Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post Reply
fake believer

#176 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by fake believer »

Evo danas nema socijalizma, ni cetnika ni ustasa ni Titinih cega vec, ni Bgd-a, pa dje ti je "svoj narod". Jah doduse, fali leader, ali s tim se mnogi Bosnjani nece sloziti, dapace :wink:
Inace, dobro zapazanje oko "Berlinca", s tim sto mu je"zahvat" mnogo veci.
dragan.s

#177 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by dragan.s »

Između brojnih činjenica izdvaja se ona da je tadašnji šef tehnike u bazi Jugoslavenske narodne armije (JNA), koji je prvi stigao na mjesto nesreće, rekao kako je ''visinomjer namjerno bio namješten da pokazuje visinu 20 metara veću od stvarne''. Misterija ove nesreće do danas nije potpuno riješena.
tvrtko69 wrote:Ne kontam,visinomjer mu pokazivao 20 m vecu visinu.
Pa kakav je to pilot bio avion mu na zemlji a pokazuje da je 20 m u zraku i on poleti
Ovo je navodni "krunski dokaz" kojim se maše već godinama. Ali niko ko se imalo razumije u tehniku ne može ovo prihvatiti "zdravo za gotovo". Šta je nelogično u ovoj tvrdnji (sem ovoga što je @tvrtko69 naveo)?
- šef tehnike u bazi JNA Rodoč (niko mu ne navodi ime) je mogao biti stručan samo za helikoptere i to isključivo ruske proizvodnje pošto je takve JNA tada jedino i imala, a nikako za avion i to zapadne proizvodnje.
- na mjestu pada je haos. Olupina aviona, tijela nastradalih, magla, snijeg, kiša, spasioci koji traže preživjele. On navodno vrši stručnu analizu altimetra u takvim uslovima sa preciznošću od 20m????

Btw. altimetri koji su se tada koristili nisu uopšte bili tako precizni.
Barometarski način mjerenja visine ne daje veliku točnost pošto statički zrak na određenoj visini nije uvijek isti već se mijenja u zavisnosti od opće meteorološke situacije. Visinomjeri su tvornički baždareni na uvijete standardne atmosfere koja točno definira zakonitosti po kojima se mijenjaju tlak, gustoća i temperatura zraka u zavisnosti od visine, kao i vrijednosti ovih veličina na zemlji. Atmosferski tlak je promjenjiv i vrlo rijetko odgovara standardnim uvjetima. S obzirom da preračunavanje vrijednosti na standardne uvjete zahtijeva utrošak vremena kojeg pilot nema, visinomjeri se kontroliraju tako da im se pomoću odgovarajućeg dugmeta (8) može podešavati skala. Neposredno pred polijetanje pilot okretanjem tog dugmeta okreće skalu dok joj se nulta podjela ne poklopi s kazaljkom. Na taj način visinomjer je podešen tako da pokazuje relativnu visinu zrakoplova u odnosu na polazni aerodrom.
T-Rexx

#178 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by T-Rexx »

Jel to onaj muslimanski politicar sto je sinovima dao srpska imena kako bi se ulizao veliko srpskim komunistima? Pih...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#179 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by PipiDugaDevetka »

fake believer wrote:Evo danas nema socijalizma, ni cetnika ni ustasa ni Titinih cega vec, ni Bgd-a, pa dje ti je "svoj narod". Jah doduse, fali leader, ali s tim se mnogi Bosnjani nece sloziti, dapace :wink:
Prošla su vremena harizmatskih lidera odavno, a ovdje se samo sjećamo kako se u tim vremenima snalazio Džema, mislim, u tadašnja vremena ''harizmatskih lidera'' kao što je bio drug Stari.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#180 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

dragan.s wrote:Ovo je navodni "krunski dokaz" kojim se maše već godinama. Ali niko ko se imalo razumije u tehniku ne može ovo prihvatiti "zdravo za gotovo". Šta je nelogično u ovoj tvrdnji (sem ovoga što je @tvrtko69 naveo)?
- šef tehnike u bazi JNA Rodoč (niko mu ne navodi ime) je mogao biti stručan samo za helikoptere i to isključivo ruske proizvodnje pošto je takve JNA tada jedino i imala, a nikako za avion i to zapadne proizvodnje.
- na mjestu pada je haos. Olupina aviona, tijela nastradalih, magla, snijeg, kiša, spasioci koji traže preživjele. On navodno vrši stručnu analizu altimetra u takvim uslovima sa preciznošću od 20m????
Nadam se da će se istraga okončati i utvrditi istina koja će biti bolna za KOS-ovce. UBILI SU GA!
PipiDugaDevetka

#181 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

T-Rexx wrote:Jel to onaj muslimanski politicar sto je sinovima dao srpska imena kako bi se ulizao veliko srpskim komunistima? Pih...
Ma zovi me loncem,...Šta koga briga kako se neko zove, važno je šta radi i kakav je čovjek.
T-Rexx

#182 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by T-Rexx »

PipiDugaDevetka wrote:
T-Rexx wrote:Jel to onaj muslimanski politicar sto je sinovima dao srpska imena kako bi se ulizao veliko srpskim komunistima? Pih...
Ma zovi me loncem,...Šta koga briga kako se neko zove, važno je šta radi i kakav je čovjek.
Briga me je itekako, jer to govori o karakteru tog covjeka. Ako je bio voljan da pokrsti djecu radi politicke pozicije onda sigurno ne zelim da me takav tip zastupa!
nosara

#183 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by nosara »

PipiDugaDevetka wrote:
nosara wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Sjećanje na Džemu Bijedića 18.01.1977.g. - 18.01.2013.g. Prije 36 godina je bio ubijen od strane četnika.
Image

Slika govori više od tisuću riječi, Džema se nije uvlačio i mazao glavu vazelinom.
El-Fatiha!
El-fatiha Dzemalu Bijedicu...? :lol: Valjda slava i hvala...? :-)

Ova svinjarija da je ubijen je proizvod bolesnih umova koji iz sadasnje degenerisane perspektive posmatraju ondasnju stvarnost... Nesreca, ljudski faktor, to je sve...
Kako god, neka mu je laka zemlja, bio je ljudina i mestar politike...
Da nećeš i ti tvrditi da je ''Džema malo sjeo u kokpit da provoza avion k'o što su neposredno nakon smrti pisali četnici u Ninu'' u fazi neposredno pred slijetanje. Nema izvještaja => namještaljka KOS-ovska => Ubijen!

El-Fatiha za šehida Džemu!
Kako god hoces... Mislim da ga bez razloga povlacis po blatu ovakvim svinjarijama koje insinuiras... Covjek je bio partizan, komunista i nikakve minderaske fore od njega nece napravit "sehida"... Al', uzivaj ti samo... :-)
dragan.s

#184 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by dragan.s »

PipiDugaDevetka wrote: Nadam se da će se istraga okončati i utvrditi istina koja će biti bolna za KOS-ovce. UBILI SU GA!
Zvanična istraga je davno okončana. Ova neozbiljna naklapanja se mogu nazvati svakako samo ne ozbiljnom istragom.
Ne vjerujem da bi neka nova istina 36 godina nakon njegove smrti bila i za koga bolna. Tačnije, nikoga više nije briga.
Dvadeset godina je prošlo od nestanka bivše države, UDBE, KOS-a i JNA. Sve su manje ili veće tajne iz tog perioda poznate. Da je postojala neka zavjera do sada bi se neko javio ko je upoznat sa tim iznutra. Ali nije.
Paranoid

#185 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by Paranoid »

Tvoj komentar ne može ni okrznuti lik i djelo Džemala Bijedića. Za tvoje dobro pokušaj se usredočit na sledeći tekst:
Na jednom skupu Bijedić je govorio o nacionalnim problemima u vezi sa BiH, pojavama negiranja njezine višenacionalne strukture i tako dalje. Istakao je svojatanja Bosne i Hercegovine od strane njezinih susjeda, ali i pojave bošnjaštva i jugoslavenstva, koje također smatra vrlo opasnim za opstanak Bosne i Hercegovine. Ovim fenomenima kao supranacionalnim ili nacionalnim treba da se pokriju (a zašto ih pokrivati kada je to naše bogatstvo) ove međunacionalne specifičnosti koje postoje u Bosni i Hercegovini i u Jugoslaviji. Ovakva shvatanja su opasna ne samo za unutarbosansko nego i za unutarjugoslovensko jedinstvo. Ta stanovišta su danas usamljena i mi ih moramo žigosati. Truju nam sredinu i naše odnose. Ona su nacionalistička i šovinistička. Mi moramo polaziti od činjenice da su Srbi u Bosni i Hercegovini dio srpske nacionalnosti, Hrvati hrvatske, a da Muslimani nisu ni Srbi ni Hrvati nego takođe jedan poseban nacionalni individualitet sa svojom istorijskom prošlošću, svojom kulturom, unutrašnjom psihičkom konstitucijom, željama, stremljenjima i osjećajima isto kao Srbi i Hrvati. Međutim, na ovo treba dodati odmah slijedeću i vrlo važnu konstataciju: sva tri ova naroda u Bosni i Hercegovini žive skupa, moraju da žive skupa i to je njihovo najbolje rješenje (...) Njihovi nacionalni individualiteti moraju da se poštivaju, oni u javnom i društvenom životu proporcionalno moraju da učestvuju, to su vitalni narodi i sposobni da iz svojih redova daju sve vrste kadrova potrebne našoj društvenoj zajednici
Sumnjam da ćeš iz ovoga nešto naučit, ali eto, barem sam pokušao...
PipiDugaDevetka

#186 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

T-Rexx wrote:
PipiDugaDevetka wrote:
Briga me je itekako, jer to govori o karakteru tog covjeka. Ako je bio voljan da pokrsti djecu radi politicke pozicije onda sigurno ne zelim da me takav tip zastupa!
Nije mogao protiv svojih uvjerenja u ideje socijalističke/komunističke-Bio komunista i bio ubijen zbog tih ideja od strane velikosrba,....četnika prikrivenih titouvlakača,..

Samo je Džema mogao ovako otvoreno pričati sa harizmatskim socijalističkim liderom:
Image

Jučer, putem tv. dnevnika dojaviše da je istraga o pogibiji još uvijek otvorena u Tužilaštvu Kantonalnom, pa kada mogu istraživati smrt Jasera Arafata, zašto ne bi dovršili istragu i o ubistvu/pogibiji našeg Džeme.
PipiDugaDevetka

#187 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

nosara wrote: Kako god hoces... Mislim da ga bez razloga povlacis po blatu ovakvim svinjarijama koje insinuiras... Covjek je bio partizan, komunista i nikakve minderaske fore od njega nece napravit "sehida"... Al', uzivaj ti samo... :-)
Nema ništa Džema od toga hoću li mu ja proučiti El-Fatihu kao šehidu ili ne. Bio je veliki čovjek. Samo kažem to i tačka.

Poruku za žive imam, nikada ne potcjenjivati velikosrbe iz KOS-a, DB-a i slične da se ne bi desio novi spaho, novi džema,...
Bodkin

#188 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by Bodkin »

PipiDugaDevetka wrote:
fake believer wrote:Evo danas nema socijalizma, ni cetnika ni ustasa ni Titinih cega vec, ni Bgd-a, pa dje ti je "svoj narod". Jah doduse, fali leader, ali s tim se mnogi Bosnjani nece sloziti, dapace :wink:
Prošla su vremena harizmatskih lidera odavno, a ovdje se samo sjećamo kako se u tim vremenima snalazio Džema, mislim, u tadašnja vremena ''harizmatskih lidera'' kao što je bio drug Stari.
Jes al u q, danas vise nego ijad su bitni karizmaticni lideri. Takp je i u biznisu i u vodjenju drzava. Cuj prosla vremena... Obama zapalio svijet cijeli na karizmu

Tapatalk
PipiDugaDevetka

#189 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Bodkin wrote: Jes al u q, danas vise nego ijad su bitni karizmaticni lideri. Takp je i u biznisu i u vodjenju drzava. Cuj prosla vremena... Obama zapalio svijet cijeli na karizmu

Tapatalk
Obama ima mali milion savjetnika,....Vlada USA drma svijetom. Smiješno je tražiti ''kalifa umjesto kalifa'', to se radi kolektivno, ima se tim ljudi koji razmatra, savjetuje,...Na kraju lider donosi odluku šta od toga stvarno uraditi...Naravno da su bitni pojednci koji ''vuku'' svu mašineriju,...
fake believer

#190 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by fake believer »

"G. Nobelova nagrada za rat" karizmatican :?
hAZNADAR

#191 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by hAZNADAR »

Nemoguca misija.
Ima dosta ljudi tog kvaliteta kao Dzemal,.. ali narod nije vise isti.

Lako je bilo onda sposobnom politicaru doci do izrazaja - narod je vise postovao vlast ili se jednostavno bojao kritikovati i sve posmatrati pod lupom, nije bilo opozicije koja te opstruira kad moze, nije bilo medija, novina koji te razapinju, lincuju,.. ako vlasniku nisi sjeo, ljudi su vise razmisljali kao kolektiv a manje kao egoisticni pojedinci, i bilo je vise povjerenja u vlast, vise optimizma a imalo se manje,... .

Nebi danas ni tri Dzemala mogla nista napraviti, tako je je tema i ideja je besmislena. Kao sto je besmisleno prizeljkivati i cekati vodje, velikane,..
tvrtko69

#192 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by tvrtko69 »

Nema velikih političara,postoji samo dobra propagnda(reklama)
fake believer

#193 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by fake believer »

tvrtko69 wrote:Nema velikih političara,postoji samo dobra propagnda(reklama)
Za one koji "puse"propagandu :wink: A i promidzbu netko kreira. Danas su pravi lideri u sjeni :oops:
T-Rexx

#194 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by T-Rexx »

Obama mu cipele ne bi mogao okrenuti :D :lol:
Bodkin

#195 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by Bodkin »

fake believer wrote:"G. Nobelova nagrada za rat" karizmatican :?
eis to kao nije?
PipiDugaDevetka

#196 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Bez pardona Berko Zečević, osvjedočeni bh. patriota IMENUJE Balije u Vladi FBiH, član predsjedništva Bakir Izetbegović ima za svog savjetnika prononsiranog KOS-ovca, četnika balijskog, Mujezinovića.

Pamet u glavu, Bošnjaci! Imamo primjer Džeme Bijedića, Spahe,...a držimo u vlasti podrivače Bosne i Hercegovine.
Krema za salatu

#197 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by Krema za salatu »

PipiDugaDevetka wrote:
Bez pardona Berko Zečević, osvjedočeni bh. patriota IMENUJE Balije u Vladi FBiH, član predsjedništva Bakir Izetbegović ima za svog savjetnika prononsiranog KOS-ovca, četnika balijskog, Mujezinovića.

Pamet u glavu, Bošnjaci! Imamo primjer Džeme Bijedića, Spahe,...a držimo u vlasti podrivače Bosne i Hercegovine.
Zecevic i Alispahic su najbolji nasi politicari cak iako Berko i nije u politici. Takvi ljudi nam zapravo trebaju :thumbup:
PipiDugaDevetka

#198 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

hAZNADAR wrote:Nemoguca misija.
Ima dosta ljudi tog kvaliteta kao Dzemal,.. ali narod nije vise isti.

Lako je bilo onda sposobnom politicaru doci do izrazaja - narod je vise postovao vlast ili se jednostavno bojao kritikovati i sve posmatrati pod lupom, nije bilo opozicije koja te opstruira kad moze, nije bilo medija, novina koji te razapinju, lincuju,.. ako vlasniku nisi sjeo, ljudi su vise razmisljali kao kolektiv a manje kao egoisticni pojedinci, i bilo je vise povjerenja u vlast, vise optimizma a imalo se manje,... .

Ne bi danas ni tri Dzemala mogla nista napraviti, tako je je tema i ideja je besmislena. Kao sto je besmisleno prizeljkivati i cekati vodje, velikane,..
:thumbup: :bih:
Svu pažnju usmjeriti na Suljagićevu GI ''1.Mart''=TO JE ONO PRAVO!
sinuhe

#199 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by sinuhe »

Svašta. Pa Suljagić je galamdžija i psovač :-) Šta je on uopšte ikad i radio?
tvrtko69

#200 Re: Potraga za politicarem kakav je bio Dzemal Bijedic

Post by tvrtko69 »

sinuhe wrote:Svašta. Pa Suljagić je galamdžija i psovač :-) Šta je on uopšte ikad i radio?
Kazu de je zenu razbio ko kantu
Post Reply