MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#176 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Niko da se upita što je jedan od osnovnih UZROKA patnje ljudi u BiH a to je upravljanje 'bez merhameta' po svima nama nametnutom sistemu ''homo homini lupus - čovjek je čovjeku vuk''.

Image

Cijela filozofija današnjeg MOBBING-a koji se svakodnevno provodi nad ljudima širom BIH, može se prepoznati u rečenici: "Čovjek je čovjeku vuk - a nečovjek kada ne zna koje je vrste onaj tko mu je nasuprot" (Lupus est homo homini, non homo, quom qualis sit, non novit).

Ovaj sistem se zasniva na iskorištavanju uposlenika i nepravdi, stoga kao takav je nehuman i dugoročno neodrživ.

Vremenom kako bude sazrijevala svijest JAVNOSTI u BiH, prije svega kod uposlenika o normalnom životu i radnim odnosima tako će slabiti utjecaj pojedinaca koji su radi svoje samovolje i egoizma iznevjerili ukazano im povjerenje.

Sindikat BiH hitno treba da promjeni svoj odnos prema uposlenicima u BiH, jer ih isti finansiraju iz svojih članarina pa samim time snose veliku odgovornost za ovakvo loše stanje.

Svojim nezainteresovanim, inertnim i pasivnim pristupom radeći to svjesno ili nesvjesno Sindikat BiH to jeste, ljudi koji ga vode, postaju direktni saučesnici u MOBBING-u koji se svakodnevno vrši nad uposlenicima širom BiH - što je APSURD.
Last edited by antimobbing on 14/12/2009 10:50, edited 7 times in total.
argentaria

#177 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by argentaria »

Dugo sam bila zrtva mobinga,visestrukog a onda sam pukla pozitivno.Od mirne i fino vaspitane radnice pretvorila sam se u troglavu azdahu.Nije mi problem kolegu ili sefa zatjerati u neku stvar,s razlogom naravno.Sto sam prostija i bahatija vise me postuju,i cak vidim da zaziru od mene i pomalo se plase.Moj savjet,ljudi ne dajte da postanete zrtve,trznite se i smislite nacin kako da se odbranite.Znam da ova moja metoda ne pali u svim slucajevima,ali ja sam rizikovala i pomoglo mi je.
antimobbing
Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.

#178 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

argentaria wrote:Dugo sam bila zrtva mobinga,visestrukog a onda sam pukla pozitivno.Od mirne i fino vaspitane radnice pretvorila sam se u troglavu azdahu.Nije mi problem kolegu ili sefa zatjerati u neku stvar,s razlogom naravno.Sto sam prostija i bahatija vise me postuju,i cak vidim da zaziru od mene i pomalo se plase.Moj savjet,ljudi ne dajte da postanete zrtve,trznite se i smislite nacin kako da se odbranite.Znam da ova moja metoda ne pali u svim slucajevima,ali ja sam rizikovala i pomoglo mi je.
Ovo što ste vi naveli je ono što čitavo vrijeme ističem a to je jedan životinjski neprirodan i nametnut način upravljanja po sistemu ''čovjek je čovjeku vuk''.

Ovaj nehumani sistem upravljanja vas je kao što sami kažete ''od mirne i fino vaspitane radnice pretvorio u troglavu aždahu'' i samim time narušio vaš integritet koji ste gradili od vašeg djetinjstva.

I pored toga što ste se na ovaj način uspjeli da se odbranite od MOBBING-a, nanesena vam je ogromna šteta jer većinu svoga vremena provodite na poslu, stoga postoji realna mogućnost da vam ovaj silom nametnuti model života ''troglave aždahe'' NESVJESNO postane dio vašeg života i van posla.

U suštini najvažnije je sačuvati svoje zdravlje i prepoznati zlostavljače.

Postoje četiri vrste MOBBERA a to su:

Željan pažnje

• emocionalno je nezreo
• selektivno je ljubazan prema suradnicima, posebno u početku prema novoj žrtvi,
• često izvodi" jadan ja - dramu " i samosažalijeva se,
• ako ga se otkrije, tvrdi da je on žrtva,
• kad ga se pozove na odgovornost, konfabulira i svaljuje krivicu na druge,
• narcisoidan je - uvijek želi biti u centru pažnje.

Oponašatelj

• nije profesionalno kvalificiran ali tvrdi da jeste, jer se nalazi u blizini profesionalaca,
• često glumi profesiju kojom se želi baviti i zahtijeva zasluge koje mu "pripadaju",
• manipulira činjenicama i ljudima koristeći frazeologiju koja odgovara ideologiji sredine,
• lako se da isprovocirati,
• glumi odanost nadređenima, ali ih odbaci nakon što ih iskoristi.

Guru

• egoističan je i zlostavlja sve od kojih se osjeća ugrožen,
• uglavnom je to muška osoba,
• ponekad je pretjerano uredan i organiziran, a najčešće je i to gluma,
• svoje greške pripisuje drugima.

Psihopat ili sociopat

• napastan je i arogantan prema žrtvama, a prema ostalima drag i ljubazan,
• dobar je glumac te za njega ne vrijede zakoni i moralne norme,
• često ga se može uhvatiti u nekim kriminalnim aktivnostima,
• oni koji ih otkriju odmah postaju njegove žrtve, a sva svoja nedjela prebacuje na njih,
• ne pokazuje empatiju ni nikakvo sažaljenje prema drugima, a ne osjeća ni grižnju savjesti.

Sa vašim kolegama koji su svjesno ili nesvjesno indirektni saučesnici u MOBBING-u, potrebno je što češće svakodnevno obavljati razgovore ''u četiri oka'' nasamo i objasniti im da to što rade nije u redu.

Skoro u svim radnim sredinama ima dosta dobrih ljudi ali većina su slabići, pa kao takvi su podložni utjecaju ogovaranja raznih zlih sitno-sićarskih spletkaroša.

Stoga je veoma bitno za vaše zdravlje da sa svojim radnim kolegama uspostavite normalan odnos da bi im onda na jedan lijep način svakodnevno mogli ukazivati da je MOBBING jedan vid UMORSTVA na radnom mjestu i da za isti postoje zakonske sankcije.

Sa druge strane važno je napomenuti da MOBBER-i to jeste, 'ljudi vukovi' koji su okupljeni u čoporu radi svoje egoistične psihopatske prirode u suštini ne podnose jedni druge ali ih na okupu održava sitno-sićarski lični interes, mada isti uvijek u javnosti žele da se prikažu kako su složni i jaki ali nije uopće tako.

Upravo radi ove njihove slabosti ne treba ih se puno plašiti, jer zbog svoje usamljene egoistične prirode vuka i ljubavi prema samom sebi, 'ljudima vukovima' je to slaba strana sa koje im je veoma lahko prići i uz pomoć dragog Boga, adekvatno na mudar način stihijski vremenom uzvratiti na zlo i štetu koje su vam učinili ili čine široj društvenoj zajednici.

Mada djeluju u čoporu 'ljudi vukovi' se između sebe uopće ne podnose usamljeni su, slabi i nemaju iskrenih prijatelja, osim onih koji su tu sa njima radi nekog svoga ličnog interesa a i to je kratkotrajno.
Last edited by antimobbing on 11/12/2009 11:24, edited 1 time in total.
antimobbing

#179 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/090723049

U okviru 'Zakona o zabrani diskriminacije' u članu 5 je definisan i MOBBING.

ZAKON O ZABRANI DISKRIMINACIJE

POGLAVLJE I. OPĆE ODREDBE

Član 5.

(Uznemiravanje i mobing)

(1) Uznemiravanjem se smatra svaka situacija u kojoj dođe do neželjenog ponašanje na
nekom osnovu iz člana 1. stav 1. ovog Zakona kojim se osoba ili grupa osoba psihički
uznemirava, ponižava s ciljem ugrožavanja ugleda, časti, ljudskog dostojanstva i
integriteta čime im se nanosi šteta i stvara zastrašujuća, neprijateljska, ponižavajuća, prijeteća ili slična situacija

(2) Mobing je psihičko zlostavljanje na radnom mjestu koje se ponavlja putem radnji kojima je cilj ili posljedica degradacija zaposlenikovih radnih uslova, kojim se mogu uzrokovati povreda ljudskih prava i ljudskog dostojanstva, nanijeti šteta fizičkom ili mentalnom zdravlju ili kompromitirati zaposlenikova profesionalnu budućnost.
Ovaj Zakon se u cjelini može pronaći i pročitati u PDF formatu na stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice: http://www.mhrr.gov.ba/Default.aspx?tem ... ageIndex=1
antimobbing

#180 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Arc_Angel wrote: Ono sta sam ja naucio iz svega toga, jeste da covjek treba odmah u startu da se postavi kako treba, prva stvar koju treba sam sebi da nametne jeste da je on sebi najbitniji, i da zauzme gard, psihologija je čudo, govor tijela, način na koji pricas sa kolegama, sve te sitnice znacajno uticu na radnu sredinu. naravno kad procejenis da su ti kolege ok, nema potrebe za psiholoskim ratovanjem i za samoodbranom, ali opet treba u startu postaviti jasne granice šta, ko, koliko, na koji nacin i dokle moze, i ja mislim da je tu sustina svega.
Upravo tako jer davno nekada poznati njemački pravnik jednom je rekao: ''Ne smijemo se žaliti na nepravdu ako je pravdu svrgla s njene stolice, već na pravdu što je slaba pa to dopušta''.

Svaki čovjek u sebi ima imuni sistem odbrane i otpora, stoga kada se uposleniku jedan rukovodilac obrati na neprikladan i grub način čak i ako je sasvim upravu, automatski se u istom podiže ta zaštita slično kao i na kompjuteru.

Ovaj neljudski način upravljanja kod uposlenika izaziva čitav niz hemijskih reakcija u ljudskom organizmu, jer tada njegov sistem odbrane istog automatski PODSVJESNO blokira i na taj način ne prima potrebne informacije vezane za posao.

Italijanski pisac slikovito kaže: "Znanje i pravda govore, dok neznanje i nepravda urliču". U ovoj rečenici se mogu prepoznati gotovo svi MOBBER-i, koji su većinom neobrazovane neznalice sa kupljenim diplomama.

Sama njihova pojava, da ništa ne govore ili naređuju nekome, kod normalnih ljudi koji većinom znaju ko su i što su oni, veoma iritira uposlenike i na taj način negativno utiču na zdravlje i produktivnost uposlenika.
antimobbing

#181 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Prema istraživanju portala Posao.ba koje su proveli prošle godine čak 94% zaposlenih u BiH je izloženo stresu zbog posla.

http://www.posao.ba/articles.php?user=a ... 474&type=R
94% zaposlenih u BiH pod stresom zbog posla

Portal Posao.ba tokom mjeseca septembra i oktobra sproveo je istraživanje pod nazivom „Stres na poslu“ koje je obuhvatilo uzorak od 1128 ispitanika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Cilj ovog istraživanja bio je saznati koliko su zaposlenici pod stresom na radnom mjestu te koje posljedice ima stres na ponašanje zaposlenika.

Najčešći uzrok stresa na poslu je šef

Čak 94 posto ispitanika u istraživanju izjavilo je da je pod stresom na radnom mjestu, a od toga je njih 37% navelo da je uzrok stresa najčešće nadređeni. Dvadest i jedan posto ispitanika je pod stresom zbog previše posla, 17% zbog kolege/a, a 13% zbog rokova. Njih 9% tvrdi da je stres na poslu izazvan nedostatkom kancelarijske opreme ili lošim uslovima za rad, a 3% ispitanih je priznalo da je pod stresom jer ne posjeduju sposobnosti potrebene za obavljanje posla.

Istraživanje je pokazalo da je 24% ispitanika pod stresom zbog nadređenog zato što on/ona ne prihvata i ne uvažava njihove ideje i mišljenja. Njih 18% stres zbog nadređenog doživljava zato što im daje prevelik obim posla, a 17% zato što smatraju da on/ona nema dovoljno sposobnosti za vođenje firme. Također, jednak broj ispitanika (16%) je pod stresom zbog nadređenog radi njegovog očekivanja da se posao obavi u nerealnom roku i zato što nad zaposlenicima vrši neki oblik pritiska ili zlostavljanja. Deset posto ispitanih tvrdi da stres zbog nadređenog doživljava zato što u svakom momentu nadgleda i kontroliše svaki njihov pokret i postupak.

Kada govorimo o stresu izazvanom zbog kolege/a na poslu, 36% sudionika u istraživanju je izjavilo da takav stres doživljavaju zato što kolege ne obavljaju svoj posao, a nadređeni to ne primjećuje. Njih 15% je pod stresom zato što kolege žele da dođu do cilja ne birajući sredstva, dok 14% tvrdi da je razlog takvom stresu njihov nedostatak sposobnosti u obavaljanju posla. Dvanaest posto ispitanika je izjavilo da stres zbog kolega doživljava zato što previše ogovaraju nadređene i druge kolege, a jednak broj učesnika (8%) tvrdi da je stres izazvan time što ih kolege ometaju u obavljanju posla i što previše vremena provode na pauzama, dok oni moraju obavljati njihov dio posla.

Zbog stresa zaposlenici mijenjaju posao, imaju problema sa spavanjem i počinju pušiti
Ispitanici su također navodili ostale razloge zbog kojih su pod stresom na poslu. Tako je 55% ispitanih izjavilo da je pod stresom zbog sporosti računara, 14% zbog čestih poteškoća u pronalaženju dokumenata na serveru, a 12% zbog čestog kvarenja printera ili faxa. Deset posto ispitanika tvrdi da im stres izaziva veliki broj „junk“/“spam“ mailova, a njih 9% da je razlog stresa često kvarenje računara.

Istraživanje je obuhvatilo i posljedice izazvane stresom na radnom mjestu, te je 59% ispitanih odgovorilo da je zbog stresa izazvanog na poslu u proteklih godinu dana imalo problema sa spavanjem, a 19% ih je u tom periodu barem jednom javilo da je bolesno. Čak 11% sudionika je u posljednjih godinu dana zbog stresa promijenilo posao. Njih 11% tvrdi da je stres uticao negativno na njihove navike, te ih je 7% počelo pušiti, a 4% je u posljednjih godinu dana konzumiralo više alkohola nego inače.

Najviše pod stresom srednji menadžment

Žene su više pod stresom nego muškarci, pokazali su rezultati istraživanja. Tako je od ukupnog broja žena koje su učestvovale u istraživanju njih 93,3% odgovorilo da je pod stresom, a od ukupnog broja muškaraca – 90,1% je izjavilo da im posao izaziva stres.

Kada posmatramo strukturu ispitanika prema godinama dolazi se do podatka da su najviše pod stresom ispitanici koji pripadaju starosnoj skupini od 25 do 35 godina (93%), zatim slijede oni do 25 godina starosti (90,9%) i ispitanici stariji od 45 godina (90,8%). Prema istraživanju najmanje su pod stresom osobe koje pripadaju starosnoj skupini od 36 do 45 godina (87%).

Pod stresom su najviše ispitanici koji imaju poziciju u srednjem menadžmentu (93,1%) i administrativni radnici, također njih 93,1%, rezultati su istraživanja kada su u pitanju pozicije koje zauzimaju ispitanici u kompaniji. Zatim slijedi niži menadžment (91,8%), specijaliste (91,1%), visoki menadžment (89,4%) i savjetnici (89,3%). Podaci govore da posao najmanje izaziva stres kod proizvodnih radnika (88,6%) i pripravnika (88,4%).
antimobbing

#182 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://www.sarajevo-x.com/bih/clanak/091215086

Gosp. Harise Pašoviću,

Nije istinita da ljudi NE ŽELE promjene u BiH kao niti vaša tvrdnja da su Evropljani vrijedni a bosanci i hercegovci nezainteresovani za posao. Ukoliko samo uzmete i analizirate naše ljude, koji rade recimo u jednoj evropskoj zemlji kao što je Njemačka koja je pojam rada i discipline biće vam jasno koliko su isti cijenjeni kao vrijedni radnici.

Poenta je samo u MOTIVACIJI i vladavini prava.

Također, iz vašeg pisanja se može zaključiti da zaista niste posložili kockice na prava mjesta, jer ovo što vi pišete je površan opis jednog stanja ili POSLJEDICE u kojem se naše društvo trenutno nalazi. Da ste malo dublje ušli u analizu ovakvoga stanja vjerovatno biste pronašli UZROKE kao i faktore koji SMIŠLJENO strateški interaktivno svakodnevno djeluju u cilju razgradnje sistema društva i zajednice.

UZROKE ovakvoga stanja kod ljudi možete pronaći u svakodnevnom negativnom djelovanju i utjecaju sa istoka i zapada, kao i u još destruktivnijem unutrašnjem djelovanju ''naših'' zlih ''ljudi vukova'' iniciranih EGOIZMOM i vođenih ličnim interesom ili što je još destruktivnije mržnjom prema ovoj državi. Stoga, ne treba da čudi ovakvo stanje svijesti kod običnih ljudi sa kojima je vrlo lahko manipulirati jer su RAZVUĆENE PAMETI, kao posljedica prošlog rata i današnjeg agresivnog medijskog MOBBINGA na pamet običnog građanima.

Ukoliko vi Harise zaista želite promjene, onda nemojte kao kakva tetkica uz kahvicu sa ženama kriviti ovaj narod, već vi kao javna ličnost, dokazani patriota i umjetnik dajte svoj doprinos tako što ćete istom ovom narodu ukazati na ZLO koje nas okružuje.

Ukažite ljudima da ovo što su nam nametnuli ''ljudi vukovi'' kao što je EGOIZAM i život po principu ''homo homimi lupus – čovjek je čovjeku vuk'' dakle, sistem upravljanja 'bez merhameta (milosti, milosrđa)' gdje se svakodnevno životinjski napada na običnog građanina - NIJE NORMALNO STANJE, mada ga tako žele da predstave putem medija.
Last edited by antimobbing on 16/12/2009 11:08, edited 2 times in total.
madner

#183 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by madner »

Odgovorno tvrdim, treba manje mobirat a vise nogirat. Sto se mucit i tjerat nekog ko nece i/ili ne zna da radi.
antimobbing

#184 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

madner wrote:Odgovorno tvrdim, treba manje mobirat a vise nogirat. Sto se mucit i tjerat nekog ko nece i/ili ne zna da radi.
Madneru,

Vaš post je dokaz da su 'ljudi vukovi' sasvim uspjeli da merhamet, milost i milosrđe unište u životu jednog običnog čovjeka.

Nije uopće problem u ljudima koji neće ili ne znaju da rade već u samom sistemu upravljanja, koji ne zna kako da radnike MOTIVIRA na jedan human način ili praktično obući da rade.

Ne treba da te čudi što ljudi ne znaju ili nemaju motivacije da rade jer sam sistem upravljanja i obrazovanja u BiH je pogrešan i prije svega NEPRAVEDAN sa puno nasilja prema običnim ljudima i kao takav je dugoročno neodrživ.

Stoga bi ga hitno trebalo promijeniti, unaprijediti i prilagoditi normalnom životu običnog građanina.

Na zapadu, recimo tokom samog studiranja velika pažnja se pridaje PRAKTIČNOM radu, da bi nakon studija kada se zaposle isti ti studenti u kontinuitetu dobijali razne PRAKTIČNE specijalizacije.

Sa druge strane nije ispravno da iznosite takve nehumane stavove, jer pravo svakog čovjeka je da ima posao i radi da bi na taj način mogao ostvariti svoju egzistenciju i imati normalan život dostojan čovjeka.
madner

#185 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by madner »

Sve je to divno i krasno, ali hvali samoodgovornost. Svako je zaduzen da samog sebe obuci i usavrsava kako bi bio u stanju da ima nepotrebne alata za svoj posao.

Merhamet, milost i milosrđe su socijala, drzati nekog na poslu iz istih razloga je neodgovoreno. Previse merhametlija i ode firma u propast.

Problem je itekako u ljudima, bili oni sefovi ili ne. Fali trazenje odgovornosti na svim razinama. Na tom istom zapadu covjeka odpuste sa 55 godina jer nije u stanju da prati tehnoloske inovacije na poslu. Mi imamo previse humanizma i merhameta, pa nesposobni dobijaju neke ljeve poslove (i iste plate kao i sposobni, jer smo i socijalni). To ubija motivaciju, jer cemu se trudit ako je plata ista i za rad i nerad?

Pravo na rad da, pravo na javasluk ne.
antimobbing

#186 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

madner wrote:Sve je to divno i krasno, ali hvali samoodgovornost. Svako je zaduzen da samog sebe obuci i usavrsava kako bi bio u stanju da ima nepotrebne alata za svoj posao.

Merhamet, milost i milosrđe su socijala, drzati nekog na poslu iz istih razloga je neodgovoreno. Previse merhametlija i ode firma u propast.

Problem je itekako u ljudima, bili oni sefovi ili ne. Fali trazenje odgovornosti na svim razinama. Na tom istom zapadu covjeka odpuste sa 55 godina jer nije u stanju da prati tehnoloske inovacije na poslu. Mi imamo previse humanizma i merhameta, pa nesposobni dobijaju neke ljeve poslove (i iste plate kao i sposobni, jer smo i socijalni). To ubija motivaciju, jer cemu se trudit ako je plata ista i za rad i nerad?

Pravo na rad da, pravo na javasluk ne.
Madneru,

Iz vašeg pisanja je evidentno da niste porodičan, stoga ne treba da čude vaši egoistični i nehumani stavovi prema drugima. Međutim, slažem se sa vama da danas ima dosta neproduktivnih radnika ali isti nisu za to krivi, već samo loš sistem upravljanja ljudskim resursima koji stvara takve ljude.

Tako recimo godinama ulažemo u obrazovanje jednog stručnjaka da bi se isti zaposlio u neku instituciju na budžetu gdje potpuno zatupi, umjesto da praktično radi sa ljudima na terenu.

Sa druge strane, veoma rijetko se može desiti da neka firma negativno posluje isključivo samo radi radnika. Prije svega, sasvim nestručan pristup sistemu upravljanja ljudskim resursima (čemu se uopće ne pridaje pažnja), organizaciji rada i financijskim tokovima vođenim neobrazovanim i nestručnim ljudima može firmu dovesti u nepovoljan položaj.

Danas firme u okviru svoga poslovanja uopće ne pridaju pažnju jednom od najvažnijih procesa u poslovanju a to je KONTROLA KVALITETE, počevši od samog rada pa do finalnog proizvoda koji se plasira na tržište. Zbog nepostojanja kontrole kvalitete naša država svaki dan gubi milione kako na domaćem tako i na stranom tržištu na koje zbog toga većina firmi iz BiH ne može da plasira svoje proizvode.

Stoga, vezano za gore spomenuto o istom bi se mogli napisati čitavi tomovi ali to i nije tema već MOBBING i nasilje koje se svakodnevno provodi nad običnim građanima od strane istih gore spomenutih neobrazovanih i nestručnih 'ljudi vukova' većinom sa kupljenim diplomama koji interaktivno djeluju u čoporu štiteći jedni druge na svim poljima.

Čitav njihov sistem negativnog djelovanja u ovom društvu se zasniva na NETRANSPARENOSTI to jeste, stvaranju ambijenta BARE u kojem se trenutno nalazi BiH društvo. Nakon što u jednoj životnoj sredini stvore takav ambijent 'ljudi vukovi' kao ptice lete iznad BARE štiteći NEPOTIZMOM svoje žabe koje se uživaju sve blagodati takvog stanja, polako jedući komarce (obične građane) koji zuje iznad ometajući ih u ''njihovom blagostanju''.

Shodno ovom nenormalnom stanju, svi oni pošteni, vrijedni, visoko kvalifikovani i prije svega otvoreni ljudi stradaju od ovoga čopora 'ljudi vukova'. Neko je to dobro shvatio pa im želi stati u kraj sa donošenjem Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH. http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/091215093
Last edited by antimobbing on 17/12/2009 13:53, edited 1 time in total.
madner

#187 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by madner »

Pa kolko si ti pojmova pobrkao/pobrkala.

Nego ko upravlja ljudima? Marsovci?
antimobbing

#188 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

http://www.sarajevo-x.com/bih/crnahroni ... /091217013
Ispred O.Š. "Grbavica 1" učenika zlostavljali drugovi iz razreda

Ispred sarajevske Osnovne škole "Grbavica 1" jučer nakon šestog časa dogodio se incident u kojem je učestvovala nekolicina učenika VIII-1 razreda. Naime, dječaku A.G. nekoliko učenika iz njegovog razreda na velikom odmoru prvo su prijetili riječima "Smrt A. G., sloboda razredu".

Nakon šestog časa sačekali su dječaka da izađe iz škole, oborili ga u snijeg, gdje su ga udarali i hranili snijegom i pri tome mu zaustavljali dah, a što je za dječaka moglo biti kobno jer boluje od alergijske astme. Osim dječaka koji su vršili zlostavljanje bile su prisutne i dvije djevojčice A. K. i N. V.

Navodno, sve su to posmatrali nastavnici koji su mislili da je to samo igra, ali niko nije prišao da vidi šta se stvarno događa.

"Incident se jeste dogodio ali nije tačno da su nastavnici to gledali. Da su vidjeli sigurno bi spriječili. Incident se desio nakon, a ne tokom nastave. Ali, u svakom slučaju po pitanju ovog incidenta škola poduzima sve mjere, te će sa svim akterima incidenta razgovor obaviti socijalni radnik i pedagog, bit će pozvani i roditelji učenika, a nakon toga škola će donijeti odluku koje će odgojno disiciplinske mjere biti poduzete protiv učenika koji su zlostavljali A. G.", kazala je u izjavi za Sarajevo-x.com Alma Alihodžić, sekretar škole.
Ovo je klasičan primjer MOBBING-a koji se svakodnevno provodi u školama nad djecom a za ovo stanje su najodgovorniji njihovi roditelji pa onda PASIVNI nastavnici, koji bi za ovo trebali da snose odgovarajuće zakonske sankcije.

Također, treba napomenuti da je ovo teško djelo maloljetničke delikvencije i vrlo je izvjesno da će isti ovi učenici, ukoliko se njihovi roditelji i nastavnici adekvatno zakonski ne kazne, nastaviti sa zlostavljanjem istog ovog djeteta nekom drugom prilikom.

Sam odgoj se nosi iz kuće pa shodno tome ne treba da ćudi ovakvo životinjsko djelovanje djece u čoporu, koja kopiraju svoje roditelje koji vjerovatno na sličan način u firmama širom BiH provode MOBBING nad normalnim ljudima.

Nakon svoga školovanja ista ova neodgojena djeca kada se zaposle imaju velike šanse da nastave slično životinjski djelovati u čoporu u svojoj radnoj sredini. Stoga je veoma bitno preventivno djelovati u cilju sprečavanja i edukacije mladih ljudi o štetnosti MOBBING-a nad ljudima.
antimobbing

#189 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Hrvatski državljanin za 800 KM kupio diplomu u BiH

Nakon što je u BiH kupio krivotvorenu diplomu i svjedočanstva za 800 KM, 42-godišnjak iz Hrvatske pokušao se zaposliti u jednoj kompaniji na području Zadra. Policija ga je uhapsila i nad njim izvršila kriminalističku obradu.

Utvrđeno je da je na području BiH od državljanina naše zemlje nabavio diplomu i svjedočanstva o završenim razredima srednje škole za zanimanje rukovodioca građevinskim strojevima. Te dokumente priložio je tražeći posao početkom februara ove godine, piše portal Index.hr.
http://www.sarajevo-x.com/svijet/regija ... /091217023

Postoji realna mogućnost da je ovu diplomu kupio u svojoj matičnoj zemlji kao što to rade 'naši ljudi vukovi' širom BiH, vjerojatno bi bio postavljen na neko rukovodeće mjesto.

Stoga, iz ovoga izvucite pouku i samo KUPUJTE DOMAĆE proizvode.

Oprostite mi na sarkazmu ali nisam mogao da odolim …
antimobbing

#190 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Da napravimo mali REZIME ove naše teme sa jedni filozofski osvrtom …

Naime, zanimljivo je da 'ljudi vukovi' opijeni vlašću i svojom PSIHOPATIJOM, često predvide neke stvari jer podcijene svoje ŽRTVE pa tako nad nekim čovjekom godinama vrše MOBBING smatrajući istog da je ''MALA MACA'' sa kojom se mogu poigravati koliko god žele.

Image

Međutim svaka AKCIJA ima svoju REAKCIJU, stoga kako vrijeme prolazi MALA MACA mijenja svoju boju, raste, stiče nove vještine i saznanja ... vremenom se pretvori u jednu malo veću MACU, sa velikim i izuzetno oštrim zubima …

Image

Nakon toga, 'ljudi vukovi' koji su godinama zlostavljali i iživljavali se nad MALOM MACOM praveći joj ogromnu finansijsku štetu, sada svakodnevno bivaju napuštani od strane svoga ČOPORA, tražeći razumjevanje velike MACE nad kojom su godinama vršili MOBBING ali MACE kad porastu imaju osobinu da dugo, dugo pamte svoju burnu mladost provedenu pod nasiljem 'ljudi vukova' koji sada OSTARJELI, slabi i sasvim sami PRESTRAŠENO lutaju šumom potpuno nezaštićeni ...

Image

Nadajući se duboko, da će ih sada već velika MACA razumjeti i oprostiti im ZLO koje su joj učinili???
antimobbing

#191 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Polako ali sigurno institucije se uspostavljaju. Evidentno je da pravna država već postoji još samo da nastupi vladavina prava koja će stupiti na snagu sa pojavom opće TRANSPARENTNOSTI u našem društvu i zajednici kao što možete pročitati u tekstu niže.

http://www.sarajevo-x.com/bih/politika/clanak/091221089
Jedan od uslova iz Mape puta

BiH dobija Agenciju za prevenciju korupcije

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. S obzirom na to da je Predstavnički dom ranije usvojio predloženi zakon u nešto drugačijem tekstu bit će potrebno izvršiti usaglašavanje. Zakon bi trebao biti usaglašen do kraja godine, a BiH će usvajanjem ovog zakona ispuniti još jedan od preostalih uvjeta iz Mape puta za liberalizaciju viznog režima.

Piše: Amra Kovač

Agencija neće vršiti istražne radnje nego će prikupljati određene podatke koje će prosljeđivati nadležnim organima. Ona će bit centralno mjesto gdje će se slati svi izvještaji, i sve agencije će morati slati ovoj Agenciji podatke o provođenju strategije protiv korupcije“, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Srđan Blagovčanin, izvršni direktor Transparency Internationala BiH, dodavši da je predviđeno da Agencija bude nezavisna i samostalna upravna organizacija, koja za svoj rad odgovara Parlamentarnoj skupštini BiH.

Prema mišljenju Blagovčanina, Agencija može doprinijeti prevenciji uticaja korupcije na razvoj demokratije i poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i utjecaja na podrivanje ekonomskog i privrednog razvoja BiH, te svih ostalih oblika uticaja na društvene vrijednosti.

"U BiH najveći problem je politička korupcija gdje se kroz procese javnih nabavki i kroz funkcionisanje razvojnih banaka izvlači novac iz budžeta. Korupcija u politici ima za posljedicu da se korupcija javlja i u zdravstvu, obrazovnim ustanovama, policiji...“, kazao je Blagovčanin.

Komisija za izbor i praćenje rada Agencije sastojat će se od devet članova: po tri predstavnika iz Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH, dva predstavnika iz akademske zajednice i jedan predstavnik nevladinog sektora.
Kao što sam već napomenuo, u našem društvu koje je u fazi TRANZICIJE stvari će se iskristalizirati samo je pitanje vremena. Stoga kao prioritet svi trebaju da stave očuvanje svoga zdravlja prije svega.
antimobbing

#192 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Nezadovoljstvo na radnom mjestu izazvano MOBBING-om se širi poput talasa koji prelaze sa radnika na radnika.

Shodno ovome, u Bosni i Hercegovini se mora shvatiti da najveću korist od sprečavanja MOBBING-a na radnom mjestu imaju upravo poslodavci.

Naravno ovo se odnosi na one poslodavce koji normalno i pošteno posluju, jer time povećavaju produktivnost kod samih radnika a samim time i profit.
antimobbing

#193 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

MOBBING kao sredstvo zlostavljanja često koristi prekomjerni posao.
http://www.sarajevo-x.com/lifestyle/zdr ... /100119111

Rizik od teških oboljenja

Dugo sjedenje za stolom može vas koštati života

Mirno sjedenje tokom dugog perioda i nedostatak pokreta cijelog tijela su snažno povezani sa srčanim bolestima, rakom i dijabetesom, pokazuju rezultati novog istraživanja.

U namjeri da prevaziđu ove probleme, uredski radnici koji veći dio vremena provode pričvršćeni za svoje stolice trebali bi redovno vježbati, odlaziti do printera, aparata za kafu ili na kratke razgovore sa kolegama, prenosi The Independent.

Istraživači sa švedske "School of Sport and Health Sciences" i Instituta Karolinska u Štokholmu, tvrde da bi dugo sjedenje trebalo biti smatrano kao rizik po zdravlje, nezavisno od nedostatka tjelovježbe.

Doktor Elin Ekblom-Bak upozorava da dugotrajno sjedenje nosi dodatan rizik od bolesti i da se taj problem ne može riješiti vježbanjem. Ona tvrdi da sve više studija ukazuje na problem.

"Provedena su istraživanja nad dvije grupe uredskih radnika. Jedna skupina imala je redovne pauze tokom kojih su se kretali, dok je druga sjedila svih osam sati za stolom. Grupa koja se kretala imala je uredne nalaze krvi, šećera i bili su manje gojazni", pokazala je provedena studija.

Druga studija provedena u Australiji pokazala je da ženama, za svaki sat proveden u stolici rizik od šećerne bolesti i oboljenja srca raste za jednu četvrtinu, bez obzira na vježbanje.

Ekblom-Bak je istakla da je važno da nakon 45 minuta sjedenja napravite petominutnu pauzu
Kada se uz prekomjerni rad koriste i druge metode MOBBING-a koje smo spomenuli u prošlim postovima, onda se isti sa pravom može nazvati UMORSTVOM na radnom mjestu.

Stoga, u ovo vrijeme tranzicije je najvažnije očuvanje psiho-fizičkog zdravlja.
Arc_Angel

#194 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by Arc_Angel »

@ antimobbing

druze svaka ti cast, ja ti samo mogu reci da ne posustajes i ne odustajes.

svaka ti cast
magdalenax

#195 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by magdalenax »

Hm, dosta dugo od posljednjeg posta, ali da pokusam.
Imam konkretno pitanje. Zanima me vase misljenje kako se ponasati kada ponasanje kolega pocinje da prelazi onu granicu izmedju nevaspitanog seljaka/seljanke i mobbinga.
Biti fin, ali odlucan (nisam sigurna da ce biti shvaceno) ili na neki, ne prostacki nacin, reci *ebi se i tako napraviti granicu?
SoulSeeker

#196 Re: Šefovi zlostavljaju, radnici trpe - MOBBING!!!

Post by SoulSeeker »

antimobbing wrote:Kako mobbing utječe na osobu?
U osoba koje su žrtve mobbinga javlja se čitav niz različitih učinaka i odgovora. To može biti:

- šok
- bijes
- osjećaj nezadovoljstva i/ili bespomoćnosti
- pojačana osjetljivost
- gubitak samopouzdanja
- tjelesni simptomi kao što su gubitak apetita i nesanica
- psihosomatski simptomi kao što su bolovi u trbuhu i glavobolja
- nervoza koja se javlja pri odlasku na posao
- napetost u obitelji i simptomi stresa
- poremećaji koncentracije
- smanjena produktivnost u izvršavanja zadataka.

Da li neko od vaših ima ove simptome?
Napisat ću malo duži tekst ne sa ciljem pisanja hvalospjeva, nego sa ciljem da pomognem drugima koji imaju slične probleme jer sam danas slobodan.

Od ovoga što sam podvukao patio sam prije otprilike pet godina nakon što su u moje poslove i radne zadatke uključene nove, dodatne obaveze zahvaljujući kojima mi je povećana i plata. Bio sam "novi dječko" u timu i doslovce trn u oku starijim prdonjama koji su se radi mojih specifičnosti lakog sklapanja kontakta sa drugim osobama, pozitivnog načina komunikacije sa ljudima, i nešto bržeg razmišljanja pri riješenju problema počeli osjećati ugroženim. U njihovom slučaju se radi o čistoj povredi ega jer su svi do reda inžinjeri, a mene bez obzira na znanje koje posjedujem i za koje pouzdano mogu potvrditi da prevazilazi njihovo nikada nije zanimao fakultet jer sam kormilo okrenuo ka privatnim vodama u kojima relativno dobro prolazim.

Kao što sam i naveo na samom početku, po dolasku u novu sredinu počeo sam raditi sa dva tipa koji su inžinjeri elektrotehnike koji su kao takvi, nećete mi vjerovati, bili raspoređeni na mjesta održavanja telekomunikacione opreme i IT tehnologije bez obzira što o tome nemaju blage veze. Ova vrsta posla mi nije bila nimalo strana jer sam se za IT počeo zanimati još od malih nogu, ako mogu tako reći, još od proizvodnje prvih C-64, 128K, i ZX Spectrum modela na kojima sam provodio noći i noći kako bih savladao "tehnike programiranja" i način na koji rade. Odjel u kojem danas radim bavi se servisiranjem informatičke opreme preduzeća, održavanjem mrežnih sistema, i izradi software-skih riješenja u koja spadaju pretežno obračunske baze podataka pomoću kojih se recimo obračunavaju plate radnika i trenutna stanja zaduženja/razduženja imovine preduzeća. S obzirom da ova dvojica krkana nisu znali programirati (odnosno nisu znali ništa, zbog toga sam i ubačen u odjel) zadaci kreiranja programa su postali moj dio zaduženja, i sve je to dobro funkcionisalo dok nisu počeli srati. Ne mogu vam opisati kako je jebeno težak osjećaj kada sjedite i gledate gomilu zbrljanog koda koji ne radi onako kako želite jer mislite da može raditi još bolje, a iznad glave vam neko "diše", osjetite nečiji stomak na leđima, i po jedno stotinu puta na dan čujete jedno te isto pitanje "je li to napokon gotovo". Ovo "napokon" je klasično podjebavanje jer je to "napokon" trebalo biti gotovo za mjesec dana koliko mi je i dat rok. Pored ovoga, klasične scene podjebavanja su kada vam prdonje kažu "zvoni ti telefon" koji se nalazi njemu pred nosom, a vi zatim morate ostaviti sav posao i preći oko deset metara da bi podigli slušalicu koju je mogao podići i on. Jedno vrijeme psihološki odbrambeni sistem ne reaguje na takve gluposti, no međutim ovakve scene postaju dosta naporne zbog čega nakon desetak ovakvih glupih rečenica čovjek jednostavno poželi da kaže "pa dokle više majku ti jebem, digni sam tu slušalicu i zabij je materi duboko u dupe". Ovakvo riješenje problema svakako ne bih preporučio jer se ljudi ovakvim gestima nastoje isprovocirati kako bi napravili probleme da bi se nakon toga otpustili. U to vrijeme nisam si mogao dozvoliti takav lusuz jer sam vraćao kredit od oko 70.000 KM, i zbog toga sam dosta dugo trpio teror svih vrsta i oblika pokušavajući izgledati pasivno. Vremenom se to počelo odražavati i na moje mentalno zdravlje zbog čega sam postao sam jako osjetljiv, nervozan, stotinu puta mi je pala na pamet ideja da te ljude jednostavno pregazim kao tenk što mi u principu ne bi bilo ni teško ni mrsko, situacija u porodici je bila oke, nisam pravio scene po kući, ali sam se osjećao nekako usamljeno, i vremenom sam počeo trošiti i cigarete mada ih nikada do tada nisam koristio. S obzirom da su ovi ljudi počeli mijenjati moju svijest i od mene praviti monstruma, odlučio sam da nešto promjenim, ali na pozitivan a ne divljački način. Neke od savjeta možete pročitati u nastavku teksta.

Lobirajte svoje radne kolege

U preduzeću ili firmi gdje radite jako je važno imati ugled, jer tada u slučaju bilo kakvih problema iza sebe imate masu ljudi na koje vaši pretpostavljeni ne mogu uticati jer radi specifikacije poslova nisu vezani ni na koji način. Pozdrav sa širokim namontiranim kezom, primjećivanje pozitivnih promjena na vašoj radnoj kolegici i kolegi (npr. jao kako ti je divna haljina, mora da je preskupa ili ti je kupio čovjek jer te jako voli ; moram priznati da mi je tvoj savjet jako pomogao ; da li si za kafu ; obično zdravo i sl.) omogućit će da za vrlo kratko vrijeme na svoju stranu pridobijete more ljudi zahvaljujući činjenici da većina ljudi jako treba pažnju drugih osoba jer smo svi prezauzetu poslovima i obavezama i na poslu, i van posla. Što vas više ljudi cijeni, vaš šef će više plakati jer nema kome dokazati kako ste odvratni nesnošljivi neradnik.

Budite duhoviti ali ne izgledajte blesavo, i držite distancu

U principu, problemi na poslu pojačavaju nervozu kod svakog uposlenika. Ako se trudite da je i sami povećate svojim ponašanjem, kompletan učinak je kraj koji izgleda kao nesporazum ili svađa. Umjesto povećavanja nivoa nervoze pokušajte izgledati ozbiljno i dostojanstveno, i sa smješkom se obratite radnom kolegi ili kolegici riječima "naravno da se to može uraditi, zar si sumnjala u moje kvalitete?" Ne očekujte odgovor, recite da žurite i otiđite. Osmjeh na licu koji možete vježbati i pred ogledalom na vašeg radnog kolegu ili kolegicu će djelovati podsvjesno u smislu da će shvatiti kako sve u redu radi čega ne treba brinuti, a vaša pouzdanost će biti pečat na osmjeh, odnosno na ono što ste izrekli.

Nikada ne kritikujte pretpostavljene u društvu drugih

Vjerujte mi da većina onih koji su vam došli reći kako je vaš šef šupak zbog čega zaslužujte boljeg došlo samo sa jednim jedinim ciljem, a taj je direktno prenošenje ili snimanje vaše spike na mobilni aparat svega negativnog što ste rekli.

Nikada ne vozite pretpostavljenog kući, ne zovite ga na kafu, i ne kupujte mu poklone kada trebate na odmor, ili kada se vratite sa njega

Ovo stvarno nema smisla jer je praksa (doduše ne moja, nego praksa drugih ljudi) već davno pokazala da se čovjek ovim stavlja u još gori i podređeniji položaj.

Nikada ne skevćite oko pretpostavljenog, ne ližite mu dupe, i ne smiješkajte se blesavo se po pola sata svemu što je rekao

Ovakvim gestima mu zapravo dajete znak da ste ništa vrijedna osoba trećerazrednog karaktera kojom svako može manipulirati. Šefovi inače nisu sigurni u sebe i većina njih je gomila isfrustriranih šupaka, a nakon što uradite ovakve gluposti njegov mozak će vas komparirati sa njegovom ličnošću nakon čega će se zaključak svesti na "ja sam šupak i ne vrijedim ništa, ali ovaj radnik/radnica je još gori/gora od mene jer mi se potčinjava na ovakav blesav način". Sa pretpostavljenim kontaktirajte samo kada morate, i neka taj razgovor bude strogo služben i zreo.

Postanite prijatelj sa prvim šefom ili direktorom

Složenija preduzeća imaju svoje grane upravljanja zbog čega ćete glavnog šefa ili direktora viđati vrlo rijetko jer vam se poslovi i radni zadaci izdaju preko nižih upravljačkih struktura kojima rukovodi direktno on. Kako bi se zaštitili od maltretiranja nižih rukovodećih struktura morate biti dobri sa višim strukturama jer vas one u slučaju potrebe mogu zaštiti. Razlog za kontakt sa glavnim šefom (direktorom) ne mora biti jasno naznačen, i možete ga i izmisliti (npr. već znate šta je vaš direktor po stručnoj spremi, izmislite rođaka koji studira u drugom gradu a potom mu se obratite riječima "danas sam pokušavala riješiti ovaj problem i nisam uspjela, pa sam se odlučila obratiti vama jer vas izrazito cijenim i kao čovjeka i kao eksperta za kojeg znam da može riještiti problem, da li mi možete pomoći?). Ovo je "kulturno uvlačenje u guzicu", a pored toga što ste ovom čovjeku popravili dan, ujedno ste mu dopustili i da primjeti kako postojite. Nemojte biti naporni i ne trčite za svaku sitnicu direktoru. Glavni šef ili direktor je taj kojem možete kupiti poklon za rođendan i pozvati ga kući. Prvi put kada vam uđe u kuću time ste praktično postali vlasnik firme ili preduzeća.

Nikad ne gubite svoje ja

Nikad, nikad, nikad, nikad, i još jednom - nikad ne gubite svoje "ja". Postavite se kao centar svijeta i izdržite svaki pristisak. Stres koji doživite na poslu nadoknadite spavanjem (ne zezam se), ili gledanjem komičnih filmova u društvu najdražih osoba, odnosno izlascima u prirodu ili nečim drugim što vam pruža zadovoljstvo. Ako već za ovo nemate vremena, slušajte ozbiljnu muziku, a ukoliko je to moguće - slušajte je i na poslu. Budite svjesni da količinu sranja koja ste pokupili na poslu morate izbaciti na bilo koji od ovih načina i nulirati "pozitivne i negativne struje" u vama.

Nikada svoj privatni život ne povjeravajte onima sa kojima radite

Čak i kada nemate šta radite, sa radnim kolegama pričajte o nekom filmu ili bilo čemu drugom (nemojte o politici radi različitog članstva u strankama uposlenika firme). Vaše radne kolege apsolutno ne trebaju znati da li ste prošlu noć proveli sa ljubavnikom, ljubavnicom, mužem, ženom, ili prijateljem istospolcem, a također ne moraju znati niti koliki su vam iznosi kredita i sl.

Prihvatite glupe ljude kao glupe ljude

Vjerujem da ste već sreli dosta osoba kojima ste po sto miliona puta nacrtali jednu te istu stvar, a oni nakon toga opet kažu "ha?". Nemojte takve osobe poistovjećivati sa sobom i prihvatite ih onakve kakve i jesu. Naučite ih da ako im nešto treba sami dođu po to, i nauče slušati kada im pojašnjavate bilo šta.

Meni su ove "metode" jako pomogle, jer njihovom primjenom od prvobitnog nervoznog tipa koji je ozbiljno fizički mogao povrijediti radne kolege i izgubiti posao, pretvorio sam se u osobu koja u svakom trenutku zna kako treba reagovati. Jedan od konja sa kojima sam radio je u međuvremenu umro od srčanog udara, a drugi tip sa kojim sada radim je vremenom sve prepustio meni jer je vidio koliko vrijedim. Danas u svom timu imamo još par ljudi kojima doduše nisam šef, ali me svejedno gledaju kao nekoga koga treba cijeniti.

Nadam se da će ovo nekome pomoći. Ne suicidirajte se, ne nervirajte se, i držite glavu uvijek podignutu u zrak, ali ne previše jer nosom možete zakačiti avion. :)
barby02

#197 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by barby02 »

SoulSeeker , SVAKA CAST za post :thumbup:
SoulSeeker

#198 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by SoulSeeker »

Zlata M. wrote:De mi,zahmetile,pojasni kakve veze ima ovo oVarbano i povecaTo sa mobbing-om i mobber-ima?!
Pojasnit ću ti ja.

Moberi su iskompleksirani ljudi koji sposobnost i kvalitete drugih uposlenika doživljavaju doslovce kao napad na svoju ličnost, pa čak i kao napad na radno mjesto jer navedene osobe nerijetko doživljavaju konkurentima. Kada si sigurna u sebe i svoje sposobnosti iskazane u tvom radu onda te ne brine znanje drugih ljudi, u suprotnom - bilo čije prijedloge koji su dosta jači od tvojih smatraš pametovanjem koje te nervira zbog čega "moraš nešto poduzeti". Nakon ovoga, obično trčkaraš po kancelarijama i govoriš kako je osoba koja je dala bolji prijedlog od tvog prezadužena kreditima, kako maltretira porodicu, kako mu se žena kurva, i kako spava na poslu mada sve to može ali i ne mora biti istina. Dakle, moberi su polupismena nesigurna isfrustirana govna.

Treba razlikovati mobing od radne obaveze. Ako ti pretpostavljeni kaže da moraš završiti određeni posao do 12.00 a za to postoje uslovi, to nije mobing nego obaveza. U drugom slučaju, ako te šefica istjera iz kancelarije jer ti lijepo stoji karmin koji na njenim usnama izgleda kao govno na vrhu kace za kupus, onda to nije radna obaveza (zadatak) nego mobing.
SoulSeeker

#199 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by SoulSeeker »

barby02 wrote:SoulSeeker , SVAKA CAST za post :thumbup:
Hvala. :)

Svaka čast i AntiMobingu za temu, vjerujem da ovdje ima puno onih (ako ne i previše) kojima će trebati.
antimobbing

#200 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!

Post by antimobbing »

Arc_Angel wrote:@ antimobbing

druze svaka ti cast, ja ti samo mogu reci da ne posustajes i ne odustajes.

svaka ti cast
SoulSeeker wrote:
barby02 wrote:SoulSeeker , SVAKA CAST za post :thumbup:
Hvala. :)

Svaka čast i AntiMobingu za temu, vjerujem da ovdje ima puno onih (ako ne i previše) kojima će trebati.
Thanks. :-D
magdalenax wrote:Hm, dosta dugo od posljednjeg posta, ali da pokusam.
Imam konkretno pitanje. Zanima me vase misljenje kako se ponasati kada ponasanje kolega pocinje da prelazi onu granicu izmedju nevaspitanog seljaka/seljanke i mobbinga.
Biti fin, ali odlucan (nisam sigurna da ce biti shvaceno) ili na neki, ne prostacki nacin, reci *ebi se i tako napraviti granicu?
Prvenstveno želim da se zahvalim svima koji su uzeli učešće u ovoj zaista korisnoj temi za našu zajednicu i društvo u kojem živimo. Svakodnevno pratim ovaj forum i čitam vaše komentare.

Napravio sam pauzu u pisanju jer nije bilo zainteresovanih ljudi koji bi se aktivno uključili u rješavanje ovoga problema koji se tiče svih nas a naročito sposobnih ljudi kojima je zdravlje zbog ''ljudi vukova'' veoma ugroženo.

Vezano za vaše pitanje mogu vam iz iskustva odgovoriti.

Najbolji način da se odbranite od kako vi kažete ''nevaspitanog seljaka/seljanke'' je slijedeće:

1.) Preispitajte vaš odnos prema drugima

2.) Prije svega PAZITE NA SVOJU EGZISTENCIJU pa shodno tome planirajte svoje akcije

3.) Izvršite detaljnu analizu i prikupite informacije o istoj osobi.

4.) Ukoliko smatrate da ste u pravu i osjetite da imate snage kao i ''jaka leđa'' da joj se suprotstavite onda je najbolje ''na samo i bez svjedoka'' reći sve što mislite toj osobi u lice i tako izbaciti sve negativnosti iz sebe ali prije svega izvan radnog okruženja.

Ukoliko ste nemoćni da bilo što uradite onda tu negativnost izbacite putem sporta ili na kraju ako nemate snage da se bavite sportom otiđite negdje u šumu da vas niko ne vidi i VRIŠTITE IZ SVEGA GLASA to će vam veoma pomoći.

Na ovaj način će te u ovim teškim vremenima tranzicije sačuvati vaše zdravlje što je i cilj ove teme.
Post Reply