Nisu nikad stali široke mase kršćana uz njega. Samo mali dio iz njegovog okruga i okolice. I to oni, tko zna kakvim pranjem mozga ili sredstvima "nagovaranja".essex wrote:ok, pametni...a znas li kako je nastala "we the people..." i koji su razlozi bili za istu? pretvorila su u najvecu demokratiju svijeta...bitef wrote: Bosanaca nije bilo 1% na popisu 1991. godine, nego manje od 0,1%.
Buna H.K. Gradaščevića je bila buna protiv Osmanlijskih reformi, koje su išle u ograničavanja samovolje kapetana i ajana, a koje su trebale popustiti lance i teret raji (prvenstveno kršćanskoj).
Dakle, to je bila buna protiv moderniziranja i modernijih društvenih odnosa bosanskoj ejaleta i za branjenje vlastitih povlastica.
oto uvecano...kako to da su krscani stali uz kapetana protiv turske carevina ako im je turska carevina nastojala olaksati zivot? uh,![]()
![]()
BH. IDENTITET
-
bitef
#176 Re: BH. IDENTITET
- Hypo-Alpe-Adria
#177 Re: BH. IDENTITET
"essex"
Uostalom, ti mi odgovori zašto je onda naziv Hercegovina ikako ušao u ime ove države. Samo nemoj o srpsko-hrvatskim zavjerama i podmetanjima. Objektivan razlog je postojao.
Znaš li ijedno ime, ijednu osobu koja je radila na tim projektima i imala toliki uticaj na Tita i vodstvo ondašnje KPJ.
Stvar me podsjeća na teoriju ''velikog praska'' koji se desio u 19. stoljeću. Jednostavno, poput sazviježđa u svemiru koja se od tada udaljuju jedna od drugih, tako i mi.
Ne zaboravi i negativni uticaj religije i vjerskih vođa, koji također prednjače u tom procesu.
Čitava jedna generacija rođena ili odrasla od 1992. do danas, ne liči na nas. To su djeca odrasla u praktički, gotovo jednonacionalnim sredinama, kako ti kažeš torovima, i nemaju taj osjećaj pripadanja zajedništa s drugima. S drugima, koje usput rečeno mnogi od njih nisu nikada ni vidjela ''uživo'' i imaju samo saznanja od svojih roditelja i ''objektivnih'' medija.
Viđam to svakodnevno u praksi.
Ovdje je i mir samo božje čudo, a ne nešto drugo.
Ne kažem da je Hercegovina bila zasebna država. ali ona ima svoju veliku kulturološku, povjesnu, etničku i svaku drugu zasebnost u odnosu na Bosnu.ok, daj mi historijske dokumente koji kazu da je hercegovina bila zasebna drzava, sve do nestanka kraljevstva sastavni dio njega samog, hercegova kcerka postade kraljica da bi se smirila situacija koju je napravio papa sa nagovorom kralja da protjera bogumile koji utociste nadjose u hercegovini kao zastiti...ako to nije privrzenost onome sto bosna predstavlja ja neznam sta je...dalje, daj mi akt ujedinjenja (mislim ako uspijes naci da je hercegovina bila samostalna drzava) bosne i hercegovine i ko je sve bio prisutan...za sve vece dogadjaje uvijek ostane dokument, a ovo bi treba biti jako znacajan i za "bosni" i za "hercegovinu"...pod bosnom se podrazumjeva danasnja R BiH, igra rijeci koje su nam nametnuli bas zbog danasnje situacije svakome ko je bosanac i ko voli R BiH neznaci apsolutno nista jer nije ni volja ni zelja nas bosanaca nego nam je nametnuto, kako CiroK rece zbog lakseg vladanja nasom zemljom od strane pijanog austrijanca...ako neznas, isto je uradio sa hrvatskom, zbog cega su hrvati i nastojali pobjeci i monarhije i usli u shs...nemojte se drzati onoga sto nam je nametnuto...kao sto ameri kazu "sejdo! out of box, OUT OF BOX...ma ja bolan"
Uostalom, ti mi odgovori zašto je onda naziv Hercegovina ikako ušao u ime ove države. Samo nemoj o srpsko-hrvatskim zavjerama i podmetanjima. Objektivan razlog je postojao.
Opet teorija urote. Hrvati i srbi koji nisu dali Titu da proglasi narod na području ove države bosancima.smatram ili da neznas ili da puses u veliko/velenebuloznu tikvu razdora...titi ni hrvati ni srbi nisu dali da od bosne napravi bosansku republiku, razlog je ona kradja naroda bosanskog po vjerskoj liniji koja ih je vodila prema dominaciji nad bosnom i konacnoj podjeli kada se za to steknu uslovi...tito je imao dvije suprostavljene opcije, hebranga sa hrvatske strane (njega je i smjenio sto je zahtijevao da se bosna pripoji hrvatskoj) i cetnike koji su nosioci spomenice 1943 koji nisu ni htjeli da cuju o bosanskoj bosni...kao sto rekoh, bosna je titovom odlukom platila kompromis koji je on bio prisiljen da napravi radi mira u kuci...a i za bh naciju si u krivu, takva nije niti postojala u doba titine juge, bas zbog one kradje naroda, bas zbog negiranja titi da ponovo ozivi bosanski narod kroz Republik Bosnu i Hercegovinu (mozda je i bolje da nije...danas bi se veliko i vele nebulatori satrali da dokazu da je jos vjestackija nego sto inace govore)...a tek moderno doba danasnjice sa genetickim istrazivanjima potvrdjuje sve nas koji smo takve nebuloze negirali u posljednjih 150 godina i negira tu komunisticku "svjesnost" kao i tvoju tvrdnju o tri zasebna naroda...sve je to jedan narod, posvadjan i zaveden za potrebe drugih i samo treba da pocne da misli svojom glavom i sve ce biti u redu...
Znaš li ijedno ime, ijednu osobu koja je radila na tim projektima i imala toliki uticaj na Tita i vodstvo ondašnje KPJ.
Ne znam. Ne vidim taj zametak, tu klicu. Vidim samo sluđen i nahuškan narod, jedan protiv drugog, koji se trude u međusobnom optuživanju i mržnji. Ništa obećavajuće.de za muuuu, podsjeca me na sve one koji trube na ovom forumu da je na balkanu nacionalno pitanje vec rijeseno...prosao rok, zavrsena prica...kao da je paket jaja pa da ako ne iskoristis u roku trajanja izgubi si pravo da sebi napravis kajganu po zelji nego moras jesti onu kakvu ti komsija zakuha...ovo nije kotac povratka, ovo je korak napretka, napretka u bosansku buducnost sa bosanski svjesnim narodom i nista vise...
Stvar me podsjeća na teoriju ''velikog praska'' koji se desio u 19. stoljeću. Jednostavno, poput sazviježđa u svemiru koja se od tada udaljuju jedna od drugih, tako i mi.
Tih preostalih, eventualnih 35% bi bili jaka politička snaga, koja bi mogla da značajno utječe i na pitanja poput ovoga. Ali opet rekoh, proces dodatne nacionalizacije naroda je pri samom kraju i ništa ga više ne može vratiti nazad.kako ti imas pravo da se izjasnis ko si tako i svi mi zadrzavamo to pravo za sebe...tebe jednostavno niko ni netjera da budes bosanac, vjerujem da bi sa svojim stavovima vrlo brzo sam sebe iskljucio iz svih bosanskih rasprava...rekao sam ti, jedno 65% je (vjerujem) takvih kao ti i neka je, demokratija i bosanstvo to dozvoljavaju, ali tih 65% nesmije negirati sve nas koji ne zelimo da budemo dio tih 65% i mislim da se tu sva prica zavrsava..
Ne zaboravi i negativni uticaj religije i vjerskih vođa, koji također prednjače u tom procesu.
Čitava jedna generacija rođena ili odrasla od 1992. do danas, ne liči na nas. To su djeca odrasla u praktički, gotovo jednonacionalnim sredinama, kako ti kažeš torovima, i nemaju taj osjećaj pripadanja zajedništa s drugima. S drugima, koje usput rečeno mnogi od njih nisu nikada ni vidjela ''uživo'' i imaju samo saznanja od svojih roditelja i ''objektivnih'' medija.
- essex
#178 Re: BH. IDENTITET
ok, ziv ti meni bio, uzmi pa procitaj malo o tim dogadjajima...imas ispod moga nicka moj blog i stvari koje sam ja preuzeo sa jedne odlicne stranice bas o ovim dogadjajima...vidjet ces da si zamjenio teze, a te olaksice su dosle tek nakon latasa kada je carevina bila primorana rusku-turskim ratom i to dati krscanima u bosni, ono sto je i Zmaj HKG shvatao kao normalno i kroz svoj zivot se zalagao za isto...a i da je samo taj mali dio u njegovoj okolici, jasno govori sta bi on napravio od bosne, jednakost ljudi nevezano za vjeru jer je to vec uradio u svojoj okolici...pranjem mozga? "nagovaranjem"? pa zamisli nekoga ko je "nagovoren", cim dodje do bitke on ce iskoristiti guzvu i nestati...zar ti mislis da je Zmaj bio toliko glup? de ba bitef, bite..nein scheizebitef wrote:Nisu nikad stali široke mase kršćana uz njega. Samo mali dio iz njegovog okruga i okolice. I to oni, tko zna kakvim pranjem mozga ili sredstvima "nagovaranja".essex wrote:ok, pametni...a znas li kako je nastala "we the people..." i koji su razlozi bili za istu? pretvorila su u najvecu demokratiju svijeta...bitef wrote: Bosanaca nije bilo 1% na popisu 1991. godine, nego manje od 0,1%.
Buna H.K. Gradaščevića je bila buna protiv Osmanlijskih reformi, koje su išle u ograničavanja samovolje kapetana i ajana, a koje su trebale popustiti lance i teret raji (prvenstveno kršćanskoj).
Dakle, to je bila buna protiv moderniziranja i modernijih društvenih odnosa bosanskoj ejaleta i za branjenje vlastitih povlastica.
oto uvecano...kako to da su krscani stali uz kapetana protiv turske carevina ako im je turska carevina nastojala olaksati zivot? uh,![]()
![]()
-
bitef
#179 Re: BH. IDENTITET
Zahumlje, Humska zemlja je bila jedna od slavenskih sklavinija, zasebna državica, koja je imala državnost 250 godina prije Bosne.
- essex
#180 Re: BH. IDENTITET
da jeste, rekao sam...uspostavljeno sa austrougarskom cistim rezonom da ako podjelis jednu cijelinu na koliko toliko logicne faktore uvijek ces imati da ih okreces jedne protiv drugih i tako sebi olaksas vladanje nad tom cjelinom...isto se desilo i sa hrvatskom zato su pobjegli u shs...nadam se da ti je jasno citava negativnost koja je rezultirala ovime i sta mi danas u stvari nosimo u imenu drzave...Hypo-Alpe-Adria wrote:"essex"
Ne kažem da je Hercegovina bila zasebna država. ali ona ima svoju veliku kulturološku, povjesnu, etničku i svaku drugu zasebnost u odnosu na Bosnu.ok, daj mi historijske dokumente koji kazu da je hercegovina bila zasebna drzava, sve do nestanka kraljevstva sastavni dio njega samog, hercegova kcerka postade kraljica da bi se smirila situacija koju je napravio papa sa nagovorom kralja da protjera bogumile koji utociste nadjose u hercegovini kao zastiti...ako to nije privrzenost onome sto bosna predstavlja ja neznam sta je...dalje, daj mi akt ujedinjenja (mislim ako uspijes naci da je hercegovina bila samostalna drzava) bosne i hercegovine i ko je sve bio prisutan...za sve vece dogadjaje uvijek ostane dokument, a ovo bi treba biti jako znacajan i za "bosni" i za "hercegovinu"...pod bosnom se podrazumjeva danasnja R BiH, igra rijeci koje su nam nametnuli bas zbog danasnje situacije svakome ko je bosanac i ko voli R BiH neznaci apsolutno nista jer nije ni volja ni zelja nas bosanaca nego nam je nametnuto, kako CiroK rece zbog lakseg vladanja nasom zemljom od strane pijanog austrijanca...ako neznas, isto je uradio sa hrvatskom, zbog cega su hrvati i nastojali pobjeci i monarhije i usli u shs...nemojte se drzati onoga sto nam je nametnuto...kao sto ameri kazu "sejdo! out of box, OUT OF BOX...ma ja bolan"
a hercegovina je kulturnu i povjesnu, pa i etnicku (mozes reci) zasebnost stekla bas zahvaljujuci Herceg Kosaci koji je zbog zastite bosanskog naroda poveo pravi mali rat protiv kralja, bas ta posebnost je cini vise bosanskom nego kralja samog, u to doba se u hercegovini branilo bosanstvo, zavrsilo primirjem i udajom hercegove kcerke za kralja...to je kulturna i historijska posebnost (mozes reci i etnicka jer poslije progona bosanskih krisitijana ipak postade bosanskija nego sama centralna bosna) i nasljedje danasnje hercegovine, iskonsko bosanstvo...
pa rekoh ti, hebrang je zelio da bosnu sastavi sa hrvatskom, zamisli citav jedan dio vojske koji u tim godinama ipak podrzava rusiju (nosioci spomenice 1943) i treba se i protiv toga boriti i jos samo fali da ih "podignes" sa negiranjem prava srba na bosnu...sastavi malo mozaik netreba je ti puno imena, situacija je dovoljana za sebe da objasni momenat u kojem je sve to nastalo i kako je zavrsilo...Hypo-Alpe-Adria wrote:Opet teorija urote. Hrvati i srbi koji nisu dali Titu da proglasi narod na području ove države bosancima.smatram ili da neznas ili da puses u veliko/velenebuloznu tikvu razdora...titi ni hrvati ni srbi nisu dali da od bosne napravi bosansku republiku, razlog je ona kradja naroda bosanskog po vjerskoj liniji koja ih je vodila prema dominaciji nad bosnom i konacnoj podjeli kada se za to steknu uslovi...tito je imao dvije suprostavljene opcije, hebranga sa hrvatske strane (njega je i smjenio sto je zahtijevao da se bosna pripoji hrvatskoj) i cetnike koji su nosioci spomenice 1943 koji nisu ni htjeli da cuju o bosanskoj bosni...kao sto rekoh, bosna je titovom odlukom platila kompromis koji je on bio prisiljen da napravi radi mira u kuci...a i za bh naciju si u krivu, takva nije niti postojala u doba titine juge, bas zbog one kradje naroda, bas zbog negiranja titi da ponovo ozivi bosanski narod kroz Republik Bosnu i Hercegovinu (mozda je i bolje da nije...danas bi se veliko i vele nebulatori satrali da dokazu da je jos vjestackija nego sto inace govore)...a tek moderno doba danasnjice sa genetickim istrazivanjima potvrdjuje sve nas koji smo takve nebuloze negirali u posljednjih 150 godina i negira tu komunisticku "svjesnost" kao i tvoju tvrdnju o tri zasebna naroda...sve je to jedan narod, posvadjan i zaveden za potrebe drugih i samo treba da pocne da misli svojom glavom i sve ce biti u redu...
pa sta ti to govori? zanju upravo ono sto su poceli 150 godina ranije...a znjat ce sve dok im neko nekaze dosta. a bosanstvo je to jedino koje to moze uraditi i kojem se mora dopustiti da to odradi inace nam negine taj prasak...Hypo-Alpe-Adria wrote:Ne znam. Ne vidim taj zametak, tu klicu. Vidim samo sluđen i nahuškan narod, jedan protiv drugog, koji se trude u međusobnom optuživanju i mržnji. Ništa obećavajuće.de za muuuu, podsjeca me na sve one koji trube na ovom forumu da je na balkanu nacionalno pitanje vec rijeseno...prosao rok, zavrsena prica...kao da je paket jaja pa da ako ne iskoristis u roku trajanja izgubi si pravo da sebi napravis kajganu po zelji nego moras jesti onu kakvu ti komsija zakuha...ovo nije kotac povratka, ovo je korak napretka, napretka u bosansku buducnost sa bosanski svjesnim narodom i nista vise...
alpinac, to sto ti kazes o dodatnoj nacionalizaciji to je samo priznanje vec uradjene kradje naroda i stvaranje nekog treceg jer treba ovoj dvojici za preferans podjele...korak nazad je za tebe bosanstvo, ipak je to korak naprijed u odnosu na bosnu, a siguran sam da je korak nazad za sve veliko i vele nebulatore, da ne govorim o propalobegovima...da, religija u bosni ima nazadan uticaj po cijelu drzavu jer je i uvezena iz susjedne dvije drzave s tim ciljem...Hypo-Alpe-Adria wrote:Tih preostalih, eventualnih 35% bi bili jaka politička snaga, koja bi mogla da značajno utječe i na pitanja poput ovoga. Ali opet rekoh, proces dodatne nacionalizacije naroda je pri samom kraju i ništa ga više ne može vratiti nazad.kako ti imas pravo da se izjasnis ko si tako i svi mi zadrzavamo to pravo za sebe...tebe jednostavno niko ni netjera da budes bosanac, vjerujem da bi sa svojim stavovima vrlo brzo sam sebe iskljucio iz svih bosanskih rasprava...rekao sam ti, jedno 65% je (vjerujem) takvih kao ti i neka je, demokratija i bosanstvo to dozvoljavaju, ali tih 65% nesmije negirati sve nas koji ne zelimo da budemo dio tih 65% i mislim da se tu sva prica zavrsava..
o mladima, slazem se i to je zalosno, ali zar nemislis da se to treba mjenjati i ne dozvoliti da ljudi odrastaju u mrznji? pogledaj moderni svijet, sjevernu ameriku...ljudi koji nikada nisu imali nista zajednicko se nadju i zajedno zive i nastoje premostiti svoje razlike...upravo ono sto sam ti rekao...ovo danas je tocak nazatka, koraci ka zaboravljenom vremenu, namjerno zaboravljenom od svog normalnog svijeta...bosanstvo, ustvari nemora biti ni bosanstvo, samo zelja za suzivotom i razumjevanje razlicitosti (cemu icitav moderni svijet ide i ne okrece se vise nazad) mogu svim nama pomoci...u protivnom svi ovi mladi su upravo statsali za novu generaciju topovskog mesa i bas su kroz "medije" tako i odgajani, nazalost...ako im dopustimo da izginu bez upoznavanja ralicitosti to je onda i nasa greska...civilizacijska.
- essex
#181 Re: BH. IDENTITET
ilirija (ciji smo mi potomci) je postijala puno prije dolaska slavena, avara i hrvata na balkan...hocemo do ameba, profesore?bitef wrote:Zahumlje, Humska zemlja je bila jedna od slavenskih sklavinija, zasebna državica, koja je imala državnost 250 godina prije Bosne.
-
CiroK
#182 Re: BH. IDENTITET
Ni u jednoj historiji se ne spominje Zahumlje kao drzvaessex wrote:ilirija (ciji smo mi potomci) je postijala puno prije dolaska slavena, avara i hrvata na balkan...hocemo do ameba, profesore?bitef wrote:Zahumlje, Humska zemlja je bila jedna od slavenskih sklavinija, zasebna državica, koja je imala državnost 250 godina prije Bosne.
-
Agic Nurija
#183 Re: BH. IDENTITET
Vidi, vidi pametnog naroda!sammo wrote:U BIH zive 3 razlicita drustva i bosanstvo nije rijesenje, jer je sam termin vezan teritorjalno kao i hercegovstvo. Kako nema univerzalnog termina s kojim bi se slozili svi, neka ostane kako je sad. Na popisu kad bude, bi trebali biti samo: Srbin, Hrvat, Bosnjak i ostali. Bosanac na popisu bi bio kao Bavarac u Njemackoj...
Ako kada nahrupiš na južnu granicu današnje Njemačke sa Austrijom, naći ćeš tablu sa bavarskim (plavo-bijelim) simbolom i velikim slovima ispisano FREISTAAT BAYERN....Zamisli samo da su svi Bavarci ortodoksni katolici, imaju svoju parlamentarnu stranku (CSU), (papa Reisinger je Bavarac) i da su pristali da budu Njemci po nacionalnosti, još pod dirigentskom palicom prvog njemačkog kanzlera (Bizmark), a za največe protivnike u historiji imali (imaju) njemačke protestante, koji kao Lutherovi nasljednici uostalom i danas dominiraju ukupnim germanskim svijetom, što na planeti Zemlji predstavlja najmanje 1/5 od ukupnog svjetskog stanovništva.
Zanimljivo je i ovdje uočiti, kako svi antibosansci redom tvrde, uvijek i samo paušalno, da nema nikakve Bosne i nikakvog bosanskog naroda, a istodobno i gromoglasno urliču "argumentovano" protiv nametanja nacionalnosti, zabrane/dozvole ovog ili onog izjašnjavanja....
-
Nezbilj
#184 Re: BH. IDENTITET
Ukoliko se popis stanovništva u BiH bude radio na način da uključuje nacionalno izjašnjavanje (a mislim da je to neizbježno) i ukoliko ne bude bilo kakvih ograničenja u načinu izjašnjavanju o nacionalnom identitetu (a mislim da ga nemože biti), onda je vrlo izvjesno da će takav popis pokazati jednu novu sliku nacionalnih identiteta u BiH sa značajnim procentom onih koji će se izjasniti kao Bosanci i Hercegovci.
Večina ljudi koji svoj identitet baziraju na prvrženosti prema Bosni i Hercegovini nalaze se većim gradovima u FBiH gdje se BiH doživljava kao domovina i gdje se državni patriotizam smatra vrlinom. Takvih ima i među nominalnim bošnjacima, srbima i hrvatima (koji se tako po inerciji izjašnjavaju) gdje god oni žive zajedno, gdje su u međunacionalnim brakovima itd. Svi oni građanski krugovi koji se od prvih slobodnih izbora nikada nisu poistovjetili sa nacionalnim strankama i njihovim ideologijama danas svoj identitet vezuju za državu BiH, a ne neku nacionalnu ideološko-političku tradiciju baziranu na vjerskoj pripadnosti. Večina onih koji nisu naročito religiozni a dovoljno su obrazovani da razumiju fikcije nacionalnih ideologija kao i njihovu licemjernost i pogubnost za život normalnog čovjeka također su skloni ovakvoj identifikaciji. Masa mladih ljudi itd.
Mislim da neću pretjerati ako kažem da bi popis mogao pokazati barem nekih par stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca što bi u procentima moglo značiti 5-10% a možda i više.
Iako bi ovakav razvoj situacije naišao na osudu kako Bošnjaka koji će odmah primjetiti kako se time ruši bošnjačko jedinstvo, kao i Srba koji će odmah to nazvati subverzivnom bošnjačkom ideologijom usmjerenom protiv RS-a, činjenica o pojavi četvrtog "naroda" u BiH otvorla bi novi problem u formulisanju budućeg ustavnog uređenja BiH. Bez obzira što bi dodatno iskomplikovao odnose, mislim da bi ovakav razvoj situacije bio veoma pozitivan jer bi pokazao svu besmislenost konstitutivnih ideoloških matrica kao i ideje države tri ravnopravna naroda. U političkom smislu izlazak bosanskohercegovačkog naroda na istorijsku scenu sigurno bi bio popraćen i promjenama na političkoj sceni jer bi svakako došlo do neke vrste poitičkog organizovanja ove gerupe.
Zato Bosanci/ke i Hercegovci/ke budite hrabri, slobodno nosite ovaj identitet i nebojte se da ga pokažete. Svako ima pravo odabrati svoj identitet i niko ga nikome nema pravo nametati ni dodjeljivati. Srpski, hrvatski i bošnjački identiti su također samo pitanje individualnog osjećanja i izbora, tako da niko nema pravo da osporava ni bosanskohercegovački identitet onima koji ga nose i osjećaju.
Večina ljudi koji svoj identitet baziraju na prvrženosti prema Bosni i Hercegovini nalaze se većim gradovima u FBiH gdje se BiH doživljava kao domovina i gdje se državni patriotizam smatra vrlinom. Takvih ima i među nominalnim bošnjacima, srbima i hrvatima (koji se tako po inerciji izjašnjavaju) gdje god oni žive zajedno, gdje su u međunacionalnim brakovima itd. Svi oni građanski krugovi koji se od prvih slobodnih izbora nikada nisu poistovjetili sa nacionalnim strankama i njihovim ideologijama danas svoj identitet vezuju za državu BiH, a ne neku nacionalnu ideološko-političku tradiciju baziranu na vjerskoj pripadnosti. Večina onih koji nisu naročito religiozni a dovoljno su obrazovani da razumiju fikcije nacionalnih ideologija kao i njihovu licemjernost i pogubnost za život normalnog čovjeka također su skloni ovakvoj identifikaciji. Masa mladih ljudi itd.
Mislim da neću pretjerati ako kažem da bi popis mogao pokazati barem nekih par stotina hiljada Bosanaca i Hercegovaca što bi u procentima moglo značiti 5-10% a možda i više.
Iako bi ovakav razvoj situacije naišao na osudu kako Bošnjaka koji će odmah primjetiti kako se time ruši bošnjačko jedinstvo, kao i Srba koji će odmah to nazvati subverzivnom bošnjačkom ideologijom usmjerenom protiv RS-a, činjenica o pojavi četvrtog "naroda" u BiH otvorla bi novi problem u formulisanju budućeg ustavnog uređenja BiH. Bez obzira što bi dodatno iskomplikovao odnose, mislim da bi ovakav razvoj situacije bio veoma pozitivan jer bi pokazao svu besmislenost konstitutivnih ideoloških matrica kao i ideje države tri ravnopravna naroda. U političkom smislu izlazak bosanskohercegovačkog naroda na istorijsku scenu sigurno bi bio popraćen i promjenama na političkoj sceni jer bi svakako došlo do neke vrste poitičkog organizovanja ove gerupe.
Zato Bosanci/ke i Hercegovci/ke budite hrabri, slobodno nosite ovaj identitet i nebojte se da ga pokažete. Svako ima pravo odabrati svoj identitet i niko ga nikome nema pravo nametati ni dodjeljivati. Srpski, hrvatski i bošnjački identiti su također samo pitanje individualnog osjećanja i izbora, tako da niko nema pravo da osporava ni bosanskohercegovački identitet onima koji ga nose i osjećaju.
Last edited by Nezbilj on 06/03/2010 17:25, edited 1 time in total.
- essex
#185 Re: BH. IDENTITET
ma znam...ja mu dao malo da razmislja...CiroK wrote:Ni u jednoj historiji se ne spominje Zahumlje kao drzvaessex wrote:ilirija (ciji smo mi potomci) je postijala puno prije dolaska slavena, avara i hrvata na balkan...hocemo do ameba, profesore?bitef wrote:Zahumlje, Humska zemlja je bila jedna od slavenskih sklavinija, zasebna državica, koja je imala državnost 250 godina prije Bosne.
- essex
#186 Re: BH. IDENTITET
HEY MAN! pa o ovome i ja govorim...sa jednom malom razlikom (nebitna za sada, bitno je da se podje ovim putem, ispravljati se moze uhodu, vremenom, ma koliko nas to uzelo) ja samo koristim naziv bosanac jer smatram da je historijski ispravniji...a nikada ga nikome necu nametati a ko god pita zasto rado cu objasniti...Nezbilj wrote:Ukoliko se popis stanovništva u BiH bude radio na način da uključuje nacionalno izjašnjavanje (a mislim da je to neizbježno) i ukoliko ne bude bilo kakvih ograničenja u načinu izjašnjavanju o nacionalnom identitetu (a mislim da ga nemože biti), onda je vrlo izvjesno da će takav popis pokazati jednu novu sliku nacionalnih identiteta u BiH sa značajnim procentom onih koji će se izjasniti kao Bosanci i Hercegovci.
Iako bi ovakav razvoj situacije naišao na osudu kako Bošnjaka koji će odmah primjetiti kako se time ruši bošnjačko jedinstvo, kao i Srba koji će odmah to nazvati subverzivnom bošnjačkom ideologijom usmjerenom protiv RS-a, činjenica o pojavi četvrtog "naroda" u BiH otvorla bi novi problem u formulisanju budućeg ustavnog uređenja BiH. Bez obzira što bi dodatno iskomplikovao odnose, mislim da bi ovakav razvoj situacije bio veoma pozitivan jer bi pokazao svu besmislenost konstitutivnih ideoloških matrica kao i ideje države tri ravnopravna naroda. U političkom smislu izlazak bosanskohercegovačkog naroda na istorijsku scenu sigurno bi bio popraćen i promjenama na političkoj sceni jer bi svakako došlo do neke vrste poitičkog organizovanja ove grupe.
pozdrav domovini momcino!
- essex
#187 Re: BH. IDENTITET
pozdrav nurija i nisam stigao ranije da ti odgovorim, iako smo jos negdje 1992 u dalmatinskoj konobi popili kafu kada si mi objasnjavao stvari o BDU...znam da si u njemackoj 70-ih (ako se nevaram) imao i neki auto koji je na zadnjem staklu imao napisano TVRTKO I...vidi se da se ljudi istih misljenja uvijek nadju na istom putu...Agic Nurija wrote:"Essex", hvala na istrajnosti i strpljenju da "ljudima" opišeš "čovjeka".essex wrote:pa rekao sam ti, 15 godina i dobrovoljan izbor...kratko vrijeme da se bilo sta znacajnije promijeni...a to sto si ti hrvat to je tvoj licni izbor i tebe niko nece ni tjerati da postanes ono sto nisi, ti si jasno rekao sta si...ali isto tako ja hocu isto priznanje kao bosanac, ravnopravnost i jednakost za sviju u nasoj JEDNOJ I JEDINOJ...nadam se da se slazes da je Gradjanska ravnopravnost jedini moguci normalan vid nase buducnosti...intrepid 111 wrote:dobro, ako je tako zasto onda nije zazivjelo osim kao zemljopisna odrednica. eto, i mene poneki zovu bosanac i ja se ne ljutim zbog toga. ja sam hrvat i to je jedino vazno.
U pravu si sa svakom svojom postavkom, samo jedno ne smijemo zaboraviti, da je bošnjaštvo historijski sinonim za bosanstvo sve do 1993 i famoznog "svebošnjačkog sabora", kada je bošnjaštvo postalo zvaničnim sinonimom za muslimanstvo. Sve ovo se i dalje odnosi samo na državni prostor bivše i (još uvijek) zabranjene bosanske države, danas behacije! Nije ništa novo ako se ukaže na razne vidove "grnocida" nad jednim narodom, od čega 90% spada u tzv. administrativni genocid, što znači zakonodavno "ukidanje naroda pod terminologijom priznavanja istog u sklopu nemogučeg i neodrživog ustavnog poretka". Svi oni beha-shs tipovi, s kojima mi, Bosanci komuniciramo na ovom forumu, a koji uporno zastupaju "trenutno stanje stvari na terenu", nisu slućajno tu i nisu nikakve neznalice. Svi redom rade složno za samo jednu stvar: Ukidanje bosanske države i bosanske nacije za račun prostornog velikosrpstva/velikohrvatstva. Uostalom, stvar sama po sebi upravo i postavlja Bosancima temeljni zadatak: Raskrinkati i do kosti ogoliti to novohistorijsko čudovište - antibosansku koaliciju, koja je u izvjesnoj mjeri zastupljena i u evropskom parlamentu!
Evo nešto za razmišljanje: Bosancima se podmeće kukavičje jaje "jugoslavenstva" u bosansko nacionalno gnijezdo. Pored milenijskog trajanja multireligijske Bosne i Bosanaca u njoj, evo jedan drugi vid posmatranja ove vrste podvale: Srbi, isključivo pravoslavni narod i Hrvati, isključivo katolički narod stvaraju svoje prve "svjetovne džave tokom 19 - tog stoljeća. I nakon skoro sedam decenija zajedništva "sa ostalim jugoslovenima u federaciji Jugoslavije"
krvavo se na kraju razilaze, a ceh njihovog neslaganja plaća najkrvavije Bosna i bosanski čovjek! I kada Bosna uspijeva da (ponovo) preživi, odjednom na scenu izlaze neki "multi-kulti-politi bosanski srbi i bosanski hrvati i agituju na sav glas multi-kulti-politi behaciju, ravnopravnih, konstitutivnih.....Ko još od nas osvješćenih Bosanaca može povjerovati u srpskohrvatsku slogu i to još u Bosni, kada je u pitanju mir, sloboda i budućnost ljudska?
I kome od susjeda su to Srbi ili Hrvati u novijoj historiji napravili dobrovoljno bilo kakav ustupak, učinili uslugu, pružili iskrenu ruku prijateljstva, osim srbi srbima i hrvati hrvatima, dakle sebi samima!
Bog je Bosnu dao u ruke bosanskom narodu i samo mi, Bosanci smo odgovorni za njen opstanak, niko drugi, treći, peti ili deseti!
znam za bosnjastvo-bosanstvo, za mene je isto historijski, momentalno zajahano od pogresnih ljudi sa pogresnom idejom...
cujemo se...
-
Agic Nurija
#188 Re: BH. IDENTITET
softly"....
Tvoje viđenje stanja i zbivanja je rezultat jednog od mnogo različitih stajališta.
Ti, koji svodiš Bosnu na "muslimanstvo" i odmah potom tvoja osobna definicja "pravog" muslimanstva i ostalih nijansi, baš kao da je vjera nešto što se može izmjeriti nekom poznatom jedinicom za mjerenje, recimo tlaka, zaboravljaš da nigdje na svijetu ne postoji svjetovno/parlamentarno uređeno društvo/država/nacija u kojem se može javno negirati ista i javno promovisati druga, tuđa, da ne kažem neprijateljska država/nacija.
Što se prije budemo mirili sa činjenicom da je bosanstvo samo periodično i uvijek privremeno bilo zabranjivano i da je u pitanju obnova bosanske državnosti, a ne pozivanje na nešto novo i nepoznato, tim prije ćemo svi skupa dobiti konačno odriješene ruke.... jer ovako je svaki pojedinac sputan i onemogućen u svom izravnom učešću u formiranju istinske i zaista slobodne države....
Tvoje viđenje stanja i zbivanja je rezultat jednog od mnogo različitih stajališta.
Ti, koji svodiš Bosnu na "muslimanstvo" i odmah potom tvoja osobna definicja "pravog" muslimanstva i ostalih nijansi, baš kao da je vjera nešto što se može izmjeriti nekom poznatom jedinicom za mjerenje, recimo tlaka, zaboravljaš da nigdje na svijetu ne postoji svjetovno/parlamentarno uređeno društvo/država/nacija u kojem se može javno negirati ista i javno promovisati druga, tuđa, da ne kažem neprijateljska država/nacija.
Što se prije budemo mirili sa činjenicom da je bosanstvo samo periodično i uvijek privremeno bilo zabranjivano i da je u pitanju obnova bosanske državnosti, a ne pozivanje na nešto novo i nepoznato, tim prije ćemo svi skupa dobiti konačno odriješene ruke.... jer ovako je svaki pojedinac sputan i onemogućen u svom izravnom učešću u formiranju istinske i zaista slobodne države....
- softly
#189 Re: BH. IDENTITET
U prvom tvom pasusu se vidi da ti nisi skontao mene, a u tvom drugom pasusu ja ne mogu skontati tebe (OBNOVA Bosanske drzave je, bojim se, manje realna od obnove Jugoslavije). Ali, velim, vjerovatno te nisam skontao.Agic Nurija wrote:softly"....
NESKONTAVANJE je haman najprecizniji BH IDENTITET!
-
Agic Nurija
#190 Re: BH. IDENTITET
Grijeh nije ne znati, grijeh je ne htjeti naučiti, da bi se znalo skontati..., a ti sada kontaj!softly wrote:U prvom tvom pasusu se vidi da ti nisi skontao mene, a u tvom drugom pasusu ja ne mogu skontati tebe (OBNOVA Bosanske drzave je, bojim se, manje realna od obnove Jugoslavije). Ali, velim, vjerovatno te nisam skontao.Agic Nurija wrote:softly"....
NESKONTAVANJE je haman najprecizniji BH IDENTITET!
-
bitef
#191 Re: BH. IDENTITET
Zahumlje (Humska zemlja) je bila kneževina i jedna od sklavinija na južnom Jadranu. Mihajlo Višević je njen najpoznatiji knez. Obuhvaćali su područje današnje Istočne Hercegovine. Sa Zapadne strane Neretve (u južnom dijelu) je bila Neretvanija.CiroK wrote:Ni u jednoj historiji se ne spominje Zahumlje kao drzvaessex wrote:ilirija (ciji smo mi potomci) je postijala puno prije dolaska slavena, avara i hrvata na balkan...hocemo do ameba, profesore?bitef wrote:Zahumlje, Humska zemlja je bila jedna od slavenskih sklavinija, zasebna državica, koja je imala državnost 250 godina prije Bosne.
Država vazalna jedno vrijeme Bizantiji, Srbiji i Hrvatskoj.
- essex
#192 Re: BH. IDENTITET
dobro, eto i da je bila vazalna knezevina, bosanski banovi su je rijesili tog vazalstva i narod sretno zivio u banovin/kraljevini bosni koja im je i napravila Hercegovinu sa bosanskim plemicem na celu, Herceg Kosacom, iz poznate bosanske vlastele Hranjica...sve se vidis vrati na svoje.bitef wrote:
Zahumlje (Humska zemlja) je bila kneževina i jedna od sklavinija na južnom Jadranu. Mihajlo Višević je njen najpoznatiji knez. Obuhvaćali su područje današnje Istočne Hercegovine. Sa Zapadne strane Neretve (u južnom dijelu) je bila Neretvanija.
-
bitef
#193 Re: BH. IDENTITET
Ali je bit da u to vrijeme, dok Zahumlje ima elemente državnosti, se Bosna spominje samo kao područje. Odnosno tek nakon 250 godina nakon uspostave državnosti Humske zemlje, Bosna dobiva prve konture državnosti. Isto vazalne susjednim zemljama.essex wrote:dobro, eto i da je bila vazalna knezevina, bosanski banovi su je rijesili tog vazalstva i narod sretno zivio u banovin/kraljevini bosni koja im je i napravila Hercegovinu sa bosanskim plemicem na celu, Herceg Kosacom, iz poznate bosanske vlastele Hranjica...sve se vidis vrati na svoje.bitef wrote:
Zahumlje (Humska zemlja) je bila kneževina i jedna od sklavinija na južnom Jadranu. Mihajlo Višević je njen najpoznatiji knez. Obuhvaćali su područje današnje Istočne Hercegovine. Sa Zapadne strane Neretve (u južnom dijelu) je bila Neretvanija.
SAmo je stvar da su u trenutku dolaska Osmanlija, humske zemlje bilo pod bosanskom upravom i tako je u Osmanlijskom carstvu zadržano stanje.
- essex
#194 Re: BH. IDENTITET
ako nisi procitao, ta se drzavnost svela samo za vremena mihajla visovica, koji je stekao naklonost bugara, pa vizantije, pa srbije pa hrvatske...jednom rijecju kurvo se po balkanu za svoju vlast...i kada je umro sve je propalo, za razliku od bosne koja je kroz svoje (donekle )vazalne odnose uspijela se izvuci i odrzati, znaci imala je i pamet i narod da to ostvari...smijesno je da zivot JEDNOG covjeka smatras drzavnost jedne regije, da si rekao vjest co'jek, znao se odrzati, onda ti nebih kontrirao, ovako...elementi drzavnosti, nisam bas siguran...a za ovu o osmaskom periodu i humu...pa odakle onda Herceg Kosaca, bosanski kristjan da vlada humom i zahumljem ako je samo "uprava" u pitanju...prije ce biti da je i hum i zahumlje postalo sastavni dio bosne i tako ostalo do danas...a i za "neretvanija", zapadno od neretve...pa ni to neznas...to je bila paganija, tako se zvala ta regija...e moj bitef...bitef wrote:Ali je bit da u to vrijeme, dok Zahumlje ima elemente državnosti, se Bosna spominje samo kao područje. Odnosno tek nakon 250 godina nakon uspostave državnosti Humske zemlje, Bosna dobiva prve konture državnosti. Isto vazalne susjednim zemljama.essex wrote:dobro, eto i da je bila vazalna knezevina, bosanski banovi su je rijesili tog vazalstva i narod sretno zivio u banovin/kraljevini bosni koja im je i napravila Hercegovinu sa bosanskim plemicem na celu, Herceg Kosacom, iz poznate bosanske vlastele Hranjica...sve se vidis vrati na svoje.bitef wrote:
SAmo je stvar da su u trenutku dolaska Osmanlija, humske zemlje bilo pod bosanskom upravom i tako je u Osmanlijskom carstvu zadržano stanje.
- cyprus
#195 Re: BH. IDENTITET
Ma išo bi ti i do ameba da ti odgovara takoessex wrote:ilirija (ciji smo mi potomci) je postijala puno prije dolaska slavena, avara i hrvata na balkan...hocemo do ameba, profesore?bitef wrote:Zahumlje, Humska zemlja je bila jedna od slavenskih sklavinija, zasebna državica, koja je imala državnost 250 godina prije Bosne.
- essex
#196 Re: BH. IDENTITET
eto, ni to o ustavu neznas...to ti nije sadasnji ustav, to je ustavni akt prema kojem se ravnas, a nije ustav i nikada kao ustav nije zazivio, sto i tu 1995 cini u toliko znacajnom...a za lose iz historije i tu neznas...nasim narodima se ponovila 1941-1945 po mrznji i negiranju jednih i drugih zajedno sa onim trecima...i ko ovdje govori o srdnjem vijeku, doduse samo u kontekstu prava bosanaca na nasu drzavu, medjutim ja cijelo vrijeme pricam o Gradjanskoj Republici JEDNAKIH PRED JEDNAKIMA, ti si li se opet druzio sa milutinom na onoj njivi? neznam sta da ti kazem, forum nije za te price i tog kapaciteta lupanja sto ti radis ovdje, zato je milutin i na njivi pa bih ti opet savjetovao kada ti tako nesto padne na pamet da ga posjetis i tamo se rasteretis...cyprus wrote:Ma išo bi ti i do ameba da ti odgovara takoessex wrote:ilirija (ciji smo mi potomci) je postijala puno prije dolaska slavena, avara i hrvata na balkan...hocemo do ameba, profesore?bitef wrote:Zahumlje, Humska zemlja je bila jedna od slavenskih sklavinija, zasebna državica, koja je imala državnost 250 godina prije Bosne.. A za sadašnje stanje mislim da je sasvim dvoljno ić do vremena stupanja na snagu sadašnjeg Ustava - 1995. godinu. Iz historije se uči, da se ono loše iz nje ne bi ponavljalo, a ne da se revitaliziraju arhaične ideje, projekti, ideologije i sistemi. Stanje iz srednjeg vijeka ne možeš preslikat na aktuelnu situaciju, ma koliko ti to želio essex!!!
- cyprus
#197 Re: BH. IDENTITET
Šta god napišem uvijek isti odgovor dobijem ... ja i moj drug Milutin

- essex
#198 Re: BH. IDENTITET
a ne, nije uvijek isto...sve zavisi koliko lupas...nekada ti se uz milutina pridruzi i cerke, nekada i alju, oca nacije vam pridodamo...sve zavisi od jacine tvoga lupanja...a to da ste ti i milutin standarni, valjda ste se uparili, na istom nivou, razumijete jedan drugog...tako, tom djadom...vidis, odgovori su ti prema pisanju koje postavljas, promijeni pisanje pa ce mozda i odgovori da se promijene...kako je milutin? jel' jos uvijek na istoj njivi pored potoka ili je sada presao tamo iza sumarka...cyprus wrote:Šta god napišem uvijek isti odgovor dobijem ... ja i moj drug Milutin![]()
![]()
![]()
-
blue033
#199 Re: BH. IDENTITET
I ja bi se volio nasmijati na essexovo pisanje, ali kako sam bezbroj puta osjetio na svojoj koži da je u Sarajevu skoro nemoguće izjasniti se kao Bosanac, situacija mi je više tragična nego smiješna.cyprus wrote:A svašta, po essexovom pisanju reklo bi se da mu neko brani da se izjasni kao Bosanac. Čuj dajte nam opciju
Toliko su mi puta vratili dokument na kojem piše Bosanac da je to već ponižavajuće. Možda je situacija drugačija ako ti ime nije muslimansko, u mom slučaju odmah krenu da križaju i kažu " Je li Bošnjak?" ja kažem nije, onda se već mijenja boja glasa i gledaju te kao da je licno dr. Dabic došao na šalter, nije rijetkost da postaju i drski. Nakon toga mi ne preostaje nego da kažem: "Nisam ništa". Situacija je takva da je Bosanac u svojoj državi NIŠTA. Ovo se dešava dugi niz godina i u raznim institucijama, tako da slobodno mogu reći da je to pravilo u Sarajevu.
Svako ko misli da ovo nije tačno može probati kad mu se ukaže prilika.
Drug mi je rekao da je na faksu upisao Bosanac, a kasnije je na nekom spisku vidio da su mu promjenili u Bošnjak.
Problem je samo izjašnjavanje, a da ne govorimo kada bi nekoga priznali da je Bosanac koji bi problemi nastupili za njega u vidu zapošljavanja izbora i sl. , mogao bi biti izabran u Parlament, ali sva druga mjesta su rezervisana za Bošnjake, Srbe i Hrvate, nešto malo iz reda ostalih a tu bi Bosanac bio u rangu sa Romima.
-
Agic Nurija
#200 Re: BH. IDENTITET
Evo, ovdje stoji crno na bijelo da je u pitanju konspiracija triju vjerskih ustanova, da državni prostor i ljude bosanske u tom prostoru silom podijele "po Bogu na tri dijela", a što je najvjerovatnije i dobro plaćen posao za one koji u rukama drže kormilo "svojih kleronacionalnih torova". Nije državni službenik onaj koji ti određuje ko si i šta si po ovosvjetskom porijeklu, kojim govorom se služiš kao maternjim i kako ćeš se na kraju upisivati u "rodni list tvog naroda". Idu izbori i tamo pojedinac odlučuje, ko će biti ili ne biti na kormilu države, dakle, nije u pitanju animozitet spram Bosanca, več jednostavno "naredba odozgo", što se na "šalteru" tumaći jednostrano i proizvoljno kao "zakon".blue033 wrote:I ja bi se volio nasmijati na essexovo pisanje, ali kako sam bezbroj puta osjetio na svojoj koži da je u Sarajevu skoro nemoguće izjasniti se kao Bosanac, situacija mi je više tragična nego smiješna.cyprus wrote:A svašta, po essexovom pisanju reklo bi se da mu neko brani da se izjasni kao Bosanac. Čuj dajte nam opciju
Toliko su mi puta vratili dokument na kojem piše Bosanac da je to već ponižavajuće. Možda je situacija drugačija ako ti ime nije muslimansko, u mom slučaju odmah krenu da križaju i kažu " Je li Bošnjak?" ja kažem nije, onda se već mijenja boja glasa i gledaju te kao da je licno dr. Dabic došao na šalter, nije rijetkost da postaju i drski. Nakon toga mi ne preostaje nego da kažem: "Nisam ništa". Situacija je takva da je Bosanac u svojoj državi NIŠTA. Ovo se dešava dugi niz godina i u raznim institucijama, tako da slobodno mogu reći da je to pravilo u Sarajevu.
Svako ko misli da ovo nije tačno može probati kad mu se ukaže prilika.
Drug mi je rekao da je na faksu upisao Bosanac, a kasnije je na nekom spisku vidio da su mu promjenili u Bošnjak.
Problem je samo izjašnjavanje, a da ne govorimo kada bi nekoga priznali da je Bosanac koji bi problemi nastupili za njega u vidu zapošljavanja izbora i sl. , mogao bi biti izabran u Parlament, ali sva druga mjesta su rezervisana za Bošnjake, Srbe i Hrvate, nešto malo iz reda ostalih a tu bi Bosanac bio u rangu sa Romima.
Bosnom ne vlada parlament, več kompanija kriminalaca, kojima izgleda polazi za rukom da politički manipulišu milionskim masama kada i kako im se prohtije!
P. S.
Za one koji ne znaju ima jedna mala priča o tome, kako su nakon 1992, bosanske izbjeglice po Evropi redovno dobivale srbijance i hrvate za tumače i kako nisu smjeli upisati u formular da im je državljanstvo bosansko, jezik bosanski....Godina sedamdesetih prošlog stoljeća stoji jedna bosanska familija intelektualaca sa djecom na granici Maroka i ispunjava formular za ulazak u zemlju, Službenik učtivo vraća formular i ukazuje na "grešku", gdje stoji pod nacionalnost "Musliman". Gospođa (sudski vještak) skoro uvrijeđeno tumači Marokancu kako je to (Musliman) u Bosni (Jugoslaviji) nacionalnost, a carinik jednostavno uzima formular, prekriži muslimana i napiše "Jugosloven" (po pasošu), obraćajući se pri tome učtivo gospođi intelektualki: nemojte više nikada jednom obrazovanom Marokancu tumačiti pojam "muslimana"! .....Ima još jedna priča o letku za popis stanovnišzva 1991, dijeljenom po džamijama, na kojem je stajalo: rubrika vjeroispovijest: islamska, a nacionalnost: musliman(ska). Taj letak je bio odgovor na moj, na kojem je pisalo...o tome na nekom drugom mjestu.----