slican ruskom.
znaci,, tabut..
a sam kazes da nisi strucnka...4x4 wrote:ja vec golim okom vidim po dizajnu iznad gusjenica da XK2 ima los oklop.
slican ruskom.
znaci,, tabut..
Kod dizajna tenkova i izrada oklopa ima veliku vaznost ali nije presudna u tenkovskoj bitci ili kada su u pirtanju antiokitenkovski projektili ili ucinak ,mada su mnogo bitnije takticko tehnicke karakteristike tenka,brzina,tehnicke mogucnosti,oprema koju posjeduje,za osmatranje navodenje i zastitu kao i zastita od pozara i opreme za gasenje ,kapaciteta spremnika goriva i municije to je st vatrenene moc ,tezina,pokretljivost i uvjezbanost posadae kao i takticka upotreba istih i kordinacija jedinica za protivtenkovsku borbu daju ukupnu sliku .Obzirom da gotovo svi projetkili koji se koriste protiv oklopa imaju tzv,kumulativno dejstvo to jest fokusno da li bili ispaljeni iz topa, tenka,helikoptera ili raketnog lansera sto je samo razlika cime je upucen/poslan/ ka tenku,cime progorjreva oklop uz kineticki udar , reaktivno kumulativno dejstvo /rkz/ili je probojni projktil sa reaktivnim djelovanjem.Sndvic tip oklopa se pokazao do sada najbolji do uz ostro ugaoni dizajn sa so manje ravnih i tupih uglova cine se povecava mogucnos rikoseta tenkovskog projektila,....4x4 wrote:sad o cjeni govoriti za tenk koji je prilicno nepoznat,, i nov ?
iskreno,,
prvo skoci pa reci hop.
mora se mnogo pure pojesti da bi se dostigao abrams.
neka se prvo XK2 dokaze.
mislim, prilicno je nepoznat barem za mene.
ne znam tacne podatke,, ali oklop i dizajn kupole je zabrinjavajuci.
kazem, ovako na golo oko.
vidjet cemo podatke poslije dodatnih testova.
siguran sam da jos nije sve analizirano.
ps.
taj hidraulik sa spustanjem gore-dole prvi je izmislio svedski s tenk.
znaci, ni to nije neka revolucionarna varijanta.
bezveze su trosili pare i vrijeme za tu tehniku kad su mogli svakoga u Bosni da pitaju kako su to cetnici rjesili mnogo jeftinije. Balvan na lance i udri.black wrote:madner wrote:http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/m1.htm
Sa slikama dole sta je sta![]()
Smanjene profila je naravno dobra stvar. Teze je pogoditi nesto manje, a lakse oklopiti (sa manje tezine postize se veca zastita). Problem je sto su Rusi pretjerali. Nema dovoljno mjesta u kupoli i mogucnost depresije glavnog topa je manja.
zato je juznokorejski XK2 napravljen da se moze naginjati naprijed-nazad ili se skroz spustiti
Rasprava o dva oklopnjaka koji se jos nisu "posteno" susreli u vatrenim okrsajima.Treba dosta pecenog mesa i smrtovnica da bi se saznalo koji je boljiexliberal wrote:M1A1 Abrams
Specifications
Weight 67.6 short tons (61.3 t; 60.4 long tons)
Length Gun forward: 32.04 ft (9.77 m)[4]
Hull length: 26.02 ft (7.93 m)
Width 12 ft (3.66 m)
Height 8 ft (2.44 m)
Crew 4 (commander, gunner, loader, driver)
Unit cost $6.2 M
T 72
Specifications (T-72A[2])
Weight 41.5 tonnes (45.7 short tons)
Length 9.53 m (31 ft 3 in) gun forward
6.95 m (22 ft 10 in) hull
Width 3.59 m (11 ft 9 in)
Height 2.23 m (7 ft 4 in)
Crew 3
Unit cost $ 1-2 $
sinko uzmi u obzir sve sitnice.....i onda se zapitaj zasto su kuvajcani i njima slicni narucili te niskoprofilne 'kante'..i usput kako izgleda abrams..i onda pisi4x4 wrote:Tank Battle -Valley of Tears -- 1967 Israel
The next day, the Syrians mounted a second attack, and at one point in the engagement less than forty Israeli tanks were facing approximately 500 Syrian tanks.
Casualties and losses
Israel: 60-80 tanks and vehicles
Syria: 260-300 tanks
http://en.wikipedia.org/wiki/Valley_of_Tears
ovdje mozes naci link,, a imaju izvori svagdje po internetu.., mozes i sam googlati.
ma samo sam postavio ove karaakteristike da vise presane prepucavanje o tih jebenih 10-20cmWalthie wrote:Rasprava o dva oklopnjaka koji se jos nisu "posteno" susreli u vatrenim okrsajima.Treba dosta pecenog mesa i smrtovnica da bi se saznalo koji je boljiexliberal wrote:M1A1 Abrams
Specifications
Weight 67.6 short tons (61.3 t; 60.4 long tons)
Length Gun forward: 32.04 ft (9.77 m)[4]
Hull length: 26.02 ft (7.93 m)
Width 12 ft (3.66 m)
Height 8 ft (2.44 m)
Crew 4 (commander, gunner, loader, driver)
Unit cost $6.2 M
T 72
Specifications (T-72A[2])
Weight 41.5 tonnes (45.7 short tons)
Length 9.53 m (31 ft 3 in) gun forward
6.95 m (22 ft 10 in) hull
Width 3.59 m (11 ft 9 in)
Height 2.23 m (7 ft 4 in)
Crew 3
Unit cost $ 1-2 $![]()
Odrzavanje jednog tenka=odrzavanje bolnice sa 70 kreveta...![]()
Super tema
bice kredita buraz , nije nato za dzabe .milenko wrote:tema je interesantna, diskusija nidje veze...to tenkova iz rat, uz one izandjale dobijene "jako povoljno" bice i jedini sto se imaju i to jos dugo, dugo...vojska sama po sebi jako skup sport, prica o modernoj tehnici ovde u bih, ko prica o mesiju, ronaldu, ibrahimovicu...mozemo samo da o njima pricamo i da gledamo kod drugih...ako bih i udje u nato, njene os bice dobra za deminiranja, i za popunu topovskog mesa....
zasto sarkazam ?keep it real wrote:
bice kredita buraz , nije nato za dzabe .
zna narod da su preci leopardi i gripeni nego bolnice i skole . (sarkazam)
sarkazam zato sto niko narod nista ne pita , samo im kazu da to treba i narod pristaje .4x4 wrote:zasto sarkazam ?keep it real wrote:
bice kredita buraz , nije nato za dzabe .
zna narod da su preci leopardi i gripeni nego bolnice i skole . (sarkazam)
bez vojne odbrane nemas drzave. bez drzave nemas identiteta. bez identiteta nemas naroda.
"kipiram" ja sve , lijecenje kompleksa je skup sport . ti koji propagiraju ideju da je bih potrebna vojska u koju ce se ulagati nisu svjesni da sve normalne drzave smanjuju oruzane snage samo bi oni povecavali . braca slovenci uskoro nece imati tenkove uopste , ostali u komsiluku nemaju ni v od vojske . jedina drzava na balkanu koja ima nesto sto lici na vojsku je grcka , ovo ostalo je na nivou africkih zemalja (onih siromasnih , mnoge su bolje opremljene od naseg komsiluka) .4x4 wrote:ne kipiras ti nista real.
nama prijetnja (drzavna i politicka) ne dolazi od amerike ili kine.
dolazi od komsija.
a oni nemaju nista bolje od nas
Braca Grci ce doci da nas spasavaju ,.......od domace i prekodrinske brace,...keep it real wrote:"kipiram" ja sve , lijecenje kompleksa je skup sport . ti koji propagiraju ideju da je bih potrebna vojska u koju ce se ulagati nisu svjesni da sve normalne drzave smanjuju oruzane snage samo bi oni povecavali . braca slovenci uskoro nece imati tenkove uopste , ostali u komsiluku nemaju ni v od vojske . jedina drzava na balkanu koja ima nesto sto lici na vojsku je grcka , ovo ostalo je na nivou africkih zemalja (onih siromasnih , mnoge su bolje opremljene od naseg komsiluka) .4x4 wrote:ne kipiras ti nista real.
nama prijetnja (drzavna i politicka) ne dolazi od amerike ili kine.
dolazi od komsija.
a oni nemaju nista bolje od nas
hebes vojsku i onako nije nizasta , treba to svesti na jedan dobro opremljen bataljon pjesadije koji bi mogli koristiti u mirovnim misijama ujedinjenih nacija cisto onako da opravdamo mjesto u un . sredstva bi bolje bilo usmjeriti na borbu protiv kriminala i korupcije .
Amin!bosnafly wrote:ako neko nezna sta je heroj,eto nek sam vidi.nek mu dragi Allah Dzenet podari i Dzenetske ljepote.treba mo se ponosit na nase borce i one poginule i zive,onima koja danasnja vlast svaka prava oduzima...Vi ste nasi heroi.Beg_Babic wrote:Nusret Daut je je poginuo na brdu Mojmilo uništio je tenk: bila je to prva sarajevska pobjeda čovjeka nad oklopnjakom.
Poginu je nesretnog 10.05.1992. godine na Hrasnom brdu,kada je tenk pokusao da udje u nas grad on je krenuo na njega sa flasom benzina.Kada je zapalio tenk njegove zadnje rijeci su bile "SAD I DA POGINEM NE BI MI BILO ŽAO" u tom trenutku ga je pokosio rafal i poginuo je
sto ti je srce
Nam trebaju protivoklopna sredstva koja su mnogo jeftinija od tenkova ko i odrzavanje ,Tenkovi trebaju ali ne i presudni,Haubice su mnogo jeftinije.Protiavionska sredstav su mnog jeftinija od aviona itd ,......da ne duzim .Samo da znamo zauvijek da nema razoruzavanja neka se svi razoruzaju u regionu mi ne,nikada a Bosna se jako lako brani zbog konfiguracje terena i posumljenosti iste,te ispresjecanosti terena kao i kontrole komikacija ,zbog njenog terena ,......pa Tito je sve ofanzive vodio u BiH,to govori da je BiH stvorena za gelire,sve komandne centr bivsa Yuga je imala u BiH ,.....kao i vecnsku namjensku oproizvodnju.Jednom zauvijek moramo nauciti i zapamtiti da puska glavu i porodicu cuva ko to ie naucio iz nedavnog genocida onda mu nema spasa.Nenoruzan narod je unaprijed osuden na nestanak a posebno mi kojima se genocid ponavlja iz generacije u generaciju,.......josmalo wrote:Kada se bude rayuruyao cijeli region, ja nemam nista protiv da se, u tom slucaju,ukinu oruyane svage BiH. Do tada, radije cu i posljednja marku dati na odbranu, nego da zivim u strahu kada ce neko pokrenuti legitimna "demokratska" sredstva da mi ukine glavu sa ramena.Zato, i neka i onih starih tenkova, kao sto je i M60A3 i AMX30 B2 ili starih haubica 155mm M114 ili haubica 122mm D20, koji u slucaju nedaj Boze, mogu dobro posluziti za odbarnu golog zivota. Suplja, bolje da ulozimo u razvoj, nego u vojsku, kod mene nece nikad piti vodu. Slovenci mogu, iz svoje vojske, iskljuciti tenkove, iz razloga sto niko, u njezinom neposrednom okruzenju, ne prijeti njenom teritorijalnom integritetu. Slovenci, i pored rata, koji su imali devedestih, nemaju tako strasna, ni priblizno, iskustva kao sto smo imali mi u BiH.Sto se mene tice, oni mogu ukinuti i policiju, ako to hoce, ali BiH uvijek mora imati svoje oruzane snage.San o jednom dobro opremljenom bataljonu za potrebe UN je, za mene, katastrofa koja, s obzirom sta sam prezivio 90-tih, nemoze nikad proci!!!!