Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#176 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by HAVANA »

aerosa wrote:On je samo jedan od primjera zašto se zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine opstruira od vladajućih struktura kod nas.
A i ako se usvoji sa osnovom da tužilaštvo mora dokazivati da je novac nelegalno stečen a ne da kriminalac polaže račune i dokazuje odakle mu pare opet se neće ništa promijeniti.
Sve u svemu hebo nes je Šćepo i slični njemu i previše do sad samo se nadam da neće cijeli život tako da bude.
Ničija nije do zore gorila pa neće valjda ni njihova...

Najvažnije...tako jednostavno i učinkovito...al jok...
madner

#177 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by madner »

I potpuno pogresno. Covjek je nevin dok se suprotno ne dokaze. Ako tuzilastvo nije u stanju da dokaze rabotu, neka se nauci raditi bolje.
Kriv dok se ne dokaze nevinost...
aerosa

#178 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by aerosa »

madner wrote:I potpuno pogresno. Covjek je nevin dok se suprotno ne dokaze. Ako tuzilastvo nije u stanju da dokaze rabotu, neka se nauci raditi bolje.
Dobra ti logika pravo. Ako neko dođe sa kesom u grad i nekon nekog vremena postane multimilioner postoji osnovana sumnja da tu nisu čista posla.
Ako nije u stanju dokazati porijeklo tog novca tada to već nije sumnja nego krivično djelo tj nelegalno stečena dobit.
Onda ne treba ni dilerima oduzimati novac nego ono što im se zatekne ne licu mjesta da su prodali to im se i može uzeti a sve prije toga halal im bilo...
Ja ti logike u pm...
HAVANA

#179 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by HAVANA »

madner wrote:I potpuno pogresno. Covjek je nevin dok se suprotno ne dokaze. Ako tuzilastvo nije u stanju da dokaze rabotu, neka se nauci raditi bolje.

U pitanju je novac i imovina...
U kojoj zemlji živiš i kako je to tamo regulisano.
Živio sam u EU i znam o čemu pričam u ovom slučaju.
U slučaju da ti kontrolišu imovinu i porijeklo novca ti moraš obrazložiti kojim si poslom,kojim transakcijama,na koji način stekao sve to...
Na koji način misliš da tužilaštvo dokaže rabotu ako ja recimo dilam gudru od 96g ...2003g ulažem sredstva u recimo neki hotel...ogromne su cifre u pitanju i došlo je vrijeme da neko pita odakle ti to?
Hotel,nekretnine...su ogromne vrijednosti...sve bijelo,čisto ,uknjiženo...
Ili recimo gospodine gaši dokažite na koji način ste stekli imovinu od lupam 5 000 000 km?
Zaradio? Pekara? Daj papire,dobit,bilans stanja ,uspjeha???
Gdje? Daj papir?
Uplata? Papir?
Nasljedstvo? Papir?
Transakcija? Papir?
Porezna prijava?
ultima_palabra

#180 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by ultima_palabra »

:-) radi ko fizikaner u Njemačkoj, pa dovezi jedno jutro Ferrarija pred kuću, šta misliš koliko će trebati inspektorima da ti pokucaju na vrata?
SA 071

#181 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by SA 071 »

Cika Fahro neku noc kaze teti sa FTV da ce on platiti 8 mil KM kamata na kredite uzete kod Razvojne banke.

Ustvari, cika Fahro je trebao reci da bi on toliko platio da je uzeo kredit pod istim uslovima kao i sve druge firme kada ih uzimaju kod komercijalnih banaka. Istina je da je cika Fahro dobio kredite po kamatnoj stopi od 5% i da ce platiti upola manju cifru za kamate tj. oko 4 mil KM.

Ali je zanimljivo da je kompanija koja ima godisnji prihod od oko 30 mil. KM, u zadnje 3-4 godine kupila zemljiste u Tuzli za skoro 10 mil. KM, ulozila u izgradnju tornja oko 60 mil KM, potrosila za izgradnju zgrade hotela Radon plaza (iako joj nije to trebala biti namjena) takodje par desetina miliona KM... Ovo sto je poznato, a gdje je ono sto ne znamo... Znaci da je kompletan svoj prihod (sto bi znacilo da nije imala nikakvih troškova) usmjeravala u ove investicije, jedva da bi ih mogla isfinansirati. Ovako se postavlja logicno pitanje odakle novac za ovo sve.

Miskovic i srpski lobi? E tu bi se moglo naci i objasnjenje za ovakav Fahrin zaokret (u politickom smislu). Pa su danas Fahri najveci krivci za sve sto se desava u BiH Tihic (koji i jeste sa Covicem i Dodikom taj), ali i Lagumdzija (vec odavno je glavni krivac i za lose vrijeme, iako je opozicija vec 7 godina), i Silajdzic (koji opasno prijeti Lagumdziji da ga skine sa trona glavnih nepogoda za BiH), pa sada i Rafi Gregorijan i OHR koji su, prema Fahri, najveci kriminalci koji stoje iza svih mutnih poslova ovdje. A Dodik? On je samo uspjesni premijer koji od RS-a pravi "mali raj" i na kojeg su politicari iz Fed ljubomorni, a zapravo se trebaju ugledati na njega??? I najzalosnija cinjenica u svemu je da mu efendija reis daje punu podrsku u ovoj "zastiti Bosnjaka"!!! Jadna nam majka...

Jos kada propagandna masinerija krene u vecu brzinu (i ovako je tesko izdrzati) ima da nas nema... A bojim se da tu kolicinu propagande jednostavni (citaj glupi) Bosnjacki insan tesko moze isfiltrirati. Proci ce mu dosta toga, na zalost...
madner

#182 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by madner »

ultima_palabra wrote:
:-) radi ko fizikaner u Njemačkoj, pa dovezi jedno jutro Ferrarija pred kuću, šta misliš koliko će trebati inspektorima da ti pokucaju na vrata?
Nikad. :roll:
Zna se sta je pravna drzava.
madner

#183 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by madner »

HAVANA wrote:

U slučaju da ti kontrolišu imovinu i porijeklo novca ti moraš obrazložiti kojim si poslom,kojim transakcijama,na koji način stekao sve to...
Na koji način misliš da tužilaštvo dokaže rabotu ako ja recimo dilam gudru od 96g ...2003g ulažem sredstva u recimo neki hotel...ogromne su cifre u pitanju i došlo je vrijeme da neko pita odakle ti to?
Ili recimo gospodine gaši dokažite na koji način ste stekli imovinu od lupam 5 000 000 km?
Gdje? Daj papir?
Uplata? Papir?
Nasljedstvo? Papir?
Transakcija? Papir?
Porezna prijava?
Kao prvo, EU je malo sirok pojam. Koliko znam jedino Rumunija primjenjuje ovaj princip da ti dokazujes svoju nevinost, ali su ih zato nagazili pred Evropskim sudom.
seln

#184 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by seln »

Kao prvo, EU je malo sirok pojam. Koliko znam jedino Rumunija primjenjuje ovaj princip da ti dokazujes svoju nevinost, ali su ih zato nagazili pred Evropskim sudom.
To je za slucaj da je neko pred sudom, onda se mora dokazati njegova krivica. No, postoje i civilne institucije, npr. poreski inspektori, koji ne rade nista drugo nego razmisljaju kako to da jedan vlasnik prodavnice mjesovite robe iz Pripizdine Donje ima 3 kuce, dzipa i porsea....pa bi, u normalnoj drzavi, istom trgovcu u prodavnicu uljegla poreska inspekcija, pa ga zamolila da pojasni kako on sa svojih 250 maraka dnevnog prometa moze imati sve to sto ima. To se moze raditi i bez optuzbe, ne dokazuje se krivica, samo se dostave papiri na uvid. Toliki ulaz, toliki izlaz, odakle i kolika razlika...vrlo jednostavno.
zonbirile

#185 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

------------------------------------------------------------------------
grešiš,upravo suprotno.Imovina e stavnja na staranje državi,obustavi prometovanje,a lopov dokazuje nevinost.To i jeste poenta EU,koji su preuzeli od drugih u obračunu sa org.kriminalom.Tvoja teza je i njihova i ne daju izmjenu zakona,jer se uvodi novi princip koji ne zadiri u KZ BiH.Hrvatska će do ljeta donijeti taj zakon,Srbija i Slovenija već ima i naravno m,noge zemlje EU.
zonbirile

#186 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

grešiš,upravo suprotno.Imovina e stavnja na staranje državi,obustavi prometovanje,a lopov dokazuje nevinost.To i jeste poenta EU,koji su preuzeli od drugih u obračunu sa org.kriminalom.Tvoja teza je i njihova i ne daju izmjenu zakona,jer se uvodi novi princip koji ne zadiri u KZ BiH.Hrvatska će do ljeta donijeti taj zakon,Srbija i Slovenija već ima i naravno m,noge zemlje EU.
zonbirile

#187 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

HAVANA

#188 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by HAVANA »

madner wrote:
HAVANA wrote:

Gdje? Daj papir?
Uplata? Papir?
Nasljedstvo? Papir?
Transakcija? Papir?
Porezna prijava?

Koliko ja znam ovaj princip pri kontroli porijekla novca a od strane poreskih inspekcija...se primjenjuje u skoro svim zemljama u kojim sam bio(a puno ih je).
Evo haj vako.Tvoja oficijelna primanja u zemlji u kojoj živiš su mjesečno 1800 eura ali ti radiš na crno i ostvaruješ još extra profit i poslije par godina kupiš stan od 200 000eura,auto od 40 000 eura...stan nabrijan pravo i dodje gospoda da te upita za zdravlje :D
Hoćeš li ti morati dokazati na koji način si to kupio ,platio...ako imaš primanja od 1800 eura sa kojim je to nemoguće ostvariti ili će ti oni sve to ostaviti u nemogučnosti da pronadju dokaz odakle ti novac?
Evo hajd ti im kažeš ostavio mi dedo mehmed,hadjo strogi bio :D
Hoćeš li im i u tom slučaju morati dokazati ostavinskim papirima,bankovnom transakcijom...da je to tako kako kažeš?
Odakle ti? Šta ćeš reći i kako ćeš dokazati?
Samo kod nas neko može imati milione a ne mora on ništa dokazivati.
incense

#189 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by incense »

M ;-) ali komentar rodjene sarajke

Hajd sto postoji nesto sto se zove urbanisticki plan (znam ,niko vise ne vodi racuna o tome, ali ovaj toranj je zbilja ekstreman primjer nepostivanja zakona i propisa)
Hajd i to kako je Fahro stekao pare i sta radi ispod zita, nego ima li iko da zna kako se nekad u ovom gradu postovalo pravo svakog komsije, sugradjanina, da ima pogled? Ja se sjecam dobrih starih vremena (nije bilo bas toliko davno)
E, ovaj toranj ne samo da mi bode oci jer se ne uklapa u okolis (vrlo blago receno!), i jos mi kvari pogled, vec u svakom smislu predstavlja "srednji prst" upucen svima nama i nikom nista (glede kriminala, sivih eminencija itd)!
Sto neko s pocetka rece, imamo se cime ponositi, imamo istoriju, gradjevine, nemamo potrebe da kopiramo moderne zapadne stilove gradnje, hladne i istoobrazne, sve u staklu i celiku...ovaj grad je uvijek imao "dusu"...
mene dusa boli zbog ovakvog nagrdjivanja - a Avazov toranj jeste grdoba, pa da je od zlata!

Da, zaboravih, nisam ni u jednoj stranci, a nisam ni simpatizer bilo koje od stranaka ... sve je to isto!
Better Man

#190 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by Better Man »

Neelix još nije odgovorio na pitanje koja je svrha tornja i kakvu korist od njea imaju građani Sarajeva, i ne samo oni već Država BiH? kakva je uloga tornja u azvoju i napretku BiH i smanjenju ne zaposlenosti? Toranj zjapi prazan izuzev što se tu smjestile jedna ili dvije institucije, kafe i novinska izdanaj Avaza. Dakle jasno je i pticama na grani da je Toranj promašena investicija, a da ne spominjem da je toranj jedan obični monstrum koji se neuklapa u okolinu gdje je sagrađen, tj riječ je o klasičnom urbicidu. A o Fahrinim nvcu da ne govorimo, jer svi znaju da je parama poreskih obveznika pokrenuo Avaz. Ali dolazi vrijeme naplate lopovluka. Uskoro bi se mogle podići optužnice za Razvojnu banku, time bi i Fahro mogao rezervisati sudsku klupu, pa možda i krevetac u prostoriji 4X4 sa modernim vratima koja imaju rešetke.
madner

#191 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by madner »

HAVANA wrote:
madner wrote:
HAVANA wrote: U pitanju je novac i imovina...
Gdje? Daj papir?
Uplata? Papir?
Nasljedstvo? Papir?
Transakcija? Papir?
Porezna prijava?

Koliko ja znam ovaj princip pri kontroli porijekla novca a od strane poreskih inspekcija...se primjenjuje u skoro svim zemljama u kojim sam bio(a puno ih je).
Evo haj vako.Tvoja oficijelna primanja u zemlji u kojoj živiš su mjesečno 1800 eura ali ti radiš na crno i ostvaruješ još extra profit i poslije par godina kupiš stan od 200 000eura,auto od 40 000 eura...stan nabrijan pravo i dodje gospoda da te upita za zdravlje :D
Hoćeš li ti morati dokazati na koji način si to kupio ,platio...ako imaš primanja od 1800 eura sa kojim je to nemoguće ostvariti ili će ti oni sve to ostaviti u nemogučnosti da pronadju dokaz odakle ti novac?
Evo hajd ti im kažeš ostavio mi dedo mehmed,hadjo strogi bio :D
Hoćeš li im i u tom slučaju morati dokazati ostavinskim papirima,bankovnom transakcijom...da je to tako kako kažeš?
Odakle ti? Šta ćeš reći i kako ćeš dokazati?
Samo kod nas neko može imati milione a ne mora on ništa dokazivati.
Sve ce ti ostaviti ako ne mogu naci krivicno djelo. Kazes nasao u madracu neki dan, dodao ovih 1000 eurica sto sam ustedio za 10 godina i to je to. Onda te pitaju a jesi li platio porez na to sto si nasao, a ti kazes naravno da cu, no sikiriki. Oni kazu, gospon Rotschild jako mi je drago poslovat sa vama.

Orvel i 84 je nula sta neki napravise od evrope :D
Control panel

#192 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by Control panel »

Better Man wrote:Neelix još nije odgovorio na pitanje koja je svrha tornja i kakvu korist od njea imaju građani Sarajeva, i ne samo oni već Država BiH? kakva je uloga tornja u azvoju i napretku BiH i smanjenju ne zaposlenosti? Toranj zjapi prazan izuzev što se tu smjestile jedna ili dvije institucije, kafe i novinska izdanaj Avaza. Dakle jasno je i pticama na grani da je Toranj promašena investicija, a da ne spominjem da je toranj jedan obični monstrum koji se neuklapa u okolinu gdje je sagrađen, tj riječ je o klasičnom urbicidu. A o Fahrinim nvcu da ne govorimo, jer svi znaju da je parama poreskih obveznika pokrenuo Avaz. Ali dolazi vrijeme naplate lopovluka. Uskoro bi se mogle podići optužnice za Razvojnu banku, time bi i Fahro mogao rezervisati sudsku klupu, pa možda i krevetac u prostoriji 4X4 sa modernim vratima koja imaju rešetke.
treba jos malo izdrzati do oktobarskih izbora. a ako SDP dodje na vlast i ne pocisti ove kriminalce i ne napuni zatvore nikada vise nece dobiti moj glas.
gaius

#193 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by gaius »

u poreznom pravu i indicije prolaze.. ako nemaš dokaza kako si zaradio miliončić onda ti fino obračunaju poreze i doprinose kao da si ostvario po osnovu nesamostalnog rada (dakle cca. 65%).. opale ti kaznu zbog neprijavljivanja, zbog neplaćanja.. kamatu.. folove golove..

a onda te pošalju na sud zbog porezne utaje gdje ti odvale kaznu zatvora (jer si utajio porez - očito ostvario prihod koji nisi prijavio)... oduzmu nezakonito stečenu korist (ako to već nije odradila porezna) i sviraj ti ćaći svom..

kod nas po našim propisima se to može efikasno uraditi.. problem su oni koji propise primjenjuju..
zonbirile

#194 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

[Sve ce ti ostaviti ako ne mogu naci krivicno djelo. Kazes nasao u madracu neki dan, dodao ovih 1000 eurica sto sam ustedio za 10 godina i to je to. Onda te pitaju a jesi li platio porez na to sto si nasao, a ti kazes naravno da cu, no sikiriki. Oni kazu, gospon Rotschild jako mi je drago poslovat sa vama.

Orvel i 84 je nula sta neki napravise od evrope :D[/quote]
-----------------------------------------------------------------------------
nemoj se provaljivati saslušaj nekad,a bogami i uključi logiku,zašto se odbija predlog zakona o oduzimanju imovine.Pa drug ide kako sam ti pisao,ne čitaš,a pravno kada imaš zakon o imovini i KZ,djeluješ po oba.Osumnjičenik za nelegalno stečenu imovinu se stavlja u poziciju da dokazuje porijeklo,ne uspije li oduzima mu se.Paralelno ide krivično gonjenje s obzirom na učinjenje djela koje je omogučilo bogačenje.Gašiju se sudi za organizovani kriminal i oduzima tako stečena imovina,a neko drugi će imati utaju poreza,nesavjesno poslovanje,falsifikat.Znači gubiš imovinu po osnovu Zakona ,ap o drugom osnovu sankcije za učinjeno.
zonbirile

#195 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

@madner
ne moraš se izvinjavati,samo iritiraš tvrdoglavošću,a ne znaš materiju.Ovo prenose hrvatski mediji u sklopu pripreme za usvajanje istog zakona.Većina EU usvojila.

26.02.2009. | 15:02
Srbija: zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom
Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalom u Srbiji će stupiti na snagu od 1. ožujka, nakon čega će svima koji ne budu mogli dokazati da su legalno stekli svoju imovinu, ona biti oduzeta, objavio je u četvrtak beogradski dnevnik "Blic" pozivajući se na izvor iz vrha srbijanskog MUP-a.
Po pisanju tog lista, specijalno tužiteljstvo za borbu protiv organiziranog kriminala dan po početku provedbe zakona poslat će nalog specijalnoj postrojbi MUP-a za financijsku istragu koja bi trebala utvrditi imovinu kojom raspolažu osuđeni vođe i pripadnici zemunskog klana, ali i njihovi nasljednici.
Kako je objašnjeno, policija i specijalno tužiteljstvo do sada nisu imali zakonski okvir za popisivanje imovine kojom raspolažu osumnjičeni, optužene i osuđene osobe, zbog čega su u predmetima protiv njih ti dijelovi praktično ostajali prazni.
Prva će se, po pisanju lista, na udaru naći imovina bivšeg zapovjednika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorada Ulemeka Legije, pripadnika zemunskog klana, ali i njihovih pokojnih vođa Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma, ubijenih u akciji "Sablja" 2003. godine.
Izvor "Blica" navodi da već postoje određeni operativni podaci o bogatstvu Legije, Spasojevića, Lukovića, ali i ostalih pripadnika zemunskog klana i da će Legija morati dokazati na koji način je stekao cjelokupnu imovinu koja nadilazi visinu plaće koju je primao kao pukovnik u MUP-u Srbije, a isto će biti i s nasljednicima Spasojevića i Lukovića, kao i imovinom ostalih pripadnika skupine.
Isti izvor dodaje da će se policija u ovim akcijama baviti utvrđivanjem nerazmjera između legalnih i nelegalnih prihoda i da će svaka osoba oko čije se imovine vodi financijska istraga morati dokazivati taj nerazmjer u svoju korist. Teret dokazivanja, po novom zakonu, više nije na državi.
Svrha novog zakona nije samo utvrditi imovinu koja se vodi na osobu koja je procesuirana, nego cjelokupno bogatstvo pod kontrolom te osobe, pa se tako na udaru zakona neće naći samo upisana imovina, već i imovina njezinih pravnih nasljednika odnosno osobe na koje je imovina prenesena, prenosi "Blic".
(H)
zonbirile

#196 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

evo Vels,Englesko,Italija i to prije ohoho godina,kod nas se još kaka o tomu.Mogu razumjeti Gašija i kravatirane bandite,ali "stručne" forumaše? Treba li još?

Godina Iznos privremeno Iznos trajno
oduzete imovine oduzete imovine
1995 6,653,000 1,024,000
1996 6,070,000 1,343,000

Tabela 1: Pregled privremeno oduzete i oduzete imovine u Engleskoj i Velsu.

U Italiji mjere privremenog oduzimanja i oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi mogu biti
provođene u okviru dva različita postupka. Prvi od njih, često nazvan "preventivni" ili "extrajudicijalni"
pripada kategoriji supsidijarnih preventivnih mjera. Ovaj postupak je uređen 1982. god.
poznatim "La Torre"21 zakonom. Drugi postupak se može definisati kao "represivni" ili
"penalni/judicijalni" postupak, obzirom da se nalog o oduzimanju imovine donosi u okviru krivičnog
postupka. Osnov za oduzimanje nezakonite imovinske koristi u Italiji čini sadržaj odredbe iz čl. 204
Krivičnog zakona (Codice Penale) koji uopšteno uređuje ovo pitanje, odnosno propisuje oduzimanje
imovinske koristi u okviru presude.
madner

#197 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by madner »

Srbija usla u EU a niko mi nije javio? :D

I da ne brkamo pojmove. Ne govorim o oduzimanju imovine koja je stecena krivicnim djelima. Govorim o tome da je teret dokazivanja na osumnjicenom a ne na tuzilastvu.
zonbirile

#198 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

evo kako to rade Hrvati godinu dana poslije Srbije.Boldirano je maksuzije za "pravne eksperte"

Godina dana od uvođenja mogućnosti oduzimanja imovine stečene kaznenim djelom
Prije godinu dana kod nas je uvedena mogućnost oduzimanja cjelokupne imovine stečene kaznenim djelom, a ne samo one za koju se vodi kazneni postupak.

Prema članku 82. Kaznenog zakona, imovina se može oduzeti okrivljeniku, ali i članovima njegove obitelji. Novina je i u tome što okrivljenik sam mora dokazivati da imovinu nije stekao kriminalom, a oduzet će mu se sve ono što je stekao, a ne može dokazati da je zakonito.
Oduzima se imovina za kaznena djela organiziranoga kriminala i korupcije, nakon pravomoćnosti presude. Za sada postoji nepravomoćna presuda zagrebačkoga županijskog suda u slučaju »Dubai« u kojem se traži oduzimanje imovine veće vrijednosti.
No, još je uvijek otvoreno pitanje na koji način i tko će upravljati oduzetom imovinom. Ministarstvo pravosuđa osnovalo je radnu skupinu koja bi trebala iznjedriti zakonsko rješenje o tome tko će upravljati takvom imovinom. Izrađen je komparativni prikaz zakonodavstva u EU koje regulira to pitanje, a za nas su zanimljiva ponajprije irska iskustva, ali i praksa iz zemalja u regiji, ponajprije u Srbiji i Makedoniji, a uskoro će nam svoja rješenja pokušati približiti i američki stručnjaci. Članovi radne skupine uskoro putuju u Srbiju i u Irsku, gdje će se »na terenu« uvjeriti kako funkcioniraju tijela zadužena za oduzimanje imovine stečene kriminalom.
Očekuje se da će zakonsko rješenje u vezi s oduzetom imovinom kod nas biti donijeto do kraja godine. Iz Ministarstva pravosuđa poručuju da se razmataju dvije opcije. Prema jednoj, osnovala bi se posebna jedinica unutar postojećeg Središnjeg državnog ureda za upravljanje državnom imovinom. Prednost takvog rješenja su relativno niski troškovi, no s druge strane Središnji ured ima premalo kadrova i loše prostorne uvjete, a da bi se mogao baviti i zahtjevnim poslom upravljanja oduzetom imovinom.
Druga mogućnost je osnivanje novog tijela koje bi za svoj rad odgovarao Vladi. To bi tijelo imalo širok raspon djelovanja i ne bi bilo ograničeno samo na upravljanje nezakonito stečenom imovinom, nego bi se bavilo i prevencijom korupcije. Zamišljeno je da bi to tijelo s jedne strane analitički i statistički pratilo koruptivna kaznena djela, nadziralo provedbu strategije suzbijanja korupcije, a s druge strane bavilo bi se upravljenjem oduzetom imovinom. To uključjuje smještaj, čuvanje, nadzor, uništavanje i eventualno prodavanje takve imovine.

Upravljanje povjeriti uredu pri Ministarstvu pravosuđa?
Među članovima radne skupine ima i onih koji smatraju da bi upravljanje nezakonito stečenom imovinom trebalo povjeriti uredu koji bi djelovao pri Ministarstvu pravosuđa. Za nas bi moglo biti prihvatljivo i rješenje koje postoji u Srbiji, a u prilog tome govori činjenica da s tom državom dijelimo velik dio pravne tradicije, a sličan je i način nastanka tranzicijskog kriminala. U Srbiji postoji direkcija za upravljanje oduzetom imovinom, koja je dio njihova ministarstva pravosuđa. Na čelu te ustanove je nestranački direktor kojeg imenuje i razrješava vlada na prijedlog ministra pravosuđa. Novac prikupljen prodajom trajno oduzete imovine uplaćuje se u proračun. Oduzete pokretnine koje ne budu prodane u roku godinu dana mogu biti darovane u humanitarne svrhe.
(Vjesnik) Zagreb, 30. studenoga 2009.
zonbirile

#199 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by zonbirile »

---------------------------------------------
stara korejska kaže da su u laži kratke noge,hem što lažeš,ali ne petljaj ,izvrći,malo postaješ zamoran.
aerosa

#200 Re: Zaustavljena gradnja Avaz -Azra tornja

Post by aerosa »

madner wrote:Srbija usla u EU a niko mi nije javio? :D

I da ne brkamo pojmove. Ne govorim o oduzimanju imovine koja je stecena krivicnim djelima. Govorim o tome da je teret dokazivanja na osumnjicenom a ne na tuzilastvu.
Madner, hajde ne provaljuj se svega ti...
Sve iole normalnije zemlje uvode ili su uvele zakone da je teret dokazivanja porijekla nakon osnovane sumnje na onom čija je imovina a ne na državi.
Šta misliš kako bi inače stajali u kraj pranju para?
Post Reply