APEL! Sačuvati prisebnost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#176 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by Pera Trta »

oldplague wrote:Činjenica je da je ŠB mjestašce u pasivnom dijelu BiH obilježenom tragičnom historijom koja je na koncu formirala svjetonazor tih ljudi. Oni su to što jesu i ne mogu postati nešto drugo preko noći niti će ih pljuvanje i uvrede upućene odavde navesti na to. Takve sredine egzistiraju kao negacija drugog identiteta umjesto afirmacija vlastitog. U to su se već Srbi u Jugoslaviji uvjerili. Sarajevo sebi ne može priuštiti ono što ŠB može u svaka doba. I njihov najveći grijeh nije ni izbliza težak kao sarajevski najmanji.
Mah, ako iko na ovom forumu razumije uzroke desničarske klime u Širokom (i zapadnoj Hercegovini općenito), a da nije Hrvat, to sam ja! Težak život u besplodnom kršu, duhanski monopol u velikosrpskoj Kraljevini, masakr sveštenika u širokobriješkom samostanu od strane "oslobodilaca" 1945, sustavno zapostavljanje tog kraja od strane komunističke vlasti punih pet decenija na način da nije dobio ni jedan veći industrijski objekat, pa čak ni poštenu cestu, a sve to uz kačenje etikete "ustaškog legla", nisu ni mogli dovesti do drugačijeg stava generacija tamošnjeg stanovništva.
Ali to ne mijenja činjenicu da se ni od strane hrvatskih vlasti ni u BiH, ni u Hrvatskoj, ne pokuša nazvati neke stvari pravim imenom, a sve pod plaštom "demokracije" i nacionalne ugroženosti.
Latina
Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.

#177 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by Latina »

oldplague wrote:
Pera Trta wrote:Problem je, stara kugo, što na drugoj i trećoj strani ovakvih primjera jedva da ima. Zapravo, ja se ne sjećam nijednog. A vidjeli smo juče da su u Širokom svi listom za "ubij Turčina". Sada ćeš ti reći da generaliziram. Ali drugo ne mogu, samo mi se tako nameće, jer, ako ima pozitivnih primjera na toj tamo strani i "normalnih" ljudi, ovu sedmicu dana jednostavno ih NISMO vidjeli.
Moj Pera, zna stara kuga šta i zašto oni uzvikuju. Ali ja se sjećam i vremena kad su ustaške parole dočekivane sa oduševljenjem i odobravanjem, nemojmo ni to zaboraviti. I ne, neću reći da generaliziraš, jer je generaliziranje u ovoj zemlji imperativ. Problem je u tome da ili želiš parirati neizlječivim ksenofobima iz ŠB ili želiš biti nešto drugo. Ako želiš biti nešto drugo ne smiješ nikada raditi ovo prvo. U mom se selu veli "poslije jebanja nema kajanja".

Činjenica je da je ŠB mjestašce u pasivnom dijelu BiH obilježenom tragičnom historijom koja je na koncu formirala svjetonazor tih ljudi. Oni su to što jesu i ne mogu postati nešto drugo preko noći niti će ih pljuvanje i uvrede upućene odavde navesti na to. Takve sredine egzistiraju kao negacija drugog identiteta umjesto afirmacija vlastitog. U to su se već Srbi u Jugoslaviji uvjerili. Sarajevo sebi ne može priuštiti ono što ŠB može u svaka doba. I njihov najveći grijeh nije ni izbliza težak kao sarajevski najmanji.
Eto @Pero, vidis kako nam je sve objasnjeno u 5 recenica. Ljudi u Sirokom Brijegu uzvikuju "gazi, gazi" i kazu "I opet cemo stati" - pred hrvatsku zastavu naravno - jer tako moraju. Zaboga niko ih nista drugo nije naucio. Nisu oni krivi, oni samo djeluju po inerciji. Odgovornost tu, znas, ne postoji.

Uz to nemoj slucajno zaboraviti da je truncica u oku Sarajeva veca nego balvan u oku Sirokobrijezana. Valjda takva nafaka. :roll:

p.s. Nadam se da ce moj komentar "zazivjeti" za razliku od jucerasnjih. Hvala ljubaznoj moderaciji.
oldplague

#178 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by oldplague »

Latina wrote:
oldplague wrote:Tvoj je komentar na mjestu, samo što ne pije vode. Nisi najbolje shvatila. Zapadna Hercegovina jeste takva kakva je. Da bi je sada promijenila, sada kad bi ti to odgovaralo, morala bi je izbrisati sa mape. Nije meni drago što je to tako, ali je tako. I nije ŠB postao takav 1992. godine, odavno je takav. Smiješno je porediti sarajevo sa ŠB, pa i trunje i balvane, iz bezbroj razloga, demografskih, historijskih, ekonomskih, političkih...
I da sve druge razloge odbacimo, ostaje činjenica da ti ne želiš ono što oni žele. A svaki će ti profesionalni vojnik znati reći da strategija mora biti odgovor na neprijateljsku strategiju, a ne njena replika, inače gubiš.
Shvatila sam ja tebe izuzetno dobro, izmedju ostalog zato sto sam se nacitala tvojih proizvoljnih konstrukcija da mi je dosta za 3 zivota. Jutros si prevazisla samu sebe btw. Nema tu meni sta odgovarati ili ne, da imam neku moc na ovom forumu, o ovoj temi se ne bi diskutovalo jos od ponedjeljka, jer se vec tada pretvorila u "visokozapaljive" politicke teme.

Vec sam pisala na drugoj temi, Siroki Brijeg i reakcije njegovih stanovnika su na kraju krajeva unutarhrvatsko pitanje. Sto ga Hrvati ( prije svega RH ) prije rijese sami sa sobom, odnosno sa bosankohercegovackim Hrvatima, to bolje za sve. Po pitanju gazenja Ustava BiH, moj stav je takodje da se u vezi s tim treba oglasiti Predsjednistvo, a ne forumasi. Gospoda moraju shvatiti da ima stvari koje se ne daju gurnuti pod tepih. A kad se to napokon desi, mi ( vecina ) cemo svi sretni razgovarati o ugodnijim temama.
:lol: :lol: :lol:
Saberi se, šta je tebi. Sad je kasno pričati da se ovim ne trebaju baviti forumaši jer su se već bavili, intenzivno. I to uglavnom proizvoljnim konstrukcijama. A od ponedjeljka se pretvorila u visokozapaljivu političku temu jer je cijela stvar od samog početka i zamišljena kao visokozapaljiva mina za levate.

PS. Gospoda NE MORAJU shvatiti ništa. Glasačko tijelo mora shvatiti ponešto.
Halleluhwah
Location: Among and above strange people, mit dir Lili Marleen

#179 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by Halleluhwah »

anjusha
Location: u 206 koraka, duzini tog sokaka koje nikad ne brojim

#180 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by anjusha »

OPOMENA!
za
@aerosa- tvoje vrijedjanje sugovornika se NECE tolerisati na ovom forumu. probaj jos jedanput i slijedi ti siguran ban!

@ ostali. tema je sačuvati prisebnost a ne ko je sta uradio od fudbalskih klubova i ko je kakve nerede izazivao. za takvo sto imate druge teme. dosta trolanja! okrenimo se makar necemu pozitivnom u ovom mraku!

tema ce biti/ je ociscena!
PalaSa Marsa

#181 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by PalaSa Marsa »

komeba wrote:Da bi to na kraju izgledalo ovako,uz dva "peace" znaka sa strane :D

Image
Volim te Sarajevo

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :) :sax: :bih:
respo

#182 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by respo »

ispade jos da sam navijac sarajeva :lol:
simpatisem sarajevo vise od zelje
ali sam izasao kao gradjanin sarajeva da me sugradjani koji ne pripadaju ovdje ne sramote u sarajevu bih i u svijetu
amrica

#183 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by amrica »

komeba wrote:Da bi to na kraju izgledalo ovako,uz dva "peace" znaka sa strane :D

Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
klixober

#184 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by klixober »

respo wrote:ispade jos da sam navijac sarajeva :lol:
simpatisem sarajevo vise od zelje
ali sam izasao kao gradjanin sarajeva da me sugradjani koji ne pripadaju ovdje ne sramote u sarajevu bih i u svijetu
Ma hajde sada,necemo biti cjepidlake :D I ja vise simpatiziram Zelju i Velez,a ono smo uradili kao gradani,ne navijaci,ali te nijanse su manje bitne :)
Svakako su bili kod zupnika i predstavnici navijaca Sarajeva i izvinuli se.

:bih:
respo

#185 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by respo »

hocu da kazem da ovo ljudi prvo osudjuju kao gradjani kao komsije pa tek onda kao navijaci
i oni momci prvo osudjuju to jer ne zele da ih sutra kad kaze sarajlija da bude ah vi ste takvi
i radi sebe i radi porodice pa tek onda kao navijac sarajeva zelje olimpika ili bilo kojeg drugog kluba
shvatas o cemu govorim
klixober

#186 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by klixober »

Evo kako je fasisticki protal poskok ispratio nasu akciju.. :D Ne mogu se nikako prestati smijati
KOJE LI IRONIJE Navijači Sarajeva ograđuju se od vandalskog čina
Subota, 10 Listopad 2009 09:58
Iako su samo par dana prije demolirali cjelu jednu ulicu u Hercegovini, palili, tukli, udarali, konačno je i njima došlo do mozga da se s tom pričom ne može u svijet. Sada kada su i sarajevski mediji shvatili da gube bitku i da propaganda o dobroj raji ne pije vode dalje od Ivan planine idu drugom taktikom. Evo ih brišu grafite, izvinjavaju se. Pravi huligani :D.

Još da Sarajevo smogne snage reći da su ga ti klipani osramotili.

Sta reci... :lol: :lol: :lol: :lol:
:skoljka:
respo

#187 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by respo »

mama postao sam huligan
valterbranisarajevo

#188 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by valterbranisarajevo »

Članak o akciji pod nazivom "Veliki gest mladih ljudi" objavljen je i u avazu... :)

Također bravo i za MUP :thumbup:

Uhapšeni napadači

Pripadnici MUP-a KS iz III policijske uprave sinoć su oko 18:30 uhapsili tri mladića zbog sumnje da su kamenom razbili nekoliko stakala na crkvi u naselju Briješće te da su ispisali uvredljive grafite.

Riječ je o Elvisu D. (20), Fikretu S. (22) i Adnanu K. (24). kako saznajemo, sva trojica su nastanjena u Briješću. Oni su u svojoj izjavi naveli da su sve uradili u pijanom stanju.
klixober

#189 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by klixober »

Malo je bezveze sto svi pisu da su navijaci Sarajeva skupili pare i prefarbali,ali nema veze..bitno je djelo.
respo

#190 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by respo »

komeba wrote:Malo je bezveze sto svi pisu da su navijaci Sarajeva skupili pare i prefarbali,ali nema veze..bitno je djelo.
o tome sam gore i govorio
jer ce biti vidi ih odmah se peru od ovoga kao i sto pise ovaj poskok

ne zaboravi da si ti imao crveni a ja plavi sprej :)
klixober

#191 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by klixober »

respo wrote:
komeba wrote:Malo je bezveze sto svi pisu da su navijaci Sarajeva skupili pare i prefarbali,ali nema veze..bitno je djelo.

Mislim da je to izaslo u javnost nenamjerno.Katolicka tiskovna agencija je mislila valjda da smo i mi navijaci Sarajeva,iako smo se predstavili kao obicni gradani :) ..pa su tako i dali saopstenje.
A fasistickim medijima kao poskok je svakako nebitno sta je uradeno.Da nije greska da smo navijaci Sarajeva,izmislili bi da smo nas dvojica kamenovali crkvu i pisali grafite,pa se peremo :D ..njima svakako nije u interesu da se pokaze da ima normalnih ljudi u Sarajevu i da se smire tenzije.
A oni koji trebaju da znaju,koje zanima,citali su temu i znaju kako je pokrenuta akcija.
HAVANA

#193 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by HAVANA »

:shock: :?
Ko je Emin?
valterbranisarajevo

#194 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Nemam pojma? Hoćemo li im poslati sliku prefarbanog grafita da zamjene onu koja ide uz vijest?
faris123

#195 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by faris123 »

komeba wrote:
respo wrote:

Mislim da je to izaslo u javnost nenamjerno.Katolicka tiskovna agencija je mislila valjda da smo i mi navijaci Sarajeva,iako smo se predstavili kao obicni gradani :) ..pa su tako i dali saopstenje.
A fasistickim medijima kao poskok je svakako nebitno sta je uradeno.Da nije greska da smo navijaci Sarajeva,izmislili bi da smo nas dvojica kamenovali crkvu i pisali grafite,pa se peremo :D ..njima svakako nije u interesu da se pokaze da ima normalnih ljudi u Sarajevu i da se smire tenzije.
A oni koji trebaju da znaju,koje zanima,citali su temu i znaju kako je pokrenuta akcija.
Trebali ste i zeleni peace radi Olimpika a i još bi veću pometnju napravili na gore spomenutim medijima :lol:
HAVANA

#196 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by HAVANA »

valterbranisarajevo wrote:Nemam pojma? Hoćemo li im poslati sliku prefarbanog grafita da zamjene onu koja ide uz vijest?

Što se mene tiče pošalji.

Treba uvijek radi ovakvih stvari naglasiti da je sve poteklo sa foruma sarajevoxcom. :sax:
valterbranisarajevo

#197 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

da da, ako se slažu komeba i respo. Predlažem da, ako neko ima inspiraciju napiše i mali članak pa da pošaljemo sa slikom...
respo

#198 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by respo »

mogli smo i zelenu i pink i jos koju boju

boje crvena i plava su bile slucajno jer sam te odavno imao i zasto kupovati kad se moze iskoristiti
al eto ispade zeljo i sarajevo

ma saljite prefarbano i naglasite da su to uradili gradjani prije svega pa tek onda kao pripadnici nekih vjera navijaca voljenog kluba clanova odredjenih videoteka itd
a navijaci su tu bili da se ograde od ovoga nezavisno od farbanja i urucivanja novca za obnovu
valterbranisarajevo

#199 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

zeza me mail.. :x Može li neko "šibnuti" na [email protected]
klixober

#200 Re: APEL! Sačuvati prisebnost

Post by klixober »

valterbranisarajevo wrote:da da, ako se slažu komeba i respo. Predlažem da, ako neko ima inspiraciju napiše i mali članak pa da pošaljemo sa slikom...
:thumbup:

Sto se mene tice,slobodno...svi ste/smo vidjeli kako se odvijala ideja i akcija na forumu,tako da ko god ima zelju/inspiraciju,da napise tekst,ne bi bilo zgorega.

I samo da kazem da se mene ne treba posebno pitati/isticati,kao nositelja akcije..i drugi anonimni ljudi su ponudili pomoc,pare,tako da bih volio da se predstavlja kao akcija forumasa sa-x. :sax:
Post Reply