Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post Reply
vee-jay

#176 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by vee-jay »

ma ovo se ne isplati ni komentirati :-)
hadzofield

#177 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by hadzofield »

DickHolbrooke wrote:SDP ima istu viziju BiH kao i Haris Silajdzic, samo upakovanu u finije, manje rudimentarno pakovanje.

Pa da ... ima istu viziju BiH kao drzave njenih gradjana i naroda ... sastavljenja od cetiri multietnicke ekonomske regije, bez segregacije na europskim principima, prinicipima civilizacije multikultralnosti ... i svega onoga sto srpsko-hrvatski sovinizam ne moze sazvakati ... i samim tim takvu ideju i viziju cini utopijom
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#178 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by KatarinaKosaca »

SDP uopće nema ni ideje ni vizije u tome je problem. I u tome, kako lijepo priznaše njeni militanti, nema ništa od sociljademokratije. Ni u vlasti ni u opoziciji nema rezultata.
hadzofield

#179 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by hadzofield »

KatarinaKosaca wrote:SDP uopće nema ni ideje ni vizije u tome je problem. I u tome, kako lijepo priznaše njeni militanti, nema ništa od sociljademokratije. Ni u vlasti ni u opoziciji nema rezultata.
Pa et .. neke druge stranke imaju viziju i ideju ... sloboda izbora..
zasto SDP boli?
KatarinaKosaca

#180 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by KatarinaKosaca »

hadzofield wrote:
KatarinaKosaca wrote:SDP uopće nema ni ideje ni vizije u tome je problem. I u tome, kako lijepo priznaše njeni militanti, nema ništa od sociljademokratije. Ni u vlasti ni u opoziciji nema rezultata.
zasto SDP boli?
Mozda bas boli zato sto nema socijaldemokratije u njoj, mozda boli bas zato sto se ne vidi transparentnost i postenje, dakle ono sto se ocekuje od nekog ko nosi to ime
Zasto je na svaku kritiku uvijek odgovor..... Eto sta drugi imaju, eto neka drugi imaju, eto sto vam smeta...

Zasto toliiko boli kritika? Mozda bi imala vise glasova da nije bas tako.
ultima_palabra

#181 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by ultima_palabra »

[
DickHolbrooke wrote:SDP je stranka prikrivenih bosnjackih nacionalista a medju njima ima cak i vjerskih fanatika. SDP pravi stetu u borbi protiv nacionalizma a prodaju se kao antinacionalisti. SDP je stranka bez ideje i projekta a predsjednik im je covjek nesposoban da uradi ista osim da se drzi na celu stranke.
Hoće li antičetnik štit biti brzo aktiviran :?: :run:
staza

#182 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by staza »

Početak nestajanja NS-a u BiH.
Majstori, vrlo lijepo ste (pogotovo u odnosu na stvarnu snagu), ma šta to značilo, bili plaćeni...
Budimo optimisti. :D
;-)
Socijalista

#183 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by Socijalista »

Mislim Katarinu ne treba uzeti za ozbiljno, puca u prazno- kriv joj SDP i Zlaja sto je ovakvo stanje u drzavi, cuj nema plana i programa. Ima sve od plana i programa do rijesenja Ustava itd. Narodi u BiH jednostavno nisu spremni na kompromis, previse smo neobrazovani (svi mi) da bi razumijeli ideju socijaldemokratije, dzaba sto Zlaja, Jasmin, Hamdo, Denis trube -kad narod ne zna za nista drugo nego sta ce reci hodza, komsija, srbin, hrvat itd. itd. i to vrijedi i za druge dvije strane. Kaze, pa ne mozete pokupiti glasove kod ljudi nemate sluha za njih, pa cujte kako imati za nekog sluha kad ne vidi dalje od svog nosa? Dakle, socijaldemokratija ne vidi vjeru, naciju ili bilo kakvo drugo opredjeljenje u tome i jest problem zasto ta ideja se sporo siri u glavama ljudi. Ali, kako je narod obrazovaniji tako ce i misliti naprednije (nije samo SDP napredna stranka da se razumijemo) sve dok mi svi ovdje ne skontamo srz problema (a lezi u covjeku) sve do tad nam dzaba i NS i SDP i druge gradjanske stranke. Narod nije spreman za to, barem u vecem broju, jer (po mom misljenju) nema dovoljno "pameti" da to i razvije u drustvu.
KatarinaKosaca

#184 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by KatarinaKosaca »

Socijalista wrote:Mislim Katarinu ne treba uzeti za ozbiljno, puca u prazno- kriv joj SDP i Zlaja sto je ovakvo stanje u drzavi, cuj nema plana i programa. Ima sve od plana i programa do rijesenja Ustava itd. Narodi u BiH jednostavno nisu spremni na kompromis, previse smo neobrazovani (svi mi) da bi razumijeli ideju socijaldemokratije.
A, to je znaci. O tome se radi. hvala na pojasnjenju :D
Socijalista

#185 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by Socijalista »

KatarinaKosaca wrote:
Socijalista wrote:Mislim Katarinu ne treba uzeti za ozbiljno, puca u prazno- kriv joj SDP i Zlaja sto je ovakvo stanje u drzavi, cuj nema plana i programa. Ima sve od plana i programa do rijesenja Ustava itd. Narodi u BiH jednostavno nisu spremni na kompromis, previse smo neobrazovani (svi mi) da bi razumijeli ideju socijaldemokratije.
A, to je znaci. O tome se radi. hvala na pojasnjenju :D
nema na cemu, svaki put. ;-)
staza

#186 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by staza »

Ako ćeš se baviti politikom, a ne rješavati lične frustruacije, barem, ma kako to prepotentno ili korupciono izgledalo, da sliči na nešto.
Ne bih sada o pozitivnosti ili negativnosti Lagumdžije, ali da on ode SDP bi se raspao: meni kao neglasaču svejedno, ali onda nikakve socijaldemokratske partije ne bi bilo, izuzev Dodikovog SNSD-a: Srpskog Nacističkog Socijalističkoga Društva.
A na demokraciju, a onda i liberalnost: još ćemo se dugo ovdje načekati.
KatarinaKosaca

#187 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by KatarinaKosaca »

hvala jos jednom, onda se nemojte cuditi nedostatku glasova kad potencijalne birace nazivate preglupima da bih shvatili ideju :D
To se drugacije radi. I sprovodi ideja i vrbuju glasaci. ali, nekome ko odbija svaki drugaciji pogleda i kritiku to je suvisno objasnjavati. Pitajte svoje kolege iz _Europe kako su do ljudi u nepismenim selima donijeli glas o socijaldemokratiji. Nisu sigurno tako sto su ih nazivali neobrazovanim seljacima. :-)
Socijalista

#188 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by Socijalista »

KatarinaKosaca wrote:hvala jos jednom, onda se nemojte cuditi nedostatku glasova kad potencijalne birace nazivate preglupima da bih shvatili ideju :D
To se drugacije radi. I sprovodi ideja i vrbuju glasaci. ali, nekome ko odbija svaki drugaciji pogleda i kritiku to je suvisno objasnjavati. Pitajte svoje kolege iz _Europe kako su do ljudi u nepismenim selima donijeli glas o socijaldemokratiji. Nisu sigurno tako sto su ih nazivali neobrazovanim seljacima. :-)
Naravno sad su glasaci glupsoni, koja kontradiktornost Kato Boze dragi :-) Tebi se nema sta objasnjavati, stvaras sebi sama neke recenice, tj. izvlacis rijeci iz redova, pa ih lijepo obradis "sebi". Procitaj jos jednom tekst, mozda dodje kvalitetniji odgovor od ovog zadnjeg. (mozda cak i misao druga ko ce znati) :-?
nigdje.nikog

#189 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by nigdje.nikog »

staza wrote:Ako ćeš se baviti politikom, a ne rješavati lične frustruacije, barem, ma kako to prepotentno ili korupciono izgledalo, da sliči na nešto.
Ne bih sada o pozitivnosti ili negativnosti Lagumdžije, ali da on ode SDP bi se raspao: meni kao neglasaču svejedno, ali onda nikakve socijaldemokratske partije ne bi bilo, izuzev Dodikovog SNSD-a: Srpskog Nacističkog Socijalističkoga Društva.
Interesantna teza - socijaldemokratiju su nam u svoje shake uzeli pacijenti, ali treba ih trpiti jer kad oni odu nestace socijaldemokratije ! :shock:
hadzofield

#190 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by hadzofield »

KatarinaKosaca wrote:
hadzofield wrote:
zasto SDP boli?
Mozda bas boli zato sto nema socijaldemokratije u njoj, mozda boli bas zato sto se ne vidi transparentnost i postenje, dakle ono sto se ocekuje od nekog ko nosi to ime
Zasto je na svaku kritiku uvijek odgovor..... Eto sta drugi imaju, eto neka drugi imaju, eto sto vam smeta...

Zasto toliiko boli kritika? Mozda bi imala vise glasova da nije bas tako.

Socijaldemokratije u SDPu ima onoliko ... otprilike koliko je BiH drzava...
Znaci jedni se bore da bude, jedni se bore da ne bude ... i tako...
Uglavnom SDP je socijaldemokratska stranka onoliko koliko je to moguce...
tek za jedno 5-10 godina ce se profilisati u takvu stranku .. kada prodje smjena generacija
ali ni tada nece dobiti izbore jer BiH nije pogodno tlo za takvu politicku opciju
staza

#191 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by staza »

nigdje.nikog wrote:
staza wrote:Ako ćeš se baviti politikom, a ne rješavati lične frustruacije, barem, ma kako to prepotentno ili korupciono izgledalo, da sliči na nešto.
Interesantna teza - socijaldemokratiju su nam u svoje shake uzeli pacijenti, ali treba ih trpiti jer kad oni odu nestace socijaldemokratije ! :shock:
Meni ne trebaš govoriti: bio sam u lokalnim centralama nekih prominentnijih bh. stranaka: nudili mi i članstvo, i da im pišem tekstove, i konkretan, opipljiv, lijepi novac: i znam kako u svakoj bh. stranci, naredba dođe od gore, a narod niko ništa ne pita: ni o nekoliko desetinâ tisućâ KM-a za potencijalno kino, ni o tome šta sanja ovaj ili onaj lider: često lokalno članstvo neke odluke sazna iz ove ili one novine.
Narod niko ništa ne pita: tako da iz te pozicije je irelevantna priča o ovom ili onom pacijentu.
Zna se šta su npr. njemački Zeleni radili, zna se na kojim je bazama današnja srednjeevropska ili skandinavska demokracija zasnovana: protesti, danonoćni neplaćeni rad, stalno otpuštanje onih koji smetaju procesu, iskrenost, nekalkuliranje, i ne silazak u narod (što se kod nas ni blizu ne dešava), nego život sa tim i takvim narodom, kakav god da je.
Pošto ja mislim da smo mi suviše pametni: jer smo naprosto izuzetno pametni da obavljamo više poslova, a u tome smo najbolji na svijetu, ja mislim, da ovdje, barem u dogledno vrijeme više izgleda imaju neke tendencije: narodnjaštvo, desnica, a ko zna, možda čak zalutamo i u neki centar, pa makar i liberalan. :mrgreen:
VjecitiStudent

#192 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by VjecitiStudent »

hadzofield wrote: Socijaldemokratije u SDPu ima onoliko ... otprilike koliko je BiH drzava...
tek za jedno 5-10 godina ce se profilisati u takvu stranku .. kada prodje smjena generacija
ali ni tada nece dobiti izbore jer BiH nije pogodno tlo za takvu politicku opciju
"Avaz vas ne voli", "BiH nije pogodno tlo za soc.demokratiju", "biraci ne znaju prepoznati prave vrijednosti", .... duga je lista izgovora za ostanak u hladovini dobro placene opozicije.
staza

#193 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by staza »

Pa i NS je u opoziciji zar ne.
Zašto NS nije istupio iz političkoga života: kao što su to radile neke tada minorne evropske stranke: koje su nekih desetljeća kasnije vladajuće u svojim zemljama: zato što se treba plašiti: da će te napustiti članovi; da nećeš dobiti možebitne donacije; da nećeš biti dobar reklamni prostor za ovoga ili onoga poštenoga ili nepoštenoga kapitalistu; da možeš potpuno nestati ili se transformirati u neku drugu stranku.
Al' ko ne riskira, ni ne profitira, pogotovo ako je sebi zadao megalomanske ciljeve: a kod nas svaka nova partija sanja, ako ne o limuzini; a ono andrićevski rečeno, o vlasti, i o pravu na apsolutno propovjedanje drugima.
:thumbup:
P. S. Gledam: tamo lupetaju o Tadiću: kad je njegova (vjerovatno ne toliko ni demokratska ni nenacionalistička) stranka razvalila radikale i ostale (jer ni ostali nisu mogli stupiti u onaj vid postizborne koalicije, koji su bili predvidjeli) neke diplomate u EU-u nisu mogle doći sebi: zato će Srbija vjerovatno skupa sa RH biti uskoro u EU-u, a mi ćemo slušati o kulturnim, ekonomskim, i projektima socijalnih i narodnih kuhinja.
:bih:
hadzofield

#194 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by hadzofield »

VjecitiStudent wrote:
hadzofield wrote: Socijaldemokratije u SDPu ima onoliko ... otprilike koliko je BiH drzava...
"Avaz vas ne voli", "BiH nije pogodno tlo za soc.demokratiju", "biraci ne znaju prepoznati prave vrijednosti", .... duga je lista izgovora za ostanak u hladovini dobro placene opozicije.

Pa dobro je sto nas Avaz ne voli ...
BiH nije pogodno tlo za soc. demokratiju ja ne mogu zamisliti da na teritoriji RS-a pobijedi ideja socijaldemokratije
Pogledaj na kakvoj se retorici dobivaju izbori ... kod sva tri naroda :)
bach

#195 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by bach »

hadzofield wrote:
VjecitiStudent wrote:

Pa dobro je sto nas Avaz ne voli ...
BiH nije pogodno tlo za soc. demokratiju ja ne mogu zamisliti da na teritoriji RS-a pobijedi ideja socijaldemokratije
Pogledaj na kakvoj se retorici dobivaju izbori ... kod sva tri naroda :)
Pogledaj malo objektivnije, BiH se nalazi u fazi prvobitne akumulacije kapitala, u vrijeme kada poslodavci radnicima žele izvaditi bubreg, u vrijeme izuzetno niskih plaća (bolje reći nadnica), u vrijeme loših uslova rada. U zemlji oslonjenoj na industriju socijademokratija mora biti misao vodilja u svakodnevnom životu.

Problem je u tome što se SDP odnarodio, oni su stranka sitne buržoazije,onog tankog građanskog sloja, a trebali bi biti stranka radnika. Ima jedan nonsena da SDP-a često nema ili ga ima vrlo malo u tipično radničkim sredinama kao štu se Zenica, Jajce, Travnik, Bugojno,Banovići, Ilijaš, Vareš, Breza, gdje bi zbog naglašene radničke problematike trebali imati premoć.

Neće ih narod, jer narod ma koliko bio ovakav ili onakav prepoznaje ublehu.
viva_castro

#196 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by viva_castro »

Potrudit cu se da zaobiđem ovu raspravu koja dooobro liči na sizifov posao.

Ono što mi je zasmetalo u kompletnoj raspravi, i inače raspravama vezanim za građanske stranke, jeste to što se koriste loši primjeri i poređenja.

Niko ovdje ne radi na socijali-demokratizaciji ili bar na denacionalizaciji većine Srba i Hrvata (čast izuzetcima koji ni uz radikalizam bošnjačkih političara 93. nisu pobjegli od svoje domovine). Ruku na srce niko ne očekuje ništa dobro od fašistički orjentiranih Hrvata i Srba, najviše zato što ne postoji opozicija kleri-fašizmu unutar samih njihovih redova, ili ako postoji onda to i nisu njihovi redovi nego normalna raja koje su se oni davno odrekli i smjestili ih u "izdajnike". Ovdje moramo shvatiti da se Bošnjacima treba skinuti kapa jer imaju pozamašan broj antifašista, antinacionalista, socijal-demokrata, u svojim redovima.

Ta šačica socijal-demokrata zna da je jedini opstanak BiH zapravo u tome da Bošnjaci, uprkos svim sranjima, ostanu multietničnog duha do posljednje.

Ukratko ovo nije borba cijele BiH, ovo nije sukob svih naroda, ovdje je u pitanju nekolicina Bošnjaka i nekih od "ostalih" te tako mali broj Srba i Hrvata da ih ostali Srbi i Hrvati uopšte ne smatraju "svojim narodom".

Eto ukratko da se ne brkaju pojmovi.
viva_castro

#197 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by viva_castro »

Pogledaj malo objektivnije, BiH se nalazi u fazi prvobitne akumulacije kapitala, u vrijeme kada poslodavci radnicima žele izvaditi bubreg, u vrijeme izuzetno niskih plaća (bolje reći nadnica), u vrijeme loših uslova rada. U zemlji oslonjenoj na industriju socijademokratija mora biti misao vodilja u svakodnevnom životu.

Problem je u tome što se SDP odnarodio, oni su stranka sitne buržoazije,onog tankog građanskog sloja, a trebali bi biti stranka radnika. Ima jedan nonsena da SDP-a često nema ili ga ima vrlo malo u tipično radničkim sredinama kao štu se Zenica, Jajce, Travnik, Bugojno,Banovići, Ilijaš, Vareš, Breza, gdje bi zbog naglašene radničke problematike trebali imati premoć.

Neće ih narod, jer narod ma koliko bio ovakav ili onakav prepoznaje ublehu.
Ma daj molim te, neće ih narod zato što prepoznaje ublehu, LOL! Narodu inače, a ovom naručito možeš prodati crno mlijeko samo uz dobru reklamu.

Hajde ti malo bolje pogledaj situaciju u kojoj se nalazimo. 15 godina od onako krvavog rata kojeg smo se nagledali što svojim očima što veoma dobrom medijskom pokrivenošću, pravo je čudo što unutar naroda koji je ubjedljivo najviše stradao zapravo uopšte i postoji opozicija nacionalizmu i mržnji! Još je čudnije što toga u drugim narodima nema!

Svaka čast svakome ko nakon svega što je prošao izabere išta drugo osim nacionalizma!

A što se tiče sredina koje si nabrojao, pa vidiš, neće niko iz Sarajeva voditi SDP Ilijaš ili SDP Zenica! Problem je što u samim tim gradovima nema dovoljno ljudi koji su prevazišli nacionalizam a dovoljno su hrabri i sposobni da se uključe u stvaranje građanske BiH. Nije to krivica SDP-a, da jeste, bilo bi tu nekih drugih građanskih stranaka i opcija.
Bitte_Halt_ja_ja

#198 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

Na lokalnim sam glasao za NS i na sliejdecim cu glasati za NS. Prije sam glasao za SDP jer su bili za nekih 5% manje zlo upakovano u kvazi multikulti.

SDP i ne namjerava da preuzima vlast njima je savrseno kao najjaca opzicija, serendaju tamo dje nemaju svoje podobne ljude a usute se kad njihov zahebe. A za ukidanje poreznog duga Avazu im/mu nikad necu oprostiti. Zlatko je najveci krivac sto avaz danas postoji. Mozda je Alija kriv za osnivanje (recimo da nije znao sta ce nastati) i priglupih citalaca avaza koji su omogucili zoharu da danas terorise sve sto valja a uvodi cetnike na velika vrata, zlatko mu je omogucio da nastavi kad je trebao da padne.

Moj glas nece dobiti jos jako dugo vremena. NS nije idealna daleko od toga, ali puno bolje oni nego SDA/HDZ/SDP/SBIH
Control panel

#199 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by Control panel »

VjecitiStudent wrote:
vjeciti studente kad ''zavrsis fakultet'' :wink: valjda ces skontati da je ipak bolje biti na vlasti i upravljati sa kesama punim para (budzeti), nego sjediti u hladovini ''dobro'' placene opozicije.
nabroj mi koliko SDP ima ljudi koji zastupaju opoziciju ako se ne varam 15 u federalnom parlamentu i 5 u drzavnom. a zar nebi bolje bilo imati vecinu i jos mnogo bolje placeno, plus ministri, pa pomocnici. i hajde nam sad obarzlozi kako je bolje biti u hladovini. jeli SDP iz hladovine napravio manjak u F BiH od milijardu i 200 miliona.?????????? :dance:
uvjek dobar gost

#200 Re: Pukla tikva između SDP -a i Naše Stranke

Post by uvjek dobar gost »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:Na lokalnim sam glasao za NS i na sliejdecim cu glasati za NS. Prije sam glasao za SDP jer su bili za nekih 5% manje zlo upakovano u kvazi multikulti.

SDP i ne namjerava da preuzima vlast njima je savrseno kao najjaca opzicija, serendaju tamo dje nemaju svoje podobne ljude a usute se kad njihov zahebe. A za ukidanje poreznog duga Avazu im/mu nikad necu oprostiti. Zlatko je najveci krivac sto avaz danas postoji. Mozda je Alija kriv za osnivanje (recimo da nije znao sta ce nastati) i priglupih citalaca avaza koji su omogucili zoharu da danas terorise sve sto valja a uvodi cetnike na velika vrata, zlatko mu je omogucio da nastavi kad je trebao da padne.

Moj glas nece dobiti jos jako dugo vremena. NS nije idealna daleko od toga, ali puno bolje oni nego SDA/HDZ/SDP/SBIH

Potpuno sam isti i samo još da dodam sljedeće..... kada sile mraka su svuda oko nas, ma šta svuda nikad ni nisu bile jače ni snažnije, glasnije.. i punije para... šta se zbiva.... puca kooalicija NS i SDP-a... ja sam zgrožen u stvari ja sam razočaran jer zar svima nije jasno da su ujedinjene sile mraka u oba entiteta i u svim kantonima..... sad je bio tren da sve sile koje žele bolje i ljepše stanu jedna sa drugom sa iste strane barikade i da svi skupa ne dopustimo daljnje propadanje civilizovanog života u BiH baš kao i na početku agresije kada se nije pitalo ko je ko i šta je ko....

Ali ne Zlatko Izetbegović je opet ispao...... i opet je odlučio da može sam da ne uradi ništa..,.. kad ovo govorim mislim da je opozicija lažna da je Zlaja najzaslužniji tome jer onda kad bi opozicija trebala da bude najglasnije.,... ona kao da je gluha i nijema... kao da joj je maca pojela jezik !

FUJ !
Post Reply