Teretana

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
burek_in_space

#176 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

musac wrote:
Meni se ne mijenja. Navik'o 'vako
. :D

Što se tiče prehrane, šta jedeš? Jel baš paziš? I ja ne uzimam nikakve suplemente, radim onako nasuho, pa da vidim sta ce biti (nisam bas davno poceo). Koliko ti je trebalo vremena da se "primjeti"? Radiš li šta kardio?
:lol: :thumbup:

Pa koliko vec idesh?!
Ako si tek nedavno pocheo, onda ne mijenjaj nishta josh uvijek, jer si ti u fazi formiranja mishicnih grupa, koje tek trebaju doci do izrazhaja. Nemam takmicharskih ambicija, pa u skladu s tim i ne pazim previshe na ishranu. Ako ti kazhem da mi nije nepoznat pojam pivo do zore, a onda negdje na pljesku, sve ce ti biti jasno. :D Ali da se primijeti rad u teretani, neskromno :D cu reci da se primijeti. Vec sam pisao da mi je nudjeno da se pripremam za takmichenje, ali ja nisam spreman, niti sam ushao u ovaj sport radi toga, nego zbog svog cejfa. Shto se tiche "primjecivanja", prvi ozbiljniji rezultati su se vidjeli nakon pola godine, kada sam pocheo sa dobivanjem mase, koja se uporedo definisala koliko-toliko. Do tada je bilo par situacija u kojima sam htio odustati, ali srecom nisam. Inache, jako bitan faktor u ovom sportu je volja, jer ako nje nemash dzaba ti sve ostalo. I nasuho se mozhe dosta toga postici, jer sam uspio svoju kilazhu za godinu dana, od trenutka kada sam primijetio pomjeranja na vagi, povecati za 15 kilograma, bez ijednog suplementa. Kardio sam zapostavio u zadnje vrijeme, i planiram pocheti sa njim iza nove godine opet.
Globus

#177 Re: Teretana

Post by Globus »

Dile wrote:
Globus wrote:
Dile wrote:joj bildera jesu se raspricali :lol:
pocet ce i forum dizat jos malo :lol: :lol:
prije ce gurat comp po sobi :lol:
:lol: :lol: Bjez ako nas zaganjaju donji smo :D
enisss

#178 Re: Teretana

Post by enisss »

ajmo burece....sad moras slike postavit :)))))))))))
musac

#179 Re: Teretana

Post by musac »

burek_in_space wrote:
musac wrote:

Što se tiče prehrane, šta jedeš? Jel baš paziš? I ja ne uzimam nikakve suplemente, radim onako nasuho, pa da vidim sta ce biti (nisam bas davno poceo). Koliko ti je trebalo vremena da se "primjeti"? Radiš li šta kardio?

Pa koliko vec idesh?!
Ako si tek nedavno pocheo, onda ne mijenjaj nishta josh uvijek, jer si ti u fazi formiranja mishicnih grupa, koje tek trebaju doci do izrazhaja. Nemam takmicharskih ambicija, pa u skladu s tim i ne pazim previshe na ishranu. Ako ti kazhem da mi nije nepoznat pojam pivo do zore, a onda negdje na pljesku, sve ce ti biti jasno. :D Ali da se primijeti rad u teretani, neskromno :D cu reci da se primijeti. Vec sam pisao da mi je nudjeno da se pripremam za takmichenje, ali ja nisam spreman, niti sam ushao u ovaj sport radi toga, nego zbog svog cejfa. Shto se tiche "primjecivanja", prvi ozbiljniji rezultati su se vidjeli nakon pola godine, kada sam pocheo sa dobivanjem mase, koja se uporedo definisala koliko-toliko. Do tada je bilo par situacija u kojima sam htio odustati, ali srecom nisam. Inache, jako bitan faktor u ovom sportu je volja, jer ako nje nemash dzaba ti sve ostalo. I nasuho se mozhe dosta toga postici, jer sam uspio svoju kilazhu za godinu dana, od trenutka kada sam primijetio pomjeranja na vagi, povecati za 15 kilograma, bez ijednog suplementa. Kardio sam zapostavio u zadnje vrijeme, i planiram pocheti sa njim iza nove godine opet.
A... imam jos jedno pitanje. :D

Hmmm... evo recimo ova vjezba:

Image

Nju sam radio s 10KG bucicama kad sam tek poceo (3x12 puta). Sad radim sa 20KG (isto, 3x12 puta). E sad... da li bih trebao povecati kilazu kako napredujem, ili ostati na istoj, a povecati serije?
enisss

#180 Re: Teretana

Post by enisss »

musac wrote:
burek_in_space wrote:
musac wrote:

Pa koliko vec idesh?!
A... imam jos jedno pitanje. :D

Image

Nju sam radio s 10KG bucicama kad sam tek poceo (3x12 puta). Sad radim sa 20KG (isto, 3x12 puta). E sad... da li bih trebao povecati kilazu kako napredujem, ili ostati na istoj, a povecati serije?
naravno da ces da povecavas tezinu kako napredujes..inace ovo je odlicna izolaciona vjezba za pectoralise...ovdje ih dosta izolujes za razliku od obicnog bencha...slobodno povecaj tezinu ako mozes napraviti vise od 12 ponavljanja....
burek_in_space

#181 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

enisss wrote:ajmo burece....sad moras slike postavit :)))))))))))
:lol:

Neka prichekaju slike dok ja ne budem zadovoljan u potpunosti. ;-)
enisss

#182 Re: Teretana

Post by enisss »

odo ja trenirat :)...pozzz
burek_in_space

#183 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

@musac, ako je suditi po ovoj slici, ti ustvari radish razvlachenje sa bucicama. Na tvom mjestu, ne bih povecavao josh tezhinu, a ako se radi o klasichnom benchu sa bucicama, onda slobodno povecaj, do one kilazhe koju ti nije napor podici 8-10 puta sam.
enisss

#184 Re: Teretana

Post by enisss »

Swarzeneger je radio ovu vjezbu sa bucicama od po 27 kila...a znate kakva je prsa imao :)
callmethebreeeze

#185 Re: Teretana

Post by callmethebreeeze »

kontam, nakon ovih mubarec dana ce mnogi pohrliti u teretanu, pa bi bilo fino da svako napise koje vjezbe radi prilikom treniranja, kao sto sam ja uradio par postova iznad. mislim da to moze biti svima od koristi. ja sam prekjuce fino noge trenirao, ali sve usrah u kafani i kod kuce juce i prekjuce.
:D :D
burek_in_space

#186 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

callmethebreeeze wrote:kontam, nakon ovih mubarec dana ce mnogi pohrliti u teretanu, pa bi bilo fino da svako napise koje vjezbe radi prilikom treniranja, kao sto sam ja uradio par postova iznad. mislim da to moze biti svima od koristi. ja sam prekjuce fino noge trenirao, ali sve usrah u kafani i juce i prekjuce.
:D :D
Prsa : ravni bench press sa shipkom/bucicama; kosi bench press sa shipkom ili bucicama ; leptir; pull-over

Ledja : lat mashina sa shipkom, "veslanje; lat mashina sa ruchkom, "mrtvo dizanje"

Ramena : na klupi sa bucicama ili u stojecem stavu sa olimpijskom shipkom; "Letenje" sa bucicama ili na sajlama, trapez sa z shipkom, istezanje sa bucicama od 30 kg.

Biceps : pregib sa dvoruchnom shipkom pa bucice odmah iza toga, skotova klupa, i onda pumpanje sa olimpijskom shipkom

Triceps: pregib sa z-shipkom u lezhecem stavu sa chela, v shipka (ili kako se vec zove ) na mashini, plus rastezanje sa konopcem.

Noge: olimpijska shipka na ramena i opterecenje :D , vjezhbe na presi i na lat mashini.

Postoji mali milion varijacija, ali ovo je neka osnova.
enisss

#187 Re: Teretana

Post by enisss »

Ja evo danas idem da radim noge...pa ja stvarno radim 99% vjezbi posto stalno moram da mijenjam trening...jednostavno misici su se navikli na opterecenje zato sad imam problem...pogotovo kad noge radim ne osjecam vise poslije treninga da sam ih ono "izmorio"....
sto se tice ovog burekovog posta ako mogu samo da komentarisem...ne znam jesi li poredao vjezbe po redoslijedu kako radis al preporucio bi ti da radis prvo izolacione vjezbe za velike grupe misica da ti se ne desi recimo kad radis bench press da ti vise radi triceps nego prsa...tako da je preporucljivo prije bench presa da se radi razvlacenje sa bucicama jer ces najvise pogoditi prsa....i jos..trebao bi staviti na prvo mjesto vjezbe tipa...propadanja ili zgibova...jer su to vjezbe za "razvalu" sto se kaze....
svaka cast pa radis i mrtvo dizanje i cucanj...onda si sigurno pravi radnik u teretani i siguran sam da napredujes odlicno :)
poz
callmethebreeeze

#188 Re: Teretana

ja pored ovih, takozvanih osnovnih vjezbi; bench, mrtvo dizanje i cucanj, takodjer radim i "stiff deadlift", to je vjezba slicna mrtvom dizanju samo se noge ukrute, tako da pogadja donjio dio ledja i dupe, jako, jako dobra vjezba, samo bih preporucio svima da budu pazljivi sa ovim vjezbama jer se moze povrijediti ako se pogresno radi. na ovom klipu je pokazano kako se pravilno izvodi:

p.s instructional fitness ima klipove gdje objasnjeno kako se mnoge vjezbe rade. toplo preporucujem.
enisss

#189 Re: Teretana

Post by enisss »

uh...jako jako opasna vjezba..ne bi je preporucio nikome..ne znam opet :)...ja je necu raditi :)...svakako mrtvo dizanje radim sa 120 kg....zamisli kad bi ovo radio mislim da bi mi pukla ledja...a i mislim da je obicno mrtvo dizanje ucinkovitije od ovog jer ti rade i noge....:)
callmethebreeeze

#190 Re: Teretana

enisss wrote:uh...jako jako opasna vjezba..ne bi je preporucio nikome..ne znam opet :)...ja je necu raditi :)...svakako mrtvo dizanje radim sa 120 kg....zamisli kad bi ovo radio mislim da bi mi pukla ledja...a i mislim da je obicno mrtvo dizanje ucinkovitije od ovog jer ti rade i noge....:)
ne moras raditi sa 120 kg, doduse ja i ovo i mrtvo dizanje radim sa 85 kg, i nisam imao problema, kuc, kuc. puno je ucinkovitija za dupe i zadnji dio nogu.
burek_in_space

#191 Re: Teretana

Post by burek_in_space »

enisss wrote:Ja evo danas idem da radim noge...pa ja stvarno radim 99% vjezbi posto stalno moram da mijenjam trening...jednostavno misici su se navikli na opterecenje zato sad imam problem...pogotovo kad noge radim ne osjecam vise poslije treninga da sam ih ono "izmorio"....
sto se tice ovog burekovog posta ako mogu samo da komentarisem...ne znam jesi li poredao vjezbe po redoslijedu kako radis al preporucio bi ti da radis prvo izolacione vjezbe za velike grupe misica da ti se ne desi recimo kad radis bench press da ti vise radi triceps nego prsa...tako da je preporucljivo prije bench presa da se radi razvlacenje sa bucicama jer ces najvise pogoditi prsa....i jos..trebao bi staviti na prvo mjesto vjezbe tipa...propadanja ili zgibova...jer su to vjezbe za "razvalu" sto se kaze....
svaka cast pa radis i mrtvo dizanje i cucanj...onda si sigurno pravi radnik u teretani i siguran sam da napredujes odlicno :)
poz
Ma nije po redoslijedu, nego sam samo naveo neke od vjezhbi koje koristim za svaki dio tijela, a zaboravih spomenuti i trbushnjake, koje takodje radim, ali preko zime samo odrzhavanje da se stomak previshe ne zapusti (iako ima naslaga sad na njemu :oops: ), a za nekih mjesec - mjesec i po ide rezhim treninga samo za definiciju.
Svaki trening mi zapochinje maltene sa propadanjem, koje ja koristim za zagrijavanje najvishe, i ne radim vishe od 4 serije do 12 ponavljanja u svakoj.
U svakom sluchaju, najvazhnije je trenirati koliko toliko kontinuirano, i rezultat ne mozhe izostati ako se trening obavlja kako treba. ;-)
enisss

#192 Re: Teretana

Post by enisss »

definicija se radi u kuhinji :)
callmethebreeeze

#193 Re: Teretana

enisss wrote:definicija se radi u kuhinji :)
znaci vino umjesto piva?
:D
enisss

#194 Re: Teretana

Post by enisss »

da druze..ja sam to vec davno uradio....:)
callmethebreeeze

#195 Re: Teretana

ja mislim da je najbolje preskociti alkohol ako se covjek misli ozbiljno baviti dizanjem tegova. meni je jos mana sto volim dzoju kadkada zapaliti, a to mi uzasno otvara apetit. tad jedem sve sto mi dodje pod ruku.
donja_crtica

#196 Re: Teretana

Post by donja_crtica »

Image

Nije mi jasno nikako, ja sam toliko vremena proveo u teretani da bi do 10kg dogurao, a ti poceo s tim. 20 mi je cisti san.

Nije mi jasno da si uspio doci do 20kg na razvlacenju sa bucicama a savjete na forumu trazis? Koliko na benchu gurash?

ili si profualo sliku :) mozda si na potisak sa bucicama mislio?
enisss

#197 Re: Teretana

Post by enisss »

sto se tice razvlacenja bucicama znam da dosta ljudi ovu vjezbu rade nepravilno tako da mogu dizati puno vece tezine od onih predvidjenih..a kad kazem nepravilno odmah mislim da bi se pravilno radila ova vjezba ruke moraju biti fiksirane u laktovima....ako nisu fiksirane mogu se dizati puno vece tezine...
Sto se tice posta o mrtvom dizanju...ne bi se slozio s tobom da je tvoje mrtvo dizanje ucinkovitije za gluteuse i zadnju lozu...pokusaj raditi jedno pa drugo mrtvo dizanje...vidjeces sam koja je vjezba ucinkovitija...gluteusi(dupe) sigurno rade vise kad ides u duboki cucanj nego kad radis ovako mrtvo dizanje..tj ovo je rumunsko mrtvo dizanje...isto tako zadnja loza radi puno vise kod pravog dead lifta :)
pozzz
callmethebreeeze

#198 Re: Teretana

enisss wrote:sto se tice razvlacenja bucicama znam da dosta ljudi ovu vjezbu rade nepravilno tako da mogu dizati puno vece tezine od onih predvidjenih..a kad kazem nepravilno odmah mislim da bi se pravilno radila ova vjezba ruke moraju biti fiksirane u laktovima....ako nisu fiksirane mogu se dizati puno vece tezine...
Sto se tice posta o mrtvom dizanju...ne bi se slozio s tobom da je tvoje mrtvo dizanje ucinkovitije za gluteuse i zadnju lozu...pokusaj raditi jedno pa drugo mrtvo dizanje...vidjeces sam koja je vjezba ucinkovitija...gluteusi(dupe) sigurno rade vise kad ides u duboki cucanj nego kad radis ovako mrtvo dizanje..tj ovo je rumunsko mrtvo dizanje...isto tako zadnja loza radi puno vise kod pravog dead lifta :)
pozzz
radim ja oba, redovno, ali ovo "stiff" se vise osjeca u zadnjem dijelu nogu i dupetu.
enisss

#199 Re: Teretana

Post by enisss »

Bitno je da radis :)...al opet se ne slazem s tobom :))))))
callmethebreeeze

#200 Re: Teretana

enisss wrote:Bitno je da radis :)...al opet se ne slazem s tobom :))))))
pa ovdje smo da diskutujemo, ne moramo se u svemu slagati.;)
Post Reply