Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
karanana wrote:a koji su propis prekrsili? koja je definicija skupa i okupljanja? koji je broj ljudi definisan kao skup?
Otkud znam,hebem li ga .Vjerujem da policija samo postupa u skladu sa procedurom.Ne mora to da bude neprijavljen skup ili demonstracije.Moguće je da je procijenila da ponašanje maskiranih nije u skladu sa javnim redom i mirom,kao što ponekad privedu i pijance koji su pretjerano upadljivi.
karanana wrote:a koji su propis prekrsili? koja je definicija skupa i okupljanja? koji je broj ljudi definisan kao skup?
Otkud znam,hebem li ga .Vjerujem da policija samo postupa u skladu sa procedurom.Ne mora to da bude neprijavljen skup ili demonstracije.Moguće je da je procijenila da ponašanje maskiranih nije u skladu sa javnim redom i mirom,kao što ponekad privedu i pijance koji su pretjerano upadljivi.
Devet ljudi se "okupi" da dijeli letke i pokaze transparente , i to je problem ... Budi siguran da ponasanje nije bio razlog. Lijepo je policijska glasnogovornica rekla da je razlog sto skup nije najavljen PET DANA RANIJE.
Nije u pitanju zastita javnog reda i mira, nego formaliziranje radi gusenja poruka koje gradjanski sektor zeli poslati politicarima. I nije to specijalnost RS-a, nego kvaka 22 koju ce i ova i ona vlast povuci kao razlog razbijanja nekog protesta... ali samo kad hoce.
znao sam se vracati kuci na rukama... nikad me niko nije priveo, par puta mi je murija i ponudila da me odvezu kuci...
policija nema pravo privesti ni pijanca, ni narkomana, nikog, ako ide kuci ili stoji na ulici a ne pravi belaja...
mozda ima u teheranu, u kojem je doduse dosta manje jednoumlja nego u rs...
Butmir je na brzinu sklepan sastanak da se pokusa da napravi predah ,jer situacija u BIH nezaustavljivio je isla ka sukobu...MZ pokusava da ovim sastankom kupi vrijeme i odlozi planove secesionista da serijom manjih incidenata(Siroki Brijeg,Brcko...itd)uvedu BIH u stanje anrahije,gdje bi kasnije organizovanje ovakvih sastanaka bilo nemoguce ....na tom sastanku su moguce sitne promjene ,a krupne promjene ce biti kao nacelno dogovorene, ALI to se ostavlja kao da domaci politicari koji su obecali da ce to ispostovati kasnije zavrse....
stranci ce stvorit situaciju da ce svi misliti da su nesto dobili...a dobitak je odlaganje rata do ponovnog dolaska u ovu situaciju....(pred izbore iduce godine)
velikosrbi ne zele BIH i nece odustati od secesije sve dok ih se vojno ne porazi..znaju to stranci,ali poraz velikosrba i sukob u BIH nije trenutno u pogodnom tajmingu za zapadne sile...razloge znamo...
Na ovoj konferenciji za novinare nije se obratio niko od bh. stranačkih lidera.
Dodik: Nema promjene uslova pet plus dva
Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je danas da su evropske integracije bile osnovna tema sastanka u Butmiru i da je tendencija da se razgovori nastave 20. oktobra.
"Rekli smo da ne želimo vidjeti situaciju u kojoj se `pet plus dva` uslova širi na `pet plus dva plus jedan`", rekao je Dodik.
Prema Dodikovim riječima, današnji razgovori u vojnoj bazi Butmir nisu se odvijali po principu ponude. Niko ništa nije tražio ni nametao.
"Ukazano je na potrebu da se ubrza evropski put BiH i da treba deblokirati taj proces. Očekuju da se mi u BiH dogovorimo i to je ključno", rekao je Dodik i ocijenio da ustavne promjene nisu postavljene kao uslov za ulazak BiH u Evropsku uniju.
"Rečeno je da je to nešto što treba biti na dnevnom redu u procesu učlanjenja BiH u Uniju", dodao je on (Autor: Fena/Srna)
ma nista bez prijetnji...dok se god sa stokom fino, stoka ce provoditi svoje.
a cime da im prijete da se ne pomisli da povladjuju nekoj od strana ili dvjema na ustrb trece?
nema tu srece...
znao sam se vracati kuci na rukama... nikad me niko nije priveo, par puta mi je murija i ponudila da me odvezu kuci...
policija nema pravo privesti ni pijanca, ni narkomana, nikog, ako ide kuci ili stoji na ulici a ne pravi belaja...
mozda ima u teheranu, u kojem je doduse dosta manje jednoumlja nego u rs...
Sama alkoholisanost nije razlog za hapšenje ali postoje situacije kad je to opravdano.Npr. ako su u grupi i ranije poznati kao izgrednici a nalaze se na mjestu gdje će se novi incident vjerovatno dogoditi.Javni red ,mir a spominje se i javni moral u tim propisima postavljeni su kao pojmovi jako široko , upravo da bi policija mogla da sprečava izgrede.
U ovom slučaju hapšenje vjerovatno nije bilo potrebno,policija je jednostavno mogla da upozori učesnike da njihov performans nije odobren na teritoriji RS i da bi njihovo ponašanje moglo da izazove reakcije stanovništva,kao što bi to bilo i u slučaju da neka nazovi građanska nvo iz RS,izvodi nenajavljenu manifestaciju u Federaciji sa suprotnim zahtjevima u odnosu na maskirane.
Protesti u Širokom Brijegu: Uvrede, Tompsonove pjesme i uzvici "Ovo je Hrvatska!"
Demonstranti zatražili ostavku Mirsada Kebe i Zvonimira Jukića • Podrška odbjeglom Oliveru Knezoviću
09.10.2009. 14:55
Oko 15 000 građana iz Širokog Brijega i susjednih opština okupilo se danas na centralnom trgu u gradu kako bi iskazalo protest zbog, kako su rekli, napada na njihov grad.
Sa skupa je upućena poruka o solidarnosti hrvatskog naroda sa Širokim Brijegom, ali je i po ko zna koji put naglašeno da su ovu opštinu prošle nedjelje napali "sarajevski huligani" koji, kako je rečeno, nisu došli navijati za svoju klub već izazvati incidente težih razmjera.
Na početku protesta je upućena poruka kojom se pozivaju mediji i pojedine institucije da prestanu napadati ovu opštinu i građane.
Demonstranti su zatražili ostavku potpredsjednika Federacije BiH Mirsada Kebe i direktora programa Federalne televizije Zvonimira Jukića jer su dopustili da budu objavljene neprovjerene informacije.
Na samo spomen imena Mirsada Kebe, Borjane Krišto, Zvonimira Jukića, hrvatskih političara i medija iz Sarajeva masa je burno reagovala, a odjekivali su zvižduci i uzvici "Prodane duše", "Ovo je Hrvatska"...
Mnogi građani nosili su i majice sa uvredljivim napisima, kao i majice koje su odisale podrškom Širokom Brijegu i Oliveru Knezoviću, koji je u bjekstvu, a bio je uhapšen pod sumnjom da je 4. oktobra u Širokom Brijegu ubio navijača Fudbalskog kluba "Sarajevo" Vedrana Puljića.
Na skupu su se mogle čuti i pjesme Marka Perkovića Tompsona.
U ime navijača Širokog Brijega demonstrantima se obratio Ante Mikulić, koji je prozvao medije za neprofesionalno izvještavanje o nedjeljnim događajima.
Pročitani su zahtjevi u kojima se od MUP-a traži detaljna istraga te rad Tužilaštva bez pritisaka. Zatražili su povlačenje svih optužnica protiv navijača Širokog Brijega, koji su kako tvrde unaprijed medijski osuđeni kao krivci.
Načelnik opštine Široki Brijeg izrazio je saučešće porodici i prijateljima ubijenog Vedrana Puljića, rekavši da žali zbog svih događaja i naglasio da će Široki ostati otvoren grad za sve, ali ne i za one koji žele zlo.