Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Locked
Orbini

#176 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Orbini »

Bosnolog wrote:
Orbini wrote:Bosnjaci su u miru dobili vise nego sto bi dobili nastavkom rata. Zvuci paradoksalno, ali iako je Dejton danas prevazidjen koncept uredjenja drzave - Bosnjaci su tim mirom dobili vise nego sto bi dobili nastavkom ofanizve i rata opcenito. Ne treba gledati samo na procente teritorije svog tora - ima dobitka i u drugim stvarima.
Mozda si mogao samo ovo da su dobili promjeniti u buduci vremenski oblik Bosnjaci ce dobiti vise u miru /sacuvana je cijelovita i medunarodno priznata drzava BiH sa nefnkcionalnim i neodrzivim deytonom cija promjena svih ovih godina ide ka jacanje drzave i drzavnih institucija /,mada se to moze generalno upotrijebiti sa sve etnicke zajednice i gradane BiH,ovisno o daljnjem odnosu snaga unutar BiH,kao i MZ spram daljeg jacanja drzave sto je neminovno i nezaustavljiv proces ,..kao i buduceg ustavnog uredenja BiH i njene perspektive,....od svega pozitivnog sto se desiilo Deytonom je prekid ubijanje,stradanje i dalje seobe i patnje naroda koja bi usledila najvjerovatnije kolapsom velikosrpskog projekta sto bi zauviek promijenilo strukturu i karakter BiH mada je ona promjenejna i zadrzavanjem ovakvog neodrzivog i silom nametnutog stanja ,....Danas je odnos i raspored snaga u BiH mnogo drugaciji po BiH i njenu buducnost a rat je svakako poslednje sto bi se trebalo desiti onda i samo onda ako bi njena buducnost i opstanak od strane velikosrpskih secesionista bio ugrozen .... tako da se ciljevi zacrtani nastavkom rata mogu ostariti dugorocnim mirom i mnogo lakse za dobrobiti svih BH gradana u njenoj buducnosti a sto ce se zasigurno kroz generacije i desiti .
Lijepo napisano, ja to vise gledam tehnicki.
Zajednicka granica, moneta, dokumenti, dobar dio institucija i nadleznosti preneseno na nivo drzave.
Imovina vracena, ezan se ponovo cuje u mojoj ulici, prometnice otvorene i nema punktova gdje moras pokazati "auswais". Povratak tezak ali ipak omogucen, drzava je ipak cjelovita,..

Sve to tesko da bi islo sa nekim drugacijim sporazumom. Sj. Irska, Kipar, Palestina, Gruzija, Armenija, Somalija,... su jedni od niza primjera gdje je mir stao ali mirovni sporazumi nisu ni priblizno dobri kao dejtonski. Meni dan danas nije jasno kako su Srbi uopste pristali da BiH ostane cjelovita i okvir za enitete, a Hrvati odustali od Herc. Bosne. To vojnom silom Bosnjaci tesko da bi mogli ostvariti.

Rat je ipak stao u pravom momentu, da je Bogdo i ranije,.. a mirom su Bosnjaci dobili vise nego nastavkom rata.
profesordoktor

#177 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by profesordoktor »

nisam znao do sada kad citam neke komentare sa ove teme da bih ima takve brilijantne vojne umove koji nisu iskoristeni u ratu. svaka budala bi da soli pamet i razvija strategiju sta bi bilo kad bi vojska ovo, a onda ono. doduse, izuzimajuci nekoliko generala ARBiH - ostali su negdje tu sa vama skupa.

ARBiH je bila ozbiljna narodna vojska dok su tamo bili Sefer, Jovo, Siber, Talijan, pa dok su zivi bili rahmetli Hajro Mesic, Hujka, Zaim Imamović, Sehovic, Zajko i drugi koje sad nisam spoemnuo. da nije bilo alijine izdajnicke politike i svega sto je ucinio zla nasem narodu vodeci idiotsku politiku, ARBiH bi otjerala cetnike, sabila ustase u cosak i oslobodila drzavu Republiku Bosnu i Hercegovinu. pa nas sad ne bi dodik podjebavao, slavuj bio u komisii za himne, plavsicka davala intervjue, cetnici se setali po sarajevu itd itd itd. prema tome, sda i sbh kao patrljak od sda koju predvodi koji jedna izdajnicka budala - haris dejton silajdzic, su stranke koje bih ja zabranio kad bih imao vlast, jednostavno zabranio im svaki vid okupljanja, i na kafu kad se skupe rasjerao bi ih. fuj.
seln

#178 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by seln »

osa wrote: hajde sad udrite
Ma ko bi od grehote na invalida coeka... :wink:
sarajevoxxxx

#179 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by sarajevoxxxx »

Orbini wrote:Iako je Dejton danas prevazidjen, iako je nakaradan i sranje,.. mora se priznati da su Bosnjaci dobili u miru vise nego sto bi dobili u eventualnom nastavku rata.

Nastavkom rata su mogli samo uzeti jos par carsija, ali nikako Banjaluku i pokrenuti u egzodus skoro pola miliona Srba. Lako je bilo Hrvatskoj izvesti Oluju jer su se izbjeglice preko noci udomile u napustenim bosnjackim i hrvatskim kucama u RS. Ali nastavak ofanzive ABiH, prvo sto bi uzeo velike zrtve u samoj armiji, drugo zaglavili bi kad-tad ako bi se Srbija akrivno i svom silom ukljucila - dovoljno lose bi bilo da su samo digli svoju avijaciju koja je tada sporazumno bila prizemljena. Cak da je Armija BiH uspjela uzeti Banjaluku bez mukotrpnih borbi ulicu po ulicu,.. recimo da su svi u Banjaluckoj opstini i Prijedorskoj nagulili van,.. to bi bio medijski spektakl i egzodus ravan kosovskoj kampanji nekoliko godina poslije i Bosnjaci bi u rekordnom vremenu dobili NATO strike. Doslo bi do nekog mira, gdje bi Bosnjaci imali par carsija vise i par procenata teritorije vise,.. ali tesko da bi se napravio sporazum poput Dejtona.

Dejton je ipak sacuvao teritorjalni integritet BiH i drzava je opstala. A to je bilo upitno sve vrijeme rata. Herceg Bosna je ukinuta pristankom Hrvata sto mi dan danas nije jasno kako su to pristali. Imovina se vratila, sto je presedan, jer je rjetko gdje u svijetu poslije sukoba doslo do vracanja imovine,.. neki drugi mirovni sporazum sa vecom teritorijom Bosnjacima sigurno nebi racunao vracanje privatne imovine u RS. Ja licno nisam mogao vjerovati da cu uopste prici svojoj kuci, pogotovo ne uci ni kao gost a tek dobiti je nazad,.. Prometnice su otvorene, nema rampi i policijskih punktova na liniji razgranicenja da te zaustavljaju i pitanju kojim poslom dolazis u RS- a to mozes vidjeti diljem svijeta. Uvedena je zajednicka valuta i stranci odrzavaju stabilan kurs inace bi svakog mjeseca dodavali nule zbog inflacije. Prebaceno je tuce nadleznosti sa entitetskog na drzavni nivo, a drzavna granica je zajednicka. Mnogi u svijetu nisu dobili ni pola toga.

Bosnjaci su Dejton jedva docekali, bili su sretni sto su uopste bioloski prezivjeli, sto BiH postoji bar na papiru, doslo je de baby-buma poslije, i politicki i nacionalno su napravili divovski korak. Od bezlicne i bezimene mase sto mase titovim slikama i nezna ni nacionalno ime, ime jezika, nikakav osjecaj homogenosti, zajednistva,... se postiglo do danas mnogo, dovoljno da se kriteriji promijene. Danas nam tlak skace sto neki Srbin u Banjaluci izjavi, a nekada smo bili sretni samo da nas ostave na miru u Zenici da prezivimo.
Ne branim Dejton, ali u ono vrijeme i u onim okolnostima, sa onim kartama,.. je bio maksimum maksimuma.
Punose vise postiglo Dejtonom nego eventualnim nastavkom rata. Traktorijada milion i po Srba nije bila moguca, ma sta neki sanjarili.
Danas je Dejton prevazidjen i neefikasan, ali ga treba pogledati u sirem kontekstu a ne samo u danasnjem.
Dejton je ipak sacuvao teritorjalni integritet BiH i drzava je opstala.
Ova boldirana rečenica je samo jednim dijelom tačna. Puno važnija stvar je ta što se potpisivanjem i priznavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina podijelila na dva dijela, prije Dejtona postojala je jasna situacija: Armija RBiH pred Dobojom, Banja Lukom... Pala je Vozuća, VRS je imao velike gubitke u ljudstvu a Armija RBiH je sve vojnike koji su držali liniju na vozučkom džepu mogla rasporediti na druga mjesta tj postao je jedan višak. Nema potrebe spominjati rasulo VRS-a u Krajini i šta se u tom dijelu BiH dešavalo pred potpisivanje sporazuma.

Traktorijada o kojoj govoriš... Ne kažem da treba raseljavati ljude, u svoj suštini sam protiv toga, ali dragi Orbino valjda postoje prioriteti. Neću valjda odustati od države Bosne i Hercegovine jer ne znam kako da osvojim recimo Vitez ili Banja Luku jer će se desiti veliki val izbjeglica. Mislim koja glupost.

Alija rahmetli je od '93 pa do januara '94 potrošio ogromnou energiju čuvajući Vitez jer nije kako kaže ga htjeo uzeti zbog straha za lokalno stanovništvo. Što je uredu. Aljo svaka ti čast. Ali nedaj bože ni jednom narodu da se ponovi više Alija Izetbegović. Evo zašto.

Zato jer je rat rat. Ne nosim pušku niti planiram aktivnosti što mrzim i što sam fašista već što imam djete kod kuće i što želim da ga zaštitim. Ako si krenuo u rat onda idi do kraja ili se povuci i otiđi iz BiH ili pristani na sve što traže od tebe (ako ti nude tu opciju)

Armiji RBiH se desila Serebrenica ne na početku rata već nakon debele tri godine ratovanja. Alija je raznim kalkulacijama (poput tvoje Orbino tj strah od traktorijade i sl) oslabio ili nije doveo u mogućnost Armiju RBiH da bude u situaciji da može odbraniti ili bar povući lokalno stanovništvo iz Srebrenice. Ili čuvajući Vitez pala mu je Srbrenica.

Tako i sada. Od straha od traktorijade u banjoj Luci i šta bi bilo kad bi bilo, ima etnički čist prostor na pola teritorije Bosne i Hercegovine.
Orbini

#180 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Orbini »

sarajevoxxxx wrote: Ova boldirana rečenica je samo jednim dijelom tačna. Puno važnija stvar je ta što se potpisivanjem i priznavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina podijelila na dva dijela, prije Dejtona postojala je jasna situacija: Armija RBiH pred Dobojom, Banja Lukom... Pala je Vozuća, VRS je imao velike gubitke u ljudstvu a Armija RBiH je sve vojnike koji su držali liniju na vozučkom džepu mogla rasporediti na druga mjesta tj postao je jedan višak. Nema potrebe spominjati rasulo VRS-a u Krajini i šta se u tom dijelu BiH dešavalo pred potpisivanje sporazuma.

Traktorijada o kojoj govoriš... Ne kažem da treba raseljavati ljude, u svoj suštini sam protiv toga, ali dragi Orbino valjda postoje prioriteti. Neću valjda odustati od države Bosne i Hercegovine jer ne znam kako da osvojim recimo Vitez ili Banja Luku jer će se desiti veliki val izbjeglica. Mislim koja glupost.

Alija rahmetli je od '93 pa do januara '94 potrošio ogromnou energiju čuvajući Vitez jer nije kako kaže ga htjeo uzeti zbog straha za lokalno stanovništvo. Što je uredu. Aljo svaka ti čast. Ali nedaj bože ni jednom narodu da se ponovi više Alija Izetbegović. Evo zašto.

Zato jer je rat rat. Ne nosim pušku niti planiram aktivnosti što mrzim i što sam fašista već što imam djete kod kuće i što želim da ga zaštitim. Ako si krenuo u rat onda idi do kraja ili se povuci i otiđi iz BiH ili pristani na sve što traže od tebe (ako ti nude tu opciju)

Armiji RBiH se desila Serebrenica ne na početku rata već nakon debele tri godine ratovanja. Alija je raznim kalkulacijama (poput tvoje Orbino tj strah od traktorijade i sl) oslabio ili nije doveo u mogućnost Armiju RBiH da bude u situaciji da može odbraniti ili bar povući lokalno stanovništvo iz Srebrenice. Ili čuvajući Vitez pala mu je Srbrenica.

Tako i sada. Od straha od traktorijade u banjoj Luci i šta bi bilo kad bi bilo, ima etnički čist prostor na pola teritorije Bosne i Hercegovine.
Nisam mislio na moralnu stranu vec tehnicku - odnosno izvodljivost toga. Meni je moja Banjaluka i dalje u shvatanju zajednicka svim banjalucanima, ali ako bas mora, ono bas mora i nikako drugacije, mora biti samo necija - radije bosnjacka. Ali ovdje govorimo o izvodljivosti toga. Bosanska traktorijada jednostavno nije moguca, na stranu moral, jednostavno tehnicki nije moguca jer bi to bio toliki medijski spektakl da bi Bosnjaci u rekordnom vremenu dobili NATO strike - buduci da su nam arsini MZ poznati. Tacno je da je ABiH imala inicijativu, ali to je trajalo samo dok je HV bio sa. Bez HV i aktivnim ukljucenjem Srbije - tesko da bi bilo tako jednostavno.

Stotine hiljada ljudi je raseljeno za prvih par godina i za cijeli region i svijet je to bilo dosta. Naknadnih milion i po ljudi - SRba koji bjeze iz Bosne - nijedna politika kod svjetskih mocnika nebi odobrila - jeftinije bi bilo poslati 6-tu flotu na Bosnjake neg ozbrinjavati milion i po ljudi. Govorim dakle o cistom interesu i tehnici a ne moralu.
Sto se tice Srebrenice - citao sam izjave najvisih oficira ABiH koji jednoglasno tvrde da tada u tom trenutku nije bilo moguce izvrsiti deblokadu srebrenicke enklave. A niti se radi o strateskom mjestu jako bitnom. Srebrenica se desila ipak prije deblokade Bihacke krajine i bosnjacko-hrvatske koalicije. Malo hronologije nije naodmet.

Ponavljam - nastavak rata nebi bas doveo do bosanske Oluje. Prvo sto bi kostao isuvise puno zivota, drugo sto bi Srbija to mogla zaustaviti na jednom mjestu, trece - egzodusom milion ljudi bi mi bili medijski losi momci i dobili svjetsku politiku protiv nas, cetvrto - eventualni mirovni sporazum poslije sa par carsija vise u rukama Bosnjaka nebi sigurno bio ovako dobar kao Dejton.
sarajevoxxxx

#181 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by sarajevoxxxx »

Tacno je da je ABiH imala inicijativu, ali to je trajalo samo dok je HV bio sa. Bez HV i aktivnim ukljucenjem Srbije - tesko da bi bilo tako jednostavno.
Akcije na Vlašiću u kojima je Armija RBiH oslobodila veliki dio teritorije apsolutno nisu imale nikakve veze sa HV-om. Također, kompletna ofanziva na Vozučoj nije imala nikakve veze sa HV-om. Preko 500 poginulih četnika , oko 400 kvadratnih kilometara nove teritorije je oslobođeno. Osvojene su dvije trećine ukupnog masiva planine Ozren, Blizna, Bijela Ploča (sjedište tzv. srpske općine Maglaj), Jablanica i još petnaestak sela. Oslobođene su putne komunikacije Maglaj - Zavidovići, Banovići - Zavidovići, odnosno, u potpunosti su povezani teritoriji zeničkog i tuzlanskog regiona, te maglajske i zavidovićke općine.

Sve ovo se izdešavalo puno prije Oslobađanja Sanskog Mosta, Donjeg Vakufa, Ključa, i ostalih mjesta koja su oslobođena velikom zaslugom HV-a.
nellington

#182 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by nellington »

sarajevoxxxx wrote:
Tacno je da je ABiH imala inicijativu, ali to je trajalo samo dok je HV bio sa. Bez HV i aktivnim ukljucenjem Srbije - tesko da bi bilo tako jednostavno.
Akcije na Vlašiću u kojima je Armija RBiH oslobodila veliki dio teritorije apsolutno nisu imale nikakve veze sa HV-om. Također, kompletna ofanziva na Vozučoj nije imala nikakve veze sa HV-om. Preko 500 poginulih četnika , oko 400 kvadratnih kilometara nove teritorije je oslobođeno. Osvojene su dvije trećine ukupnog masiva planine Ozren, Blizna, Bijela Ploča (sjedište tzv. srpske općine Maglaj), Jablanica i još petnaestak sela. Oslobođene su putne komunikacije Maglaj - Zavidovići, Banovići - Zavidovići, odnosno, u potpunosti su povezani teritoriji zeničkog i tuzlanskog regiona, te maglajske i zavidovićke općine.

Sve ovo se izdešavalo puno prije Oslobađanja Sanskog Mosta, Donjeg Vakufa, Ključa, i ostalih mjesta koja su oslobođena velikom zaslugom HV-a.
U nastavku vlašićkih dejstava se čak puštaju hrvatske snage na Kupres :)
sarajevoxxxx

#183 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by sarajevoxxxx »

također, treba li kazati kolika se prednost ostvarila u korist Armije RBiH samo činjenicom da je 14 hiljada vojnika iz trećeg korpusa i 5 hiljada iz drugog korpusa ostalo na raspolaganju. Mogli su se komotno ušetati u jedan recimo Doboj, ili recimo jedan Prnjavor u kojem je izginula kompletna laka prnjavorsak brigada (tri puta u mjesec dana su proglašavali žalost), jer su postali ''višak'' oslobađanjem Vozuće.
neretvanac

#184 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by neretvanac »

Samo jedan detalj: ARBIH, Mostarski (cetvrti) korpus je dva puta dolazio do centra zapadnog dijela Mostara,potiskujuci tako HVO i pocevsi zauzimati grad, oba puta je stiglo naredjenje iz Sarajeva da se povuku !
Jos jedan detalj: Halilovic se javlja na mostarskom radiu i govori kako je na strateskoj tacki sa koje moze da gadja Siroki Brijeg, sto dobiva ocekivano odobravanje mostarskih Bosnjaka i podrsku, ali opet komanda iz Sarajeva (ili bolje receno vodja svih vodja Alija) to odbijaju pod svaku cijenu...
Da ne govorimo o cinjenici sto se Mostar i okolica sam odbranio, i da je svaka pomoc sa sjevera bila mizerna, da nije bilo raje po mahali koja su se organizovala i branila oruzjem ukradenim od JNA i onim koji su sami imali/napravili, danas bi definitivno govorili o stolnom gradu...
I kako onda ne govoriti o izdaji?
The 51st State

#185 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by The 51st State »

Misljenja sam da je greska stavljanje u fokus Prijedora i Banjaluke, sansu da nanese strateski poraz VRS, ARBiH je propustila nezauzimanjem Doboja, mislim da je to jasno jednim pogledom na mapu.
independer
Location: REPUBLIKA BOSNA I HERCEGOVINA Sa Gradacca bijele kule Zmaja od Bosne

#186 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by independer »

The 51st State wrote:Misljenja sam da je greska stavljanje u fokus Prijedora i Banjaluke, sansu da nanese strateski poraz VRS, ARBiH je propustila nezauzimanjem Doboja, mislim da je to jasno jednim pogledom na mapu.
Slazem se. Ovde se svi fokusiraju na BL i Prijedor. Ja mislim da je u tom momentu bilo pametnije uzeti Doboj i Modricu slobodnim snagama sa Vozuce. To bi otezalo snabdijevanjhe srpske vojske, bio bi ogranicen broj izbjeglica i vec zauzete polozaJE utvrditi. Onda bi bosanska strana imala sasvim drugu pregovaracku poziciju pa napad na BL ne bi mozda ni bio potreban. Ali ovo samo u slucaju da je umjesto izdajnika neko drugi bio na vlasti. Ovako je cudo i da su dovde dosli.
bingov buraz

#187 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by bingov buraz »

Neko spomenu 100 000 vojnika za odbranu Banjaluke i nekakve rezerve.Nije vise bilo rezervi mobilisani su cak i studenti-studentska brigada koji su neiskusni baceni pred HV.

Arkanova pascad su napravili ogromne zlocine nad preostalim Bosnjacima i Hrvatima na teritoriji pod srpskom kontrolom.Licno sam sa mojim ocem prevozio leseve iskopanih Hrvata i Bosnjaka pobacanih u masovnu grobnicu Sasina kod Sanskog Mosta.Svoju vojnu nemoc su naplatili izivljavanjem nad civilima sjeme im se zatrlo :x
E sad zamislite da je tada recimo armija uletila u Prijedor kakva bi odmazda bila,to niko ne moze kontrolisati sve naredbe tu padaju u vodu.
osa

#188 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by osa »

i nije me napadalo kako sam očekivao, nakon itjave o nesposobnosti armije da u većem obimu izvodi napadne borbene operacije, naravno samostalno.
rs je jedina mogla ugasiti hrvtska tj. njene oružane snage, mogla je i sa armijom i bez armije, međutim šta bi hrvatska imala od toga, velike gubitke u ljudstvu i tehnici, bačen silan novac, i na granicaa državu u kojoj dominira narod s kojim se ništa ne može dogovoriti i s kojim hrvati, pogotovo bih hrvati imaju više nesporazuma i prijepora nego sa srbima.
armija sama bez pomoći hv, nije uopće bila u stanju vršiti velike borbene operacije napadnog tipa, pri tom ne mislim da armija nije mogla dobiti bitku, zauzeti neki dio bih, ali dobiti rat, ni u kom slučaju. tko god hoće pogledati istini u oči, a ima i takvih na forumu, mora se zapitati, ako je već bila toliko osposobljena i moćna , zašto armija nije recimo:presjekla koridor, zauzela doboj(na strateškoj razini možda i najvažniji grad u rs-u), deblokirala sarajevo, izvodila ofenzivne operacije u smjeru istočne bosne i time zaštitila i srebrenicu i žepu itd. ljudi nije ti nikakva politička prodaja, to je jednostavno nemoć za takvo nešto.
armiji treba odati priznanje za obrambene aktivnosti, ali to je nešto sasvim drugo, i ogromna razlika od napadnih.
mnogi pričaju priču o tome da se hv godinama pripremala, istina, nitko to ne spori, ali ja ne govorim o načinu na koji je hv stasla i narasla,niti je to tema, a tema su kako znamo mogućnost armije da ugasi rs, a ta mogućnost nije postojala.
nakon prestanka ofenzivnih operacija od strane hv( mnogi kažu da je to bilo naređenje amerikanaca, ćorak, bilo je pritisaka, naravno, ali da je hrvatska imala interes napadati banja luku ona bi bila napadnuta, po američkim izvorima to je forsirao šušak, ali je tuđman to otklonio), armija bi daljnjim napadom na banja luku, sama, doživjela debakl i vjerojatno bila vraćena po početne pozicije a možda bi reperkusije takvog poteza bile i gore, o takvim bojaznima govore i američki diplomati u svojim knjigama, a oni to nisu željeli dopustiti.
nikada amerikanci ne bi bombardirali postrojbe armije bih, to je floskula koja je prodavana naivnima kao opravdanje za prestanak borbenih operacija, i hrvatskoj su najprije prijetili zbog svake akcije, ne samo zbog oluje, i šta se desilo na kraju, ništa priznali su stane na terenu, onakvo kakvo je. a tko bi onda bombardirao armiju, pustite te priče.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#189 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by emillio estevez »

neretvanac wrote:Samo jedan detalj: ARBIH, Mostarski (cetvrti) korpus je dva puta dolazio do centra zapadnog dijela Mostara,potiskujuci tako HVO i pocevsi zauzimati grad, oba puta je stiglo naredjenje iz Sarajeva da se povuku !
Jos jedan detalj: Halilovic se javlja na mostarskom radiu i govori kako je na strateskoj tacki sa koje moze da gadja Siroki Brijeg, sto dobiva ocekivano odobravanje mostarskih Bosnjaka i podrsku, ali opet komanda iz Sarajeva (ili bolje receno vodja svih vodja Alija) to odbijaju pod svaku cijenu...
Da ne govorimo o cinjenici sto se Mostar i okolica sam odbranio, i da je svaka pomoc sa sjevera bila mizerna, da nije bilo raje po mahali koja su se organizovala i branila oruzjem ukradenim od JNA i onim koji su sami imali/napravili, danas bi definitivno govorili o stolnom gradu...
I kako onda ne govoriti o izdaji?
Za mogucnost dobacaja prem Sirokom znam.
Dok sa 2 x zauzecem zapadnog dijela Mostara ,netko te opako osurio lazi.
Last edited by emillio estevez on 13/01/2010 18:01, edited 1 time in total.
kv99

#190 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by kv99 »

osa wrote:i nije me napadalo kako sam očekivao, nakon itjave o nesposobnosti armije da u većem obimu izvodi napadne borbene operacije, naravno samostalno.
rs je jedina mogla ugasiti hrvtska tj. njene oružane snage, mogla je i sa armijom i bez armije,
U pravu si da ABIH ne bi mogla sama da porazi cetnike ali nisi u pravu da bi ih HV sama mogla poraziti. HV nije sama mogla ni da izvede Oluju a kamoli da izvodi operacije u BIH :
-Pocevsi od prvih predpostavki za Oluju , oslobadanje Kupresa , to je cisto operacija ABiH . HV je samo usetala u vec prazan grad koji su cetnici napustili kad je ABIH zauzela Kupreska vrata ( ne znam koliko si ko stanovnik Siska upoznat sa tim krajem ali ako si ikad isao autom putem Bugojno-Kupres bas onim terenom kojim je ABIH krcila put prema Kupresu bice ti sve jasno sta je sve bilo potrebno za tu operaciju ).
-Isto tako su sve one sljedece operacije ( Skok 1 i 2 , Ljeto ) koje su stvorile uslove za Oluju su izvedeni kad su cetnici bili zaokupljeni borbama od Vlasica i Majevice od proljeca 95 pa preko Sarajeva i onda Istocne BiH i Bihaca a ispravi me ako sam pogrijesio da tu nije bilo bas puno " bojovnika " .
- Sama Oluja je omogucena cinjenicom da je vecina i najbolje snage VRSK bila okrenuta prema 5 Korpusu koji je mjesecima prije toga vodio neprekidne borbe i koji je u Oluji napadao sinhronizovano sa HV .
- I onda dolazimo na operacije u BIH i situaciju da cetnici i pored tehnickih mogucnosti HV vecinu svojih snaga okrecu opet prema ...pogodi kome i to ne racunajuci Ozren, Treskavicu i sl vec bas Krajinu ( ako ne vjerujes "mudzahedinskoj propagandi " kao sto to tvoji na onom forumu vole da kazu procitaj analizu CIA o dogadzajima 92-95).
Tako ako hoces vec da spomenes kako je ABIH bila nesposobna da sama izvodi operacije onda se mozes "sjetiti " da ni HV nije mogla sama .
Alfa_Ze

#191 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Alfa_Ze »

osa wrote:i nije me napadalo kako sam očekivao, nakon itjave o nesposobnosti armije da u većem obimu izvodi napadne borbene operacije, naravno samostalno.
rs je jedina mogla ugasiti hrvtska tj. njene oružane snage, mogla je i sa armijom i bez armije, međutim šta bi hrvatska imala od toga, velike gubitke u ljudstvu i tehnici, bačen silan novac, i na granicaa državu u kojoj dominira narod s kojim se ništa ne može dogovoriti i s kojim hrvati, pogotovo bih hrvati imaju više nesporazuma i prijepora nego sa srbima.
armija sama bez pomoći hv, nije uopće bila u stanju vršiti velike borbene operacije napadnog tipa, pri tom ne mislim da armija nije mogla dobiti bitku, zauzeti neki dio bih, ali dobiti rat, ni u kom slučaju. tko god hoće pogledati istini u oči, a ima i takvih na forumu, mora se zapitati, ako je već bila toliko osposobljena i moćna , zašto armija nije recimo:presjekla koridor, zauzela doboj(na strateškoj razini možda i najvažniji grad u rs-u), deblokirala sarajevo, izvodila ofenzivne operacije u smjeru istočne bosne i time zaštitila i srebrenicu i žepu itd. ljudi nije ti nikakva politička prodaja, to je jednostavno nemoć za takvo nešto.
armiji treba odati priznanje za obrambene aktivnosti, ali to je nešto sasvim drugo, i ogromna razlika od napadnih.
mnogi pričaju priču o tome da se hv godinama pripremala, istina, nitko to ne spori, ali ja ne govorim o načinu na koji je hv stasla i narasla,niti je to tema, a tema su kako znamo mogućnost armije da ugasi rs, a ta mogućnost nije postojala.
nakon prestanka ofenzivnih operacija od strane hv( mnogi kažu da je to bilo naređenje amerikanaca, ćorak, bilo je pritisaka, naravno, ali da je hrvatska imala interes napadati banja luku ona bi bila napadnuta, po američkim izvorima to je forsirao šušak, ali je tuđman to otklonio), armija bi daljnjim napadom na banja luku, sama, doživjela debakl i vjerojatno bila vraćena po početne pozicije a možda bi reperkusije takvog poteza bile i gore, o takvim bojaznima govore i američki diplomati u svojim knjigama, a oni to nisu željeli dopustiti.
nikada amerikanci ne bi bombardirali postrojbe armije bih, to je floskula koja je prodavana naivnima kao opravdanje za prestanak borbenih operacija, i hrvatskoj su najprije prijetili zbog svake akcije, ne samo zbog oluje, i šta se desilo na kraju, ništa priznali su stane na terenu, onakvo kakvo je. a tko bi onda bombardirao armiju, pustite te priče.
Osa, jedno pitanje za tebe ??

Vratimo se u 1991. godinu. Nema rata i svih ovih danasnjih emocija i trauma. Alija Izetbegovic se dogovori sa Milosevicem da ce ostati u Jugoslaviji, ali trazi podjelu BiH. Zapadni dio za Muslimane, istocni za Srbe.
Pocinje rat u Hrvatskoj. JNA soldateska, uz svu svoju vojnu tehniku i logistiku, sa dodatnih 150.000 Muslimana, obruse se na Hrvatsku. Hercegovina pada ko KEGLIC u kuglani. Napadaju se preko Knina, gradovi Sibenik, Zadar, …. na drugoj strani Hrvatske - Pakrac, Okucani, Vukovar, ….. !!

Kako bi se odbranila, i kako bi danas izgledala Hrvatska ?? Bili danas u BiH bio i jedan Hrvat ??
Odgovori, ali bez patriotskih supljarenja. ( pazi 1991. je godina, Hrvatska gotovo da nema nista od oruzanih snaga )
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#192 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by dr.gog »

:mrgreen:
felipe kajetano

#193 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by felipe kajetano »

sarajevoxxxx wrote:također, treba li kazati kolika se prednost ostvarila u korist Armije RBiH samo činjenicom da je 14 hiljada vojnika iz trećeg korpusa i 5 hiljada iz drugog korpusa ostalo na raspolaganju. Mogli su se komotno ušetati u jedan recimo Doboj, ili recimo jedan Prnjavor u kojem je izginula kompletna laka prnjavorsak brigada (tri puta u mjesec dana su proglašavali žalost), jer su postali ''višak'' oslobađanjem Vozuće.
Pa da se jedinice prebacuju po shemi "dvojica za teleportaciju" moglo je se doci pred Prnjavor :-)
Temi je izgleda prikladniji naziv sbb kbb....
Bosnolog

#194 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Bosnolog »

Eh sto ne mogu ovakve demagogije od tebe Osa,shvati jedno da je u Hrvatskoj bila policijska akcija od rata poredeci sa ratom u BiH,sve osim Vukovara i dijela dubrovackog ratista je bila guzna grmljavija i prdimahovina poredeci sa onim sto je bilou BiH,sve godine rata ,ako se mogu uposte usporediti okolnosti izmedu nase dvije drzave prije nesto ovako napises moga bi da se malo obrazujes ,naucis i shvatasl prije nego sto napises ovakve podscenjivacke gluposti,...ocito ne zelis da porsedis cinjenice i prednosti Hrvatsek u odnosu na BiH,.....kako ces nam objasniti da je 11% hrvatskih srba drzalo 33% Hrvatske okupiranom cetiri godine,Hrvatska koja je bez problema te cetiri godine u miru iskoristila da se naoruza,obuci organizuje svoju vojsku bez ikakvih problema,a pred Oluju za istu dobila svu informacijsku pomoc od NATO snaga o rasporedu VRSK do detalja koju su nadgledali i pratili svo vrijeme za vas.HV ula u rat uz sadejstvo i pomoc petog korpusa ARBiH koji je predhodne cetiri godine iscrpljivao Kninski korpus VRSK i jedinica u okruzenju a potom odigrao kljucnu ulogu sadesjstvujuci HV u progoni VRSK koja je bjezala gazeci vlastite civile,sam znas da je HV usla u rat sa vise vojnika nego sto je zivjelo ukupno stanovnistva u okupiranom dijelu pobunjenih hrvatskih Srba,.....To nije bio rat vec sporazumna bijezanija vojske i civila koja je vec bila u rasulu,to ce ti potvrdisit brzina sloma u kome nije bilo nikakve organizovane odbrane,...

Ti se tako ponizno i arogantno odnosis spram ARBiH i njenoj sposobnosti,...... da je Hrvatska bila u istim okolnostima vjeruj mi da bi Tudzman svoje bijele caksire na stapu izdigao maksimalno nakon dva mjeseca koliko bi maksimalno izdrzali prije kapitulacie ,.....Da li je tebi poznato koncentracija korpusa i tehnike bivse JNA 92 i gdje je sva ta armada zavrsila nakon povlacenaj iz Slovnije a potom iz Hrvatske nakon sarejevskog primirja sa pobunjenim hrvatskim Srbima koje je podrazumjevalo kompletno povlacenej JNA sa teritorija Hrvatske .....u Bosni Osa sa ostalm vec postojecim korpusima i jos Uzicki,Crnogorskii dijelovima Novosatskog kao i Niskog i sa 35% lokanog stanovnistva od kojih 30% bila na strani Karadzicevih fasistivkih falangi,Srbija je cijelom istocnom granicom sa BiH bez problema dovlacial svo naoruzanje tehniku i logistiku ,.usla u rat sa svim kapacitetima cak je i korstila avijaciju do zabrane letova a potom je slijedio noz u leda i Kardordevo i prekid svih komunikacija i dotura svega preko Hrvatske ,......E moj Osa,....... ratnik ARBiH je od nicega goloruk napravio podvig i shebo plan Zlobe i tvog Franceka o podjeli i nestanku BiH ,.to tebe zulja ovdje na svim forumima to svakodnevno pokazujes i places ,....dzaba sve nije pomogla ni pomoc HV koja je ubacivana da pomogne HVO-Srdnje Bosne i mostarskog ratista,pa sam znas da je u tom nesretnom ratu HVO-a i ARBiH poginulo za to krace vrijeme mnogo vise poginulo bojovnika HVO-a u borba sa ARBIH nego za svo vrijeme rata sa cetnicima,..........Zapamti Karadzic je u prvih sest mjeseci zauzeo 95% /tadsnje republike genocinde odnosno RS/gotovo 70% okupiranog dijel BiH onda kada je isprd sebe imao goloruk nespreman i uspavan narod Istocne Bosne uz Srbiju i Krajinu odnosno BL regiju uz svu pomoc tadasnje JNA.

Sarajevo je bilo svakodnevno pod barazom artiljerije i svakodnevnih pokusaj presjecanja i zauzimanja,pa cetnicka JNA i lokalni Dabicevi jusrisnici su zaustavljeni ispred predsjednistva,i tako cetiri godina,za razliku Zagreba na kog je Martic 91 ispalio par raketa i ubio par civila,....za razliku od Sarajevo koje je potpuno bilo okruzeno osim Igmana i moralose povezati Tunelom koji j iskopan ispod aerodromske piste,..... grad u kome je zivjelo gotov vise od 40% Srba ,.....BiH nije imala slobodne teritorije a da nije mogla biti gadana i koja nije bila zona sukoba,shvatas li da smo morali pokrenuti primitivnu namjensku proizvodnju po garazama i praznim halam koje su mogli gadati,..ma mi nismo imali slobodnog prosotora za postrojim i skupimo ili mobilisemo ljude a da ne govorimo o centrima za obuku vjnih kadrova borce da ih obucimo o rukovanju sa oruzjem kojeg nije bilo,vec se zaklinjali goloruki da ce braniti bih i otimali puske od cetnika u borbama sa onim sto smo imali......vjeruj mi da smo imali ono sto je imao Kradzic ili Tudzman trazli bi pomoc Rusije,za razliku Hrvatske koja je vecinu imala kompakne teritorije slobodne i nikada nije imala ratnih desavanaja,otvorenu i slobodnu granicu,more i morske luke za dotur vojene i svake druge logistike,lijekova brinjavanaj ranjenika i civila koji su bili najvece zrtve ,.svo vrijeme ste imali avio saobracaj,........bio licno ucostvovao u odbrani HR do sarajevskog primirja,........koje je koje je zavrsilo Olujom i progonom to jest bijezanijom VRSK prema Srbiji i dio ostao u BiH kod Karadzicevih jurisnika,.....Bosna je bila ljudski i vukovarski pakao cetiri godine poredeci sa Hrvatskom a ti naprduj ovdje i qurci se arogantbnim omalovazavaj ARBiH ,ratnici i ratista koja su bila u Hrvatskoj se bila maciji kasalj poredeci sa BH ratistima,Borac ARBiH se morao boriti sa vezanom rukom za nogu poredeci sa uslovima,opremom i mogucnostima kao i obukom koju su imali VRS kao i HV odnosno HVO,Borbeni moral istog i njegova ratobornost je posebna prica,.....pa sam Karadzic je javno izjavljivao da mu j e Alijina vojska a njegova tehnika ne bi se plasio napasti RiM,nauci malo o bosanskom ratniku ..steta sto likovi poput tebe nisu osjetili pravi rat i bosasnsko ratiste samo da se spuste malo na zemlju da malo progledas kroz realne naocale pa se ne bio ponasao poput napuhanog i arogantnog curana koji ponizava i nipodistava herojsku borbu i cudo otpora ARBiH .Obrazuj se malo idi na You Tube i pregledaj stotine ratnih zivih snimljenih klipova o borbi ARBiH a isto tako trazi i klipove drugih armija i vojski koje su ratovale 90 tih i spusti se na cemlju provokatoru .......
Chisum

#195 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Chisum »

Joj ovih palamudana, ala ova dosada.

Dana nema da nam se ne javi i ne objasni ko smo, gdje zivimo, sta smo, sta smo mogli, a sta nismo, gdje smo isli, a gdje nismo, pa i ako jesno, a on kaze da nismo - do nas je... Pa jebote, kad nam stigne racun za odgovore ima da se uvaljujemo u kredite.

Rambo u Hrvata.
Bosanski_kralj

#196 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by Bosanski_kralj »

@osa je li ti tvrdiš da 5. Korpus nije oslobodio dijelove Hrvatske prije HV?
madner

#197 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by madner »

Osa, nije Hrvatska 1993 mogla osloboditi nista, pa ne znaci da nisu mogli za dvije godine. Cak i da je istina da ABiH nije mogla uci u BL, kakva je prognoza za 1997?
black

#198 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by black »

Chisum wrote:

Dana nema da nam se ne javi i ne objasni ko smo, gdje zivimo, sta smo, sta smo mogli, a sta nismo, gdje smo isli, a gdje nismo, pa i ako jesno, a on kaze da nismo - do nas je... Pa jebote, kad nam stigne racun za odgovore ima da se uvaljujemo u kredite.

Rambo u Hrvata.
ma i rambo je mala maca za njega :mrgreen:
BHCluster

#199 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by BHCluster »

black wrote:
Chisum wrote:

Rambo u Hrvata.
ma i rambo je mala maca za njega :mrgreen:
Sta vam je u pitanju je ocigledno TERMINATOR!
ultima_palabra

#200 Re: Da li je ARBIH bila na domak pobjede ili je to Hoax?

Post by ultima_palabra »

osa wrote:i na granicaa državu u kojoj dominira narod s kojim se ništa ne može dogovoriti i s kojim hrvati, pogotovo bih hrvati imaju više nesporazuma i prijepora nego sa srbima.
Klasična zamjena teza, zna se ko je kome zabio nož u leđa :x A sa Bošnjacima se može vrlo lako dogovoriti, čak sa nekima lakše nego što bi trebalo :-)
osa wrote:i nije me napadalo kako sam očekivao, nakon itjave o nesposobnosti armije da u većem obimu izvodi napadne borbene operacije
Trolaš čovječe, i logično da onda očekuješ napade 8-)
Locked