Kakvi smo sa Akvaristikom

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
uradi sam

#176 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

to-"zdruzdjo

Da te pitam nesto u vezi co2 jesi li kada koristio Drop Cheker u akvariju..ili si ofrlje stelio Co2. :( ako jesi koja je varijanta bila Diy ili orginalni..i jos kako si stelio Ph da bi ti uopste i pokazivao Drop C. tacne vrjednosti otopljenog co2 u vodi..Mozda sam te malo zbunio ali sam upravo gledao tablice kojima se racuna kolicina otopine, stim da je nasa voda dobro nabijena sa ph i preko 8 a 16 Kh tvrda ko cigla...po mojim zadnjim mjerenjima Tetra test.trakice..Ovo je ono malo ako cemo po nekim pravilima mada ona cesto nepiju vode kod nas a bogme i sire.. :mrgreen: Ovako sam ja nesto shvatio ako sam ista u opste..u biljnim tehnikama sam djak prvak. :-D pa reko da te malo upitam sta god..LP :-D
chuchumbamayumbe

#177 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by chuchumbamayumbe »

Narode, ima li neka jeftinija varijanta provjere ph i kh osim Tetrinih trakica. Mislim, 34km mi je starno puno (nisam ni gledao koliko ih dodje).
uradi sam

#178 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

chuchumbamayumbe wrote:Narode, ima li neka jeftinija varijanta provjere ph i kh osim Tetrinih trakica. Mislim, 34km mi je starno puno (nisam ni gledao koliko ih dodje).
Dodje oko 30-tak trakica, rasjeces ih po duzini i dobijes 60 kom :-D nema nista jeftinije bar ja nisam mogao naci, postoje tecne lab.kapi njih sedam u setu pa onda ti mogu trajati 100 god.cijena oko 200 KM.... :x tetrini testeri su relativno tacni :sad: probo vidio i nikad ih vise kupit necu sada sam svoj majstor :-D Pipovaca ti je po mojim mjerenjima Ph-7,9 KH-16 Mislim nemoj da te to brine bitni su ti
No2 i No3 Nitrati i Nitriti probaj ove naci kapi, mada mi i one netrebaju jer odrzavam akvarije redovno..NO Problemo za ribice :thumbup: Dobra i kvalitetna filtracija,i redovna izmjena vodei nema sta da brines... Ako ces Diskuse drzat trba ti RO ili ti Reversna Osmoza uredjaj koji obara PH i KH kao i ostranjuje 90% bakterija koje se nalaze u prirodi..
chuchumbamayumbe

#179 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Dobar fazon to sa rasijecanjem. :) :thumbup:
Skontao sam da mi nešto nije uredu sa podlogom...naime, kada je malo rastresem (ili kada se torakatum zada malo žešće po dnu), poćnu da iz podloge izlaze mjehurići! Pretpostavljam da je to metan (nitriti)?!
Kupio sam Tetrin čistač podloge pa ću ovih dana da protrkeljam po podlozi uzduž i poprijeko, vjerovatno se nataložilo govanaca i svega, i to se pretvara u gasove.
Savjet, sugestija?!
uradi sam

#180 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

chuchumbamayumbe wrote:Dobar fazon to sa rasijecanjem. :) :thumbup:
Skontao sam da mi nešto nije uredu sa podlogom...naime, kada je malo rastresem (ili kada se torakatum zada malo žešće po dnu), poćnu da iz podloge izlaze mjehurići! Pretpostavljam da je to metan (nitriti)?!
Kupio sam Tetrin čistač podloge pa ću ovih dana da protrkeljam po podlozi uzduž i poprijeko, vjerovatno se nataložilo govanaca i svega, i to se pretvara u gasove.
Savjet, sugestija?!
Usisavaj dno na vrijeme naravno da sa skuplja amoniak mozes na netu naci kako se radi usisivac od powerheda pumpe ili ti fontanske pumpice koju mozes kupiti u Robotu 10KM.
Takashi Amano

#181 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Takashi Amano »

Pozdrav svima...

Imam jednu veoma dobru vjest... naime u pitanju je akvarijum Ludog Milojka na kojem smo juce milojko, uradi sam i moja malenkost uradili generalku...

Vec neko duze vrjeme je trajala organizacija oko ovog dogadjaja... i eto juce oko 11 sati smo se sastali kod milojka kuci i poceli sa poslom... zavrsili smo negdje oko 8 taman pred iftar :D...

Radovi koji su radjeni:
-promjenjena je voda, jer je stara imala haman pa bordo boju :mrgreen:
-temeljito opran tank
-zamjenjen je pjesak... umjesto starog koji je bio sve ali ne i pjesak za akvarijum, stavljen je novi bjeli koji je prokuhan, ispran i 100% siguran :thumbup:
-napravljen je poklopac u kojem se nalazi rasvjeta i ostale sitnice koje su sakrivene...
-zaljepljena je tapeta na coskovima
-stavljen je substrat u pjesak
-umjesto starog preljevnog filtera od 7l stavljen je novi od 30l koji ima 2 pumpe od 1400l/h
-razmjenilo se iskustva i fino se provelo...

E sada imate pripremljeno finih slika jer bi volio da podjelim i sa ostalima nas rad... Neke slike su naslagane jer bi bilo previse da stavljam sve uvecano...

P.S. Dolazimo na kucnu adresu... :D :D :D

P.S.2 Nemojte odgovart na ovu poruku da nebi se stalno ponavlja slike... UZIVAJTE :thumbup: :run:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
uradi sam

#182 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

A gdje mi je slika kad sam jeo Nezirove sljive :lol: :lol: uhhh bio je AJNSPRIC :roll: poslije :-D
zdruzdjo

#183 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by zdruzdjo »

Takashi Amano wrote:Pozdrav svima...

Imam jednu veoma dobru vjest... naime u pitanju je akvarijum Ludog Milojka na kojem smo juce milojko, uradi sam i moja malenkost uradili generalku...

Vec neko duze vrjeme je trajala organizacija oko ovog dogadjaja... i eto juce oko 11 sati smo se sastali kod milojka kuci i poceli sa poslom... zavrsili smo negdje oko 8 taman pred iftar :D...

Radovi koji su radjeni:
-promjenjena je voda, jer je stara imala haman pa bordo boju :mrgreen:
-temeljito opran tank
-zamjenjen je pjesak... umjesto starog koji je bio sve ali ne i pjesak za akvarijum, stavljen je novi bjeli koji je prokuhan, ispran i 100% siguran :thumbup:
-napravljen je poklopac u kojem se nalazi rasvjeta i ostale sitnice koje su sakrivene...
-zaljepljena je tapeta na coskovima
-stavljen je substrat u pjesak
-umjesto starog preljevnog filtera od 7l stavljen je novi od 30l koji ima 2 pumpe od 1400l/h
-razmjenilo se iskustva i fino se provelo...

E sada imate pripremljeno finih slika jer bi volio da podjelim i sa ostalima nas rad... Neke slike su naslagane jer bi bilo previse da stavljam sve uvecano...

P.S. Dolazimo na kucnu adresu... :D :D :D

P.S.2 Nemojte odgovart na ovu poruku da nebi se stalno ponavlja slike... UZIVAJTE :thumbup: :run:
e bas hocu :-)
sve je super bas sam gledao sve ste po pravilima kako treba.
pitanje ima li kakve hemije koja balansira situaciju u vodi, tipa safe start..
jos jedna sugestija, iz sigurnosnih razloga.
naime. ja sam akvarium (ovaj veci) poceo praviti tek kad sam napravio sigurno postolje. napravio sam postolje od zeljeznih profila koje sam zavario. i onda sam to postolje navukao preko postojece komode.gornja ploca na kojem stoji akvarium je debela oko 4 cm. 120 litara nije puno ali nije ni malo. doooobro provjerite tu komodu. odozgo moze podnijeti tonu opterecenja ali ljuljanje bocno je ono cega se trebate bojati.
ilustracije radi, svoj stari akvarium od 55 litara sam bio stavio na komodu. odozgo je bila iverica 2 cm. kad sam sve nasuo i montirao ta ploca se uvila toliko da nisam mogao vrata od komode otvoriti. bilo je vadi vodu i stavljaj plocu ispod dodatnu. mora ziva.
LuDi_MiLoJkO no.1

#184 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by LuDi_MiLoJkO no.1 »

Sve je bilo baš ovako kao što je Amano i postavio,stvarno je bilo mukotrpno ali et isplatilo se na kraju,vjeurujte ja sam i više nego zadovoljan,kao da su radili neki profesionalci koji rade već duže vremena taj posao :-D :-D :-D a što se tiće poklopaca za akvarijum mislim da je Amano baš profesionalac što se toga tiće,a mislim da slike sve pokazuju....

-za zdruzdjo -
a što se tiće postolja to si upravu,ali ja mislim ipak da je ovo ćvrsto,koristim ga od samog poćetka i ima 2 malih vrata i 2 latice koje se fino koriste...veliki pozdrav...
Takashi Amano

#185 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Takashi Amano »

Ma komoda je sigurna 100%... bas smo jednom dok je bio pun akvarijum ja i milojko gurali po podu, premjestali je sa jednog zida na drugi... :shock: Puno drvo je u pitanju, nije ovaj novi namjestaj sa truhlom ivericom... 8-) Stalak je sigurno cvrst... A sto se tice vode, ova tek nasuta ima 30% stare vode koja je bila u akvarijumu i stavljena je odgovarujaca doza save start tetra... Tako da sam 70% siguran da je voda OK... Hvala na kritikama :thumbup: :thumbup:

to milojko: hvala za pohvale... vrijedilo je :thumbup: :run:
SARAJKA75

#186 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SARAJKA75 »

Ekipo
sad je red da i meni napravite poklopac :lol:
Moji malawci :lol: cekaju :dance:
uradi sam

#187 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Ma jasta roknuli smo safe a stalak nosi bez problema samo sto se meni ne svidja je to da akvarij strsi preko stranica po neki 10 cm :roll:
al eto doci ce i stalak uskoro sve je do Emche. Aparat se ima za varenje brusilica i rokaj...Ako bog da kad ja sebi budem radio jedan, po mom tabijatu od nekih 700 litri..Malawi pa cemo i njemu usput stalak svarit tako da sve bude ko kutija..Sve u svemu proso je dan fino bas smo se smijali i radili a boga mi i segili... :lol: :lol:
uradi sam

#188 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

SARAJKA75 wrote:Ekipo
A koliko sam vidio i tvom treba Refresh Obavezno :D naj vise me nervira ona boja podloge koju imas izgleda ko da si na CUM-u :D
Fali stijena, pijeska i koliko vidim fali ti jos jedinki pojedine vrste M/Z tako da bi komletrirala stvar..A ostalo su po meni sitnice samo ja sad ne znam jesi li navela podatke akvarija. Litraza, dimenzije, filtracija.....i bilo bi stvarno dobro kad bi nabacila jednu u Gro planu sliku da se vidi cijeli akvarij...Ps a sto se tice poklopca i djidja tu smo... :thumbup:
corsa

#189 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by corsa »

Svaka cast momci! :wink: Nadam se da cemo se dogovoriti pa da i meni napravite jedan, ali ispocetka, jer ja nemam nista! :D
uradi sam

#190 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

corsa wrote:Svaka cast momci! :wink: Nadam se da cemo se dogovoriti pa da i meni napravite jedan, ali ispocetka, jer ja nemam nista! :D
:thumbup: Tu smo corsa samo javni,kad bude trebalo..LP :-D
SARAJKA75

#191 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by SARAJKA75 »

uradi sam wrote:
SARAJKA75 wrote:Ekipo
A koliko sam vidio i tvom treba Refresh Obavezno :D naj vise me nervira ona boja podloge koju imas izgleda ko da si na CUM-u :D
Fali stijena, pijeska i koliko vidim fali ti jos jedinki pojedine vrste M/Z tako da bi komletrirala stvar..A ostalo su po meni sitnice samo ja sad ne znam jesi li navela podatke akvarija. Litraza, dimenzije, filtracija.....i bilo bi stvarno dobro kad bi nabacila jednu u Gro planu sliku da se vidi cijeli akvarij...Ps a sto se tice poklopca i djidja tu smo... :thumbup:
Akvariji je 120l, dimenzije pojma nemam :-) izmjerim pa javim.
sto se tice pozadine (plava) jer ne volim one slike bilja.
Imam 2 komada sedre ali sutra idem u Bihac i donijet cu velikih komada.
Ja sam TOTALNI pocetnik tako da pojma nemam ko se kako zove i ko je M a ko je Ž :lol: ja to po bojama razlikujem
Filter je nekakav unutrasnji sto je mnogo zeznut za oprati :D
Najbolje je da dodjete na kafu pa procijenite situaciju.

PS: donacije dobro dosle u vrijeme recesije
:sax:
Takashi Amano

#192 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by Takashi Amano »

Pa od mene se pomoc moze ocekivat... Dogovorit se popit kafu i vidjet sta se treba uradit... :D
uradi sam

#193 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

Takashi Amano wrote:Pa od mene se pomoc moze ocekivat... Dogovorit se popit kafu i vidjet sta se treba uradit... :D
:-D
doktor78

#194 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Lijepo izgleda, jos kad biljke pocnu malo intenzivnije rasti, bit ce to odlicno :thumbup:
uradi sam

#195 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

doktor78 wrote:Lijepo izgleda, jos kad biljke pocnu malo intenzivnije rasti, bit ce to odlicno :thumbup:
Pozdrav tebi doktore78 :-D lijepo da si nam se pridruzio hocemo li i od tebe uskoro vidjet slike akvarija.. :thumbup:
doktor78

#196 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Cim nadjem malo vremena. Inace, moj akvarij je kapaciteta 70 litara,a naseljavaju ga jato razbora (po meni jako zahvalne ribice za drzanje), 4-5 ksifa, 2 koridorasa i 1 ancitrus. U planu je izbacivanje ksifa i ubacivanje manjeg jata neonki ili gupija
uradi sam

#197 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

doktor78 wrote:Cim nadjem malo vremena. Inace, moj akvarij je kapaciteta 70 litara,a naseljavaju ga jato razbora (po meni jako zahvalne ribice za drzanje), 4-5 ksifa, 2 koridorasa i 1 ancitrus. U planu je izbacivanje ksifa i ubacivanje manjeg jata neonki ili gupija
Lijepo dock..hajde bas jedva cekam da vidim slike... :thumbup:
doktor78

#198 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by doktor78 »

Evo kako sam i obecao:
[img=http://img507.imageshack.us/img507/1943/200811303.jpg]

Slika je stara 7-8 mjeseci, ali nista se bitnije nije promijenilo od tada
uradi sam

#199 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Post by uradi sam »

doktor78 wrote:Evo kako sam i obecao:
[img=http://img507.imageshack.us/img507/1943/200811303.jpg]

Slika je stara 7-8 mjeseci, ali nista se bitnije nije promijenilo od tada
Hmm zanimljivo jedno jato neonkica, i jedno preslaganje akvarija zatim malo ustimat poklopac..i to je to :thumbup: :thumbup: koja ti je filtracija :roll:
chuchumbamayumbe

#200 Re: Kakvi smo sa Akvaristikom

Ova bi se tema komotno mogla nazvati "Pokaži mi ribicu"!
8-)
Post Reply