Tenkovi iz rata

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
4x4

#176 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

ja vec golim okom vidim po dizajnu iznad gusjenica da XK2 ima los oklop.
slican ruskom.
znaci,, tabut.. ;-)
Alfons Kauders

#177 Re: Tenkovi iz rata

Post by Alfons Kauders »

4x4 wrote:ja vec golim okom vidim po dizajnu iznad gusjenica da XK2 ima los oklop.
slican ruskom.
znaci,, tabut.. ;-)
a sam kazes da nisi strucnka...

care moj 8 miliona dolara komad, najskuplji i vjerovatno najbolji tenk na svijetu, pa ti vidi...
4x4

#178 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

sad o cjeni govoriti za tenk koji je prilicno nepoznat,, i nov ?
iskreno,,
prvo skoci pa reci hop.

mora se mnogo pure pojesti da bi se dostigao abrams.
neka se prvo XK2 dokaze.
mislim, prilicno je nepoznat barem za mene.
ne znam tacne podatke,, ali oklop i dizajn kupole je zabrinjavajuci.
kazem, ovako na golo oko.

vidjet cemo podatke poslije dodatnih testova.
siguran sam da jos nije sve analizirano.

ps.
taj hidraulik sa spustanjem gore-dole prvi je izmislio svedski s tenk.
znaci, ni to nije neka revolucionarna varijanta.
Bosnolog

#179 Re: Tenkovi iz rata

Post by Bosnolog »

4x4 wrote:sad o cjeni govoriti za tenk koji je prilicno nepoznat,, i nov ?
iskreno,,
prvo skoci pa reci hop.

mora se mnogo pure pojesti da bi se dostigao abrams.
neka se prvo XK2 dokaze.
mislim, prilicno je nepoznat barem za mene.
ne znam tacne podatke,, ali oklop i dizajn kupole je zabrinjavajuci.
kazem, ovako na golo oko.

vidjet cemo podatke poslije dodatnih testova.
siguran sam da jos nije sve analizirano.

ps.
taj hidraulik sa spustanjem gore-dole prvi je izmislio svedski s tenk.
znaci, ni to nije neka revolucionarna varijanta.
Kod dizajna tenkova i izrada oklopa ima veliku vaznost ali nije presudna u tenkovskoj bitci ili kada su u pirtanju antiokitenkovski projektili ili ucinak ,mada su mnogo bitnije takticko tehnicke karakteristike tenka,brzina,tehnicke mogucnosti,oprema koju posjeduje,za osmatranje navodenje i zastitu kao i zastita od pozara i opreme za gasenje ,kapaciteta spremnika goriva i municije to je st vatrenene moc ,tezina,pokretljivost i uvjezbanost posadae kao i takticka upotreba istih i kordinacija jedinica za protivtenkovsku borbu daju ukupnu sliku .Obzirom da gotovo svi projetkili koji se koriste protiv oklopa imaju tzv,kumulativno dejstvo to jest fokusno da li bili ispaljeni iz topa, tenka,helikoptera ili raketnog lansera sto je samo razlika cime je upucen/poslan/ ka tenku,cime progorjreva oklop uz kineticki udar , reaktivno kumulativno dejstvo /rkz/ili je probojni projktil sa reaktivnim djelovanjem.Sndvic tip oklopa se pokazao do sada najbolji do uz ostro ugaoni dizajn sa so manje ravnih i tupih uglova cine se povecava mogucnos rikoseta tenkovskog projektila,....
kv99

#180 Re: Tenkovi iz rata

Post by kv99 »

black wrote:
madner wrote:http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/m1.htm

Sa slikama dole sta je sta :roll:
Smanjene profila je naravno dobra stvar. Teze je pogoditi nesto manje, a lakse oklopiti (sa manje tezine postize se veca zastita). Problem je sto su Rusi pretjerali. Nema dovoljno mjesta u kupoli i mogucnost depresije glavnog topa je manja.
Image

zato je juznokorejski XK2 napravljen da se moze naginjati naprijed-nazad ili se skroz spustiti
bezveze su trosili pare i vrijeme za tu tehniku kad su mogli svakoga u Bosni da pitaju kako su to cetnici rjesili mnogo jeftinije. Balvan na lance i udri.
exliberal

#181 Re: Tenkovi iz rata

Post by exliberal »

Specifications
M1 / IPM1 M1A1 M1A2

Manufacturer General Dynamics (Land Systems Division)
Crew 4: Commander, Gunner, Loader & Driver

Weight 60 Tons 63 Tons 69.54 Tons
Length (Gun Forward) 384.5 inches 387 inches
Turret Height 93.5 inches
Width 143.8 inches 144 inches
Ground Clearance 19 inches
Ground Pressure 13.1 PSI 13.8 PSI 15.4 PSI
Obstacle Crossing 49 inches 42 inches
Vertical Trench 9 Feet
Power plant AGT-1500 turbine engine
Power Rating 1500 HP
Power to Weight Ratio 25 hp/ton 23.8 hp/ton 21.6 hp/ton
Hydro Kinetic Transmission 4 Speed Forward
2 Speed Reverse

Speed - Maximum 45 mph (Governed) 42 mph (Governed)
Speed - Cross Country 30 mph
Speed - 10% Slope 20 mph 17 mph
Speed - 60% Slope 4.5 mph 4.1 mph
Acceleration
(0 to 20 mph) 7 Seconds 7.2 Seconds
Fuel Capacity 498 gal (1,885 liters) / 505 gal (1,907 liters)
Cruising Range 275 Miles 265 Miles
Fuel Consumption A tank will need approximately 300 gallons every eight hours; this will vary depending on mission, terrain, and weather. A single tank takes 10 minutes to refuel. Refueling and rearming of a tank platoon--four tanks--is approximately 30 minutes under ideal conditions.
0.6 miles per gallon.
60 gallons per hour when traveling cross-country
30+ gallons per hour while operating at a tactical ideal
10 gallons basic idle
A mine plow will increase the fuel consummation rate of a tank by 25 percent

Main Armament 105mm M68A1
Rifled Cannon 120mm M256
Smooth Bore Cannon
Commander's Weapon .50 Cal M2 Machinegun
Coaxial Weapon 7.62 M240 Machinegun
Loader's Weapon 7.62 M240 Machinegun on Skate Mount
Basic Load Main Gun 40 rounds (M1A2 42 rounds)
Commander's 50 Caliber MG 1,000 rounds
M240 7.62 MG (COAX)/Loader's M240 MG 10,800 rounds
Smoke Grenades 24 rounds

NBC System 200 SCFM - CleanCooled Air

Inventory US Army 4,393 586 M1A2
588 M1A2 SEP
Inventory USMC 403
Inventory Other 777 Egypt 315 Saudi Arabia
218 Kuwait
Unit Replacement Cost $4,300,000
exliberal

#182 Re: Tenkovi iz rata

Post by exliberal »

M1A1 Abrams
Specifications
Weight 67.6 short tons (61.3 t; 60.4 long tons)
Length Gun forward: 32.04 ft (9.77 m)[4]
Hull length: 26.02 ft (7.93 m)
Width 12 ft (3.66 m)
Height 8 ft (2.44 m)
Crew 4 (commander, gunner, loader, driver)
Unit cost $6.2 M

T 72
Specifications (T-72A[2])
Weight 41.5 tonnes (45.7 short tons)
Length 9.53 m (31 ft 3 in) gun forward
6.95 m (22 ft 10 in) hull
Width 3.59 m (11 ft 9 in)
Height 2.23 m (7 ft 4 in)
Crew 3
Unit cost $ 1-2 $
Walthie

#183 Re: Tenkovi iz rata

Post by Walthie »

exliberal wrote:M1A1 Abrams
Specifications
Width 12 ft (3.66 m)
Height 8 ft (2.44 m)
Unit cost $6.2 M

T 72
Crew 3
Unit cost $ 1-2 $
Rasprava o dva oklopnjaka koji se jos nisu "posteno" susreli u vatrenim okrsajima.Treba dosta pecenog mesa i smrtovnica da bi se saznalo koji je bolji :run:

Odrzavanje jednog tenka=odrzavanje bolnice sa 70 kreveta... :run:

Super tema :run:
Eborg

#184 Re: Tenkovi iz rata

Post by Eborg »

A da moderator ovo malo počisti? Otvorite temu pa raspravljajte o modernim tenkovima.
doe.johndoe

#185 Re: Tenkovi iz rata

Post by doe.johndoe »

4x4 wrote:Tank Battle -Valley of Tears -- 1967 Israel
The next day, the Syrians mounted a second attack, and at one point in the engagement less than forty Israeli tanks were facing approximately 500 Syrian tanks.

Casualties and losses
Israel: 60-80 tanks and vehicles
Syria: 260-300 tanks
http://en.wikipedia.org/wiki/Valley_of_Tears
ovdje mozes naci link,, a imaju izvori svagdje po internetu.., mozes i sam googlati.
sinko uzmi u obzir sve sitnice.....i onda se zapitaj zasto su kuvajcani i njima slicni narucili te niskoprofilne 'kante'..i usput kako izgleda abrams..i onda pisi
felipe kajetano

#186 Re: Tenkovi iz rata

Post by felipe kajetano »

Tenkisti s'a mai :) ?
exliberal

#187 Re: Tenkovi iz rata

Post by exliberal »

Walthie wrote:
exliberal wrote:M1A1 Abrams
Specifications
Width 12 ft (3.66 m)
Height 8 ft (2.44 m)
Unit cost $6.2 M

T 72
Crew 3
Unit cost $ 1-2 $
Rasprava o dva oklopnjaka koji se jos nisu "posteno" susreli u vatrenim okrsajima.Treba dosta pecenog mesa i smrtovnica da bi se saznalo koji je bolji :run:

Odrzavanje jednog tenka=odrzavanje bolnice sa 70 kreveta... :run:

Super tema :run:
ma samo sam postavio ove karaakteristike da vise presane prepucavanje o tih jebenih 10-20cm
slazem se sa tobom...jedan abrams gradi 4 skole minimum....
milenko

#188 Re: Tenkovi iz rata

Post by milenko »

tema je interesantna, diskusija nidje veze...to tenkova iz rat, uz one izandjale dobijene "jako povoljno" bice i jedini sto se imaju i to jos dugo, dugo...vojska sama po sebi jako skup sport, prica o modernoj tehnici ovde u bih, ko prica o mesiju, ronaldu, ibrahimovicu...mozemo samo da o njima pricamo i da gledamo kod drugih...ako bih i udje u nato, njene os bice dobra za deminiranja, i za popunu topovskog mesa....
keep it real

#189 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

milenko wrote:tema je interesantna, diskusija nidje veze...to tenkova iz rat, uz one izandjale dobijene "jako povoljno" bice i jedini sto se imaju i to jos dugo, dugo...vojska sama po sebi jako skup sport, prica o modernoj tehnici ovde u bih, ko prica o mesiju, ronaldu, ibrahimovicu...mozemo samo da o njima pricamo i da gledamo kod drugih...ako bih i udje u nato, njene os bice dobra za deminiranja, i za popunu topovskog mesa....
bice kredita buraz , nije nato za dzabe .
zna narod da su preci leopardi i gripeni nego bolnice i skole . (sarkazam)
4x4

#190 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

keep it real wrote:
zasto sarkazam ?

bez vojne odbrane nemas drzave. bez drzave nemas identiteta. bez identiteta nemas naroda.
keep it real

#191 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

4x4 wrote:
keep it real wrote:
zasto sarkazam ?

bez vojne odbrane nemas drzave. bez drzave nemas identiteta. bez identiteta nemas naroda.
sarkazam zato sto niko narod nista ne pita , samo im kazu da to treba i narod pristaje .

sta mislis koliko drzava na ovoj planeti ima efektivnu vojnu odbranu ? ja ih mogu nabrojati na prstima jedne ruke . sta mislis koliko minuta bi trebalo rusima ili amerima da izbirisu zapadnu evropu sa mape ? jedni i drugi su razradili planove prije pedeset godina za takav scenario . ameri su bili spremni nuklearkama zaustavljati sovjetsku invaziju , sovjeti su radili na taktickim nuklearnim napadima (dosta tenkova i oklpnjaka je napravljeno da mogu dejstvovati poslije nuklearnog napada) i na nuklearnim odgovorima u slucaju kontra-napada .

mnogo pametnije bi bilo razvijati drzavu nego bacati pare na vojsku koja bi se raspala za par sati u slucaju rata ili bacati pare na odrzavanje i popravljanje tudjeg otpada . nemoj misliti da je bih toliko vazna ili voljena jer da jeste umjesto m 60 ki bi dobili abamse .
4x4

#192 Re: Tenkovi iz rata

Post by 4x4 »

ne kipiras ti nista real.

nama prijetnja (drzavna i politicka) ne dolazi od amerike ili kine.
dolazi od komsija.
a oni nemaju nista bolje od nas :wink:
keep it real

#193 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

4x4 wrote:ne kipiras ti nista real.

dolazi od komsija.
"kipiram" ja sve , lijecenje kompleksa je skup sport . ti koji propagiraju ideju da je bih potrebna vojska u koju ce se ulagati nisu svjesni da sve normalne drzave smanjuju oruzane snage samo bi oni povecavali . braca slovenci uskoro nece imati tenkove uopste , ostali u komsiluku nemaju ni v od vojske . jedina drzava na balkanu koja ima nesto sto lici na vojsku je grcka , ovo ostalo je na nivou africkih zemalja (onih siromasnih , mnoge su bolje opremljene od naseg komsiluka) .

hebes vojsku i onako nije nizasta , treba to svesti na jedan dobro opremljen bataljon pjesadije koji bi mogli koristiti u mirovnim misijama ujedinjenih nacija cisto onako da opravdamo mjesto u un . sredstva bi bolje bilo usmjeriti na borbu protiv kriminala i korupcije .
Bosnolog

#194 Re: Tenkovi iz rata

Post by Bosnolog »

keep it real wrote:
4x4 wrote:ne kipiras ti nista real.

dolazi od komsija.
"kipiram" ja sve , lijecenje kompleksa je skup sport . ti koji propagiraju ideju da je bih potrebna vojska u koju ce se ulagati nisu svjesni da sve normalne drzave smanjuju oruzane snage samo bi oni povecavali . braca slovenci uskoro nece imati tenkove uopste , ostali u komsiluku nemaju ni v od vojske . jedina drzava na balkanu koja ima nesto sto lici na vojsku je grcka , ovo ostalo je na nivou africkih zemalja (onih siromasnih , mnoge su bolje opremljene od naseg komsiluka) .

hebes vojsku i onako nije nizasta , treba to svesti na jedan dobro opremljen bataljon pjesadije koji bi mogli koristiti u mirovnim misijama ujedinjenih nacija cisto onako da opravdamo mjesto u un . sredstva bi bolje bilo usmjeriti na borbu protiv kriminala i korupcije .
Braca Grci ce doci da nas spasavaju ,.......od domace i prekodrinske brace,... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ma ja bi sve da unistimo i cakije duze od 15 cm,.....sta ce nam kada imamo miroljubive i dobronamjerne komsije ,........i sta ima bogati dokle smo dosli sa demilitarizacojom BiH ?????? ,......kako veli i zeli Milojko ,....... :lol: :lol: :lol:

E tugo moja sto smo docekali da nas ubjeduju da se za radi naseg dobra razoruzamo da bi sacuvali koju marku a za glavu nema veze jer ti je ona svakako manje bitna kada zatreba istu braniti sa onim sto ti ne treba, pa su valjda oni 92 koji bijahu razaoruzani odnosno nikada naoruzani pacifisti izvrsili masovni miroljubivi harakiri i tako miroljubivo nestali i zavrsili u masovnim grobnicama genocidne ,....... ima da se nesretnici masovno pocnu prevrtati u tim jos neotkrivenim grobnicama kada cuju ovakve ,dobroanjerne i za prezivjele svakako prijateljske prijedloge kako da se u buduce spase....... :shock:
josmalo

#195 Re: Tenkovi iz rata

Post by josmalo »

Kada se bude rayuruyao cijeli region, ja nemam nista protiv da se, u tom slucaju,ukinu oruyane svage BiH. Do tada, radije cu i posljednja marku dati na odbranu, nego da zivim u strahu kada ce neko pokrenuti legitimna "demokratska" sredstva da mi ukine glavu sa ramena.Zato, i neka i onih starih tenkova, kao sto je i M60A3 i AMX30 B2 ili starih haubica 155mm M114 ili haubica 122mm D20, koji u slucaju nedaj Boze, mogu dobro posluziti za odbarnu golog zivota. Suplja, bolje da ulozimo u razvoj, nego u vojsku, kod mene nece nikad piti vodu. Slovenci mogu, iz svoje vojske, iskljuciti tenkove, iz razloga sto niko, u njezinom neposrednom okruzenju, ne prijeti njenom teritorijalnom integritetu. Slovenci, i pored rata, koji su imali devedestih, nemaju tako strasna, ni priblizno, iskustva kao sto smo imali mi u BiH.Sto se mene tice, oni mogu ukinuti i policiju, ako to hoce, ali BiH uvijek mora imati svoje oruzane snage.San o jednom dobro opremljenom bataljonu za potrebe UN je, za mene, katastrofa koja, s obzirom sta sam prezivio 90-tih, nemoze nikad proci!!!!
mnnnmnn

#196 Re: Tenkovi iz rata

Post by mnnnmnn »

bosnafly wrote:
Beg_Babic wrote:Nusret Daut je je poginuo na brdu Mojmilo uništio je tenk: bila je to prva sarajevska pobjeda čovjeka nad oklopnjakom.

Poginu je nesretnog 10.05.1992. godine na Hrasnom brdu,kada je tenk pokusao da udje u nas grad on je krenuo na njega sa flasom benzina.Kada je zapalio tenk njegove zadnje rijeci su bile "SAD I DA POGINEM NE BI MI BILO ŽAO" u tom trenutku ga je pokosio rafal i poginuo je
Image

sto ti je srce
ako neko nezna sta je heroj,eto nek sam vidi.nek mu dragi Allah Dzenet podari i Dzenetske ljepote.treba mo se ponosit na nase borce i one poginule i zive,onima koja danasnja vlast svaka prava oduzima...Vi ste nasi heroi.
Amin!
Bosnolog

#197 Re: Tenkovi iz rata

Post by Bosnolog »

josmalo wrote:Kada se bude rayuruyao cijeli region, ja nemam nista protiv da se, u tom slucaju,ukinu oruyane svage BiH. Do tada, radije cu i posljednja marku dati na odbranu, nego da zivim u strahu kada ce neko pokrenuti legitimna "demokratska" sredstva da mi ukine glavu sa ramena.Zato, i neka i onih starih tenkova, kao sto je i M60A3 i AMX30 B2 ili starih haubica 155mm M114 ili haubica 122mm D20, koji u slucaju nedaj Boze, mogu dobro posluziti za odbarnu golog zivota. Suplja, bolje da ulozimo u razvoj, nego u vojsku, kod mene nece nikad piti vodu. Slovenci mogu, iz svoje vojske, iskljuciti tenkove, iz razloga sto niko, u njezinom neposrednom okruzenju, ne prijeti njenom teritorijalnom integritetu. Slovenci, i pored rata, koji su imali devedestih, nemaju tako strasna, ni priblizno, iskustva kao sto smo imali mi u BiH.Sto se mene tice, oni mogu ukinuti i policiju, ako to hoce, ali BiH uvijek mora imati svoje oruzane snage.San o jednom dobro opremljenom bataljonu za potrebe UN je, za mene, katastrofa koja, s obzirom sta sam prezivio 90-tih, nemoze nikad proci!!!!
Nam trebaju protivoklopna sredstva koja su mnogo jeftinija od tenkova ko i odrzavanje ,Tenkovi trebaju ali ne i presudni,Haubice su mnogo jeftinije.Protiavionska sredstav su mnog jeftinija od aviona itd ,......da ne duzim .Samo da znamo zauvijek da nema razoruzavanja neka se svi razoruzaju u regionu mi ne,nikada a Bosna se jako lako brani zbog konfiguracje terena i posumljenosti iste,te ispresjecanosti terena kao i kontrole komikacija ,zbog njenog terena ,......pa Tito je sve ofanzive vodio u BiH,to govori da je BiH stvorena za gelire,sve komandne centr bivsa Yuga je imala u BiH ,.....kao i vecnsku namjensku oproizvodnju.Jednom zauvijek moramo nauciti i zapamtiti da puska glavu i porodicu cuva ko to ie naucio iz nedavnog genocida onda mu nema spasa.Nenoruzan narod je unaprijed osuden na nestanak a posebno mi kojima se genocid ponavlja iz generacije u generaciju,.......
josmalo

#198 Re: Tenkovi iz rata

Post by josmalo »

Ja cu uvijek zastupati tezu, da nam tenkovi trebaju, jer oni su jedan od nosilaca ofanizivnog djelovanja. Nije dobro samo se braniti. U agresiji na BiH, pokazalo se, da se ofanzivna djelovanja ne mogu uspjesno voditi, bez odgovarajuci tehnickih sredstvava (tenkova,artiljerije). Meni je samo krivo, sto bivsi generali i oficiri, iz A RBiH, ne pisu knjige,u kojem ce pisati o svojim sjecanjima iz rata, kako bi se moglo iz tih knjiga, bar na teorijskom polju, izucavati nacini organizovanja i vodenja vojske u ratu. Imao sam priliku procitati knjigu od Rasima Delica, koji u osnovi, sadrzi korisne podatke i informacije. Mada, u pojedinim djelovima, se mogu primjetiti navodi, koje iznosi Delic,u cilju opravdavanja, zauzimanja jedne od strana, u sukobu koji je postojao izmedju pojedinih visokih oficira unutar Armije RBiH i politickog vodstva RBiH. Nervira me ta cinjenica, da bez obzira, na ogromno iskutvo koji su dobili u toku rata, ti isti generali i oficiri, ne zele prenjeti na paprir.Bilo bi korisno, pogotovo, ako se uzme u obzir cinjenica, da u ovom trenutku nemamo vojne skole.
Jedan od, meni zanimljivih podatka, koji sam procitao u toj knjizi, je bila i spremnost, od strane Irana, da ucestvuje u opremanju 3 kompletne divizije Armije. Iranci su bili, po onome sto je napisao Delic, izdvojili ta sredstva, ali realizaciju tog plana je omeo dejtonski mirovni sporazum.
keep it real

#199 Re: Tenkovi iz rata

Post by keep it real »

@ bosnolog

sto bolan opet izvrces stvari ? gdje sam ja rekao da ce grci nekoga spasavati ?

slazem da su za nase uslove povoljnija protiv tenkovska sredstva nego sami tenkovi .
bosna se ne brani bas lako , pogledaj sta napravi peti korpus na kraju rata .
protiv avionska sredstva su vrlo skupa kao i avioni , ovo sto je jeftino je kratkog dometa . komsije sa istoka ti mogu dobro potvrditi da je ovo jeftino beskorisno (1999) .

@josmalo

"Slovenci mogu, iz svoje vojske, iskljuciti tenkove, iz razloga sto niko, u njezinom neposrednom okruzenju, ne prijeti njenom teritorijalnom integritetu."

kako bi ti nazvao ovaj problem sa hrvatskom ? (a i italijani vrebaju)
po tvom misljenju trebaju tenkovi , a nema vojne skole da obucava oficire da koriste te tenkove u vojnim operacijama ? (neko rece da je bih zemlja apsurda)
u vezi ovih iranskih tenkova , znas li ti jarane koliko treba vremena da se obuce posade i oficiri na tenkovima , znas li koliko treba vjezba da se nauce da rade zajedno ? sta mislis koliko treba da se obuce ljudi za odrzavanje tenkova i koliko zaliha rezervnih dijelova moras imati ?

"Nervira me ta cinjenica, da bez obzira, na ogromno iskutvo koji su dobili u toku rata, ti isti generali i oficiri, ne zele prenjeti na paprir.Bilo bi korisno, pogotovo, ako se uzme u obzir cinjenica, da u ovom trenutku nemamo vojne skole."

znas li ti koliko knjiga moras procitati da bi postao pukovnik ? a koliko vojnih vjezba da postanes general ?
nekoliko knjiga od penzionisanih oficira nece napraviti nikakve razlike .
josmalo

#200 Re: Tenkovi iz rata

Post by josmalo »

@keep it real

"kako bi ti nazvao ovaj problem sa hrvatskom ? (a i italijani vrebaju)
po tvom misljenju trebaju tenkovi , a nema vojne skole da obucava oficire da koriste te tenkove u vojnim operacijama ? (neko rece da je bih zemlja apsurda)
u vezi ovih iranskih tenkova , znas li ti jarane koliko treba vremena da se obuce posade i oficiri na tenkovima , znas li koliko treba vjezba da se nauce da rade zajedno ? sta mislis koliko treba da se obuce ljudi za odrzavanje tenkova i koliko zaliha rezervnih dijelova moras imati ?"

da,Slovenija ima problema sa susjedima, ali sumnjam da bilo ko od njih (Italija i Hrvatska) bi te probleme rjesavala silom. Ja svoja promisljanje baziram na nedavnoj proslosti, koja je, bila po BiH, zastrasujuca. Ja NISAM NITI CU IKAD BITI ZA UKIDANJE VOJSKE U BIH!!! Ovaj dio mog izlaganja je bio uperen protiv ukidanja vojske u BiH. Zlu ne trebalo!!!!

Mislim, da vec imamo odredjenih broj obucenih oficira, koji svojim znanjem, kojeg su stekli tokom u skolovanju u Turskoj, mogu prenositi na nove oficire. Licno, sam znao jednog takvog ofircira, koji je bio moj komandir. (Tada, je imao cin kapetana i bio je relativno mlad).
Nisam spominjao nikakve iranske tenkove. Samo sam naveo podatak da je Iran bio spreman opremiti 3 divizije. Po svemu sudeci, te 3 divizije bi bile pjesadijske. Nemoj zaboraviti da je Armija RBiH vec bila formirala npr. 12.14.16.21. itd diviziju KoV. Znaci, ta oprema i naouruzanje bi bile namjenje za opremanje jedne od 3 divizije koje su vec bile formirane u A RBiH.

"znas li ti koliko knjiga moras procitati da bi postao pukovnik ? a koliko vojnih vjezba da postanes general ?
nekoliko knjiga od penzionisanih oficira nece napraviti nikakve razlike "

Nisam mislio da neko moze citajuci te knjige postati general ili pukovnik. Medjutim, bice uvijek ljudi koji ce se interesovati za odredjene teme i u odredjenim uslovima,ti ljudi, mogu primjeniti ta stecena znanja. Znam, da ovo mozda djeluje nevjerovatno, ali smatram da odredjena znanja ne mogu nikad naskoditi.
Post Reply