Volite li Metallicu ? .

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Better Man

#176 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by Better Man »

Religious Fantastic wrote:
Better Man wrote:Ako je iko znao prasit uzivo onda je to Metallica. Ne znam dali je iko od vas bio 1999. godine na njihovom koncertu u Ljubljani na stadionu Bezigrad. Tad je na srecu vrijeme bilo idealno (mjesec juni, vedro nebo, suncan dan) i bio je pravi lom. Tad su kao predgrupe nastupili Monster Magnet, King Diamond i neki Slovenci. Oko mene tipovi od po 2 metra visine, duge kose do pola ledja i bicepsi u ruku ko u nogu. Tad su koncert otvorili sa Breadfan i nakon nje odmah uvezano (bez pauze) odsvirali Master of Puppets. Kakva je tad sutka bila na te dvije pjesme i kad tad nisam zavrsio polomljen na zemlji necu nikada. Kad Lars raspali palicama po bubnjevima sve se strese. Obzirom da su tada duze svirali nego u Zagrebu i lista je bila sira i bila je fenomenalna kao i Zagrebu, jedino je falila najbolja njihova pjesma Fade To Black koju su odsvirali u Zagrebu. A jos jedna legendarna je falila tada, a vidim nije ni u Zagrebu odsvirana je Welcome Home (Sanitarium) i ne znam zasto ni tada, a nisad u Zagrebu nije odsvirana orginalna Unforgiven, ali su odsvirane neke kojih nije bilo u Zagrebu kao Wherever I may Roam. I molim onekoji za metallicu kazu da je heavy metal da to ne cine, jer Metallica nikad to nije bila, oni su poceli kao Speed\Trash metal i to su oduvijek i bili (i pored faze Black albuma, Load i Reload). Heavy metal je Iron Maiden. Davno mi je jedan balavc tvrdio i ubjedivao da je Iron Maiden Death metal, a Metallica Heavy metal i nisi ga mogao u suprotno ubjediti. Obzirom da sam i Metallicu i Iron Maiden gledao uzivo, mogu reci da i jedni drugi prase fenomenalno i da mi je tesko reci koje bolji. Kad je u pitanju Maiden drago mi je da sam ih gledao na replici njihove World Slavery Tour, jer im je to bila najspektakularnija turneja i scenografija i dosta misticna. Sjecam se kad sam prije rata u Jugotonu kupio video kasetu Live After Death, a danas imam DVD verziju.
Bio sam u Ljubljani. Još imam kartu :-) Zaboravio si da su i Mercyful faith svirali kao predgrupa. Na tom koncertu je najjači zvuk bio od svih koje sam gledao. Monstruozno ozvučenje :)
48 sati nisam NIŠTA čuo, skoro slomljen vrat i nemogućnost verbalne komunikacije sedam dana. Eh...mladost....

Metallica se ipak ne može porediti s Maidenom. Jeste da su različite kategorije, ali meni lično je Maiden vrh. Puno zreliji bend, a danas sa 3 gitare...ma ne može se niko porediti s njima. Sve nešto kontam da idem sada u Rumuniju. 15 Avgusta sviraju u Transilvaniji (Cluj). Ako se skupi nesto "vremena", ko zna :-D
Imam i ja svoju kartu i karte sa svih koncerata na kojima sam bio. Nisam ih zaboravio nego ih se nisam sjetio. Da zvuk je bio strava, a posebno kad Lars pukne palicama po bubnjevima. Obzirom da sam i Metallicu i Maiden gledao u zivo, mogu reci svoj sud. Meni su oba benda na svoj nacin dobra. Mozda Maiden je malo na visem profi nivou zbog sefa Harrisa koji ne prepusta nista slucaju i pazi da svaki detalj funkcionira savrseno.
Kyuss

#178 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by Kyuss »

deda-rog

#179 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by deda-rog »

Volem, toooo mLogo!
Lemon_

#180 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by Lemon_ »

preslusah sad audio s koncerta, dooobar. Samo dobro bi doslo i video pogledati, ima li neko link gdje bih se mogao skinut video ovog koncerta??
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#181 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by dr.gog »

Nakon par godina pustih opet ovo...kakve nježne uspomene budi u meni :D

ultima_palabra

#182 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by ultima_palabra »

Nema metalca kojem srce ne zadrhti kad se spomene nuklearna destrukcija :D
shin

#183 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by shin »

Jason Newsted je bio Metallica.
Kaktusssss

#184 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by Kaktusssss »

Gledao ih u Budimpesti prije tonu godina, i to je na zalost bila posljednja turneja sa Jasonom.
Ali tad su vec uveliko imali problema, sto unutar benda, sto sa alkoholom :D tako da sam ostao razocaran koncertom.
Opet ih pogledao na zadnjoj turneji u Zagrebu.
Razlika izmedju ova dva koncerta je u svijetlosnim godinama. Zagreb su rasturili bas momacki!!!!
dina_arajevo

#185 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by dina_arajevo »

Ali nazalost nisu odsvirali, neke od pjesama koje su meni drage...
pustinjak

#186 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by pustinjak »

dina_arajevo wrote:Ali nazalost nisu odsvirali, neke od pjesama koje su meni drage...
Nisu otsvirali dosta dragih pjesama :sad:
polfudbal

#187 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by polfudbal »

Eh kad se sjetim te 99 i Ljubljane, u sred mature imao dva dana fore između engleskog i matematike i ode se...lijep dan za sjetiti se.
dina_arajevo

#188 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by dina_arajevo »

pustinjak wrote:
dina_arajevo wrote:Ali nazalost nisu odsvirali, neke od pjesama koje su meni drage...
Nisu otsvirali dosta dragih pjesama :sad:
Da :(
Okudzava

#189 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by Okudzava »

Ijao! Haw haw! Posle sedam godina ponovo naletoh na video izveštaj sa BG koncerta; tupavi fanovi ispred stadiona, "Metalika moj dobar drugar", pres konferencija (Lars pomenu Zagreb koji tada 15. VI još uvek nije bio otkazan), backstage, Harvester sa stadiona -- http://www.metallica.com/tour/jun-15-2004-belgrade.asp
KillerBee600

#190 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by KillerBee600 »

Na hiljadu mjesta sam pročitao da su mnogi očekivali da se svira i Unforgiven II u Zagreb, a i svugdje u svijetu, to se ipak nije desilo. Iako mnogi ovu pjesmu svrstavaju među 10 najboljih pod Metallice, ipak oni su je samo jednom odsvirali i to na dodjeli Grammya 97. I odtad muk, da mi je samo znat zašto je ne sviraju live. Čak i zadrti protivnici Load/Reload albuma se slažu da je ova pjesma stvarno remek djelo i da bio trebal biti dio setliste, barem nekada. E šta bi ja dao da je čujem bar jednom u životu...
ned_98_im

#191 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by ned_98_im »

Ja gotivim samo staru Metallicu i to prva tri albuma samo. Zamene je sve nakon toga osim malo Death Magnetic smeće. Prvo zato što se ubrajaju u The big 4 of Trash, a albumi nakon Muster of Puppets nisu ni blizu Trashu čistom. Prvo mrzim Jamesa i Larsa, pogotovo Larsa. Prvo i osnovno je to što je Dave Mustaine za svoje vrijeme u Metallici napisao prva dva albuma, a kada je izbačen James i Lars su samo malko promijenili pjesme i imali materijala dovoljno za naredna dva albuma. Kada je osnovo Megadeth, Mustaine je iskoristio te materijale, koje je on napisao, i izdao KIMB(Killing Is My Buisness...And Buisness is good). Najbolji primjer svega toga je pjesma The Mechanix( The Four Horseman). Kada je Cliff poginuo, na njegovo mjesto je došao Jason Newstend, ali je bio odbačen i ostatak benda kada bi im god Cliff nedostajao radili su jako podle i ružne stvari Jasonu. Tek kada im je Robert Trujillo došao ponovo sam ih zavolio, jer su se stvarno pravo promijenili i sad su mi ok. :D
So What!

#192 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by So What! »

ned_98_im wrote:Ja gotivim samo staru Metallicu i to prva tri albuma samo. Zamene je sve nakon toga osim malo Death Magnetic smeće. Prvo zato što se ubrajaju u The big 4 of Trash, a albumi nakon Muster of Puppets nisu ni blizu Trashu čistom. Prvo mrzim Jamesa i Larsa, pogotovo Larsa. Prvo i osnovno je to što je Dave Mustaine za svoje vrijeme u Metallici napisao prva dva albuma, a kada je izbačen James i Lars su samo malko promijenili pjesme i imali materijala dovoljno za naredna dva albuma. Kada je osnovo Megadeth, Mustaine je iskoristio te materijale, koje je on napisao, i izdao KIMB(Killing Is My Buisness...And Buisness is good). Najbolji primjer svega toga je pjesma The Mechanix( The Four Horseman). Kada je Cliff poginuo, na njegovo mjesto je došao Jason Newstend, ali je bio odbačen i ostatak benda kada bi im god Cliff nedostajao radili su jako podle i ružne stvari Jasonu. Tek kada im je Robert Trujillo došao ponovo sam ih zavolio, jer su se stvarno pravo promijenili i sad su mi ok. :D
Pa ne bih se ja lično složio sa ovim. Mustaine nije sigurno džaba istjeran, a on e mogo bit već davno popularniji od Metallice pa se potrudio nać dobrog vokala, ali on je odlučio da on ostane vokal, jedan od vodećih sjvetskih gitarsita, ali vokal mu je uvijek bio loš. A što se tiče albuma poslije Master of Puppets misli da Justice iBlack album spadaju ipak u trash, imaš prestroge kriterije. Death Magnetic je nešto najbliže trashu što su napravili od 95, tako da ima odličan zvuk i niko ne moće reć da ne valja. St. Anger su otpisali i oni koji su volili Metallicu do samog kraja. Ja se i danas dan pitam šta ih je natjeralo da snime takav album. Dal raspad ili šta, stvarno ne znam.
ultima_palabra

#193 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by ultima_palabra »

So What! wrote:
ned_98_im wrote:Ja gotivim samo staru Metallicu i to prva tri albuma samo. Zamene je sve nakon toga osim malo Death Magnetic smeće. Prvo zato što se ubrajaju u The big 4 of Trash, a albumi nakon Muster of Puppets nisu ni blizu Trashu čistom. Prvo mrzim Jamesa i Larsa, pogotovo Larsa. Prvo i osnovno je to što je Dave Mustaine za svoje vrijeme u Metallici napisao prva dva albuma, a kada je izbačen James i Lars su samo malko promijenili pjesme i imali materijala dovoljno za naredna dva albuma. Kada je osnovo Megadeth, Mustaine je iskoristio te materijale, koje je on napisao, i izdao KIMB(Killing Is My Buisness...And Buisness is good). Najbolji primjer svega toga je pjesma The Mechanix( The Four Horseman). Kada je Cliff poginuo, na njegovo mjesto je došao Jason Newstend, ali je bio odbačen i ostatak benda kada bi im god Cliff nedostajao radili su jako podle i ružne stvari Jasonu. Tek kada im je Robert Trujillo došao ponovo sam ih zavolio, jer su se stvarno pravo promijenili i sad su mi ok. :D
Pa ne bih se ja lično složio sa ovim. Mustaine nije sigurno džaba istjeran, a on e mogo bit već davno popularniji od Metallice pa se potrudio nać dobrog vokala, ali on je odlučio da on ostane vokal, jedan od vodećih sjvetskih gitarsita, ali vokal mu je uvijek bio loš. A što se tiče albuma poslije Master of Puppets misli da Justice iBlack album spadaju ipak u trash, imaš prestroge kriterije. Death Magnetic je nešto najbliže trashu što su napravili od 95, tako da ima odličan zvuk i niko ne moće reć da ne valja. St. Anger su otpisali i oni koji su volili Metallicu do samog kraja. Ja se i danas dan pitam šta ih je natjeralo da snime takav album. Dal raspad ili šta, stvarno ne znam.
Ako Justice nije thrash, ja ne znam šta je onda... za Black se već može raspravljati. Ovo u zadnjih 10 godina što su snimili nisam nikad ni poslušao.
Better Man

#194 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by Better Man »

ultima_palabra wrote:
So What! wrote:
Ako Justice nije thrash, ja ne znam šta je onda... za Black se već može raspravljati. Ovo u zadnjih 10 godina što su snimili nisam nikad ni poslušao.

Mustaine je izbačen iz benda zato što je htio da bude glavni, kako vokal, tako i autor, a tu su i njegovi problemi sa drogom koje je imao u to vrijeme. Na prva 2 albuma Metallice Mustaine je uredno potpisan ispod svake pjesme u kojoj je učestvovao kao autor.
LSD

#195 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by LSD »

ultima_palabra wrote:
So What! wrote:
Justice je albumcina... dok je Black vec šminka, komercijala, Hollywood, uglavnom za široke narodne mase...baš kad je Enter Sandman izašao i cim su se mogle vidjeti sisate plavuše u prvim safovima, tu više nije bilo thrasha i tu je bio kraj Metallice - što se mene tice mislim :-)
ultima_palabra

#196 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by ultima_palabra »

Meni je ok Black bio... pa i Load i Reload :oops: Mislim, nije to ono što su bili nekad, ali je bilo slušljivo... ne možeš ni očekivati da neko 30 godina pravi istu muziku.
LSD

#197 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by LSD »

ultima_palabra wrote:Meni je ok Black bio... pa i Load i Reload :oops: Mislim, nije to ono što su bili nekad, ali je bilo slušljivo... ne možeš ni očekivati da neko 30 godina pravi istu muziku.
Mogu, to mogu uvijek ocekivati od Slayera, Motorheada,Anthraxa, AC/DC, pa cak i Maidena, Judasa i ostalih...možda jest dosadno i izlizano za gledati, ali kod njih barem nema prodaje muda za bubrege....dok Lars i Kirk lakiraju nokte, neke zalizane šiškice na Load albumu....ove druge matore mrcine sviraju sa mudima dok im kosa ne opadne, kao Angus Youngu.
ultima_palabra

#198 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by ultima_palabra »

LSD wrote:
ultima_palabra wrote:Meni je ok Black bio... pa i Load i Reload :oops: Mislim, nije to ono što su bili nekad, ali je bilo slušljivo... ne možeš ni očekivati da neko 30 godina pravi istu muziku.
Mogu, to mogu uvijek ocekivati od Slayera, Motorheada,Anthraxa, AC/DC, pa cak i Maidena, Judasa i ostalih...možda jest dosadno i izlizano za gledati, ali kod njih barem nema prodaje muda za bubrege....dok Lars i Kirk lakiraju nokte, neke zalizane šiškice na Load albumu....ove druge matore mrcine sviraju sa mudima dok im kosa ne opadne, kao Angus Youngu.
Ma razumijem to, ali valja stvarati i svirati stalno isto... kad se sjetim šta sam slušao prije 20 godina, šta prije 10, a šta sad :-)
Mada je Metallica definitivno usrala motku.... samo je nekome to bilo već kod Black Albuma, a nekome kod St.Angera.
LSD

#199 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by LSD »

Da ne bude da ih samo pljujemo, evo jedna legendarna :mrgreen: 8-) ovdje joj je Kirk dušu iscijedio :-)

So What!

#200 Re: Volite li Metallicu ? .

Post by So What! »

Meni su svi njihovi album slušljivi osim Angera, ali teško je povući liniju i reć gdje su tačno izgubili zvuk. U suštini Black je puno zaradio, ali ne mora značit da to nije trash. Dobar dio albuma je trash, ali u nekim pjeosmama je primjetna promjena stila i zvuka. Ev npr. većina smatra da je Sandman Metallicina najjača i najpoznatija pjesma, a ustvari nije ni približno, ona je teška komercijala, a sumnjam da bi stekli baš ovakvu slavu bez tog albuma. Load/ReLoad faza jeste bila malo upitna, ali po meni su to dva dobra metal albuma, bez onog trash. Pa ipak ne mogu ljudi pjevati o đavolu i krvi već 30 godina ko Slayer. Dajte te nove ideje da vidimo. Ne mora zvuk, dajte ideje da vidimo da ste nešto promjenili. Anthrax je mijenjao zvuk, čak su ubacilivali i rap motive krajem 80tih pa im nisu puno prigovarali. A meni lično najdraži Metallicin album je Ride The Lightning, zbog zvuka i originalnosti i sad zbog toga sve poslije za mene ne bi trebo bit trash. Njihov prvi album je bio dobar, ali to je neki prosjek za trash metal. Ride the Lightning je remek djelo.
Post Reply