Treci entitet

Locked
Samos

#176 Re: Treci entitet

Post by Samos »

dallton wrote:
Samos wrote:Pristaće se na sve kada dođe voda do grla.
Ako MZ procjeni da je to najbolja opcija, naći će način da izvrše potreban pritisak, u stvari da ponude mrkvu (NATO, bezvizni režim i slične slatkiše).
ako nisi primjetio propalo je i to u butmiru..ne moze se vise bosnjake ucjeniti a nema im se sta ni ponuditi...igranka je zavrsena.
Ništa konkretno nije ponuđeno u Butmiru.
A kada bude nuđeno, vjeruj mi jarane, uzeće oni to i još će pitati : ima li i pride.
osa

#177 Re: Treci entitet

Post by osa »

Ako MZ procjeni da je to najbolja opcija, naći će način da izvrše potreban pritisak, u stvari da ponude mrkvu (NATO, bezvizni režim i slične slatkiše).

pa i iz ponašanja mz-e se vidi kako proces napreduje, nekad bi dodik bio ekspresno smijenjen i on i cijela njegova ekipa, a danas, pazi, inzko pravi kompromis oko sudija, ide dodiku niz dlaku, dodik ga i uz to popljuje, a on ništa. ma vidi i mz-a, po primjeru federacije da se bih ne može dati u ruke jednom narodu, jedan eksperiment je bio dosta, hajde da je bio makar dijelom uspješan, ali nula.
1gorstak

#178 Re: Treci entitet

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:šta imaš ljude uvjeravati, pa oni žive na tom prostoru, koji je nesrazmjerno kvalitetniji od "kamenjara" i "šume", šta vrijedi mongoliji što je ogromna, kad je singapur šije za svjetlosnu godinu.
Ocigledno je da ih moras uvjeravati, da ne moras ti bi vec imao treci entitet.
polako gorštak, ništa se ne radi preko noći, trenutno je još uvijek u tijeku faza dokazivanja nemogućnost suživota u federaciji, nadam se da i ti vidiš da to ne funmcionira, ono što je trebalo biti primjer da makar dva naroda mogu funcionirati zajedno, nije se obistinilo, već pitah, zar bi bih trebala izgledati ovako kao federacija.
Utjecaj Bosnjaka u FBiH je veci nego sto bi trebao biti (jer je utjecaj Hrvata ogranicen a utjecaj Srba nikakav). I to je tvoj argument kojim ces uvjeriti Bosnjake da odustanu od FBiH i pristanu na treci entitet ?
dallton

#179 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:

pa i iz ponašanja mz-e se vidi kako proces napreduje, nekad bi dodik bio ekspresno smijenjen i on i cijela njegova ekipa, a danas, pazi, inzko pravi kompromis oko sudija, ide dodiku niz dlaku, dodik ga i uz to popljuje, a on ništa. ma vidi i mz-a, po primjeru federacije da se bih ne može dati u ruke jednom narodu, jedan eksperiment je bio dosta, hajde da je bio makar dijelom uspješan, ali nula.
fala bogu, ja vec 6 mjeseci pisem da jedva cekam da istjeramo ohr, i dobijemo jos neefikasniju kancelariju eu punu idiota...eh onda cemo odmjeriti snage...
Nezbilj

#180 Re: Treci entitet

Post by Nezbilj »

osa wrote:
šta sam ja to citirao, što se tiče cerića i omerbašića, imaju oni veći utjecaj na bošnjačko biračko tijelo od svih građanskih stranaka u bih, mislim kad se zbroje, svi zajedno.
Zato je Bakir na preporuku Cerića postao lider najjače bošnjačke stranke. Šta će tek biti kad mu se pridruži i taj Omersoftić..
and

#181 Re: Treci entitet

Post by and »

osa wrote:
and wrote:osa,
isto kao što je slučajnost da su u dejtonu dogovorena 2 entiteta
and to je proces, a preskakanje faza u nekom procesu može biti kontraproduktivno, možda je federacija i zamišljana kao nešto što će funkcionirati i pokazati da je moguć suživot, pogotovo onaj politički, međutim uvjerili smo se da tome nije tako, uvjerili smo se da rs daleko bolje i stabilnije funkcionira, bez obzira na svoje manje resurse i broj stanovnika.
dakle ta faza nije polučila rezultat, zašto, odgovor kao i uvijek je totlano različit, zavisi koja strana ga iznosi.
možda su uzeli 2 modela da vide kako će funkcionisati,pa taj ,kako ti kažeš bolji primijene na bih.
dallton

#182 Re: Treci entitet

Post by dallton »

Nezbilj wrote:
osa wrote:
šta sam ja to citirao, što se tiče cerića i omerbašića, imaju oni veći utjecaj na bošnjačko biračko tijelo od svih građanskih stranaka u bih, mislim kad se zbroje, svi zajedno.
Zato je Bakir na preporuku Cerića postao lider najjače bošnjačke stranke. Šta će tek biti kad mu se pridruži i taj Omersoftić..
jest, jest, kad se te strasne politicke snage pod osinim vodjstvom ujedine kakva ce to sila biti...
osa

#183 Re: Treci entitet

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Ocigledno je da ih moras uvjeravati, da ne moras ti bi vec imao treci entitet.
polako gorštak, ništa se ne radi preko noći, trenutno je još uvijek u tijeku faza dokazivanja nemogućnost suživota u federaciji, nadam se da i ti vidiš da to ne funmcionira, ono što je trebalo biti primjer da makar dva naroda mogu funcionirati zajedno, nije se obistinilo, već pitah, zar bi bih trebala izgledati ovako kao federacija.
Utjecaj Bosnjaka u FBiH je veci nego sto bi trebao biti (jer je utjecaj Hrvata ogranicen a utjecaj Srba nikakav). I to je tvoj argument kojim ces uvjeriti Bosnjake da odustanu od FBiH i pristanu na treci entitet ?

ne to je pokazatelj kakva bi bila bih bez federalnih jedinica, a argument srbima, hrvatima a mislim da će sve više biti i međunarodnoj zajednici, da stanje u federaciji nikad ne dopuste na razini bih.
osa

#184 Re: Treci entitet

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:
and wrote:osa,
isto kao što je slučajnost da su u dejtonu dogovorena 2 entiteta
and to je proces, a preskakanje faza u nekom procesu može biti kontraproduktivno, možda je federacija i zamišljana kao nešto što će funkcionirati i pokazati da je moguć suživot, pogotovo onaj politički, međutim uvjerili smo se da tome nije tako, uvjerili smo se da rs daleko bolje i stabilnije funkcionira, bez obzira na svoje manje resurse i broj stanovnika.
dakle ta faza nije polučila rezultat, zašto, odgovor kao i uvijek je totlano različit, zavisi koja strana ga iznosi.
možda su uzeli 2 modela da vide kako će funkcionisati,pa taj ,kako ti kažeš bolji primijene na bih.

unatoč tome što vi ovo ne volite čuti "rs je završena priča", problem bih je federacija i odnos bošnjaka i hrvata, srbi nemaju problem.
and

#185 Re: Treci entitet

Post by and »

ja eto imaju svijetle primjere banja luke i lištice kao primjer kako bi to trebalo izgledati :oops:
dallton

#186 Re: Treci entitet

Post by dallton »

jos kad osa preko reisa cerica ubjedi bosnjake da prihvate njegove planove, kakav ce to uspjeh biti....

nema vise @osa mz, niko njih ne sisa ni za sta, niti mogu sta uciniti niti koga prinuditi gotovo prosao voz....sad cete morati sve sami, predlazem da pocnete stvaranjem strasne srpsko-hrvatske koalicije, to ce tek biti neka sila, iha....

tacno pc je zavrsena prica kao i sve ostalo...ako hrvati imaju problema, njihov problem - nek idu tudjmanu na grob da ga pitaju sta da rade
osa

#187 Re: Treci entitet

Post by osa »

dallton wrote:jos kad osa preko reisa cerica ubjedi bosnjake da prihvate njegove planove, kakav ce to uspjeh biti....

nema vise @osa mz, niko njih ne sisa ni za sta, niti mogu sta uciniti niti koga prinuditi gotovo prosao voz....sad cete morati sve sami, predlazem da pocnete stvaranjem strasne srpsko-hrvatske koalicije, to ce tek biti neka sila, iha....

tacno pc je zavrsena prica kao i sve ostalo...ako hrvati imaju problema, njihov problem - nek idu tudjmanu na grob da ga pitaju sta da rade

rekoh već da su mi ovakvi postovi, jadni, ako očekuješ odgovor, hajde bar zerku kulturnije, ako ne očekuješ, onda može i ovako.
Nezbilj

#188 Re: Treci entitet

Post by Nezbilj »

osa wrote: ne to je pokazatelj kakva bi bila bih bez federalnih jedinica, a argument srbima, hrvatima a mislim da će sve više biti i međunarodnoj zajednici, da stanje u federaciji nikad ne dopuste na razini bih.
OK hajde nabroji nekoliko primjera političkog gaženja hrvatskih nacionalnih interesa od strane Bošnjaka u FBiH kojih su ti toliko puna usta (i ovim saloncima što čitaju da pomalo uskoče). Hrvatski kanal? Trasa koridora 5C? Direktor HT Mostar? Privatizacija Aluminija....???? Jel to to?? Argument bošnjačke hegemonije..
osa

#189 Re: Treci entitet

Post by osa »

and wrote:ja eto imaju svijetle primjere banja luke i lištice kao primjer kako bi to trebalo izgledati :oops:

od kud je više ljudi protjerano iz banja luke, sarajeva ili širokog brijega, možeš se izraziti brojčano a možaš i u postotcima, poredaj , na prvo mjesto stavi onog tko je imao najmanje takvih nečasnih radnji.
dallton

#190 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
dallton wrote:jos kad osa preko reisa cerica ubjedi bosnjake da prihvate njegove planove, kakav ce to uspjeh biti....

rekoh već da su mi ovakvi postovi, jadni, ako očekuješ odgovor, hajde bar zerku kulturnije, ako ne očekuješ, onda može i ovako.
sta je u gornjem postu nekulturno - ti rece pc je zavrsena prica, ja se slozio i dodao sve je zavrsena prica...zadnja recenica je samo uputa gdje se obratiti za savjet sta raditi u ovoj situaciji, sta je tu nekulturno, covjek bio predsjednik svih hrvata?
blue_sky

#191 Re: Treci entitet

Post by blue_sky »

Ova tema se izgleda pretvorila u drzanje predavanje svima nama (u BiH) i uvjeravanje nas od strane @ osa-e kako cemo MI dobiti treci entitet,htjeli mi to ili ne,kako je on neminovan.....a ko se ne slaze s njim,neozbiljan je,jadan,nekulturan....zanimljivo :-)
dallton

#192 Re: Treci entitet

Post by dallton »

osa wrote:
and wrote:ja eto imaju svijetle primjere banja luke i lištice kao primjer kako bi to trebalo izgledati :oops:

od kud je više ljudi protjerano iz banja luke, sarajeva ili širokog brijega, možeš se izraziti brojčano a možaš i u postotcima, poredaj , na prvo mjesto stavi onog tko je imao najmanje takvih nečasnih radnji.
stari most, udruzivanje sa srbima (traje i danas), logori za bosnjake itd...nego obratite se tudjmanu, kao sto je vec vise puta iz tvojih usta receno, pc a bogami i bih su zavrsene price, prosao voz kroz kukuruz vise srece drugi put
osa

#193 Re: Treci entitet

Post by osa »

blue_sky wrote:Ova tema se izgleda pretvorila u drzanje predavanje svima nama (u BiH) i uvjeravanje nas od strane @ osa-e kako cemo MI dobiti treci entitet,htjeli mi to ili ne,kako je on neminovan.....a ko se ne slaze s njim,neozbiljan je,jadan,nekulturan....zanimljivo :-)
ma ovo je razmjena mišljenja i argumenata, ako su tebi moje mišljenje čini kao predavanje, onda procjenjujem da je moja argumentacija nadmoćna tvojoj. što se tiče nekulture, svoditi raspravu na balije, mrtve ljude, meni je uvijek nekultura, možda tebi nije, oprosti ako sam te uvrijedio.
dallton

#194 Re: Treci entitet

Post by dallton »

blue_sky wrote:Ova tema se izgleda pretvorila u drzanje predavanje svima nama (u BiH) i uvjeravanje nas od strane @ osa-e kako cemo MI dobiti treci entitet,htjeli mi to ili ne,kako je on neminovan.....a ko se ne slaze s njim,neozbiljan je,jadan,nekulturan....zanimljivo :-)
ma osa je realista, samo ne voli kad se realizam primjeni na njegove zelje...onda pocne odjednom pricati o "neminovnosti, moralu, funkcionalnosti itd itd..."...al dzaba, dejton je zatvorena prica, kao sto osa voli da istakne cesto a kad se s tim slozimo onda kao ne valjamo, nekulturni smo....
Last edited by dallton on 20/12/2009 22:18, edited 1 time in total.
Samos

#195 Re: Treci entitet

Post by Samos »

Čemu defetizam.
Uostalom i ne trebaju promjene ustava. Čemu? Ako se ne mogu dogovoriti kakvu će državu praviti: unitarnu, iz dva, tri, četiri, 10 entiteta, svejedno.
Ovako nam je super.
Iće svojim tokom, polako će se sama od sebe urušavati, nezadvoljstvo će rasti...samo da ne eskalira.
Zato. Čuvajmo dejtonsku BiH ko zjenicu oka svoga.
Ko je šta jamio, jamio je.

P.S. (barem imamo putovnice, vojska se ne mora služiti, ne navijamo za repku i ne idemo u Zenicu, ne gledamo i ne plaćamo TVFBiH, a bogami ni TVBiH, ne ineresiraju nas ''60 minuta'', ni CD-ovi, ne pratimo Čimburijade niti Bihaćke festivale, imamo sve kladionice, otvrdnuli smo i možemo ovako još 1 000 godina.
Mir s vama.
and

#196 Re: Treci entitet

Post by and »

osa wrote:

iz sarajeva niko nije protjeran,iz širokog isto,vjerovatno zato što niko nije ni mogao biti protjeran iz mjestašceta sa 100 % jednonacionalnim stanovništvom,a iz banjaluke su svi nesrbi protjerani,a i bogomolje porušene.
dallton

#197 Re: Treci entitet

Post by dallton »

Samos wrote:

Čemu defetizam.
Uostalom i ne trebaju promjene ustava. Čemu? Ako se ne mogu dogovoriti kakvu će državu praviti: unitarnu, iz dva, tri, četiri, 10 entiteta, svejedno.
Ovako nam je super.
Iće svojim tokom, polako će se sama od sebe urušavati, nezadvoljstvo će rasti...samo da ne eskalira.
Zato. Čuvajmo dejtonsku BiH ko zjenicu oka svoga.
Ko je šta jamio, jamio je.

P.S. (barem imamo putovnice, vojska se ne mora služiti, ne navijamo za repku i ne idemo u Zenicu, ne gledamo i ne plaćamo TVFBiH, a bogami ni TVBiH, ne ineresiraju nas ''60 minuta'', ni CD-ovi, ne pratimo Čimburijade niti Bihaćke festivale, imamo sve kladionice, otvrdnuli smo i možemo ovako još 1 000 godina.
Mir s vama.
e to je realan stav...samo mirno i uzivaj i opusti se...
1gorstak

#198 Re: Treci entitet

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:polako gorštak, ništa se ne radi preko noći, trenutno je još uvijek u tijeku faza dokazivanja nemogućnost suživota u federaciji, nadam se da i ti vidiš da to ne funmcionira, ono što je trebalo biti primjer da makar dva naroda mogu funcionirati zajedno, nije se obistinilo, već pitah, zar bi bih trebala izgledati ovako kao federacija.
ne to je pokazatelj kakva bi bila bih bez federalnih jedinica, a argument srbima, hrvatima a mislim da će sve više biti i međunarodnoj zajednici, da stanje u federaciji nikad ne dopuste na razini bih.
OK, maloprije kazes da lobiras medju Bosnjacima, a sada kazes da stanje u FBiH sluzi kao primjer svima osim Bosnjacima. Probaj ponovo :) gubis se
osa

#199 Re: Treci entitet

Post by osa »

and wrote:
osa wrote:

iz sarajeva niko nije protjeran,iz širokog isto,vjerovatno zato što niko nije ni mogao biti protjeran iz mjestašceta sa 100 % jednonacionalnim stanovništvom,a iz banjaluke su svi nesrbi protjerani,a i bogomolje porušene.

mislio sam da ćeš biti korektan, ali nisi. iz širokog nitko nije protjeran, dakle br.1, iz sarajeva jest ali u postotcima daleko manje nego iz banja luke, dakle br.2, iz banja luke je sve nesrpsko protjerano(skoro) dakle br. 3.
govori li ti išta ovaj poredak.
dallton

#200 Re: Treci entitet

Post by dallton »

jedino sto meni taj poredak govori jeste da u sirokom brijegu osim hercegovackih kamenjar hrvata nikad niko drugi nije zivio, pa prema tome nije mogao biti ni protjeran....

ja ti primjera...
Locked