaci sudnjeg dana,a koji su u danasnjem vaktu i vise nego ociti su pojava golotinje i izazovno obucenih zena kao i obilato pijenje alkohola i smatranje to dozvoljenim,te javno cinjenje bludi.

Ima jedan hadis koji kaze da ce najbolji biti onaj koji kaze javnim bludnicima da se sakriju,iz ceka mozemo zakljuciti da ce takvih ljudi biti malo.
arzuhal

#194 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

Ahmmed wrote:
travar wrote:LOLčina
I zatraži halala što se nije ranije Ukazo, na način koji bi uklonio svaku moguću sumnju kod Ateiste i Optimusa,u Njegovo postojanje :-)

:lol: :lol: :lol:
arzuhal

#195 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

To za Evu, koja prethodi prvom Adamu nekih par stotina hiljada godina, će vam ponajbolje objasniti NIN, kad prispije.
Inače, ja sam to skužio iz ''Jurassic Parka'', prvi dio :D :lol:

..aferdosun :oops:
Last edited by arzuhal on 29/01/2010 22:24, edited 1 time in total.
2407

#196 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by 2407 »

JThomas wrote:uz dužno poštovanje svačijoj vjeri...postoji asirska stela stara cca 2500 godina na kojoj se autor čudom čudi nemoralu i iskvarenosti svog tadašnjeg društva i prognozira kako je kraj svijeta blizu. samo otkad znam čitati bilo je najavljeno jedno desetak "sigurnih" smakova svijeta.

tako da ja ipak ne vjerujem da će doći za mog vakta.
Kazu da ce Vrijeme uskoro umrijeti
Da su dani na izdisaju
Slagali su

ili

Ljudi bi htjeli da jedan imam ustane
I uzme rijec pred nijemom gomilom
Varljiva iluzija; nema drugog imama do razuma
On nas jedini vodi danju kao i nocu

Napisa prije skoro 1000 godina slijepi Ebul-Ala el-Mearri

Dosta ljudi je fascinirano smakom svijeta pa traze znakove koji bi mogli nagovijestiti kijamet. Ti znakovi su obicno sve samo ne u potpunosti jasni tako da podlijezu raznoraznim tumacenjima, pa oni koji prizeljkuju smak svijeta ih tumace kao tacne znakove ili upozorenja ljudima i sve to dok se ne dokaze da su u kriv i da to ne predstavlja nikakav dokaz a onda ide sve jovo na novo.
shape of despair wrote: Predznaci sudnjeg dana,a koji su u danasnjem vaktu i vise nego ociti su pojava golotinje i izazovno obucenih zena kao i obilato pijenje alkohola i smatranje to dozvoljenim,te javno cinjenje bludi.

Ima jedan hadis koji kaze da ce najbolji biti onaj koji kaze javnim bludnicima da se sakriju,iz ceka mozemo zakljuciti da ce takvih ljudi biti malo.
Ako se ne varam sve ovo boldovano je postojalo u antickoj Grckoj, Makedoniji, Rimu...
U Makedonskoj vojsci roditelji su slali djecu da se obucavaju za stitonose. Tu bi kralj, njegovi zapovjednici itd. birali djecacice koje bi uzimali pod svoju zastitu sto je znacilo napredovanje u sluzbi za te djecake, a djecaci bi zauzvrat bili njihovi ljubavnici. Roditelji tih djecaka su za sve to znali, odobravali su to cak su i zahtijevali uspostavljanje takvih odnosa.

Ti predznaci koje ti navodis su bili ociti i prije 2-3 hiljade godina. Pa jel se desio smak svijeta od tada? Ocito da nije cim pisemo o ovome. Cak nije bilo nikakve vece prijetnje covjecanstvu, a opet najveca prijetnja covjeku je dosla od njega samog.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#197 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Chmoljo »

zadnjih nekoliko postova pobrisano. NIN, tranquil i idealna, žao mi je što pobrisah vaše kvalitetne postove, ali su bili itekako off topic.

nažalost, većina tema na ovom PF-u se na koncu svede na istu priču, tako da ponekad i sam pobrkam teme, jer su gotovo identične. ne mogu dopustiti da se svaka pretvori u opću raspravu ima Boga/nema Boga.

nadam se da razumijete. :)
Shoshana

#198 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Shoshana »

Mene zanima zasto se pod 'gonicima ovaca' podrazumijevaju bas Arapi. MIslim, jeste, ima gomila ovaca na Arabijskom poluostrvu, ali ako bih trebala suditi po tipicnosti, onda bi me 'gonici ovaca' obavezno asocirali na Australiju i Novi Zeland, a recimo ako bih trazila neki slican sinonim za Arape, radije bih rekla 'gonici kamila'...

DA li je paralela izmedju 'gonica ovaca' i Arapa proizvod ove forumske rasprave, ili je to - medju obavjestenijim - uobicajen sinonim za Arape?
arzuhal

#199 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by arzuhal »

2407 wrote:
shape of despair wrote: Predznaci sudnjeg dana,a koji su u danasnjem vaktu i vise nego ociti su pojava golotinje i izazovno obucenih zena kao i obilato pijenje alkohola i smatranje to dozvoljenim,te javno cinjenje bludi.

Ako se ne varam sve ovo boldovano je postojalo u antickoj Grckoj, Makedoniji, Rimu...
U Makedonskoj vojsci roditelji su slali djecu da se obucavaju za stitonose. Tu bi kralj, njegovi zapovjednici itd. birali djecacice koje bi uzimali pod svoju zastitu sto je znacilo napredovanje u sluzbi za te djecake, a djecaci bi zauzvrat bili njihovi ljubavnici. Roditelji tih djecaka su za sve to znali, odobravali su to cak su i zahtijevali uspostavljanje takvih odnosa.

Ti predznaci koje ti navodis su bili ociti i prije 2-3 hiljade godina. Pa jel se desio smak svijeta od tada? Ocito da nije cim pisemo o ovome. Cak nije bilo nikakve vece prijetnje covjecanstvu, a opet najveca prijetnja covjeku je dosla od njega samog.
Nijedan normalan vjernik ne bi mogao priželjkivati Smak svijeta. Prema riječima Poslanika, alejhi-selam, nijedan vjernik ne bi trebao priželjkivati ni vlastitu smrt, a kamoli Smak svijeta!
Ali, obzirom da o Smaku svijeta govori i Kur'an i da nas upozorava na to, pričati o Smaku svijeta i njegovim predznacima je sasvim normalna stvar za jednog muslimana. Pri tome valja imati na umu da taj Tren ne zna niko, nijedan poslanik Božiji, ni melek, niko ne zna kada će se desiti Smak svijeta osim Allaha. Zato su bila kakva predviđanja i tačne najave Smaka svijeta (kao ono majansko proročanstvo ili bilo koje drugo), u najmanju ruku smiješne za nekoga ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan.
Nadalje, u islamu ne smije biti mjesta pesimizmu, općenito. On je zabranjen. Dakle, vjerniku je da djela na ovom svijetu što više i što bolje može, bez obzira na okolnosti, pa čak i na Smak svijeta. Neko je već navodio riječi Poslanika, alejhi-selam:''Kada bi držao u ruci sadnicu koju si namjerio da zasadiš i vidiš da nastupa Smak svijeta - zasadi je!'' (ili je to Poslanik rekao u trećem licu Kada bi neko držao...) Pa zar ima većeg naputka na optimizam od ovog!?
Međutim, i vjernici su tek ljudi :D i ponekad vole da prepoznaju, u sebi samima ili svijetu u kojem žive, nešto od onoga o čemu im govori Kur'an ili Poslanik, alejhi-selam. Naprimjer, Enes Karić je jednom skrenuo pažnju - a nakon izjave jedne muslimanke koju su četnici držali zatočenu i bezbroj puta silovali i iživljavali se nad njenim tijelom i dušom (knjiga svjedočanstava silovanih žena u logorima, ''Molila sam ih da me ubiju'', izdavač CID) da je molila svoje zlostavljače da je ubiju i prekrate joj patnje - na ajet koji veli El-fitnetu ešeddu minel-katl/Zlostavljanje (ili smutnja) je gore od ubijanja, kao tefsir/tumačenje Kur'ana samim životom. Može sad bilo ko reći da mu je to, možda, jasno i bez Kur'ana, ali mu svakako ne bi bilo istinski jasno dok se sam ne bi našao u takvoj situaciji.
Tako i ovi neki navedeni predznaci (gradnje visokih nastambi ili učestalost zemljotresa) spadaju u to prepoznavanje, od strane vjernika. To, opet, ne znači da će nakon toga desiti Smak. Jer ima još daleko većih predznaka koji bi nagovjestili dolazak tog Časa. Kao ponovni dolazak Isa sina Merjemina, ili Isusa sina Marijinog, na ovaj svijet, naprimjer. Da budem sad sarkastičan - ne bi me čudilo da neko kaže: pa Isus je već bio na ovoj planeti i to prije 2000 godina, i to nije ništa novo!
Treba imati na umu, a to se sve lijepo može imati ukoliko bi se neko malo obavijestio o predznacima Smaka svijeta kroz riječi Poslanika, alejhi-selam, da je Poslanik, alejhi-selam, za neke predznake decidno i jasno rekao da će se desiti u nekom mjestu ili konkretno muslimanima, a za druge je govorio općenito, podrazumjevajući čitavo čovječanstvo, čita svijet, jer i Smak svijeta je upravo to - Smak svijeta, a ne Smak muslimanskog svijeta, arapskog svijeta, pola svijeta, itd.
Naravno da je bilo homoseksualizma i pederastije i prije islama i da je to u nekim društvima bila sasvim normalna i društveno prihvatljiva (pa i poželjna stvar). I Kur'an nam govori o cijelom jednom narodu koji su bili takvi i koji su to smatrali pravo lijepom stvari. I samo jedna porodica, u tom bi/homoseksualnom društvu, je bila heteroseksualna, porodica Luta, alejhi-selam.
I bilo je obnaženosti i golotinje, kao društveno poželjne stvari i vrijednosti, u raznim civilizacijama i kulturama koje su bile i NESTALE. E, kada o tome govorimo, mi pričamo o određenim civilizacijama, o određenim kulturama. Nešto što je bilo društveno prihvatljivo kod starih Grka, nije bilo prihvatljivo kod njihovih stoljetnih neprijatelja, Perzijanaca, i obrnuto.
Dakle, homoseksualizam i slične stvari nisu tek pojava, sasvim nova stvar kao predznak Smaka svijeta - svako zna da je toga bilo oduvijek.
Nego: kada se u hadisu veli da je jedan od predznaka raširenost homoseksualizma ili golotinje (i sličnih stvari), onda govori o svjetskoj, planetarnoj raširenosti tih stvari, kod cijelog čovječanstva (a cijelo čovječanstvo će zadesiti Smak, jel) a ne samo kod nekih naroda, u nekim kulturama. Ako sada osmotrimo globalizacijske procese, ako uporedimo pitanja prihvatanja homoseksualizma, obnaženosti, itsl. u današnjem globalnom selu sa poimanjem tih istih stvari od prije nekih 100-200 godina, bilo gdje u svijetu, vidjećemo da se uveliko odmaklo u rasprostranjenosti tih stvari. Prije nekih 100-200 godina (a to nije davno bilo), ni u USA, ni u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, nisu bile društevno prihvatljive mnoge stvari. Žene su se oblačile drukčije nego danas (manje ili nikako izazovno), a homoseksualizam je bio neprihvatljiv kao društvena pojava. A danas? Danas zakon i konvencije to reguliraju i postavljaju kao sasvim normalnu stvar.
Kako ono reče Fuad: Ako postoji globalizacija, onda postoji i globalizator. A taj globalizator nastoji da globalna slika svijeta bude na njegovu sliku, sa njegovim vrijednostima. S tim da te kopije nikad neće dostići original.
Dakle, sve te pojave nisu nikako tek nove pojave i poznate su kroz povijest čovječanstva. Ali one nikada nisu bile raširene kao danas, nikada toliko i tako samorazumljivo i globalno prihvaćane, sa tendencijom još većeg širenja i evolucije, kao u današnjem dobu i kao takve su predznak Kraja. Čovječanstvo se, u svoj svojoj slobodi i ljudskim pravima, te političkom licemjerstvu onih moćnih, koje nema pandana u povijesti, lagano giba ka Nestanku.

I slijepi El-Me'arri, da vidi ovo, rekao bi: estagfirullah.
Static-X

#200 Re: Visoke zgrade i potresi kao mali predznak Sudnjeg dana

Post by Static-X »

@arzuhal

Kad si vec spomenuo dolazak Isa a.s. kao predznak sudnjeg dana, jednom podavno sam ovo cuo, nesjecam se citave price doslovno ali je u vezi toga da nakon dolaska Ise a.s. odredjene stvari ce se dogadjati i poslije toga kao svi ce preci na islam i vladace mir mislim 6 godina (ako me sjecanje nevara) i poslije toga nastupa smak svijeta.
Neznam dali znas nesto vise o ovome zelio bi cuti.
I sto me najvise postaklo na razmisljanje jeste to da samo Allah dz.s. zna kada ce smak svijet nastupiti ali evo ovdje sve vec preciznije govori kao da nakon dolaska Ise a.s. poprilicno bi lahko bilo odgonetnuti da je svijet pri kraju.
Post Reply