draganbl wrote:viva_castro wrote:draganbl wrote:...
Izvini, ali definitivno nije obaveza jer ja poznajem jako puno muslimanki kojima ne pada napamet da sakrivaju svoju ljepotu. Isto tako znam jako puno pravoslavaca koji se ne pridržavaju (svih) tradicionalnih propisa, a opet se, kako kažem, smatraju pravoslavcima. Zapravo, mislim da je takvih i najviše.
Opet ponavljam, ne napadam niti nju niti ovu o kojoj je riječ u naslovu teme, već mi se čini da se osobe, s obzirom na duh današnjeg vremena, sekularnu državu i proevropski stav većine, ipak žele isticati na neki drugi način. Možda ne sve, ali neke zasigurno da.
Ne znam, kao ni ti sam čini se, koga si ovdje citirao i kako. U svakom slučaju ovaj biser da nije obaveza muslimanki da se pokriva moram prokomentarisati. Autoru bih srdačno poručio da pročita Kur'an ili ako mu se ne da, da nađe negdje kratki uvod u Islam, ako već želi da nas prosvjetljuje šta je obaveza a šta ne.
Napravimo poređenje ovog komentara:
Vidio sam nekoliko automobila koji nisu imali točkove i kažem vam da nije tačno da automobil mora imati točkove.

@Broj 1 je loše citirao.
Već sam rekao da ne želim da ulazim u diskusiju oko stvari koje ne poznajem, a pogotovo ne želim da prosvjetljujem tebe ili nekog drugog.
Nisam ja neki bezveznjaković koji će sebi dati za pravo da određuje šta je čija obaveza, a šta ne. Pokušaj se prvo složiti oko ovoga da li se svaka muslimanka mora pokrivati sa ljudima iz tvoje nacionalne grupe. Čini mi se, da u ovom slučaju, postoji veliki broj automobila koji nekako idu i bez točkova. I to brže i bolje od onih sa točkovima. A imaju i ljepšu karoseriju.
Super, ako ne želiš onda nemoj, to cijenim i pametno je. Ali nemoj reći to pa nastavljati diskusiju.
Što se tiče "Usaglašavanja sa ljudima iz moje nacionalne grupe". Prvo ako ciljaš na Bošnjake, smatram ih svojom etničkom a ne nacionalnom grupom. Drugo to kod nas baš i ne funkcioniše tako, iako bi Cerić&Co to željeli, iako nam svakog petka trabunjaju o tome i obraćaju nam se u džamijama kao "Bošnjacima" a ne "muslimanima" to jednostavno ne ide tako. Moja vjera nije bošnjaštvo nego islam, i može se bošnjaštvo na glavu popeti ali ne može mi nadjačati i preskočiti moj islam.
Tvoje razmišljanje je razumljivo i ishod je odnosa vjere i nacije u tvom etničkom korpusu ali i marketinga iz mog etničkog korpusa u kom bi vjerodostojnici da preuzmu običaje tvog etničkog korpusa.
Kažem samo da nije tako i da je Kur'an uvijek bio i bit će iznad "Islamske deklaracije".
Inače da znaš obaveza je žena u islamu da pokriju sve osim lica, šaka i stopala. To je najviši stupanj obaveze ili "farz"(ono što je Bog izričito naredio). To što neke ne pokrivaju toleriše se jer je slobodna zemlja i svima se daje pravo da odluče šta će i kako će raditi sa sobom.
U Bosni se marama nikome ne može nametnuti, ali ako neko misli da je može zabraniti grdno se vara! (Napominjem da se obraćam onima koji to žele, da se ne nađeš prozvanim)