Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
konrad wrote:Umjetnicka deja No Smoking Orchestra je vise nego izvrsna. Obavezno pogledati dokumentarac o njima Super 8 Price.
Svirka je takodje virtuozna. Sve ostalo je marketing. Mislim da niko nema razloga da mrzi nekog muzikanta.
Ali zato se ima hiljadu razloga da se Kusturica i Nele ismijavaju. Koje karikature...
Mozes ti ismijavati koga hoces, pogovotu uspjesnije od sebe, ali to ne znaci da si pametan
Šeha wrote:
konrad wrote:Umjetnicka deja No Smoking Orchestra je vise nego izvrsna. Obavezno pogledati dokumentarac o njima Super 8 Price.
Svirka je takodje virtuozna. Sve ostalo je marketing. Mislim da niko nema razloga da mrzi nekog muzikanta.
Umjetnicka ideja "posudjena" od Brege pa malo poseljacena... Orginalnosti nigdje.
Svirka je daleko od virtuozne.
Muzikante se nema razloga mrziti... dok god se isti drze muzike i ne petljaju u politiku, je li. Kad se pocnu petljati u politiku, pa pri tome jos balkansku... onda zavrse bas kao politicari, neki ih vole drugi ih po automatizmu mrze.
Mislim da ove turneje po svijetu, gdje na njihove koncerte idu ljudi koji niti znaju sta o nasoj politici, niti ih to interesuje, mnogo objektivnije prikazuje kvalitet i uspjesnost ovog benda.
Ili npr Joe Strummer, jel znas ko je to ?
Mislim briga mene za Kustu i Neleta, nego ne gumo ovog shovinizma...
''Police On My Back'' - Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra with Joe Strummer and The Mescaleros Beach Bum Festival, Jesolo 30.06.2000.
Dakle, pjesma od "The Clash" sa albuma 'Sandinista' (znas koji je to album?)...ocigledno da su rahmetli Dzou slozili 'ljevicarsku p[iku' i nafurali ga da odsvira stvar od Clasha sa njima, jer fakat moras biti zesci idiot pa povjerovati da je Joe Strummer veliki postovalac njihovog opusa i da su oni ovaj nastup unaprijed dogovarali...a sve to samo potvrdjuje ono sto sam vec rekao vezano za ove lakrdijase...
1) nastupaju kao Emir Kusturica & no smoking...sto bi Englezi rekli 'novelty'...
2) prodaju se kao 'ljevicari' nastupajuci po 'ljevicarskim' festivalima...otud i tisuce fanova
Samo ovo vise ni u svijetu, a bogami ni u Srbiji ne pali, sto su isfolirali isfolirali su, ovo samo mogu prodavati priprostim Srbaljima u PC...
Nego da se vratimo malo u 1997, evo recenzije Petra Lukovica...
ZABRANJENO PUŠENJE - Ja nisam odavle (Komuna)
Impresivno dizajniran booklet (mini poster sa tekstovima) odaje tajnu tko su članovi (srpskog) Zabranjenog pušenja: u najnovijem vaskrsenju to su dr Nele Karajlić alias Nenad Janković (vokal), Drale (klavijature), Goran Teri (gitare), Glava Martovski (bas), Stribor (bubnjevi) i Dejo Sparavalo (violina). Ploču je producirao Voja Aralica. Omot uradio Bobo Caravaggio. Snimanju je prisustvovao Emir Kusturica, potpisan kao "supervizor i terorista". Urednik izdanja je Kornelije Kovač.
A onda... 12 pesama (47:29) od kojih se bar pet šestina bavi bivšom, unitarnom, avnojevskom Bosnom & Hercegovinom u njenim dejtonskim granicama, na način već opisanim u dnevnicima dr Mire Marković i filmovima Emira Kusturice. Sve znamo - za rat su Podjednako Krive Sve Tri Strane; ne, Srbija nije bila u ratu; Predsednik Milošević nas je sačuvao od strahote ratnih dejstava; hvala Predsedniku Miloševiću što je izbeglice iz srpskog Sarajeva primio u Beograd.
Album Ja nisam odavle, pre svega, jeste politički pamflet; opsednut sopstvenom (izbegličkom) sudbinom, dr Karajlić pokušava da od Beograda napravi srpsko Sarajevo u kojem će on i njegova raja (Kusta, Brega...) moći da zaborave da je pravo Sarajevo ikad postojalo. Zbog toga je "rat" na ovoj ploči postao točak-zamajac Tužne Sudbine Srpskog Naroda Iz Bivše Bosne & Hercegovine, neka vrsta virtuelnog fatuma koji Nele poteže kad god mu zafali argumenata. Baš zato, Karajlićeve pesme poseduju guslarsko-epski format, široke su i dovoljno dugačke da se sve do u detalje istorijski objasni, veruje Karajlić istoriji koja Ćosićevim rečima kaže da smo "dobitnici u ratu a gubitnici u miru". Uronjen do guše u lična bosanska sjećanja, Nenad Janković zvani dr Nele povremeno pokušava da politički balansira; u pesmi Ljubav udara tamo gdje ne treba, recimo, govori o ljubavi između Muslimanke i Srbina na način lošijih partizanskih filmova iz 1953. godine a po ondašnjoj partijskoj direktivi da treba ohrabrivati ljubavnu vezu između pripadnika različitih nacionalnosti ("Vojska tvrdi da tijela nisu nigde nađena/ Neke babe su ih vidjele da lebde poput duhova/ Primila ih je Amerika, javio je novinar Rojtera/Al' nije znao tačno ko je dobio azil/ Milan i Fazila ili Milana i Fazil.../ Ljubav udara često tamo gde ne treba/I kad joj se čovjek najmanje nada/ A gdje ljubav udari snažno tu stiže i nesreća/I u plamenu sve obično strada").
Numera Tri ratna havera svojim ključnim stihom ("Noć pred paljenje naoružanog naroda/ zadnji put sjedili smo Mufa, Kiki i ja/Tri jarana, a tri priče, tri strana jezika/ Nikli smo na istoj zemlji al' iz raznih korjena/ Mufa je srao o ljudskim pravima/ Kiki je kuko da mu slabi vid/ Ispred nas je stajao isti pakao/A između nas Kineski zid") potvrđuje svaku od naučnih teorija dr Karadžića: tri jezika, tri korena, tri Kineska zida, o naoružanom narodu koji čarape nosi na glavi da ne govorimo. Kad za trenutak odustanu od političkog pamfleta (što baš nije često), Karajlić & Comp. bave se srpskim natalitetom (Zoka, ja sam trudna), vazduhoplovnim saobraćajem (Letimo zajedno) ili železničkim redom vožnje (Odlazi voz): Karajlićevi tekstovi odavno su prestali da budu duhoviti i smisleni ("A ti si, ti si/Ti si stajala na balkonu/ umotana u zlatnom balonu"), a po snazi melodrame i tragedije opasno su se približili Kikiju iz Pilota, još jedne Komunine investicije. Najgore tek dolazi: muzika koja ne ide dalje od zabavnomuzičkih standarda prošaranih čardaš-temama i besmislenim violinskim deonicama, čiji je levičarski ekstrem reprint zvuka a la Pišonja i Žuga, springsteenovsko valjanje bosanskim putevima pored folk-krčmi, sve uz zvuk koji je mlađahni Sead Lipovača patentirao još u dečijem metal-zabavištu 1969. godine. Ja nisam odavle (uzgred, naslovna pesma retko je odvratna) teško da zaslužuje da se nazove albumom; isprazan, dosadan, politički neprijatan a muzički staromodan, ovaj disk - objavljen u vrlo pogrešnom gradu koji se još ne zove srpsko Sarajevo - spektakularni je primer genetske mutacije kojom se papci predstavljaju kao raja... (jul 1997)
Zgodan frajer nikada nije bio. Visina ja za njega bila misaona imenica. Ono cime se kompleksi lijece, jeste otjelotvoreno u Nenadu Jankovicu. U bolesnoj glavi, bolestan duh. Toliko.
Last edited by Atrus on 07/12/2009 18:15, edited 1 time in total.
nekoga ko je, što bi srbijanci rekli, "odlepio", i ne možeš mrziti. možeš mu se samo smijati, ili ti ga može biti žao, ili obadvoje.
od humorističkog genija i frontmena kultnog rock benda do pjevača turbopseudoromskih oda krvniku grada u kojem je odrastao, u kojem i NA kojem je izgradio ime i slavu. a sve u grčevitom, očajničkom nastojanju da ispadneš veći srbin od pokojnog pavla i kopa delija zajedno.
jebote, možda je evolucija laž, ili ide u kontra smjeru. možda su stvarno vjernici u pravu, a darvin u krivu.
@Sezam
Svaka ti dala za citat. Sve je lijepo receno, zakljucak je najbolji : "spektakularni je primer genetske mutacije kojom se papci predstavljaju kao raja"
Nele je to upravo i potvrdio u onom filmskom zagrljaju sa Dodom (hebo ti Prohujalo s vihorom, kakva je tek ono ljubav)
Zgodan frajer nikada nije bio. Visina ja za njega bila misaona imenica. Ono cime se kompleksi lijece, jeste otjelotvoreno u Nenadu Jankovicu. U bolesnoj glavi, bolestan duh. Toliko.
Kakvo gadno nadriumjetnicko dvonogo pseto,koje poput obdacenog lesinara trazi kakvu oglodanu kost da se za nju zakaci u ocaju svoje propasti trazi sopstveni spas spustajuci se na dno ljudskog taloga sa svojom pobratinom Nemanjom ,odanim srbofasistickim slugama i podanicima koje su kao potrosene kurtone iskoristili BH dusmani , Zloba Milosevic preko Dabic pisopije svioh ovih godina iako poderani u fazi aspada sada su na usluzi Do-Dicku za jeftini nastavak sludivanja vjecitih gubitinka cijem stalezu doticni pripadaju.
Sezam wrote:''Police On My Back'' - Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra with Joe Strummer and The Mescaleros Beach Bum Festival, Jesolo 30.06.2000.
Dakle, pjesma od "The Clash" sa albuma 'Sandinista' (znas koji je to album?)...ocigledno da su rahmetli Dzou slozili 'ljevicarsku p[iku' i nafurali ga da odsvira stvar od Clasha sa njima, jer fakat moras biti zesci idiot pa povjerovati da je Joe Strummer veliki postovalac njihovog opusa i da su oni ovaj nastup unaprijed dogovarali...a sve to samo potvrdjuje ono sto sam vec rekao vezano za ove lakrdijase...
Znaci Joe Strummer glup covjek, pa tek tako ide da svira sa nekim bez veze likovima. Daj ba kako ti nije mrsko sam sebe da lazes
Ti bi naso neki izgovor i da dobiju Gremi nagradu
Sto se tice ove recenzije Petra Prazilukovica, cisti politicki pamflet, apsolutno neobjektivan. Ne postoji album na nasoj sceni koji se ne moze recenzirati na taj nacin, ono ti pises svoje i gotovo, sta ima veze da li je tako ili nije.
Npr ova pjesma o ljubabi izmedju Muslimanke i Srbina. Ko hoce moze da prica o multietnicnosti, ili ovako kako pise Prazilukovic. Ja garantujem da je istu pjesmu snimilo ovo drugo Pusenje, da bi recenzija bila potpuno suprotna
Mislim sta dokazuje ova recenzija, kad nista ne znaci Joe Strummer, onda jos manje znaci PraziLukovic
Jel se to saga o nezahvalnim gradjanima Saraj'va nastavlja ?Nele u sluzbi KOS-a protiv unitarne BiH volume 2 .....veri intersting ofkors ....Pklatovi napadaju...samo Saraj'vo slobodno tlo..joj Svico dje ja zivim
interesantno, ljevicari koji stuju lik i djelo seselja, kostunice....
oni su ljevicari kao sto je reis ceric tolerantni , proevropski vjerski vodja, nego lako je po evropi ublehe bacati.
tipicna propaganda kojom se ovo drustvance bavi vec dvadesetak godina. mali,slobodoljubivi, hrabri, istinoljubivi narod sa balkana. barbarogeniji.
tuzno, poceli su i po bosni smrditil. sigurno se doticni grebe za neki komad bih koji ce simbolicki pripojiti svom ljevicarsko-feudalnom emiratu. sto nisu mogli tenkovi moci ce nemanja-lijevi
Sezam wrote:''Police On My Back'' - Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra with Joe Strummer and The Mescaleros Beach Bum Festival, Jesolo 30.06.2000.
Znaci Joe Strummer glup covjek, pa tek tako ide da svira sa nekim bez veze likovima. Daj ba kako ti nije mrsko sam sebe da lazes
Sto se tice ove recenzije Petra Prazilukovica, cisti politicki pamflet, apsolutno neobjektivan. Ne postoji album na nasoj sceni koji se ne moze recenzirati na taj nacin, ono ti pises svoje i gotovo, sta ima veze da li je tako ili nije.
Npr ova pjesma o ljubabi izmedju Muslimanke i Srbina. Ko hoce moze da prica o multietnicnosti, ili ovako kako pise Prazilukovic. Ja garantujem da je istu pjesmu snimilo ovo drugo Pusenje, da bi recenzija bila potpuno suprotna
Mislim sta dokazuje ova recenzija, kad nista ne znaci Joe Strummer, onda jos manje znaci PraziLukovic
Pa hajde, koji su to albumi ovog vicnog benda, koje su to pjesme koje tjeraju ljude sirom svijeta da masovno posjecuju koncerte ovih virtuoza?
A to kao Joe Strummer veliki njihov fan? Pa oni u tom trenutku nisu imali albuma (imaju li ga sad)...izgleda da ne kontas kako stvari ferceraju po festivalima (hello mr Stramer ve ar from Serbia ve survajv NATO bombing, ve plej djipsi pank, dis iz Emir hi iz fejmus film dajrektor, hi iz frend vit Dzoni Dzep, ve lov Klesh, vud ju lajk tu traj som rakija - dis fejmus tradishnl serbijan drink, ve kan plej jor song Polis on maj bak, vud ju dzoin as?
Ako pogledas datum ovog snimka, vidjeces da je to nekih godinu dana nakon NATO bombardiranja Srbije. Ocigledno je Kusta iskoristio trenutak dok su lijevo orijentirani i anti globalisti bili zgrozeni NATO vojnom vjezbom. Fino se iz onog sto Strummer kaze na kraju snimka vidi da ih je prvi put odgledao na festivalu...
Ja vas, ljudi, nikako ne razumijem. A Neleta i Emira razumijem u potpunosti. Sta biste vi da ste otisli iz Sarajeva i da se ne mozete u njega vratiti pa ni na pet minuta? Sta biste? Kakav sad Kusta treba da bude kada u nekoj vukojebini gleda na tv izvjestaj sa SFF-a, a ne moze ni prismrdit toj priredbi svjetskog nivoa? Kakav to Nele sad treba da bude kad mu Zabranjeno Pusenje promovira album u Rajvosa, a on ne moze ni pivu sa "svojom" rajom popit (sta on ima ponuditi beogradjanima, a sta oni imaju dati njemu?)? I onda, nakon svih mogucih potraga za satisfakciom po "belom svetu", opet ne nadjes Rajvosa i opet u sredinu gdje se osjecas (kao sto neko rece, mislim zavrzlama) k`o iskoristen kurton. I sta biste vi onda?
Vi, kao, ne bi poludjeli. Sumnjam.
Last edited by JBT on 08/12/2009 01:06, edited 1 time in total.
JBT wrote:Ja vas, ljudi, nikako ne razumijem. A Neleta i Emira razumijem u potpunosti. Sta biste vi da ste otisli iz Sarajeva i da se ne mozete u njega vratiti pa ni na pet minuta? Sta biste? Kakav sad Kusta treba da bude kada u nekoj vukojebini gleda na tv izvjestaj sa SFF-a, a ne moze ni prismrdit toj priredbi svjetskog nivoa? Kakav to Nele sad treba da bude kad mu Zabranjeno Pusenje promovira album u Ralvosa, a on ne moze ni pivu sa "svojom" rajom popit (sta on ima ponuditi beogradjanima, a sta oni imaju dati njemu?)? I onda, nakon svih mogucih potraga za satisfakciom po "belom svetu", opet ne nadjes Rajvosa i opet u sredinu gdje se osjecas (kao sto neko rece, mislim zavrzlama) k`o iskoristen kurton. I sta biste vi onda?
dobro receno...nesto kao sa nedom ukraden samo sto to ona (kao zensko) pokazuje, pokazuje emocije i zal za sarajevom...
JBT wrote:Ja vas, ljudi, nikako ne razumijem. A Neleta i Emira razumijem u potpunosti. Sta biste vi da ste otisli iz Sarajeva i da se ne mozete u njega vratiti pa ni na pet minuta? Sta biste? Kakav sad Kusta treba da bude kada u nekoj vukojebini gleda na tv izvjestaj sa SFF-a, a ne moze ni prismrdit toj priredbi svjetskog nivoa? Kakav to Nele sad treba da bude kad mu Zabranjeno Pusenje promovira album u Ralvosa, a on ne moze ni pivu sa "svojom" rajom popit (sta on ima ponuditi beogradjanima, a sta oni imaju dati njemu?)? I onda, nakon svih mogucih potraga za satisfakciom po "belom svetu", opet ne nadjes Rajvosa i opet u sredinu gdje se osjecas (kao sto neko rece, mislim zavrzlama) k`o iskoristen kurton. I sta biste vi onda?
da bas tako,odlicno receno!
cheznja ( kako reche nemanja pravoslavni srbin) za "magichnim" Sarajevom je gadna stvar.pogotovo ako umislis da si frajer,kao sto je nemanja umislio,pa te ponos tjera da pravis budalasyine,glumis ljevichara a branis fasiste poput Karadzica,Seselja i Milosevica
doduse,nemanja sada mora da brani Karadzica i Milosevica i da glumi veceg srbina od Sv. Save da bi opstao u Srbiji...Inache ode "kraljevstvo" na mokroj gori
dobro receno...nesto kao sa nedom ukraden samo sto to ona (kao zensko) pokazuje, pokazuje emocije i zal za sarajevom...
Nije mi zao niti jednog muzicara niti glumca, svi su izabrali gdje da zive i sta da govore u javnosti.
Ne sirite demagogiju. Pobjegli prije rata, nicim nisu pokusali zaustaviti rat i ni dati izjavu protiv rata, pjevali su pjesme o Dabicu, nek sad puse.
Nismo u vrticu, sad cu piskit, sad cu kakit, sad cu u autic, sad cu nazad.
Svako je odgovoran za svoja djela i svoje javne izjave.
nema!svako je dobio ono sto zasluzuje.mi se oslobodili shupka,dok je valjo i dok su mu filmovi valjali bio je nas,sad je tamo dje mu je mjesto!
inace ciganima svaka cast,ali ja se ne palim na ciganstinu,propadanje u tjenife,kao ni na muziku rumunskih cigana koja sa nasom kulturom nema nista.neka se na to pale i neka to prihvataju kao svoje oni kojima je to potrebno i koji su naucili od tudjeg praviti svoje.Plagijatori plagijatora...
gael wrote:oni za razliku od seje saxona napune koncert u madridu, milanu, buenos airesu, parizu. znaco da neko neupucen i neopterecen politikom bosne, stranac, to slusa.
ne slusam ovu muziku ali to su cinjenice. znaci da sarajlije imaju kompleks.
Da nije Kuste, njegovih kredita, ciganije koju je Brega vec odavno rasprodao svijetu, te povrsnosti koja je najnormalnija stvar , pa osim vrcanja dupetom - jer, malo se ko zapita koga slusa i odakle taj dolazi - nikoga tu i ne zanima o kome se radi, Zvaljo bi i dalje Gostovao na TV Mokro kao sto je znao raditi, a Milano bi gledao na TV-u.
Nego, vidim da si, sto se muzike tice, tanak... a o Sarajevu... ... nemoj nane ti... Ne mogu da vjerujem ko se sve danas bavi Sarajevom i ko nam objasnjava ko smo i kakvi smo... eeee...
iz sarajeva sam, ali kazem "sarajlije" jer ne djelim vecinsko misljenje. tu muziku ne slusam. mislim u sustini rok, kvazi rok, polupunk ili bilo sta sa gitarom me ne interesuje. samo struja.
Ako je vjerovati izvoru info,( Beograd ;1995) neda i aco pjevaju o Sarajevu...
Sve me boli kad ovo gledam.
Dok grad u kojiem su zivjeli, odrastali...cetnici unishtavaju ,njihove dojucerashnje komshije i prijatelje ubijaju ..
" Sarajevo, jel' nas ista ljuba spaja....jesmo li josh raja"
Nemam rijeci da napishem shta mislim o tome...
Razumijevanja za sve njih,(nemanju, zvalju, nedu, acu...) jednostavno, ne zelim da imam.
Chomski i nemanjino palenje na Chomskog? Pa vecina istaknutih ljevichara koji su branili Milosevica su se na kraju ogradili,kada se konacno saznalo o Srebrenici i velichini monstruoznog zlochina koje je pochinio ovaj "socjalista" zvani slobodan!Chomski je pao na Bosni a i ranije ako se pazljivo chita svaka njegova kritika svake intervencije USA,moze se zakljuciti,po Chomskom, da je USA na Japan trebala da" baca chokoade" ,kako bi se ovi "smirili i prekinuli rat".Tako to zvuci po Chomskom.Inache Chomski je dezurni placeni kriticahar USA politike.Tako funkcionise demokratija,a to je ono sto nemanja ne shvata.Dakle nema pozitivnih,svi su negativni ukljucujuci i Chomskog - placenog kera koji laje po USA politici.A svakako bolje je da laje placeni ker,nego neki zaista bijesan koji bi mogao i zesce ujesti.Hugo Chavez se palio na Chomskog i to je mozda bilo i simpaticno jer on je tako ismijavao Busha?Ali nemanja koji se pali na Chomskog jer je Chomski negirao logore i evidentni genocid nad Bosnjacima? E to je vec slucaj za psihopatologiju!
Inace savjetovao bih nemanji pravoslavnom srbinu i krscaninu,koji toliko insistira na tako nebitnoj stvari vjerske i nacionalne pripdnosti,da malo razmisli o steccima i da se zapita kako to u sbrbiji nema stecaka a ima ih tacno tamo kuda se prostirala srednjovjekovna bosanska drzava?Stecci tacno crtaju granice srednjovjkovne bosanske drzave.Dakle nemanja,pravoslavni srbine,sta je to stecak i kojoj to religiji pripada?Mozda se zaista radi o izvornom krscanstvu,dakle onom prije podjele na istocnu i zapadnu crkvu?A potoci krvi izvornih krscana tekli su i u danasnjoj srbiji i u engleskoj i u francuskoj i u italiji i u dalamciji...Jedino bas nisu mogli da pokrste sve u Bosni srednjovjekovnoj niti su mogli tako lako da uniste crkvu bosansku - crkvu izvornog krscanstva,te da nametnu svoju korumpiranu crkvu u vidu zapadne ili istocne crkve.Znam nije milo ovo citati nikome, ni pravoslavnim,dkle ni tebi nemanja, ni katolicima,ni vatikanu...A ni nekim bosanskim muslimanima,Bosnjacima - muslimanima nije drago,mada to vise govori o njihovoj gluposti...Znam nije vam drago ali stecak mi je svjedok da govorim istinu Dakle nemanja o cemu ti to?Nacije i srpstvo su produkt iz 19 vijeka.Nacionalizam je nastao kao potreba da se ponovo zavlada masama,jer vjera u boga i korumpiranu crkvu vise nija imala takvu moc...Nemanja,pa primitivno je to tako,jos ljevicar ko fol?
Pa kako bi ti da se prica o subjektivnom (i ovo je suvise blago) politickom pamfletu ? To je kao da jedan skrese sve po spisku a ovaj drugi da to objektivno analizira. Doste je finoce...
I naravno, recenzija bi bila suprotna da je to SA ZP pjevalo. Kao sto nije isto kad o postenju prica kurva i postena osoba.