Ispravno postavljanje Zastave BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
koskah

#176 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by koskah »

Image
Brkooo

#178 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Brkooo »

holandska trobojka sa ljiljanima :D
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#179 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by crysis »

3 kostitutivna , a dje su sejdic i finci.
dustaban

#180 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

Nadjoh ovu sliku koja je vrlo poucna...

Image

Dakle imamo tri vertikalne drzavne zastave. Dvije (Srbija i BiH) su zaokrenute "u smjeru skazaljke na zidu" a treca zastava, zastava Crne Gore je sasvim drugacija zastava u odnosu na horizontalnu jer je GRB USPRAVNO POSTAVLJEN. Njima je to ocito bitno i zato su izbacili baska horizontalnu, baska vertikalnu zastavu.

U Srbiji su zadrzali jednostavno okretanje horizontalne u vertikalnu zastavu iako je grb u vertikalnoj poziciji zastave polozen na bok.
Tako je okrenuta i BH zastava ali, za razliku i od Srbije i CG, nama je sad drzava postavljena naopako!

Dakle ovo je jako bitno. Mi mozemo odrediti, kao sto su to uradili u CG, POSEBNU vertikalnu zastavu. Ali nama to ne treba jer se nasa zastava, onakva kakva je, moze se lijepo postaviti tako da i u vertikalnom polozaju kontura drzave (trokut) zauzima polozaj kakav mu prilici.
Prema tome ne pametujte vise o nekakvom jebenom "pravilu okretanja zastave" takvo pravilo nije imperativ, ono je samo neki prijedlog u slucajevima kad nije drugacije odredjeno. U slucajevima gdje se insistira na istom polozaju detalja bez obzira na orijentaciju zastave, stvar se moze rjesiti ISTOM ZASTAVOM, ali se uvodi kombinacija okretanja i zaokretanja. Takav je recimo slucaj sa USA zastavom
Tako bi se trebalo postupati i sa nasom zastavom.

I za kraj da se malo nasalimo, ako cemo se bukvalno drzati "pravila o zaokretanju zastave" i ako cemo zastavama dati vaznost koja im pripada, onda bi smo se makar mi trebali prilagoditi

Image

:mrgreen:
nemezis

#181 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:Nadjoh ovu sliku koja je vrlo poucna...

Image

Dakle imamo tri vertikalne drzavne zastave. Dvije (Srbija i BiH) su zaokrenute "u smjeru skazaljke na zidu" a treca zastava, zastava Crne Gore je sasvim drugacija zastava u odnosu na horizontalnu jer je GRB USPRAVNO POSTAVLJEN. Njima je to ocito bitno i zato su izbacili baska horizontalnu, baska vertikalnu zastavu.

U Srbiji su zadrzali jednostavno okretanje horizontalne u vertikalnu zastavu iako je grb u vertikalnoj poziciji zastave polozen na bok.
Tako je okrenuta i BH zastava ali, za razliku i od Srbije i CG, nama je sad drzava postavljena naopako!

Dakle ovo je jako bitno. Mi mozemo odrediti, kao sto su to uradili u CG, POSEBNU vertikalnu zastavu. Ali nama to ne treba jer se nasa zastava, onakva kakva je, moze se lijepo postaviti tako da i u vertikalnom polozaju kontura drzave (trokut) zauzima polozaj kakav mu prilici.
Prema tome ne pametujte vise o nekakvom jebenom "pravilu okretanja zastave" takvo pravilo nije imperativ, ono je samo neki prijedlog u slucajevima kad nije drugacije odredjeno. U slucajevima gdje se insistira na istom polozaju detalja bez obzira na orijentaciju zastave, stvar se moze rjesiti ISTOM ZASTAVOM, ali se uvodi kombinacija okretanja i zaokretanja. Takav je recimo slucaj sa USA zastavom
Tako bi se trebalo postupati i sa nasom zastavom.

I za kraj da se malo nasalimo, ako cemo se bukvalno drzati "pravila o zaokretanju zastave" i ako cemo zastavama dati vaznost koja im pripada, onda bi smo se makar mi trebali prilagoditi

Image

Nije problem ako postoji propis jer se postupa po njemu i gotovo. Ali ako ne postoji, kao sada, sta raditi?
dustaban

#182 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

nemezis wrote:
dustaban wrote:...
Nije problem ako postoji propis jer se postupa po njemu i gotovo. Ali ako ne postoji, kao sada, sta raditi?
Ja postupam tako sto mecem zastavu tako da RESPECTUJEM drzavu i ne yebem nekakva nepisana pravila!

Image

:bih:
nemezis

#183 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:
nemezis wrote:
dustaban wrote:...
Ja postupam tako sto mecem zastavu tako da RESPECTUJEM drzavu i ne yebem nekakva nepisana pravila!

Image

Ne moraš galamiti, nije (ne)respektovanje države samo u postavljanju zastave. Odnosno, ako neko postavlja zastavu onako kako to govore neki principi, kada vec Zakon ne kaze ništa, je li to po automatizmu nerespektovanje države?
dustaban

#184 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

nemezis wrote:
dustaban wrote:
nemezis wrote: Nije problem ako postoji propis jer se postupa po njemu i gotovo. Ali ako ne postoji, kao sada, sta raditi?
Image
Ne moraš galamiti, nije (ne)respektovanje države samo u postavljanju zastave. Odnosno, ako neko postavlja zastavu onako kako to govore neki principi, kada vec Zakon ne kaze ništa, je li to po automatizmu nerespektovanje države?
GLUHIMA TREBA GLASNIJE GOVORITI!

A kad je rijec o zastavi BiH upravi se o tome radi - o gluh(p)osti !

Svakom djetetu je jasno sto trokut predstavlja. I samo neko ko to ne zna (dakle glup) ili neko ko ne cuje ovu argumentaciju (dakle gluh) moze trpiti "ispravno" okrenutu zastavu, sa NAOPAKO postavljenom drzavom!

I da - to jeste nerespektovanje drzave! Zar to jos nekome nije jasno.
nemezis

#185 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:
nemezis wrote:
dustaban wrote: Ja postupam tako sto mecem zastavu tako da RESPECTUJEM drzavu i ne yebem nekakva nepisana pravila!
Image
GLUHIMA TREBA GLASNIJE GOVORITI!

A kad je rijec o zastavi BiH upravi se o tome radi - o gluh(p)osti !

Svakom djetetu je jasno sto trokut predstavlja. I samo neko ko to ne zna (dakle glup) ili neko ko ne cuje ovu argumentaciju (dakle gluh) moze trpiti "ispravno" okrenutu zastavu, sa NAOPAKO postavljenom drzavom!

I da - to jeste nerespektovanje drzave! Zar to jos nekome nije jasno.
Ja nisam gluh. I ne radi se o gluhosti. Radi se o tome da treba donijeti propis. Do tada nema smisla govoriti o nerespektovanju. Pogotovo nema smisla govoriti o naopakom postavljanju drzave. Druge države postavljaju zastave sa naopako postavljenim grbom pa se to ne smatra nepoštovanjem.
dustaban

#186 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

nemezis wrote: Radi se o tome da treba donijeti propis. Do tada nema smisla govoriti o nerespektovanju. Pogotovo nema smisla govoriti o naopakom postavljanju drzave. Druge države postavljaju zastave sa naopako postavljenim grbom pa se to ne smatra nepoštovanjem.
Nemamo mi ni propise o Drzavnim praznicima, pa bogme slave se, cak se i ne radi, u dane koje smatramo da predstavljaju RESPEKT ovoj izmrcvarenoj drzavi. Ne vidim da iko tada poteze problem nepostojanja Zakona.
I ti meni sad objasnjavas da je nepostojanje tog nekakvog propisa (koji btw nece biti nikad donesen) predstavlja dovoljan izgovor da se drzava mece naopako!

I nije tacno da i na jednoj zastavi bilo koje drzave grb stoji naopako. Cesto stoji BOCNO polozen, ali to je grb i to je dopusteno. Naopako nije nesto sto zaokrenuto za 90stepeni vec nesto sto je postavljeno naglavacke.
Fazon je u efektu naseg istokracnog trokuta koji kad se zaokrene "samo" za 90 stepeni dobijes dojam da je okrenut za 180stepeni, preciznije - dobijes efekt obrtanja oko horizontalne ose tj. "efekt postavljanja naglavacke". To je cista geometrija odnosno, opticki efekt i o tome je trebao razmisljati onaj ko je pravio zastavu.
Dakle NIJE ISTO kad hrvatski ili srpski grb polozis na bok ili kad ih okrenes skroz naopacke pa kod hrvata dodju grbici zupanija dole a srpski orao dubi na svoje dvije glave, na, gluho bilo, kruni na podu!
Jedino ta situacija je uporediva sa ovom nasom "ispravno" postavljenom vertikalnom zastavom!

Dakle nek' radi kako ko hoce. Neko priznaje BiH neko ne i ne vidim da je iko od ovih drugih kaznjen zbog toga. Tako se ponasamo i kad su "drzavni" praznici u pitanju - slave se i bez zakona.
Zato ne vidim niti jedan razlog sto bi one rijetke bosance i hercegovce koji su uopce prihavtili ovu zastavu, sada krivili zbog, nazovi, njenog neispravnog postavljanja. Pustite ih - ljudi vole ovu drzavu, samo su zbunjeni kad to treba zastavom pokazati. Ja bih rekao dobra je svaka kojom se mase!
I zato - neka svako odluci svojom pamecu sta mu je vaznije: "ispravna" zastava ili USPRAVNA drzava !
nemezis

#187 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:
nemezis wrote: Radi se o tome da treba donijeti propis. Do tada nema smisla govoriti o nerespektovanju. Pogotovo nema smisla govoriti o naopakom postavljanju drzave. Druge države postavljaju zastave sa naopako postavljenim grbom pa se to ne smatra nepoštovanjem.
Nemamo mi ni propise o Drzavnim praznicima, pa bogme slave se, cak se i ne radi, u dane koje smatramo da predstavljaju RESPEKT ovoj izmrcvarenoj drzavi. Ne vidim da iko tada poteze problem nepostojanja Zakona.
I ti meni sad objasnjavas da je nepostojanje tog nekakvog propisa (koji btw nece biti nikad donesen) predstavlja dovoljan izgovor da se drzava mece naopako!

I nije tacno da i na jednoj zastavi bilo koje drzave grb stoji naopako. Cesto stoji BOCNO polozen, ali to je grb i to je dopusteno. Naopako nije nesto sto zaokrenuto za 90stepeni vec nesto sto je postavljeno naglavacke.
Fazon je u efektu naseg istokracnog trokuta koji kad se zaokrene "samo" za 90 stepeni dobijes dojam da je okrenut za 180stepeni, preciznije - dobijes efekt obrtanja oko horizontalne ose tj. "efekt postavljanja naglavacke". To je cista geometrija odnosno, opticki efekt i o tome je trebao razmisljati onaj ko je pravio zastavu.
Dakle NIJE ISTO kad hrvatski ili srpski grb polozis na bok ili kad ih okrenes skroz naopacke pa kod hrvata dodju grbici zupanija dole a srpski orao dubi na svoje dvije glave, na, gluho bilo, kruni na podu!
Jedino ta situacija je uporediva sa ovom nasom "ispravno" postavljenom vertikalnom zastavom!

Dakle nek' radi kako ko hoce. Neko priznaje BiH neko ne i ne vidim da je iko od ovih drugih kaznjen zbog toga. Tako se ponasamo i kad su "drzavni" praznici u pitanju - slave se i bez zakona.
Zato ne vidim niti jedan razlog sto bi one rijetke bosance i hercegovce koji su uopce prihavtili ovu zastavu, sada krivili zbog, nazovi, njenog neispravnog postavljanja. Pustite ih - ljudi vole ovu drzavu, samo su zbunjeni kad to treba zastavom pokazati. Ja bih rekao dobra je svaka kojom se mase!
I zato - neka svako odluci svojom pamecu sta mu je vaznije: "ispravna" zastava ili USPRAVNA drzava !
Činjenica je da se naša zastava okrene na bok a ne naopako. To sto izgleda da je naopako ne znači da i jeste jer se okrene za 90 stepeni.
dustaban

#188 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

nemezis wrote: Činjenica je da se naša zastava okrene na bok a ne naopako. To sto izgleda da je naopako ne znači da i jeste jer se okrene za 90 stepeni.
ali CINJENICA JESTE DA IZGLEDA DA JE NAOPAKO !
MA sta izgleda - JESTE naopako jer to je problem kod ovog trokuta: okreni ga za 90 stepeni nadesno ili ga obrni oko horizontalne ose (okrenes naopacke) dobices ISTU SLIKU ! Dakle, okretanjem za 90 stepeni BH kontura se postavlja naopako. TACKA.
Dovoljno da se taj polozaj odbije i proglasi antidrzavnom provokacijom!
nemezis

#189 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:
nemezis wrote: Činjenica je da se naša zastava okrene na bok a ne naopako. To sto izgleda da je naopako ne znači da i jeste jer se okrene za 90 stepeni.
ali CINJENICA JESTE DA IZGLEDA DA JE NAOPAKO !
MA sta izgleda - JESTE naopako jer to je problem kod ovog trokuta: okreni ga za 90 stepeni nadesno ili ga obrni oko horizontalne ose (okrenes naopacke) dobices ISTU SLIKU ! Dakle, okretanjem za 90 stepeni BH kontura se postavlja naopako. TACKA.
Dovoljno da se taj polozaj odbije i proglasi antidrzavnom provokacijom!
Ne izgleda zbog zvijezda. Izgleda kao da je okrenute za 90 stepeni. Da je okrenuta naopako vrh zvijezde bi bio usmjeren pravo dole.
dustaban

#190 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

Veze ti nemas sta pricas! Nacrtaj si, meni mrsko.
Radio Sarajevo

#191 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Radio Sarajevo »

dustaban wrote:
Image

Ovdje nema bh. predstavnika, tako da nije ni čudo :)
nemezis

#192 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:Veze ti nemas sta pricas! Nacrtaj si, meni mrsko.
K'o da si derište neko. Pogledaj zvijezde na zastavi okrenutoj za 90 stepeni i onoj okrenutoj naopako i vidjećeš da nisu u istom položaju. Znaci, zastava rotirana za 90 stepeni ne izgleda kao da je okrenuta naopako nego izgleda kao da je rotirana za 90 stepeni.
dustaban

#193 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

nemezis wrote:
K'o da si derište neko. Pogledaj zvijezde na zastavi okrenutoj za 90 stepeni i onoj okrenutoj naopako i vidjećeš da nisu u istom položaju. Znaci, zastava rotirana za 90 stepeni ne izgleda kao da je okrenuta naopako nego izgleda kao da je rotirana za 90 stepeni.
Yeble te zvijezde! Drzava ti naglavacke a ti gledas zvjezdice! Fakat se pojave kad dubis na glavi!

Budibogsnami s kim ja ovdje i o cemu temunim...
Danguba

#194 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by Danguba »

Kada smo vec kod zastavica, u posljednje vrijeme kod svakog politicara na stolu zastavica naopako okrenuta. Sta je ovo pa niko da reaguje.

Ja mislim da je proizvodjac istih napravio gresku a ovi umjesto da ih vrate stavljaju na stolove i time se sramote.
nemezis

#195 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:
nemezis wrote:
Yeble te zvijezde! Drzava ti naglavacke a ti gledas zvjezdice! Fakat se pojave kad dubis na glavi!

Budibogsnami s kim ja ovdje i o cemu temunim...
Gledam zastavu. Tvrdio si da zastava izgleda kao okrenuta naopako. Je li sada vidiš da nije? Dakle, zastava nije naglavačke, da li je država, to je druga tema.

I, molim te, upristoji se.
dustaban

#196 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by dustaban »

nemezis wrote: Gledam zastavu. Tvrdio si da zastava izgleda kao okrenuta naopako. Je li sada vidiš da nije? Dakle, zastava nije naglavačke, da li je država, to je druga tema.
Image

:lol:
nemezis

#197 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by nemezis »

dustaban wrote:
nemezis wrote: Gledam zastavu. Tvrdio si da zastava izgleda kao okrenuta naopako. Je li sada vidiš da nije? Dakle, zastava nije naglavačke, da li je država, to je druga tema.
Image

:lol:
Lijepo je kada neko uvidi da je pogriješio.
VCorp

#198 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by VCorp »

Lako je ljiljane postaviti a za ovu se posavjetujte u firmi Varta.
TheMule

#199 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by TheMule »

Ovaj Dustbanov prijedlog je sensibilan, mi imamo tu srecu da ne moramo okretati zastavu lijevo ili desno ili x stepeni, vec pravilo treba da bude: "Zastava mora biti postavljena tako da trokut predstavlja simbolicni oblik drzave i stoji iznad zvijezda." Jednostavno da i tuka moze zapamtiti
VCorp

#200 Re: Ispravno postavljanje Zastave BiH

Post by VCorp »

Je li vi stvarno prihvatate tu zastavu koju su nam nametnuli stranci a indirektno i Srbi koji su se pobunili da se ljiljani mijenjanju iako je njihov korijen u historiji Bosne a ne ratu kako oni to vole naglasiti ?

Tu zastave trokutaste trebamo mi donijeti na sljedecoj utakmici reprezentacije BiH u što vecem broju i zapaliti ih te dići gore ljiljane.
Post Reply