Pozdrav,
Mislim da bi ova malo defanzivinja varijanta bila najbolje rjesenje (1-3-4-1-2, racunajuci i golmana)
-------------- Dzeko ----------- Muslimovic -----
----------------------- Misimovic -----------------
Salihovic --- Rahimic --- Bajramovic --- Ibrcic
------- Nadarevic ---- Spahic ------- Jahic -----
------------------------- Supic ---------------------
Pojasnjenje:
Sto jest jest, odbrana nam nije najbolja. To je jednostavno tako.
Turci igraju s mnogo trke i preko bokova. To se mora zaustaviti, a to je moguce samo ako vezni red bude odradjivao svoj posao.
Najslabija tacka u ovoj mojoj postavi je Jahic. Stoga je vazno da ispred sebe ima dva vezna defanzivna igraca.
Stoga bi ja ovdje stavio Ibrcica i Bajramovica. Obojica su borbeni i mogu mnogo trcat i odradjivati defenzine zadatke.
Obojica su jos i sposobni da mijenjau pozicije, tako da bi u zavisnosti od situacija Bajramovic mogao biti taj bocni, a Ibrcic centralno.
Dalje, ni Spahic ni Nadarevic nisu bas najbolji. Obojica su spsobni napraviti kiks.
Iz proslosti znamo da se to desava u svim utakmica kada su pod velikim pritiskom.
Stoga ih u odbrabni treba rasteretiti, a to bi po meni najbolje odradjivali Rahimic centralno, i Salihovic bocno.
Mislim da bi ovakva defanzivna varijanta i mnogo jacim ekipama zadavala muke, a da bi to protiv Turske bilo sasvim dovoljno.
U spicu ipak Dzeku. Gledao sam ga ovdje u Kelnu protiv Wolfsburga. Iako je u maloj krizi ipak mnogo trci, mijenja poziciju, i izuzetno je jak.
Pored toga Dzeko ima srecu da daje protiv Turske. Stoga bi imao moje puno povjerenje.
Muslimovic prije Ibisevica. Jednostavno: Ibisevic jos nije u formi, kao sto je to bio prosle godine.
I Jos nesto: Formacija i nije bas toliko defanzivna koliko se cini. U fazi napada bi imali 2 spica, jednog centralnog veznog i jos dva bocna igraca.
Tako bi turski bocni igraci bili prinudjeni odradjivati i defenezivne zadatke, u cemu i nisu bas najjaci.
Toliko od mene.

Eh kad bi bio selektor ...