osa wrote:i nije me napadalo kako sam očekivao, nakon itjave o nesposobnosti armije da u većem obimu izvodi napadne borbene operacije, naravno samostalno.
rs je jedina mogla ugasiti hrvtska tj. njene oružane snage, mogla je i sa armijom i bez armije, međutim šta bi hrvatska imala od toga, velike gubitke u ljudstvu i tehnici, bačen silan novac, i na granicaa državu u kojoj dominira narod s kojim se ništa ne može dogovoriti i s kojim hrvati, pogotovo bih hrvati imaju više nesporazuma i prijepora nego sa srbima.
armija sama bez pomoći hv, nije uopće bila u stanju vršiti velike borbene operacije napadnog tipa, pri tom ne mislim da armija nije mogla dobiti bitku, zauzeti neki dio bih, ali dobiti rat, ni u kom slučaju. tko god hoće pogledati istini u oči, a ima i takvih na forumu, mora se zapitati, ako je već bila toliko osposobljena i moćna , zašto armija nije recimo:presjekla koridor, zauzela doboj(na strateškoj razini možda i najvažniji grad u rs-u), deblokirala sarajevo, izvodila ofenzivne operacije u smjeru istočne bosne i time zaštitila i srebrenicu i žepu itd. ljudi nije ti nikakva politička prodaja, to je jednostavno nemoć za takvo nešto.
armiji treba odati priznanje za obrambene aktivnosti, ali to je nešto sasvim drugo, i ogromna razlika od napadnih.
mnogi pričaju priču o tome da se hv godinama pripremala, istina, nitko to ne spori, ali ja ne govorim o načinu na koji je hv stasla i narasla,niti je to tema, a tema su kako znamo mogućnost armije da ugasi rs, a ta mogućnost nije postojala.
nakon prestanka ofenzivnih operacija od strane hv( mnogi kažu da je to bilo naređenje amerikanaca, ćorak, bilo je pritisaka, naravno, ali da je hrvatska imala interes napadati banja luku ona bi bila napadnuta, po američkim izvorima to je forsirao šušak, ali je tuđman to otklonio), armija bi daljnjim napadom na banja luku, sama, doživjela debakl i vjerojatno bila vraćena po početne pozicije a možda bi reperkusije takvog poteza bile i gore, o takvim bojaznima govore i američki diplomati u svojim knjigama, a oni to nisu željeli dopustiti.
nikada amerikanci ne bi bombardirali postrojbe armije bih, to je floskula koja je prodavana naivnima kao opravdanje za prestanak borbenih operacija, i hrvatskoj su najprije prijetili zbog svake akcije, ne samo zbog oluje, i šta se desilo na kraju, ništa priznali su stane na terenu, onakvo kakvo je. a tko bi onda bombardirao armiju, pustite te priče.
Eh sto ne mogu ovakve demagogije od tebe Osa,shvati jedno da je u Hrvatskoj bila policijska akcija od rata poredeci sa ratom u BiH,sve osim Vukovara i dijela dubrovackog ratista je bila
guzna grmljavija i prdimahovina poredeci sa onim sto je bilou BiH,sve godine rata ,ako se mogu uposte usporediti okolnosti izmedu nase dvije drzave prije nesto ovako napises moga bi da se malo obrazujes ,naucis i shvatasl prije nego sto napises ovakve podscenjivacke gluposti,...ocito ne zelis da porsedis cinjenice i prednosti Hrvatsek u odnosu na BiH,.....kako ces nam objasniti da je 11% hrvatskih srba drzalo 33% Hrvatske okupiranom cetiri godine,Hrvatska koja je bez problema te cetiri godine u miru iskoristila da se naoruza,obuci organizuje svoju vojsku bez ikakvih problema,a pred Oluju za istu dobila svu informacijsku pomoc od NATO snaga o rasporedu VRSK do detalja koju su nadgledali i pratili svo vrijeme za vas.HV ula u rat uz sadejstvo i pomoc petog korpusa ARBiH koji je predhodne cetiri godine iscrpljivao Kninski korpus VRSK i jedinica u okruzenju a potom odigrao kljucnu ulogu sadesjstvujuci HV u progoni VRSK koja je bjezala gazeci vlastite civile,sam znas da je HV usla u rat sa vise vojnika nego sto je zivjelo ukupno stanovnistva u okupiranom dijelu pobunjenih hrvatskih Srba,.....To nije bio rat vec sporazumna bijezanija vojske i civila koja je vec bila u rasulu,to ce ti potvrdisit brzina sloma u kome nije bilo nikakve organizovane odbrane,...
Ti se tako ponizno i arogantno odnosis spram ARBiH i njenoj sposobnosti,...... da je Hrvatska bila u istim okolnostima vjeruj mi da bi Tudzman svoje bijele caksire na stapu izdigao maksimalno nakon dva mjeseca koliko bi maksimalno izdrzali prije kapitulacie ,.....Da li je tebi poznato koncentracija korpusa i tehnike bivse JNA 92 i gdje je sva ta armada zavrsila nakon povlacenaj iz Slovnije a potom iz Hrvatske nakon sarejevskog primirja sa pobunjenim hrvatskim Srbima koje je podrazumjevalo kompletno povlacenej JNA sa teritorija Hrvatske .....u Bosni Osa sa ostalm vec postojecim korpusima i jos Uzicki,Crnogorskii dijelovima Novosatskog kao i Niskog i sa 35% lokanog stanovnistva od kojih 30% bila na strani Karadzicevih fasistivkih falangi,Srbija je cijelom istocnom granicom sa BiH bez problema dovlacial svo naoruzanje tehniku i logistiku ,.usla u rat sa svim kapacitetima cak je i korstila avijaciju do zabrane letova a potom je slijedio noz u leda i Kardordevo i prekid svih komunikacija i dotura svega preko Hrvatske ,......E moj Osa,....... ratnik ARBiH je od nicega goloruk napravio podvig i shebo plan Zlobe i tvog Franceka o podjeli i nestanku BiH ,.to tebe zulja ovdje na svim forumima to svakodnevno pokazujes i places ,....dzaba sve nije pomogla ni pomoc HV koja je ubacivana da pomogne HVO-Srdnje Bosne i mostarskog ratista,pa sam znas da je u tom nesretnom ratu HVO-a i ARBiH poginulo za to krace vrijeme mnogo vise poginulo bojovnika HVO-a u borba sa ARBIH nego za svo vrijeme rata sa cetnicima,..........Zapamti Karadzic je u prvih sest mjeseci zauzeo 95% /tadsnje republike genocinde odnosno RS/gotovo 70% okupiranog dijel BiH onda kada je isprd sebe imao goloruk nespreman i uspavan narod Istocne Bosne uz Srbiju i Krajinu odnosno BL regiju uz svu pomoc tadasnje JNA.
Sarajevo je bilo svakodnevno pod barazom artiljerije i svakodnevnih pokusaj presjecanja i zauzimanja,pa cetnicka JNA i lokalni Dabicevi jusrisnici su zaustavljeni ispred predsjednistva,i tako cetiri godina,za razliku Zagreba na kog je Martic 91 ispalio par raketa i ubio par civila,....za razliku od Sarajevo koje je potpuno bilo okruzeno osim Igmana i moralose povezati Tunelom koji j iskopan ispod aerodromske piste,..... grad u kome je zivjelo gotov vise od 40% Srba ,.....BiH nije imala slobodne teritorije a da nije mogla biti gadana i koja nije bila zona sukoba,shvatas li da smo morali pokrenuti primitivnu namjensku proizvodnju po garazama i praznim halam koje su mogli gadati,..ma mi nismo imali slobodnog prosotora za postrojim i skupimo ili mobilisemo ljude a da ne govorimo o centrima za obuku vjnih kadrova borce da ih obucimo o rukovanju sa oruzjem kojeg nije bilo,vec se zaklinjali goloruki da ce braniti bih i otimali puske od cetnika u borbama sa onim sto smo imali......vjeruj mi da smo imali ono sto je imao Kradzic ili Tudzman trazli bi pomoc Rusije,za razliku Hrvatske koja je vecinu imala kompakne teritorije slobodne i nikada nije imala ratnih desavanaja,otvorenu i slobodnu granicu,more i morske luke za dotur vojene i svake druge logistike,lijekova brinjavanaj ranjenika i civila koji su bili najvece zrtve ,.svo vrijeme ste imali avio saobracaj,........bio licno ucostvovao u odbrani HR do sarajevskog primirja,........koje je koje je zavrsilo Olujom i progonom to jest bijezanijom VRSK prema Srbiji i dio ostao u BiH kod Karadzicevih jurisnika,.....Bosna je bila ljudski i vukovarski pakao cetiri godine poredeci sa Hrvatskom a ti naprduj ovdje i qurci se arogantbnim omalovazavaj ARBiH ,ratnici i ratista koja su bila u Hrvatskoj se bila maciji kasalj poredeci sa BH ratistima,Borac ARBiH se morao boriti sa vezanom rukom za nogu poredeci sa uslovima,opremom i mogucnostima kao i obukom koju su imali VRS kao i HV odnosno HVO,Borbeni moral istog i njegova ratobornost je posebna prica,.....pa sam Karadzic je javno izjavljivao da mu j e Alijina vojska a njegova tehnika ne bi se plasio napasti RiM,nauci malo o bosanskom ratniku ..steta sto likovi poput tebe nisu osjetili pravi rat i bosasnsko ratiste samo da se spuste malo na zemlju da malo progledas kroz realne naocale pa se ne bio ponasao poput napuhanog i arogantnog curana koji ponizava i nipodistava herojsku borbu i cudo otpora ARBiH .Obrazuj se malo idi na You Tube i pregledaj stotine ratnih zivih snimljenih klipova o borbi ARBiH a isto tako trazi i klipove drugih armija i vojski koje su ratovale 90 tih i spusti se na cemlju provokatoru .......